Träff med den kenyanske vice-preidenten
Sök:

Träff med den kenyanske vice-preidenten

Reseberättelse från Kenya och Uganda med Better Globe - Dag 01, 2008-06-04

Träff med den kenyanske vice-preidenten

Då var vi äntligen, efter en lång resa framme på hotellet Holiday Inn i Nairobi. Det händer saker i ett fantatiskt tempo, klockan är inte mer än 12:30 lokal tid och då har vi redan hunnit med en fantastisk frukost och en presskonferens och boklansering där självaste vice-presidenten i Kenya, den ansvarige för utbildningsväsendet i Kenya samt den norska ambassadören närvarade.

Det här är en artikel som är flera år gammal.
Eftersom den inte uppdateras så kan den innehålla felaktiga uppgifter. Jag rekommenderar att läsa dessa artiklar som är uppdaterade och kvalitetssäkrade. Better Globe en introduktion, riskerna med Better Globe och om min policy om samarbeten och annonsering då jag idag har ett samarbete med företaget.

Under boklansering av boken ”Put Integrity First”, som grundaren till Better Globe Rino Solberg skrivit höll både Rino, den norska ambassadören och vice-presidenten tal. Det var tal som alla kretsade kring ämnet integritet, kampen mot korruption, fattigdom och vikten av utbildning. Alla betonade att det enda sättet att komma ur den onda spiral av fattigdom är om den enskilde bonden själv får möjlighet att tjäna sina pengar. Något som Betterglobe håller fram som väldigt viktigt.

Rent personligt är det svårt att riktigt smälta vilken auktoritet och hur stort Better Globe faktiskt är här nere. Att få ner vice-presidenten med sina medarbetare, kenyansk nationell tv, den norska ambassadören, vice-presidentens syskonbarn som driver stora rancher i Kenya m.fl. I Uganda ska vi även träffa både finansministern och turistministern. Det är ett enormt kontaktnät som är uppbyggt här nere och det går inte att göra i handvändning.

Förhoppningsvis får jag möjlighet att även publicera klipp från presskonferensen när jag kommer hem och får möjlighet att både redigera och lägga upp filmerna. Andra roliga upplevelser här nere är:

 1. Det är fantastiskt svårt att uppskatta rimligheten till exempel när man ger dricks. Under kvällen igår fick vi veta att 100 Kenyanska shilling (ca 10 SEK) är väldigt mycket pengar. När folk får det så är det nästan att de skrattar och dansar. Nu till det roliga – när vi landade så hade vi lite folk som hjälpte oss att lasta bussen, efteråt bad de om dricks – vi som inte hade en aning gav en av dem 5 $ (us-dollar) och han frågade, som den mest naturliga sak i världen – ”and for my friend” – så han fick lika mycket. Vilket förmodligen gjorde dem till de mest välavlönade lastarna i Kenya igår…
 2. Den andra roliga episoden var på flyget när vi mellanlandade i Rwanda, i Kigali, där städare kom på planet med dammsugare. En dammsugare som i Sverige hade blivit underkänd 100 gånger om, av alla möjliga myndigheter och liknande för lösa sladdar, ihoptejpade kontakter, saknade filter m.fl. Jag bad Daniel fota denna dammsugare och när han tog upp kameran blev kille så arg och sur att om han hade kunnat mörda oss med blicken så hade vi inte varit kvar. Det roliga var att han blängde på oss även 15 minuter senare…. Som tur är konstaterade vi att Voodoo inte är så vanligt förekommande i östafrika… :P

Efter presskonferensen och möte med vice-presidenten åt vi en fantastisk lunch och därefter var det ombordstigning på vår buss som skulle ta oss de 3.5h ut från Nairobi till Kiambre där den första Better Globe plantagen finns. Denna resan var på många sätt väldigt speciell – vi kom ut från Nairobi som ändå är en storstad med allt vad det innebär och kom sedan ut på landsbygden.

Det är svårt att beskriva med ord, utan det lättaste är att bläddra genom de olika bilderna från resan nedan. Det var många tankar som gick genom huvudet – det som jag har svårt att riktigt komma över är hur milsvid skillnad det är på min verklighet och deras.

Vi såg massor av fattiga människor, människor som inte ens hade skor på sig, människor med lite frukt framför sig i stånd som de försökte sälja – trots att grannarna på båda sidor om dem sålde precis samma frukt, jag såg människor som bodde i skjul som knappt hade dugit åt vår boskap hemma i Sverige.

Det som gjorde mest intryck på mig var framförallt två saker – håglösheten hos de vuxna och barnens glädje. Längs vägen såg vi hundratals vandrande människor, både vuxna och barn. De vuxna såg många gånger tyvärr väldigt håglösa ut, många gånger med nästan sorgsna blickar utan något slags hopp om livet – vilket var en stor kontrast mot barnen, i sina skoluniformer, som ofta glatt vinkade till oss där vi åkte förbi. Det kändes väldigt tungt att veta att dessa barn med största sannolikhet gick samma öde till mötes.

Det som verkligen också fick en tänka till idag är att dessa människor som vi såg idag, de är inte de fattigaste, visst bor de i skjul och får jobba både hårt och länge, men de överlever. De kommande dagarna skulle vi åka genom ställen där folk bor och ligger i jordhålor och lever under FNs gräns för fattigdom på 1 $ om dagen. Det känns inte som det är något man ser fram emot.

En stor insikt under dagen, var att jag hade verkligen velat hjälpa alla dessa människor men att det inte går att göra på annat sätt än på så sätt som Better Globe gör, eller andra organisationer som arbetar med hjälp till självhjälp såsom t.ex. mikrofinansiering. Om man skulle försöka hjälpa dem på annat sätt hamnar man bara i samma spår som de flesta välgörenhetsorganisationer gjort hittills. Framförallt var frågan som gnagde på mig – var börjar man?

Om jag inte var övertygad om att Better Globe är ett bra sätt innan, så kan jag säga att jag börjar bli det nu. Jag kan iaf inte komma på något bättre sätt att göra det än vad de gör det på…

Nu sitter jag på hotellet och reflekterar över första dagen – morgonen har jag redan skrivit om här som bl.a. innehöll en boklansering av Rino Solbergs bok ”Put integrity first” tillsammans med den kenyanska vice-presidenten och den norska ambassadören.

Nu till det bästa – under boklanseringen så fanns det tv-team på plats som filmade, vad jag däremot inte förstod var att dessa kom från den nationella kenyanska tv-stationen KBC1. När vi kom till lodgen där vi skulle tillbringa natten stod tv:n på och gissa om vi blev häpna när vi fick se ett 90 sekunder långt inslag om presskonferensen på tv:n.

Vi har alltså varit med på både den kenyanska nyhetssändingen klockan 1900 och 2100 – och det häftigaste av allt – det är inte bara Rino och vice-presidenten som syns på bild, utan alla vi som är nere på resan. Inklusive jag själv! Härmed vill jag alltså erkänna mig själv för att ha varit med på ett inslag i kenyansk tv…

Klicka på nedanstående bilder för att förstora dem och bläddra genom dem. Efterhand så kommer vi även försöka kommentera alla bilderna.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag tror starkt på mikrofinansiering som en väg framåt. Problemet är att mellanhänderna som sköter kontakterna mellan långivare och låntagare ute på fältet ofta tar ut egna ”avgifter” eller på andra sätt sätter käppar i hjulen.

  Kanske skulle mikrolån kunna distribueras genom biståndsorganisationer som redan har etablerade och förhoppningsvis korruptionsfria kontaktnät?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Larsson
 2. Vit pil

  Väldigt bra skrivet och roligt att höra att Better Globe är så stort där nere. Själv är jag ambassadör och bor på Alnö utanför Sundsvall. Jag undrar om det går bra att jag säger till folk som är intresserade av Better Globe kan gå in på din sida och läsa.

  Vänliga hälsningar Iréne

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Iréne Händestam
  1. Vit pil

   Hej Irene!

   Tack för din kommentar. Som du kanske ser har jag flyttat all information till denna sidan. Alla är mycket välkomna att läsa på :)

   //jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.