Better Globe hjälper fattiga bönder öka avkastningen
Sök:

Better Globe hjälper fattiga bönder öka avkastningen

Intervju med Samuel Mulli - en av Better Globes outgrower-bönder

Genom att låta några av världens fattigaste bönder komplettera sina småskaliga jordbruk med Mukau och Acacia Senegal-träd hjälper Better Globe de allra fattigaste bönderna att öka avkastningen på sin mark.

Nu när jag sitter här på flygplatsen i Nairobi och tänker tillbaka på en väldigt intensiv vecka med Better Globe i Kenya, så är den största behållningen, jämte Mwathi och mikrolånen,  de bönder som jag träffade som börjat odla träd på sin mark. En utmaning som Better Globe nämligen har haft i Kenya är att det är ganska omständigt med att få tillgång till mark – särskilt som det ska ske by the book och inte inkräkta på mark som är odlingsbar i övrigt. Den andra begränsande faktorn har också varit att få ut tillräckligt många träd under den begränsade regnperioden.

Den lösning som man har jobbat på ett tag nu och som jag är en av de första att se är det som man brukar kalla för ”outgrowers”. Det handlar helt enkelt om att man outsourcar planteringen av träd till bönder, som får träden gratis och ett återköpsavtal där Better Globe lovar att köpa tillbaka träden från bönderna till ett förbestämt pris vid en specifik tidpunkt. Vinsten för bönderna är ju naturligtvis att de tjänar pengar på dessa träden, utan att de behöver offra något förutom att sköta träden det första året. De behöver inte ersätta sina befintliga grödor, utan träden är mer eller mindre en bonus.

I videoklippet ovan intervjuar jag (som ni hör på intervjusvengelskan) bonden Samuel Mulli som bor i nordöstra Kenya som är en av de första bönderna att odla Better Globe-träd på beställning. Han var oerhört stolt över både sin lilla gård men också över avtalet med Better Globe. Det gör nämligen att avkastningen på hans jord ökar, det ökar antalet arbetstillfällen, det bidrar till att fördelar för hans övriga gårdsskötsel och inte minst till att området får fler träd.

Det senare var dessutom extra viktigt eftersom den Kenyanska regeringen har gått ut med krav på att man ska ha träd på minst 10 % av ytan i Kenya. Det gör att de lokala ”kommun”-ansvariga också var väldigt nöjda eftersom de på det här sättet fick hjälp att uppfylla på ett av de mål som var ställda på dem. Det här ska också ses i ett sammanhang där man hugger ner de flesta träd och gör dem till träkol, eftersom det kan vara det enda sättet att överleva i dessa områden där de flesta lever under FN:s fattigdomsgräns på 2 USD om dagen. Det är t.ex. inte heller ovanligt att se att två av tre skördar går till spillor i dessa områden.

Det andra som var häftigt att se var hur det här hade spridit sig bland alla de andra bönderna i området. De var nu över 30 st bönder som också under nästa regnperiod i oktober, skulle börja plantera sina egna Mukau-träd. Då ska man också veta att processen för att bli godkänd för att odla Mukau-träd för Beter Globes-räkning inte var helt enkel.

Först och främst ska man ordna staket runt hela sin mark – inte helt trivialt i dessa områden, då det är brist på det mesta. Man ska dessutom kunna påvisa att man äger marken – något som Better Globe ofta får hjälpa bönderna med. Ofta är det här en relativt stor investering, framförallt i arbetsinsats för bonden. Det handlar om staket för att hålla framför allt getter och annan boskap borta, då dessa har en fabläss för unga trädskott. Det andra var att hela familjen (särskilt barnen) måste vara med på tåget, då tidsperioderna man pratar om är 15 år eller mer.

Sedan skulle man sköta träden efter ett särskilt protokoll under den första tiden. Det bör nämnas att träden är lokala för just den här typen av mark (semi-arid area eller drylands). Klarar sig trädet bara det första året, så brukar det sedan klara sig självt över lång tid. Man ska ha grävt upp alla hål där träden ska planteras och sedan ska man tillåta Better Globes representanter komma och inspektera träden och delta i Better Globes utbildningar i trädskötsel.

Genom att använda outgrowers på det här sättet kan Better Globe hjälpa betydligt fler bönder, få fler träd i marken på kortare tid och dessutom göra en större skillnad. Det man åtar sig från Better Globes sida är att tillhandahåll kunskap, frön, geler som binder vatten, vatten i de fall att det behövs och inte minst rutiner för att kunna få en så god avkastning på träden som möjligt.

Jag kommer att skriva lite till om resan under de kommande dagarna, men det häftiga är att se hur stort allting har blivit och hur mogen verksamheten faktiskt är. Jag köpte mina första Better Globe-träd 2008, mer som en välgörenhet snarare än som en investering. Under de senaste 8 åren har jag investerat ett antal hundratusen i det här projektet och det är fantastiskt att på plats se att det verkligen fungerar – och att den framtida avkastningen för oss kunder också är tryggad.

För precis som vi trädköpare får ta del av vinsten av ett träd (ca 200 €) över 20 år, kommer även dessa bönder att få en liknande vinst. 200 € för 17 € investerade är en bra avkastning i Sverige, här nere är det en förmögenhet. Även om du inte är sugen på att köpa Better Globe-träd som en investering, så skulle jag verkligen rekommendera att köpa det som ett donationspaket, det ger bönderna oerhört stora möjligheter, det gör gott, det bidrar till en bättre värld och det kommer ge dig pengar i avkastning över lång tid också.

Jag har skrivit mycket mer om Better Globe på nedanstående länkar

PS. Jag ber om ursäkt att jag inte har klippt ihop videon professionellt, men jag tyckte att det var roligare att få ut den, än att den är perfekt. DS.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  En sak jag noterat med Better Globe är att nästan 30% av alla sålda träd ej är planterade ännu. Vet du något om hur de har tänkt att lösa avkastningen för dem? Har organisationen råd med att ge ut avkastning för träd som inte finns? Låter riskfyllt…

  Men hur ett icke-investerarperspektiv låter det helt fantastiskt bra det här! Tack för dina artiklar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Det hade varit intressant att få svar från Jan på detta.
   Vad kommer den uppgiften ifrån?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Christer
  2. Vit pil

   Denne frågan er det bare jeg som kan svare på, da ingen av våre Ambassadører kjenner til våre omfattende fremtidsplaner. Better Globe Forestry Ltd., som driver treplantingen i Kenya, vil fremover også være et holdingsselskap med flere datterselskaper.

   Det er selvfølgelig ingen som kan spå med 100% sikkerhet om fremtiden, men god og nøye planlagt strategi, basert på lang erfaring, tror jeg personlig hjelper godt med hensyn til sikkerhet. Better Globe Forestry ligger bevisst litt etter planen når det gjelder planting av trær, men dette er ingen problem i dag og blir det heller ikke om 12 år når de første 20 år gamle trærne skal kjøpes tilbake.

   Dette fordi vi allerede har planlagt hvordan det skal gjøres og Better Globe planlegger å ha over dobbelt så mange trær plantet som de vi har solgt i løpet av de neste 10 årene, men også basert på helt andre inntekter enn de som kommer fra de trærne som er solgt, fordi de andre planlagte selskaper har en mye større inntjening og en større netto gevinst, som tilføres Better Globe Forestry allerede fra 2016/17. Mange var skeptiske til om Better Globe kunne betale ut den første avkastning og nå har vi greid det i 5 år allerede, samt at vi også har planlagt å greie dette fremover. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Rino Solberg

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.