Better Globe-resa till Kenya och Uganda sommaren 2017
Sök:

Better Globe-resa till Kenya och Uganda sommaren 2017

En möjlighet att boka plats på Better Globes resa till trädplantagerna, skolorna och människorna...

En av de resor som mest har förändrat mitt liv var när jag och Caroline bestämde oss för att åka till Kenya och Uganda 2008 med Better Globe för att se trädplantagerna med egna ögon och inte minst träffa människorna därnere och se om Better Globe verkligen var så bra som det lät.

Den resan var på många sätt den bästa och värsta resan jag har varit med om. Jag har rest mycket, men fram tills dess hade jag aldrig sett fattigdom på det sättet. Många som har rest på landsbygden i Afrika säger att antingen blir man förälskad i landet och kommer tillbaka gång på gång eller så vill man aldrig mer besöka stället. För mig hände det förstnämnda. Sedan första resan 2008, har jag rest i Kenya 2012 och sedan ytterligare två gånger 2015 och jag är väldigt sugen på att åka i år igen.

Jag har skrivit mycket om Better Globe på bloggen eftersom det är ett projekt som ligger mig så nära om hjärtat. Man investerar sina pengar på ett långsiktigt, hållbart och framförallt etiskt sätt. Pengarna gör nytta och man gör det som på engelska brukar kallas för ”impact investing”. Att man dessutom inte förlorar något på det avkastningsmässigt, snarare tvärtom, är enligt mig fantastiskt. Samtidigt brukar den vanligaste kommentaren jag får när jag pratar om Better Globe – ”Hur kan du rekommendera köpa träd, du som har så sunda åsikter i vanliga fall?

 • Better Globe en introduktion och sammanställning för dig som är intresserad av att göra gott och tjäna pengar samtidigt

Jag ska vara helt ärlig. För mig handlar Better Globe minst lika mycket om en investering med hjärtat som med hjärnan. Kanske lite för mycket med hjärtat eftersom jag har frångått min egen regel om att max ha 5 till 10 procent av mitt kapital i en enskild investering. Men efter att ha köpt träd sedan 2007 fått en mycket god avkastning i flera år så känner jag mig trygg i investeringen.

Skillnaden som gjorde skillnaden var faktiskt Better Globe-resorna. Det var då det landade inom mig och jag kunde känna:

Det finns ingen garanti för att det kommer fungera, men jag kan i alla fall vara 100 procent trygg i att pengarna gör nytta redan idag. Jag kan också tryggt vila i att det inte är någon bluff eller låter för bra för att vara sant.

Det var då jag också började betrakta det som en investering och inte en spekulation. Du kan läsa mer om mina reseskildringar nedan:

Men för att komma till det viktigaste – årets Better Globe-resa!

Årets Better Globe-resa 2 juli till 17 juli

Better Globe-resan i år går i början av juli för att passa med semestrar och verksamheten nere på plats. Avresa sker den 2 juli och hemkomst sker den 17 juli. Under de 14 dagarna kommer man bland annat besöka både Kenya och Uganda:

 • Kiambere-plantagen
 • Bönderna som planterar träden för Better Globes räkning
 • Mikrolånbanken i Mboti
 • Den av Better Globe renoverade skolan i Mboti
 • Test-plantagen i Kibwezi
 • Better Globes huvudkontor i Nairobi
 • Child Africas huvudkontor i Kampala
 • Skolan vid ekvatorn och i Kabale
 • In-vitro laboratorium utanför Kampala

Det kommer även bli stopp för trevligheter såsom en safari-lodge i nationalparken Tsavo i Kenya och Lake Bunyonyi i Uganda. Det är i stort sett samma Better Globe-resa som jag har gjort tidigare så jag kan verkligen gå i god för den. Samtidigt ska jag också vara rak med att det är en tuff resa. Det är mycket bussåkande, maten på landsbygden är okej men inte fantastisk och bland annat elinstallationerna på hotellrummen lämnar en del att önska.

Duschmunstycke på ett hotell på en Better Globe-resa

Samtidigt kommer man bära med sig minnen från Better Globe-resan hela livet. För mig handlar det mycket om människorna som är fattiga på riktigt (inte relativt fattiga som vi pratar om i Sverige) samtidigt som de är generösa, lyckliga och verkligen inte synd om. Det ger många gånger perspektiv till en själv. Har vi verkligen kommit så himla mycket längre här i väst?

Sedan är där faktiskt ett antal områden där de är mycket längre i utvecklingen än vad vi är. Särskilt eftersom de många gånger gör tekniksprång som vi inte kan göra – t.ex. mobila betalningar, 4G-täckning och en del andra saker.

Återkom till mig om du vill åka

Eftersom där inte var någon resa förra året så fanns det en väntelista till årets Better Globe-resa. Det gjorde att resan blev överbokad innan Better Globe ens hade gått ut med informationen. Det gjorde att Better Globe nu har ordnat med en buss till och där är 18 av 40 platser lediga. Min misstanke är att dessa kommer att gå åt rätt snabbt. Hör av dig till mig om du är sugen att åka så kan jag boka din plats.

Resan är inte billig, den kostar 3 750 € men då ingår också i princip allt. Alla resor ingår, all mat ingår, alla övernattningar ingår. Jag brukar säga att allt förutom alkoholhaltiga drycker, nöje och visum-avgifter ingår. Den ligger således i paritet med liknande resor som går över 14 dagar med i princip all-inclusive.

Jag kan också dela med mig av lite tips och liknande innan du åker. Jag har ännu inte riktigt bestämt mig om jag ska åka på årets Better Globe-resa. Mars månad har ännu inte passerat och jag har redan varit fyra veckor i Thailand och en vecka i Åre. Dessutom ska jag till London för att delta på ett Tony Robbins event i april så det skulle vara skönt med en sommar hemma.

Relaterade artiklar

Relaterade etiketter och ämnen

avkastning, tips

Kommentera

7 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Häftigt att du ska på Tony på hans event.

  Jag läste precis hans bok master the game, och tänkte köra på Ray Dalios all weather portfolio. Har du någon åsikt om portföljen?

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sebastian
  1. Vit pil

   Det bästa svaret jag har kommit på den frågan är att åka ner fyra gånger och se plantagerna med egna ögon, prata med lokalbefolkningen, prata med ansvariga för politiker, prata med bönderna och arbetarna som planterar träden och inte minst lära känna företaget och nyckelpersonerna. Man kan idag till och med se vissa plantager via Google Maps.

   Men som jag skriver här på bloggen om man inte tycker att avkastningen motiverar risken med träden, då finns det ju många andra investeringar som man kan lägga sina pengar i. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hörsägen är sällan ett bra underlag för investeringsbeslut. Gör din hemläxa. Sedan skulle jag rekommendera att se den första placeringen som just ”välgörenhet”, även om du köper träd till dig själv. På det sättet är det pengar som du är beredd att förlora oavsett, eftersom det just definierats som ”välgörenhet”. När sedan avkastningarna kommer in kan du bara återplacera dessa och inte skjuta till mer pengar från egen plånbok.

   För egen del är jag nöjd med mina placeringar i träd. Jag kommer faktiskt att utöka den strategiska ursprungsallokeringen till just Better Globe träd till sommaren (juni respektive juli 2017). Better Globe klassas av mig som ”alternativ placering”.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias funderar
  3. Vit pil

   Mathias: man skall göra sin hemliga oavsett. Har man farhågor om att det är något lurt så blir det inte bättre av att man ser det som välgörenhet, iaf om man inte är väldigt generöst lagd.

   Även om man gör sin hemliga bör man vara medveten om förlustelser, ha en bra uppfattning om hur stora de är. Man skall inte riskera pengar man inte är beredd att förlora i vilket fall.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.