Bli grymt rik på aktier!
Sök:

Bli grymt rik på aktier!

En recension av Anders Haskels bok om aktier

Bli grymt rik på aktier!
Den här artikeln publicerades 2014-08-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

För ett par dagar sedan köpte jag boken ”Bli grymt rikt på aktier! – Så enkelt är det att bli miljonä (annonslänk)r” av Anders Haskel. Det är en bok som ges ut i samarbete med organisationen Aktiespararna och handlar om hur man kan tjäna pengar på direktinvestera långsiktigt i aktier.

Jag skulle säga att den största fördelen med boken är att den är väldigt lättläst och bygger på väl beprövade metoder. Väldigt mycket samma sak som det jag skriver här på bloggen – särskilt i min serie ”Så här blir du rik.”. Det vill säga (1) spara och investera kontinuerligt , det viktigaste är att (2) vinna över lång tid, (3) håll risken låg, (4) börja med indexfonder. Så vill du få en grundläggande förståelse eller verifiera det som jag skriver här, då är den riktigt bra. Samtidigt har den ett väldigt aktiefokus medan jag tenderar gilla breda indexfonder.

Det som jag upplever att jag saknar i boken är konkreta exempel. Där finns en del i boken som handlar om t.ex. att hitta rätt aktier eller tolka informationen från ett bolag. Där gås denom olika delar, t.ex. från innehållsförteckningen:

 • Del 1. Långsiktighet, ränta-på-ränta, mål, risk och chans
 • Del 2. Vägen till framgång – en konsekvent disciplinerad strategi
 • Del 3. Att hitta rätt aktier
 • Del 4. Att tolka information
 • Del 5. Företagets finanser och utdelningsförmåga
 • Del 6. Psykologiska fallgropar och utmaningar
 • Del 7. Portföljhantering, riskhantering och konsten att sälja

Dessa delar är i sin tur uppdelade i mindre kapitel t.ex. för del 3:

 • Små eller stora bolag?
 • Svenska eller utländska aktier?
 • Grunden i bolagsanalys
 • Att tolka VD:s budskap
 • etc.

Jag tror att det är en komplett lista med faktorer som man kan tänka på och bör beakta. På så sätt tror jag att det går väl i linje med Anders mångåriga erfarenhet som analytiker – han går genom alla de olika aspekterna och perspektiven som man kan titta på ett bolag från.

Det som jag tyckte bra i boken och som jag personligen tog med mig var:

Amerikanska studier visar att utdelningar står för cirka 70 % av den totala avkastningen på aktier sedan början av 1800-talet.Om vikten av utdelningar, sid 19.

Det enda värdet av att förutspå en akties utveckling på kort sikt är att öka spådamers status i samhället. Kortsiktiga marknadsprognoser borde låsas in utom räckhåll för såväl barn som vuxna.Citat från Warrent Buffet, sid 35.

Börsen och även andra delar av den finansiella marknaden utgör en särskild lockelse eftersom det bevisligen finns snabba pengar att tjäna för den som lyckas pricka rätt. [..] Tänk dig följande. Du låter 32 schimpanser att sätta samman en portfölj genom att kasta pil på en börslista. Statistiskt sätt kommer 16 av dem att lyckas bättre än index. Dessa får en ny chans att sätta ihop en portfölj.

Efter ytterligare ett år återstår åtta apor som har slagit index två år i rad. Vi upprepar exemplet och efter tre år är det fyra apor som är kvar. Efter fyra år är antalet reducerat till två. Efter fem år återstår en segrare, bland de 32 urpsrungliga deltagarna som har lyckats slå index 5 år i rad.

I det här exemplet är lätt att inse att det är slumpen som avgör vem som blivit vinnare och det handlar om ett statistiskt sett perfekt utfall. [..] När vi i verkligheten stöter på förvaltare och traders som har slagit index 5 år i rad blir vi lätt imponerade [..] utan att inse att av världens tiotusentals förvaltare måste det statiskt sätt finnas ett antal som rimligen har slagit index ett antal år i följd. Om att agera långsiktigt, sid 60

Det som jag har svårt att se hur jag kan ta det till nästa steg och kunna agera på det, utifrån att bara ha läst boken. Jag hade gärna sett fler exempel – bra årsredovisningar och dåliga. Ett bra VD-ord och ett dåligt. Liksom mer konkret – samtidigt förstår jag också att då hade det sannolikt blivit en annan bok. Kanske en sammanfattning av en grundläggande strategi.

Ska jag sammanfatta det så är det en bok som i sina 28 kapital och ca 5 sidor per kapitel ger en bra överblick över de olika delarna, men den ger inget riktigt djupt i någon del. Jag tycker inte heller att den är riktigt lika inspirerande t.ex. som Tobias Schildfats bok ”Så kan alla bygga sig en pengamaskin (annonslänk)” eller lika generell som Per Börjesson ”Så kan alla svenskar bli miljonärer (annonslänk)”. Jag skulle nog rekommendera dessa två senare framför Haskels bok som förstaböcker till en ny läsare.

Jag tror att den passar bra till någon som vill direktinvestera i aktier, känner sig som en nybörjare och vill få lite koll på spelplanen innan man dyker ner i de olika delarna med hjälp av andra böcker, kurser eller framförallt bloggar.

Så, ja, den är läsvärd men det är inte en första-bok och jag tror inte att den kan stå på egna ben för en nybörjare. Däremot kan den fungera för att kolla om man i sin egen strategi har täckt in alla aspekter i en företagsanalys.


Den här artikeln publicerades 2014-08-06 klockan 07:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Bra böcker om ekonomi och pengar, Indexfonder.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

4 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej

  Har du något tips på bok som är lättläst om man vill lära sig mer om hur man kan analysera olika aktier, företag, fonder. Hur ska man tolka all information om en aktie. Det jag vill lära mig är hur jag ska kunna forma en egen uppfattning om ett företag och dess aktier och fonder för att kunna ta ett beslut om de är värda att investera i.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Charlotte
  1. Vit pil

   Jag skulle rekommendera Aktiespararnas böcker och utbildningar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Jag har snart läst färdigt boken ”Bli grymt rikt på aktier! – Så enkelt är det att bli miljonär” av Anders Haskel och den får ett mycket bra betyg av mig. Det som jag bl.a. tog till mig är att om ett bolag byter VD titt som tätt bör man se upp, håll dig till din plan – avvik inte ifrån den, ha uthållighet och tålamod med mera. Den är lättläst. Nog för att boken inkluderar många ”självklara” saker, men som man lätt struntar i kan det vara bra att bli påmind om dessa ”självklarheter” eftersom de inte är så självklara i praktiken. Den är köpvärd! Mvh Eriksson

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eriksson
 3. Vit pil

  Tack för ditt klargörande om bokens starka och svaga sidor.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik Strömberg

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.