Borg vill lägga sig i bankchefers lönebildning
Sök:

Borg vill lägga sig i bankchefers lönebildning

Den här artikeln publicerades 2008-10-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Satt precis och slösurfade på Aftonbladet och läste artikeln om att ”Anders Borg vill stoppa chefernas bonusar”. Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig i att lägga sig privata företags lönebildning, i vanliga fall är jag helt emot det. Det är precis som, Jan-Peter Duker, vice vd för Svenskt Näringsliv skriver, säger att det är lätt att plocka poäng i dessa tider.

Min vanliga ståndpunkt är att – staten skall inte lägga sig i privata företag. Det är upp till ägarna – företagen skall sköta sig själva. Däremot är situationen annorlunda som nu när staterna behöver gå in och ”rädda” bankerna. Företag som inte sköter sig och klarar sig själva har inget existensberättigande – de förtjänar att gå i konkurs. Problemet är att historien visar, med 30-tals depressionen, att detta inte är rätt väg att gå för att bankerna påverkarna ekonomin i helhet. Därför är det inte helt av ondo att Borg vill lägga sig i. Förväntar man sig en bail-out från staten, skall staten kunna vara med och ställa krav. Aktieägarna är de som ska förlora pengar på detta.

Dock så tror jag inte att man löser själva roten till problemet genom att lägga sig i lönerna och bonusarna. Girighet är en av människans starkaste drifter och det visar ju bubbla efter bubbla. Det som däremot är intressant är att läsa kommentarerna som skrivs och diskuteras. Diskussionen blir ofta snedvriden, det kan många gånger, nästan låta som avundsjuka på höga chefslöner – vilket jag tycker är helt befogat under förutsättning att de är relaterade till prestation.


Den här artikeln publicerades 2008-10-06 klockan 11:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.