Pay it forward – Gör ditt barn rikt

Kommer skicka ut ett par gratis exemplar av boken mot att man läser den, kommenterar och ger den vidare...

Min största drivkraft är att jag vill hjälpa till och ge till andra. Området där jag inser att jag har mest påverkan är inom privatekonomi och därför tänkte jag pröva en idé jag blev inspirerad av.

2016 skrev jag boken ”Gör ditt barn rikt” tillsammans med min vän och kollega Charlie Söderberg. Min upplevelse är att boken har blivit väldigt väl mottagen och fått i princip bara positiva recensioner.

Ok, förutom av Ann-Charlotte Ahlstadt i Aftonbladet, men det var ju knappt en recension av boken utan något brandtal mot kapitalismen.

I recensionen skriver Ann-Charlotte att det för mig handlar om pengarna. Det är gör det faktiskt inte, syftet med boken är faktiskt att hjälpa fler barn (och vuxna) till att göra lite klokare saker i sin ekonomi. De 7 kr som jag tjänar per bok efter skatt kan jag faktiskt vara utan. (Man blir inte rik på böcker i Sverige kan jag säga). :-)

För ett par dagar sedan kom jag att tänka på konceptet ”Pay it forward” som går ut på att återgälda en god gärning till någon annan än den som utför den. Eftersom mitt mål är att hjälpa så många som möjligt och att jag vill att så många som möjligt ska läsa boken och applicera det som de gillar, tänkte jag göra ett litet test.

Jag kommer under de kommande månaderna skicka ut ett par böcker gratis till personer som kanske inte hade köpt boken och det enda motkravet är att jag kommer att be om är att:

 • Faktiskt läsa boken
 • Kommentera vad du tog med dig från den
 • Ge den vidare till någon som också tackar jag till ovan
 • (läs mitt tillägg nederst i artikeln från 170605)

Rent praktiskt tänker jag att det går till som så att man mejlar mig på jan AT rikatillsammans.se med en adress och att man lovar göra de tre punkterna ovan.

Jag kan inte lova att alla kan få en bok eftersom det faktiskt är en kostnad för mig. Även om jag har skrivit boken så får jag köpa den av förlaget för över 100 kr och frakten kostar mig 45 kr (fattar inte hur Adlibris kan ha det gratis, sjuk volymrabatt de måste ha förhandlat till sig). Därför kommer jag försöka välja och ha en ”väntelista”.

Tillägg 170605: Efter att ha fått en överväldigande respons så behöver jag prioritera. Jag önskar därför att du skriver en motivering till varför du tycker att du ska ha boken. Så kan jag prioritera på något annat än inkommen tid. Min tanke är också mer att försöka hjälpa dem som kanske inte hade kunnat köpa boken än att ge den till dig som redan månadssparar 5 000 kr i månaden. Då tycker jag att det är rimligt att du köper boken själv (annonslänk). Hoppas det är okej!

Jag hoppas att du också tycker att det här är en spännande idé!

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

23 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Jag vill plocka ihop till en global barnportfölj har Avanza men vet inte praktiskt hur man gör? Jag har 3 barn de är tonåringar nu men hade inte möjlighet att spara till mer än körkortet valde jobba mindre och ge dem min tid när de var små. Men tänkte det kanske inte är försent att spara till deras arv o barnbarn
  Tack för en superbra blogg jag lär mig så mycket och du får en att våga/Sara Undersåker

  Gravatar för användaren
  Sara Nejne
 2. Hej!
  Föst ett stort TACK att jag fick bli en av dessa som fick boken gratis.
  Det blev en riktigt häftig läsupplevelse
  Trodde först att den läser jag på direkten och skickar den vidare till ett av mina mina vuxna barn- men icke- den tog lite tid att smälta och fundera och ibland gå till baka
  Lite omfattande inledningsvis men på sista delarna stegrades intresset då verkligheten kom väldigt nära och jämförelsen med mitt eget sparande kunde göras.

  En reflektion är att författarna är kloka nog att aldrig ryckas med och ge några expertråd som skulle vara bättre än mångas andra.
  Ändå är slutuppfattningen att deras råd är bättre än många andra beroende på att allt bygger på ett sunt resonemang om risk contra säkerhet contra förväntningar.

  Nu skall jag ta del av Nordnets erbjudande och få 300 kronor till en start på en kapitalförsäkring! – och boken lämnas till en av mina tre döttrar som har alldeles för länge sparat till barnen på vanligt sparkonto Måtte hon bli klokare!

  Än en gång TACK och lycka till i det fortsatta arbetet med ”RIKA TILLSAMMANS”

  Jonas 76 år

  Gravatar för användaren
  Mats jonas johnasson
 3. Fantastiskt bra bok som jag varmt rekommenderar.

  Jag gillar det pedagogiska upplägget som gör det enkelt att förstå för någon som inte är insatt, men tydliga exempel som man kan relatera till. Boken har gett mig en bra grund kring sparande och väckt tankar kring andra ämnen. Den har helt klart väckt mitt intresse för ekonomi som helhet och påverkat mig mycket i vardagen. På riktigt.

  Jag trodde att boken skulle bli maffig och jobbig att läsa, men den ligger på en nivå där den aldrig blir för mycket och det gick enkelt att ta sig genom den.

  Boken bör läsas av alla, oavsett om man redan har barn eller har för avsikt att skaffa barn. Jag sprider gladeligen vidare ordet om boken vidare till nära och kära. Det är en riktigt bra bok.

  Med vänlig hälsning
  Tomas

  Gravatar för användaren
  Tomas G
 4. Äntligen läst färdigt boken! :D
  Boken är bra skriven på ett lättförståeligt vardagligt språk och är en suverän inkörsport till investeringssfären. Med eller utan barn bör man läsa boken! Jag kommer definitivt att ge boken vidare till mina kompisar som nyligen blivit föräldrar.

  Tusen tack Jan för bloggen och inte minst för din generositet.
  Bästa hälsningar
  Brian

  Gravatar för användaren
  Brian
 5. Det jag särskilt gillar med boken, är att den inte bara presenterar ”en färdig mall”, som många bästsäljande böcker riktade mot allmänheten gör. Istället så har man vågat erkänna att det inte är riktigt så enkelt, och gett sig på att förklara bakomliggande mekanismer. Det ger kunskap att kunna tänka själv, istället för att bara följa ett ”vinstrecept”, som kan komma att ändras i framtiden.

  Vidare så tycker jag att de egna erfarenheterna och berättelserna exemplifierar bra och gör det levande. Det hindrar också att man tröttnar.

  Tanken om att ”tar du ditt barns bördor tar du dess muskler” gillade jag också. Det kan nog vara särskilt viktigt att poängtera för föräldrar som är såpass engagerade att de köper en sådan här bok. För mycket hjälp är ibland dålig hjälp!

  Att man hanterar olika åldrars egenheter lite kort gillar jag verkligen också.

  Bokens andra del känns betydligt mer faktatung, och mer riktad mot hur man hanterar ekonomin, än hur man interagerar med barnet på ett bra sätt i frågan. Den här delen kommer jag gå tillbaka till i framtiden, väldigt bra och läsvärd.

  Överlag så är jag mycket nöjd med boken. Funderar man över hur man ska hantera ett barns ekonomi, så är det här en mycket bra genomgång, och dessutom på svenska. Tack för besväret!

  Med vänlig hälsning
  Emil Nilsson

  Gravatar för användaren
  Emil Nilsson
 6. Vilken tajming!
  Några veckor innan jag fick chansen att läsa den så hade jag pratat med min dotter (12 år) om ”pappa-banken”. Det var ett ställe där hon skulle spara pengar. Jag tyckte nämligen att det var jobbigt att se henne spendera ALLA hennes pengar på, vad jag tyckte, dåliga saker. Vi har nu börjat prata kring pengar, på ett avslappnat vis, mest eftersom jag inte behöver oroa mig för vad hon köper.

  Genom att läsa boken har jag lärt mig kommunicera kring pengar med mina barn. Förut var det krystat eftersom jag inte ville uppmuntra dem att köpa ”dåliga” saker för alla pengar. På ett par månader kommer mina barn och pratar om vad de vill köpa och jag kan lugnt bara hålla med och diskutera istället för att bromsa och tycka.

  Rolig att läsa. Jag känner igen mig och mitt beteende på många ställen. Det är en tankeväckare. Den ger många konkreta tips på hur man kan spara, inte bara till barnen utan även till sig själv. Jag kan bara tala varmt om boken och rekommenderar den starkt!

  Om det är något som jag skulle vilja ändra på så är det den sista tredjedelen av boken som jag tycker blev lite jobbigare att läsa. Det var mer inriktad på att ge tips på tips, och för mig (som inte är så bra på att läsa) blev den lite rörig mot slutet. Kanske helt enkelt behöver läsa den fler gånger för att reda ut allt… :)

  Tack Jan och Charlie för en bra bok!

  Gravatar för användaren
  Lars
 7. #20 Nu har jag läst färdigt boken! Jag älskade den och kommer att köpa ett eget exemplar när jag skickar den här vidare, så att jag kan läsa den igen när barnen kommer in i nya pengaåldrar.

  Då mitt äldsta barn är 4 år kommer jag just nu att ta med mig avsnitten om att introducera veckopeng och ett ekonomiskt tänkande, samt rekommendationerna om portföljens fördelning. Jag är ny på det här området (att spara på något annat sätt än ett vanligt bankkonto utan ränta) och har lärt mig så otroligt mycket. Tack för en inspirerande blogg.

  Gravatar för användaren
  Nicole
 8. Precis som Alexander nedan har jag fått låna boken av Jan genom hans underbara pay it forward initiativ.

  Boken innehåller mycket värdefull information om vad aktier, fonder, börsen och det mesta relaterat till dessa begrepp som jag är övertygad om att många idag har många olika frågor kring. Men information är sällan till nytta om mottagaren inte kan det den till sig och förstå innebörden av informationen, och det är på den här punkten som jag anser att boken lyckas riktigt bra med. Med undantag för ett par grafer så fann jag boken oerhört pedagogisk, både i sina formuleringar och ordval men även kontexterna man blir placerad i när man läser. ”Hur många tuggumin koster det här mig?” och liknande jämförelser får en att tänka i mer nyanserade och verklighetsförankrade tankebanor kopplat till pengar. En krona ÄR verkligen en krona, oavsett om den kommer från arv, vinst, lön, eller hittades på gatan.

  Jag har själv följt denna blogg under ca 1 års tid nu så mycket av det innehåll från boken som jag prisar ovan var lite av repetition för min del, men det var fortfarande behaglig läsning. Det största värdet för mig var istället bokens första halva som handlar mycket om vårt förhållningssätt till pengar och pedagogik. Genom bokens innehåll fick jag goda möjligheter till självreflektion kring var mina ”sanningar” kring pengar kommer ifrån, och vilken nytta jag har av dessa. Barn är för min egen del en bit in i framtiden men de pedagogiska tipsen som ges kring nyttan av veckopeng, att inte förstöra möjligheter till nytta livsläxor och hur man förebygger goda förhållningssätt hos andra till saker som pengar och motivation, är saker som jag verkligen upplevde som ögonöppnare och definitivt kommer att ta med mig vidare i livet.

  God fortsättning till dig, läsare.
  Mvh Philip Tydén

  Gravatar för användaren
  Philip Tydén
 9. Hej,

  Här följer min kommentar om boken efter att ha fått låna den av Jan i detta pay it forward initiativ.

  Jag har följt bloggen sedan årsskiftet då jag fick upp intresset för investeringar. Eftersom jag ska bli förstagångspappa i september kändes denna boken helt rätt. Boken är mycket mer än ”bara” en ekonomibok. Den behandlar faktiskt många principer och idéer som är bra att ingjuta i sina barn.

  Jag växte själv upp under knappa ekonomiska resurser och det har präglat mig än idag hur jag ser på ekonomi och dylikt. Boken bemöter det på ett väldigt bra sätt, hur man som förälder kan parera barn som vill ha dyra saker och istället för ett blankt nej eller en vit lögn kan man lägga upp en budget och ett målsparande.

  Boken är väldigt gedigen och välskriven samt underbyggd med tydliga faktahänvisningar.

  Författarna är öppna med att det finns ingen mirakellösning som passar alla utan de visa de olika varianterna och argumenterar för och emot var och en.

  Förutom att boken gett mig många värdefulla insikter så gav dem mig också många skratt, det var ett par tillfällen som jag skrattade rätt ut, historien om Charlies son på uteserveringen kommer jag aldrig glömma.

  Det känns lite vemodigt att nu lämna den vidare men jag ämnar att köpa boken framöver när jag har bättre ekonomi eftersom den är späckad med fakta och på ett tydligt och pedagogiskt sätt visar historiska utfall vid olika investeringsformer.

  Har startat ett konto för mitt barn och autogiroinbetalningarna är gjorda, nu ska jag lägga upp sparandet i enlighet med indexfonder (med störst fokus på Zero & LF Global Indexnära)

  Vänligen
  Alexander

  Gravatar för användaren
  Alexander
 10. Bra grej att ge den till någon som inte skulle köpa den själv, har faktiskt precis beställt boken själv med syfte att först läsa igenom den (jag har inga barn idag men..) och sen ge den till min vän som har barn, för jag tror inte att de skulle köpa den själva =)

  Tack för allt du bidrar med!
  Med värme
  Jimi

  Gravatar för användaren
  jimi
 11. Hej! Jag har själv köpt boken åt mina barn/barnbarn men kommer att läsa den först själv.
  Det är väldigt fint av dig att dela ut den!!

  Följer din blogg som är mycket saklig och intressant med bra tips. Dock skulle jag önska råd om hur man ska spara vettigt som pensionär.

  Gravatar för användaren
  Harriet
 12. Jag har märkt att väldigt många är skeptiska och ibland helt onåbara när jag kommer med tips om hur man kan hjälpa barnen till en ekonomisk trygghet. Det ligger otroligt mycket känslor hos föräldrar när det kommer till att prata om ekonomi, barn och uppfostran.

  Så mitt tips är att försöka få de mest misstänksamma personerna att läsa boken. Det är hos dem det finns mest att vinna. Barnen till läsare av denna bloggen har förmodligen ganska bra förutsättningar :)

  Gravatar för användaren
  Monica Anderberg
 13. Köpt den, läst den & gett den vidare redan ?

  Gravatar för användaren
  Jess
 14. Hej! Jag vill ge boken till min son på 25 år som är nyutbildad ingenjör med studieskuld och nyligen fått fast jobb. Själv är jag en pappa på 53 år som idag har ett sparkapital på cirka 10 000 kr och äger en gammal beg bil utan lån. Min ppm suger och om jag har tur så kan jag sluta jobba då jag är 70 år… Försöker ständigt uppmuntra sonen att börja ett vettigt sparande nu medan det finns tid. Räcker det som motivering?

  Gravatar för användaren
  Patrick
 15. Det var ett bra initiativ. Köpte boken själv häromdagen. Det var det minsta jag kunde göra då din sida gett mig en bra grund att stå på och en mängd ny kunskap. Fortsätt med det du gör!

  Gravatar för användaren
  Peter
 16. Jan
  Jag har läst boken och har kvar den. Eftersom jag är en trogen läsare av din blogg och är egentlig har den här bloggen att tacka för mycket angående mitt eget sparande så har jag givetvis inga problem med att skriva en recension på den. Du ska inte behöva skicka ut den gratis för att få feedback.
  Om du är intresserad av det så maila
  /Pontus

  Gravatar för användaren
  Pontus
 17. Wow grymt Jan! För någon vecka sedan pratade jag med en vän som precis har blivit pappa och frågade om barn sparandet. Jag rekommenderade honom att läsa din bok, ville inte ge ut min egna för att jag har en autograf från dig haha.

  Mvh:

  Gravatar för användaren
  thewolfofgothenburg
 18. Hej. Tack för bloggen och ditt engagemang. Som 48 åring har jag äntligen en mental trygghet i min och barnens ekonomi. Har köpt boken och kommer lämna vidare den till en kamrat. //Tomas

  Gravatar för användaren
  Tomas Carlsson

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök