Börs SM 2015

Det enda Sverigemästerskapet som bygger på tur och inte skicklighet...

Då var det dags för det årliga Sverigemästerskapet i aktier, Börs-SM. Något som jag som vanligt kommer att bojkotta då jag inte tycker att det uppmuntrar ett sunt investerande.

Jag brukar få frågor om jag som är duktig på aktier ska ställa upp i Börs-SM som går av stapeln varje år. Precis som vanligt kommer jag att tacka nej, eftersom jag anser att det är ett väldigt konstigt sätt att investera på. Tävlingen går ut på att få högst avkastning på kortast tid vilket vid första anblick kan ses som rimligt.

Min invändning är att tävlingsreglerna inte tar någon som helst hänsyn till risk. För att kunna vara bland vinnarna så behöver man således endast en stor portion tur – till skillnad från nästan alla andra Sverigemästerskap. Resultatet säger nämligen inget om skicklighet, portföljallokering, riskjusterad avkastning, money management eller andra faktorer som gör en framgångsrik på börsen över sikt.

Det kommer tillbaka till frågan som jag brukar tjata om:

Investerar du för att ha roligt, få rätt, vara med om en känslomässig resa ELLER investerar du för att tjäna pengar?

Jag påstår att det går inte att göra både och. Sättet att med relativt låg risk tjäna pengar på marknaden genom aktier och fonder är att investera på lång sikt (minst 5 år). De aktier och fonder som tjänar pengar på sikt, år efter år, är generellt sätt tråkiga aktier. Det händer normalt inte så mycket på månadsbasis, de tuffar på och tjänar sina pengar – där är ingen spänning överhuvudtaget.

Jag brukar alltid fascineras när månadsrapporter kommer från t.ex. Avanza om privat- och småsparares mest populära aktier. Det är nästan alltid de aktier som här svängt (läs: förlorat) mest eller som dyker upp i media. Under de senaste månaderna har det varit Eniro, Vardia och dessförinnan Northland Resources som sedermera gick i konkurs. Alla dessa företag har den senaste tiden upplevt stora svängningar.

Jämför med bilden nedan. Den gröna grafen är Eniro, på 3 års sikt. Det är verkligen en resa det bolagets aktieägare har gjort. Först hela uppgången 2013-2014 och sedan hela raset 2014-2015. Jag kan garantera att det har gett upphov till många historier. Jämför det då med att investera enligt de principer som jag förespråkar – indexfonder (den gula linjen). Den har ju i förhållande till Eniro inte rört sig överhuvudtaget. Men den hade tjänat pengar till dig.

eniro

Jag har förståelse för det. Det är spännande, man får vara med, man får vinna, man får förlora, man kan dela med sig av sina krigshistorier om vinster och förluster. Men man tjänar inga pengar. Jämför det med att investera i en svensk klassiker som H&M (blå linjen i bilden ovan). Det är ju så tråkigt som man somnar. Vilket är precis min poäng. Det ska i princip vara tråkigt att investera. För det är då man tjänar pengar. Spänning kan man skapa på andra håll i livet. :-)

För att vara med och ha en möjlighet att vinna i Börs-SM då måste man alltså investera i ett företag som Eniro 2013. Ett företag med oerhört hög risk som jag annars inte hade investerat i mina vanliga portföljer. Det gör att jag plötsligt ska lägga mig an ett beteende som jag normalt inte har eller ens uppmuntrar. Därför blir det nej tack från mig i år (igen).

Dock vill jag ge dem kredd för att man numer tävlar med riktiga pengar, för det kanske hejdar de mest vildsinta chansningarna eftersom man faktiskt ”förlorar” på riktigt. Nackdelen blir ju dock att man tävlar på ojämna villkor eftersom det beror på hur mycket övriga pengar man har. För mig rör inte en förlust på 5 000 kr särskilt mycket då det är lite pengar relativt min portfölj. Det gör att jag potentiellt skulle kunna chansa eller spekulera mer än någon som har en mindre portfölj.

 

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök