Reseberättelse från Better Globe-resan till Kenya och Uganda 2008
Sök:

Reseberättelse från Better Globe-resan till Kenya och Uganda 2008

En sammanfattning av min resa till Kenya för att besöka Better Globes verksamhet

Reseberättelse från Better Globe-resan till Kenya och Uganda 2008

I söndags var vi 20 personer som kom hem till Sverige och Norge efter en väldig annorlunda resa med Better Globe till Kenya och Uganda. En resa som i mångt och mycket var allt från alldeles fantastisk till extremt känslomässigt jobbigt, iallafall för mig.

Det här är en artikel som är flera år gammal.
Eftersom den inte uppdateras så kan den innehålla felaktiga uppgifter. Jag rekommenderar att läsa dessa artiklar som är uppdaterade och kvalitetssäkrade. Better Globe en introduktion, riskerna med Better Globe och om min policy om samarbeten och annonsering då jag idag har ett samarbete med företaget.

Det är en resa man kan skriva och berätta hur mycket som helst om.  Det som gjorde starkast intryck på mig var den stolthet, glädje, lycka och tacksamhet dessa människor i Kenya och Uganda visar över det lilla de har. Med våra mått mätt äger de ingenting och de välkomnar oss med öppna armar, sång och dans, samtidigt som de delar med sig av det de har.För mig blev det en stor kontrast – jag satt där och kunde initialt inte sluta att tycka synd om dem och fälla tårar samtidigt som barnen sjunger om hur glada de är!

Caroline, Barbara och Jag. Barbara är tjejen som vi valde att sponsra hennes universitetsutbildning.Där är många minnesbilder som jag förmodligen kommer att bära med mig resten av livet – framförallt vilket fantastiskt behov av allting där finns. Personligen är jag på hemmaplan en stark förespråkare för att allt är möjligt – bara du är beredd att betala priset i form av tid, engagemang och arbete. Både i Kenya och Uganda finns massor av människor som är beredda att lägga ner arbetet men som inte har möjligheten. T.ex. Barbara som jag och min sambo valde att sponsra har en enorm drivkraft och motivation men eftersom universitetet kostar 3.000 SEK per termin och den genomsnittliga lönen är 800 SEK/månad hade hon ingen möjlighet.

Caroline och PromiseVi hörde och såg och hörde många tragiska livsöden som idagsläget fått ”lyckliga” slut – allt från den lilla flickan Promise, som fick bli iväglämnad av sin mamma för att det inte fanns någon möjlighet att försörja henne. Hur Promise klamrade sig fast vid hennes kjol och inte ville lämna henne varje gång mamman kom på besök och grät hejdlöst.

Tillslut fick denna historien ett lyckligt slut genom vår systerorganisation , Child Africa, som ordnade en sponsor som gjorde att Promise fick komma tillbaka till familjen. Jan-Tore, sponsorn, hjälpte även familjen att bygga dem ett eget hus vilket gjorde att hela familjen nu är på grön kvist med en egen landbit. Ett lyckligt slut som verkligen visar att vi här i västvärlden med små medel kan göra all skillnad i världen för andra människor som inte är lika lyckligt lottade.

Vice-presidenten i Kenya med Rino Solbergs bok Put integrity firstUr ett rent Better Globe-perspektiv blev jag glatt överraskad både över hur genomtänkt konceptet är, vilken kompetens man sitter på och vilka nätverk man har. Både Kenya och Uganda är länder som är långt större än både Sverige och Norge och vi togs emot av både Vice-presidenten i Kenya och i Uganda träffade vi både finans-, turist-, och handelsministrarna. Att höra dessa människor uttrycka sitt stöd och understryka vikten av Better Globes vision och arbete kändes bra att höra.

Bild från vårt besök på testplantagen i Kiambere 2008Vi besökte två Better Globe-platser som ska fungera som test- och referensanläggningar. Här kunde vi se lite hur visionen kring Better Globe skall implementeras. Alltifrån själva plantagen där personer ska kunna få ett betalt arbete, till skolan som ligger i närheten, till åkerplätten där de lokala bönderna kan få kunskap om hur man odlar grödor i mark som enligt dem själva är obrukbar.

Jag har tidigare funderat på hur mycket de 1.50 € i donationspaketet som går till mikrokreditlån kan göra någon skillnad. På plats såg vi hur man med enkla tekniker, några plastslangar, preseningar och plastsäckar kunde bygga upp ett effektivt jordbruk med konstgjord bevattning och vattenbassänger – allt för mindre än 30 €.

Mina tankar, och mångas med mig, gick där nere i riktningen åt extremt lösningsfokuserande – vad kan jag göra för att hjälpa dessa människor? Idag är svaret för mig ganska tydligt – det är att fortsätta stödja Better Globe i deras arbete. Better Globe är fortfarande bara i startskedet, det finns massor av arbete kvar att göra och en stor kvarvarande utmaning ligger i att skala upp arbetet till en större skala.

Träd ska planteras året runt, många fler skolor behöver byggas, fler plantager och anläggningar måste sättas igång, rutiner och instruktioner måste tas fram, lokalbefolkningen behöver utbildas samtidigt som de får tillgång till mikrolån, fler barn behöver sponsorer etc – en förutsättning för detta är att vi kunder bidrar med att köpa fler träd och fler donationspaket för tillsammans kan vi verkligen göra skillnad!

Mer information om Better Globe

Läs mer om Better Globe här på RikaTillsammans.se eller fortsätt läsa de mer detaljerade reseskildringarna nedan. Om du vill läsa mer om vad du tjänar i form av förväntad avkastning genom att köpa träd, klicka här »

Eller gå till den officiella Better Globe hemsidan (annonslänk).

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

 1. Vit pil

  Kenya är ett bra land rent köpkraftsmässigt såg jag nu precis när jag kollade valuta skillnader. 10 öre kostar en kenyansk shilling. 10 ggr mer köpkraft dvs.

  Vore nästan vettigt att flytta till Kenya och leva rikt liv. Tänk er själva att få en miljon villa för knappa 100.000 kr. Eller en riktig mångmiljon villa för 1 miljon kr.

  Tänk sedan på hur mycket mat ni skulle kunna få för 2000 kr i månaden (läs: 20.000 kr i matvärde varje månad i Kenya). Snacka om lyx. Med lite pengar i Kenya skulle man kunna både leva lyxigt och kunna bidra en massa till uppbyggnaden av landet.

  Ekvationen: Man tjänar pengar i ett land som Sverige och USA, spenderar samma pengar som kenyanska shilling i Kenya.

  Räkna bara på möjligheterna. Tjänar ni idag 10.000 kr netto varje månad så är det motsvarigheten till 100.000 kr i Kenya. Min mun dreglar.

  Vi ses allihopa. Har fullt upp, men ville bara bidra med den trevliga nyheten som jag tycker alla vettiga investerare bör ta del av. Om så bara i form av köp av valuta certifikat. Kenya kommer vara del av framtiden. Ni kan nu köpa valutan till kraftig rabatt, passa på.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.