Boken om sparande med och till barn släpps den 18 januari

Boken om sparande med och till barn släpps den 18 januari

Gör ditt barn rikt - från veckopeng till förmögenhet
Boken om sparande med och till barn släpps den 18 januari

Nu börjar det närma sig (och bli än mer verkligt)! Release datum för boken är satt till den 18 januari och då kommer den att gå beställa via nätet och finnas i välsorterade bokhandlar.

En gammal sanning inom projektledning som uppenbarligen även gäller för bokskrivande är att de första 90 % av ett projekt tar 90 % av tiden. Inget konstigt. Däremot missar man – och jag – att de sista 10 % av projektet också tar 90 % av tiden. Ridå.

Jag har precis i detta nu skickat de sista två delkapitlen till redaktören som ska sätta ihop en korrektur som ska gå ut till en extern korrekturläsare. Nästa steg är att vi själva ska läsa genom den, komma med de sista ändringarna och därefter är det tryck och distribution. Jag måste säga att personligen så känns det här jättekonstigt eftersom jag är van från bloggen där man kan ändra i efterhand om det inte blev helt rätt. Svårt att ändra i tryckt textsida…

Priset har också blivit satt nu och det kommer att landa på ca 180 kr, vilket jag tycker är jättebra (affärerna sätter sina egna priser). Sedan kan jag säga att jämfört med hur mycket tid vi har lagt på boken och den potentiella upplagan så är bokskrivande definitivt inget man blir rik på. Men det spelar faktiskt ingen som helst roll. Det här har varit en av de topp 5 sakerna på min bucket-lista (”att göra innan man dör”-lista).

Titeln på boken blir:

Gör ditt barn rikt – från veckopeng till förmögenhet

Beskrivningen av boken är nu också satt till:

Lär dina barn ekonomins språk

En lättillgänglig handbok för föräldrar som vill ge sina barn en god ekonomisk start i livet. Här finns konkreta råd och tips för att se till att barnens konton är fyllda den dag de fyller 18.

Genom att tillämpa moderna ekonomiska teorier om till exempel långsiktigt sparande, avgifters betydelse och sammansättning av portföljer, beskriver författarna hur man bygger upp ett sparande som är bättre än de allra flesta alternativ. Rätt tillämpade kommer dessa utan tvekan att kunna göra barnen till miljonärer på sikt.

Men författarna lägger också stor vikt vid att föräldrar måste föra ett samtal med sina barn om pengar och ekonomi. För att bara ge barnen en stor summa pengar utan att också förse dem med kunskap och ett gott ekonomiskt tänkande kan lika gärna stjälpa som hjälpa dem. Därför fokuserar boken även på hur man kan göra ekonomi till något roligt och hur barnen själva kan bygga ett ekonomiskt självförtroende inför den dagen då de ska stå på egna ben.

Framsidan har du överst i artikeln. Hoppas att du gillar den. Den första feedbacken jag fick är att vi ser ut som ett gay-par… :-D

Jag kommer att återkomma med lite mer info om var man kan beställa boken i samband med release och jag ska försöka ordna med ett erbjudande till dig som är bloggläsare. Återkommer lite senare. Tills dess, tack för ditt tålamod med mig!

Jan

Relaterade etiketter och ämnen

erbjudande, sparande, tips

Kommentera

50 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej,
  Har en färsking på två månader och en kompis med en tre dagars, sitter och väntar på att beställa två ex. Blir perfekt present till min kompis barn.

  Gravatar ikon för användaren
  Linus
 2. Vit pil

  Grattis till boksläppet, Jan! :) min resa på din blogg började just för att jag fick barn och skulle börja förvalta lite pengar jag skulle få av min far. Ett ”måste” har förvandlats till ett nytt intresse och nu har alla i familjen varsin pengamaskin! Tack för en helt fantastisk blogg som jag nu läst igenom i sin helhet och kommer att fortsätta följa framöver. Din bok blir en självklar fortsättning på varför jag började läsa här från början.

  Mvh
  Per

  Gravatar ikon för användaren
  Per
 3. Vit pil

  Vad har du för tankar om toborrow.se? Känns det som en säker och seriös sida? Funderar på att låna ut pengar där, det är små belopp man lånar ut och man kan bestämma ränta själv (förutsatt att låntagaren godkänner den räntan vill säga).

  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
  1. Vit pil

   Tänker inte säga bu eller bä gällande toborrow, men skulle vilja ge min syn på vad man bör titta på.

   Först och främst så bör man ta i beaktande vem som är motpart, dvs ifall man har en motpartsrisk mig toborrow. Bara för att de kallar sig peer-to-peer behöver det inte betyda att de är det. Agerar de mellanhand så kommer du sitta med toborrow som motpartsrisk. Trustbuddy-affären visar vad det kan betyda.

   Det andra man skall ha klart för sig är att motpartsrisken inte bara är något man pratar om. Motparter kan fallera och då blir fordringsägare drabbade. Det är därför man bör vara på sin vakt när låneförmedlaren är motpart. Är man inte det kan man vara mindre diversifierad än vad man tror man är.

   De företag som lånar så verkar svåra att bedöma och jag tror det är en sund inställning att räkna med att man kommer drabbas av kreditförluster. Det är ju trots allt det som motiverar den högre räntan. Det gäller då mer att se till att man inte lagt för många ägg i den korgen man tappar.

   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  2. Vit pil

   Har testat Toborrow några år med mindre summor. Har drygt 20′ kr där nu men kommer ta ut allt vartefter de pengar jag har utlånade kommer tillbaks.

   Tjänsten är seriös med bra teknisk plattform och bra kundsupport. Problemet i mitt tycke att det är för få auktioner och för att få en acceptabel ränta med hänsyn till risk så måste man sitta och buda sista timmen och lägga ner rätt mycket tid på detta. 10-15 % ränta låter jättebra men kom ihåg att detta är låntagar som ofta inte fått lån från exempelvis banker pga att risken bedömts vara för hög. Jag har för tillfället lån till två olika företag som gått i konkurs och till ytterligare ett som gått till inkasso. Får se om det blir några pengar från dessa, annars har jag i princip gått plus/minus noll på ett par år. Och då har jag alltså valt bort lån som bara gett 5% ränta och dyligt och verkligen försökt få så hög ränta som möjligt.

   Det finns liknande tjänster i andra länder, men då tror jag man mycket enklare kan köpa en ”korg” av lån till mycket större antal låntager och till bättre ränta. Använder du Toborrows automatiska budgivning så kommer du med stor sannolikhet få alldeles för dålig ränta alt. inga utlånade pengar.

   Min slutsats är för mycket jobb till för dålig ränta med avseende på risken.

   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  3. Vit pil

   Jag har själv tänkt i banorna: ”varför inte bara köpa vanliga räntebevis eller valutabevis som ger upp emot 8% per år”? Då är det dessutom bolag som har lite mer pondus än det som ToBorrow erbjuder. Dessutom är ju räntebevis och valutabevis mer likvida (minst sagt) än lånen hos ToBorrow.

   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
 4. Vit pil

  Hej Jan! Tack för all underbar läsning sedan jag började följa din blogg för lite drygt ett år sedan. Jag är i dagsläget 19 år och studerar, vilket gör att jag inte har möjlighet att investera jättemycket pengar, men lite är ändå något! Jag undrar bara hur du ser på glidande medelvärden? Att om man har med ma50 och ma200 över exempelvis omxs30 så indikeras en köpsignal när ma50 korsar ma200 underifrån och vice versa? Är detta en rimlig strategi som kan generera högre avkastning?

  Gravatar ikon för användaren
  Linus
  1. Vit pil

   Det finns många olika tekniska strategier. Jag själv använder det ibland för att kolla sentimentet men jag skulle aldrig använda det som endast en faktor. Så mitt tips är att använd det som ett verktyg av många.

   När det gäller att spara små summor så är det absolut något jag rekommenderar väldigt starkt! Det handlar lika mycket om att lägga sig en en vana och kan man göra det redan när man studerar och sedan ta med sig den till när man får sitt första jobb och kan hålla ut med det så har man lagt grunden för en fantastisk ekonomisk framtid.

   Lycka till med ditt sparande!

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Stort Grattis! Måste kännas fantastiskt!
  Jag fann din blogg för kanske två år sedan, minns inte riktigt, och kikar in här ofta för att se om du har några nya inlägg på bloggen.
  Du är den första som har kunnat förklara ekonomi på ett intressant och roligt sätt!
  Jag har en liten son på tre månader som jag har startat ett sparande till från start i en kapitalförsäkring barn. Tack vare dig!
  Jag hoppas din bok kommer sälja i miljoner:-)

  Gravatar ikon för användaren
  Isabelle
 6. Vit pil

  Hej Jan!
  Detta handlar inte om boken, men jag tänkte utnyttja det senaste inlägget för att förhoppningsvis få ett snabbt svar. :)
  Jag har fört över pengar till mitt Nordnet-konto och ska börja köpa fonder enligt nybörjarportföljen. Jag har hittat info från dig om hur stor andel du sparar i varje fond men inte hur mycket du sätter in varje månad/varannan månad. Alltså, om jag kan spara 1000kr till min pengamaskin varje månad, så kan jag ändå bara fördela de pengarna på bara 10 av 18-19 fonder som nybörjarportföljen innehåller då minsta köpnivån är 100kr för varje fond.
  Hur gör jag här? Köpa för 100kr var i 10 fonder en månad och sedan i 10 andra fonder nästa månad?
  Mvh, William

  Gravatar ikon för användaren
  William
  1. Vit pil

   Så kan man göra. Eller så bara för man över pengarna och sedan fördelar man dem t.ex. Var tredje månad. Man kan alternativt också minska på talet fonder som man sparar i om man sparar en mindre summa. Det finns inget superrätt svar.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej Jan!
  Jag har nyligen hittat till din blogg och jag slukar varje inlägg du har skrivit, har inte kommit långt i arkivet men jag har redan en fråga som gör mig väldigt kluven.

  Jag är 24 år och blir färdig civilingenjör om 3 månader. Jag har CSN och det senaste året har jag flyttat hem till föräldrarna då företaget jag utför mitt examensarbete på ligger i samma stad. Under tiden jag bor hos föräldrarna har jag sparat mycket pengar till en buffert som jag vill använda mig av vid lägenhetsköp, sparar till insatsen.
  Jag har sparat ca 30% av summan jag försöker spara till (300k) och det är en lång bit att gå. Sparandet kommer att öka så fort jag är examinerad och får en lön. Men jag vill så gärna spara i aktier, jag har redan gjort det under de två senaste åren men sålt av det mesta utav det då jag gick plus och ville öka min buffert (samt inte förlora pengarna). Syftet med mitt aktiesparande är att bygga en pengamaskin, så tiden är en viktig faktor. Enligt min sparplan (om jag håller den som jag har planerat) är det förmodligen möjligt att köpa lägenhet om två år.
  Vad tycker du jag ska satsa på?
  1. Spara så att det ryker om det och köpa en lägenhet om ca 2 år, därefter spara till en pengamaskinen.
  2. Spara mer till pengamaskinen och mindre till lägenheten (vilken procent ungefär tycker du?). Ju längre bort lägenhetsköpet blir desto mer får jag bo i andrahand i Stockholm, och betala dyra andrahandshyror.

  Varma hälsningar
  Kluven student

  Gravatar ikon för användaren
  Student
  1. Vit pil

   Jag förstår det kluriga i frågan och det finns inget klockrent svar.

   Jag skulle säga att spara mest till lägenheten eftersom den kommer ha mest påverkan på ditt liv på kort och medellång sikt. Däremot skulle jag behålla en liten del långsiktigt sparande i pengamaskinen. Mest på grund av att hålla vanan och kompetensen uppe.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Tack Peter! Känns helt ärligt lite crazy, läskigt och kul (och inte minst långt ifrån när vi satt och räknade hållfasthetslära på korridoden) :-)

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Tack, ja, verkligen! Det kommer nog bli lika konstigt när man håller boken i sin hand. Det har ju varit ett mål för mig väldigt länge. Det roliga är att jag faktiskt inte bryr mig så himla mycket om hur den säljer utan mest om att kanske få vara med och göra skillnad för någon familj och något barn.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  WOW! Jättestort Grattis! Jag ska absolut köpa denna bok. Tack för all tid du lägger ner på din blogg och på boken.

  Gravatar ikon för användaren
  Helene
 9. Vit pil

  ”För att bara ge barnen en stor summa pengar utan att också förse dem med kunskap och ett gott ekonomiskt tänkande kan lika gärna stjälpa som hjälpa dem. ”

  Man skulle kanske kunna gå så långt att säga att den omvända situationen funkar den också. Kunskaperna är ju viktigare än silverskeden så att säga. Har man inte råd att göra barnet till miljonär på 18-årsdagen kan man ju satsa på att åtminstone förmedla kunskaperna…

  Gravatar ikon för användaren
  Skyking
  1. Vit pil

   Exakt. Det är ju det som är det fina. Utan att hinta för mycket så kan jag säga att många av dem vi intervjuade sa att de har en bättre ekonomisk situation just för att de inte fick pengar av sina föräldrar utan att de fick hitta och tillgodogöra sig kunskap själva.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Hej Jan! Först och främst, tack för att du tar dig tid att skriva den. Ser verkligen fram emot boken! Jag har blivit inspirerad av berättelserna på din blogg angående att leva på avkastning och har själv haft sådana tankar under lång tid, men inte riktigt kommit till skott med ett aktivt sparande. Det var först när vår dotter föddes sommaren 2015 som jag kände en stark känsla av beslutsamhet och som i sin tur ledde mig till din blogg. Men sen inser man också att det räcker inte bara med att spara barnbidraget och förvalta pengarna, utan vi måste också lära vår dotter vad det innebär det här med ekonomi osv. Så din bok kommer precis i rätt tid. Och tack än en gång för att du har skrivit den och allt annat du tar dig tid för. Mvh Maria

  Gravatar ikon för användaren
  Maria Eklöw
  1. Vit pil

   Tack Maria för de fina och uppmuntrande orden. Du får väldigt gärna återkomma själv med historier och erfarenheter hur det går för dig och dottern, eftersom mycket av värdet i boken är historierna och jag vill gärna samla dessa över tid. Det finns nämligen få ”rätt svar” eller ”rätt sätt” att göra.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson