Idag kommer börsen att falla och det är okej

Kort kommentar om dagens förmodade börsras

Idag kommer börsen att falla och det är okej

Igår gjorde den amerikanska börsen ett av sina större ras på en dag. Det för i princip alltid med sig ras på alla andra marknader då USA står för över 50 % av börsvärdet i världen. Det här är dock inget konstigt och ingen anledning till panik om du är långsiktig. Repetera gärna de tre nedersta bilderna i artikeln, det gör alltid jag när det faller så här.

Igår slutade den amerikanska börsen S&P500 på -4,1 % och Dow Jones på -4,6 %. Som vanligt drar det med sig alla andra marknader och de asiatiska börserna som ligger före oss. Den japanska börsen var ner -7 % procent vi 06:00-tiden imorse. Det här pekar mot att den svenska börsen också kommer öppna med ett ordentligt ras om ett par timmar. Om man är långsiktig i sitt sparande, som jag alltid tjatar om, så är det här ingen större fara.

Ett genomsnittligt år så ska börsen ha en korrektion på mellan -5 procent och – 15 procent.

Jag upplever att media också gör en stor grej av att det är det största fallet på börsen – vilket det är mätt i punkter, men inte i procent. Där har varit fall som varit betydligt större. Vid Brexit såg vi fall på -7,7 %, på 80-talet såg man fall på ca -25 procent på en dag. Jag brukar även säga:

Under en genomsnittlig 15 års period så ska man se sin portfölj bli halverad i värde (- 50 procent) vid minst två tillfällen.

Så det här är långt ifrån det värsta vi har sett. Sannolikheten att det kommer att fortsätta falla den närmsta tiden är väl också relativt stor, då vi inte sett en korrektion på ett tag på den amerikanska börsen. Det är således ingen fara tvärtom så har jag personligen varit förvånad över att det har dröjt så länge.

Repetition: därför är det viktigt med långsiktigheten

Jag tjatar alltid om långsiktigheten och jag gör det framförallt med anledning av följande tre grafer. Om man tittar på Stockholmsbörsen på kort sikt, så är den extremt oförutsägbar:

Stockholmsbörsens utveckling ett enskilt år mellan 1870 och 2017.

Krascherna kommer med jämna mellanrum är svåra att förutse. Men om man tittar på det på längre tidsperioder, t.ex. på 10 år, så är årsmedelavkastningen mycket mer jämn:

Stockholmsbörsens utveckling med en 10-års sparhorisont 1870-2017

I princip allt sparande på 10 år sedan andra världskriget har gett en positiv avkastning. Det är därför jag mer eller mindre ignorerar fall som det här idag, eftersom jag investerar inte på den övre grafen. Jag investerar på den här jämna grafen. Om man dessutom tittar på det i form av olika tidsperioder så ser det ut som följer:

Tidshorisonten som en av de viktigaste faktorerna för att minska risken i sitt sparande Högsta-, lägsta- och medianavkastningen per sparhorisont Stockholmsbörsen via SIXRX, 1870-2017

På ett års sikt så har vi extrema rörelser, det kan gå allt från ner -39 % till +69 %. Men för varje år vi lägger till så minskar intervallet och ger en slagsida åt det positiva hållet.

Räntefonderna i portföljen kommer till sin rätt

Jag får nästan alltid kritik för att jag rekommenderar räntefonder i portföljen, men det är för sådana här situationer som nu jag har dem. De bromsar nämligen upp fallet i portföljen. Om nu börsen igår föll med -5 % och du har 40 % räntefonder, så kommer din portfölj att bara falla med -3 %. Eftersom vi hatar förluster mer än vi gillar vinster och vi dessutom ligger bättre mot index, så blir det mycket lättare att hänga kvar.

Det kommer synas i nybörjarportföljen nedan de kommande dagarna – genom att fallet i Nybörjarportföljen kommer att vara LÄGRE än Stockholmsbörsen. Du får gärna följa Nybörjarportföljen hos Nordnets tjänst Shareville (annonslänk), det är kostnadsfritt. Där kommer du också kunna se att jag inte kommer att göra några förändringar i portföljen i princip oavsett vad som kommer hända den närmsta tiden, för portföljen och sparandet ÄR långsiktigt.

För att vara vän av ordning, så vill jag som alltid påpeka att jämförelsen är något orättvist ovan, då jag inte har särskilt mycket exponering mot Stockholmsbörsen. Den mer rättvisa jämförelsen för Nybörjaportföljen ligger mot sitt eget index, snarare än Stockholmsbörsen. Du kan läsa mer om det i nedanstående artikel:

Om ditt sparande påverkar ditt välbefinnande, då har du nog lite för mycket risk

Det sista som jag tänkte skriva så här på morgonen är;

Om du upplever det jobbigt på börsen just nu, så har du sannolikt en för hög risk (och bör överväga en mindre exponering)

Jag anser nämligen att ens sparande bör inte gå ut över ens välbefinnande. Jag har själv varit i situationen att hur börsen gick avgjorde mitt humör. Gick börsen upp, så mådde jag bra, gick den ner mådde jag dåligt. Jag kunde till och med tänka att när börsen gått ner och jag hade förlorat 5 000 kr, ”lönt att jag gick till jobbet denna veckan, när jag losade hela veckolönen på en dag”. Idag hade således varit en ganska dålig dag, men tack vare hjälp från andra mer erfarna rävar lärde jag mig hantera det. Inte minst gav Caroline mig ett val att göra – antingen slutade jag investera mina pengar på börsen eller så skiftar jag attityd till hur det går. :-)

Idag har jag ingen speciell koppling mellan mitt fondsparande och mitt välbefinnande, utan det handlar snarare om att konstatera – värderingsfritt – hmm, det kraschade i USA igår. Ungefär som: ”Jaha, det regnar” och sedan fortsätter man sitt liv som vanligt. Anledningen till att jag skriver det här nu är för att ge dig samma möjlighet.

Det finns nämligen väldigt många människor där ute – inte minst inom finansbranschen – som aldrig har upplevt liknande fall eller rörelser på en enda dag. En genomsnittlig 30-åring har inte upplevt finanskrisen 2008 och en genomsnittlig 40-åring kommer inte ihåg IT-bubblan. Men har man varit med ett tag, så kommer man ihåg att det här har skett förr och det kommer att hända igen.

Det här är varför många mer professionella investerare fokuserar mer på att inte förlora pengar än att vinstmaximera. En relativt liten förlust kräver en exponentiell återhämtning. Se bilden nedan.

Warren Buffets första och andra regel - förlora aldrig pengar. Påverkan av en förlust på den återhämtning som behövs.

Så kontentan, om du inte sparar kortsiktig så är det ingen ko på isen. Det är bara att lugnt fortsätta spara regelbundet, balansera om och hålla sig till sin strategi och ägna dagarna åt annat än att följa finanspressen. De har nämligen sin bästa period i tider som nu, det finns ju hur mycket skräckrubriker som helst att sätta.

Ett lite längre resonemang från Goda Tider

En av mina vänner i finansbranschen som driver nyhetsbrevet Goda Tider som jag har ett samarbete med, skrev bl.a. så här igår till sina betalande prenumeranter i samband med raset:

[..] Förra året hade vi två olika rekyler på Stockholmsbörsen. OMX30 föll ca 7% från mitten på juli till mitten på augusti. Därefter steg börsen drygt 9% till slutet på oktober då nästa rekyl startade. Då föll börsen ca 6% fram till julafton. Sen startade en ny uppgång på drygt 4% fram till 23 januari. Den senaste rekylen startade i torsdags förra veckan och vi tror att den kanske kan bli lite större än vanligt det vill säga minst 10% ner. I skrivande stund är vi 5,5% ner sen förra toppen 23 januari.

Det som gör att vi tror att denna rekyl har potential att bli lite större är att den leds av börserna i USA och det är drygt två år sen de senast hade någon rekyl att tala om. Med andra ord finns det ovanligt stora vinster i USA som diverse aktörer säkert till viss del vill säkra. OM rädslan hamnar i förarsätet denna vecka tror vi därför att det kan komma ett ganska stort säljtryck på USA-börserna. De har trots allt bara fallit 4% sen toppen 28 januari vilket är ganska lite i förhållande till uppgången sista två åren (DOW Jones är upp ca 42% och NASDAQ 56% att jämföra med tyska DAX +29% eller svenska OMXSPI +19%). En rejäl rekyl skulle antagligen kunna ge USA styrka att sen ha ett starkt börsår 2018.

De flesta andra börser i världen har haft minst 2-3 rekyler under sista två åren varpå man kan argumentera att det är hög tid att USA också rekylerar. Problemet för vår del är dock att om USA-börserna skulle falla t ex 5-10% denna vecka kommer de troligen att dra med sig alla andra börser också, trots att dessa börser inte är lika högt värderade relativt sett. […]

Det som talar mot en möjlig börskrasch är att den globala världsekonomin är urstark just nu. Alla världsdelar har högkonjunktur samtidigt vilket är relativt ovanligt. Till och med länderna i södra Europa visar hög tillväxt. Vidare går de flesta börsbolag världen över mycket bra. De flesta rapporterar ökad försäljning och goda framtidsutsikter. Trots höga vinstförväntningar inför senaste rapportperioden i USA levererade 80% av bolagen högre vinster än analytikerna räknat med. De sista åren har många börsbolag dessutom haft stort fokus på att effektivisera sig själva varpå det finns goda utsikter för fortsatta vinstökningar även 2018.

Vi tror därför att det finns goda förutsättningar för 2018 att bli ett bra börsår och om så blir fallet är pågående rekyl sannolikt ett mycket bra köptillfälle. De flesta korrigeringar brukar återhämta sig på några veckor när väl botten är satt.

Puff för samarbetet med Goda Tiders nyhetsbrev

Samarbetet som jag har med Goda Tider går ut på att jag får återpublicera en del av deras analyser och tips mot att jag gör lite reklam för deras nyhetsbrevstjänst. De är ett nyhetsbrev som vänder sig till småsparare som vill vara lite mer aktiva än att bara spara alla sina pengar passivt (vilket rekommenderas). Det innehåller ofta tips på nyintroduktioner, aktier att hålla på kortare och längre tidsperioder. Det kostar 1 500 kr per år och ger en pengarna tillbaka garanti om man inte är nöjd. När jag har tipsat om olika aktier som t.ex. Climeon, FM Mattson, Engelska skolan m.fl. så har Goda Tider varit källan.

Om du är intresserad, fyll i följande formulär, så blir du kontaktad:

där kan du även passa på och ställa frågor.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev (gratis)

Om du vill få liknande artiklar som den här i din mejl, anmäl dig till mitt nyhetsbrev nedan. De kommer ca en gång i månaden och innehåller tips, råd och inspiration för din privatekonomi.
[mc_newsletter_form]

Relaterade artiklar

Om du gillade den här artikeln så kan du även gilla följande:

Jag tror även att du kan uppskatta följande två externa artiklar:

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök