Better Globe i DN - "Sparformen liknar pyramidspel"

Better Globe i DN – ”Sparformen liknar pyramidspel”

Mina tankar och svar på artikeln om Better Globe i Dagens Nyheter
Better Globe i DN – ”Sparformen liknar pyramidspel”

I DN (Dagens Nyheter) den 2010-12-06 omnämndes Better Globe i en artikel där man bland annat använde ordvalet ”pyramidliknande verksamhet” och skrev mellan raderna att verksamheten skulle vara oseriös. Det här en artikel som gjorde mig väldigt ledsen – särskilt när jag är part i målet och omnämndes i artikeln som tyvärr innehöll en hel mängd direkt felaktiga påståenden.

Det är alltid klurigt att försöka gå i svarsmål när någon påstår något eftersom det lätt blir polariserat och det förr eller senare blir mer eller mindre påhopp men jag ska i den här artikeln försöka ge ett annat perspektiv så som jag upplever det – för tyvärr så är det så att allt som står i media är inte alltid helt korrekt. Över tid har jag samlat på mig en hel del sådan erfarenhet tyvärr, inte bara kring den här specifika artikeln utan även av kompisar i ledande befattningar på företag som blivit uthängda mer eller mindre felaktigt.

 Om Charlie Söderberg, Balansekonomi och Better Globe

Det första som är direkt felaktigt ligger redan i första stycket:

Till Charlie Söderbergs utbildningsföretag Balansekonomi söker sig tusentals privatpersoner som fått sin privatekonomi raserad och behöver hjälp att bygga en ny ekonomiskt stabil plattform.

Men under lektionerna får deltagarna också höra om en ”fantastisk” investering som i stora stycken påminner om ett pyramidspel.

Jag har arbetat i Balansekonomi sedan 2008 och jag är en av tre handledare så känner jag att kan uttala mig om ett och annat hur utbildningarna går till eftersom jag varit med och designat dem. Balansekonomi utbildar människor i hur man bygger sig ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi.

Balansekonomi är ett eget bolag vars verksamhet är att sälja utbildningar. Inget annat. Balansekonomi ger inte tips eller råd om investeringar och således inte heller om Better Globe. Den interna policyn om det här är väldigt tydlig, vi säljer inget annat än våra utbildningar och Balansekonomi får inte ge tips och råd. Inte om aktier, fonder eller någon annan typ av investering. Det står väldigt tydligt i de villkor som både medarbetare och kursdeltagare får följa.

En parentes är också att Balansekonomi faktiskt inte arbetar med människor med raserad ekonomi, utan tvärtom människor med människor som mig som har en god ekonomi och vill ta nästa steg på vägen till sin rikedom. Det var så jag och Caroline kom i kontakt med Balansekonomi första gången. Vi har aldrig haft raserad ekonomi. Tvärtom. :-)

Men mitt förslag är ju naturligtvis – besök en av Balansekonomis föreläsningar eller utbildningar och bilda dig din egen uppfattning och se om någon tar ordet om Better Globe i sin mun. Ingen har gjort någonsin gjort det och jag skulle bli väldigt förvånad om det skedde då den personen inte skulle få hålla fler föreläsningar på grund av tjänstefel.

Länsförsäkringars expert Mats Wester blev inte ens tillfrågad om Better Globe specifikt

För det första så citeras en sparexpert från Länsförsäkringar redan i ingressen med ett uttalande:

– Alla varningsklockor ringer, säger sparexperten Mats Wester

[…]

– Alla varningsklockor ringer för mig. Investeringar som inte sker i etablerade former och marknadsplatser eller där man som privatperson inte kan kontrollera sina pengar ska man var ytterst försiktig med, säger Mats Wester, placeringsexpert på Länsförsäkringar.

Det sorgliga i sammanhanget är att när vi ringde upp Mats Wester så sa han själv att han inte känner till Better Globe och att han inte hade ens nämnt det. Han hade alltså inte ens fått frågan om Better Globe specifikt och utan han hade blivit intervjuad om investeringar i allmänhet.

Till och med jag delar hans uppfattning i allmänhet om att man ska vara försiktig när man väljer att investera sina pengar utanför ”vanliga” marknadsplatser. Jag säger ju samma sak om att man inte ska lägga alla sina pengar i Better Globe – men det ska man ju inte göra i en aktie, fond eller något annan enskild investering (inte ens huset) heller – utan tvärtom att man ska sprida sina ägg i olika korgar.

