CNN Money: sätt att bli rik

5 sätt att bli rik enligt CNN Money:

1. Se till att sparande sker automatiskt. Att låta en del av lönen gå direkt till spar- eller investeringskontot är bästa knepet för att stadigt få en tjockare plånbok. Med autogirering får du en regelbundehet som lönar sig. Ju tidigare du sätter i gång desto bättre – väntar du för länge måste det sparade beloppet varje månad bli betydligt högre för att du ska nå ditt mål.

2. Spara i aktier. Även om aktier kan vara en riskfylld investering är det den bästa sparformen över lång tid, med över 10 procent årlig avkastning i snitt sedan 1926. Att ha runt 70 procent av sparpengarna i aktier är en rimlig nivå, enligt CNN Money. Om du inte är aktieexpert kan en bred indexfond vara ett bra alternativ.

3. Maximera din lön. Det är givetvis enklare att förverkliga drömmen om miljonen om du tjänar bra. En bra investering i sin framtid är att skaffa sig en utbildning, det lönar sig över tid även om studieåren kan bli magra. Är du trött på skolbänken gäller det att få ut så mycket som möjligt av just din situation – se till att hålla koll på vad andra i din bransch tjänar och se till att ligga i topp där.

4. Dra nytta av skattereglerna. Kolla vilka sparformer som är skattemässigt gynnsamma för just dig. I Sverige kan man exempelvis slippa vinstskatt med en så kallad kapitalförsäkring.

5. Sluta inte spara. Att du upphör med sparandet betyder inte att inflationen gör det – med åren blir din miljon värd allt mindre och då kan det bli svårt att upprätthålla den livsstil du drömt om.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

Endast en kommentar till denna artikel:

 1. Jag ser bara ett problem här: Har du ingen lön så är det omöjligt att bli rik.

  Som Walt Disney en gång sa: ”If you can’t get a job, you start a company”. Håller med, vilka andra alternativ har man i en sådan situation? Går snabbare att skapa en miljon i sparade medel som entreprenör än som hårt arbetande man eller kvinna idag.

  Som Robert Kiyosaki en gång visade upp i en av sina böcker. Han visade upp hur hans fru skapade miljoner genom att hitta en hyresfastighet, hyrde ut den till någon hyresgäst och lånade någon miljon till köpet. En del pengar blev över och hamlade på hennes sparkonto. Alltså snabbare att vara entreprenör än att arbeta hårt för pengarna som anställd.

  Jag säger inte att folk inte ska arbeta, men gör lite sido affärer för skojs skull. Större sparkonto är väl aldrig fel?

  Gravatar för användaren
  Mathias

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök