Corona & Börsen | Har du en fråga du har tänkt på men inte ställt?
Fem tips att komma ihåg och en möjlighet att ställa frågor... ?
På mindre än en månad har börsen nu fallit med nästan 30 procent. Vi har upplevt de värsta nedgångarna på Stockholmsbörsen någonsin. Osäkerheten är stor och saker som inte borde kunna ske, sker uppenbarligen. Då har vi inte ens börjat prata om själva viruset och dess påverkan på samhället. Nedan följer en sammanfattning av tidigare artiklar, tips på hur man kan tänka och en möjlighet för dig att ställa frågor. Jag tänker att vi försöker hjälpas åt att svara på dessa samt lägga upp dem i tråden.
Jag förstår att det är lätt att vara orolig när man ser sina pengar försvinna. Man kanske till och med månadssparar in pengar som ett par dagar senare är borta och man känner sig som en idiot. Jag vet själv hur det känns då vi själva ligger back väldigt mycket pengar. Nedan följer skärmdump från t.ex. vårt Avanza-konto per den 24 mars. Vi ligger en mindre personbil back. Då är Avanza inte ens banken där vi har majoriteten av våra pengar. Så vi sitter genuint i samma båt som du.

Att ens sparande kan sjunka i värde ingår dock i själva konceptet att investera. Det är den risken som vi får betalt för. Skulle det inte finnas någon risk så skulle det inte heller finnas någon avkastning.
Syftet med den här artikeln är tvåfaldigt. Den är en sammanfattning av några av de viktigaste punkterna att försöka komma ihåg, särskilt i situationer som nu. Det andra syftet är att verkligen ge dig möjligheten att få skriva dina frågor, funderingar eller kommentarer. Jag tänker att vi tillsammans kan hjälpas åt med att samla ihop en kunskapsbank som även andra kan ha glädje av.
Jag vet att det är tufft, men försök verkligen håll ut. Det kommer sannolikt bli än mörkare, men det kommer att komma en morgondag även i den här situationen. Ta hand om hälsan, dina nära och kära och låt oss hjälpas åt i den här för samhället ganska allvarliga stund. ?
Många hälsningar,
Jan Bolmeson
Senast uppdaterad: 200328. 11:02
Uppdateringshistorik
- 200328 – Lade till lite läsvärda externa länkar
- 200322 – Publicerade artikeln: ”Dags att köpa nu? | Historiskt har börskrascher varit bra köplägen”
- 200320 – Publicerade artikeln: ”Spiltan Räntefond Sverige | Min första riktiga miss i denna krisen”
- 200319 – Lade till intervjun med den oberoende finansielle rådgivaren Henrik Tell
- 200319 – Lade till länk till artikeln ”Spiltan Räntefond Sverige: mitt första misstag”
- 200318 – Svarade på de flesta kommentarer och uppdaterad med bra andra länkar
- 200318 – Lade till intervjun med LYSAs VD Patrik Adamson
- 200315 – Lade till intervjun med Eric Strand
- 200314 – Lade till tabellerna under tips 3.
Tips #1. Givet att du har gjort rätt från början, sitt still i båten!
De flesta rekommendationer som man hör från duktiga investerare och människor med erfarenhet är:
Sitt still i båten. Försök inte tajma marknaden, ändra inte din strategi, ändra inte ditt månadssparande eller något annat om inte dina mål, din risktolerans, sparhorisont eller något annat i din situation har förändrats. Hur marknaden går är inte en anledning till förändring.
Historiskt har det alltid visat sig vara det bästa rådet. Att försöka tajma marknaden, hur lockande det än må vara, kostar för de absolut flesta mer än det smakar. Kom ihåg som vi pratade om i avsnitt #142:
Det finns bara två typer av investerare – de som inte vet vart marknaden är på väg och de som inte vet om att de inte vet.
Att sitta still i båten är högst sannolikt det absolut bästa även den här gången. Men! Det förutsätter att man har gjort ”rätt” från början. ”Rätt” i det här fallet handlar om att svara på följande frågor:
- Påverkar den här nedgången din vardag eller nuvarande livsstil negativt?
- Har din sparhorisont, riskprofil eller omständigheter förändrats tillräckligt mycket för att motivera en portföljförändring / förändring i ditt sparande?
- Har ditt behov av buffert för oförutsedda utgifter förändrats? (T.ex. har du varslats?)
Om svaren på ovanstående frågor är ”Nej” då finns det egentligen inget behov till att göra någon förändring. Det vill säga; om situationen rationellt är likadan idag som för tre månader sedan så tipset att fortsätta precis som vanligt. Det vill säga:
- Fortsätt månadsspara,
- Behåll dina fördelning mellan aktier och räntor och ombalansera vid behov,
- Försök hålla fokus på andra saker än börsen och logga inte in på dina konton
Forskningen har inte förändrats kring att det bästa du kan göra är är att spara regelbundet, långsiktigt, globalt och billigt. Se gärna vår artikelserie om ”Vad säger forskningen?” (Del 1, del 2 och del 3). Det är fortfarande det som kommer att ge dig bäst odds över tid. Tittar man på historisk statistik – även om den självklart inte är en garanti för framtiden – så har börsen efter en riktigt dålig månad haft följande utveckling:
- Efter 1 år var börsen högre upp i hälften av fallen med i genomsnitt 14 %.
- Efter 3 år var den högre upp i mer än 70 % av fallen med i genomsnitt +42.5 %
- Efter 5 år var den högre upp i mer än 80 % av fallen med i genomsnitt 94 %.
Sammanställningen ovan är från bloggrannen Ben Carlson och visar att efter regn kommer alltid sol.
Tips #2. Om du har svårt att sova om natten kan det vara feedback på för hög risk
Om det däremot är att du sover dåligt om natten och oroar dig för dina pengar – då kan det vara en feedback på att du har tagit en för stor risk. Då kan det vara en idé att se över balansen i ditt totala sparande och eventuellt sänka risken. Det gör du genom att minska andelen aktier och öka andelen räntor eller kontanter. Den bästa artikeln på ämnet handlar om vår Fyra-hinkar-princip:
- Fyra-hinkar-principen 2021 - Ett sätt att strukturera din ekonomi som ett proffs för att få bättre balans och kanske även bättre avkastning över tid
När du ligger rätt i risk så kommer du känna så som många av våra läsare och medlemmar i Patreon-communityn gör:
Fick precis info från Lysa om 10 %-värdeförlust och svarade. ”Tack för info, tänkte på detta härom dagen. Jag konstaterade att jag känner mig trygg med min investeringsstrategi. Diversifierade och genomtänkt portföljer och har rejäl buffert med likvida medel.” Jag hade nu landat i den strategin jag har nu så småning om, er podd och engagemang har gjort det väsentligt strigentare, roligare, intressantare och mindre ensamt. Tack!
Evis
eller
Själv har jag inte sålt alls och kommer fortsätta månadsspara som vanligt. Och jag kommer göra en ombalansering nu i april som verkar ha en helt okej tajming. Jag är framförallt nyfiken om jag slutligen hade lyckats hitta rätt risknivå i mina hinkar. Än så länge tycker jag att börsraset är mer intressant än skrämmande. Tror jag kan se på det som ett bra tecken. ;)
Adde
Vi själva upplever att vi ligger rätt i risk och därmed äter vi vår egen medicin och fortsätter precis som vanligt. Den här tryggheten kommer dock från att vi har varit med om nedgångarna 1998, 2001 och 2008. Helt ärligt upplever jag paniken 2008 fortfarande som värre än den som är idag. Med Corona så vet vi – även om det kanske inte känns så idag – att om 18 månader kommer det vara bättre. Med stor sannolikhet har toppen passerat, det kommer finnas vaccin och vi kommer vara betydligt mer förberedda för nästa pandemi.
Dessutom så finns det ganska många ljuspunkter i allt mörker också. På SVT Rapport idag (ca 09:20 in) hade de ett inslag om att man har redan har påbörjat prekliniska tester på ett vaccin. Det vill säga att man redan testar vaccin på djur idag och räknar med att testa på människor i april(!). Aldrig någonsin har det gått så fort från att ett virus har upptäckts till att man har kommit så långt med ett vaccin på så kort tid. Problemet är bara att känslan ”rädsla” har en gräddfil i vår hjärna. Lyssna gärna på Anders Hansens fantastiska vinterprat på ämnet.
Tips #3. Kriser har alltid kommit och gått vilket gör det här till ett fantastiskt lärotillfälle
Jag tror genuint att det inte är annorlunda nu. Kriser har alltid kommit och gått, börsnedgångar har alltid kommit och gått och så kommer det vara även i framtiden. Nedan följer några av mina favoritbilder i sammanhanget.
Amerikanska börsen och historiska kriser Den amerikanska börsens utveckling uppdelad i uppgångs och nedgångsperioder med genomsnittliga siffror. Våra känslor i förhållande till en hypotetisk 5-års period på börsen. Amerikanska börsen 1, 3 och 5 år efter en nedgångsmånad som den vi är inne i Tid för återhämtning Historiska nedgångar på amerikanska börsen
Den första visar den amerikanska börsens utveckling. Notera att kriser har alltid funnits och att börsen ändå har gått upp. Värt att notera är att skalan dessutom är logaritmisk. Det betyder att det har gått långt mycket bättre än vad kurvan dessutom ger sken av. Den andra bilden visar börsens olika uppgångs och nedgångsperioder. Notera gärna längden, den totala och genomsnittliga nedgången. Vi är alltså inte på något sätt i någon unik situation som inte har hänt förut. Den sista bilden visar det klassiska misstaget hur vi småsparare normalt agerar. Vi köper dyrt och säljer billigt (läs: typ nu).
Ett sätt att se på den här situationen är således som ett fantastiskt lärotillfälle.
När en person med pengar träffar en person med erfarenhet, brukar alltid samma sak hända. Personen med pengar får erfarenhet och personen med erfarenhet får pengar.
Se till att verkligen maximera insikterna för dig själv utifrån den här situationen. Just nu är det möjligt att få erfarenhet som du kommer att kunna tjäna tusentals, kanske till och med hundratusentals kronor på sikt. Exempel på frågor att ställa sig just nu är:
- Hur känns det just nu?
- Var det så här du trodde att det skulle kännas?
- Hur beter du dig just nu?
- Loggar du in / Undviker du att logga in?
- Lyssnar du på media och andra experter? Om ja, vilka?
- Vart vänder du dig för stöd?
- Sover du om natten eller oroar du dig?
- Är det något som du skulle önskat gjort annorlunda? Vad?
Den här reflektionen kommer du verkligen ha glädje av resten av din investeringskarriär. Det går nämligen inte att ”fejka” de känslor som uppstår just nu. Trots att vi har pratat om det i otaliga avsnitt fram tills idag.
Ingen kan lära sig vilken typ av investerare de är när börsen bara går upp. Alla får däremot en möjlighet att se vilken typ av investerare de verkligen är när börsen rasar som nu.
Veckor som dessa visar också varför IQ inte är den enda framgångsfaktorn på börsen. Det handlar lika mycket om att kunna behålla lugnet när folk och världen går bananas runt omkring. Att då ha en plan och strategi hjälper självklart också till även om det inte heller är en garanti. Alla kan bygga en portfölj men alla kan inte hålla sig till sin plan.
Det är därför det många gånger är bättre att ha en suboptimal som man håller sig till än en perfekt plan som man överger. Den genomsnittlige 30- och 40-åringen upplever just nu sin första riktiga nedgång, kanske till och med början på börskrasch. På sätt och vis är det bra eftersom krascher är den enda garantin man har när man investerar. Om man sparar långsiktigt är det här ett riktigt bra lärotillfälle att komplettera sin plan och strategi med. Jag personligen är sjukt tacksam att jag fick den här läxan för 12 och 20 år sedan, annars hade jag aldrig kunnat skriva det jag skriver idag.
Tips #4. Titta på utveckling i procent mot index, ej i absoluta kronor, och få en anledning att fira! ?
Om du dessutom har gjort som vi och många andra rekommenderat och spritt äggen i flera korgar och använt en fondrobot eller våra modellportföljern, så borde du dessutom ligga betydligt bättre än index. Om jag tittar på våra modellportföljer så ser situationen ut som följer:
- Amerikanska börsen i år: -23,76 %
- Svenska börsen i år: -23,69 %
- RikaTillsammans-portföljen (25 % aktier, 50 % räntor, 25 % guld): +1,35 %
- Nybörjarportföljen (50 % aktier, 40 % räntor, 10 % guld): -10,24 %
- Globala barnportföljen (80 % aktier, 10 % räntor, 10 % guld): -15,12 %
- Försiktiga portföljen: (20 % aktier, 75 % räntor, 5 % guld): -4,7 %
Till och med vår mest riskabla portfölj, Globala barnportföljen, ligger gott och väl nästan 8 % bättre än börsindexen.
Globala barnportföljen Försiktiga portföljen Nybörjarportföljen RikaTillsammans-portföljen
Har du dessutom använt vår Fyra-hinkar-princip med en ordentlig buffert och mellanriskhink så borde du ligga väldigt bra positionerad både nu och inför framtiden. Det är faktiskt något som är värt att fira. Det är nu du får betalt för att ha lagt in de tråkiga räntefonderna som inte ger någon avkastning. Det är nu du får betalt för att inte ligga i 100 % aktier. ?
Tips #5. Lägg fokus på det som du kan påverka
Vi människor har ett stort behov av att vilja göra något, att vara aktiva och påverka vår situation. Forskning visar att när vi har kontroll över vår situation så mår vi betydligt bättre än då motsatsen gäller. Problemet i den här situationen är att välja att påverka rätt sak. Det som du kan påverka är bland annat:
- Handhygien, kontakt med andra människor, jobba hemifrån och följ råden från experter och myndigheter.
- Antalet inloggningar på ditt konto
- Din nyhetskonsumtion
- Dina förväntningar
- Förhållningssätt till börsen och media
- Din plan, dina mål och din strategi
- Din balans och tillgångsallokering
- Hur mycket du sparar
- Kostnader och förvaltningsavgifter
- Vem du lyssnar på
Alla punkterna ovan kan du påverka och kan vara värt att bara gå igenom för sig själv. Det som du däremot inte kan påverka och i största möjliga mån kan försöka undvika är bland annat:
- Virusets utbredning och påverkan
- Marknadens och ekonomins utveckling
- Politikers och andra experters beslut (om t.ex. skolors stängning)
- Avkastningen på dina pengar
- Medias ibland dystopiska rapportering om börsen
- Andra investerares reaktioner
- Oljeprisets (och andra nyckeltals) utveckling
Förra veckan var jag iväg i fem dagar på ett meditationsretreat i Dalarna utan telefon, internet och dator. Så här i efterhand inser jag att det är nog ett av de bästa ställena man kan vara på i en sådan här situation som är på börsen just nu. Ju mer man kan zoona ut, desto bättre. ?♀️
Vad säger andra? Vanguards information till sina kunder/rådgivare
Nedan följer en del dokument som fondbolaget Vanguard skickar ut till sina klienter och rådgivare. Väl värt att läsa även om det inte säger något annat än det som jag skriver ovan.
Vad säger andra? Kort intervju med fondförvaltaren Eric Strand
I samband med veckans artikel spelade vi idag (200315) in följande artikel med fondförvaltaren Eric Strand:
Kommentera gärna vad du tog med dig. ?
Bonus #05 – Intervju med LYSAs VD Patrik Adamson
Nedan följer en kort intervju med LYSAs VD om marknadssituationen.
Bonus 06 – Intervju med finansielle rådgivaren Henrik Tell
Nedan följer en kort intervju med den oberoende finansiella rådgivaren Henrik Tell:
Bonustips – Njut och uppskatta livet
Det sista bonustipset är inspirerat av bloggrannen Nick Maggiuli. Det handlar om att faktiskt njuta av och uppskatta livet. Den absoluta majoriteten av oss kommer få en lättare förkylning, kanske ligga med feber en dag eller två och sedan kommer livet återgå till det normala. Men det finns några som inte kommer vara så lyckosamma. Följande scenario är tänkvärt:
Föreställ dig ett par som har sparat i 40 år. De har jobbat hårt för att kunna ha en god pension. De har inte ätit ute särskilt ofta eller unnat sig saker. De har tagit alla de rätta besluten. När de väl gått i pension bestämmer de sig för att njuta av livet lite. De åker på en skidsemester till Norditalien. Skidåkning i strålande vackert värde. Sedan händer. Det börjar med en hostning, men det blir värre. Febern kommer. Sedan inser de att de har fått det.
Ett variant på scenariot ovan kommer tyvärr utspela sig för en hel del personer. Alla dessa år av att ha gjort rätt, sparat och snålat. Kanske helt i onödan. Det här ligger mig tyvärr nära om hjärtat. Min egen pappa blev inte mer 49 år gammal. Det är därför det är viktigt att också leva livet. Ja, visst ska man spara, investera och tänka långsiktigt. Men det gäller att ha balans och faktiskt unna sig och framförallt njuta av dagen idag också.
Vanliga frågor
Nedan följer en sammanfattning av vanliga frågor som jag har fått och som jag tänker att vi hjälps åt att svara på. Ställ därför gärna frågor i kommentarerna, ju fler desto bättre.
Som jag skrivit ovan är det väldigt vanskligt att sia om framtiden. Jag personligen försöker än så länge att inte se det som någon jätterea där man ska köpa på sig. Vi ligger fortfarande ”bara” -20 % för året och ca -30 % från toppen runt den 19 februari. Tittar man på historiska krascher så är det inte ovanligt att man ska ner ända till -40 %, -50 % och -60 %. Det är dock omöjligt att säga vad som kommer bli botten den här gången. Om man har möjligheten kan man däremot öka sitt månadssparande och t.ex. köpa på sig mer vid nedgångar om t.ex. -5 % eller -10 %. Det viktiga är dock att inte tro att ”nu är vi botten”. Den kommer vara omöjlig att tajma.
Ja, absolut. Det bästa tillfälle att börja spara var för 20 år sedan, det näst bästa tillfället är alltid idag. Särskilt nu (200312) när vi är -30 % från toppen. Det betyder att det är ett bättre tillfälle att börja spara nu än vad det har varit på flera år.
Precis på samma sätt som om det inte vore Corona-kris. Spara passivt (=utan att försöka förutsäga marknaden eller framtiden), långsiktigt (=minst flera års sikt, helst 5-10 år), billigt (=max 0.4 % i avgift) och regelbundet. Det bästa alternativet är fortfarande en fondrobot som t.ex. LYSA (annonslänk).
Det kommer många varianter på den här frågan som t.ex. ”Skall jag ligga kvar med Bas Mix hos Swedbank?” Jag funderar kring följande frågor på följande sätt. 1) Skulle jag haft samma frågeställning om börsen inte varit i kris? Om ja, då kan man läsa ovan i artikeln om att sitta still i båten. 2) Om man bortser från den nuvarande krisen, så kommer de flesta få ett bättre sparande med en fondrobot och det är vår stående rekommendation. Läs mer i ”Kom-igång-med-sparandet” och ”Vad säger forskningen?”
Om du var långsiktig i ditt sparande och hade en plan för en månad sedan OCH din situation inte har förändrats, då är mitt bästa råd att följa den planen och strategin. Att marknaden förändras är sällan en bra anledning till att ändra sin strategi. ?
Bloggrannen Lars ”Cornucopia” Wilderäng skrev en bra artikel på ämnet idag.
Det brukar faktiskt alltid hända (även t.ex. 2008) då det är t.ex. många som måste sälja av allt för att täcka t.ex. kunders uttag. Ofta när den värsta paniken är över så brukar det stabilisera sig. Observera dock att redan nu ligger guldet på plus för året medan börserna är ordentligt ner. Det vill säga att guldet gör sitt jobb även om rörelserna inte är perfekta.
Jag tycker att en fondrobot som t.ex. LYSA fortfarande är det absolut bästa man kan investera i. De investerar din hundralapp i ca 6600 företag vilket innebär att i genomsnitt 1-2 öre(!) per bolag. Om ett bolag skulle gå i konkurs så innebär det en värdeminskning på just dessa 1-2 öre. Att sätta pengarna i en enda aktie är en enormt mycket större risk. Dessutom är det ju väldigt svårt att veta vilket bolag som idag är stabilt. Väldigt många av de bolag som var störst för 100 år sedan är det inte längre idag.
Jag skulle rekommendera att gå genom Fyra-hinkar-principen och se att man har rätt balans i sparandet. Om det fortfarande känns jobbigt efter att man har gjort det så kan man öka exponeringen i mellanriskhinken på bekostnad av den passiva hinken.
Ja, eftersom skatten sannolikt är lägre nu än den vara bara för några veckor sedan. För de allra flesta är det klokt. Dock behöver man ta hänsyn till sin enskilda situation.
Relaterade artiklar
Om du uppskattade den här artikeln, då kan du även ha glädje av följande:
- Är det dags att köpa nu? | Börskrascher brukar vara bra köptillfällen - Bästa köp-på-rea-strategin är sannolikt ett ökat månadssparande, inte engångsköp...
- Spiltan Räntefond Sverige: Avrådan av köp/nysparande - Min första riktiga miss i rådande börskris: Spiltan Räntefond Sverige
- Fyra-hinkar-principen 2021 - Ett sätt att strukturera din ekonomi som ett proffs för att få bättre balans och kanske även bättre avkastning över tid
- Några tips att komma ihåg när börsen svänger - Bonus #03 - Uppföljning av förra veckans Corona-avsnitt och kommentar till börsturbulensen
- Sagan om höken, ormen, draken och 100-års-portföljen - Intervju med fondförvaltaren Eric Strand som svarar på era läsarfrågor - Del 2 av 2
- Sluta försöka tajma marknaden och börsen! - Del 3 i serien "Vad säger forskningen om sparande och investerande?"
- Corona-viruset och börsnedgång - hur kan man tänka? - En reflektion på många läsarmejl med frågor om Corona, börsen och portföljerna
- Singla hellre slant än lyssna på experters uttalande om framtiden! - Del 2 i serien "Vad säger forskningen faktiskt om sparande och investerande?"
- Idag kommer börsen att falla och det är okej - Kort kommentar om dagens förmodade börsras
- Corona-viruset och börsnedgång - hur kan man tänka? - En reflektion på många läsarmejl med frågor om Corona, börsen och portföljerna
Just nu har jag även förmånen att få vara med en del media och göra intervjuer på ämnet, här finns några av länkarna:
- Sveriges Radio P1 – Epstein och Nordegren (ca 10 minuter) från ca minut 14
- Svenska Dagbladet (Svd Näringsliv) – Så ska du tänka när börsen faller
- Sveriges Radio P4 Malmöhus – idag vid 08:15-tiden
Externa läsvärda länkar
Nedan följer andra artiklar på nätet som är väldigt läsvärda:
- 200328 – New York Times – ”I Became a Disciplined Investor Over 40 Years. The Virus Broke Me in 40 Days.”
- 200324 – Collabaritve Fund – ”Two things can be true at once”
- 200316 – Collaborative Fund – ”Two things we know with high confidence”
Följ oss via nyhetsbrevet för uppdateringar
Vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt, kommer ut cirka en gång i månaden och innehåller de bästa tipsen och artiklarna. Dessutom får du guldkornen från 10 års bloggande i form av ett par välkomstmejl.
Har du någon fråga som du har funderat på men inte ställt?
Ställ den gärna då i kommentarerna. Alla frågor är okej, för om du tänker på den, så är det säkert någon annan som också har tänkt på den. Jag kommer att under dagen och helgen försöka svara på så många frågor som möjligt. Dessutom vet jag att många av er läsare är riktigt duktiga, så jag tänker att vi hjälps åt. Lite som en uppesittarkväll. ?