Man ska inte investera mer pengar än man har råd att förlora, historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och man ska inte lägga mer än max 5 – 10 % av sina pengar i en enskild investering. Det är ju sunt förnuft och gäller alla investeringar – och handen på hjärtat, vad skulle han ha svarat annars? Det hade ju i princip varit tjänstefel att svara något annat.

Det trista är dock att det inte framkommer som ett generellt råd utan man kopplar ihop det till Better Globe specifikt. Det kan göra mig ledsen med vinklingar, men det bör ju inte vara en nyhet för någon att det är så media fungerar för att få till en artikel.

”Det låter livsfarligt”…

I den andra intervjun säger Bengt Kriström:

– Det låter absolut livsfarligt att satsa sina pensionspengar på det här. Jag skulle aldrig göra det.

Här skulle jag gärna veta lite mer om personen som på vilken grund uttalar han sig och vilken är hans erfarenhet av att investera, analysera bolag, vad är hans eget track-record och så vidare. Jag undersökte det faktiskt aldrig närmare då det verkade vara en privatperson som uttalade sig och alla har rätt till sin egen åsikt.

Sedan är det ju upp till alla att bilda sig sin egen uppfattning. Jag delar till exempel inte den, för under förutsättning att man följer sitt sunda förnuft och de generella tumreglerna nämnda i föregående stycke så kan man absolut investera en del av sina pengar i andra projekt. Notera att vi fortfarande pratar ett par procent av sitt totala kapital.

Jag själv är ju också lite bränd av andras åsikter, men har under så många år nu gått min egen väg och sett att det fungerar alldeles utmärkt. Jag har fått höra att man inte ska starta företag, man borde ha ett jobb på ett stort företag (som att det är säkert i dagens läge), man ska inte resa till de och de ställena, man ska inte investera sina pengar på de och de ställena och det har ju gått alldeles utmärkt.

Dessutom – gillar man inte Better Globe, är man rädd eller osäker så har man alla möjligheter att låta bli att köpa träd. Det är faktiskt inget tvång. :-)

Om garanterad avkastning

Där hänvisas i artikeln till att avkastningen skulle vara garanterad. Det är inte sant och det har Better Globe heller aldrig påstått. Avkastningen är som i alla andra fall bara en förväntad avkastning. När det gäller ekonomi och pengar finns det inga garantier någonstans. Inte ens insättningsgarantin på banken är en garanti – det är bara att titta på Cypern nu under 2013 när man försökte konfiskera 10 % av beloppen på konton och hade genomfört det om inte Ryssland hade satt sig emot. Genom historien finns det gott om exempel där garantier bara gällt så länge de inte behövt utnyttjas – t.ex. i USA på 30-talet när man konfiskerade medborgarnas guld.

Så nej- Better Globes avkastning är inte garanterad och det har heller aldrig påståtts något annat.

Vad som är sant

Ja, jag är engagerad i flera bolag

Det kan ju dock inte ha undgått någon som läser den här bloggen, det skriver jag tydligt på ”Om mig”-sidan. Ett av dessa bolag som jag äger med några andra personer är ”Better Globe Vision AB” som är ett svenskt aktiebolag vars enda verksamhet är att sälja Better Globe träd på bland annat den svenska marknaden samt att utbilda andra människor i vad Better Globe är och gör.

Om man vill fortsätta listan så är jag ju engagerad i ännu fler bolag än ovanstående eftersom det är något jag tycker är roligt. Jag äger två ytterligare bolag själv, jag har arbetat och arbetar för närvarande i ett par styrelser. Det är inget konstigt, inget som jag smyger med utan det finns dessutom i officiella register som t.ex. på Allabolag.se.

I min värld är det inte heller något konstigt att vara ägare i, arbeta i eller sitta i styrelsen för flera bolag samtidigt. Sist jag tittade kunde man äga aktier både i Hennes & Mauritz och Volvo samtidigt. Konsulter jobbar på daglig basis i flera olika företag, likaså gör professionella styrelsemedlemmar. Det är dock inte något som är vanligt förekommande och därför kan det se konstigt ut för någon (journalist) som kollar på det utifrån. Jag och mina kollegor är ju inte ensamma om det i Sverige.

Ja, säljare får provision på sålda träd

Det är inte heller någon hemlighet att jag och andra ambassadörer får provision på sålda träd. Provisionen ligger för närvarande på 1 € per sålt träd. Better Globe har ju valt en modell för sin försäljningsorganisation som bygger på att de som är bäst på att sälja en produkter är människor som använder produkterna själv och gillar dem. Det vill säga mun-till-mun metoden. Jag är ett typiskt exempel.

Jag kom i kontakt med Better Globe, gillade vad jag såg och eftersom jag är en person som gillar att hjälpa andra började jag berätta för personer i min omgivning om ett nytt spännande projekt som jag har engagerat mig i. Några blev intresserade och ville göra samma sak och dessa köper nu träd och/eller donationspaket. Better Globe uppskattar det jobbet som jag gör och istället för att anställa mig med alla overheadkostnader som det innebär så har de valt att ersätta mig på provisionsbasis för den mängden träd som jag säljer.

Det är win-win för alla parter och fungerar precis på samma sätt som alla andra provisionsbaserade försäljningsjobb från fastighetsmäklare till ”vanliga” säljare på företag. Det är dock inget som jag eller någon annan ambassadör (som säljarna kallas i Better Globe, jmf. t.ex. Key Account Manager) smyger med. Tvärtom.

Ja, Better Globes modell för försäljning är relationsmarknadsföring

Better Globes affärsmodell handlar till 99% om den verksamhet som man bedriver i Afrika. Det som sker i fråga om skogsplantering och det sociala engagemang man har i olika områden, finansieringen av verksamheten och en mängd andra parametrar som utgör hela Better Globes affärsmodell.

Gemensamt för alla affärsverksamheter och organisationer är att vad helst de gör så skall detta säljas och marknadsföras och det är en del av affärsmodellen. Mer och mer vanligt blir det att man lägger ut hela den delen av verksamheten på någon annan part som är bättre på det eller av andra skäl är mer lämpad och så har även Better Globe valt att göra.

En nöjd och initierad kund är oftast den bästa säljaren som ett företag kan ha, så Better Globe har helt enkelt lagt ut hela den delen av sin verksamhet på sina kunder. En kund som väljer att ta den möjligheten kallar man för en Ambassadör och det är helt enkelt affärsmodellen i alla sin enkelhet sett ur detta perspektiv.

Konceptet kallas för Relationsmarknadsföring eller Multilevelmarketingmodellen. Det är den i särklass snabbast växande affärsmodellen när det gäller sälj och marknadsföring och har skapat fler så kallade vardagsrumsmiljonärer än någon annan affärsmodell. För alla varor och tjänster som säljs i världen avsätter varje företag en del av varans eller tjänstens pris för att täcka marknadsföringskostnader och säljarnas löner med mera. Det är ofta en ansenlig del av kostnaderna för en vara eller tjänst som läggs på reklam och säljaktiviteter. I sammanhanget av Relationsmarknadsföring lägger man istället alla dessa pengar på provisioner som fördelas till dem som skapar själva affären.

Det är helt enkelt en effektivare modell för man behöver då inte betala för någon marknadsföring alls som inte leder till en affär. Lägre kostnader för företaget, lägre pris för kunden och mer ersättning kan då går till den som gör jobbet.

Modellen förekommer i snart alla branscher över hela världen och man kallar det ibland för mun mot mun metoden. Några kända exempel på företag och varumärken som använder sig av det här konceptet är:

 • Svenska kosmetikföretaget Oriflame
 • Herbalife,
 • Amway
 • m.fl.

Det är stora seriösa bolag som många är börsnoterade och dessutom har drivit sin verksamhet i decennier. Better Globe har inte drivit sin verksamhet än och är inte heller börsnoterat men använder sig av samma beprövade modell för sin försäljning.

Mina övriga reflektioner

Avkastning har betalats ut enligt plan både 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 och 2015

Det har ju gått några år sedan den artikeln publiceras och jag gillar det engelska uttrycket:

Time will either promote you or expose you.

I Better Globes fall lutar det för mig än så länge åt det första. Allt de har sagt har uppfyllts på och jag som kund är hittills mycket nöjd.

Angående risker

Jag har skrivit ett ganska långt och utförligt inlägg om riskerna med att köpa Better Globe träd som finns här och jag är tydlig med de när jag pratar om det med andra.

Är Better Globe ett pyramidspel? Nej!

Det första är att pyramidspel är förbjudet enligt lag. Better Globe har drivit verksamhet och driver verksamhet sedan 2006 i flera länder och ingen myndighet har någonsin haft någon åsikt om det här. Jag påstår att det är svårt att driva sin verksamhet i 10 år olagligt samtidigt som man är öppen om verksamheten och har över 20 000 kunder.

Det andra kännetecknet är att i ett pyramidspel så finns det ingen produkt eller så är produkten sekundär då syftet att ragga nya medlemmar är primär. I Better Globe är träden synnerligen i fokus och majoriteten av Better Globes kunder köper bara träd och är väldigt nöjda med det. Plantagerna med träden finns på riktigt och man kan besöka plantagerna själv. Jag har på den här hemsidan publicerat mängder med bilder från mig själv från plantagerna och dessutom från flera olika år.

Det här är faktiskt den viktigaste faktorn – att undersöka produkten. I pyramidspel har produkten sällan något egenvärde då den inte ligger i fokus. I Better Globe är det precis tvärtom. Allt kretsar kring själva träden. Det är träden som ger arbetstillfällena, det är träden som är kopplade till avkastningen och det är träden som hindrar ökenspridningen, binder koldioxid och är motorn i hela verksamheten. Träden är dessutom väldigt verkliga – det vill säga att man kan komma och ta och se att trädet finns i verkligheten. Vilket man kan åka ner och titta på.

Det tredje är att i ett pyramidspel så skickas inkomster från nyare medlemmar till senare. Det vill säga att nya medlemmar finansierar äldre medlemmars verksamhet. I Better Globe spelar det ingen roll när du blir kund eller när du blir ambassadör. En nybakad ambassadör kan med lätthet (och i flera fall) tjäna mer pengar än en ambassadör som varit ambassadör längre om den nyare ambassadörens försäljningsvolym är större.

Översatt till vanliga termer så betyder det att en nyanställd kan tjäna mer pengar än en som varit anställd länge. Jag påstår att det här till och med är mer annorlunda mot hur det är på de flesta företag där de som varit anställda längst tjänar mest, eller till och med vanliga hiearkier där få på ett företag tjänar mer än VD, medan i Better Globe är det väldigt vanligt.

Det fjärde är att titta vad man får betalt för. I ett pyramidspel får du betalt för värvningen. I Better Globe får du betalt för antalet sålda träd. Det är således ur ambassadörens synpunkt bättre med en kund som köper 100 st träd än 50 st kunder som köper 2 träd, eller än värre 100 kunder som köper 1 st träd. Anledningen är självklart att en kund med 100 träd är lättare att göra nöjd än hundra småkunder.

Det hänger också ihop med Lotteriinspektionens definition av ett pyramidspel är när andelen av ett företags totala bonusutbetalningar inte får utgöras till mer än 50% av inskrivningar av nya ambassadörer/distributörer. Vilket är något som Better Globe ligger långt ifrån eftersom inga bonusutbetalningar görs för inskrivningar. Alla utbetalningar är kopplade till antal sålda träd.

Lovar Better Globe guld och gröna skogar (no pun intended :) till ambassadörerna? Nej. Att vara ambassadör är som att ställa upp i ett marathon. Jag har varit engagerad och varit ambassadör sedan 2008, jag har rest ner 4 gånger själv och jag har skrivit som du kan se här på bloggen bokstavligt talat hundratals artiklar. Jag har mött på motstånd, fått skit och blivit idiotförklarad. Har det varit värt pengarna? Inte de första åren men nu börjar det bli det. Tvärtom säger jag till de flesta att bara köpa träd och om de gillar det över tid så kan de överväga bli ambassadörer. Att vara ambassadör handlar om att bygga relationer och att vårda sina kunder.

Låter det för bra för att vara sant…

När det gäller det här uttrycket så är min personliga reflektion snarare – låter det för bra för att vara sant – kolla upp det noga innan du avfärdar det. Man kan ha åsikter om framtida förväntade avkastningar, att ingen 20 års investering har betalats ut etc. Vad man däremot kan titta på är allt som har hänt sedan 2013 som är fakta redan idag.

 • Better Globe har skapat över 400 arbetstillfällen i Kenya för människor som många gånger aldrig ens har haft ett riktigt arbete. I de områden där Better Globe verkar är vi de största arbetsgivarna.
 • Man har planterat över 500.000 träd
 • Man har renoverat upp 3 st skolor samt byggt en helt ny
 • Man har fördubblat närvaron i skolorna för barnen
 • Man binder över 300.000 ton koldioxid per år tack vare träden
 • Minskat erosion runt bl.a. Kiamberesjön
 • Minskat kriminaliteten i områdena med plantagerna
 • Finansierat en mikrolånbank tillsammans med ansedda K-Rep
 • Betalat ut avkastning enligt plan 2010, 2011 och 2012.
 • Arrangerat 4 resor ner till Afrika med gäster och trädköpare

Och mycket mycket mer som jag säkert missat.

Min inbjudan är således att bilda sig en egen uppfattning och jag svarar mer än gärna på eventuella frågor.

Relaterade etiketter och ämnen

avkastning, Balansekonomi, frejas portfölj

Kommentera

4 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Min erfarenhet av Herbalife och Amway är att mycket handlar om att du ska köpa dyra ”startpaket” och därefter bygga upp en organisation under dig som också ska köpa startpaket och produkter och som i sin tur ska rekrytera nya kunder och så vidare och så vidare. Jag tror att det är därför som många pratar om pyramidspel för att fokus handlar om att bygga upp ett nätverk under sig som ska förse en med inkomster. När man sedan upptäcker att det inte är så lätt att övertyga andra om att sälja produkterna tar man till mer och mer desperata åtgärder för att bygga upp sin säljorganisation medan det egna lagret av produkter som man förpliktigat sig att köpa växer.

  Jag har inte någon åsikt om själva produkterna som Herbalife och Amway säljer, det finns högst sannolikt många nöjda kunder men många har lurats in i strukturer där de tror att de ska bli rika snabbt.

  Som Jan skriver ovan finns det i Better Globe en sund ekonomisk verksamhet i botten i form av skogsbruk som bidrar till att långsiktigt ge människor arbete, utbildning och vatten. Du kan själv investera i träd och/eller donationspaket hur mycket/lite/ofta/sällan du vill utan att bli uppbunden i några abonnemang eller miniminivåer. Du behöver inte sälja NÅGONTING till någon annan för att din investering skall ge dig avkastning.

  Gillar du Better Globe och tror på det som de står för kan du bli ambassadör och får då en ersättning per träd som dina kunder köper. Detta är ersättning för det arbete du lägger ned på att sprida information om Better Globe och för att vårda dina kunder. Enkelt begripligt och oerhört transparent. Man tjänar inte en krona på att skaffa kunder eller ambassadörer utan det bygger på att det köps och planteras träd (vilket är den bärande verksamheten) och detta genererar ett överskott som tillfaller DIG som investerare men framför allt de människor som Better Globe hjälper på plats med arbetstillfällen, vatten, skolor och microlån.

  Gravatar ikon för användaren
  Staffan
 2. Vit pil

  ”Några kända exempel på företag och varumärken som använder sig av det här konceptet är:

  Svenska kosmetikföretaget Oriflame
  Herbalife,
  Amway
  m.fl.
  Det är stora seriösa bolag som många är börsnoterade och dessutom har drivit sin verksamhet i decennier.”

  Är du säker på att det gynnar din sak att lyfta fram företag som Herbalife som goda exempel på multilevel marketing-företag som inte fungerar som pyramidspel? Nu är det här visserligen bara en komiker som lyfter fram de delar som han vill belysa för att skapa ett underhållande program, men även om det finns positiva aspekter av Herbalife låter det inte som att du borde vilja förknippa deras affärsmodell med den som Better Globe har. Särskilt inte om det stämmer att ambassadörer inte tjänar pengar på att rekrytera nya ambassadörer.

  Jag skulle väldigt gärna höra din kommentar kring detta, eftersom jag överväger att investera i några träd, men just den här liknelsen verkar gå stick i stäv med allt annat positivt som du har beskrivit.

  https://youtu.be/s6MwGeOm8iI

  Gravatar ikon för användaren
  Rikard
  1. Vit pil

   Skulle definitivt också vara intresserad av svar på detta, att ge amway och herbalife som exempel är INTE förtroendeingivande!

   Gravatar ikon för användaren
   Lisa