Climeon – uppföljning av börsintroduktionstipset

Hur jag gjorde bort mig och vissa av mina läsare tjänade ett par tusenlappar...

Grattis till dig som utnyttjade tipset om Climeon och fick tilldening. Sålde du direkt på öppning så bör du ha tjänat mellan 2 500 och 3 000 kr. Dock lyckades jag göra bort mig i sammanhanget.

Jag måste få börja med i en annan del av den här historien. Jag har följt Climeon ett tag, framförallt genom tipsen från bloggrannen Cornucopias blogg och för att jag genuint gillar företag som arbetar med hållbara produkter. Jag anser nämligen att vi ska lämna världen som en lite bättre plats än när vi kom till den. Så när jag förra söndagen hade tid att sätta mig in i börsintroduktionen, då även av mina andra vänner och även fick tipset i Goda Tiders nyhetsbrev, då såg det bra ut. Jag gjorde min egen research, skrev artikeln och skickade ut nyhetsbrevet. Allt väl så långt.

De senaste veckorna har varit lite stökiga med väldigt mycket jobb, så i onsdags hoppade jag snabbt in på min Nordnet-depå och såg att där stod ”Climeon 6000 st”. (egentligen stod där ”Climeon ansökan – 6 000 st). Min första tanke var: ”Helvete!” (resten cenuseras). Nu har jag fått full tildelning vilket i samma ögonblick betydde att jag hade fel kring mitt antagande om överteckning. Spekulationen i Climeons börsintroduktion var just att den skulle övertecknas. Den andra tanken var:

Fan! Nu har jag mejlat 30 000+ människor, skrivit på bloggen och uppenbarligen gjort någon miss i min research.

Smart som man är, så istället för att i ett känslomässigt ögonblick andas och ta det lugnt, så kommenterar jag min förra artikel. Det första som händer, inom fem minuter, att jag får en hel del kommentarer om att de inte har fått tilldelning. Jag googlar och inser att börsintroduktionen visst övertecknades med nästan 6 gånger. Det vill säga att efterfrågan var sex gånger större än tillgången. Min andra tanke är:

Fan vad najs! Något måste ha gått fel, nu kommer jag tjäna pengar!

För att sedan ett par minuter senare få mejl från Nordnet där det står:

Vi beklagar, men du har inte fått någon tilldelning.

Så på mindre än en timme så lyckades jag:

 • Må väldigt dåligt och ångra att jag skrev något
 • Till att må väldigt bra när jag trodde att jag skulle få aktier
 • Till att bli besviken för att det inte var någon tilldelning
 • Till att må väldigt bra att jag hade rätt och några av mina läsare kommer tjäna pengar

Det roliga är att det inte slutar där. För under tiden det här pågick med mig och det kommenterades på min blogg, så hade det spridit sig på nätet att jag hade fått tilldelning (vilket var felaktigt). Så plötsligt uppstod en tråd hos Cornucopia där folk tyckte att det var djupt orättvist att jag hade fått tilldelning. Till att när det spred sig att jag hade fel, till att jag blev amatörförklarad. Så det var bara att gå in och erkänna att jag hade fel och jag stod med brallorna nere.

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans

Jag tänker att ibland får man helt bara erkänna att man inte hade koll och bjuda på det. Onekligen blev det ju en bra historia med ett lyckligt slut.

Vem får tilldelning?

En fråga som dök upp i kommentarerna var dock, hur avgörs vem som får tilldelning. Så som jag har förstått det så är det lite olika från gång till gång. I vissa emissioner gör man att man sänker minsta posten och delar ut till alla. Om överteckningen blir så stor att det inte går så vet jag att det inte är ovanligt med att man lottar ut. Om jag skulle göra en kvalificerad gissning så har man i det här fallet lottat.

Jag tror det eftersom det var väldigt olika vem som fick tilldelning och de som fick verkade ha fått 170 st aktier vilket är nästan hälften av de 320 st aktier som var minimiposten. Jag hade en depå där jag tecknade för typ 190 000 kr och sedan 6 st där jag tecknade 320 st och jag fick inte i någon av dem. Så det beror inte på summan och inte heller på tidpunkt om man ska tro kommentarerna på den förra artikeln.

Hur kan man göra för att öka möjligheten till att få?

Normalt sätt är min upplevelse att man kan öka sannolikheten för att få tilldelning med just att ha fler konton och depåer. I det här fallet med Climeon så kunde man teckna både i ISK, KF och vanlig depå. Vilket redan där skulle kunna ha gett en tre möjligheter, om man sedan även har konto på Avanza (annonslänk) och Nordnet (annonslänk), så har man det tre gånger två. Har man samma upplägg i sin partners namn så har man plötsligt 12 depåer och så vidare.

Rent statistiskt så borde jag ha fått tilldelning i en av 6 depåer eftersom överteckningen blev 6 gånger, men statistik är ju sannolikheter och inte fakta. Men det är ju bara att försöka nästa gånger. Men det här kan vara en tanke att göra om man vill delta i fler introduktioner i framtiden. Det kostar ju ändå ingenting att öppna dem.

Påminnelse om sponsrat tips om Goda Tider

Jag vill både tacka gänget på Goda Tider som var de som puttade mig över kanten att våga gå ut med det här tipset. Mycket av min artikel byggde på deras research och deras nyhetsbrevsutskick. Som jag skrev i den förra artikeln, det är ett nyhetsbrev för småsparare som kostar 1 500 kr per år och är till för den som vill ha tips på rena aktiespekulationer på både korta och långa tidshorisonter. Jag använder det i min lekportfölj, särskilt eftersom de har en pengarna tillbaka-garanti. Om du är intresserad att få mer info av dem, gör en intresseanmälan nedan:

Många av affärerna fungerar bra för mindre portföljer och har historiskt gett en avkastning om ca 10 – 30 000 kr per år på en liten portfölj. För att vara supertydlig, jag får en liten ersättning om du tecknar dig för nyhetsbrevet.

Så, avslutningsvis: Tack för att du läser min blogg, har tålamod med mig och grattis om du fick tilldelning och tjänade pengar! :-)

Prenumerera på mitt nyhetsbrev (gratis)

Om du vill få mitt nyhetsbrev med de bästa tipsen för din privatekonomi, cirka en gång i månaden, anmäl dig nedan. Nyhetsbrevet är självklart gratis och jag lovar att vårda din e-postadress lika bra som de över 30 000 andra som tar emot nyhetsbrevet. :-)
[mc_newsletter_form]

Relaterade artiklar

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

14 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Jag skulle vilja diskutera hur det rent tekniskt går till vid de flesta nyintroduktioner. Jag tar det i kronologisk ordning. Det kan se ut på följande sätt:

  Dag 1: Sista dag för att ange om man vill vara med och hur många aktier man vill teckna. Ofta finns det även ett villkor att man denna dag skall ha likvida medel på sitt konto som motsvarar det antal aktier man önskar teckna.

  Dag 3: Meddelande kommer om huruvida man erhållit tilldelning och hur många aktier man i så fall fått.

  Dag 5: Pengarna dras från kontot och aktierna syns på din depå. Handeln på börsen börjar.

  Nu till hur jag tycker att det borde vara. För det första inser jag naturligtvis att det är emittenten som bestämmer hur tilldelningen skall vara dvs vem som skall få köpa aktier och till vilket antal. Däremot anser jag att jag borde kunna lägga ett förbehåll innebärande att om jag inte får det antal aktier jag vill ha (eller ett mindre antal som jag också i så fall anger) så avstår jag från att deltaga i emissionen.

  Dessutom finner jag det helt uppåt väggarna att jag dag 1 skall behöva ha likvida medel på mitt konto motsvarande det antal aktier jag vill ha men som jag i de flesta fall inte får. Det kan ju medföra att jag för att få fram pengarna tvingas sälja något som jag kanske hellre hade behållit om jag vetat att jag inte skulle få tilldelning.

  I stället borde det vara så att jag inte behöver sätta in pengarna förrän dag 4, dvs dagen efter det att jag får besked om hur stor min tilldelning blir. Detta är egentligen så självklart att jag inte kan förstå att det inte har genomförts redan.

  Man kan tycka att även vi som är tänkta att tillföra kapitalet borde ha något att säga till om och mina ovanstående förslag finner jag inte vara särskilt långtgående.

  Synpunkter emotses!

  Gravatar för användaren
  Leif Carlsson
 2. Jovisst kan man öka chansen att få tilldelning genom att teckna i många depåer, MEN blir IPO’n inte övertecknad så får du full tilldelning och aktien kanske handlas under introduktionspriset, då är det inte lika roligt. Många IPO begränsar tecknandet till 1 st. per kontotyp eller 1 st. per person. Det är upp till bolaget att göra det, många bolag vill ha en bred ägarskara! Men rent generellt så brukar det vara en bra affär att teckna bolag som ska noteras på Nasdaq, på de mindre listorna kan kursen dra iväg riktigt ordentligt men det är naturligtvis högre risk. Men läser man på och räknar lite och läser vad tidningarna rekommenderar så brukar det gå bra. Jag själv har fått 3 tilldelningar i år av ca 10 ansökningar! Alla 3 har gått bra!

  Gravatar för användaren
  Roger Hübner
 3. Hej,
  Jag är en småsparare/nybörjare och fick upp ögonen för detta bolag som verkligen har en produkt som är högaktuell för klimatförändringen.
  Finns det ngt som är rätt eller fel när man skall gå in i ett bolag som tex Climeon?
  Finns det någon riktkurs eller kan man räkna med att det blir en satellit som Fingerprint på sikt?

  Tacksam för tips:-)

  /Startblocket

  Gravatar för användaren
  Micke
 4. Tack för kanontips!
  Normalt sett brukar jag sikta på 30% vid introduktioner men denna gång när du Jan tipsade, så satte jag sälj till 45 kr vilket innebar 45 % i avkastning

  Tack Stefan H hade missat det med flera konton… nu har jag skapat varsitt konto till familjen och min strategi kommer vara 80-20 avseende värdepapper kontra kontanter.

  Så var hittar vi nästa intressanta placering?
  Sålde av Gapwaves förra veckan med lite över 200 % vinst som behöver komma i arbete ;-)

  Tack Jan för en givande blogg och som redan varit givande för barnen ! Gillar din tanke om pengamaskin

  Gravatar för användaren
  Nisse Fika
  1. Spectracure

   Gravatar för användaren
   Sebbe
 5. Vad tror ni om aktiens snara framtid?

  Gravatar för användaren
  Anders
 6. Om du hade fått tilldelning hade du då sålt dom direkt inom bara några minuter? Hade du sålt dom manuellt eller genom nån autosälj funktion ?
  Själv fick jag ingen tilldelning denna gång heller men såg på Avanza att dom gick upp kraftigt första minuterna och snabbt ner, för att alla sålde direkt ?

  /Rookie

  Gravatar för användaren
  Axl
 7. Tack för tipset! Känslorna gick mycket upp och ner när man hade tecknat sig. Dock ingen tilldelning för mig heller.
  Rekommenderar bloggen till alla börs-intresserade jag känner. Du gör ett fantastiskt jobb. keep it up!

  Gravatar för användaren
  Marcus D
 8. Du tipsar om att man, för att öka chansen att få tilldelning, kan teckna i flera depåer och olika konton. Sätter du då in pengar på alla dessa konton innan du vet om du blir tilldelad aktier? Det påverkar ju skatten på dina konton. Om du sedan inte får tilldelning och tar ut pengarna igen påverkas ju skatten (eftersom insättningar räknas med i underlaget). Hur löser man detta bäst?

  Gravatar för användaren
  Marie
 9. Att teckna tex 200.000kr från endast 1 konto gör att man riskerar att skjuta sig själv rejält i foten. Enda gången man får full tilldelning är när ingen vill ha aktien… och man minimerar vanligen sina chanser till att få någonting alls jämfört med att teckna ur flera depoåer.

  Därför tecknar jag aldrig mer än minimibeloppet per depå. Vill man ha fler aktier är det precis som du skriver bättre att teckna från mer än 1 depå. (Det är gratis att öppna fler depåer både på Avanza o Nordnet o man kan fritt flytta aktier mellan konton hos samma bank).

  Gravatar för användaren
  Stefan H
 10. Jag tackar för ett kvalitativt tips, och beklagar att jag inte fick någon tilldelning.

  Dock, nu funderar jag på Climeon som ett generellt portföljalternativ med några års tålamod.
  Det är ett högintressant företag.

  Gravatar för användaren
  Sofia Rydén

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök