Aktietips: delta i Climeons börsnotering

En möjlighet att tjäna pengar på en kortsiktig affär på börsen under kommande veckan...

Idag skickar jag ut tips till mina nyhetsbrevsprenumeranter om att teckna Climeon via sina Avanza- eller Nordnetdepåer. Det kan vara en av årets få riktigt bra straffsparkssituationer på börsen, med möjlighet att tjäna lite pengar under veckan i en kort spekulation. Jag har också tecknat mig i Climeons börsintroduktion i flera depåer.

Det är inte så ofta jag tipsar om aktier eller ännu mer sällan som jag skickar extra nyhetsbrev. Det handlar ju om att min grundsyn är att man som investerare har väldigt svårt att över tid slå börsindex. Men ibland är marknaden irrationell eller så blir efterfrågan så stor att det blir som en straffspark på börsen. Jag är ganska övertygad om att erbjudandet om att teckna sig för aktier i företaget Climeon är en sådan situation och jag har tecknat mig. Ingen ersättning har utgått för den här artikeln.

Uppdatering av hur det gick finns i den här artikeln:

Jag har inte ändrat något i mitt resonemang eller strategi, utan jag använder lite av pengarna i min lekportfölj (eller variabelportfölj som det heter på nördspråk). Lekportföljen består av mindre än 10 procent av mitt totala kapital och är till för sådana här situationer där jag på kort sikt vill spekulera. Jag skiljer nämligen på att spekulera och investera.

 • Investera = vara nöjd med den genomsnittliga avkastningen som en investering ger (läs: indexfonder)
 • Spekulera = försöka överträffa börsens genomsnittliga avkastning genom att ta en högre risk.

En möjlighet att tjäna pengar på kort sikt

Där för är min rekommendation för dig som vill ta ett ”bet” där du verkligen har oddsen på din sida att delta i börsnoteringen och nyemssionen av Climeon. Precis som i mina tidigare exempel på liknande affärer med t.ex. Engelska skolan och FM Mattsson, så är mitt tidsperspektiv väldigt kort – bara fram till den 13 oktober. Jag räknar med att sälja på första handelsdagen eller direkt i samband med det – även om många rekommenderar att hålla aktien på sikt. Notera att jag kommer att göra det här oavsett om aktien går upp eller ned.

Notera också att även om jag skriver att det är en straffspark, så är det inte riskfritt – speciellt inte på ett så pass litet företag. Aktier är aktier och risken för nedgång är inte obefintlig. I små bolag är det också alltid extra vanskligt och jag håller med tidningen Privata Affärer om att man bör teckna, men att det är med en hög risk. Jämfört med andra ”hög risk”-nyemissioner så är det dock låg risk (inom den höga risken). Ja, du fattar förhoppningsvis.

Det är dock ett spel med sannolikheter. Än så länge så är mitt track-record på aktietips 100 procent och jag tror att det här kan bli bra. Problemet dock med straffsparkar är att det inte bara är jag som ser dem, utan ibland kan det leda till att man inte får någon tilldelning av aktier som det hände med FM Mattsson och några andra tips som jag har gett.

Min rekommendation är således om man ska sammanfatta det. Teckna Climeon om du vill göra en kort spekulation med risk på kort sikt under förutsättningen att:

 • Du är medveten om att du kan förlora pengar
 • Investeringen i Climeon max är cirka 5 – 10 procent av ditt investerade kapital
 • Du redan har en bas i någon av mina fondportföljer

Har du frågor eller är osäker, återkom i kommentarerna.

Tillägg 171009: Jag vill också uppskatta de som skriver tydligt att de avstår för att det skulle bli en för stor exponering i deras portfölj. Cudos till er! Det är just sådan disciplin som kommer att göra en framgångsrik på sikt. Det här är alltså ingen hype, inget tåg man missar, utan tvärtom det går alltid fler tåg. Att stå utanför är en fullt giltig position – det är dessutom den enda positionen där man inte tar risken att förlora pengar.

Om företaget Climeon AB

Min bloggranne Lars Wilderäng på Cornucopia har länge varit en aktieägare i Climeon (grattis Lars till affären) och det är så jag lärde känna företaget för första gången för ett par år sedan. I korthet kan man säga att företaget har utvecklat en teknik som tillvaratar energin i spillvärme från industrier samt lågtempererad geotermisk värme för att generera elektricitet. Idag har de ganska stora kunder i bland annat Viking Line, Virgin Voyages, Maersk Line, CP Energy (energibolag på Island) och SSAB. Enligt mina kontakter har företaget potentialen att bli nästa Atlas Copco.

Spillvärme och geotermisk energi (under 120 °C) utgör tillsammans en stor energikälla som idag mestadels är outnyttjad på grund av begränsningar hos befintlig teknik. Climeons produkt är det första värmeåtervinningssystem som i stor skala kan nyttja denna tidigare outnyttjade energikälla för att generera el. Bolaget har därmed möjligheten att inta en ny marknad med begränsad konkurrens.

Företaget har gjort en fantastisk presentationsvideo med Richard Branson(!?):

Här är även ett par video som jag har stulit från Goda Tiders nyhetsbrev (med tillåtelse, ska sägas):

Du kan även läsa mer om både företaget och emissionen här:

Jag kan även rekommendera Lars Wilderängs artiklar:

Jag tänkte hålla mig här även om det finns mer att säga kring potential, risker (läs: 14-23 i prospektet). Det som jag fattar mitt beslut på primärt är att jag misstänker att emissionen kommer vara kraftigt övertecknad. Det vill säga att fler kommer att vilja ha aktier än vad det finns aktier tillgängliga – särskilt eftersom många redan har gått ut och sagt att de har köpt. Det kommer att skapa ett stort köptryck i anslutning till emissionen och det tänker jag försöka utnyttja. Priset på aktien är satt till 31 kr per aktie och jag tror att priset kommer att öka på väldigt kort sikt. Skulle jag ha fel kommer jag sannolikt att sälja oavsett, även om jag gillar det som företaget gör.

Anledningen till att emissionen kan bli bra

Anledningarna till att jag och flera med mig tror att emissionen kan bli bra beror framförallt på att företaget har beprövad teknik, har börjat få stora kunder och att emissionen är i princip garanterad från start. Så här skriver Cornucopia på sin blogg:

Bolaget ska lista sig på NASDAQ First North Premier via en nyemission på ca 200 MSEK. Före emissionen värderas bolaget till 1 100 MSEK. Hälften av nyemissionen är garanterad av t ex Ålandsbanken, Alfred Berg mfl investerare. Befintliga aktieägare har också sagt sig vara beredda att gå in med 90 MSEK i bolaget, även om det är icke-bindande, vilket gör att 190 av 200 MSEK i princip redan kan vara tecknade.

Privata affärer skriver på samma ämne:

Som vanligt i sådana här lite större introduktioner finns det ett antal ankarinvesterare med som köper aktier till samma pris som privatsparare. De är fem till antalet och däribland finns bland annat Ålandsbankens Fonder och Alfred Berg Kapitalförvaltning, vilket inger ett visst förtroende kring att introduktionen kommer att bli lyckad.

Mitt ”bet” således ligger snarare i själva emissionen än i företaget och dess långsiktiga potential (även om jag gillar den också). Jag tror nämligen att det kommer att bli en större efterfråga än tillgång på aktierna och därmed kommer priset att stiga direkt på börsintroduktionen. Det är det här som min spekulation ligger i.

Således kommer jag personligen att sälja direkt på fredagen den 13 oktober som är första handelsdagen. Det kan i princip bara gå på två sätt:

 • Går det upp, så säljer jag för att jag har tjänat pengar
 • Går det ner, så säljer jag för att jag hade fel i mitt antagande

Så oavsett vilket så kommer jag att sälja på fredagen. På det sättet gör man det enkelt för sig och har en tydlig strategi och slipper fastna i känslomässigt tillstånd när det väl öppnar.

Teckna aktier i börsnoteringen via Nordnet eller Avanza

Du kan teckna dig i Climeons börsnotering via både Avanza (annonslänk) och Nordnet (annonslänk). Minsta aktiepost som man kan teckna sig för i noteringen är 320 aktier a 31 kr, det vill säga 9 920 kr. Notera dock att deadline redan är imorgon – måndagen den 9 oktober klockan 17:00. Jag är ledsen för sent mejl och artikel, det har varit intensiva veckor för mig. Första handelsdag blir förmodligen fredagen den 13 oktober (varför är man vidskeplig?) :-)

För att teckna dig i nyemissionen via Nordnet (annonslänk):

 • Logga in på ditt Nordnet-konto
 • Gå till fliken ”Min Depå” i menyn
 • Klicka på ”Nyintroduktioner IPO”
 • På raden med Climeon, klicka ”svara”
 • Välj antal aktier
 • Godkänn

För att teckna i börsintroduktionen via Avanza (annonslänk):

 • Logga in på ditt Avanza-konto
 • Klicka på ”Mina sidor” i menyn
 • Klicka på ”Nyintroduktioner & emissioner”
 • På första raden med Climeon, klicka på ”svara”
 • Välj antal
 • Godkänn och skicka in

Tänk på att du måste föra över pengar till de kontona som du har tecknat dig från, helst imorgon. Det går dock ofta att göra under en bankdag. Via Avanza kan man använda deras Trustly-lösning och via Nordnet så tror jag att man kan ringa till deras kundtjänst. Notera att du kan kontakta respektive företags kundtjänst för att få hjälp att genomföra emissionen – de tjänar ju pengar på det, så det ligger i deras intresse att hjälpa dig.

Sponsrat tips: Goda Tiders Nyhetsbrev – aktietips för småsparare

Jag har en god vän som likt mig brinner för att hjälpa andra människor med att komma igång med sitt sparande och han gör det med ett par vänner i form av ett nyhetsbrev. Det är från det här brevet som jag plockar, med deras tillåtelse, straffsparkarna och skriver om dem här på bloggen.

Medan jag väljer ut 1 – 2 om året, så skickar han ut ca 20 – 30 mejl med förslag på liknande affärer under ett år. Enligt deras utsago så ligger de på ca 90 procent rätt på ”straffsparkar” och ca 65 procent rätt på affärer med högre risk. Anledningen till att jag har valt att abonnera på deras nyhetsbrev är framförallt – förutom att jag anser att man ska hjälpa sina vänner (genom att köpa deras produkter till fullpris) – är att de vänder sig till småsparare som vill börja bygga kapital. Du bör helst ha en basportfölj med fonder på över 50 000 kr, buffert och möjlighet att delta i bl.a. börsintroduktioner om ca 15 000 kr. Alla affärer görs via Nordnet / Avanza.

Många av affärerna fungerar bra för mindre portföljer och har historiskt gett en avkastning om ca 10 – 30 000 kr per år. Med tanke på att priset är 1 500 kr per år och att de dessutom har 100 procent nöjd-kund-garanti är risken hanterbar. Så om du vill ”leka” mer och få sådana här tips i din mejlkorg, anmäl ditt intresse så blir du kontaktad av dem:

Intresseanmälan kostar ingenting, men om du inte är seriöst intresserad, sätt inte upp dig på listan då jag vet att det tar tid att kontakta många som är intresserade. Tack.

Disclaimer för tydlighetens skull

Jag har inte fått någon ersättning för artikeln om Climeon. Jag är inte aktieägare i företaget och jag har inga andra intressen i det. Däremot har jag tecknat mig själv för ca 200 000 kr. Tipset om Goda Tiders nyhetsbrev har jag inte heller fått något betalt för, men jag får en liten rekommendationsersättning om det är så att du blir kund. Det är inget som påverkar kostnaden för dig dock. Du har ju dessutom pengarna-tillbaka-garanti.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev (gratis)

Om du vill få mitt nyhetsbrev med de bästa tipsen för din privatekonomi, cirka en gång i månaden, anmäl dig nedan. Nyhetsbrevet är självklart gratis och jag lovar att vårda din e-postadress lika bra som de över 30 000 andra som tar emot nyhetsbrevet. :-)
[mc_newsletter_form]

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök