Aktietips: delta i börsnoteringen av Climeon AB
Sök:

Aktietips: delta i Climeons börsnotering

En möjlighet att tjäna pengar på en kortsiktig affär på börsen under kommande veckan...

Idag skickar jag ut tips till mina nyhetsbrevsprenumeranter om att teckna Climeon via sina Avanza- eller Nordnetdepåer. Det kan vara en av årets få riktigt bra straffsparkssituationer på börsen, med möjlighet att tjäna lite pengar under veckan i en kort spekulation. Jag har också tecknat mig i Climeons börsintroduktion i flera depåer.

Det är inte så ofta jag tipsar om aktier eller ännu mer sällan som jag skickar extra nyhetsbrev. Det handlar ju om att min grundsyn är att man som investerare har väldigt svårt att över tid slå börsindex. Men ibland är marknaden irrationell eller så blir efterfrågan så stor att det blir som en straffspark på börsen. Jag är ganska övertygad om att erbjudandet om att teckna sig för aktier i företaget Climeon är en sådan situation och jag har tecknat mig. Ingen ersättning har utgått för den här artikeln.

Uppdatering av hur det gick finns i den här artikeln:

Jag har inte ändrat något i mitt resonemang eller strategi, utan jag använder lite av pengarna i min lekportfölj (eller variabelportfölj som det heter på nördspråk). Lekportföljen består av mindre än 10 procent av mitt totala kapital och är till för sådana här situationer där jag på kort sikt vill spekulera. Jag skiljer nämligen på att spekulera och investera.

 • Investera = vara nöjd med den genomsnittliga avkastningen som en investering ger (läs: indexfonder)
 • Spekulera = försöka överträffa börsens genomsnittliga avkastning genom att ta en högre risk.

En möjlighet att tjäna pengar på kort sikt

Där för är min rekommendation för dig som vill ta ett ”bet” där du verkligen har oddsen på din sida att delta i börsnoteringen och nyemssionen av Climeon. Precis som i mina tidigare exempel på liknande affärer med t.ex. Engelska skolan och FM Mattsson, så är mitt tidsperspektiv väldigt kort – bara fram till den 13 oktober. Jag räknar med att sälja på första handelsdagen eller direkt i samband med det – även om många rekommenderar att hålla aktien på sikt. Notera att jag kommer att göra det här oavsett om aktien går upp eller ned.

Notera också att även om jag skriver att det är en straffspark, så är det inte riskfritt – speciellt inte på ett så pass litet företag. Aktier är aktier och risken för nedgång är inte obefintlig. I små bolag är det också alltid extra vanskligt och jag håller med tidningen Privata Affärer om att man bör teckna, men att det är med en hög risk. Jämfört med andra ”hög risk”-nyemissioner så är det dock låg risk (inom den höga risken). Ja, du fattar förhoppningsvis.

Det är dock ett spel med sannolikheter. Än så länge så är mitt track-record på aktietips 100 procent och jag tror att det här kan bli bra. Problemet dock med straffsparkar är att det inte bara är jag som ser dem, utan ibland kan det leda till att man inte får någon tilldelning av aktier som det hände med FM Mattsson och några andra tips som jag har gett.

Min rekommendation är således om man ska sammanfatta det. Teckna Climeon om du vill göra en kort spekulation med risk på kort sikt under förutsättningen att:

 • Du är medveten om att du kan förlora pengar
 • Investeringen i Climeon max är cirka 5 – 10 procent av ditt investerade kapital
 • Du redan har en bas i någon av mina fondportföljer

Har du frågor eller är osäker, återkom i kommentarerna.

Tillägg 171009: Jag vill också uppskatta de som skriver tydligt att de avstår för att det skulle bli en för stor exponering i deras portfölj. Cudos till er! Det är just sådan disciplin som kommer att göra en framgångsrik på sikt. Det här är alltså ingen hype, inget tåg man missar, utan tvärtom det går alltid fler tåg. Att stå utanför är en fullt giltig position – det är dessutom den enda positionen där man inte tar risken att förlora pengar.

Om företaget Climeon AB

Min bloggranne Lars Wilderäng på Cornucopia har länge varit en aktieägare i Climeon (grattis Lars till affären) och det är så jag lärde känna företaget för första gången för ett par år sedan. I korthet kan man säga att företaget har utvecklat en teknik som tillvaratar energin i spillvärme från industrier samt lågtempererad geotermisk värme för att generera elektricitet. Idag har de ganska stora kunder i bland annat Viking Line, Virgin Voyages, Maersk Line, CP Energy (energibolag på Island) och SSAB. Enligt mina kontakter har företaget potentialen att bli nästa Atlas Copco.

Spillvärme och geotermisk energi (under 120 °C) utgör tillsammans en stor energikälla som idag mestadels är outnyttjad på grund av begränsningar hos befintlig teknik. Climeons produkt är det första värmeåtervinningssystem som i stor skala kan nyttja denna tidigare outnyttjade energikälla för att generera el. Bolaget har därmed möjligheten att inta en ny marknad med begränsad konkurrens.

Företaget har gjort en fantastisk presentationsvideo med Richard Branson(!?):

Här är även ett par video som jag har stulit från Goda Tiders nyhetsbrev (med tillåtelse, ska sägas):

Du kan även läsa mer om både företaget och emissionen här:

Jag kan även rekommendera Lars Wilderängs artiklar:

Jag tänkte hålla mig här även om det finns mer att säga kring potential, risker (läs: 14-23 i prospektet). Det som jag fattar mitt beslut på primärt är att jag misstänker att emissionen kommer vara kraftigt övertecknad. Det vill säga att fler kommer att vilja ha aktier än vad det finns aktier tillgängliga – särskilt eftersom många redan har gått ut och sagt att de har köpt. Det kommer att skapa ett stort köptryck i anslutning till emissionen och det tänker jag försöka utnyttja. Priset på aktien är satt till 31 kr per aktie och jag tror att priset kommer att öka på väldigt kort sikt. Skulle jag ha fel kommer jag sannolikt att sälja oavsett, även om jag gillar det som företaget gör.

Anledningen till att emissionen kan bli bra

Anledningarna till att jag och flera med mig tror att emissionen kan bli bra beror framförallt på att företaget har beprövad teknik, har börjat få stora kunder och att emissionen är i princip garanterad från start. Så här skriver Cornucopia på sin blogg:

Bolaget ska lista sig på NASDAQ First North Premier via en nyemission på ca 200 MSEK. Före emissionen värderas bolaget till 1 100 MSEK. Hälften av nyemissionen är garanterad av t ex Ålandsbanken, Alfred Berg mfl investerare. Befintliga aktieägare har också sagt sig vara beredda att gå in med 90 MSEK i bolaget, även om det är icke-bindande, vilket gör att 190 av 200 MSEK i princip redan kan vara tecknade.

Privata affärer skriver på samma ämne:

Som vanligt i sådana här lite större introduktioner finns det ett antal ankarinvesterare med som köper aktier till samma pris som privatsparare. De är fem till antalet och däribland finns bland annat Ålandsbankens Fonder och Alfred Berg Kapitalförvaltning, vilket inger ett visst förtroende kring att introduktionen kommer att bli lyckad.

Mitt ”bet” således ligger snarare i själva emissionen än i företaget och dess långsiktiga potential (även om jag gillar den också). Jag tror nämligen att det kommer att bli en större efterfråga än tillgång på aktierna och därmed kommer priset att stiga direkt på börsintroduktionen. Det är det här som min spekulation ligger i.

Således kommer jag personligen att sälja direkt på fredagen den 13 oktober som är första handelsdagen. Det kan i princip bara gå på två sätt:

 • Går det upp, så säljer jag för att jag har tjänat pengar
 • Går det ner, så säljer jag för att jag hade fel i mitt antagande

Så oavsett vilket så kommer jag att sälja på fredagen. På det sättet gör man det enkelt för sig och har en tydlig strategi och slipper fastna i känslomässigt tillstånd när det väl öppnar.

Teckna aktier i börsnoteringen via Nordnet eller Avanza

Du kan teckna dig i Climeons börsnotering via både Avanza (annonslänk) och Nordnet (annonslänk). Minsta aktiepost som man kan teckna sig för i noteringen är 320 aktier a 31 kr, det vill säga 9 920 kr. Notera dock att deadline redan är imorgon – måndagen den 9 oktober klockan 17:00. Jag är ledsen för sent mejl och artikel, det har varit intensiva veckor för mig. Första handelsdag blir förmodligen fredagen den 13 oktober (varför är man vidskeplig?) :-)

För att teckna dig i nyemissionen via Nordnet (annonslänk):

 • Logga in på ditt Nordnet-konto
 • Gå till fliken ”Min Depå” i menyn
 • Klicka på ”Nyintroduktioner IPO”
 • På raden med Climeon, klicka ”svara”
 • Välj antal aktier
 • Godkänn

För att teckna i börsintroduktionen via Avanza (annonslänk):

 • Logga in på ditt Avanza-konto
 • Klicka på ”Mina sidor” i menyn
 • Klicka på ”Nyintroduktioner & emissioner”
 • På första raden med Climeon, klicka på ”svara”
 • Välj antal
 • Godkänn och skicka in

Tänk på att du måste föra över pengar till de kontona som du har tecknat dig från, helst imorgon. Det går dock ofta att göra under en bankdag. Via Avanza kan man använda deras Trustly-lösning och via Nordnet så tror jag att man kan ringa till deras kundtjänst. Notera att du kan kontakta respektive företags kundtjänst för att få hjälp att genomföra emissionen – de tjänar ju pengar på det, så det ligger i deras intresse att hjälpa dig.

Sponsrat tips: Goda Tiders Nyhetsbrev – aktietips för småsparare

Jag har en god vän som likt mig brinner för att hjälpa andra människor med att komma igång med sitt sparande och han gör det med ett par vänner i form av ett nyhetsbrev. Det är från det här brevet som jag plockar, med deras tillåtelse, straffsparkarna och skriver om dem här på bloggen.

Medan jag väljer ut 1 – 2 om året, så skickar han ut ca 20 – 30 mejl med förslag på liknande affärer under ett år. Enligt deras utsago så ligger de på ca 90 procent rätt på ”straffsparkar” och ca 65 procent rätt på affärer med högre risk. Anledningen till att jag har valt att abonnera på deras nyhetsbrev är framförallt – förutom att jag anser att man ska hjälpa sina vänner (genom att köpa deras produkter till fullpris) – är att de vänder sig till småsparare som vill börja bygga kapital. Du bör helst ha en basportfölj med fonder på över 50 000 kr, buffert och möjlighet att delta i bl.a. börsintroduktioner om ca 15 000 kr. Alla affärer görs via Nordnet / Avanza.

Många av affärerna fungerar bra för mindre portföljer och har historiskt gett en avkastning om ca 10 – 30 000 kr per år. Med tanke på att priset är 1 500 kr per år och att de dessutom har 100 procent nöjd-kund-garanti är risken hanterbar. Så om du vill ”leka” mer och få sådana här tips i din mejlkorg, anmäl ditt intresse så blir du kontaktad av dem:

Intresseanmälan kostar ingenting, men om du inte är seriöst intresserad, sätt inte upp dig på listan då jag vet att det tar tid att kontakta många som är intresserade. Tack.

Disclaimer för tydlighetens skull

Jag har inte fått någon ersättning för artikeln om Climeon. Jag är inte aktieägare i företaget och jag har inga andra intressen i det. Däremot har jag tecknat mig själv för ca 200 000 kr. Tipset om Goda Tiders nyhetsbrev har jag inte heller fått något betalt för, men jag får en liten rekommendationsersättning om det är så att du blir kund. Det är inget som påverkar kostnaden för dig dock. Du har ju dessutom pengarna-tillbaka-garanti.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev (gratis)

Om du vill få mitt nyhetsbrev med de bästa tipsen för din privatekonomi, cirka en gång i månaden, anmäl dig nedan. Nyhetsbrevet är självklart gratis och jag lovar att vårda din e-postadress lika bra som de över 30 000 andra som tar emot nyhetsbrevet. :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2017-10-08 klockan 14:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Tips för din privatekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

98 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Där är en nyintroduktion kommande vecka av ett IT företag som heter Indentive. Var framröstad som årets gasellföretag av DI och Google. Verkar lovande.
  Nån som vet mer om detta är värt att satsa på?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  William
  1. Vit pil

   Låter lovande. IoT är framtiden men just detta bolag känner jag inte till. Tar också gärna tips (för och nackdelar)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Maria
 2. Vit pil

  Får tacka för ett bra tips. Sålde på +53%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 3. Vit pil

  Fick ingen tilldelning tyvärr på Avanza ISK med ca 75000 kr.

  Tips för att lyckas med större chans till tilldelning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mario
  1. Vit pil

   Undrar detsamma. Får aldrig tilldelning såvida inte beslutet blir att alla skall få en minimal post för att ingen skall bli utan.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Håkan
 4. Vit pil

  Tack för tipset. Tilldelades 170 aktier via Avanza.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  RolfO
 5. Vit pil

  Jättebra tips Jan men fick tyvärr inga :(
  En fråga: GodaTider. Går man in på deras sida varnar min webbläsare:

  En angripare kan försöka stjäla dina uppgifter från http://www.godatider.nu (t.ex. lösenord, meddelanden eller kreditkortsuppgifter). Läs mer
  NET::ERR_CERT_DATE_INVALID

  Någon annan som vet varför detta poppar upp när man försöker gå in på sidan?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  T
  1. Vit pil

   Jag kontaktade dem om det idag, tror bara det är en miss hos deras tekniker. Hemsidan är ju inte deras bästa fördel tyvärr. :-/

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Tack för tipset Jan! Sålde med vinst. Hade koll på Climeon innan. Men tvekade innan jag körde på efter ditt inlägg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Geo
 7. Vit pil

  Ca +50% vid börsöppning. Det var en bra rekommendation och jag tycker att du ska fortsätta dela med dig om du i framtiden har fler!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christopher
  1. Vit pil

   Nja, den toppade 48.90kr strax efter öppnandet och det var välkommet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Peter
 8. Vit pil

  Fick bara 170st men sålde till fin vinst i vilket fall. Tack för tipset!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sebbe
  1. Vit pil

   Hej Sebbe, även jag fick 170 st men jag tror jag håller dem kvar. Blir intressant att se hur aktien utvecklas :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Marcus
 9. Vit pil

  Tack Jan för det tipset, den flög ju upp ungefär som du förutspådde. Några fräscha tusingar in på kontot!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 10. Vit pil

  Nu med facit i hand och man ser hur mycket man kunnat sälja för får man ju tacka för ett bra tips! Tyvärr fick jag ingen tilldelning :-(

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 11. Vit pil

  Tecknade mig för 320 st både på Avanza och på Nordnet. Fick 0 st. Så brukar det vara. Jag lyckas aldrig få några aktier vid nyintroduktioner som jag anmäler mig till. Undantaget är vid de tillfällen då alla tilldelas en väldigt liten post med aktier så att alla skall få något. Förstår aldrig riktigt hur dom gör som lyckas få aktier, och dessutom många aktier vid sådana här tillfällen när så många blir utan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
 12. Vit pil

  Åh jag vågade för en gång skull då jag verkligen behöver få kapital att växa, men jag blev tyvärr inte tilldelad :-(….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  sofie Ahlquist
 13. Vit pil

  Jag tecknade mig för ett större antal på Avanza samt Nordnet men fick ingen tilldelning.
  Har tecknat mig för ca 10-12 börsintroduktioner i år och den enda jag fått är Ambea.
  Tråkigt när det är så otroligt svårt att få poster.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
 14. Vit pil

  Jag är ganska förvånand då jag la minsta möjliga beställning och fick lite mer än hälften tilldelat. Jag var ganska sent ute också. Hade varit spännande att veta hur de resonerade när de valde vem aktierna skulle gå till.
  Jag har en del andra aktier i min portfolio som är riktade mot bättre utnyttjande av energi och gröna energi alternativ.
  Kan det ha påverkat utfallet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristofer
 15. Vit pil

  Efter att ha pratat med kundtjänst så hade jag misstolkat hur det såg ut på depån (handlar väl för lite med aktier). Det var inte tilldelningen utan ansökan. Nu 15:32 fick jag följande besked:


  Tilldelningsbesked Climeon

  Hej,

  Vi har nu fått tilldelningsbesked i nyintroduktionen av Climeon AB och dessvärre blev du inte tilldelade några aktier. Vi på Nordnet kan inte påverka tilldelningen, beslutet fattas av styrelsen i det bolag som börsintroduceras i samråd med deras rådgivare. Har du några frågor om tilldelningen kan du vända dig till bolaget.

  Du kan inte svara på detta meddelande.

  Vänliga hälsningar,
  Nordnet kundservice

  Så inga aktier för mig heller. :-( Trist – särskilt med tanke på att jag mådde lite dåligt där ett tag efter lunch när jag trodde att tilldelningen blev fullständig och att jag hade fel. Till att inse att jag inte hade fel och tro på att det blev en bra affär, tills nu när det är något slags känslomässigt noll-läge igen.

  Note to self: håll inte på med spekulation i aktier! :-D

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Jan fortsätt med dina tips på aktier. Det är allas eget ansvar att lyssna till eventuell vägledning.

   De flesta forum och info jag som amatör hittar är mycket svårtolkat och får ofta för mig att folk bara försöker trissa upp aktier för egen vinning skull.

   Jag menar att du gör ett kanonjobb samt har en sund inställning. Keep up the good work.

   //Ali

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Ali
  2. Vit pil

   Depå. Tilldelning. Fullständig. Ansökan. Jag fattar inte. Förutom att ditt tips visade sig vara väldigt bra för de som fick köpa.
   Hoppas på ett förklarande blogginlägg. : )
   Med vänlig hälsning, nybörjare

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sanna
 16. Vit pil

  Är det helt slumpat vem som fått tilldelning eller hur har det gått till? Jag blev utan :(

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
  1. Vit pil

   Känns som ren slump då jag fick 170 vilket var väldigt långt från antalet jag ville ha men fortfarande ofantligt högre än ”0” vilket verkar vara standardsvaret… Jag gick in senare än Jan så tid verkar irrelevant.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Ulf
 17. Vit pil

  Jag fick ingen tilldelning…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  joakim
 18. Vit pil

  På Nordnet i Depåöversikt står att mitt innehav ligger på 6450 i antal. Är det vad jag fått tilldelat?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  William
  1. Vit pil

   Står det som Climeon ansökan, eller Climeon?
   För mig står hela mit ansökta antal aktier som Climeon ansökan – har med andra ord fortfarande inte fått besked av Nordnet..

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anders
   1. Vit pil

    Climeon ansökan.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Tack för tips! Blev dessvärre ingen tilldelning för mig denna gang.
  Hur funkar det, gör Avanza sitt eget urval och Nordnet sitt eget? I så fall borde man ha en större chans om man anmäler intresse hos båda mäklarna, eller är jag ute och cyklar?

  /Johan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 20. Vit pil

  Tack för snabb feedback i kommentarerna!

  Fakta är att det blev övertecknat. Här är pressmeddelandet som gick ut för ett par timmar sedan.

  PS. Ska skriva om min egen känslomässiga resa de senaste timmarna, särskilt när jag trodde att jag gjort fel i min research och rekommenderat fel. DS.

  För er som inte fick tilldelning, köp inte på öppning utifrån min artikel, den byggde på antagandet om överteckning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Varför skriver du ”den byggdes på antagande om överteckning”? I mitt Avanzameddelande stod det att den var just övertecknad.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Monica
  2. Vit pil

   Förstår att du trodde att du fått in många människor på fel spår, men med aktier måste man alltid
   göra sin egen bedömning, det har du inte ansvaret för. Dessutom tror jag att det är fler än du tror som du hjälpt
   få igång ett sparande till både sig själva och sina barn.

   För min egen del har jag varit med vid 2st introduktioner som du rekommenderat, vinst ca 10k. Så jag är nog skyldig dig en pizza eller två.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Niklas
   1. Vit pil

    Tack Niklas, det värmer! :-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 21. Vit pil

  Climeon AB (publ) (”Climeon” eller ”Bolaget”) offentliggör härmed utfallet av erbjudandet att teckna B-aktier i Bolaget i samband med noteringen av Bolagets B-aktier på Nasdaq First North (”Erbjudandet”). Intresset för Erbjudandet var mycket stort, både hos institutionella investerare i Sverige och internationellt samt hos allmänheten i Sverige. Erbjudandet övertecknades flera gånger

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas
 22. Vit pil

  Jan, ska du vara med ändå och köpa vid öppning? Även om du inte ska vara med, hur bedömer du risken/chansen? Jag fick ingen tilldelning på SenzaGen, men gick in och köpte vid öppning. Gjorde 42% vinst genom att sälja senare på dagen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Monica
  1. Vit pil

   Jag kommer inte att göra det och vågar inte uttala mig om det är en bra sak.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Tecknade för 500st men ingen tilldelning :-(

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kent
 24. Vit pil

  Såhär skriver Nordnet i inbjudan till teckning
  ”Om du har ansökt om teckning visas ansökan på ditt konto 2017-10-10. När vi får besked om en eventuell tilldelning drar vi pengar och tilldelar aktier.”
  I mitt konto står min fulla tilldelning men pengar har inte dragits – Jag tolkar detta som att tilldelning inte är beslutad ännu?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 25. Vit pil

  Stod ju pressreleasen att erbjudandet övertecknades flera gånger?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jocke
 26. Vit pil

  Det verkar ha blivit full tilldelning. Det lutar åt att jag har fel i mitt antagande om överteckning och att det förmodligen inte blir en bra affär. :-/ Nu får vi se vad som händer på fredag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Har du skrivit upp dig via Avanza eller Nordnet? Jag har fortfarande inte fått någon info om tilldelning på Avanza, nämligen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   nedgecom
  2. Vit pil

   Vart kan man läsa om tilldelningen, har inte fått någon info än från Avanza

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oscar
  3. Vit pil

   Vad grundar du de antaganden på? Att det verkar ha blivit full tilldelning alltså.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sam
   1. Vit pil

    Jag tolkade Nordnet fel. Så min miss tyvärr. :-/

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Jag fick precis detta:
   ”Du har på det här kontot anmält intresse för att teckna aktier i Climeon AB men har dessvärre inte erhållit tilldelning.

   Intresset har varit stort och erbjudandet övertecknades.”

   Så grattis till er som fick tilldelning!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Per
  5. Vit pil

   Jag fick ingen tilldelning (ansökte om 320 aktier), och på meddelande från Avanza stod att erbjudandet övertecknades, så det var säkert lyckosamt för dig.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Maria
  6. Vit pil

   Fick precis svar från Avanza att jag inte hade fått några Aktier så dina antaganden om full tilldelning var nog inte rätt ändå. Hoppas ni som fick gör en god affär då. Blev lite stressad när jag läste att det förmodligen inte blir en bra affär och lättad nu när jag inte fick några aktier men samtidigt lite besviken när du trots allt hade fel med ditt sista antagande. Många känslor på en och samma gång.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sam
  7. Vit pil

   ”Intresset har varit stort och erbjudandet övertecknades”

   Blev inte tilldelad någonting alls jag!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Marcus
  8. Vit pil

   Det blev övertecknat, jag fick ingen tilldelning på Avanza. Tecknade visserligen bara för 320 st.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Henrik
  9. Vit pil

   Anmälde mitt intresse i söndags via Avanza. Fick dock ingen tilldelning, enligt vad Avanza skriver så var det övertecknat.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  10. Vit pil

   Jag förstår inte. Aktien är övertecknad, alltså inte full tilldelning??

   Jag fick inget 😭

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oscar
 27. Vit pil

  Var på Nordnet klickar man sig in och vid vilken tid för att följa Climeons börsintroduktion?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
  1. Vit pil

   På Nordnet kan du se det i din depå under ”Climeon – Ansökan”.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 28. Vit pil

  Hej Jan. Jag har er fråga angående din variabelportfölj eller kallade du den lekportfölj? Du sa att du investerat 200000 kr. Vad har du sparat i de pengarna i? Fonder eller ett konto? Man vill ju ha de pengarna tillgängliga för eventuella erbjudanden ganska snabbt. Hur gör du?

  Tack för en jättebra blogg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar
  1. Vit pil

   Jag har ofta en del pengar oinvesterat för sådana här tillfällen, eller så säljer jag det som finns i variabelportföljen just då.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag har själv valt att ha kredit på Avanza, som jag kan utnyttja om jag vill. Perfekt vid tillfällen som detta då jag inte behöver sätta in pengar om jag inte blir tilldelad några aktier.
   Det kostar inget att ha (ungefär som en konokredit på bankkonto) Det är först om den utnyttjas som det blir en kostnad och då skulle jag kunna sätta in pengar från mitt vanliga bankkonto samma dag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel Pettersson
 29. Vit pil

  På avanza hemsida står det att det skall komma info om tilldelning idag. Ni som har avanza kan läsa det på under mina sidor, nyemmissioner, historik, visa. Där står det att det kommer info om tilldelning idag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar
 30. Vit pil

  Vad alla är duktiga här, jag kan erkänna att jag ansökt om 320st dvs 90% av mitt sparande. Kommer sälja direkt oavsett. Kommer göra lika på global g.. måste våga om man nån gång ska vinna :) när jag (om) jag kommer upp i lite kapital kommer jag mer köra enligt regelboken. Tack för en lärorik blogg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattis
  1. Vit pil

   Jag tror du tänker lite fel här. I början så växer portföljer normalt främst genom sparande, att du sätter in pengar. Det är först efter en längre tids flitigt sparande som man kan räkna med att avkastningen börjar stå för större delen av tillväxten.

   Tar man större risk så kan man iofs förvänta sig större avkastning, men det är viktigt att inse att om man tar för stor risk så är det överhängande risk att man förr eller senare går på en nit och förlorar det mesta. Det är med andra ord inte en bra strategi att ta för stor risk i hopp om att man snabbt skall få portföljen att öka i värde – risken är ju att konsekvensen blir den motsatta.

   Att din portfölj är förhållandevis liten ändrar inte detta egentligen. Det enda som skulle kunna göra att man kan ta lite större risk än annars är ifall du har en betydande över-inkomst i förhållande till din portfölj. Alltså om du kan spara 10tkr i månaden så är det kanske inte så hela världen ifall du förlorar 10tkr på en chansning även om det råkar vara hela ditt sparkapital (bortsett från att du kanske tar fel lärdom av ett sånt nybörjarfel). Å andra sidan är heller är det så betydande ifall du gör en vinst på 10tkr även om det råkar innebära en fördubbling. Det handlar ju bara om att du förlorar eller vinner en månad.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 31. Vit pil

  När får man reda på om man fått några?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus
 32. Vit pil

  Hej! Jag bestämde mig för att Climeon får bli min första erfarenhet av att köpa in mig på en börsintroduktion då det har gått bra i lekportföljen på sistone.
  Vad jag har förstått så är man inte garanterad aktier bara för att man har lagt en beställning?
  När/hur får man reda på om man fick några och hur bestäms vem som får och vem som blir utan?
  Jag undrar även om du har någon strategi för när det är dags att sälja på introduktionsdagen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristofer
  1. Vit pil

   Hej Kristofer! Grattis till att testa något nytt. Nu är det som du säger att vi får hoppas på tilldelning, det är tyvärr inte garanterat. Du kommer att se det på ditt konto hos Avanza / Nordnet, ofta typ dagen innan eller samma dag innan börsen öppnar.

   Nej, jag har ingen strategi annat än att ”sälja oavsett”. Under dagen kan det nämligen gå hur som helst, ofta ökar det för att sedan minska och sedan hitta en stabil nivå.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   På Avanza står det att svar om tilldelning kommer den elfte.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mats Isaksson
 33. Vit pil

  Robin,
  Jag la en order oxå. Ringde Nordnet och kollade upp. Antal 0 för att du inte köpt några. Extra betyder att du inväntar svar vid eventuell tilldelning. Alla kanske inte får tilldelning, för det är fler köpare än antalet aktier.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  William
  1. Vit pil

   Ah kanon!! Fick inte tag på Nordnet igår kväll.. Då var det som väntat :) Tack för att du delade med dig! Lycka till :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin
 34. Vit pil

  Tjena. Precis lagt ett antal aktier i ordern och undrar om någon akn förtydliga att det står rätt till. I ”Mina företagshändelser” står det i en av kolumnerna ”Antal” och ”Extra”. Under ”Antal” står det ”0” och under ”Extra” står det det antal som jag vill köpa. Innebär detta då att jag ”köpt” det antal jag vill eller ska antalet aktier egentligen ligga under kolumnen ”Antal”? Got it?

  Ska bli spännande att se vad som händer :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
  1. Vit pil

   Kolla med kundtjänst hos Avanza / Nordnet. Vet nämligen inte på rak arm tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 35. Vit pil

  Hejsan!

  Hur gör du rent konkret vid den här typen av korta affärer? Sätter du en säljkurs redan innan börsen öppnat? Eller bevakar du med högöga för att sen sälja när du tycker den, förhoppningsvis, stigit mest?

  Jag valde faktiskt ta emot ditt tips med öppna armar och efter att ha läst på kring bolag samt lyssnat på någon timme youtubepresentationer valde jag att kliva in med 320 aktier. Ser med spänning fram både mot besked av tilldelning och till den första handelsdagen.

  MvH Pengaregn

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Pengaregn
  1. Vit pil

   Nej, mitt antagande är att den stiger direkt i öppning och jag säljer då. Min spekulation ligger således i emissionen och att aktien är undervärderad och att efterfrågan är större än tillgången.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 36. Vit pil

  Mycket bra skriven artikel och tackar för info om bolaget.
  Du är fortfarande den blogg som gjorde att jag körde igång min egna blogg för snart 1 år sedan. Ett beslut jag aldrig ångrar.

  Kör hårt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  kronantillmiljonen
  1. Vit pil

   Vad roligt! Tack för tipset! :-) hör gärna av dig med hur det går :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 37. Vit pil

  Själv uppskattar jag att inte överösas med tips utan tar tacksamt emot de ”straffsparkar” som du Jan känner dig bekväm med att rekommendera till andra.

  Tyvärr måste jag avstå då aktierna skulle utgöra en för stor del av mitt innehav (jag började spara för 1 år sedan tack vare din blogg och 320 aktier skulle ta ca 1/6 av mitt innehav i dagsläget). Men det är kul att leka med tanken och nästa gång kanske jag har möjlighet att vare med, det är i alla fall förhoppningen.

  Tack för en bra blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
  1. Vit pil

   Tack själv Patrik och grattis till ett klokt beslut! Det är just den här förmågan som du uppvisar här som kommer att göra dig framgångsrik på långsikt! Heja, heja! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 38. Vit pil

  Tack för bra tips, har lyckats bra med dina tidigare rekommendationer så jag hoppar på denna gång också :-). Försökte anmäla intresse för Goda Tiders nyhetsbrev, men anmälningsformuläret fungerade inte för mig, kunde inte fylla i rutorna. Kan jag anmäla på något annat sätt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Caroline Murray Carlsson
  1. Vit pil

   Kan du lägga ett mejl till mig? Den är mitt förnamn @rikatillsammans.se

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 39. Vit pil

  Vid vilken summa räknas som ”större” investerare?
  Hur stor ökning tror du aktien kommer bli den 13 okt?
  Du har själv tecknat för 200.000kr på Climeon??

  0
  Gravatar ikon för användaren
  William
  1. Vit pil

   Vad tänker du med större investerare? Om du menar i själva emissionen, så har jag förtydligat artikeln, men jag menade andra fondbolag och private placement företag. Bland annat de som garanterar halva emissionen.

   Jag har ingen aning om hur mycket den kan stiga, men om man tittar på liknande case så har det inte varit ovanligt med över 10 procent. Ja, jag har totalt i mina depåer och nära anhörigas tecknat för ca 200 000 kr. Det är mycket pengar, men fortfarande under 10 procent av det totala värdet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 40. Vit pil

  ”Enligt mina kontakter har företaget potentialen att bli nästa Atlas Copco.” Du menar väl AlfaLaval. Jag tycker att produkten påminner om deras värmeväxlare, som de haft sedan början av 1900-talet ungefär.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rolf Olsson
  1. Vit pil

   Eftersom olika personer har sagt det så tror jag att det handlar mer om att de tänkta på resan på börsen snarare än själva produkten. Eller så är det jag som har missuppfattat på grund av bristande allmänbildning. :-D

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 41. Vit pil

  Tack Jan för en grym blogg. Har följt dig i drygt ett år och ditt engagemang är fantastiskt. Dina tips har hjälpt mig att få ihop bra (enligt mig iaf) fonder samt riskspridning i min portfölj.

  Jag har dock aldrig hoppat på en nyemission eller liknande tidigare, så funderar lite mer konkret hur du kommer gå tillväga när du säljer. Är det något jag ska tänka på då? Någon speciell tidpunkt som du tror är extra gynnsam att sälja på? Direkt når börsen öppnar eller väntar du till dagen är slut?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
  1. Vit pil

   Jag kommer att sälja i princip när börsen öppnar, i princip oavsett hur det går, det vill säga även om de går upp eller ner.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 42. Vit pil

  Ska man teckna i ISK eller AF? Försökt läsa på men fattar inte och vill inte göra fel.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria
  1. Vit pil

   Spelar inte så stor roll. Kör ISK om du kan.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Beror på.

   Stiger kursen över teckningsbeloppet, så är det ISK man vill ha (då vinsten blir nästan skattefri vid ett kortsiktigt ägande).

   Sjunker kursen (dvs om man säljer med förlust), då är det istället fördelaktigt med ett gammaldags aktiekonto där man kan dra av förlusten på skattesedeln.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
   1. Vit pil

    Nu hann jag inte med att teckna men för framtiden. Googlade på hur man skulle göra vid IPO , och fick uppfattningen via vissa källor att det inte var OK att teckna i ISK? Och även flera som sagt tidigare att när dom får erbjudande om nyemission så tecknas det i AF.

    Skattereglerna har jag koll på. Mer att jag inte vill lägga en beställning som stryks för att jag försökt teckna i fel konto =)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Maria
  3. Vit pil

   Det är inte bara utfallet som är avgörande utan också var pengarna finns före och var de skall efter. Har du t.ex. sålt fonder från din ISK och skall köpa tillbaks dessa efter du sålt aktierna så är ISK fördelaktig även vid förlust.

   Sen gör man ju en sån här affär för att man förväntar sig vinst förstås…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 43. Vit pil

  Nja. Ett konsultbolag som visat blodröda siffror i så många år avstår jag nog ifrån.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kjell
  1. Vit pil

   Upplever du det som ett konsultbolag? Jag skulle väl definitivt säga att det är ett produktbolag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 44. Vit pil

  Alltid kul med info och förslag, Dock så avstår jag nog bara av den simpla anledningen att jag är ny till aktiesparande och minimum investeringen av 320 aktier skulle betyda att typ 2 tredjedelar av mitt totala sparande skulle va i Climeon.
  Men jag ser fram emot att se hur det går för dig och att fortsätta lära mig mer!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
  1. Vit pil

   Bra beslut Robin! Lycka till med sparandet och välkommen åter. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 45. Vit pil

  Efter alla dessa straffsparkar som du avstått från att lägga och helt plötsligt smäller du på med Climeon. Det behöver nog inte vara fel men uppenbarligen är din kunskapnivå väldigt väldigt låg…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Vilka tänker du på då rent specifikt?

   Jag tänker också att där är skillnad mellan risken jag är villig att ta med min mina egna pengar och risken jag tar när jag rekommenderar det till en mängd andra människor som här. Men du får gärna vara lite mer konkret så att jag fattar feedbacken.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Det där var väl ändå en väldigt onödig kommentar och desstuom tråkigt formulerad. Jag tackar för tipset Jan och är glad att du ibland skickar ut rekommendationer. Det finns väl en uppsjö med heltidsanställda personer som jobbar med att analysera introduktioner och det väl i första hand till dem man skall vända sig om man vill veta vilka introduktioner som är straffsparkar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Lars Henriksson
 46. Vit pil

  Tack för tipset! Har du tecknat dig på (så mycket) som 200 000 kr för att du räknar med att få en mindre andel än så tilldelat i och med förväntad överteckning? Det kan såklart också vara så att 200k bara är en liten del av din lekportfölj men jag tycker det lät högt så därför funderar jag på om det är taktik snarare än förväntad tilldelning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eric
  1. Vit pil

   Både och. :-) Jag har faktiskt tecknat i några nära anhörigas depåer samt ett par kompisars depå som jag sköter.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 47. Vit pil

  Visst är det så att inte alla som ansökt om förköp får aktier? Detta hände mig vid förköp av balco i veckan. Jag har anmält köp av Climeon tidigare i veckan men tvivlar på att jag får några. Mvh Pernilla

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pernilla
  1. Vit pil

   Ja, det beror på överteckningen. Man tillämpar olika regler – ibland ger man alla lite, ibland lottar man och ibland ger man bara de största investerarna. Med tanke på att det är Avanza och Nordnet som båda är med hoppas jag på en mer rättvis fördelning bland småsparare. Men vi kan bara hålla tummarna.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.