ComputerSweden :: Affärsänglar finns dom?
Sök:

ComputerSweden :: Affärsänglar finns dom?

Jag läser två morgontidningar i mån av tid – den ena är Dagens Industri och den andra är Computer Sweden. Igår morse publicerade ComputerSweden #2008-53  en artikel om hur rika privatpersoner finaniserar nystartade teknikbolag.

Jag tycker att det är en läsvärd artikel ur flera perspektiv – inte minst understryker den hur viktigt det är med att förmögenhetsskatten försvinner så att pengarna kommer till bättre användning. De som är rika och framgångsrika återinvesterar ALLTID sina pengar, de som inte gör det är lätträknade. Jag kan ju bara titta på mig själv – jag är ingen rik person men ändå har jag pengar i 3 företag redan idag, det är ju inte direkt som så att det kommer att bli mindre företag med tiden. Anledningen till att just jag väljer företag är för att det är den investeringstyp som har absolut störst potential och växthöjd.

Änglar lägger miljarder på ny teknik

Privatpersoner satsar varje år upp­emot tre miljarder kronor i teknikföretag som är så färska att inte ens riskkapitalet vågar sig dit. De kallas affärsänglar.

När riskkapitalbolagen söker sig uppåt i värdekedjan och satsar på säkrare kort blir privatpersoner, så kallade affärsänglar, allt viktigare för unga it-bolag när de ska finansiera sin verksamhet.

Och det finns gott om privatpersoner som är beredda att lägga en slant. Maria Nilsson, nätverksansvarig på Sting Business Angels, uppskattar att privatpersoner satsar två till tre miljarder kronor varje år i onoterade tillväxtbolag.

– Det finns ingen exakt siffra eftersom det inte finns några register och liknande över de här investeringarna. Men forskning har visat att det rör sig om de summorna, säger Maria Nilsson.

– Ofta är det entreprenörer som själva har byggt bolag och tjänat sina pengar på det, men som sedan vill fortsätta vara med och utveckla bolag.

Maria Nilsson har stor erfarenhet av att arbeta med affärsänglar. Tidigare var hon affärsängelsansvarig på Svenska Riskkapitalföreningen men sedan ett par månader tillbaka är hennes arbetsgivare Sting, som hjälper innovatörer att bygga sina företag.

Enligt Maria Nilsson är it mycket populärt bland affärsänglarna.

– När vi gör våra sammanställningar brukar det segmentet hamna högst. Där är kapitalbehovet stort eftersom det tar tid innan nya tekniker kan komma ut på marknaden. Medicinteknik och miljöteknik är andra populära segment, men det finns också personer som satsar pengar i till exempel tjänstesektorn.

Inom it är det mycket internet som gäller nu, både vad gäller teknik och tjänster. Även olika former av mjukvara är intressant för änglarna.

När Maria Nilsson var på Svenska Riskkapitalföreningen var hon med och gjorde de rapporter om affärsänglarnas investeringsvilja som finns tillgängliga. Förra årets siffror är ännu inte klara, men 2006 ökade de investeringar som görs via affärsängelnätverk med 28 procent.

– Det kommer att öka också under 2007, säger hon. Men man ska också komma ihåg att affärsänglarna är mer känsliga för börsnedgångar än det formella riskkapitalet. Många affärsänglar har noterade innehav och går börsen ner påverkas de.

Affärsänglarna blir viktigare för de unga it-företagen i takt med att riskkapital­bolagen söker sig uppåt i näringskedjan.

– De första pengarna är så svåra och så viktiga. Här på Sting har vi en fond som riktar sig till teknikbolag i extremt tidiga skeden. Till en början satsade vi en och en halv miljon per bolag, men vi märkte att det inte räckte för att ta dem till nästa fas. Nu har vi utökat den summan till fyra miljoner kronor, men det är fortfarande svårt, säger hon.

Källor:

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

 1. Vit pil

  Kul att det finns folk som vågar satsa.

  Jag funderar faktiskt på om det inte skulle vara en kul grej att skrota dåliga aktiebolag faktiskt. Skapa en s k ”likvidationds fond” där målet är att göra som Gordon Gekko: ta över bolag med finansiella trubbel och sedan sälja ut tillgångarna dyrt och sedan likvidera bolaget, skatta på pengarna och sedan sätta de in i nya projekt för att där tjäna mer pengar.

  Skulle varit jäkligt kul:).

  Skulle du vilja satsa en slant i en gemensam fond madwax? Jag lägger förstås in en slant jag med (det är ju en fond som sagt). Säg att vi skapar en fond med säg 100 miljoner kr. Säg en management fee på 3% årligen samt en success fee på 10% till de som sitter i fondens styrelse och gör grov jobbet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.