Better Globe fakta, erbjudande och uppdatering för 2016
Sök:

Better Globe fakta, erbjudande och uppdatering för 2016

Gör gott, bidra till en bättre värld och tjäna pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt...

Better Globe är ett företag som har som affärsidé att att utrota fattigdom, bidra till en bättre värld och göra gott samtidigt som man tjänar pengar på ett långsiktigt, hållbart och etiskt sätt i en liten skala. Nu står man inför uppskalningen av verksamheten.

Då är jag äntligen hemma igen efter en veckas intensivt resande runt om i Sverige. På mindre än en vecka har jag lyckats besöka Malmö, Stockholm, Göteborg, Stockholm och Falun för att prata om Better Globe som jag köpt träd från i snart 8 år.

Slarvigt sagt så är det ett sätt att investera i skog i östra Afrika genom crowdfunding där träden bidrar till att skapa arbetstillfällen, finansiera skolor, bidra med vatten och mikrolån samtidigt som vi får ta del av den avkastning som skogen genererar. Nedan följer en kort 4-minuters introduktion:

Läs mer nedan:

Eftersom det är mitt vanliga jobb att föreläsa och hålla presentationer och jag dessutom är en av de kunder som har köpt flest träd i Sverige, fick jag förmånen att jobba nära Rino och de andra ambassadörerna i år runt om i Sverige. Eftersom vi dessutom lyckades tajma Stockholms-mötet till förra onsdagens snökaos där det ansågs vara tur att ”bara” spendera 3.5 timme på en flygbuss mellan Arlanda och Stockholm så fick jag möjligheten att grotta ner mig i de senaste nyheterna. Eftersom Rino dessutom lyckades fastna i snöovädret och därtill bli sjuk fick jag dessutom hålla både min egen introduktion och hans pass.

Utrota fattigdom på riktigt – inbjudan till TEDx Göteborg

Det som slog mig det här året som jag nog inte riktigt landat tidigare var visionen som Rino och Better Globe har om att faktiskt utrota fattigdomen ett träd i taget. Jag som är mer ingenjörig av mig och mer praktisk kan ibland avfärda visioner som lite svulstiga, något som låter bra och bara som ord. Men jag inser med Better Globe så ligger det mer bakom. Det slog mig framförallt när Rino blev inbjuden till TEDx nu i måndags i Göteborg för att prata om just ”Eradicating poverty in Africa”, det är något som pågår på riktigt och har bevisats fungera i liten skala. Det går ju i linje med TED som handlar om ”Ideas worth spreading”.

Just det här annorlunda sättet som Better Globe jobbar och säger att alla ska tjäna pengar är så annorlunda, kontroversiellt och samtidigt så bra. När jag träffade Jean-Paul, Rino och Jan i Kenya för första gången 2008 så berättade de om sin bakgrund i välgörenhetsvärlden. De hade varit med i projekt som finansierats, blivit jättebra men sedan dött när finansiering strypts. De berättade om hur det skar i deras hjärtan varje gång.

Till slut kunde de inte längre och där grundade de Better Globe för att göra det annorlunda och hållbart. Det bästa sättet de kom på att göra det hållbart var att se till att där fanns ett ekonomiskt incitament för alla parter. Jag påstår att just nyckeln i att alla ska tjäna pengar är skillnaden som gör skillnaden. Men det är också det som gör att det (och jag) under åren har fått galet mycket kritik, men tar man det ett steg i taget så inser man klon i det.

Det första var att de som finansierade verksamheten måste tjäna pengar för att de skulle finansiera verksamheten över tid. Organisationen som drev verksamheten behövde också tjäna pengar för att det skulle finnas ett intresse för dem som jobbade i den att fortsätta driva den. De som jobbar i verksamheten måste tjäna pengar för att kunna försörja sig och inte lägga sin tid någon annanstans. De andra intressenterna kring företaget måste också tjäna pengar som t.ex. lokala communityn och människorna runt om den. Dessutom så ska planeten tjäna på det.

Det här har man ju löst så briljant om jag får säga det själv. Vi kunder som finansierar verksamheten, vi tjänar pengar på avkastningen. Det gör att jag köper träd för 100 000 till 200 000 kr per år. Jag har en stor välgörenhetsbudget till Rädda Barnen, Unicef, Läkare utan gränser och SOS Barnbyar men inte i närheten av den summan. Jag investerar för att jag får avkastning och jag har således ett långsiktigt egenintresse i det.

Organisationen är inte en välgörenhetsorganisation utan ett vinstdrivande bolag för att ha ägare som vill kapitalisera och äga verksamheten över tid. De anställda får marknadsmässiga löner och behöver därmed inte känna att de hade tjänat mer på andra ställen. Lokalsamhällena tjänar pengar genom att företaget och de anställda betalar skatt. Dessutom finansierar man skolor, mikrolån och vatten för att göra det ännu mer attraktivt för lokalsamhället och politikerna. Dessutom bidrar ju träden till att förbättra vår värld.

Jag såg tyvärr inte Rinos TED-föreläsning själv, men mina vänner på plats sa att det var bra och jag längtar tills den kommer ut på TED.com. Jag tycker att det är på tiden att Better Globe får den uppskattning det förtjänar och det är kul att få ha köpt träd från början.

Rekordmånga träd planterade

Det som jag gillade absolut mest var att den 1 november förra året hade man planterat 555 000 träd. Ett år senare, den 1 november hade man planterat 887 852 st träd. En ökning med över 330 000 träd. Det är mer träd än som såldes i Sverige under perioden 2011 – 2015. Det är ett tecken för mig på att man börjar lyckas skala upp verksamheten ordentligt. Jag pratade med de ansvariga på plats förra året i augusti och då sa det att det inte var ett problem och att det skulle ske under 2016 och det känns jättebra med tanke på att nu är resultatet faktiskt på plats. Man har även 303 332 st plantor redo för utplantering i nästa regnperiod i Kiambere och 140 590 st plantor redo i Nyongoro.

Det coola är också att det nu finns en ny och uppdaterad satellitbild över Kiambere-plantagen på Google Maps. Det som är speciellt med Kiambere-plantagen är att den ligger bredvid en vattendam som ägs av KenGen som är kenyanska motsvarigheten till Vattenfall. KenGen har haft stora problem med jorderosion i området och genom att Better Globe planterar träd motverkar man den vilket har lett till att man har skapat ett långsiktigt samarbetsavtal om trädplantering. Better Globe har också bevisat att det fungerar vilket har lett till att man har fått ännu mer mark av KenGen för trädplantering och uppsättning av bland annat laboratorium som ska börja byggas under 2017.

En annan rätt intressant grej under 2016 var att en av mina vänner var i Kenya med sin flickvän på semester och de hyrde en taxi och tog sig ut till plantagen oanmälda. Självklart är det inget som varken rekommenderas eller uppmuntras av Better Globe, men de gjorde det i alla fall. Efter en strapatsrik resa i taxi, på motorcykel och till fots tog de sig fram till plantagen och såg allt det som jag också sett med egna ögon. Helt fantastiskt och efter den initiala misstänksamheten fick de också en rundvandring och fick plantera sina egna träd.

Redovisning av donationspaketen

Sedan fick vi även redovisning på pengarna från donationspaketen där 1.50 € går till skolverksamheten i form av renoveringar eller nybyggnation och där har man sedan 2006 samlat ihop 161 252 € som har resulterat i två helrenoverade skolor och två helt nybyggda inkl. mark. På samma sätt går 1.50 € i donationspaketen och det har följdaktligen också resulterat i 161 252 € som har gått till en mikrolånbank i Nguni som i dagsläget har lånat ut till mellan 2 500 – 3 000 familjer i området. Under nästkommande år har man avsikt att starta upp en sådan till tillsammans med KFS och K-Rep i Kenya. I donationspaketens sista del om vatten, har 322 502 € gått till vattenrelaterade saker såsom brunnborrning, inköp av vattencisterner, uppsättning av hängrännor, pumpar och även utkörning av vatten vid tuffa torkperioder.

De senaste siffrorna kring anställda är att man idag har 68 st personer fast anställda på huvudkontoret och plantagerna, sedan har man ungefär 270 st deltidsarbetare som arbetar i perioder ute på plantagerna. Det här är många gånger personer som aldrig tidigare har haft ett jobb.

Högteknologi löser problemen med bevattning

Något som också är nytt och har lett till ett genombrott är att man till stora delen har löst problemet med att få träden att överleva det första året. Eftersom träden är naturliga för området så klarar de sig väl som vuxna men de första 1 – 2 åren är kritiska. Särskilt i tillgången på vatten. Innan har man använt allt från dropp-bevattning (eng. ”drip irrigation”) till att man har vattnat plantorna manuellt.

Idag är fortfarande mycket på plantagerna väldigt low-tech men har också högteknologiska lösningar. En av dessa lösningar är en gel i pulverform. När man blandar pulvret med vatten så binder det vatten och mer eller mindre stelnar. Sedan klär man rötterna i den här gelen som gör att rötterna de första åren kan ta sitt vatten från gelen. Gelen binder upp till 7 gånger sin egen vikt i vatten och kan binda och släppa vatten mellan 5 – 10 gånger under ett par år. Så gelen blir en extra vattenreservoar för trädet de första åren.

Genombrott i samarbetet med bönderna

En av de stora nyheterna 2016 var samarbetet med lokala bönder. Ett problem som man har haft är att man har ambitionen att utrota fattigdomen i Afrika. Det är ett stort projekt och man har bevisat att det fungerar i liten skala. Men för att göra ett avstamp på riktigt så behöver man skala upp det många, många gånger om. Processen med att skapa samarbeten och leasa land har varit både mödosam, tagit lång tid och dessutom inte särskilt effektiv.

Insikten kom för ett par år sedan att börja arbeta med bönder och dessutom låta dem plantera Better Globes träd. De har ju redan marken, kan bruka den och startsträckan blir lägre eftersom de ”bara” behöver kunskap och plantor. Man inledde pilotprojekt 2015 och då hade man 35 st bönder som deltog. Jag skrev om det efter min resa på plats förra året:

Det som var superskoj att höra i år var att det hade blivit en succé. I området Kiambere/7Forks där jag var förra året med 35 bönder så var nu 819 bönder engagerade i projektet och i Sosoma hade 293 bönder nappat på erbjudandet. Erbjudandet som jag fick mer detaljkunskap om nu, är också briljant i sin enkelhet. Bönderna får plantorna gratis av Better Globe när de har uppfyllt en mängd krav, såsom att man behöver staket, man ska genomgå en utbildning, skriva på kontrakt och så vidare. Hälften av plantorna som de får tillhör Better Globe och hälften av plantorna får de behålla själva. Om två plantor dör, så dör en av bondens och en av Better Globes – rättvist.

Sedan får bönderna betalt vart femte år baserat på den intäkt som Better Globe lyckas sälja koldioxidcertifikat för, men den stora klon i avtalet ligger i att Better Globe lovar att återköpa träden för gällande marknadspris i framtiden plus 10 procent. Det betyder att Better Globe kommer alltid betala bättre än vad de andra gör och på så sätt säkerställa att man får tillbaka träden. Bönderna fullkomligt älskar det här.

För dem är ju det här dessutom bonus på så många olika sätt. De måste redan idag, enligt gällande lagstiftning plantera träd på 10 % av sin mark eftersom Kenya har jättestora problem med avskogning. Jag har hört siffror, men inte kunnat verifiera dem, att mindre än 2 % av Kenyas yta är täckt av skog. Tidigare planterade bönderna träd för trädens skull, men nu planterar de träd som gör att de uppfyller lagstiftningen samtidigt som de tjänar pengar. Dessutom planterar de träden i sina åkrar vilket bidrar till att de tjänar pengar som vanligt plus att de tjänar pengar för träden. Bonden Samuel Mulli pratar ju om det i videon nedan.

Man har dessutom anställt 12 st personer som man har utbildat till experter vars enda uppgift är att åka runt på sina motorcyklar och stödja bönderna i sitt arbete med träden. Något som borgar för kvalitetssäkringen av träden och är väldigt uppskattat av bönderna.

Planen inför nästkommande år

Enligt Rino är det många saker som är planerade för nästa år men ännu inte beslutade. Det som man kommer försöka prioritera är:

 • Sätta igång en plantage i semiöknen i Uganda i området Karamoja
 • Man har fått 40 ha land av KenGen för att få bygga laboratorium, sågverk och annan förädlingsverksamhet och här vill man börja med laboratoriet. Man har bjudit ner professorer från universiteten i Nairobi och Gent för att utveckla färdigt protokollet (läs: recept) för hur man klonar och planterar ut Mukau-träd
 • Skala upp planteringen och plantera mellan 500 000 – 1 000 000 träd
 • Öppna en mikrolånbank till i Kenya
 • Fortsätta bygga och finansiera skolan i Kabale i Uganda

Sedan var där fler projekt som de var sugna på men de här hade störst sannolikhet att hända.

Preliminär kundresa till Kenya och Uganda 2017

Rino nämnde i någon av orterna att det planeras för en kundresa under 2017. För att den ska ha minst påverkan på verksamheten på plats – då den blir begränsad när man har en massa turister att ta hand om – så är den planerad till sommaren 2017, typ början av juli. Inga datum är satta än.

Det är dessutom vinter i Kenya då vilket gör temperaturerna mer hanterliga och man planterar ingenting i den perioden så då går det att besöka plantagerna och bönderna utan större problem. Jag rekommenderar verkligen att följa med på resan. Jag har som sagt gjort den 3 gånger med Better Globe och en gång själv.

Det är en resa som jag i alla fall kommer att minnas resten av livet. Man får se saker som man annars inte hade fått. Inte minst att prata med de som är längst ner på skalan, de fattiga bönderna och familjerna. Det är många gånger svårt att hålla känslorna i schack när man inser hur diametralt olika verkligheter vi lever i.

Jag kommer skriva mer info om resan här så fort jag får den, men tidigare år har den varit mellan 10 – 20 dagar lång. Den har kostat mellan 2 500 – 3 500 EUR men då ingår alla resor, all mat och alla transporter. Det som inte ingår är om man vill göra en egen safari eller dryck till maten.

Jag kan säga att många av oss som varit nere har innan resan haft tanken ”Det här är för bra för att vara sant” men efter resan helt och hållet släppt den tanken. Jag har svårt att se hur man skulle kunna göra en bättre due diligence än att åka ner och skapa sig en egen uppfattning efter att ha pratat med alla inblandade människor.

Avkastning har utbetalats enligt plan sedan 2010

Avkastningen har betalats ut enligt plan och om några veckor kommer avkastningen att betalas ut för alla träd köpta i perioden 2006-2012. I Sverige är det 5 188 st kunder som kommer att få avkastning under december månad. Den största kunden i Sverige (tyvärr inte jag) kommer i år att få en avkastning på 9 034 € och sedan sträcker det sig ända ner till ca 2 € för dem som bara har köpt ett enda träd.

Jag brukar påpeka att mitt stora misstag med Better Globe var att inte köpa fler träd när jag hade chansen 2007. Då köpte jag bara 17 st träd. Jag hämtade mig 2008 och började köpa ett antal hundra träd då. Men det är mitt tips att om du ska köpa träd, gör så att avkastningen blir värd det för dig. Min egen avkastning från träden köpta 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 och 2012 hamnar i år i storleksordningen 6 500 € eller ca 65 000 kr. För mig en ganska stor summa pengar som gör skillnad i min och familjens ekonomi. Nu tillkommer i och för sig 30 % skatt på summan om man äger det som privatperson, för mig blir det lite mer eftersom jag äger de flesta träden i bolaget.

Min egen reflektion om läget

Min upplevelse från att ha spenderat rätt mycket tid med Rino under veckan, inte minst i bilen mellan orterna, är att Better Globe verkligen går från klarhet till klarhet. Det är mycket som inte har fungerat längs vägen, man har planterat fel träd, man har fått göra om och göra rätt och man har lärt sig längs vägen. Men jag som driver företag vet att det är ju precis så som processen ser ut. Två steg fram och ett steg bakåt.

Rino skämtade i Malmö att det var första gången under hans 40-åriga karriär som entreprenör som han ägnat 10 år i ett pilotprojekt för det har varit så mycket att lista ut. Better Globe är ju nämligen först med att plantera och bedriva skogsbruk i dessa semiöken områden med mindre än 500 mm vatten per år – något som i princip alla sa var helt omöjligt. Men det gör ju också att många organisationer, inte minst FN-relaterade, är väldigt nyfikna på det här. För är det något som det finns gott om så är det ”värdelös” semi-öken mark som man inte kan odla mat på eller ha boskap på. Men Better Globe gör ju att det här plötsligt blir värdefullt och att människorna som bor på marken både kan ha värde av den men också att man kan sätta igång hela samhällen tack vare plantagerna.

Plantagerna skapar arbetstillfällen. Arbetstillfällena ger lön vilket gör det intressant för affärer att komma dit. Kommer affärer dit så behöver de leveranser vilket gör det intressant att bygga vägar. Bygger man vägar så samlas människor på marknader. Då blir det plötsligt intressant med service-funktioner såsom hälsovård, polis och liknande. Det gör att fler flyttar dit och så är det ekonomiska hjulet igång. Nu är jag naturligtvis färgad av att ha ägt träd länge, fått avkastning varje år sedan 2011 och att jag är känslomässigt committad till projektet. Men min upplevelse är att det verkligen blir bättre och bättre för varje år. Det mesta går i rätt riktning och det känns väldigt, väldigt bra.

Samtidigt handlar det om att ha en nykter syn på Better Globe och riskerna. Det är inte riskfritt och allt är ju så klart inte guld och gröna skogar (kunde inte låta bli :-) ). Det finns risker men ofta handlar de för mig om andra saker än vad nya kunder ofta frågar kring. De vanligaste frågorna jag får handlar om brand, insekter och andra verksamhetstekniska saker. De är generellt inga problem, jag har skrivit om det i ”vanliga frågor”:

Det som jag ser som risk är att det är ett fortfarande ett litet bolag med en omsättning på gissningsvis 25 – 50 miljoner kronor per år. Det är ju mycket pengar på ett sätt och det har överlevt i 10 år och det är lönsamt vilket gör att det har klarat flera nålsögon. Men sett i ett globalt perspektiv så är det ju inget i jämförelse med globala eller ens svenska företag som SCA, Holmen, Korsnäs med flera. Jag är inte orolig för risken att det inte ska klara 20 års utbetalningarna för Mukau-träden ger en god avkastning och har ett gott värde, utan jag personligen oroar mig för likviditet och kassaflöde – något som jag har fått kämpa med i alla bolag jag har varit engagerad i och suttit i styrelsen för. Men enligt Rino är det inga problem och hittills har ju vi trädägare fått betalt när vi ska få betalt.

En nackdel som jag har sett det är att man inte har släpp någon finansiell information om det kenyanska bolaget. Alla siffror för det norska bolaget är däremot publika i Brönnesundsregistret och det norska bolaget fick faktiskt en Gasell förra året i Norge för att vara snabbväxande under lönsamhet. Även det kenyanska bolaget hade under 2015 fått utmärkelse av det kenyanska skatteverket som ”Best tax yield in SME”. Det säger inte supermycket men det säger att papprena är i sin ordning. Jag själv tycker det är synd med att de inte publiceras, men det är inte lag på det i Kenya och jag vet själv att man kan få en årsredovisning att visa i princip vad som helst.

Ligger mig nära om hjärtat

Min stora passion för Better Globe ligger i att man gör skillnad på riktigt. Om jag ska vara lite tuff mot mig själv och dig som läsare så skulle jag säga att vi har det väldigt bra här i Sverige. Rädda Barnen gjorde en poäng i sin kampanj ”Livets lotteri” – en av de bästa reklamkampanjer jag sett – att bara genom att vi föddes i Sverige så har vi vunnit i livets lotteri. Jag håller med.

Vi sparar och pratar om investering i fonder, aktier, guld för att få avkastning på våra pengar för att få det lite bättre, kanske gå i pension tidigare, ha en större ekonomisk trygghet, resa lite mer, spendera mer tid med barnen och nära och kära vilket är bra. Men det är som att öka från 90 till 95. Vi ökar lite från en relativt sett hög nivå.

När vi pratar om livet nere i Afrika så är det på en HELT annan nivå. Jag har personligen träffat och pratat med föräldrar som har behövt skicka iväg sina barn för att de inte har haft råd med mat. Jag har träffat tonåringar som har tagit hand om flera småsyskon för att deras föräldrar har dött i HIV/Aids. Jag har träffat barn som går i timmar för att komma till skolan för att greppa halmstrået om att utbildning kan ge dem en lite bättre framtid. Det går inte att beskriva i ord.

Ibland har jag själv känt mig maktlös att jag har velat göra mer. Jag har känt att vad spelar det för roll, det är ju ändå bara en droppe i havet. Men vad jag insåg när jag pratade med Julie Solberg som startade välgörenhetsorganisationen Child Africa för 25 år sedan, så sa hon till mig att: ”Ja, det stämmer. I det stora hela så är min och din insats en droppe i havet. Men. För den som får vår hjälp så är det inte en droppe i havet. För den personen är det som en skillnad på natt och dag.

Relaterade artiklar

Disclaimer

Jag tycker jag har varit tydlig i artikeln ovan, men för säkerhets skull tar jag det en gång till. Att köpa träd i Better Globe innebär en risk och man är inte garanterad någon avkastning. Det är en högre risk i Better Globe än i indexfonder och jag rekommenderar som vanligt att max ha 5 – 10 % i en enskild investering. Better Globe har betalat ut avkastning enligt plan i perioden 2010-2015, men historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. Avkastning för 2016 kommer i december. Läs på och gör din egen bedömning av riskerna. 

Du köper träden av Better Globe (annonslänk) och jag är inte inblandad i transaktionen. Det utgår en försäljningsprovision till mig på 1 € per sålt träd. Träden blir inte billigare om du köper dem på något annat sätt. Better Globe är inte en välgörenhetsorganisation utan ett vinstdrivande skogsbolag som bedriver en socialt och miljömässigt hållbar verksamhet.

Jag är inte delägare, anställd eller har någon annan position i Better Globe utan min roll är att jag en av de största enskilda kunderna med ca 7 500 träd, jag har varit på plats i Kenya, Uganda, Tanzania & Rwanda 2008, 2012 och 2015 och jag säljer träd på provisionsbasis. Har du frågor, mejla eller kommentera!

Komplettering 161118:

Det verkar komma många kommentarer kring huruvida ovan stämmer då jag är registrerad som styrelseledamot i ett svensk aktiebolag som heter Better Globe Vision AB (”BGV”). Jag har svarat på det här typ 100 gånger, men vi tar det igen. I stycket ovan står det uttryckligen att jag tjänar 1 € per sålt träd, det är dealen som vem helst kan göra med Better Globe AS, inget unikt eller speciellt för mig.

Alla pengar beskattas som inkomst av tjänst av Skatteverket i Sverige eftersom det är ett jobb som jag lägger tid på. Jag har valt att ta min provisionsintäkter via aktiebolag istället för som enskild näringsidkare (eftersom Better Globe AS inte har några egna anställda säljare). BGV är således ett bolag som jag äger med en partner och vän där vi äger många träd, vi får in provisionsinkomster och avkastning från våra träd och vi har utgifter för att ge service till våra kunder och andra ambassadörer då Better Globe AS inte har någon svensk personal, t.ex. utgifter som lokalhyra nu när vi reste och hyrde konferenslokaler runt om i Sverige.

BGV har inget som helst att göra med den löpande verksamheten i Kenya, den sköts av Better Globe Forestry Ltd i Kenya och BGV har inget med det norska bolaget Better Globe AS att göra. Better Globe AS är motparten till oss svenska kunder när vi köper träd. Vi är precis som vem som helst annan en kund, förmodligen en av de absolut största kunderna, men vi är det i företagsform.

Vi har ingen mer insyn än någon annan och ingen mer påverkan än att de i Better Globe AS och Better Globe Forestry Ltd. känner oss väl och vi dem, precis som alla företag känner till (eller borde känna till och ta hand om) sina största kunder och ambassadörer. Hoppas att det blev tydligare nu. Fråga gärna på, då jag verkligen inte har något att dölja i det här området. Vissa frågor kan jag svara på och andra behöver jag hänvisa vidare.

Relaterade etiketter och ämnen

aktier, avkastning, Child Africa, erbjudande, fonder, föreläsning, guld, jämförelse, misstag, risk, tips

Kommentera

35 kommentarer finns till denna artikel:

  1. Vit pil

   1. Ja, om du avser att arbeta med att sälja träd då är man näringsidkare och då behöver man skicka faktura. Är du bara kund och ska avkastning utbetald går det bra att skicka ett kvitto som ett underlag. Vet flera kunder som har gjort det och fått ut pengar utan att vara näringsidkare. Men jag håller med om att det är dåligt formulerat på hemsidan.

   2. Det är ingen moms på varken köp eller försäljning av träd.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 1. Vit pil

  Hej
  När man köper ett Better globeträd hur fungerar det efter 5år när dom börjar betala ut, man skriver ju inte in något kontonr ?
  utan bara namn, adress mejl

  Mvh
  mona

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Mona Jansson
 2. Vit pil

  det planteras ca 400 miljoner skogsplantor i Sverige varje år så varför du påstår att det planteras fler i BG regi är ofattbart, jämför du antal mangoträd så ligger kanske BG bättre till.
  dessa plantor kostar mellan 1-3 kr styck, varför kostar det så mycket mer i BG?
  hur många plantor per hektar är normalt för BGs planteringar?
  hur tror du målet om 35 miljoner hektar skogsplanteringar i Afrika som kom med klimatmötet i Paris påverkar BG? (finns det kapacitet att sälja kunskap och plantor från dom egna plantskolorna)

  0

  Gravatar ikon för användaren
  jimmie
  1. Vit pil

   ok nu fattar jag efter att ha läst ordentligt! du menar att det planterats fler träd sista året av BG än vad som sålts av BG i Sverige, jag drog en parallell till vårat svenska skogsbruk lite förhastat!

   0

   Gravatar ikon för användaren
   jimmie
 3. Vit pil

  Hej. Hur gör man rent praktiskt för att dottern (1 år) ska kunna köpa dessa träd, jag köpte till mig själv, då står ju jag som ägare. Better globe verkar ha en funktion: ge gåva. Är det den man använder?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Carolina
 4. Vit pil

  Hej, kanske vore det ide att byta namn på BGV AB eftersom det verkar vara lite kontroversiellt och folk missförstår ägandebilden hela tiden? Kanske det även ökar trovärdigheten?
  Mvh Emma

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Emma
  1. Vit pil

   Tanken har ju slagit mig faktiskt. :-)

   Problemet lär väl då vara att jag kommer få ”skit” för att vi har bytt namn på bolaget eller försöker ”dölja” något. I vissa sådana här frågor har jag lärt mig att det spelar inte så stor roll hur jag gör, jag kommer få kritik oavsett.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej Jan!
  Jag tycker att det här är ett spännande projekt och det skulle så klart vara fantastiskt om Rino och Better Globe lyckas att ta alla stora visioner hela vägen i mål. Så för att stödja projeket har jag köpt några träd och kommer med spänning att följa vad som händer. Så vad det gäller att se på det här som en investering i en bättre framtid så tycker jag att det känns som ett grymt komplement till traditionell välgörenhet, jag var på mötet i Göteborg och känner att jag vill bidra.

  När det kommer till att se på det här som en ekonomisk investering så finns det (som du redan själv skrivit om) en del risker. Men det är ingen av de risker du skriver om som jag tänker på utan en annan. Jag föstår att det i ett växande företag hela tiden måste komma in nytt kapital. Men systemet med ambassadörer och stora möten där man med argument som ditt (mitt livs största misstag ..) lockar/skrämmer människor att köpa träd (och helst så många träd som möjligt direkt) gör det svårt att inte tänka pyramidspel. Jag är övertygad om att ambitionerna är de bästa och att Better Globe och du Jan, när ni pratar om det här faktiskt tror på vad ni säger och vill att det ska lyckas. Men jag (och säkert många med mej) skulle tycka att det vore relevant att få reda på hur stor del av de pengar som i år utdelas som kommer från nya investerare och hur mycket som kommer från faktisk avkastning från träden. Om det är från nya investerare som pengarna kommer så är det ju inte i längden en hållbar lösning. Och det vore ju synd.

  Mvh.
  Stefan

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Stefan
  1. Vit pil

   Hej Stefan,

   Tack för en balanserad kommentar om Better Globe, de är sällsynta. :)

   Jag delar din uppfattning om att det är relevant. Jag har ju också framfört det önskemålet till Rino om att släppa på redovisningen så att man får se den själv. Det enda som jag kan säga är att ta den med Rino, berätta att du är trädägare och gärna vill veta. Så det enkla svaret är att jag faktiskt inte vet.

   Jag ska vara helt ärlig och säga att det som jag fattar mitt beslut på är historiken som jag har skrivit om i andra kommentarer här på sidan och att jag ändå tycker jag är ganska duktig på att bedöma människor. Jag tror att Rino kommer lyckas eller så kommer han ”die trying”. Det är good enough för mig, för mer kan man inte begära.

   Jag personligen är faktiskt inte heller så orolig för det här att det hela tiden måste komma nya pengar. För det första är det ju så för de flesta företag, de måste sälja för att få runt sin verksamhet. Men, Better Globe skiljer sig faktiskt från den mängden. För man har en, bokstavligt talat, växande balansräkning. Träden blir mer och mer värda för varje år. Många är oroliga för hur det ska gå det 20 året när de stora avkastningarna ska betalas ut. Jag är inte särskilt orolig för träden finns på plats och de kommer att gå att sälja och det kommer man få in pengar på.

   Min egen oro är att klara sig till den tiden att träden är så pass stora att de har det här värdet. De mest kritiska åren anser jag har passerat men man har ytteligare några kritiska år framför sig där man framförallt behöver bevisa att man kan skala upp verksamheten och växa. Av företag som jag själv är engagerad i, så vet jag att ha en hög tillväxt under bibehållen lönsam inte är enkelt och just nu kan man ännu inte finansiera sig helt och hållet med avkastning från träden. Men det kommer komma en dag, inom en relativt snar framtid, där företaget kommer ha egna träd som de kan sälja för att finansiera sin egen verksamhet och då är man ”home-safe”.

   Så tänker jag i alla fall, framtiden får utvisa om jag hade rätt i det eller inte. :)

   Tack än en gång,
   Jan

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag har, i email, föreslagit till Bolmeson att man kanske borde skapa en andrahandsmarknad för trädandelar (i e i stil med Pepins Market (http://www.pepins.com/marknad/) och/eller Alternativa (http://alternativa.se/)). På detta sätt skulle ju riskfaktorn i trädägande minska eftersom man då har ännu fler möjliga motparter (”andradsmarknaden”) att göra affärer med (det skulle då också öka möjligheten att strategiskt rebalansera sitt innehav i Better Globe träd). Jag vet att Bolmeson då lovade att ta upp detta med Better Globes ledning. Har dock inte fått något gensvar på hur detta samtal med ledningen har utvecklat sig.

   Man borde då rimligen också tänka sig, ifall man skapar en andrahandsmarknad för träden, att marknadsföringen av träden blir enklare och mindre kostsamma att genomföra (syftar på den virala spridningen av placeringsmöjligheten, vilket är en av crowdfunding konceptets många goda egenskaper). Kan man då samtidigt få med sig en nischad analytiker (i stil med Redeye.se), då tror jag att detta skulle öka den transparens som existerande och potentiella placerare i Better Globe träd efterfrågar. Detta skulle då också, indirekt, skapa en ökad trädförsäljning och en minimerad risk för existerande trädägare.

   Vad tycker ni andra? Skulle detta vara en vettig lösning?

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
  3. Vit pil

   Jag har föreslagit det och fått svaret att just nu är det inte aktuellt, främst på grund av att omsättningen av gamla träd är så pass låg. Sannolikheten skulle vara större längre fram när Better Globe börjar sälja redan planterade träd som de för i egen bok. Externa analytiker tror jag är en tidsfråga, särskilt nu när uppskalningen verkar ta fart.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Kan deta vara en typ av pyramidspel? Det finns välgörenhetsorganisationer som tar 50 kr för att plantera ett träd BG tar ca 160 kr. Jag leker med tanken att överpriset går till att betala den lovade avkastningen och givetvis ägarna. Detta kommer funka sålänge antalet köpta träd ökar år efter år… kommer då vara lönsamt för alla som varit med länge, ägarna och provisionsäljarna … men sjunker försäljningen så spricker bubblan och pengarna är borta.

  Jag säger absolut inte att det är så men det är perfekta upplägget!

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Funderaren
  1. Vit pil

   Det skulle kunna vara ett pyramidspel om man bortser från:

   • Det är olagligt i Sverige och i princip i alla andra länder.
   • Man har plantager som numer syns via satellit på Google Maps för de är så stora
   • Över 100 svenskar har rest ner och sett verksamheten med egna ögon.
   • Jag personligen har fått träffa både Kenyatta och andra ministrar i Kenyas och Ugandas regering
   • Där finns flera skolor med lärare, rektorer och elever som har byggts, renoverats eller på andra sätt finansierats av Better Globe
   • Där finns många familjer som jag själv har träffat som har fått lån via mikrolånsbanken som Better Globe har finansierat
   • Jag har träffat aktiva och f.d. generaldirektörer för t.ex. ICRAF och andra institut som lovordar arbetet på plats.
   • Man kan åka ner själv och kolla med Better Globes-resor
   • Jag känner personer som åkt ner oanmält och sett plantagerna
   • och så vidare.

   Bortser man från allt det, så ja, då skulle det vara ett perfekt upplägg. Men om det var så – varför t.ex. bry sig med att bjuda ner kunder till Kenya/Uganda? Varför sätta in sina egna pengar? Varför engagera så många andra organisationer? Det finns enklare sätt att lura folk på pengar, som dessutom är i gråzonen för att inte ens vara olagliga. Tro mig att jag har sett många sådana upplägg där folk blivit lurade vid t.ex. emissioner där man har spätt ut tidiga ägare, man har fejkat årsredovisningar och annat. Det går inte ens bevis, då känns Better Globe som ett väldigt dåligt sätt för mig att lura folk.

   Prissättningen på träden handlar ju om att välgörenhetsorganisationer är just välgörenhetsorganisationer. Det är inte Better Globe. Better Globe är ett vinstdrivande kenyanskt skogsbolag som driver sin verksamhet på ett hållbart och etiskt hållbart sätt. Så hos t.ex. VI-skogen som är en bra organisation kan man köpa träd billigare – MEN – du får ingen avkastning. Det gör att för t.ex. mig så kvalificerar de sig ”bara” för min välgörenhetsbudget på någon tusenlapp i månaden, medan hos Better Globe går det på ”sparande-budgeten” och jag köper träd för en bra bit över 100 000 kr per år.

   Det får man ju avgöra själv hur man resonerar kring, men jag personligen tror inte på att välgörenhet fungerar särskilt väl förutom i katastrofområden. Inte ens politikerna i länderna som tar emot biståndet vill ha det (förutom om de tar pengarna själva i korruption). De vill ha arbetstillfällen, de vill ha förädling på plats och en massa andra saker. Därför tycker jag personligen att ett vinstdrivande bolag är mer hållbart i längden än en välgörenhetsorganisation. För så länge som alla tjänar pengar så kommer alla ha ett intresse av projektet fortsätter och det är inte beroende på att hela tiden jaga nya sponsorer.

   Nu är det här kanske inte riktat till dig specifikt, men jag förstår inte att man alltid tar det här anslaget om att det skulle vara fejk, bluff eller något annat. För 10 år sedan när det mest var en vision, då kan jag förstå det för det handlar om löften, men idag 10 år senare när det finns så mycket ”bevis” för att det faktiskt fungerar tycker jag är lite märkligt.

   Sedan fattar jag det intellektuellt – vi människor tenderar ju att hitta på en tes och sedan letar vi bevis för den. Ungefär som när man letar korrelationer och mönster i aktiekurser, men det blir ju inte mer rätt för det. Jag tycker det är synd – inte specifikt till det här sammanhanget av Better Globe – att de flesta människor är så skeptiska till saker även t.ex. aktier och fonder, starta nya projekt eller liknande eller helt enkelt om framtiden.

   Det känns som de flesta försöker fatta rätt beslut, när jag påstår att tricket i livet är att fatta ett beslut och sedan se till att det beslutet blir rätt. Vi har ingen aning om framtiden och jag själv har alltid valt att tro och riskera att förlora ibland men det kommer också innebära att jag kommer samla på mig ganska många vinster. Som Michael Jordan sa – du missar 100 % av alla de skott som du inte tar.

   Är man då som sagt garanterad pengarna med Better Globe? Nej, det är man inte, men det är jag ju tydlig med. Är det säkert att det kommer fungera över tid? Nej, det är det ju inte heller. Ska man lägga alla sina pengar i det? Nej, självklart inte (men det ska man ju inte göra någonannat ställe heller) och så vidare. Men, man behöver tro och för mig personligen så är varje tidigare avklarat år ett steg på vägen till att man kommer lyckas. Men jag har inget mer belägg än ”bevisen” på plats, historiken och min egen tro om framtiden.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Det kan vara väldigt svårt att utifrån avgöra om något är ett Ponzi-liknande upplägg om man sätter upp en trovärdig fasad (skall man hålla rätt på terminologin kan man ganska snabbt avskriva pyramidspels-stämpeln). Ursprungliga Ponzi-upplägget handlade om att placera pengar till negativ avkastning (Ponzi tog ju ut pengar från placeringen) och ger illussionen om en god avkastning genom att helt enkelt nyttja andras insättningar när någon vill ta ut (så länge ingen tar ut är det ju bara siffror som Ponzi kunde hitta på). Med en trovärdig fasad så har man en placering som kan tänkas ge positiv avkastning, men man kan likväl lägga upp det så att man ger illussionen av att placeringen är bättre än den verkligen är (efter det att avgifterna har tagits ut).

   Ta t.ex. TrustBuddy-skandalen, där visade sig att de inte hade täckning för fordringsägarnas konton. Upplägget var ju hyffsat trovärdigt, man lånade ut pengar till ränta och fick således ränta på pengarna. Dock visade sig att det fordringsägarna hade på sitt konto inte fanns full backning för. Det man gjorde var att utsätta fordringsägare för ytterligare kreditrisk (genom att man lånade ut pengarna även för egen räkning) vilket i praktiken översätts till att placeringen har sämre avkastning än vad den borde ha. Man redovisade dock inte detta utan gav sken av att avkastningen var som förväntad och allt verkade frid och fröjd.

   Innan detta blev känt var det nog inte många som misstänkte och än färre som hade belägg för att allt inte stod rätt till i TrustBuddy.

   Det torde vara möjligt att använda vilken trovärdig placering som helst som fasad för ett Ponzi-liknande upplägg. Ta t.ex. Falcon-fonderna i PPM – vem trodde att fondsparande i själva verket skulle vara ett Ponzi-liknande upplägg? Inte allt fondsparande, men just detta fallet var det det.

   Så hur skulle Better Globe kunna göra något liknande? För den som är påläst kan man ju inte riktigt ljuga om vad avkastningen på träden är iaf, eller vad träden kostar att plantera – jag har inte kollat upp det själv, men den som är intresserad bör ju kunna göra en check där. Det enda jag kan komma på är redovisning av volymerna på plantagerna, visserligen kan man troligen göra en reality-check och se att de har så många träd som de anger, men det är kanske inte lika enkelt att verifiera att det är samma som antal träd som ”sålts”. Upplägget skulle i så fall vara att man helt enkelt säljer samma träd flera gånger (till olika kunder).

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 7. Vit pil

  Har köpt 101 träd efter föreläsningen i Västerås. På köpet fick jag 20 till enligt erbjudandet. Träden är nu bokförda på mitt konto.

  Som Jan skriver finns det risker med projektet. Men risker finns det överallt.

  Jag ser denna investering som en möjlighet att förhoppningsvis bidra och tjäna en slant. Förlorar jag pengarna jag investerat så har antagligen någon annan (förhoppningsvis) haft större nytta av pengarna än vad jag skulle haft.

  Varför skriver jag detta?

  Faktiskt inte av någon annan anledning än att jag både tror och hoppas att detta projekt kan finnas till även om 100 år. Idén är så pass bra och är kalkylen uthållig så kan ju faktiskt BG vara en game changer.

  N

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Anonym
  1. Vit pil

   Nej, det där är försäljningsbolaget som jag är delägare i med min partner där vi får ersättning för sälj- och arbetet med att ta hand om ge service till de svenska kunderna då Better Globe inte har några svenskar anställda. Har skrivit det typ 100 gånger på bloggen, det syns ju att det både är svenskt och inte har en omsättning eller en verksamhet i närheten av det som beskrivs ovan i artikeln.

   Se även min kommentar 2347.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Notera att allabolag normalt inte publicerar ÄGARE. Undantaget är möjligen när det gäller koncerner.

   Anledningen är ganska uppenbar: det finns knapp offentlig information om ägare till bolag, det enda som finns är koncernstrukturer (då man skall lämna koncernredovisning). För noterade bolag finns det också viss information. Men generellt så krävs det att man måste begära ut den informationen direkt från bolaget i fråga och något standardiserat format finns inte (i själva verket kan det röra sig om ett handskrivet papper där man Löpande för bok över ägare, det behöver inte ens vara snyggt skrivet i snygg tabell).

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 8. Vit pil

  Hej Jan.
  Intressant läsning!
  Saknar dock lite information om hur hantering av avkastning går till. Hittade lite info i svar till en gammal kommentar som du gärna får bekräfta. Avkastningen betalas ut till ens better globe konto, d.v.s ditt konto du loggar in på via deras hemsida? Där kan man då se sin avkastning och göra överföringar till sitt vanliga bankkonto? Finns det några begränsningar vad gäller antal överföringar eller summor?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Ja, man har typ ”Mina sidor” på Better Globes-hemsida där man loggar in, kan se sina träd, få kvitton på köp etc. Dit betalas avkastningen ut. Därifrån kan man sedan antingen återinvestera i nya träd eller ta ut dem till sitt vanliga bankkonto.

   Better Globe ser helst att man inte för över mindre summor än 100 € eftersom det hanteras manuellt och är ganska tidskrävande, däremot har de aldrig ”hållt inne” någons pengar oavsett belopp. Better Globe tar inte ut någon avgift mig (jag har inte sett någon på mina överföringar) för dem, däremot tar Swedbank ut en avgift på några Euro får att ta emot den internationella betalningen. Men det är ju inget Better Globe kan göra åt.

   Så, jag personligen har aldrig upplevt några problem med utbetalningar av t.ex. avkastning.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Att BG inte håller inne med utbetalningar stämmer ej. Jag ville ta ut ca 500kr för ett antal år sedan. Då fick jag till svar att norsk banklag inte tillät uttag under 1000 kr(mitt dåvarande saldo var 700kr) jag insåg direkt att detta var en lögn och fick det omgående bekräftat av en tjänsteman på en norsk bank. Nu har man andra anledningar till att begränsa uttagen, som att det är tidskrävande etc. Detta upplägg har alla varningssignaler som finns om att det är ett gigantiskt pyramidspel. Jag har investerat 1500kr och kommer att försöka plocka ut den asap.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Alexander
  3. Vit pil

   Hej Alexander,

   Det låter väldigt märkligt och att du har fått felaktig information. Mejla mig så kan jag ta det vidare med supporten på Better Globe. Har flera exempel där belopp på mindre än 400 kr betalats ut. Däremot är det skillnad på att ta ut pengar och återköp av träden, det är inte något som Better Globe gör. Däremot finns det en andrahandsmarknad för träd kunder mellan, men det är inget som Better Globe sköter eller administrerar. Mejla mig isf också om du vill sälja dina träd så kan jag se om någon jag känner är intresserad av att köpa dina träd. Då är det överlåtelse av hela kontot i så fall.

   Hälsningar,
   Jan

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hej! En snabbgoogling på detta projekt visade en hel del kritik kring att det inte presenteras att Balansekonomi har delvis samma styrelse som detta projekt.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Sassan
  1. Vit pil

   Nej, det presenteras inte eftersom det inte stämmer :) Better Globe Vision AB (”BGV”) som jag gissar att du refererar till har inget med varken det norska Better Globe AS eller det kenyanska Better Globe Forestry Ltd. BGV är ett försäljnings- och kundservicebolag som tjänar pengar på provisionsförsäljning och avkastning från egna träd. Hoppas det blev tydligare.

   Sedan är det ju nog världens sämst bevarade hemlighet, eftersom det står här på bloggen offentligt, att

   • jag är anställd av Balansekonomi,
   • jag är anställd av Bolmeson Holding AB,
   • jag brinner för Better Globe och tjänar pengar som ambassadör och skogsägare,
   • jag bloggar på RikaTillsammans.se för RikaTillsammans AB,
   • är styrelseledamot i ytterligare fyra andra bolag,
   • skriver bok för Bonnier/Forum
   • och så vidare.

   Det är inget konstigt, det är bara ovanligt för de flesta har bara ett jobb och ett intresse. Jag har haft förmånen att få tycka om att göra många olika saker och har arbetat hårt för att komma dit jag har kommit. För det har inte varit gratis.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hej Jan,
   Tack för svar :)
   Sidan jag hamnade på var denna http://ekonomiskfrihet.blogspot.se/2015/12/pyramidspel.html som en annan kommentar här nedan också verkar ha refererat till.
   De liknande namnen skapar nog många missförstånd och obefogad kritik. När det gäller att investera pengar är folk väldigt försiktiga och jag uppskattar därför att du svarade på min ursprungliga kommentar, Som du skrev, allt är offfentligt.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Sassan
 10. Vit pil

  Snyggt inlägg! Jag köper lite träd (med betoning på lite, men mer än ett :)) och har haft mejlkontakt med dig tidigare. Var anmäla till mötet i Sthlm men kunde tyvärr inte komma pga vädet, så jag såg gbgföreläsningen online istället. Måste säga att mitt intryck är också att det går bättre och bättre – blev imponerad av föreläsningen och framförallt hur genomtänkt mycket verkar och att man tänkt igenom saker ordentligt! Inte så att jag trodde att det var ogenomtänkt men detta var ännu mer ett koncept än vad jag trodde, alltifrån med ambulerande trädspecialister mm mm. Kul!

  Något som dock skulle vara intressant för mig som kund att utveckla tycker jag är en andrahandsmarknad för träd (eller kunna köpa träd som redan är planterade, till dyrare pris men kortare löptid). Jag är under 30 och kan sätta av lite pengar men det är lite som jag känner att jag kan sätta av i 20 år framåt! Skulle man sälja andra produkter med ”bara” 10 års låsning t.ex. tror jag att man skulle sälja mer. En tanke!

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Sofia
  1. Vit pil

   Eller hur? Det var faktiskt min reflektion när jag satt och jobbade genom presentationen tillsammans med Rino. De går från klarhet till klarhet. Funderar på att åka ner nästa år för att få se utvecklingen med egna ögon igen. Det är så himla kul.

   Angående andrahandsmarknad. Där finns en oofficiell andrahandsmarknad, men anledningen till att den inte har utvecklats vidare är för att utbudet av gamla träd är så litet. Jag brukar ha ganska bra koll på det eftersom folk brukar mejla mig om de vill sälja och jag mig veterligen har det sålts 10 st begagnade träd under 2016.

   Jag köper mer än gärna upp gamla träd själv i dagsläget, eftersom precis som du säger, de ger ju avkastning tidigare. Jag vet att Better Globe är medvetna om det, men så länge tillgången är så liten så tycker de att vi kunder kan hantera det oss sinsemellan.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.