Climeon – uppföljning av börsintroduktionstipset

Hur jag gjorde bort mig och vissa av mina läsare tjänade ett par tusenlappar...

Grattis till dig som utnyttjade tipset om Climeon och fick tilldening. Sålde du direkt på öppning så bör du ha tjänat mellan 2 500 och 3 000 kr. Dock lyckades jag göra bort mig i sammanhanget.

Jag måste få börja med i en annan del av den här historien. Jag har följt Climeon ett tag, framförallt genom tipsen från bloggrannen Cornucopias blogg och för att jag genuint gillar företag som arbetar med hållbara produkter. Jag anser nämligen att vi ska lämna världen som en lite bättre plats än när vi kom till den. Så när jag förra söndagen hade tid att sätta mig in i börsintroduktionen, då även av mina andra vänner och även fick tipset i Goda Tiders nyhetsbrev, då såg det bra ut. Jag gjorde min egen research, skrev artikeln och skickade ut nyhetsbrevet. Allt väl så långt.

De senaste veckorna har varit lite stökiga med väldigt mycket jobb, så i onsdags hoppade jag snabbt in på min Nordnet-depå och såg att där stod ”Climeon 6000 st”. (egentligen stod där ”Climeon ansökan – 6 000 st). Min första tanke var: ”Helvete!” (resten cenuseras). Nu har jag fått full tildelning vilket i samma ögonblick betydde att jag hade fel kring mitt antagande om överteckning. Spekulationen i Climeons börsintroduktion var just att den skulle övertecknas. Den andra tanken var:

Fan! Nu har jag mejlat 30 000+ människor, skrivit på bloggen och uppenbarligen gjort någon miss i min research.

Smart som man är, så istället för att i ett känslomässigt ögonblick andas och ta det lugnt, så kommenterar jag min förra artikel. Det första som händer, inom fem minuter, att jag får en hel del kommentarer om att de inte har fått tilldelning. Jag googlar och inser att börsintroduktionen visst övertecknades med nästan 6 gånger. Det vill säga att efterfrågan var sex gånger större än tillgången. Min andra tanke är:

Fan vad najs! Något måste ha gått fel, nu kommer jag tjäna pengar!

För att sedan ett par minuter senare få mejl från Nordnet där det står:

Vi beklagar, men du har inte fått någon tilldelning.

Så på mindre än en timme så lyckades jag:

  • Må väldigt dåligt och ångra att jag skrev något
  • Till att må väldigt bra när jag trodde att jag skulle få aktier
  • Till att bli besviken för att det inte var någon tilldelning
  • Till att må väldigt bra att jag hade rätt och några av mina läsare kommer tjäna pengar

Det roliga är att det inte slutar där. För under tiden det här pågick med mig och det kommenterades på min blogg, så hade det spridit sig på nätet att jag hade fått tilldelning (vilket var felaktigt). Så plötsligt uppstod en tråd hos Cornucopia där folk tyckte att det var djupt orättvist att jag hade fått tilldelning. Till att när det spred sig att jag hade fel, till att jag blev amatörförklarad. Så det var bara att gå in och erkänna att jag hade fel och jag stod med brallorna nere.

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans

Jag tänker att ibland får man helt bara erkänna att man inte hade koll och bjuda på det. Onekligen blev det ju en bra historia med ett lyckligt slut.

Vem får tilldelning?

En fråga som dök upp i kommentarerna var dock, hur avgörs vem som får tilldelning. Så som jag har förstått det så är det lite olika från gång till gång. I vissa emissioner gör man att man sänker minsta posten och delar ut till alla. Om överteckningen blir så stor att det inte går så vet jag att det inte är ovanligt med att man lottar ut. Om jag skulle göra en kvalificerad gissning så har man i det här fallet lottat.

Jag tror det eftersom det var väldigt olika vem som fick tilldelning och de som fick verkade ha fått 170 st aktier vilket är nästan hälften av de 320 st aktier som var minimiposten. Jag hade en depå där jag tecknade för typ 190 000 kr och sedan 6 st där jag tecknade 320 st och jag fick inte i någon av dem. Så det beror inte på summan och inte heller på tidpunkt om man ska tro kommentarerna på den förra artikeln.

Hur kan man göra för att öka möjligheten till att få?

Normalt sätt är min upplevelse att man kan öka sannolikheten för att få tilldelning med just att ha fler konton och depåer. I det här fallet med Climeon så kunde man teckna både i ISK, KF och vanlig depå. Vilket redan där skulle kunna ha gett en tre möjligheter, om man sedan även har konto på Avanza (annonslänk) och Nordnet (annonslänk), så har man det tre gånger två. Har man samma upplägg i sin partners namn så har man plötsligt 12 depåer och så vidare.

Rent statistiskt så borde jag ha fått tilldelning i en av 6 depåer eftersom överteckningen blev 6 gånger, men statistik är ju sannolikheter och inte fakta. Men det är ju bara att försöka nästa gånger. Men det här kan vara en tanke att göra om man vill delta i fler introduktioner i framtiden. Det kostar ju ändå ingenting att öppna dem.

Påminnelse om sponsrat tips om Goda Tider

Jag vill både tacka gänget på Goda Tider som var de som puttade mig över kanten att våga gå ut med det här tipset. Mycket av min artikel byggde på deras research och deras nyhetsbrevsutskick. Som jag skrev i den förra artikeln, det är ett nyhetsbrev för småsparare som kostar 1 500 kr per år och är till för den som vill ha tips på rena aktiespekulationer på både korta och långa tidshorisonter. Jag använder det i min lekportfölj, särskilt eftersom de har en pengarna tillbaka-garanti. Om du är intresserad att få mer info av dem, gör en intresseanmälan nedan:

Många av affärerna fungerar bra för mindre portföljer och har historiskt gett en avkastning om ca 10 – 30 000 kr per år på en liten portfölj. För att vara supertydlig, jag får en liten ersättning om du tecknar dig för nyhetsbrevet.

Så, avslutningsvis: Tack för att du läser min blogg, har tålamod med mig och grattis om du fick tilldelning och tjänade pengar! :-)

Prenumerera på mitt nyhetsbrev (gratis)

Om du vill få mitt nyhetsbrev med de bästa tipsen för din privatekonomi, cirka en gång i månaden, anmäl dig nedan. Nyhetsbrevet är självklart gratis och jag lovar att vårda din e-postadress lika bra som de över 30 000 andra som tar emot nyhetsbrevet. :-)
[mc_newsletter_form]

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök