Better Globe och Rino Solberg föreläser på TEDx om att utrota fattigdom
Sök:

Better Globe och Rino Solberg föreläser på TEDx

TED föreläsning om att utrota fattigdom i Afrika på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt...

Better Globe är en av mina investeringar som jag började investera i med hjärtat. Efter 10 år är jag glad att det äntligen börjar få det erkännande som det förtjänar. Better Globe och grundaren Rino Solberg var i november förra året inbjuden att hålla en kort föreläsning på konferensen TEDx i Göteborg.

Jag har skrivit mycket om Better Globe här på bloggen och på nätet. Främst av anledningen för att jag tycker att jag som har det bra och haft turen att födas, bo och växa upp i Sverige, har en moralisk skyldighet att hjälpa andra som inte har haft samma tur. När jag dessutom kan göra det och tjäna pengar, uppemot 13 procent per år, då ser jag verkligen få anledningar till att inte göra det.

Under alla år har jag alltid skänkt pengar till välgörenhet, men Better Globe och Rino Solberg gav mig möjligheten att göra gott även med min investeringsportfölj. 2007 var det här ganska okänt, men idag börjar begreppet impact investing bli mer känt och accepterat. Om man kan göra gott med sina pengar, utan att ens förlora på det, varför skulle man inte göra det?

Tjäna pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt

För dig som är ny läsare handlar Better Globe om att vi månadssparar en mindre del av våra pengar i ett kenyanskt skogsföretag. De planterar träd, anställer fattiga människor, ger bönder möjlighet att tjäna mer pengar, ger mikrolån och bygger skolor.

Sedan delar man på vinsten från träden precis som i vilket skogsbruk som helst. Är det riskfritt? Nej, det är det inte. Är det däremot värt risken enligt mig? Ja, för en liten del av ens portfölj absolut (handlar ju om riskspridning som vanligt). För mig är Better Globe ett sätt att investera långsiktigt på ett etiskt och hållbart sätt. Läs gärna mer i mina två artiklar nedan:

I förra veckan var jag på en entreprenörslunch där vi hade en känd entreprenör som delade med sig av sin resa. Hon återkom flera gånger till Ghandis berömda citat:

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you and then you win.

Så kan jag ibland personligen känna med Better Globe. Det är få saker som har gett mig så mycket invändningar och kommentarer som när jag valde att bli återförsäljare för Better Globe. Därför jag är så glad för att Better Globe, så här 10 år efter att jag började köpa träd, tar små, små steg mot erkännande.

Även om inte den lokala konferensen TEDx har samma impact som stora TED så är det ändå ett steg i rätt riktning. Jag hoppas verkligen att så många som möjligt ser den här videon med Rino Solberg.

Better Globe och Rino Solberg på konferensen TEDx Göteborg

TED är en världsberömd konferens vars syfte är att sprida de bästa idéerna. Till och med deras byline är – ”ideas worth spreading”. Jag har följt TED i många år och det är på min bucket-list att jag vill delta på en av dem någon gång. I höstas fick jag möjligheten att delta på TEDx, som är den lokala varianten av den stora TED-konferensen.

Jag fuskade lite eftersom den dåvarande konferensen TEDx var  i Lund och min fru var en av arrangörerna. I korthet handlar det om att de bjuder in alla människor som har en bra idé och låter dem prata i maximalt 20 minuter på sitt ämne. Det spelar ingen roll hur känd eller okänd du är, du har 20 minuter och ditt ämne.

TED publicerar kontinuerligt dessa korta föreläsningar på sin hemsida ted.com. Därför har jag med stor spänning sett fram emot att grundaren Rino Solbergs tal ska läggas ut på Youtube. Nu ligger den ute och jag rekommenderar verkligen att se den.

Eftersom det är förbjudet på TED och TEDx att marknadsföra sitt företag pratar Rino Solberg i generella termer men om du läser mina artiklar ovan så kan du se hur det hänger ihop. Jag kan för övrigt verkligen rekommendera TED-appen där man kan se en föreläsning om dagen istället för att se en nyhetssändning på TV som sällan lämnar en på ett bättre ställe än innan.

Vill du också bidra?

Om du också vill bidra och få en bra avkastning genom att köpa träd, då rekommenderar jag att läsa artiklarna nedan och sedan använda nedanstående länk för att köpa träd. I det tredje steget kan du välja om du vill månadsspara – något jag absolut rekommenderar. Minsta köpet är 17 €, du har 14 dagars ångerrätt och inga tvång finns.

Relaterade artiklar


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

 1. Vit pil

  Låter superspännande, har anmält mig till ett webinarie :)

  Tack för tipset!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ekonomimamman

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.