Blod på gatorna = höstrea – är det köpläge eller inte?

Den ekonomiska tumregeln är ju att något är inte mer värt än vad någon annan är villig att betala för det. Det vill säga att desto längre kö, desto högre värde – vad som händer på finansmarknaden nu är att många lämnar kön. I och med att kön blir mindre, blir efterfrågan mindre, priset blir mindre – men saken som man köade till har ju inte förändrats eller hur?

Vilket gör att många som t.ex. jag ser hela finanskrisen som något väldigt, väldigt positivt – som en stor höstrea utan en massa folk som står i kö…

Nedan skriver en god vän till mig som vill vara anonym på grund av sin position på den svenska finansmarknaden och som huvudansvarig fondförvaltare. Jag anser mig ha en kunskap om ekonomi och varje gång jag pratar med honom så lär jag mig massor av nya saker och jag har mycket stor respekt för honom och hans kunskap. Utifrån sin över 30-åriga erfarenhet i branschen skriver han följande utförliga svar på mitt mejl till honom (skrevs i helgen till mig):

Är det köpläge?

Min bedömning är att det finns två scenarion just nu:

– antingen är vi inne i en kris som mer liknar 1929 än en vanlig börskrasch, ELLER
– så börjar det bli köpläge

Vad som talar för 1929 kan du läsa om i tidningarna, det behöver du inte höra från mig. Folk är ju i panik och många av proffsen fattar ingenting.

Sammanfattningsvis så påverkar ju inte börskraschen ekonomin i så hög grad, mer än att det påskyndar en konjunkturnedgång och att folk håller i sina pengar. En börskrasch är inget vidare, men det är heller ingen katastrof.

Mycket värre är att kreditmarknaderna har upphört att fungera. När varken privatpersoner eller företag kan få upplåning till normala villkor, så skadas ekonomin rejält.

I början av 90-talet (när det var bankkris förra gången) så tror ju folk att skattebetalarna fick betala banknotan. Det är mest myter – staten gick tvärtemot svagt plus, eftersom man
socialiserade två banker – Gotabanken och Nordbanken och därutöver lånade ut 700 MSEK till Sparbanken, som de betalat tillbaka. Med ränta hoppas jag.

Mycket värre är att ca 60 000 (?) företag gick omkull för att bankerna fick skitslag och drog in krediterna trots att låntagarna kunde betala sina räntor. Bankerna hade företrädesrätt på lånen på den tiden vid en eventuell konkurs, vilket fortfarande gör mig förbannad, när jag tänker på hur bankerna utnyttjade det.

Jag sätter marknadsekonomi högt men jag är också liberal, och är det något jag hatar så är det när staten, institutioner, facket, banker och andra som har ett maktöverläge kan slå undan benen på mindre spelare.

En stor del av de där konkurserna var helt onödiga, det handlade bara om att bankerna hellre räddade sina pengar nu och lät företagen gå omkull än tog risken att fortsätta låna ut.
Svinfasoner. Det är kapitalismen när den är som sämst. Och nu dagens situation.

Det finns en betydande risk att även mycket stora och välmående företag tar rejält stryk för att de inte kan omsätta sina lån. Företagsobligationer ligger minst 160-170 punkter
övanför statsskuldväxlarna just nu, mig veterligt. Det är ju dyrt, men problemet är snarare att ingen vill köpa dem. Likviditeten är dålig och spreadarna stora, så hela handeln har rostat
fast. Och utan lån går företagen in i kris när lånen ska omsättas, även om de tjänar rejält med pengar.

Börsen då?

Man ska ju köpa när det är blod på gatorna. Mer blod än så här har jag aldrig varit med om. Men flocken har som bekant alltid fel i vändningarna Och nu tar folk ut sina pengar till och med från bankkontot, för att de tror att de svenska bankerna, som tjänar pengar som gräs, ska gå omkull.

Jag tror inte på det där. Bankerna tål rejält med kreditförluster innan de är insolventa. Däremot är det problem med likviditeten, vilket kan göra att bankerna gör färre affärer och därmed tjänar mindre pengar framgent. I värsta fall går det såklart så illa som tidningarna säger, men det kräver att spararna rusar till kassorna för att ta ut sina pengar.

Så jag har viktat om mina PPM-pengar till mindre andel räntebärande och jag tog dessutom ett högrisk-bet förrförra veckan. Jag köpte nämligen Swedbank-aktier i onsdags för två veckor sedan, på årslägsta faktiskt. (Det är ren tur såklart, men jag är lite mallig ändå).

Min bedömning är att alla de andra på marknaden har fel och att Swedbank INTE har eller kommer att få kreditförluster som motiverar att p/e-talet nu är nere i 3,5.

Ja, du läste rätt. Man får en av Nordens största banker för rena vrakpriset, för att alla diskonterar att Baltikum kommer att sjunka i Östersjön och att kreditförlusterna kommer att galoppera.

Bankerna rapporterar nästa vecka. Jag förväntar mig att marknaden kommer att bli förvånad över de låga förlusterna. Möjligen har de plockat fram så mycket lik som det går och visar upp riktiga skräprapporter, men de har haft möjligheter tidigare att göra samma sak, så varför vänta tills nu?

Förmodligen är Handelsbanken en bättre bankaktie än Swedbank, eftersom de har lägre risknivå och är medvetet försiktiga i allt de gör. Men jag gillar att Swedbank-aktien är rejält nertryckt.

Jag vet inte om jag rekommendera någon annan att göra samma sak, men jag är hyggligt säker på att flocken har fel om de svenska bankerna. Men i det här läget vi är i nu kan ingen veta, inte jag heller. Det handlar om att väga sannolikheterna mot varandra. Och då bedömer jag att lämlarna springer åt fel håll just nu.

Man ska som bekant inte fånga en fallande kniv, det är mitt starkaste argument mot att köpa nu. Jag köpte dock på fundamenta och bryr mig inte om trenden, rätt eller fel. Men om du ber mig om råd, så tycker jag nog att man ska vänta på en positiv trend först, och smyga in pengar gradvis – inte göra som jag gör.

En hygglig indikator på att aktier är köpvärda är när direktavkastningen överstiger marknadsräntorna. Där är vi definitivt nu. Sen är ju svagheten i den kalkylen att vinsterna kanske faller rejält om lågkonjunkturen blir lång och djup, men allt det där fattar du ju själv.

När det gäller köpobjekt sen så är det vanliga tråkiga företag som gäller. Inga högriskplaceringar utan snarare sådant som H&M (bra oavsett konjunktur och har alltid haft bra tillväxt). Gärna ocykliska företag med hög direktavkastning, då finns det krockkudde i börskursen. AstraZeneca är ju en gammal klassiker.

Teleoperatörer och andra konsumentföretag är väl heller inte så dumt – huvudsaken är att det är företag som är konjunkturokänsliga. Sen om man ska ta lite mer risk – Kungsleden kanske? Fastigheter låter ju inte så kul, eftersom de är räntekänsliga, men direktavkastningen är över 8% och företaget har stabila hyresintäkter.

Jag tror man ska undvika företag som har hög belåning just med tanke på risken att re-finansieringen kan bli ett jätteproblem när lånen ska omsättas. New Wave har ju varit ute i spalterna på DI bland annat som ett exempel på ett företag som har hög belåning. Torsten Jansson sa i september att de jobbar på att få ner den. Förmodligen får de nya lån, i form av företagsobligationer, men att de måste betala en rejäl premie för att sälja dem. Det blir alltså skyhöga räntor.

Här är lite amerikanska data som man kan stödja sig mot. Tabellen visar hur det tidigare gått efter såna blodbad som vi nu fått uppleva och ger en indikation på att det nog är köpläge. För den som törs.

Datum Värsta 12-mån fall P/E efter fall 1 år senare 3 år senare
Maj 1970 7-26% 14.7 30% 37%
Sep 1974 -41 8.0 32% 52%
Juli 1982 -18% 7.4 52% 78%
Augusti 1988 -21% 14.1 34% 51%
Sep 2001 -28% 25.3 -22% -7%
Okt 2008 -28% 12.4 ??? ???

*forward P/E ratio

Vad tabellen visar är att det börsen har fallit en gång efter en sådan ner-resa som vi haft, men då var aktier dyra (sep 2001, p/e-tal 25.3). Nu har börsen fallit 28 % men aktier är inte speciellt dyra, förutsatt att ínte företagsvinsterna faller dramatiskt. Fundamenta talar alltså för att det är läge att börja köpa aktier. Dessutom finns vissa cykler på börsen och det är generellt sett lönsamt att gå in på börsen sent i oktober ungefär.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök