Boken om sparande med och till barn släpps den 18 januari

Gör ditt barn rikt - från veckopeng till förmögenhet

Boken om sparande med och till barn släpps den 18 januari

Nu börjar det närma sig (och bli än mer verkligt)! Release datum för boken är satt till den 18 januari och då kommer den att gå beställa via nätet och finnas i välsorterade bokhandlar.

En gammal sanning inom projektledning som uppenbarligen även gäller för bokskrivande är att de första 90 % av ett projekt tar 90 % av tiden. Inget konstigt. Däremot missar man – och jag – att de sista 10 % av projektet också tar 90 % av tiden. Ridå.

Jag har precis i detta nu skickat de sista två delkapitlen till redaktören som ska sätta ihop en korrektur som ska gå ut till en extern korrekturläsare. Nästa steg är att vi själva ska läsa genom den, komma med de sista ändringarna och därefter är det tryck och distribution. Jag måste säga att personligen så känns det här jättekonstigt eftersom jag är van från bloggen där man kan ändra i efterhand om det inte blev helt rätt. Svårt att ändra i tryckt textsida…

Priset har också blivit satt nu och det kommer att landa på ca 180 kr, vilket jag tycker är jättebra (affärerna sätter sina egna priser). Sedan kan jag säga att jämfört med hur mycket tid vi har lagt på boken och den potentiella upplagan så är bokskrivande definitivt inget man blir rik på. Men det spelar faktiskt ingen som helst roll. Det här har varit en av de topp 5 sakerna på min bucket-lista (”att göra innan man dör”-lista).

Titeln på boken blir:

Gör ditt barn rikt – från veckopeng till förmögenhet

Beskrivningen av boken är nu också satt till:

Lär dina barn ekonomins språk

En lättillgänglig handbok för föräldrar som vill ge sina barn en god ekonomisk start i livet. Här finns konkreta råd och tips för att se till att barnens konton är fyllda den dag de fyller 18.

Genom att tillämpa moderna ekonomiska teorier om till exempel långsiktigt sparande, avgifters betydelse och sammansättning av portföljer, beskriver författarna hur man bygger upp ett sparande som är bättre än de allra flesta alternativ. Rätt tillämpade kommer dessa utan tvekan att kunna göra barnen till miljonärer på sikt.

Men författarna lägger också stor vikt vid att föräldrar måste föra ett samtal med sina barn om pengar och ekonomi. För att bara ge barnen en stor summa pengar utan att också förse dem med kunskap och ett gott ekonomiskt tänkande kan lika gärna stjälpa som hjälpa dem. Därför fokuserar boken även på hur man kan göra ekonomi till något roligt och hur barnen själva kan bygga ett ekonomiskt självförtroende inför den dagen då de ska stå på egna ben.

Framsidan har du överst i artikeln. Hoppas att du gillar den. Den första feedbacken jag fick är att vi ser ut som ett gay-par… :-D

Jag kommer att återkomma med lite mer info om var man kan beställa boken i samband med release och jag ska försöka ordna med ett erbjudande till dig som är bloggläsare. Återkommer lite senare. Tills dess, tack för ditt tålamod med mig!

Jan

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

50 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Boken beställd! hoppas på givande läsning

  Gravatar för användaren
  Jonas Rehnström
 2. Blir det en nytt inlägg om de bästa indexfonderna för 2017?

  Gravatar för användaren
  T. Boone Pickens
 3. Grattis till boken! Kommer du göra ett inlägg snart på en ombalensering av Rikatillsammansportföljen?

  Gravatar för användaren
  Daniel
 4. Tråkigt att du slutar uppdatera bloggen, känns att det är p.g.a boken.

  Gravatar för användaren
  Jonathan
 5. Ser verkligen framemot realeasen!!

  Gravatar för användaren
  Hillevi pettersson
 6. Hei, spennende boklansering. Du må prøve å få gitt den ut på et norsk forlag også :-)

  Gravatar för användaren
  HennesPenger
 7. Hej,
  Har en färsking på två månader och en kompis med en tre dagars, sitter och väntar på att beställa två ex. Blir perfekt present till min kompis barn.

  Gravatar för användaren
  Linus
 8. Kommer du uppdatera dina rörelser i portföljen kring nyår precis som vanligt?

  Gravatar för användaren
  Jonas
 9. Hej Jan. Nu är det dags att du berättar lite mer om ditt hus ;)

  Gravatar för användaren
  Christine
 10. Så j*vla bra och taggad! Ser frqm emot släpp och ett stort grattis!

  Gravatar för användaren
  Peter Biceps
 11. Den här boken ska jag köpa!

  Gravatar för användaren
  Johannes
 12. Grattis till boksläppet, Jan! :) min resa på din blogg började just för att jag fick barn och skulle börja förvalta lite pengar jag skulle få av min far. Ett ”måste” har förvandlats till ett nytt intresse och nu har alla i familjen varsin pengamaskin! Tack för en helt fantastisk blogg som jag nu läst igenom i sin helhet och kommer att fortsätta följa framöver. Din bok blir en självklar fortsättning på varför jag började läsa här från början.

  Mvh
  Per

  Gravatar för användaren
  Per
 13. Vad har du för tankar om toborrow.se? Känns det som en säker och seriös sida? Funderar på att låna ut pengar där, det är små belopp man lånar ut och man kan bestämma ränta själv (förutsatt att låntagaren godkänner den räntan vill säga).

  Gravatar för användaren
  Kalle
  1. Tänker inte säga bu eller bä gällande toborrow, men skulle vilja ge min syn på vad man bör titta på.

   Först och främst så bör man ta i beaktande vem som är motpart, dvs ifall man har en motpartsrisk mig toborrow. Bara för att de kallar sig peer-to-peer behöver det inte betyda att de är det. Agerar de mellanhand så kommer du sitta med toborrow som motpartsrisk. Trustbuddy-affären visar vad det kan betyda.

   Det andra man skall ha klart för sig är att motpartsrisken inte bara är något man pratar om. Motparter kan fallera och då blir fordringsägare drabbade. Det är därför man bör vara på sin vakt när låneförmedlaren är motpart. Är man inte det kan man vara mindre diversifierad än vad man tror man är.

   De företag som lånar så verkar svåra att bedöma och jag tror det är en sund inställning att räkna med att man kommer drabbas av kreditförluster. Det är ju trots allt det som motiverar den högre räntan. Det gäller då mer att se till att man inte lagt för många ägg i den korgen man tappar.

   Gravatar för användaren
   Skyking
  2. Har testat Toborrow några år med mindre summor. Har drygt 20′ kr där nu men kommer ta ut allt vartefter de pengar jag har utlånade kommer tillbaks.

   Tjänsten är seriös med bra teknisk plattform och bra kundsupport. Problemet i mitt tycke att det är för få auktioner och för att få en acceptabel ränta med hänsyn till risk så måste man sitta och buda sista timmen och lägga ner rätt mycket tid på detta. 10-15 % ränta låter jättebra men kom ihåg att detta är låntagar som ofta inte fått lån från exempelvis banker pga att risken bedömts vara för hög. Jag har för tillfället lån till två olika företag som gått i konkurs och till ytterligare ett som gått till inkasso. Får se om det blir några pengar från dessa, annars har jag i princip gått plus/minus noll på ett par år. Och då har jag alltså valt bort lån som bara gett 5% ränta och dyligt och verkligen försökt få så hög ränta som möjligt.

   Det finns liknande tjänster i andra länder, men då tror jag man mycket enklare kan köpa en ”korg” av lån till mycket större antal låntager och till bättre ränta. Använder du Toborrows automatiska budgivning så kommer du med stor sannolikhet få alldeles för dålig ränta alt. inga utlånade pengar.

   Min slutsats är för mycket jobb till för dålig ränta med avseende på risken.

   Gravatar för användaren
   Johan
  3. Jag har själv tänkt i banorna: ”varför inte bara köpa vanliga räntebevis eller valutabevis som ger upp emot 8% per år”? Då är det dessutom bolag som har lite mer pondus än det som ToBorrow erbjuder. Dessutom är ju räntebevis och valutabevis mer likvida (minst sagt) än lånen hos ToBorrow.

   Gravatar för användaren
   Mathias
 14. Hej Jan! Tack för all underbar läsning sedan jag började följa din blogg för lite drygt ett år sedan. Jag är i dagsläget 19 år och studerar, vilket gör att jag inte har möjlighet att investera jättemycket pengar, men lite är ändå något! Jag undrar bara hur du ser på glidande medelvärden? Att om man har med ma50 och ma200 över exempelvis omxs30 så indikeras en köpsignal när ma50 korsar ma200 underifrån och vice versa? Är detta en rimlig strategi som kan generera högre avkastning?

  Gravatar för användaren
  Linus
 15. Hej Jan!

  Kommer det någon ombalansering av portföljerna snart?

  Gravatar för användaren
  Anton
 16. Stort Grattis! Måste kännas fantastiskt!
  Jag fann din blogg för kanske två år sedan, minns inte riktigt, och kikar in här ofta för att se om du har några nya inlägg på bloggen.
  Du är den första som har kunnat förklara ekonomi på ett intressant och roligt sätt!
  Jag har en liten son på tre månader som jag har startat ett sparande till från start i en kapitalförsäkring barn. Tack vare dig!
  Jag hoppas din bok kommer sälja i miljoner:-)

  Gravatar för användaren
  Isabelle
 17. Hej Jan,

  Grattis!

  Synd att den inte lanseras innan jul! Hade ju varit en perfekt julklapp.

  Mvh Elias

  Gravatar för användaren
  Elias
 18. Hej Jan!
  Detta handlar inte om boken, men jag tänkte utnyttja det senaste inlägget för att förhoppningsvis få ett snabbt svar. :)
  Jag har fört över pengar till mitt Nordnet-konto och ska börja köpa fonder enligt nybörjarportföljen. Jag har hittat info från dig om hur stor andel du sparar i varje fond men inte hur mycket du sätter in varje månad/varannan månad. Alltså, om jag kan spara 1000kr till min pengamaskin varje månad, så kan jag ändå bara fördela de pengarna på bara 10 av 18-19 fonder som nybörjarportföljen innehåller då minsta köpnivån är 100kr för varje fond.
  Hur gör jag här? Köpa för 100kr var i 10 fonder en månad och sedan i 10 andra fonder nästa månad?
  Mvh, William

  Gravatar för användaren
  William
 19. Hej Jan!
  Jag har nyligen hittat till din blogg och jag slukar varje inlägg du har skrivit, har inte kommit långt i arkivet men jag har redan en fråga som gör mig väldigt kluven.

  Jag är 24 år och blir färdig civilingenjör om 3 månader. Jag har CSN och det senaste året har jag flyttat hem till föräldrarna då företaget jag utför mitt examensarbete på ligger i samma stad. Under tiden jag bor hos föräldrarna har jag sparat mycket pengar till en buffert som jag vill använda mig av vid lägenhetsköp, sparar till insatsen.
  Jag har sparat ca 30% av summan jag försöker spara till (300k) och det är en lång bit att gå. Sparandet kommer att öka så fort jag är examinerad och får en lön. Men jag vill så gärna spara i aktier, jag har redan gjort det under de två senaste åren men sålt av det mesta utav det då jag gick plus och ville öka min buffert (samt inte förlora pengarna). Syftet med mitt aktiesparande är att bygga en pengamaskin, så tiden är en viktig faktor. Enligt min sparplan (om jag håller den som jag har planerat) är det förmodligen möjligt att köpa lägenhet om två år.
  Vad tycker du jag ska satsa på?
  1. Spara så att det ryker om det och köpa en lägenhet om ca 2 år, därefter spara till en pengamaskinen.
  2. Spara mer till pengamaskinen och mindre till lägenheten (vilken procent ungefär tycker du?). Ju längre bort lägenhetsköpet blir desto mer får jag bo i andrahand i Stockholm, och betala dyra andrahandshyror.

  Varma hälsningar
  Kluven student

  Gravatar för användaren
  Student
 20. Härligt Jan! Detta blir spännande, ett givet köp när boken släppts.

  Gravatar för användaren
  Peter
 21. Jättegrattis! Måste vara en riktigt härlig känsla nu när boken är klar!! Lycka till!!
  Ann :-)

  Gravatar för användaren
  Ann Sandqvist
 22. WOW! Jättestort Grattis! Jag ska absolut köpa denna bok. Tack för all tid du lägger ner på din blogg och på boken.

  Gravatar för användaren
  Helene
 23. ”För att bara ge barnen en stor summa pengar utan att också förse dem med kunskap och ett gott ekonomiskt tänkande kan lika gärna stjälpa som hjälpa dem. ”

  Man skulle kanske kunna gå så långt att säga att den omvända situationen funkar den också. Kunskaperna är ju viktigare än silverskeden så att säga. Har man inte råd att göra barnet till miljonär på 18-årsdagen kan man ju satsa på att åtminstone förmedla kunskaperna…

  Gravatar för användaren
  Skyking
  1. Jo, och som sagt kunskaper utan att agera på dem är värdelösa…

   Gravatar för användaren
   Skyking
 24. Hej Jan! Först och främst, tack för att du tar dig tid att skriva den. Ser verkligen fram emot boken! Jag har blivit inspirerad av berättelserna på din blogg angående att leva på avkastning och har själv haft sådana tankar under lång tid, men inte riktigt kommit till skott med ett aktivt sparande. Det var först när vår dotter föddes sommaren 2015 som jag kände en stark känsla av beslutsamhet och som i sin tur ledde mig till din blogg. Men sen inser man också att det räcker inte bara med att spara barnbidraget och förvalta pengarna, utan vi måste också lära vår dotter vad det innebär det här med ekonomi osv. Så din bok kommer precis i rätt tid. Och tack än en gång för att du har skrivit den och allt annat du tar dig tid för. Mvh Maria

  Gravatar för användaren
  Maria Eklöw

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök