Bli grymt rik på aktier!
En recension av Anders Haskels bok om aktier

För ett par dagar sedan köpte jag boken ”Bli grymt rikt på aktier! – Så enkelt är det att bli miljonä (annonslänk)r” av Anders Haskel. Det är en bok som ges ut i samarbete med organisationen Aktiespararna och handlar om hur man kan tjäna pengar på direktinvestera långsiktigt i aktier.
Jag skulle säga att den största fördelen med boken är att den är väldigt lättläst och bygger på väl beprövade metoder. Väldigt mycket samma sak som det jag skriver här på bloggen – särskilt i min serie ”Så här blir du rik.”. Det vill säga (1) spara och investera kontinuerligt , det viktigaste är att (2) vinna över lång tid, (3) håll risken låg, (4) börja med indexfonder. Så vill du få en grundläggande förståelse eller verifiera det som jag skriver här, då är den riktigt bra. Samtidigt har den ett väldigt aktiefokus medan jag tenderar gilla breda indexfonder.
Det som jag upplever att jag saknar i boken är konkreta exempel. Där finns en del i boken som handlar om t.ex. att hitta rätt aktier eller tolka informationen från ett bolag. Där gås denom olika delar, t.ex. från innehållsförteckningen:
- Del 1. Långsiktighet, ränta-på-ränta, mål, risk och chans
- Del 2. Vägen till framgång – en konsekvent disciplinerad strategi
- Del 3. Att hitta rätt aktier
- Del 4. Att tolka information
- Del 5. Företagets finanser och utdelningsförmåga
- Del 6. Psykologiska fallgropar och utmaningar
- Del 7. Portföljhantering, riskhantering och konsten att sälja
Dessa delar är i sin tur uppdelade i mindre kapitel t.ex. för del 3:
- Små eller stora bolag?
- Svenska eller utländska aktier?
- Grunden i bolagsanalys
- Att tolka VD:s budskap
- etc.
Jag tror att det är en komplett lista med faktorer som man kan tänka på och bör beakta. På så sätt tror jag att det går väl i linje med Anders mångåriga erfarenhet som analytiker – han går genom alla de olika aspekterna och perspektiven som man kan titta på ett bolag från.
Det som jag tyckte bra i boken och som jag personligen tog med mig var:
Amerikanska studier visar att utdelningar står för cirka 70 % av den totala avkastningen på aktier sedan början av 1800-talet.Om vikten av utdelningar, sid 19.
Det enda värdet av att förutspå en akties utveckling på kort sikt är att öka spådamers status i samhället. Kortsiktiga marknadsprognoser borde låsas in utom räckhåll för såväl barn som vuxna.Citat från Warrent Buffet, sid 35.
Börsen och även andra delar av den finansiella marknaden utgör en särskild lockelse eftersom det bevisligen finns snabba pengar att tjäna för den som lyckas pricka rätt. [..] Tänk dig följande. Du låter 32 schimpanser att sätta samman en portfölj genom att kasta pil på en börslista. Statistiskt sätt kommer 16 av dem att lyckas bättre än index. Dessa får en ny chans att sätta ihop en portfölj.
Efter ytterligare ett år återstår åtta apor som har slagit index två år i rad. Vi upprepar exemplet och efter tre år är det fyra apor som är kvar. Efter fyra år är antalet reducerat till två. Efter fem år återstår en segrare, bland de 32 urpsrungliga deltagarna som har lyckats slå index 5 år i rad.
I det här exemplet är lätt att inse att det är slumpen som avgör vem som blivit vinnare och det handlar om ett statistiskt sett perfekt utfall. [..] När vi i verkligheten stöter på förvaltare och traders som har slagit index 5 år i rad blir vi lätt imponerade [..] utan att inse att av världens tiotusentals förvaltare måste det statiskt sätt finnas ett antal som rimligen har slagit index ett antal år i följd. Om att agera långsiktigt, sid 60
Det som jag har svårt att se hur jag kan ta det till nästa steg och kunna agera på det, utifrån att bara ha läst boken. Jag hade gärna sett fler exempel – bra årsredovisningar och dåliga. Ett bra VD-ord och ett dåligt. Liksom mer konkret – samtidigt förstår jag också att då hade det sannolikt blivit en annan bok. Kanske en sammanfattning av en grundläggande strategi.
Ska jag sammanfatta det så är det en bok som i sina 28 kapital och ca 5 sidor per kapitel ger en bra överblick över de olika delarna, men den ger inget riktigt djupt i någon del. Jag tycker inte heller att den är riktigt lika inspirerande t.ex. som Tobias Schildfats bok ”Så kan alla bygga sig en pengamaskin (annonslänk)” eller lika generell som Per Börjesson ”Så kan alla svenskar bli miljonärer (annonslänk)”. Jag skulle nog rekommendera dessa två senare framför Haskels bok som förstaböcker till en ny läsare.
Jag tror att den passar bra till någon som vill direktinvestera i aktier, känner sig som en nybörjare och vill få lite koll på spelplanen innan man dyker ner i de olika delarna med hjälp av andra böcker, kurser eller framförallt bloggar.
Så, ja, den är läsvärd men det är inte en första-bok och jag tror inte att den kan stå på egna ben för en nybörjare. Däremot kan den fungera för att kolla om man i sin egen strategi har täckt in alla aspekter i en företagsanalys.