Better Globe betalar ut 2012 års avkastning om 15 %

Better Globe betalar ut 2012 års avkastning om 15 %

Better Globe betalar ut 2012 års avkastning om 15 %

För fem år sedan, 2007, kom jag i kontakt med ett företag som hette Better Globe och som hade en, enligt mig, fantastisk affärsidé. Idén var att anlägga trädplantager i östra Afrika och genom trädplantagerna skapa arbetstillfällen och anställa fattiga människor istället för att ge bidrag till dem. Följdeffekterna skulle vara att de kunde ta sig ur fattigdom, de skulle kunna skicka sina barn till skolor som Better Globe renoverade och byggde och kvinnorna skulle kunna försörja sig själva via mikrolån. Som grädde på moset skulle vi trädköpare få 15 % avkastning på eget kapital efter fem år, varje år, i 15 år.

Tränad i den svenska skolan och nästan nyutexaminerad civilingenjör, gjorde jag det jag hade lärt mig vara – jag var skeptisk. Mycket skeptisk, det lät ju verkligen för bra för att vara sant. Samtidigt kunde jag inte släppa den här idén som tilltalade mig på ett verkligt känslomässigt plan. Jag köpte det året hela 14 träd för 210 €, mest för att min vän Lennart  skulle sluta tjata på mig… (tack för att du är envis Lennart :-)

Min resa ner till Kenya och Uganda, sommaren 2008

En annan sak som skolan faktiskt hade lärt mig var – gör din egen läxa.  Året därpå bestämde jag och Caroline oss för att vi lika gärna kunde tillbringa vår semester i Afrika, där vi aldrig varit, som på något annat ställe i världen. Vi åkte ner och såg med egna ögon att det inte var någon bluff, att träden faktiskt stod där på plantagen. Det var på många sätt den bästa och den värsta resan som vi gjort i vårt liv. Den berörde oss verkligen på så många plan. Du kan läsa vår reseskildring här.

En person som berörde oss var Barbarah, vår guide. Hon var då 16 år gammal och drömde om att läsa på högskola men hade inte råd eftersom det kostade ca 400 SEK per månad, en astronomisk summa där nere. Eftersom både jag och Caroline har haft turen att födas här i Sverige och båda har hög akademisk examen bestämde vi oss för att hjälpa henne. När vi gifte oss bad vi våra gäster att skänka pengar till Barbarahs universitetsutbildning istället för att köpa meningslösa presenter till oss.

Idag har det gått fyra år och i år så tog Barbarah sin examen. Det coolaste är att nu också har valt att jobba med att hjälpa andra och genom att vara en förebild för de små barnen i Child Africa. Helt fantastiskt! Nedan följer en bild från hennes examensceremoni.

Återbesöket i Kenya, februari 2012

Under åren som följde mitt besöka i Afrika 2008 har jag engagerat mig mer och mer i Better Globe. Jag har lärt mig mer om vår miljö, naturförstöring, trädplantering och inte minst om situationen i Afrika och hur man kan hjälpa människor att hjälpa sig själva. Det roliga är att det går väl i hand med mina övriga projekt också även här hemma. Särskilt eftersom jag tycker att det är bra avkastning på pengar samtidigt som man gör väldigt gott både för andra om vår omvärld.

Sedan 2008 har jag själv köpt stora mängder träd och är nu stolt skogsägare till ett antal hektar ädelträskog i Kenya. Även om idén är god så är det en annan sak att omsätta den i praktiken och få det att fungera storskaligt. När flera av mina vänner och bekanta bestämde sig för att åka ner på min inrådan i början av 2012, kände jag att det skulle vara roligt att göra ett återbesök.

Det var fantastiskt roligt att komma ner igen, och se inte minst hur träden hade växt och framförallt hur plantagerna hade blivit många tusen hektar större. Det var inte längre en god idé, det är nu en fungerande verksamhet. Bilden nedan visar ett panorama från plantagen i Kiambere, en av flera plantager.

Det roliga är att det dessutom nu går att se plantagerna via Google Earth också! Alla fyrkanterna på bilden nedan är träd. Sjön som du ser på bilden nedan är samma sjö som på bilden ovan.

Flera nya plantager har också anlagts, särskilt en i Nyongoro, där vi för första gången har börjat använda mekaniserade metoder, även om det mesta fortfarande görs för hand, såsom själva trädplanteringen.

Det var en fantastisk upplevelse att prata med människorna på plantagerna, som inte bara var lyckliga över sina jobb, men även för följdfaktorer såsom att deras barn hade möjlighet att gå i skolan, att deras mark blev mer värd (eftersom vi inte köper mark, utan bara leasar mark som inte kan användas till något annat), att kriminaliteten minskade för att folk nu hade jobb och att det nu fanns möjligheter som de förut inte ens kunde drömma om!

Idag kom min avkastning för andra året i rad

Det som inspirerade mig till det här inlägget var att jag idag upptäckte att avkastningen för mina träd betalades ut idag. Det häftiga blir också att köper man flera träd som jag gör varje år, så ackumuleras avkastningen. Idag fick jag avkastning för mina träd köpta 2007 och även för mina träd köpta 2008.

Avkastningen fungerar, något förenklat som så att du köper trädet i år, 2012 för 15 € (priset kommer att öka efter årsskiftet till 17 €). Trädet behöver 5 år att växa innan det börjar ge avkastning i form av nötter, mango med mera. Denna frukt säljs och ger inkomster till företaget, som använder en del av dem för att betala dig som ägare till träden 2.25 €.

Från och med år 5 till och med år 19 kommer du att få utbetalt dessa 2.25 € per träd, varje år. Efter 20 år, huggs sedan trädet ner och virket förädlas och säljs och då får du en del av försäljningspriset, ungefär 150 €. Så din totala investering är 15 € idag, och din totala avkastning över 20 år är ca 183 €.

Det häftiga var att när jag fick höra det 2007 så kändes fem år som en evighet, och då var jag inte ens säker på att jag skulle få avkastningen. Idag har dessa år passerat och pengarna finns på kontot. Det är en oerhört häftig känsla måste jag säga. Det enda som jag är lite ledsen för är att jag inte köpte fler träd 2007 och 2008. :-)

Skämt åsido, så är det som gör mig lite sorgsen är att människor jag pratade med 2007 som var övertygade om att Better Globe är bluff och båg, sa ”vänta bara så ska du få se”. Nu har jag väntat i 5 år, fått avkastning utbetald två gånger, folk som köpte träd 2006 har fått den utbetald 3 gånger. Men samma människor har idag fortfarande precis samma åsikt, ja, det fungerade då, men hur vet du att det kommer att fungera om fem år. Ja, det är en bra fråga, det vet jag inte. Men sannolikheten är väl ganska stor att om det har fungerat i 7 år, så lär det fungera om 5 år igen, men de lär väl ha samma åsikt då….

Samtidigt så tror jag ibland behöver man ha mer tillit och våga hoppa än ha trygghet och säkerhet. Jag är idag i alla fall fantastiskt glad att jag hade tillit, vågade hoppa, gjorde en bra investering och att Better Globe idag är en del av mitt liv!

Är du intresserad av att göra gott och köpa träd?

Om du också skulle vilja veta mer om Better Globe, läs gärna mer här på hemsidan där jag har skrivit en hel del om Better Globe. Kontakta mig sedan också gärna så kan jag berätta mer antingen via mejl, telefon eller bjuda på en fika! Kontakta mig här eller via t.ex. Facebook.

Det är verkligen en god sak för alla parter – för miljön, för människorna i Afrika, för barnen, för kvinnorna, för samhället och inte minst för dig! Du kan köpa så lite som ett enda träd för 15 € och det påstår jag att du har råd med – du får ju för tusan mer än 10 gånger pengarna tillbaka… :-) Du förbinder dig inte till något och du har naturligtvis 14 dagars ångerrätt och allt sådant. Ja, jag (eller rättare sagt min dotter Freja) tjänar 1 € i provision för varje träd som du köper, men jag hoppas att som du ser ovan så är det inte min drivkraft.

Jag måste ju bara avsluta med det fantastiska kinesiska ordspråket:

Den bästa tiden att plantera ett träd var för 20 år sedan, den näst bästa tiden är idag!

Relaterade etiketter och ämnen

avkastning, frejas portfölj, mina investeringar

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan

  Jag tycker att den här idén med Better Globe är fantastisk och jag har berättat om den för andra och de instämmer att det är en härlig idé som ger en win-win situationen.

  Det jag undrar över är avkastningen på 15% efter fem år. Det känns ju ändå lite som en för fantastisk siffra för att vara sann. För jag antar att det är möjligt att återinvestera i nya träd som då blir ej avkastningsbar i 5 år men som därefter ger 15% i avkastning (i en slags generation 2). Det är en intressant kalkyl just med tanke på återinvesteringen för generation 1 leder till 3 andra generationer, dvs. räntelevererande generationer efter 5 år. Och för varje generation och år avkastas varje år 15% och det blir som jag skrev tidigare, fantastiskt mycket i slutändan! Det måste väl finnas några begränsningar i investeringsvolym för det kan ju inte gå att kunna skapa den potentiella enorma volym av förräntning som det kommer bli.

  Vad jag menar är att du bör ju återinvestera dina förräntade pengar i nya träd (säg av 100 000 får du 15 000 tillbaka i ränta) år 6. År 11 börjar även generation 2:s träd ge dessa 15% i avkastning samtidigt som generation 1 har årligen givit dig 15 000!. År 12 blir din totala avkastning 15 000 + 2 250 (15% av 15000) ) 17250, som återinvesteras i nya träd. År 17 ges de sista åren en total avkastningsvolym på 19383 kr (nästan 20%) och summan får du i de sista 3 åren. Och totalsumman gällande avkastning blir då totalt 255600 kr, dvs. betydligt mer än en fördubbling så resultat är väldigt bra måste jag säga!
  Därav undrar jag hur hållbart det är för tänk om någon person väljer att investera 10 miljoner och ska ha tillbaka 25,5 miljoner efter 20 miljoner, det är rätt så mycket pengar. Och då har jag inte ens tänkt att kostnaden per träd inte återkommer till ägarens del.

  Med vänliga hälsningar
  Anders Larsson

  Gravatar ikon för användaren
  Anders Larsson
 2. Vit pil

  Vad roligt att dina träd börjat ge frukt i form av rena pengar!

  Jag är en av dem som ställt sig negativ till better globe sedan starten, mycket med bakgrund av skaparen och de nyhetsartiklar som skrivits om honom samt better globes hemsida som i min mening inte nämner något om de risker som finns i afrika. Trots att många länder idag har någorlunda stabila regeringar så är fortfarande korruptionen stor, väderfenomen kan slå till etc. Dock tycker jag att det är en fantastisk affärsidé och det glädjer mig att det fungerar för dig och för andra modiga själar som investerat i projektet!

  Gravatar ikon för användaren
  Angelica