Borg vill lägga sig i bankchefers lönebildning

Satt precis och slösurfade på Aftonbladet och läste artikeln om att ”Anders Borg vill stoppa chefernas bonusar”. Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig i att lägga sig privata företags lönebildning, i vanliga fall är jag helt emot det. Det är precis som, Jan-Peter Duker, vice vd för Svenskt Näringsliv skriver, säger att det är lätt att plocka poäng i dessa tider.

Min vanliga ståndpunkt är att – staten skall inte lägga sig i privata företag. Det är upp till ägarna – företagen skall sköta sig själva. Däremot är situationen annorlunda som nu när staterna behöver gå in och ”rädda” bankerna. Företag som inte sköter sig och klarar sig själva har inget existensberättigande – de förtjänar att gå i konkurs. Problemet är att historien visar, med 30-tals depressionen, att detta inte är rätt väg att gå för att bankerna påverkarna ekonomin i helhet. Därför är det inte helt av ondo att Borg vill lägga sig i. Förväntar man sig en bail-out från staten, skall staten kunna vara med och ställa krav. Aktieägarna är de som ska förlora pengar på detta.

Dock så tror jag inte att man löser själva roten till problemet genom att lägga sig i lönerna och bonusarna. Girighet är en av människans starkaste drifter och det visar ju bubbla efter bubbla. Det som däremot är intressant är att läsa kommentarerna som skrivs och diskuteras. Diskussionen blir ofta snedvriden, det kan många gånger, nästan låta som avundsjuka på höga chefslöner – vilket jag tycker är helt befogat under förutsättning att de är relaterade till prestation.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök