Idag kommer börsen att falla och det är okej
Sök:

Idag kommer börsen att falla och det är okej

Kort kommentar om dagens förmodade börsras

Idag kommer börsen att falla och det är okej

Igår gjorde den amerikanska börsen ett av sina större ras på en dag. Det för i princip alltid med sig ras på alla andra marknader då USA står för över 50 % av börsvärdet i världen. Det här är dock inget konstigt och ingen anledning till panik om du är långsiktig. Repetera gärna de tre nedersta bilderna i artikeln, det gör alltid jag när det faller så här.

Igår slutade den amerikanska börsen S&P500 på -4,1 % och Dow Jones på -4,6 %. Som vanligt drar det med sig alla andra marknader och de asiatiska börserna som ligger före oss. Den japanska börsen var ner -7 % procent vi 06:00-tiden imorse. Det här pekar mot att den svenska börsen också kommer öppna med ett ordentligt ras om ett par timmar. Om man är långsiktig i sitt sparande, som jag alltid tjatar om, så är det här ingen större fara.

Ett genomsnittligt år så ska börsen ha en korrektion på mellan -5 procent och – 15 procent.

Jag upplever att media också gör en stor grej av att det är det största fallet på börsen – vilket det är mätt i punkter, men inte i procent. Där har varit fall som varit betydligt större. Vid Brexit såg vi fall på -7,7 %, på 80-talet såg man fall på ca -25 procent på en dag. Jag brukar även säga:

Under en genomsnittlig 15 års period så ska man se sin portfölj bli halverad i värde (- 50 procent) vid minst två tillfällen.

Så det här är långt ifrån det värsta vi har sett. Sannolikheten att det kommer att fortsätta falla den närmsta tiden är väl också relativt stor, då vi inte sett en korrektion på ett tag på den amerikanska börsen. Det är således ingen fara tvärtom så har jag personligen varit förvånad över att det har dröjt så länge.

Repetition: därför är det viktigt med långsiktigheten

Jag tjatar alltid om långsiktigheten och jag gör det framförallt med anledning av följande tre grafer. Om man tittar på Stockholmsbörsen på kort sikt, så är den extremt oförutsägbar:

Stockholmsbörsens utveckling ett enskilt år mellan 1870 och 2017.

Krascherna kommer med jämna mellanrum är svåra att förutse. Men om man tittar på det på längre tidsperioder, t.ex. på 10 år, så är årsmedelavkastningen mycket mer jämn:

Stockholmsbörsens utveckling med en 10-års sparhorisont 1870-2017

I princip allt sparande på 10 år sedan andra världskriget har gett en positiv avkastning. Det är därför jag mer eller mindre ignorerar fall som det här idag, eftersom jag investerar inte på den övre grafen. Jag investerar på den här jämna grafen. Om man dessutom tittar på det i form av olika tidsperioder så ser det ut som följer:

Tidshorisonten som en av de viktigaste faktorerna för att minska risken i sitt sparande Högsta-, lägsta- och medianavkastningen per sparhorisont Stockholmsbörsen via SIXRX, 1870-2017

På ett års sikt så har vi extrema rörelser, det kan gå allt från ner -39 % till +69 %. Men för varje år vi lägger till så minskar intervallet och ger en slagsida åt det positiva hållet.

Räntefonderna i portföljen kommer till sin rätt

Jag får nästan alltid kritik för att jag rekommenderar räntefonder i portföljen, men det är för sådana här situationer som nu jag har dem. De bromsar nämligen upp fallet i portföljen. Om nu börsen igår föll med -5 % och du har 40 % räntefonder, så kommer din portfölj att bara falla med -3 %. Eftersom vi hatar förluster mer än vi gillar vinster och vi dessutom ligger bättre mot index, så blir det mycket lättare att hänga kvar.

Det kommer synas i nybörjarportföljen nedan de kommande dagarna – genom att fallet i Nybörjarportföljen kommer att vara LÄGRE än Stockholmsbörsen. Du får gärna följa Nybörjarportföljen hos Nordnets tjänst Shareville (annonslänk), det är kostnadsfritt. Där kommer du också kunna se att jag inte kommer att göra några förändringar i portföljen i princip oavsett vad som kommer hända den närmsta tiden, för portföljen och sparandet ÄR långsiktigt.

För att vara vän av ordning, så vill jag som alltid påpeka att jämförelsen är något orättvist ovan, då jag inte har särskilt mycket exponering mot Stockholmsbörsen. Den mer rättvisa jämförelsen för Nybörjaportföljen ligger mot sitt eget index, snarare än Stockholmsbörsen. Du kan läsa mer om det i nedanstående artikel:

Om ditt sparande påverkar ditt välbefinnande, då har du nog lite för mycket risk

Det sista som jag tänkte skriva så här på morgonen är;

Om du upplever det jobbigt på börsen just nu, så har du sannolikt en för hög risk (och bör överväga en mindre exponering)

Jag anser nämligen att ens sparande bör inte gå ut över ens välbefinnande. Jag har själv varit i situationen att hur börsen gick avgjorde mitt humör. Gick börsen upp, så mådde jag bra, gick den ner mådde jag dåligt. Jag kunde till och med tänka att när börsen gått ner och jag hade förlorat 5 000 kr, ”lönt att jag gick till jobbet denna veckan, när jag losade hela veckolönen på en dag”. Idag hade således varit en ganska dålig dag, men tack vare hjälp från andra mer erfarna rävar lärde jag mig hantera det. Inte minst gav Caroline mig ett val att göra – antingen slutade jag investera mina pengar på börsen eller så skiftar jag attityd till hur det går. :-)

Idag har jag ingen speciell koppling mellan mitt fondsparande och mitt välbefinnande, utan det handlar snarare om att konstatera – värderingsfritt – hmm, det kraschade i USA igår. Ungefär som: ”Jaha, det regnar” och sedan fortsätter man sitt liv som vanligt. Anledningen till att jag skriver det här nu är för att ge dig samma möjlighet.

Det finns nämligen väldigt många människor där ute – inte minst inom finansbranschen – som aldrig har upplevt liknande fall eller rörelser på en enda dag. En genomsnittlig 30-åring har inte upplevt finanskrisen 2008 och en genomsnittlig 40-åring kommer inte ihåg IT-bubblan. Men har man varit med ett tag, så kommer man ihåg att det här har skett förr och det kommer att hända igen.

Det här är varför många mer professionella investerare fokuserar mer på att inte förlora pengar än att vinstmaximera. En relativt liten förlust kräver en exponentiell återhämtning. Se bilden nedan.

Warren Buffets första och andra regel - förlora aldrig pengar. Påverkan av en förlust på den återhämtning som behövs.

Så kontentan, om du inte sparar kortsiktig så är det ingen ko på isen. Det är bara att lugnt fortsätta spara regelbundet, balansera om och hålla sig till sin strategi och ägna dagarna åt annat än att följa finanspressen. De har nämligen sin bästa period i tider som nu, det finns ju hur mycket skräckrubriker som helst att sätta.

Ett lite längre resonemang från Goda Tider

En av mina vänner i finansbranschen som driver nyhetsbrevet Goda Tider som jag har ett samarbete med, skrev bl.a. så här igår till sina betalande prenumeranter i samband med raset:

[..] Förra året hade vi två olika rekyler på Stockholmsbörsen. OMX30 föll ca 7% från mitten på juli till mitten på augusti. Därefter steg börsen drygt 9% till slutet på oktober då nästa rekyl startade. Då föll börsen ca 6% fram till julafton. Sen startade en ny uppgång på drygt 4% fram till 23 januari. Den senaste rekylen startade i torsdags förra veckan och vi tror att den kanske kan bli lite större än vanligt det vill säga minst 10% ner. I skrivande stund är vi 5,5% ner sen förra toppen 23 januari.

Det som gör att vi tror att denna rekyl har potential att bli lite större är att den leds av börserna i USA och det är drygt två år sen de senast hade någon rekyl att tala om. Med andra ord finns det ovanligt stora vinster i USA som diverse aktörer säkert till viss del vill säkra. OM rädslan hamnar i förarsätet denna vecka tror vi därför att det kan komma ett ganska stort säljtryck på USA-börserna. De har trots allt bara fallit 4% sen toppen 28 januari vilket är ganska lite i förhållande till uppgången sista två åren (DOW Jones är upp ca 42% och NASDAQ 56% att jämföra med tyska DAX +29% eller svenska OMXSPI +19%). En rejäl rekyl skulle antagligen kunna ge USA styrka att sen ha ett starkt börsår 2018.

De flesta andra börser i världen har haft minst 2-3 rekyler under sista två åren varpå man kan argumentera att det är hög tid att USA också rekylerar. Problemet för vår del är dock att om USA-börserna skulle falla t ex 5-10% denna vecka kommer de troligen att dra med sig alla andra börser också, trots att dessa börser inte är lika högt värderade relativt sett. […]

Det som talar mot en möjlig börskrasch är att den globala världsekonomin är urstark just nu. Alla världsdelar har högkonjunktur samtidigt vilket är relativt ovanligt. Till och med länderna i södra Europa visar hög tillväxt. Vidare går de flesta börsbolag världen över mycket bra. De flesta rapporterar ökad försäljning och goda framtidsutsikter. Trots höga vinstförväntningar inför senaste rapportperioden i USA levererade 80% av bolagen högre vinster än analytikerna räknat med. De sista åren har många börsbolag dessutom haft stort fokus på att effektivisera sig själva varpå det finns goda utsikter för fortsatta vinstökningar även 2018.

Vi tror därför att det finns goda förutsättningar för 2018 att bli ett bra börsår och om så blir fallet är pågående rekyl sannolikt ett mycket bra köptillfälle. De flesta korrigeringar brukar återhämta sig på några veckor när väl botten är satt.

Puff för samarbetet med Goda Tiders nyhetsbrev

Samarbetet som jag har med Goda Tider går ut på att jag får återpublicera en del av deras analyser och tips mot att jag gör lite reklam för deras nyhetsbrevstjänst. De är ett nyhetsbrev som vänder sig till småsparare som vill vara lite mer aktiva än att bara spara alla sina pengar passivt (vilket rekommenderas). Det innehåller ofta tips på nyintroduktioner, aktier att hålla på kortare och längre tidsperioder. Det kostar 1 500 kr per år och ger en pengarna tillbaka garanti om man inte är nöjd. När jag har tipsat om olika aktier som t.ex. Climeon, FM Mattson, Engelska skolan m.fl. så har Goda Tider varit källan.

Om du är intresserad, fyll i följande formulär, så blir du kontaktad:

där kan du även passa på och ställa frågor.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev (gratis)

Om du vill få liknande artiklar som den här i din mejl, anmäl dig till mitt nyhetsbrev nedan. De kommer ca en gång i månaden och innehåller tips, råd och inspiration för din privatekonomi.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Relaterade artiklar

Om du gillade den här artikeln så kan du även gilla följande:

Jag tror även att du kan uppskatta följande två externa artiklar:


Den här artikeln publicerades 2018-02-06 klockan 08:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

50 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan,
  Tack för en riktigt bra sida som verkligen inspirerat mig och många runt mig att investera på månadsbasis!
  Jag har följt dig sedan i somras och kör en 90-10 portfölj på mer än 10 års sikt.

  Min fråga:
  Finns det fördelar med att vara mer aktiv med att göra ombalanseringar?
  Alltså t.ex. att kontrollera min fördelning inför varje månadsköp och korrigera mina köpordrar?
  Tanken har slagit mig efter senaste ”rasen” men detsamma skulle ju även gälla vid större uppgångar.

  Mvh Alexander

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
  1. Vit pil

   Nej, inte direkt. Vanguard har släppt en studie där de undersökte det och kom fram till att det gav inga större effekter att vara mer aktiv, tvärtom kunde det till och med hämma portföljen eftersom ”vinnarna inte fick löpa”.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej.

  Har också en fråga angående ombalansering. Hade precis tänkt ombalansera och räknat ut hur mycket jag skulle sälja och köpa då denna ”krasch” kom. Kör endast indexfonder och tanken var att sälja av en del av mina sverige fonder samt min usa och europa fond och lägga mer på globala fonder. Tanken är en fördelning väldigt lik din barnportfölj (sparar på lång sikt), dock med några procent mer på tillväxtmarknader.

  Men nu när t.ex. Avanza Zero som jag tänkt sälja är en fond som tagit mycket stryk dessa dagar, bör jag då vänta med ombalanseringen och hoppas de fonder jag tänkt sälja av går upp innan jag lägger över mer vikt mot de globala? Tänker eftersom de globala inte har sjunkit lika mycket? Känns ju som att om jag ombalanserar nu säljer billigt och köper dyrt, eller tänker jag fel?

  Tack för en mycket bra blogg som fått mig börja månadspara långsiktigt i fonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joel
  1. Vit pil

   Jag tror ju inte att man kan eller bör spekulera på det sättet. Att försöka tajma marknaden brukar i genomsnitt kosta mellan 2 – 3 procent i årsmedelavkastning, vilket blir sjukt mycket över tid. Det visade ju sig så här i efterhand att det här fallet var ju mer eller mindre över på ett par dagar. Därför tror jag att man ska investera långsiktigt och inte bry sig så mycket kring hur marknaden går eller förväntas gå.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej Jan
  Själv sitter jag lugnt i båten och håller mig till LF Global index 50%.Nordnet Superfonden Sveroge 50%. Riktigt billigt årsavgift. Långsiktigt blir det bra på 15-20 årssikt. Kortsiktigt sparande buffert har jag på sparkonto.
  Mvh.jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
  1. Vit pil

   Najs, ett tips är att fundera på att lägga till 10 procent räntefonder, t.ex. Spiltans räntefond Sverige. Så har du en bra portfölj (även om risken för min smak är lite hög) :-D

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag tycker att det är bättre med pengar på ett sparkonto än på en räntefond. Om räntefonden finns på ett fondkonto då är det dubbelbeskattat först varje år på deklarationen, 30% av schablonintäkterna, sen när du säljer är det 30% skatt på vinsten. På ISK det är inte lönsamt alls.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erwin
 4. Vit pil

  Blev min kommentar raderad? Var den så dålig…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  D. Christoffer
  1. Vit pil

   Nej, jag brukar inte radera kommentarer. Men från nya läsare så godkänner jag dem manuellt för att hålla kulturen på bloggen.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Kan man även nyttja detta börsras om man sparar i indexfonder, typ nu köpa lite extra fonder då dom är billigare? Bör man vänta nån dag till kanske…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  D. Christoffer
  1. Vit pil

   Ja, absolut. MEN, som jag skriver ovan, det här är inte ett riktigt ras. Det här är snarare knappt ett förskalv. Vi är inte ens 10 procent ner. Ett ras är uppemot 25-50 procent. Så, i teorin ja, men tills dessa spara regelbundet. Jag lovar att på bloggen återkomma när det är ras på riktigt och då kommer ingen vara sugen på att köpa. Då vet man att det är ett bra läge. :-)

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Buy on fear…:) Indexfondernas Gav ser ut att släpa lite tidsmässigt men jag har puttat på lite från ”krigskassan” i tron om att det snart vänder tillbaka igen. Vänder det inte tillbaka nu, så kommer det garanterat göra det senare:)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tomas Pettersson
 6. Vit pil

  Ryggmärgsreflexen är att försöka time:a marknaden och trots att råden rä att fortsätta precis som vanligt är det så många människor som agerar i rädsla och i panik. Med en horisont på 20+ år, så är det viktigaste att man fortsätter fylla på, dvs inte sluta jobba bara för att man är ekonomisk ”fri”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Shippo (@greysn0w)
 7. Vit pil

  Hej, Tack för bra artiklar! Jag har följt din blogg ett tag nu och nu är jag redo att placera lite pengar enl. nybörjarportföljen, jag öppnade ett ISK konto och har placerat pengar där och står nu i begrepp att köpa fonder och räntor enl dina rekommendationer för köp 2018, nybörjarportföljen. Och nu rasar börsen…. tycker du att man skall vänta lite till innan jag gör en större insättning eller är idag en bra dag att placera pengarna?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Akko
  1. Vit pil

   Om det är ett långsiktigt och regelbundet sparande då är det bara att ignorera det som händer på börsen och följa sin strategi.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Så grymt! Jag blir nästan tårögd när jag läser din kommentar. Min egen resa började när jag tog tag i mitt sparande och körde igång med Nybörjarportföljen. Trots att min strategi ändrats rätt mycket sedan dess är det en lysande väg att börja ditt egna sparande för att ta reda på hur du kan få en rikare vardag.

   All respekt till Nybörjarportföljen! <3

   Kronan till Miljonen – för varje krona är början på en ny miljon

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   kronantillmiljonen
 8. Vit pil

  Prenumererar på goda tider via tips från dig, spännande att få tips som dimper ner!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sofia
 9. Vit pil

  Jag har precis starta upp ett långsiktigt sparande enligt en av dina portföljer. Hade lite pengar liggandes (ca 30 KSEK) som jag tänkte trycka in fördelat enligt förslag.
  Sen såg jag att börsen störtdök igår och började förstås undra hur jag bör göra nu. Ska jag ha lite is i några dagar för att se hur det utvecklas eller ska jag bara skicka in pengarna iom att det är rätt lite och ändå ska ligga på lång sikt (ca 10 år).
  Hur skulle ni göra?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
  1. Vit pil

   Om det är långsiktigt, så är det bara att ignorera allt som händer på börsen. Den kommer alltid att ha något nytt att oroa sig för.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  vad tror du om att vi befinner oss i en bubbla och att vi snart får en liten upprekyl på börsen? en tjurfälla? då kanske man borde dumpa i nästa uppgång och se vad som händer? speciellt aktier då. fonder kan man väl låta vara antar jag när man ligger inne länge.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacob
  1. Vit pil

   Jag tror inte vi befinner oss i en bubbla, inte i någon större omfattning i alla fall. Jag tycker inte därför det finns anledning att tro att utvecklingen skall följa bubbel grafen av den anledningen.

   Tittar man på hur aktier är värderade så kan man iofs hålla med om att de är högt värderade idag, MEN det är inte så uppblåsta priser att man riktigt kan prata om en bubbla. Jag menar att det är mer substans än luft i priset åtminstone.

   Det man tolkar som tjurfälla kan mycket väl vara att korrigeringen skjutit över och att fortsatt fall inte är att komma…

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  1. Vit pil

   I teorin så om alla springer ”dumt” efter index kommer inte prissättning styras av förnuft. Själva anledningen till EMH ligger ju lite paradoxalt att den inte är helt effektiv utan det finns utrymme för att slå index genom att analysera aktier.

   Dock är jag inte säker på att vi ser tecken på att priset bara ”flyter” med index investerarnas nycker. Skulle det vara så skulle ju kurserna röra sig unisont. Men vi ser fortfarande att olika aktier utvecklas just olika.

   Hävstången är en annan fråga och domineras inte marknaden av indexinvesterare så syns inte effekterna av hävstång så tydligt.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  2. Vit pil

   Tror någon missuppfattat investeringar passivt i index. Klart det går ner annars vore det 100% säkert och det finns det inte något som är.

   Tror personligen att dom som kör hårt på passivitet och inte säljer är i stark minoritet! Veckans sänkning tyder väl på allt är lika spekulativt och kortsiktigt som vanligt?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas
 11. Vit pil

  Riktigt bra artikel, en sak som jag funderat länge på vid tillfällen som detta, kommentera gärna om ni ser några brister i min teoretiska taktik:

  Säg att jag de mesta av mitt sparande på ett ISK och det mesta är Aktiefonder, om jag tror att det är ett ras och jag också tror att det här inte är sista dagen vi ser röda siffor, hur vore det då om jag säljer allt jag har och flyttar över på ett sparkonto, sitter och väntar och kollar dagligen och när jag väl ser blå siffror igen så köper jag tillbaka precis samma fonder?.

  Ju mer jag tänker på det känns det som att visst är det en risk att raset vänder precis imorgon, men samtidigt är det ju också en risk att låta allt ligga kvar. hur ser ni på mitt resonemang? :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik S
  1. Vit pil

   I teorin är det enkelt, i praktiken i princip omöjligt. Att försöka tajma marknaden brukar i genomsnitt kosta mellan 2 – 3 procent per år i förlorad avkastning enligt de flesta studier som har gjorts på ämnet. Där finns också det gamla ordspråket ”Mer pengar har förlorats i väntan utanför marknaden än som har förlorats på marknaden”. Jag skulle väl rekommendera att testa och se själv om det fungerar för dig med en liten del av portföljen, så kan du på sikt se om du slår index på det sättet eller inte.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Dessutom har du redan betalt skatten för kapitalet detta kvartal. Flyttar du ut pengarna nu får du dessutom skatta för den lilla avkastning du får.

   Worst of both worlds mao…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 12. Vit pil

  Det är speciellt spännande för oss som är nya på det här med sparande i aktier och fonder. Har väl själv kört ”seriöst” sedan 2014/2015 någonting och alltid haft inställningen att inte sälja vid dessa lägen…men har gjort det ändå vid två tillfällen tidigare…ett misstag helt klart.

  Rädslan är stark! Funderade igår innan jag somnade om jag ändå skulle kanske sälja och försöka tajma, trots att jag är övertygad om att det är en riktigt dum och dålig idé.
  Intressant när det väl gäller hur den första reaktionen är tvärtemot den kunskap jag har.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 13. Vit pil

  Jag oroar mig inte alls just nu för dessa ”svängningar” på börsen, känns mest som en naturlig följd av det som hänt både i närtid och sett i ett längre perspektiv.

  Inget av vårt sparande sparar jag i enskilda ränte/obligationsfonder, utan sparar i enlighet med de risker jag anser att vi kan ta. Sparar endast i aktiefonder och ca. 90 % av dessa är indexfonder.
  I övrigt månadssparar jag till ”målspar inom ca. 5 år” och ”buffertsspar” på vanligt 0,5 % sparräntekonto, det är de ”krockkuddarna” (om man nu ska kalla det för krockkuddar) jag känner mig mest bekväm med.

  Har tre olika ISK för att kunna hålla isär pengar:
  Pension (månadspar i 7 fonder fördelat på Global, Tillväxt, Asien, Sverige, USA – indexfonder med låg avgift – ”bundna, får ej användas”)
  Dygnet-runt-maskin (månadspar 80% Mestadels Global index med billig avgift, men även en liten del med dyr avgift 0,82% SPP Topp 100, plus 20 % Sve index+Spiltan Investment, pengar som är ”fria att använda om utifall att””, men alltså i första hand används buffertsparpengarna från vanligt sparkonto)
  Lotto (spar inte regelbundet här, i detta ISK är fonder jag tycker är roligt att följa men med hög risk och hög avgift, väldigt liten del av sparande).

  Jag är ingen ”luttrad” fondsparar, har bara sparat privat i fonder under några år.
  Personligen tycker jag att det är svårt med dessa ränte- och obligationsfonder, för mig känns det enklare att bara spara i aktiefonder, jag tycker det är mycket enklare att förstå sig på aktiefonder.
  Jag kommer dock om x antal år behöva sätta mig in detta med ränte- och obligationsfonder i skarpt läge, då jag behöver börja fördela om mer och mer till ”säkerhet” p.g.a. ålder – och detta gäller ju även tjänstepensionen, där utbudet är skralt jämfört med exempelvis Avanza.
  Det känns lite ”tufft”, men då får jag lusläsa här på RikaTillsammans med fler ställen kring det – och just tjänstepensionen känns onödigt krångligt, önskar ju att man kunde få ha de pengarna också i AP7 Såfa…

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Carina
 14. Vit pil

  Som ny i gamet undrar jag lite om man ska ha obligationsfonder alls nu när räntor väntas stiga? missförstår jag nåt då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  nybörjarspekulerare
  1. Vit pil

   Undrar samma sak… Överlag har jag väldigt svårt att förstå mig på räntefonder. Har alltid tänkt att hög ränta=hög avkastning=bra, men börjar nu förstå att det eventuellt är helt tvärtom. Har letat efter artiklar på ämnen men tyvärr inte hittat det jag sökt. :/

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Hanna
  2. Vit pil

   Obligationsfonder är lite luriga. Det är FÖRÄNDRINGAR i obligationsräntan som slår omvänt på värdet, i övrigt slår konstant ränta rättvänt på avkastningen.

   Stigande ränta ger förlust och fallande ränta ger vinst. Samtidigt ger hög ränta också vinst.

   Hade fonderna behållt obligationerna till förfall så skulle avkastningen tills dess vara given av obligationsräntan vid köpet. Därför försöker jag ha en fördelning på löptider som är i linje med en sådan strategi. Tanken är att oavsett var räntan tar vägen så har man förutsägbar avkastning på sikt.

   Annars kan man bortsett från speciella scenarier säga att obligationsfonder bör återhämta sig och komma ut med vinst i långa loppet även då räntan stiger.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 15. Vit pil

  Hej! Jag har länge tänkt ta tag i det här med ett långsiktigt sparande men inte fått tummarna loss. Det borde väl vara ett utmärkt tillfälle att börja nu mitt i ”ett ras”? Några tips där? Ska man gå in med en större summa nu eller det är bättre ändå att avsätta en fast summa per månad?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan
  1. Vit pil

   Det är här bara en dags ras, det kan fortsätta rasa och att försöka tajma ett ras är som att försöka fånga en fallande kniv. Det kan gå, men i de flesta fall kommer det att sluta illa. Det är bättre att bortse från det och ha en strategi med regelbundet månadsssparande.

   6+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Tack för en klok artikel. Det där med att ”ta igen förluster” tycker jag är särskilt intressant. Visst har du skrivit nån artikel om det och gett konkreta exempel. Just detta är någon som jag tycker är svårt att begripa. :)

  MVH: Johan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Jag och Caroline tänkte försöka spela in ett videoklipp i eftermiddag på det här ämnet. Kan du ge utveckla lite med vad det är som du tycker är klurigt, så kanske vi kan ta med det i videon?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hej igen Jan och tack för svar.

   Jag tycker mig ha läst något av dig tidigare på det här om att ta igen en förlust. Har för mig att du i någon artikel nämnde att du körde ett tankeexpriment under någon föreläsning på temat. Ringer någon klocka?

   Du skriver i denna artikel följande:

   ”En relativt liten förlust kräver en exponentiell återhämtning. ”

   Går det att reda ut den där meningen lite mer?

   Har också för mig om att du har skrivit något rätt konkret på det här med att ”jaga ikapp” förluster i sitt sparande. Nått exempel om vad som krävs för att få tillbaka en förlurad hundring eller så.

   Kanske är jag ute och cyklar? :)

   Ser fram emot en eventuell video på ämnet att minimera förluster.

   MVH: Johan

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  3. Vit pil

   Det videoklippet ser jag fram emot! Jag har samma funderingar som Johan!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Verena
  4. Vit pil

   Johan. Det kanske inte är helt sant att återhämtningen behöver vara exponentiell (lite beroende på vad man avser dock).

   Matematiken är ganska enkel egentligen. Tappar man t.ex. 90% så innebär det att förmögenheten sjunkit till 10% (=0.1) av ursprungliga. För att återställa förmögenheten måste den isf sedan växa med en faktor 1/0.1 = 10 (dvs öka med 900%). Formelmässigt kan man uttrycka det så att man behöver en ökning på 100*p/(100-p)% för att återställa förmögenheten efter ett fall på p%.

   Däremot blir det nog fel ifall man tänker att man måste jaga ikapp förlusten. Att tänka att man skall vinna tillbaks förlusten kan lätt leda till ett osunt risktagande. Snarare är det en fråga om att ha en riskprofil så att man över tid förväntas göra vinst – det är alltså mer en fråga om att ha tålamod. Kanske hade varit mer pedagogiskt att tala i tid istället för procent när det gäller att ta igen förlusten (det ger dessutom en fingervisning om hur stor risk du kan ta).

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  5. Vit pil

   Skyking:

   Tusen tack för kommentaren!! Det är exakt det du skriver om som jag snappat upp tidigare men som jag inte begriper fullt ut. Går det att göra matematiken än mer konkret genom något exempel? :)

   Håller helt klart med dig om att ha en riskprofil man är bekväm med och som har till syfte att generera vinst. Det var slarvigt uttryckt av mig att tala om att ”jaga ikapp” förluster. Men du förstår säkert (uppenbarligen) vad jag var ute efter.

   Tack för att du tog dig tid att försöka reda ut detta.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
 17. Vit pil

  Jag investerar 10% av lönen månadsvis i en långsiktig portfölj (40 år). Är det vid ras som dessa det kan gynna mig att investera lite extra när det ligger på minus? (Köpa billigt – sälja dyrt osv).

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Ja, så är det. MEN, det här är än så länge inte ett stort ras. Jag tycker att ras är först vid nedgångar på 20 procent eller mer. Jag gör än så länge inga extra-insättningar, utan fortsätter på samma sätt som innan. Extra-insättning ska man göra när det är det sista man verkligen vill göra. Vi är inte där än tänker jag.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hej Jan!

   Tack för en fantastisk blogg. Hoppas du säger till när du tycker att man ska köra en megainsättning (d.v.s. när raset är tillräckligt stort så att det känns som om det är värt). :) Jag månadssparar ca. 10% per månad på börsen men kör med 100% passiva indexfonder enligt dina rekommendationer men sedan sparar jag mycket mer än så på sparkonto (min ”räntedel”). Det är dessa pengar som jag tänkt använda vid ”rätt tillfälle” som inte kommer så ofta verkar det som. Gör jag rätt i att vänta eller bör jag börja investera allt som blir över per månad på börsen istället för en liten del och vad gör jag i så fall med det jag sparat utanför börsen hittils? Tanken är ju att ifall ett ras kommer så vill jag gå in med 90% av det jag har på sparkontot och sedan glömma bort dom pengarna i åtminstone 20 år men med tanke på hur högt värderade börserna är i världen och den räntedopade ekonomin har jag inte fått tummen ur och vågat mig på det än.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   T
 18. Vit pil

  hej Jan! Tack för en superblogg. En kort fråga. Jag håller i dagarna på att ombalansera min och min familjs portföljer.
  Hur ska jag göra nu när börsen fallit så mycket? börja ombalanseringen nu på fredag som jag tänk, börja med att sälja då, och sedan köpa enligt nya ombalanseringen.
  Eller avvakta någon vecka?
  Mvh Madelene

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madelene
  1. Vit pil

   Jag tänker att du ska fortsätta precis som vanligt, inga förändringar än. Min poäng ovan är att det INTE har fallit särskilt mycket (än?). Det går inte spekulera i det här utan om din strategi är långsiktig, håll dig till den.

   Jag själv är t.ex. lite förvånad att vi i skrivande stund ”bara” är -2,3 %. Jag trodde att vi skulle i alla fall ner under 3 %. Men det är ju bara gissningar och sådant kan man inte bygga en strategi på enligt mig.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Har du en portfölj där du har netto räntesparande så kommer variationerna spela till din fördel. Det kanske inte är stora pengar, men dock. Det finns alltså egentligen inte någon anledning till att skjuta på ombalanseringen för att börsen har fallit.

   Däremot kan ifall börsen komer röra sig framöver betyda att portföljen hamnar i obalans strax efter att du balanserat den så fint. Det är dock lite svårt att förutsäga om börsen kommer göra detta (man kan iofs kolla VIX-index). Skulle det hända att börsen blir i obalans så är det inte någon större fara, man kan ju alltid balansera om den eller vänta till nästa tillfälle man tänkt balansera om den.

   Själv balanserar jag om vid kalender-halvårsskiften. Det som skall säljas säljs före skiftet och det som skall köpas köps före. Detta av skatteskäl och jag låter inte marknaden rucka på de planerna…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 19. Vit pil

  Jag funderar lite på varför Spiltan Aktiefond Invest gick ned så mycket igår, runt 4,5%
  Har investmentbolagen där i stor exponering mot Asien eller USA?
  Det är den enda Sverigefond jag har

  0
  Gravatar ikon för användaren
  stf01
  1. Vit pil

   Jag har inte kollat i detalj, men jag såg någon flyktig kommentar att det främst var finansbranschen som gick ner. Investmentbolag är per definition finansbranschsbolag och därför är det inte oväntat att de får stryk.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   ”RATOS
   STÖRSTA INTRADAGNEDGÅNGEN HITTILLS SMÄLL FÖR FONDER (Direkt)
   2018-02-05 11:34

   STOCKHOLM (Fonder Direkt) Investmentbolaget Ratos vinstvarning på fredagskvällen togs inte emot med blida ögon när börsen öppnade på måndagsmorgonen. Den mest likvida B-aktien var ned så mycket som 19 procent i den inledande handeln. Viss återhämtning därefter och aktien handlades vid lunchtid kring 31,40 kronor, en nedgång om cirka 16 procent.

   Nedgången i Ratos aktie är om den står sig till börsstängning den största hittills under en enskild dag för bolaget och påverkar följande fonder mest:

   Spiltan Aktiefond Investmentbolag (4,34 procent viktning)

   Jämställda Bolag Sverige (4,0 procent)

   Lannebo Småbolag Select (2,81 procent).

   Detta enligt data från Morningstar.

   Fonder Direkt är en tjänst som produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part finansierat och i förekommande fall anges detta tydligt. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.

   Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

   Fonder Direkt”

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Carina
  3. Vit pil

   Tack Carina för din kommentar. Det är sådant som jag uppskattar mycket!

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson