Om inflation, skuldsättning, marknadsläget, guld och mycket mer

Bonusavsnitt med fondförvaltaren Eric Strand | Inspelning från FikaTillsammans i Patreon-communtyn den 9 juni 2022

Reklam för AuAg Fonder AB. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

Dagens avsnitt är ett samtal med fondförvaltaren Eric Strand om det kluriga marknadsläget just nu, om skuldsättning, inflation och tankar hur man som investerare kan agera. Det är ett bonusavsnitt i form av att det är en inspelning från ett FikaTillsammans-tillfälle i Patreon-communityn vi hade tillsammans i början juni.

Eftersom det är ett FikaTillsammans-tillfälle är det lite speciellt, då det är ett lite mindre formellt sammanhang, det är flera andra personer som ställer frågor till Eric och formatet är lite annorlunda. Ingen ersättning har eller utgått varken till oss eller Eric. Dock behöver man ju självklart ha i åtanke att han är fondförvaltare som förvaltar tre fonder med inriktning mot guld, silver och green tech. Du kan läsa mer på hans hemsida.

Det är många saker man kan ta med sig från avsnittet – en av de bästa sammanfattningarna har användaren i @JFB skrivit i forumet om sina insikter:

  • Saker att satsa på i osäkra tider som nu – kvalitetsbolag, bolag med ”pricing power”, höga marginalre, låg belåning och hög return on capital.
  • Guld och silver har historiskt fungerat helt okej i dessa miljöer
  • Realräntefonder är det minst dåliga alternativet om man är tvungen att välja en räntefond.
  • Ens ålder, mål och situation är viktigast för avgörandet av portföljen
  • Indexfonder fungerar bäst i uppgång
  • Inflationen kan hålla på länge – finns många samverkande krafter just nu
  • Det är svårt förutse marknadens reaktioner

Jag håller med om flera av insikterna, även om jag själv fortfarande landar i att en fondrobot som t.ex. LYSA (annonslänk). Det som jag däremot vill lägga till är det som Eric brukar prata om:

  • En krasch är ju inte nödvändigtvis bara dålig – den ger ju bra möjligheter att komma in på börsen (även om de flestas intresse minskar just nu när det är billigare… 😳)
  • En naturlig ränta borde ligga någonstans runt ca 6 % dvs. att man får tillbaka insatt kapital på säg 10 – 12 år.

Det finns säkert många fler insikter att få från avsnittet, det är därför jag gärna ser fram emot att läsa dina tanker i forumet eller i kommentarerna nedan.

Med det här avsnittet så tänkte vi ta lite sommarledighet. Så nästa vecka blir det paus, men vi kommer säkert tillbaka i mitten av juli. Dessutom har vi på Patreon inplanerat en bokklubb för dig som vill läsa samma böcker som några av oss gör. Till den 20 juli läser vi Atomic Habits av James Clear och till den 3 augusti blir det Ishmael av David Quinn. Den 18 augusti kommer vi även ha ett tillfälle om bostadsmarknaden med en analytiker från ett bolag som arbetar mot fastighetsbranschen. Så du är varmt välkommen att hänga med oss på Patreon.

Många hälsningar,
Jan och Caroline

Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet

I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering av hela avsnittet

[Kommer i början av juli, lite semester som sagt. 😉]

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök