Boken Gör ditt barn rikt släpps idag... :)
Sök:

Boken Gör ditt barn rikt släpps idag… :)

En personlig kommentar och uppdatering...

Den här artikeln publicerades 2017-01-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Under de senaste månaderna har bloggen tyvärr blivit lite eftersatt, inte minst på grund av färdigställande av boken ”Gör ditt barn rikt” som är mer eller mindre en sammanfattning och utökning av allt det som jag har skrivit om på bloggen och föreläst om i Balansekonomi.

Konsumtion av hus

Att skriva en bok har varit ett mål som har legat på min ”bucket list” i flera år så personligen känns det fantastiskt att det är färdigt. En annan sak som jag bara hintat indirekt här på bloggen är att när det var som mest intensivt i höstas så kom min fru Caroline och sa: ”Kom så går vi på visning. Du har ändå jobbat hela helgen.” Det var ungefär det sista som jag önskade att göra just då.

Men sagt och gjort. Vi gick på visning, insåg att huset uppfyllde alla våra krav på hus som vi har letat efter de senaste fyra åren, så vi lade ett bud och ett par dagar senare var vi med hus. Allt sammantaget var hösten en superintensiv period där vi nu i början av 2017 unnade oss en semester och följdaktligen har frekvensen på bloggen varit låg. Däremot börjar jag nu komma i kapp och har svarat på alla 200 obesvarade kommentarer och har ett par artiklar, inte minst årssammanfattningar för portföljerna från förra året och en genomgång av de bästa fonderna för 2017.

När jag träffat läsare och bekanta har många lyft på ögonbrynen att vi har köpt ett hus eftersom jag har skrivit om framförallt bostadsbubblan i tidigare artiklar och om jag har bytt åsikt. Det har jag inte. Jag anser fortfarande att vi har en bostads- och skuldbubbla och allt som jag har skrivit tidigare. Däremot blir jag ofta misstolkad kring att man inte ska bo i ett hus eller bostadsrätt, det har aldrig varit min åsikt (även om jag inte är helt positiv till BRF:er).

Min åsikt är däremot att köpa ett boende är en konsumtion som kan ge andra mervärden i livet men man bör absolut inte utgå från att det kommer bli en bra investering. Snarare tvärtom. Även om vi har letat ett tag så har vi inte känt att vi har haft de ekonomiska musklerna för att köpa ett hus med alla de kostnader som det medför (inkl. potentiell värdeminskning) förrän nu utan att det t.ex. skulle påverka pengamaskinerna. Så det är också en ny fas i livet, inte minst genom att jag för första gången leker hantverkare hemma. :-)

Boken ”Gör ditt barn rikt”

Jag skulle av naturliga skäl kunna skriva hur mycket som helst kring boken eftersom den ligger mig väldigt nära om hjärtat. Om jag skulle beskriva den hyfsat kort så är den uppdelad i fyra olika delar.

Den första delen handlar om beteeende, attityder och det som skulle kunna sammanfattas i personlig utveckling. Efter egna observationer och samtal med förskolepedagoger, barnpsykologer och andra experter konstaterar vi att barn tycker att det är kul med ekonomi och är många gånger riktigt duktiga på det. Det är bara att se barn spela dataspel där de ska hantera och hushålla med olika resurser. Det handlar snarare om att vara där som förälder och lägga ut brödsmulor och fånga lärotillfällena när de dyker upp.

Tesen är att om man ger barn pengar när de fyller 18 år utan att ge dem en medföljande utbildning, ekonomiskt självförtroende och en god självkänsla, så kan mycket pengar lika gärna stjälpa som de kan hjälpa. Utmaningen är dock många gånger att barn gör ju inte som vi säger, utan de gör som vi gör. Det ställer ju till det eftersom då behöver jag som förälder både vara medveten om vilka attityder, förhållningssätt och beteenden som jag har eftersom det är dessa barnet kommer att kopiera. I boken ger vi många exempel på både historier från människor vi har intervjuat och inte minst våra egna också.

Sedan har vi en distinkt del som behandlar konceptet veckopeng. Vi går genom olika sätt hur man kan lägga upp veckopeng – allt från den prestationsorienterade veckopengen där man mer eller mindre gör ett kontrakt med barnet, till den gåvobaserade veckopengen där man ger barnet pengar utan krav på motprestation. Vi tar även upp två specialfall av veckopeng som vi kallar den entreprenörsbaserade veckopengen och även den modellen där man ger barnen pengar vid behov. De har alla sina uppenbara fördelar men även nackdelar. Vi diskuterar även lämpliga saker att göra och diskutera med barnen i olika åldrar, baserat på deras utveckling.

Därefter har vi en del som tar upp mycket av det som jag har skrivit tidigare om här på bloggen kring sparande. Vi går genom hur man kan lägga upp sparandet på ett bra sätt, vanliga fallgropar, de bästa tipsen och svar på de vanligaste frågorna. Boken diskuterar aktiv vs passiv förvaltning och visar på hur man kan tänka i ett långsiktigt sparande till barnen, samtidigt som vi diskuterar lämpliga sparmål eftersom vår åsikt är att man faktiskt inte bör spara för mycket pengar till barnen.

Den sista delen pratar om portföljsammansättning och vi introducerar det som vi kallar för ”globala barnportföljen” som är en 90 % aktieindexfonder och 10 % räntefonder-portfölj. Jag kommer skriva mer om den här portföljen på bloggen och den finns sedan 1 januari uppsatt på mitt Shareville-konto också. Vi går genom de bästa fonderna till dessa och sedan ger vi även förslag på alternativa portföljer.

Det som har tagit mycket tid i skrivande av boken är att allt är belagt med källor och forskningsrapporter i en mycket större utsträckning än jag gör här på bloggen. Även om boken är riktad till föräldrar som sparar till sina barn så kan man utan några som helst problem använda den senare delen i boken i sitt sparande till sig själv. Det är nämligen inget som säger att de principerna bara går att använda i sparande till sina barn. Tvärtom.

Det som jag också är stolt över är att vi har lyckats skapa ett samarbete med Nordnet kring boken. Det är nämligen som så att alla som köper boken och öppnar en kapitalförsäkring på Nordnet får en insättning av 300 kr i indexfonden Superfonden Sverige. Det betyder att alla som köper boken och utnyttjar erbjudandet faktiskt går plus på att köpa boken – särskilt eftersom t.ex. Bokus prissatt boken till 177 kr.

Som det ser ut nu så kommer jag få göra lite media på boken också:

 • TV4 Nyhetsmorgon den 31 januari kl 0745
 • Sveriges Radio SR1 den 1 februari kl. 1000
 • Även TV3 och Aftonbladet är inbokade, men datumen är inte satta

Slutord

Sammanfattningsvis vill jag tacka dig som läser min blogg, har haft tålamod med att jag inte har skrivit mycket i perioder, kommit med uppmuntrande tillrop, kommenterat på bloggen och inte minst fortfarande rekommenderad bloggen till andra och nya läsare.

Mitt löfte till dig är att den tiden som i höstas gick till bloggen under året kommer att åter fokuseras på bloggen och att skriva artiklar som förhoppningsvis tillför dig som läsare ett mervärde. Därför uppskattar jag alla frågor, kommenterar och inspel som ger inspiration till nya artiklar.

Tack för att du gör den här bloggen möjlig!

PS. Det känns uppenbart, men jag skriver det ändå. Om du köper boken så får jag ett par kronor för det. DS. 


Den här artikeln publicerades 2017-01-18 klockan 03:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personligt och om mig, Spara till barn.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

32 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan,

  Jag tänker köpa din bok, men såg att erbjudandet från Nordnet bara gäller nya kunder. Betyder det att jag, som redan är kund hos Nordnet, inte kan ta del avsetts erbjudande?

  Mvh
  Andreas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Jag vet faktiskt inte. Kolla med Nordnets kundtjänst. Sorry!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Gratulerar Jan till huset.
  Har hängt med länge här på bloggen men läser mycket mera än skriver :)
  Jag är av samma förmening som du skriver, at det är ingen bra investering (så vida man inte hyr ut delar av huset :) ), men att det ger en energi, och ett trivselvärde och kan göra som man vill, det är faktiskt att ta i betraktning. ”Pengar – tid – energi”
  Lycka till med snickrandet.
  Mvh Robban från Norge

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Roberth Börjesson
 3. Vit pil

  Hej (både till Jan och alla andra kloka människor),

  jag håller helt med om att strategin att välja indexfonder är ett utmärkt sätt att tänka för att minska risken. Det finns redan mycket skrivet om hur man bäst väljer indexfonder, men jag saknar/hittar inte en gedigen genomgång av det jag ser som själva grundfrågan: Vilka index ska man välja ut som bas och på vilka kriterier?

  Skälet som jag ser det är följande: Aktiefondsdelen i en stabil portfölj bör baseras på några olika index, så inbördes oberoende som möjligt. Först när man är klar över vilka index man vill följa baserat på risk och intressen, är det dags att välja indexfonder.

  Att dela upp portföljen i en global del + en del USA + en del Asien etc. är ju ett steg på vägen, nästa steg borde ju vara att på ett strukturerat sätt välja vilket/vilka index t.ex. globalt eller i Asien som man vill följa.

  Alla kommentarer är välkomna för att skingra mina dimmor i denna fråga.

  Vänliga hälsningar,
  Mikael

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael Larsson
  1. Vit pil

   Jag skulle säga att titta på hur den globala marknaden är uppbyggt. Min upplevelse är att många gör fel och fokuserar på det man känner till och på det sättet har en alldeles för stor slagsida mot Sverige och svenska indexfonder. Det är lätt att glömma bort att en svensk indexfond har ca 0,8 % av alla svenska noterade bolag och att hela Stockholmsbörsen (inkl. alla bolag) bara utgör ca 0,6 % av världens totala börser.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Så härligt! Du är en stor inspirationskälla och jag har verkligen väntat på boken ända sedan jag först fick höra att den var på gång. Vet inte riktigt hur vi ska börja med veckopeng och hur vi ska tänka. Många saker som man kanske normalt sätt får veckopeng för, som t.ex. bädda, vattna, städa och plocka undan, hör egentligen till det delade oavlönade arbetet i familjen och vi vill att de ska lära sig att vi hjälps åt. Samtidigt så är det kanske inte så konstigt att få arbetsbefriad inkomst i form av veckopeng utan krav – om det finns en lärdom av att spara till ränta. Ska bli spännande att höra hur ni tänker. Har bokat in mig på föreläsningen i Malmö och undrar om det är en fördel att ha läst boken innan? Annars tänkte jag höra om det blir möjligt att köpa ett signerat exemplar på föreläsning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus Erkenfelt
  1. Vit pil

   Jag kan signera ett exemplar på föreläsningen i Malmö, men vi kommer inte sälja dem där som det ser ut nu tyvärr. Det är för mycket logistik som vi inte klarar av tyvärr.

   Hoppas att du gillar boken och återkom gärna med en kommentar när du har läst den. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Inte bara att spara till ränta, men också att ”aldrig spendera kapitalet, bara nettoavkastningen”. Det är förvånansvärt många människor som säkerligen skulle hålla med om denna gyllene regel, men det verkar vara väldigt få som faktiskt lever efter den eftersom det kräver en finansiell disciplin som väldigt få besitter eller genuint vill besitta. Det är denna regel som, skulle jag tro, separerar de som lyckas finansiellt och de som inte gör det.

   Att aldrig spendera kapitalet är tätt kopplat till ”spendera inte mer än du tjänar”, men dessa två gyllene regler måste sammanlänkas. Om man vet om att man får spendera nettoavkastningen (d v s efter avdrag för skatt, courtage och kanske även, om man vill vara riktigt konservativ, inflationstakt), då blir det roligare att bygga kapital över tid. Då får man ju en belöning längs vägen. Om man sedan lär sig att man kan spendera en fraktion av, inte hela, nettoavkastningen då kan man belöna sig längs vägen samtidigt som man bygger förmögenheten också. Motivationen att bygga kapital, inte för ackumulation för ackumulationens skull utan för byggandet av mer disponibel inkomst över tid, kommer att öka ifall man har denna inställning till sina pengar.

   Man kan lära barnen att det inte behöver vara antingen eller om man fokuserar på de två gyllene reglerna ovan. Allt bottnar i kassaflödeshantering i slutänden. Detta bör väl ingå i lärdomarna man ger sitt eller sina barn, kan jag tycka,

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
 5. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag har precis börjat följa din blogg och läst igenom så många av dina blogginlägg! Det är otroligt kul att läsa om något som jag tycker är intressant och viktigt av någon som verkar ha samma inställning som jag till pengar och kunskap samt allt kommer tillsammans med det.

  Jag är ung, 24, gör mitt första år i yrkeslivet och har god koll på min ekonom och sparande i förhållande till mina jämnåriga skulle jag säga. Men andra gånger är jag helt clueless. Gång på gång dyker upp företag som nordnet, avanza, banker, åsikter, aktier och många många andra fler som tycker att man ska spara hit och dit och här och där. Betala av si och så. Ibland vet jag inte hur eller vad jag ska tänka eller lägga fokus på? Jag skulle jättegärna läsa ett inlägg från dig om hur du tänkte eller önskar att du hade tänkt som ung kring sparande och privatekonomi och samtidigt att bara leva som ung.

  Tack för en kunskapsgivande blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anne
  1. Vit pil

   Det är svårt för mig som inte längre är purung att komma ihåg exakt hur det var. Men jag skulle säga att man behöver skapa sig sin egen strategi som känns bra för en själv och sedan därefter hålla sig till det. Det är ungefär som med dieter tänker jag. Många har åsikter och många är säkert bra, men det är inte säkert att de är bra just för mig. Det viktigaste jag skulle säga till unga människor är att anlägga goda vanor, för ju tidigare man sparar desto bättre blir det. Dessutom står tillgångsslaget för den mesta av avkastningen så om man sparar i aktier eller aktieindexfonder så gör man mer rätt än fel tänker jag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Tack för att du med din blog gett mig insikter och ett intresse för livet för privatekonomi! Jag har följt bloggen i några år och ser fram emot fler artiklar i framtiden, och såklart att läsa boken! En fundering bara: jag har inga barn, men skulle såklart ändå gärna ta del av erbjudandet på nordnet. Är det ett krav att skriva över kapitalförsäkringen på sitt barn för att ta del av erbjudandet, eller räcker det med att starta ett månadssparande i sitt eget namn? Tack igen för allt ditt jobb!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Man startar alltid en kapitalförsäkring i sitt eget namn, sedan ändrar man förmånstagaren. Det är inga problem, så erbjudandet (och boken) fungerar lika bra till en själv. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Grattis till boken! Ser fram emot att lösa den.

  Har följt dig under ett antal år och närmar mig mitt första 7-siffriga delmål. Har även introducerat din blogg för ett flertal vänner vilka nu har fått en god ekonomisk struktur tack vare dig. Sträck på dig och njut av dina egna framgångar och det faktum att du hjälper andra att nå en ekonomisk framgång.

  Kör hårt // Ola

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ola
  1. Vit pil

   Tack Ola för en kommentar som gjorde mig jätteglad! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Grattis till bok och hus . Ska bli intressant och läsa. Följer din blogg med stort intresse. Tack för alla tips

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Svante Svensson
 9. Vit pil

  Hej Jan,

  Vill tacka för en intressant och lärorik blogg samt gratulera till boksläppet. Hittade bloggen bara för en vecka sedan och läst gamla artiklar varje dag. Lagt upp min första portfölj och styrt upp mitt månadssparande så nu gäller det att programmera om första tankens lag och förändra sig själv.

  Blev orolig när jag såg att inläggen inte kommit så ofta på senare tid men förstår nu varför. Är glad att jag får ta del av dina kloka tankesätt och kunskaper kommande år som ny följare.

  Med vänliga hälsningar
  Nicklas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicklas
  1. Vit pil

   Tack Nicklas. Mitt mål för 2017 är att absolut komma med fler artiklar. Det har bara varit mycket utanför bloggen på sistone. Inte minst tre veckors semester för att komma ikapp, men nu känner jag att jag börjar komma upp i tempo igen. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Grattis! Ska bli intressant att läsa =)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 11. Vit pil

  Hej Jan, kommer du även föreläsa i Stockholm i samband med ditt nya boksläpp?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda
  1. Vit pil

   Ja, det ser ut att bli den 2 maj. Jag kommer även vara med på Nordnet Live, dock inte som talare utan bara vara med då.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Stort Grattis till hus och bok. Puh! Gläder mig till att köpa boken, både att läsa och sprida – just nu är jag uppe i 5 ex, måste ju se till att du och Caroline har råd att bo i huset! Skickar med en Lycka till-kram/Pia

  0
  Gravatar ikon för användaren
  pia bak-frederiksen
  1. Vit pil

   Haha… du är bäst du Pia. Tack och kram!

   Hoppas att vi ses snart. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  När ska du skriva om ombalansering av rikatillsammansportföljen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Jag hoppas vara klar i samband med månadsskiftet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Jättekul att din bok är ute Jan. Jag har följt dig flera år och tycker att din blogg är riktigt användbar och intressant. Tack så mycket!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Edvin
 15. Vit pil

  Grattis till allt som händer i ditt liv och tack för att du skapar mycket värde för många av oss som följer dig!

  Jag undrar hur tar jag del av erbjudandet med Nordnet nu när jag ska köpa boken?
  Fungerar erbjudandet om jag köper boken som E-bok?

  Hälsningar
  Mathias Rehn

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias Rehn
  1. Vit pil

   Erbjudandet fungerar även i e-boken. Säg till mig annars.

   Erbudandet är att Nordnet sätter in 300 kr i form av Superfonden Sverige:

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Bekräftar vad tidigare talare säger. Länken verkar icke fungera som sig bör.

  Trevligt att du är tillbaka. Ser fram mot ”Bästa indexfonder 2017”.

  Kan både Access Global och Länsförsäkringar Global Index ta sig in på listan? Spänningen är olidlig :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Tack! Länken är fixad nu.

   Länsförsäkringar fonden kommer absolut in. Access Global ska jag kolla upp. Återkommer inom kort. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Länken ”Boka din plats på föreläsningen ”Gör ditt barn rikt” →” Verkar inte fungera?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 18. Vit pil

  Hej Jan!
  Jag är en trogen följare av bloggen även om detta är mitt första inlägg. Vill bara gratulera till boken! Jag ser mycket fram emot att läsa den! Och såklart, stort lycka till med huset!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Nyberg

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.