Corona & Börsen | Har du en fråga du har tänkt på men inte ställt?
Sök:

Corona & Börsen | Har du en fråga du har tänkt på men inte ställt?

Fem tips att komma ihåg och en möjlighet att ställa frågor... 👍

På mindre än en månad har börsen nu fallit med nästan 30 procent. Vi har upplevt de värsta nedgångarna på Stockholmsbörsen någonsin. Osäkerheten är stor och saker som inte borde kunna ske, sker uppenbarligen. Då har vi inte ens börjat prata om själva viruset och dess påverkan på samhället. Nedan följer en sammanfattning av tidigare artiklar, tips på hur man kan tänka och en möjlighet för dig att ställa frågor. Jag tänker att vi försöker hjälpas åt att svara på dessa samt lägga upp dem i tråden.

Jag förstår att det är lätt att vara orolig när man ser sina pengar försvinna. Man kanske till och med månadssparar in pengar som ett par dagar senare är borta och man känner sig som en idiot. Jag vet själv hur det känns då vi själva ligger back väldigt mycket pengar. Nedan följer skärmdump från t.ex. vårt Avanza-konto per den 24 mars. Vi ligger en mindre personbil back. Då är Avanza inte ens banken där vi har majoriteten av våra pengar. Så vi sitter genuint i samma båt som du.

Vårt avanza-konto per 200317
Vårt avanza-konto per 200324

Att ens sparande kan sjunka i värde ingår dock i själva konceptet att investera. Det är den risken som vi får betalt för. Skulle det inte finnas någon risk så skulle det inte heller finnas någon avkastning.

Syftet med den här artikeln är tvåfaldigt. Den är en sammanfattning av några av de viktigaste punkterna att försöka komma ihåg, särskilt i situationer som nu. Det andra syftet är att verkligen ge dig möjligheten att få skriva dina frågor, funderingar eller kommentarer. Jag tänker att vi tillsammans kan hjälpas åt med att samla ihop en kunskapsbank som även andra kan ha glädje av.

Jag vet att det är tufft, men försök verkligen håll ut. Det kommer sannolikt bli än mörkare, men det kommer att komma en morgondag även i den här situationen. Ta hand om hälsan, dina nära och kära och låt oss hjälpas åt i den här för samhället ganska allvarliga stund. 💗

Många hälsningar,
Jan Bolmeson
Senast uppdaterad: 200328. 11:02

Uppdateringshistorik

Tips #1. Givet att du har gjort rätt från början, sitt still i båten!

De flesta rekommendationer som man hör från duktiga investerare och människor med erfarenhet är:

Sitt still i båten. Försök inte tajma marknaden, ändra inte din strategi, ändra inte ditt månadssparande eller något annat om inte dina mål, din risktolerans, sparhorisont eller något annat i din situation har förändrats. Hur marknaden går är inte en anledning till förändring. 

Historiskt har det alltid visat sig vara det bästa rådet. Att försöka tajma marknaden, hur lockande det än må vara, kostar för de absolut flesta mer än det smakar. Kom ihåg som vi pratade om i avsnitt #142:

Det finns bara två typer av investerare – de som inte vet vart marknaden är på väg och de som inte vet om att de inte vet. 

Att sitta still i båten är högst sannolikt det absolut bästa även den här gången. Men! Det förutsätter att man har gjort ”rätt” från början. ”Rätt” i det här fallet handlar om att svara på följande frågor:

 • Påverkar den här nedgången din vardag eller nuvarande livsstil negativt?
 • Har din sparhorisont, riskprofil eller omständigheter förändrats tillräckligt mycket för att motivera en portföljförändring / förändring i ditt sparande?
 • Har ditt behov av buffert för oförutsedda utgifter förändrats? (T.ex. har du varslats?)

Om svaren på ovanstående frågor är ”Nej” då finns det egentligen inget behov till att göra någon förändring. Det vill säga; om situationen rationellt är likadan idag som för tre månader sedan så tipset att fortsätta precis som vanligt. Det vill säga:

 • Fortsätt månadsspara,
 • Behåll dina fördelning mellan aktier och räntor och ombalansera vid behov,
 • Försök hålla fokus på andra saker än börsen och logga inte in på dina konton

Forskningen har inte förändrats kring att det bästa du kan göra är är att spara regelbundet, långsiktigt, globalt och billigt. Se gärna vår artikelserie om ”Vad säger forskningen?” (Del 1, del 2 och del 3). Det är fortfarande det som kommer att ge dig bäst odds över tid. Tittar man på historisk statistik – även om den självklart inte är en garanti för framtiden – så har börsen efter en riktigt dålig månad haft följande utveckling:

 • Efter 1 år var börsen högre upp i hälften av fallen med i genomsnitt 14 %.
 • Efter 3 år var den högre upp i mer än 70 % av fallen med i genomsnitt +42.5 %
 • Efter 5 år var den högre upp i mer än 80 % av fallen med i genomsnitt 94 %.

Sammanställningen ovan är från bloggrannen Ben Carlson och visar att efter regn kommer alltid sol.

Tips #2. Om du har svårt att sova om natten kan det vara feedback på för hög risk

Om det däremot är att du sover dåligt om natten och oroar dig för dina pengar – då kan det vara en feedback på att du har tagit en för stor risk. Då kan det vara en idé att se över balansen i ditt totala sparande och eventuellt sänka risken. Det gör du genom att minska andelen aktier och öka andelen räntor eller kontanter. Den bästa artikeln på ämnet handlar om vår Fyra-hinkar-princip:

När du ligger rätt i risk så kommer du känna så som många av våra läsare och medlemmar i Patreon-communityn gör:

Fick precis info från Lysa om 10 %-värdeförlust och svarade. ”Tack för info, tänkte på detta härom dagen. Jag konstaterade att jag känner mig trygg med min investeringsstrategi. Diversifierade och genomtänkt portföljer och har rejäl buffert med likvida medel.”  Jag hade nu landat i den strategin jag har nu så småning om, er podd och engagemang har gjort det väsentligt strigentare, roligare, intressantare och mindre ensamt. Tack! 

Evis

eller

Själv har jag inte sålt alls och kommer fortsätta månadsspara som vanligt. Och jag kommer göra en ombalansering nu i april som verkar ha en helt okej tajming. Jag är framförallt nyfiken om jag slutligen hade lyckats hitta rätt risknivå i mina hinkar. Än så länge tycker jag att börsraset är mer intressant än skrämmande. Tror jag kan se på det som ett bra tecken. ;)

Adde

Vi själva upplever att vi ligger rätt i risk och därmed äter vi vår egen medicin och fortsätter precis som vanligt. Den här tryggheten kommer dock från att vi har varit med om nedgångarna 1998, 2001 och 2008. Helt ärligt upplever jag paniken 2008 fortfarande som värre än den som är idag. Med Corona så vet vi – även om det kanske inte känns så idag – att om 18 månader kommer det vara bättre. Med stor sannolikhet har toppen passerat, det kommer finnas vaccin och vi kommer vara betydligt mer förberedda för nästa pandemi.

Dessutom så finns det ganska många ljuspunkter i allt mörker också. På SVT Rapport idag (ca 09:20 in) hade de ett inslag om att man har redan har påbörjat prekliniska tester på ett vaccin. Det vill säga att man redan testar vaccin på djur idag och räknar med att testa på människor i april(!). Aldrig någonsin har det gått så fort från att ett virus har upptäckts till att man har kommit så långt med ett vaccin på så kort tid. Problemet är bara att känslan ”rädsla” har en gräddfil i vår hjärna. Lyssna gärna på Anders Hansens fantastiska vinterprat på ämnet.

Tips #3. Kriser har alltid kommit och gått vilket gör det här till ett fantastiskt lärotillfälle

Jag tror genuint att det inte är annorlunda nu. Kriser har alltid kommit och gått, börsnedgångar har alltid kommit och gått och så kommer det vara även i framtiden. Nedan följer några av mina favoritbilder i sammanhanget.

Den första visar den amerikanska börsens utveckling. Notera att kriser har alltid funnits och att börsen ändå har gått upp. Värt att notera är att skalan dessutom är logaritmisk. Det betyder att det har gått långt mycket bättre än vad kurvan dessutom ger sken av. Den andra bilden visar börsens olika uppgångs och nedgångsperioder. Notera gärna längden, den totala och genomsnittliga nedgången. Vi är alltså inte på något sätt i någon unik situation som inte har hänt förut. Den sista bilden visar det klassiska misstaget hur vi småsparare normalt agerar. Vi köper dyrt och säljer billigt (läs: typ nu).

Ett sätt att se på den här situationen är således som ett fantastiskt lärotillfälle.

När en person med pengar träffar en person med erfarenhet, brukar alltid samma sak hända. Personen med pengar får erfarenhet och personen med erfarenhet får pengar.

Se till att verkligen maximera insikterna för dig själv utifrån den här situationen. Just nu är det möjligt att få erfarenhet som du kommer att kunna tjäna tusentals, kanske till och med hundratusentals kronor på sikt. Exempel på frågor att ställa sig just nu är:

 • Hur känns det just nu?
 • Var det så här du trodde att det skulle kännas?
 • Hur beter du dig just nu?
  • Loggar du in / Undviker du att logga in?
  • Lyssnar du på media och andra experter? Om ja, vilka?
  • Vart vänder du dig för stöd?
  • Sover du om natten eller oroar du dig?
 • Är det något som du skulle önskat gjort annorlunda? Vad?

Den här reflektionen kommer du verkligen ha glädje av resten av din investeringskarriär. Det går nämligen inte att ”fejka” de känslor som uppstår just nu. Trots att vi har pratat om det i otaliga avsnitt fram tills idag.

Ingen kan lära sig vilken typ av investerare de är när börsen bara går upp. Alla får däremot en möjlighet att se vilken typ av investerare de verkligen är när börsen rasar som nu.

Veckor som dessa visar också varför IQ inte är den enda framgångsfaktorn på börsen. Det handlar lika mycket om att kunna behålla lugnet när folk och världen går bananas runt omkring. Att då ha en plan och strategi hjälper självklart också till även om det inte heller är en garanti. Alla kan bygga en portfölj men alla kan inte hålla sig till sin plan.

Det är därför det många gånger är bättre att ha en suboptimal som man håller sig till än en perfekt plan som man överger. Den genomsnittlige 30- och 40-åringen upplever just nu sin första riktiga nedgång, kanske till och med början på börskrasch. På sätt och vis är det bra eftersom krascher är den enda garantin man har när man investerar. Om man sparar långsiktigt är det här ett riktigt bra lärotillfälle att komplettera sin plan och strategi med. Jag personligen är sjukt tacksam att jag fick den här läxan för 12 och 20 år sedan, annars hade jag aldrig kunnat skriva det jag skriver idag.

Tips #4. Titta på utveckling i procent mot index, ej i absoluta kronor, och få en anledning att fira! 🥂

Om du dessutom har gjort som vi och många andra rekommenderat och spritt äggen i flera korgar och använt en fondrobot eller våra modellportföljern, så borde du dessutom ligga betydligt bättre än index. Om jag tittar på våra modellportföljer så ser situationen ut som följer:

 • Amerikanska börsen i år: -23,76 %
 • Svenska börsen i år: -23,69 %
 • RikaTillsammans-portföljen (25 % aktier, 50 % räntor, 25 % guld): +1,35 %
 • Nybörjarportföljen (50 % aktier, 40 % räntor, 10 % guld): -10,24 %
 • Globala barnportföljen (80 % aktier, 10 % räntor, 10 % guld): -15,12 %
 • Försiktiga portföljen: (20 % aktier, 75 % räntor, 5 % guld): -4,7 %

Till och med vår mest riskabla portfölj, Globala barnportföljen, ligger gott och väl nästan 8 % bättre än börsindexen.

Har du dessutom använt vår Fyra-hinkar-princip med en ordentlig buffert och mellanriskhink så borde du ligga väldigt bra positionerad både nu och inför framtiden. Det är faktiskt något som är värt att fira. Det är nu du får betalt för att ha lagt in de tråkiga räntefonderna som inte ger någon avkastning. Det är nu du får betalt för att inte ligga i 100 % aktier. 🥂

Tips #5. Lägg fokus på det som du kan påverka

Vi människor har ett stort behov av att vilja göra något, att vara aktiva och påverka vår situation. Forskning visar att när vi har kontroll över vår situation så mår vi betydligt bättre än då motsatsen gäller. Problemet i den här situationen är att välja att påverka rätt sak. Det som du kan påverka är bland annat:

 • Handhygien, kontakt med andra människor, jobba hemifrån och följ råden från experter och myndigheter.
 • Antalet inloggningar på ditt konto
 • Din nyhetskonsumtion
 • Dina förväntningar
 • Förhållningssätt till börsen och media
 • Din plan, dina mål och din strategi
 • Din balans och tillgångsallokering
 • Hur mycket du sparar
 • Kostnader och förvaltningsavgifter
 • Vem du lyssnar på

Alla punkterna ovan kan du påverka och kan vara värt att bara gå igenom för sig själv. Det som du däremot inte kan påverka och i största möjliga mån kan försöka undvika är bland annat:

 • Virusets utbredning och påverkan
 • Marknadens och ekonomins utveckling
 • Politikers och andra experters beslut (om t.ex. skolors stängning)
 • Avkastningen på dina pengar
 • Medias ibland dystopiska rapportering om börsen
 • Andra investerares reaktioner
 • Oljeprisets (och andra nyckeltals) utveckling

Förra veckan var jag iväg i fem dagar på ett meditationsretreat i Dalarna utan telefon, internet och dator. Så här i efterhand inser jag att det är nog ett av de bästa ställena man kan vara på i en sådan här situation som är på börsen just nu. Ju mer man kan zoona ut, desto bättre. 🧘‍♀️

Vad säger andra? Vanguards information till sina kunder/rådgivare

Nedan följer en del dokument som fondbolaget Vanguard skickar ut till sina klienter och rådgivare. Väl värt att läsa även om det inte säger något annat än det som jag skriver ovan.

Vad säger andra? Kort intervju med fondförvaltaren Eric Strand

I samband med veckans artikel spelade vi idag (200315) in följande artikel med fondförvaltaren Eric Strand:

Kommentera gärna vad du tog med dig. 👍

Bonus #05 – Intervju med LYSAs VD Patrik Adamson

Nedan följer en kort intervju med LYSAs VD om marknadssituationen.

Bonus 06 – Intervju med finansielle rådgivaren Henrik Tell

Nedan följer en kort intervju med den oberoende finansiella rådgivaren Henrik Tell:

Bonustips – Njut och uppskatta livet

Det sista bonustipset är inspirerat av bloggrannen Nick Maggiuli. Det handlar om att faktiskt njuta av och uppskatta livet. Den absoluta majoriteten av oss kommer få en lättare förkylning, kanske ligga med feber en dag eller två och sedan kommer livet återgå till det normala. Men det finns några som inte kommer vara så lyckosamma. Följande scenario är tänkvärt:

Föreställ dig ett par som har sparat i 40 år. De har jobbat hårt för att kunna ha en god pension. De har inte ätit ute särskilt ofta eller unnat sig saker. De har tagit alla de rätta besluten. När de väl gått i pension bestämmer de sig för att njuta av livet lite. De åker på en skidsemester till Norditalien. Skidåkning i strålande vackert värde. Sedan händer. Det börjar med en hostning, men det blir värre. Febern kommer. Sedan inser de att de har fått det.

Ett variant på scenariot ovan kommer tyvärr utspela sig för en hel del personer. Alla dessa år av att ha gjort rätt, sparat och snålat. Kanske helt i onödan. Det här ligger mig tyvärr nära om hjärtat. Min egen pappa blev inte mer 49 år gammal. Det är därför det är viktigt att också leva livet. Ja, visst ska man spara, investera och tänka långsiktigt. Men det gäller att ha balans och faktiskt unna sig och framförallt njuta av dagen idag också.

Vanliga frågor

Nedan följer en sammanfattning av vanliga frågor som jag har fått och som jag tänker att vi hjälps åt att svara på. Ställ därför gärna frågor i kommentarerna, ju fler desto bättre.

Är det köpläge nu?

Som jag skrivit ovan är det väldigt vanskligt att sia om framtiden. Jag personligen försöker än så länge att inte se det som någon jätterea där man ska köpa på sig. Vi ligger fortfarande ”bara” -20 % för året och ca -30 % från toppen runt den 19 februari. Tittar man på historiska krascher så är det inte ovanligt att man ska ner ända till -40 %, -50 % och -60 %. Det är dock omöjligt att säga vad som kommer bli botten den här gången. Om man har möjligheten kan man däremot öka sitt månadssparande och t.ex. köpa på sig mer vid nedgångar om t.ex. -5 % eller -10 %. Det viktiga är dock att inte tro att ”nu är vi botten”. Den kommer vara omöjlig att tajma.

Är det värt att börja spara / månadsspara nu?

Ja, absolut. Det bästa tillfälle att börja spara var för 20 år sedan, det näst bästa tillfället är alltid idag. Särskilt nu (200312) när vi är -30 % från toppen. Det betyder att det är ett bättre tillfälle att börja spara nu än vad det har varit på flera år.

Om man ska börja / fortsätta spara idag, hur ska man göra?

Precis på samma sätt som om det inte vore Corona-kris. Spara passivt (=utan att försöka förutsäga marknaden eller framtiden), långsiktigt (=minst flera års sikt, helst 5-10 år), billigt (=max 0.4 % i avgift) och regelbundet. Det bästa alternativet är fortfarande en fondrobot som t.ex. LYSA (annonslänk).

Ska jag ligga kvar i X hos bank Y?

Det kommer många varianter på den här frågan som t.ex. ”Skall jag ligga kvar med Bas Mix hos Swedbank?” Jag funderar kring följande frågor på följande sätt. 1) Skulle jag haft samma frågeställning om börsen inte varit i kris? Om ja, då kan man läsa ovan i artikeln om att sitta still i båten. 2) Om man bortser från den nuvarande krisen, så kommer de flesta få ett bättre sparande med en fondrobot och det är vår stående rekommendation. Läs mer i ”Kom-igång-med-sparandet” och ”Vad säger forskningen?

Vad ska man göra som småsparare?

Om du var långsiktig i ditt sparande och hade en plan för en månad sedan OCH din situation inte har förändrats, då är mitt bästa råd att följa den planen och strategin. Att marknaden förändras är sällan en bra anledning till att ändra sin strategi. 👍

Vad tror du kommer att hända med bostadsprisutvecklingen nu? Upp, ned eller stabil?

Bloggrannen Lars ”Cornucopia” Wilderäng skrev en bra artikel på ämnet idag.

Guld brukar ha en korrelation mot aktier, går aktier dåligt brukar guld gå bra. Men nu verkar guldet också gå ner när guldet går upp?

Det brukar faktiskt alltid hända (även t.ex. 2008) då det är t.ex. många som måste sälja av allt för att täcka t.ex. kunders uttag. Ofta när den värsta paniken är över så brukar det stabilisera sig. Observera dock att redan nu ligger guldet på plus för året medan börserna är ordentligt ner. Det vill säga att guldet gör sitt jobb även om rörelserna inte är perfekta.

Jag tänkte börja spara i en fondrobot men undrar om jag vågar börja nu? En fondrobot kan ju spara i företag som kan gå i konkurs nu i dessa Corona tider. vad tycker du? eller ska man gå in med en större summa i ett stabilt företag som är säkrare.

Jag tycker att en fondrobot som t.ex. LYSA fortfarande är det absolut bästa man kan investera i. De investerar din hundralapp i ca 6600 företag vilket innebär att i genomsnitt 1-2 öre(!) per bolag. Om ett bolag skulle gå i konkurs så innebär det en värdeminskning på just dessa 1-2 öre. Att sätta pengarna i en enda aktie är en enormt mycket större risk. Dessutom är det ju väldigt svårt att veta vilket bolag som idag är stabilt. Väldigt många av de bolag som var störst för 100 år sedan är det inte längre idag.

Om man sover oroligt och funderar på att ändra sin risk, hur ska jag tänka kring det?

Jag skulle rekommendera att gå genom Fyra-hinkar-principen och se att man har rätt balans i sparandet. Om det fortfarande känns jobbigt efter att man har gjort det så kan man öka exponeringen i mellanriskhinken på bekostnad av den passiva hinken.

Är det bra läge nu att sälja fonder i ett aktiesparkonto/aktiedepå och sätta dem t.ex. på ett Lysakonto ISK?

Ja, eftersom skatten sannolikt är lägre nu än den vara bara för några veckor sedan. För de allra flesta är det klokt. Dock behöver man ta hänsyn till sin enskilda situation.

Relaterade artiklar

Om du uppskattade den här artikeln, då kan du även ha glädje av följande:

Just nu har jag även förmånen att få vara med en del media och göra intervjuer på ämnet, här finns några av länkarna:

Externa läsvärda länkar

Nedan följer andra artiklar på nätet som är väldigt läsvärda:

Följ oss via nyhetsbrevet för uppdateringar

Vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt, kommer ut cirka en gång i månaden och innehåller de bästa tipsen och artiklarna. Dessutom får du guldkornen från 10 års bloggande i form av ett par välkomstmejl.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Har du någon fråga som du har funderat på men inte ställt?

Ställ den gärna då i kommentarerna. Alla frågor är okej, för om du tänker på den, så är det säkert någon annan som också har tänkt på den. Jag kommer att under dagen och helgen försöka svara på så många frågor som möjligt. Dessutom vet jag att många av er läsare är riktigt duktiga, så jag tänker att vi hjälps åt. Lite som en uppesittarkväll. 😊


Den här artikeln publicerades 2020-03-12 klockan 22:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

477 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej! Tack för en bra blogg! Jag lyssnade på poddavsnittet om huruvida det går att slå index, vilket det ju tydligen inte gör mer än om man har tur. Hur kommer det sig att Rika Tillsammans-portföljerna slår index så tydligt då och att du (Jan) även verkar förvänta dig det i denna bloggtext då det står att man BORDE slagit index om man satsat på dem? Det antyder ju att de konsekvent slår index över tid? Har jag missförstått ngt? Mvh Tove

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tove
  1. Vit pil

   Hej Tove!

   Att RT-portföljen har slagit index beror helt på vilket index vi väljer, att ta RT-portföljen och jämföra utveckling mot ett index med 100% aktier blir väldigt missvisande då det är som att jämföra äpplen med päron.

   RT-portföljen är byggd för att alltid avkasta i alla väder, något som aktier inte kommer att göra, så vissa perioder så kommer RT-portföljen att slå ett index med bara aktier då dessa kan gå nerväldigt mycket ibland.

   Men på lång sikt så kommer aktier till störst sannolikhet att avkasta mer än en RT-portfölj!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 2. Vit pil

  Hej en fråga från en total nybörjare som aldrig har hållit på med aktier eller dyligt.
  om jag sätter in 2000 på aktie spar och aktierna går ner och dom 2000 försvinner är dom borta för alltid eller får jag tillbaka dom om aktierna stiger över de dom låg på när jag köpte?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Wallin
  1. Vit pil

   Hej Daniel!

   Beror helt på vad du köper, är det aktier eller en indexfond?
   Köper du en aktie med hela summan så kan absolut bolaget gå i konkurs och du kan bli av med hela investeringen, däremot om du köper en global indexfond så behöver alla bolag i det indexet gå i konkurs för att du ska bli av med hela investeringen och det brukar handla om ca 1500 bolag.
   Så risken för det är väl obefintlig, vi har nog större problem i världen isåfall än att ens sparande har gått till noll.

   Så om du behåller ditt sparande under längre tid så kommer värdet tillslut vara ikapp även om det kan se dystert ut ibland.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 3. Vit pil

  Hej! Tack för allt bra ni gör! Jag kör huvudsakligen RikaTillsammans-portföljen, och har två frågor:

  Finns det en övre gräns för hur mycket långa obligationer kan gå upp i pris? (Hur mycket kan lägre ränta höja värdet? Vad händer när det övergår till minus-ränta?)
  Om man köper de långa amerikanska obligationerna via tyska börsen, får man dubbel valutarisk då (USD+EUR)?

  För övrigt är jag glad att RikaTillsammans-portföljen nu går att bygga på Avanza igen, och dessutom via deras app.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Michael Nilsson
 4. Vit pil

  Hej Jag älskar er blogg och tycker att ni är superbra. Dock har jag ingen möjlighet att läsa allt ni skriver hur gärna jag än vill men jag undrar om ni kan ge tips på det ni tycker att man ska spara i nämligen globala aktiefonder med låg avgift. Jag har ingen aning om hur man hittar dessa. Jag har cirka 20 000 jag tänkte investera nu. Stort tack på förhand.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Liselott Pripp
  1. Vit pil

   Hej Liselott!

   Under artikeln ”Globala Barnportföljen” så hittar du fonder som Jan rekommenderar att man ska spara i långsiktigt.
   Dom globala indexfonderna som just nu rekommenderas är LF Globalfond Indexnära och Avanza Global.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 5. Vit pil

  Hej!
  Lyssnade på Ray Dalios TED Talk från april -20.
  Vore intressent att höra era synpunkter/kommentarer speciellt angående kontanter.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
  1. Vit pil

   Hej Karin. Jag lyssnade lite snabbt på det avsnittet. Menar du det han sa om att dollarn troligen kommer att ta över andra valutor på sikt?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas
 6. Vit pil

  Hej!
  Tusen tack för alla hjälp jag fått från er, genom att lyssna o läsa här.
  En liten fråga som jag funderar över. Jag har ett barnspar i Lysa, skulle nu vilja öka aktierna. Ska jag ändra i mitt befintliga konto eller starta ett nytt konto med den fördelningen jag vill ha?
  Tusen tack för svar!
  Mvh

  Stina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stina
  1. Vit pil

   Hej Stina!

   Ändra den befintliga funkar utmärkt!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 7. Vit pil

  Jag har en fundering kring frågan om det är ett bra läge att sälja från aktiedepå och sätta in på ett ISK-konto. I svaret står det att det kan vara en bra idé nu när börsen gått ner, men att man måste ta hänsyn till varje enskild situation. I vilka situationer är detta bra/dåligt och varför? Försökt ta reda på denna fråga men utan resultat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar
 8. Vit pil

  Hej undra om nån vet ett bättre alternativ till dreams appen? Tyckt den varit ett kul sätt att microspara men vill inte ha kvar den nu när den börjar kosta pengar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrika Vaktnäs
  1. Vit pil

   Hej Fredrika! På denna blogg finns ett avsnitt om betal- och kreditkort. Jag har inte hört hela, men fick intrycket att det går att mikrospara med vissa kort, i samband med köp. Kan vara värt att undersöka!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Lina
 9. Vit pil

  Tycker du att det är värt att gå in och köpa enskilda aktier under dessa tider. Eller är det bättre att lägga dem pengarna på mitt Lysakonto med 90%aktier 10%ränta där jag månadssparar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
 10. Vit pil

  Börsen går nu kanonbra. Hade man kunnat tajma börsen borde man väl snart sälja och köpa in sig igen vid nästa nedgång. Men det ska väl vara omöjligt. Men jag begriper verkligen inte hur börserna kan gå så bra när företagen har sådana extrema problem. Någon slags korrelation mellan företagens vinster och börsens värde hade man ju förväntat sig. Även om börsen blickar framåt 6 månader.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 11. Vit pil

  Hej!

  Tack för en superbra hemsida!

  Jag har en fråga angående belåning av portföljen för att få ihop en handpenning till lägenhet.

  Jag har i dagsläget cirka 500 000 i kapital i min portfölj. Blandat i fonder och aktier. Har skjutit till en hel del nu i börsen pga av rådande läge. Vad finns det egentligen för möjligheter att belåna en viss procent av portföljen som säkerhet för att Få ihop en handpenning, och därav slippa behöva sälja aktier. Säg exempelvis att jag belånar 50% av portföljen för att få ihop 250 000 kr till en handpenning. Har ni några erfarenheter kring detta och vilket företag erbjuder denna tjänst? Vill ju helst inte sälja av portföljen för att kunna köpa en bostad.

  Tack för er hjälp!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 12. Vit pil

  Tja Chatten,
  Frågan lyder. Om man har 50% av sitt investerade kapital hos avanza och resterande 50% hos Lysa, men bestämt sig för att flytta allt till Lysa för att slippa tänka på ombalanseringar etc. Är det en bra tid nu? Eller bör man sitta still i båten för stunden, i sådana fall när är det ett bra läge?
  Tänker att man komma ligga utanför börsen ett bra tag med all tid det tar att sälja och återinvestera.
  Eller tänker jag fel?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AG
  1. Vit pil

   Jag har tänkt samma tanke. Dock sist jag kollade kunde man inte flytta befintligt ISK till Lysa ”rakt av”. Funderar på att sälja allt, flytta till ”vanligt” konto innan ett kvartalsskifte och sedan sätta in allt hos Lysa direkt efter kvartalsskiftet så borde iallafall oönskad dubbelbeskattning av kapitalet elimineras men kanske tänker snett :-\ Man hamnar utanför några dagar ändå men det kan inte hjälpas. Man får bara hoppas att det inte är lika galet som i mars…

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Enen
   1. Vit pil

    Om man flyttar sitt gamla ISK till Lysa får man betala ca 0,1% skatt av hela det investerade beloppet (man kan kalla det för flyttskatt). Det spelar ingen roll om man gör flytten före eller efter kvartalsskiftet, på ett ISK måste alltid betala skatt för insättningar, oavsett.

    Dubbelbeskattning handlar om något annat:

    Om man månadsspar till exempel 1000 kr per månad blir det sammanlagd 3000 kr under ett kvartal. Om man då vid kvartalets slut säljer hela innehavet på sitt ISK och sätter in pengarna på Lysa inom samma kvartal, då får man dubbelbeskatta för de – men endast för de – 3000 kr (eftersom det blir en dubbelinsättning av de 3000 kr inom ett och samma kvartal). 0,1% av 3000 kr blir 3 kronor i skatt. Extra. Men pengar det också.

    Om man har investerat 100 000 kr på sitt ISK under ett kvartal, säljer hela innehavet före kvartalets slut och flyttar över till Lysa i början av nästa kvartal, då har man sparat 100 kr i skatt.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Tale
   2. Vit pil

    Insåg att jag har tänkte helt fel. Så här ska det vara (tror jag):

    Skatten på ISK räknas (lite förenklat) så att att man räknar ihop värdet på ISK vid ingången av alla årets 4 kvartal, till det lägger man summan av alla insättningar gjorda under året, och till slut delar man summan av allesammans med 4.
    Av resultatet dras sedan skatt som i år är 0,375%.

    https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/skatt-deklaration/hur-beskattas-ett-isk.html

    Har man t.ex. 100 000 kr på ett ISK vid ingången av året och lika mycket vid årets slut (alltså inga insättningar, uttag, avgifter eller avkastning under året) kan man räkna skatten på följande sätt:
    (100 000 kr x 4 + 0 kr) / 4 = 100 000 kr.
    Skatten på 100 000 kr blir 375 kr.

    Om man flyttar hela innehavet från sitt gamla ISK till Lysa under ett och samma kvartal, då finns det pengar på ISK vid ingången av alla av årets 4 kvartal. Därtill räknas flytten till Lysa som en insättning i sig.
    (100 000 kr x 4 + 100 000 kr) / 4 = 125 000 kr.
    Skatten på det blir 469 kr.

    469 kr – 375 kr = 94 kr (som ”flyttskatt”).
    Med andra ord, flyttkostnaden blir ca 100 kr, eller 0,1% av värdet av det överflyttade beloppet, i form av skatt.

    Men om man tar ut alla pengar från sitt gamla ISK lite före ett kvartalsskifte och sätter in dem hos Lysa lite efter kvartalsskiftet, då finns det pengar på ISK endast vid 3 av årets 4 kvartalsingångar. Då blir det
    (100 000 kr x 3 + 100 000 kr) / 4 = 100 000 kr
    och skatten blir 375 kr igen.

    Om man gör på det här sist nämnda sättet blir det alltså ingen extra skattekostnad när man flyttar sitt ISK till Lysa.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Tale
  2. Vit pil

   Flytta över 10% i taget

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tim
 13. Vit pil

  Varför är det bra att höja risken i en portfölj nu och hur länge är det bra att göra det? Jag har en 90/10, 60/40 och en 20/80 på lysa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla
 14. Vit pil

  Här är en fråga som jag verkligen funderat ett tag på. Jag har en portfölj med investmentbolag som jag haft läänge. De är ju nu långt ifrån den ursprungliga fördelningen. Några har ju gått bättre än andra under årens lopp och därför tagit en större andel av portföljen. Min fundering är om jag borde ombalansera. Säljer dyrt och köper billigt är ju tanken då, men samtidigt säljer jag ju vinnarna och köper förlorarna. Hur ska man tänka i ett sådant här fall? Det är ju inte en ombalansering för att justera risk, eftersom den väl inte ändras i någon nämnvärd omfattning då det är samma tillgångsslag det handlar om.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Bra fråga! Jag ska vara helt ärlig och säga att jag inte har en aning vad som är bäst. Kan inte minnas att jag har läst om något sådant i en studie heller tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Väldigt läsvärd artikel som visar på svårigheten med marknadstajming.

  Imagine it is January 1, 2020 and you are talking with a friend who’s portfolio has been 100% cash since 2017. You ask them whether they want to buy some stocks and they reply that “prices are too elevated” and mumble something about the CAPE ratio.

  Now fast-forward to late March 2020. Equity markets have experienced their fastest selloff ever with stocks down 30% (or more) off their highs across all the major indices.

  You re-approach your friend asking whether it is now the right time to buy stocks. Despite being flush with greenbacks, your panicked friend responds, “Oh no. I am going to wait for the dust to settle.”

  12 trading days later, the Dow is 26% above its March 23 lows, yet your friend remains in cash.

  Det är så extremt svårt, för att inte säga omöjligt, att försöka förutsäga rörelserna. Få tror jag för 14 dagar trodde att vi skulle se den här återhämtningen. Nästa fråga är om botten var för två veckor sedan eller om det här bara är en tjurfälla och vi ska ner längre framgent. 🤔

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Ja du Jan. Där rök ju dollar cost averaging idén också när nergången och återhämtningen tog 1 månad istället för 24 månader som den normalt brukar ta. Men och andra sidan ska vi ju vara glada över att lågkonjunkturen nu är över, att vi lyckades överleva den och att vi nu har minst 5 år högkonjunktur framför oss till det är dags att trycka pengar igen.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
   1. Vit pil

    Det är det ingen som vet. Många tycker ju att det är en tjurfälla. Det vill säga uppgången innan nedgången. Det är ju det som gör det spännande.

    Men ja, jag skulle bli besviken om det var det. Sporten blir att skifta attityd och uppskatta de pengarna man lade in då.

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   2. Vit pil

    Vet inte om du var ironisk ” lågkonjunkturen nu är över”.
    För den kan mycket väl börja nu. Incitamenten finns där, minst sagt.

    Å andra sidan kan vi få ett galet race i ett par år, innan allt kraschar.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Willy
  2. Vit pil

   Jag ser inte tjurfällan alls faktiskt. Räknar med +50% uppgång på börsen inom 2 år. Även om ekonomin ”i verkligheten” kommer ta tid att repa sig prisar börsen in förhoppningar om framtiden. Bara nyheten att ett fungerande vaccin börjar rullas ut kommer få börsen att explodera.

   Även som Q2 kan gå lite ryckligt/sidledes lär Q3 explodera. Centralbankerna tillåter liksom ingen lågkonjuktur, de kommer trycka sönder systemet tills vi får inflation (vilket vi får främst som ”tillgångsinflation” i form av ökad börs i början).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fotvårtan
   1. Vit pil

    Så kan det ju absolut bli. Även om det är sjukt att börsen i så fall kan fortsätta dopas over-and-over-again.
    Men för att klassas som en tjurfälla så räcker det väl att börsen skulle falla under tidigare botten endast 1 gång, eller?
    Det är väl ett ganska troligt scenario ändå oavsett om börsen går +50 kommande 2 år? Något slags nedställ bör ju komma i rådande klimat.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Tobbe
 16. Vit pil

  Lyssnade på nordegren och epsten intervjun… och tyckte den var rätt kass. Inte erat fel utan intervjuerskan, kändes som att hon inte fick de svar hon Ville ha och sedan försökte hon uppenbart pusha intervjun i en viss riktning. Klassiskt ”skrik och panik, börsen har gått ner!”.

  Jag hatar det där exemplet med ”men folk som lever på gränsen, kan inte spara hundra kronor per månad!”. Ärligt talat, I Sverige är många ”rika” människor som inte har något sparande!

  Jag blir lite irriterade på folk som säger att de inte har råd att spara, samtidigt som de röker, har två bilar, äger en häst/flera hundar eller något annat dyrt.

  Sanningen är att de flesta som inte sparar, väljer att inte spara, punkt.

  Ps. Blev även lite dumt när intervjuerskan pråskade på att Carro skulle svara på en klassiskt Jan-fråga. Synd, för Carro tillför väldigt mycket till podden :(.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik Lundin
 17. Vit pil

  Ett tips är att lämna den svenska kronan och gå över till usd och eur. Sverige valde sin egen väg med resten av världen tittade på förundrat. Nu börjar det visa sig vara fel och våra grannländer kommer hålla gränserna stängda. SEK och svenska företag kommer att drabbas hårt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Med tanke på vad som händer i USA,Spanien,Italien, Frankrike i corona krisen tror jag inte längre på ,,euro,, eller dollar sek kan vara ett bra skydd ,ändå.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erwin
 18. Vit pil

  Hej Jan,
  Hur går tankarna kring att öka tungt i indexnära globalfonder och/eller indexnära USA-fonder nu när dollar och euro står historiskt högt. Känns som det är väsentligt större risk att valutorna stärks 20-25 % snarare än att vi ligger kvar eller försvagas ytterligare mot USD och SEK. Är det med det resonemanget bättre att då bara öka indexnära Sverige-fonder?

  10+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan N
  1. Vit pil

   Du pratar om valutaspekulation. I min åsikt är det ett ”zero sum game” som jämnar ut sig över tid. Är man orolig för kraftig urholkning av valutor bör man istället hedga med guld. Jag tycker man inte behöver besvära sig med valutasäkring av sina portföljer såvida det inte rör mycket stora belopp där man t.ex. vill ha en ”basket” med valutor utöver aktier. (Överkurs: Ray Dalio tog upp vad han tror händer med USD i sin reddit AMA igår, vilket återkopplar till min ”zero sum game” tes).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fotvårtan
 19. Vit pil

  Jag har funderat på en sak som tagits upp i några poddar senaste tiden … typ att man måste köpa aggressivt på nervägen för att inte ångra att man inte köpte alls.

  Men är det verkligen alternativet?
  Varför så bråttom att köpa på vägen ner?
  Varför kan man inte lika gärna köpa både före och efter botten?

  Mina tankar/frågor går så här

  1) Gamla investerings rävar säger att man inte ska fånga fallande knivar. Är det inte precis risken man tag när man köper i nergång?

  2) Nergångar går mycket fortare än uppgångar (tänker ett roten-ur tecken) så varför kan man inte lika gärna köpa på vägen upp, som dessutom går långsammare så man har bättre med tid att genomföra affärer?

  3) Vad är det för skillnad att köpa på -20%, -30%, -40% från toppen på vägen ner mot botten, än på samma nivåer från toppen på vägen upp efter bottnen, så länge man har bestämt sig ur mycket pengar som ska investerad inom en 12-24 mån period?

  Psykologiskt är det väl en viss skillnad, på vägen ner när nya investeringar urholkas så förbannar man sig för att man inte väntade, medan det på vägen upp är att man förbannar sig för att man faktiskt väntade. Det känns dock lite ”same same” och måste hanteras oavsett.

  Hur går Jans och er andras funderingar?

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  JFB
 20. Vit pil

  Hej.
  Följt bloggen i snart 2år. Tycker ni är jättebra. Lärt mig mkt. Började med 4 hinkar i höstas. Har hinkarna på Lysa och egen komponerade på Avanza. Cirka hälften av kapitalet på Lysa och hälften på Avanza. Månadssparar till bägge.
  Läste nu en artikel på Placera, som sådde en tanke av tvivel om jag valt rätt.
  Artikeln ”Har du sett över din portfölj teori”. https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/04/02/har-du-sett-over-din-portfoljteori.html
  Där menar man att ombalanserings teorin är sämsta alternativet avkastningsmässigt i både bull och bear market.
  Rimmar ju inte riktigt med vad jag hört här på bloggen innan.
  Stämmer artikeln? Vad är rätt? Vad är bäst?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Pelle
  1. Vit pil

   Artikeln är otroligt korkad och man kan misstänka att den är smygreklam för hedgefonder.

   För det första kommer man i princip nästan aldrig ha tre -50% + eller 3 dubblingar i rad. För det andra kan man inte se på en björnmarknad eller en tjurmarknad i isolering. En konjukturcykel innehåller båda.

   Sätt ihop de båda sekvenserna. Du kan kasta om ordningen hur du vill, ombalanseringsportföljen är bättre än att inte ombalansera ändå.

   Ta ett mer realistiskt scenario med följande sekvens: +20%, -40%, -20%, +20%, +20%, +20%
   Gissa igen om det är bättre eller sämre att ombalansera? (Tips: Det är bättre)

   Eller så tar vi verkliga data, Stockholmsbörsen 2005-2010. Ombalansering vinner igen.

   Ombalansera du i lugn och ro.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   ML
  2. Vit pil

   ”Nackdelen med modellen är att avkastningen riskerar att begränsas i och med att vinnarna hela tiden säljs och förlorarna köps för att behålla den förutbestämda riskprofilen. Istället blir exponeringen aldrig för stor mot en enskild tillgång och risken förblir konstant.”

   Detta stämmer. Men det låter bättre om man uttrycker det som ”sälja dyrt och köpa billigt”, ofta gör vi tvärt om.
   Ombalansering handlar om att behålla sin riskprofil, inte vinstmaximera.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Willy
   1. Vit pil

    Det är klart att det främst handlar om att hålla risken konstant.
    Artikeln argumenterar för att det automatiskt ger sämre avkastning. Det stämmer inte. Det kan göra det, men det kan också ge bättre avkastning.
    Framförallt så använde de ett exempel som när man kombinerade det visade tvärtemot vad de försökte påstå.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    ML
  3. Vit pil

   Tack för svar. Anade en viss vinkling i artikeln. Jag fortsätter ombalansera och månadsspara. Känns som bästa alternativet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Pelle
 21. Vit pil

  Hej
  Fick meddelande från Avanza att ”Guld Ava” är slutsåld.
  Vad innebär det? Är det något man bör vara orolig för?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Steven Brown
 22. Vit pil

  Hej alla.

  Finansinspektionen har gett klartecken att bankerna erbjuder alla låntagare amorteringsfritt på bolån fram till Juni 2021.

  Jag är själv 25år. Tecknade vårt bolån Oktober 2019, bunden ränta 2 år 1,44. Lån 1.050.000.

  Är detta en möjlighet att lägga undan på buffert och börsen istället för att amortera? Hur ställer ni er till det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simpa
  1. Vit pil

   Buffert absolut. Gällande spara på börsen så beror det på livssituation, risktolerans och humankapital. Se gärna avsnitt 146. 👍

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Om man endast tittar på USAs arbetslöshets siffror i relation till tidigare kriser och bubblor är detta något helt annat. Jag tror vi kommer att se liknande siffror i Sverige och EU. Att stänga ner länder etc verkar våra politker inte ha förstått vilka konsekvenser det kommer att få i ett längre perspektiv. Vi kommer hamna i en recession som vi aldrig tidigare sett. Krispaket och helikopterpengar i all ära men det hjälper endast för stunden. Att tro att vi ska återgå till det normala när detta är över måste vara ett önsketänkande. Så med tanke på detta tycker jag det är lite konstigt att det är ingen så kallad ekonomi blogg eller influencer har tagit upp detta och om man verkligen ska investera på börsen nu? Det mesta talar väl för att vi får en rejäl krasch framöver med tanke på ovan funderingar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Jag håller med. Många modeller bygger på att allt kommer att bli ”som vanligt” inom ett par månader – så att ekonomin kan starta upp där vi slutade för några veckor sedan. Blir man arbetslös kommer man inte att kunna konsumera som tidigare. Jag tror också att det kommer att ta ganska lång tid innan gemene man återgår till tidigare konsumtionsmönster. Vi har ju lärt oss att vara extra försiktiga och jag tror inte att folk kommer att börja resa, gå på evenemang och äta ute som tidigare förrän smittan är 100% under kontroll. Mycket talar för att vi kommer att kunna ”platta ut kurvan”, men att det ändå kommer att finnas smitta kvar i samhället kanske året ut. Jag tror att många kommer att vänta ut detta helt innan man vågar bokar resor, gör större inköp, mm.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Therese
 24. Vit pil

  Hej
  Jag har precis börjat spara enligt 4 hinkar principen men har ej inkluderat de pengar som jag sparat för mitt och min fästmans bröllop. Bröllopet är om ca 450 dagar, alltså lite mer än ett år. Ska jag ha kvar dem i ett sparkonto på banken eller lägga pengarna i min bufferthink nr 1. Vi har en budget till bröllopet så minskar pengarna eller att exv mat blir dyrare då kanske vi får prioritera om i budget och min önskan är att behöva slippa det. Vi har å andra sidan inte räknat med de pengar vi sannolikt kommer tjäna under dessa ca 450 dagar fram tills dess vi gifter oss.

  /Jonna

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonna
  1. Vit pil

   Pengar som ska användas inom drygt ett år bör absolut vara på ett sparkonto med insättningsgaranti. Särskilt i tider som nu.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 25. Vit pil

  Hej
  Jag är rätt ny i gamet men har börjat lite som taktik att försöka gå in när börsen är så låg som möjligt, det problematiska som jag ser det är att det verkar vara tusentals andra med den tanken också. Hur funkar det ens att marknaden gå ner om all vill gå in på den då? Det känns som att den inte ska gå ner så långt då ens från början om folk vill gå in liksom.
  Jag hoppas du förstår vad jag menar.

  mvh
  Johannes

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johannes
  1. Vit pil

   Jag har tänkt och lyssnat på andra.
   Vid -30% på börsen går jag in men så mycket jag kan, har och vågar av likvida medel, Vid -50% belånar jag mina värdepapper på Avanza och lösgör större delen av min räntedel på Lysa.

   Än så länge har jag bara lyft in pengar på börsen upp till ett belåningsvärdet 50% på min bostad. Jag tänker ändå spara läääänge, så bättre att gå in nu är min strategi.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Tomas
 26. Vit pil

  Hej!
  Jag uppskattar mycket ert arbete och era videos <3
  Visst har man frågor :)
  Några frågor kommer här:
  1.Om jag och min dotter båda har konton på tex Nordnet – kan jag ”ge” henne aktier från min portfölj då?
  Alltså – Kan jag överföra aktier till henne i Avanza och Nordnet?
  2. Jag blir inte riktigt klok på LYSA och hur det fungerar. Jag har skrivit och fått svar men ej tillräckligt tydliga. Om jag för över en summa från en fond till en annan så registrerar inte Lysa beloppet utan redovisar endast andelar. Jag måste alltså själv alltid skriva upp alla händelser med belopp. Deras mail om att nu är det och det utfört utan info om vilken fond eller närmare redogörelse blir bara förvirrande.
  Om jag tex för över en summa från en 60/40 fond till en 90/10 fond – dras då aktieandelen ned i 80/20 fonden?
  Kan man göra ”en lönande” insättning eller intern överföring?
  Hur ska man tänka här?
  Vore intressant om ni tog upp hur man i olika tider kan jobba strategiskt med sina LYSA fonder om man har flera med olika aktieandelar.
  Jag har nu bla 60/40 – 90/10 – 80/20 – 100/0
  Min erfarenhet hittills (inte så lång) är att LYSAS breda fonder går sämre än de hållbara – hur ser det ut för er andra?
  Är 100/0 den hetaste nu?

  Tack för denna möjlighet att ställa frågor!
  kram
  Birgitta

  0
  Gravatar ikon för användaren
  *blogfia*
  1. Vit pil

   En fråga till:
   Nordnet har blockerat en order för mig genom röd skylt ”avvisad”. Jag har skrivit utan att få svar.
   Jag vill sälja dessa aktier men Nordnet blockerar. Vad göra?
   Är det lagligt att förhindra försäljning på detta sätt?
   Det gäller SEB-aktier.
   Varför har det skett?
   Ngn som drabbats av samma?
   Birgitta

   0
   Gravatar ikon för användaren
   *blogfia*
   1. Vit pil

    Ring till Nordnets kundtjänst, det tyvärr det bästa tipset jag kan ge. 👍

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 27. Vit pil

  Hej! Tack för en bra podd, jag har en fråga som säkert andra funderar på också…

  Jag har en relativt hög belåningsgrad på mitt boende (över 80%) och amorterar idag enligt amorteringskravet, 2%/år. Banken erbjuder nu mig möjligheten att avstå från amortering under X månader framöver. Jag har egentligen inga problem att amortera, men funderar på om jag borde ta möjligheten som banken erbjuder och att istället investera motsvarande belopp i tex indexfonder. Kan tilläggas att jag redan investerar månadsvis i indexfonder och har en sparhorisont på över 10 år.

  Vad anser ni?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Sebastian
  1. Vit pil

   Jag hade absolut gjort så. Investera pengarna nu, det lär bli en (rejäl) rekyl inom närtid. Passa på när möjligheten finns (även om ”känslan” kanske känns fel att göra så för de flesta).

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Fotvårtan
   1. Vit pil

    Vad talar för en rejäl rekyl? Ser absolut inget som tyder på detta. Viktiga och stora länder helt stängda i EU bland annat kommer endast göra situationen värre.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Andreas
  2. Vit pil

   Vill gärna höra Jan och Carolines resonemang kring detta med 😊

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Sebastian
 28. Vit pil

  Hej!
  Jag hoppas ni kan hjälpa mig med min fundering!
  Jag har en summa på ett IPS som jag tänkt sälja och lägga på ett ISK. Eftersom den summan kommer inkomstbeskattas funderar jag på bästa tid att genomföra detta. Är det nu? Vad tror ni?
  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ella
 29. Vit pil

  Hej alla kloka människor!
  Jag vill på en enkelt sätt kunna bevaka hur mycket börsen (gärna OMX,OMX30, Dow jones, S&P500, nasdaq) är ned i förhållande till en given datum. Syftet som ni säkert förstår är att kunna bevaka utvecklingen för att kunna hålla mig till min köpstrategi i dessa tider, alltså att kunna köpa mer när börsen gått ned -10,-20-30,-40 osv.
  Jag har kollat på nordnet och avanza men där är det svårt att välja specifik dag, där ser man bara senaste veckan, året, 3 åren mm.
  Vart brukar ni andra kolla? Vilken sida är bäst?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
  1. Vit pil

   investing.com (använder deras app) borde funka för ditt ändamål.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Lucas
 30. Vit pil

  Hej! Har funderat över en grej. Har flera fonder jag sparat i sen år tillbaka, alla med en avgift på ca 1,4% (dyyyrt) vet. Vill ju såklart efter allt jag lärt mig här köra på era portföljer och alltså billiga indexfonder men vet inte när det är bäst tillfälle. Känns fel att sälja av allt nu med minus siffror och köpa in mig enligt era portföljer men känns även fel att vänta och hoppas på återhämtning för att då vid senare tillfälle när allt är på +-0. Hur skulle ni gjort?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Philip
  1. Vit pil

   Så länge du har ISK eller kapitalförsäkring spelar det ju ingen roll när du byter. ju tidigare desto lägre avgift. Är du orolig för stora kursrörelser kan du byta gradvis, t.ex. 10% i taget. Eller så ansöker du om belåning/kredit på ditt konto och lägger order så att köp och sälj sker samtidigt. Kreditkostnaden blir nästan ingenting. Man får ha lite marginal för kursrörelser bara (köpa för lite mindre än man tror sig få när man säljer, sedan köpa för resten).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   ML
 31. Vit pil

  Hej Jan m fl!

  Jag skulle vara sugen på att öka mitt månadssparande för att kanske tjäna på en uppgång, kanske till och med ta ett superlån MEN jag har irriterande nog en restskatt som jag inte helt har täckning för med kontanter och som ska betalas i november.

  Är det i så fall bättre att öka mina månadsinbetalningar för att spara ihop kontanter till restskatten hellre än att använda månadssparandet till nya aktiefonder?

  Jag vill ju helst inte tvingas säga fonder till förlust för att betala min restskatt.

  Hur ska man tänka?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristian
 32. Vit pil

  Jag lyssnar och lyssnar, men vill ändå ställa denna frågan. Min dotter har för avsikt att flytta barnens pengar som idag står i kapitalförsäkring på Swedbank till Lysa och ett konto på 90/10. Hur ska man tänka?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ACG
  1. Vit pil

   Att hon med stor sannolikhet kommer få ett bättre sparande på LYSA. Med stor sannolikhet bara att köra på. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Toppen! Stort tack!🤗

    0
    Gravatar ikon för användaren
    ACG
 33. Vit pil

  Hej!

  Jag undrar vad ni tror kommer vara följdeffekterna på börsen pga alla krispaket och stödpengar som ges ut till företag världen över?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Pierre
  1. Vit pil

   Lågkonjuktur till 100%. Titta bara på arbetslöshets siffror i USA. Kommer att vara exakt samma i övriga världen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas
 34. Vit pil

  Precis innan krisen överförde jag en del av mitt buffertsparande till en försiktig portfölj på lysa (90/10). 70 000 av min väl tilltagna buffert på 100 000. Nu vill jag ju minska lite på min buffert för att investera (Jag sitter på ett extremt säkert jobb som handläggare inom äldreomsorgen och riskerar absolut inte arbetslöshet. Snarare har jag för chans till övertid). Jan, har du som är lite bättre insatt och som har kontakter nån uppfattning om när spiltan räntefond låser upp igen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David Olsson
  1. Vit pil

   Nu ser jag att du redan skrivit uttömmande artikel på ämnet:)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David Olsson
 35. Vit pil

  Hej!

  Först vill jag säga tack till en riktigt bra och informativ podcast och blogg!

  Jag har en fundering till hur ni ställer er till att nu utöka sitt nuvarande bolån för att genomföra investering på marknaden i rådande tider? Enbart om förutsättningarna är oförändrade och det finns utrymme till ett högre lån utan påverkan på den vardagliga ekonomin.

  Investeringen är även en långsiktigt sådan, med en sparhorisont på minst 15 år.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Hej igen,

   Efter att ha lyssnat klart på avsnitt 146 (ca 1 timme och 24 min in) har jag fått svar på ovanstående. Jag som hade lite bråttom.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erik
 36. Vit pil

  Hej Alice.

  Kul att du tänkte börja investera, klokt val! Generellt sett är skillnaderna minimala vad gäller värdepapper, det som är avgörande är priset, dvs kostnaden de tar för respektive tjänst. Lycka till med ditt sparande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elvir
 37. Vit pil

  Hej!

  Hoppas allt är bra med er och att hela familjen håller er friska.

  Jag är helt ny på sparande och hade precis fått mitt Avanzakonto godkänt när jag hörde om Lysa. Jag gillar verkligen tanken på Lysa då jag i en majoritet vill investera i fonder. Men då jag gärna vill investera i lite aktier också (ca 50/50), hade det känns skönt att bara hålla sig till samma tjänst, därav min grundtanke att endast använda Avanza (iallafall till en början). Men nu är jag lite osäker på vilket som är bäst alternativ för mig.

  Fungerar inte Avanza’s fondportfölj generator lika bra som Lysa? Eller vad är skillnaderna mellan Avanza’s fondportfölj generator och Lysa?

  Tusen tack,
  Alice

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Alice
 38. Vit pil

  Hej! Har en undran… brukar höra att börsen alltid gått plus över tio års perioder, kollade omx30 mellan 1987-2020 och ser ju då att om man hade investerad pengar 2000 hade dom varit mindre värda år 2010? Har jag hört fel eller har jag räknat fel?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Philip
  1. Vit pil

   Hej Philip!

   OMXS30 räknar inte med utdelningar och blir då fel att kolla på.

   Du får ta ett index som är inklusive utdelningar som SIX30RX.
   Eller OMXS30GI.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 39. Vit pil

  Hej! 2017 gjorde jag om mina portföljer för pension och barnspar till Globala barnportföljens upplägg och då var fördelningen 90/10.
  När jag ombalanserat sedan dess har jag valt att behålla samma upplägg och alltså inte introducerat guld.
  Nu ser jag att årets globala barnportfölj har en 80/10/10 fördelning. Är lite ängslig att jag inte har en bra fördelning i dessa kristider. Är det läge att ändra i portföljerna till året globala barnportföljs-upplägg, med 80 % aktier, 10% guld och 10% räntor?
  Mvh Mirjam

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mirjam
  1. Vit pil

   De är framtagna för att fungera i alla miljöer. Vi har inte gjort någon specifik anpassning till marknadssituationen just nu. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för svar. Är det läge att ombalansera/ändra till 2020 års upplägg nu? Jag har en del realräntefond och ser att den gått väldigt dåligt vilket känns uselt.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Mirjam
 40. Vit pil

  Hej!
  Två frågor!

  Jag förstår inte hur jag ska göra/tänka med ombalanseringar och framtida månadssparande.

  Du säger att man ska göra regelbundna ombalanseringar. Och om man kan öka andelen aktier i portföljen så är det ett bra läge att göra det nu (alltså ändra framtida överföringar?). Men man ska vara försiktig med att ändra i sitt befintliga innehav?

  Om jag nu är i ett läge där jag behöver ombalansera, samt vill öka på andelen aktier för framtida insättningar, då MÅSTE jag ändra befintligt innehav.. ju? Rekommenderas det inte att man ombalanserar i detta läget som är nu?

  Jag har knockoutlånet, 30% av innehavet är lån. Är tanken med hävstång att man inte kontinuerligt betalar tillbaka lånet?

  Mvh Amanda

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Amanda
 41. Vit pil

  Hej!

  Tack för en fantastiskt bra web. Jag har sedan ett par år tillbaka ett sparande på Nordnet där jag valt fonder utifrån dina tips. Risken på detta konto är hög 90/10 och summan är runt 300.000 kr. Jag har under en tid funderat på att göra om denna portfölj till en Rika-tillsammans-portfölj och i stället öppna en högrisk-hink på Lysa. Guldet finns ju inte på Lysa. MEN om jag gör om portföljen skulle det innebära att jag i stort sett säljer av ALLA fonder på Nordnet för att sedan köpa nya. Det svider i hjärtat att göra det just nu när portföljen nu i stort sett har gått +/- noll. (Dock ännu inte på minus! :) Är detta en bra idé eller inte i dagsläget?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Smilla
  1. Vit pil

   Det är svårt att säga då det är olika svar beroende på om du tittar på det matematiskt eller känslomässigt. Matematiskt blir det ju ingen skillnad om du säljer av och köper tillbaka. Känslomässigt kanske det blir det och gör det svårare att hålla kvar vid en framtida annan fördelning.

   Däremot är egentligen den viktigaste frågan att fundera på i ovan är att du byter risknivå. RikaTillsammans-portföljen är ju en mellanriskportfölj till skillnad från en 90/10-portfölj. Över tid kommer de ju att ha väldigt olika utveckling. Så det är snarare den frågan som jag skulle fundera noga på. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Har dina modellportföljer på Nordnet sedan lång tid tillbaka, missade att ombalansera i Januari till 2020 års modell (Pga en massa anledningar). Även om ditt excelark är bra så brukar jag sälja allt och köpa tillbaka i procentuell fördelning. Hade väl kanske inte glidit så mycket på ett år, men Ni gjorde ju en del förändringar i portföljerna. Är det fördelaktigare att ombalansera nu, eller skall jag ta det vid halvårsskiftet runt midsommar? (Då jag ju ändå brukar titta till portföljerna)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Christian
   2. Vit pil

    Det kommer att komma en extra ombalansering inom kort. Avvakta till den om det inte finns någon annan specifik anledning. 👍

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 42. Vit pil

  Hej och tack för en inspirerande blogg/podd!

  Jag har bestämt mig för att köra 4-hinkar principen. Jag har varken lust eller intresse av att omfördela själv och välja ut aktier- och räntefonder i en portfölj, därav tänkte jag köra Lysa. Jag har sedan tidigare pensionssparade där med en fördelning på 90/10. Större delen av mitt kapital jag inte har på börsen utan det ska jag lägga i mellanrisk-hinken, alltså 60/40 fördelning. Hur ska jag tänka nu, när senareläggning av handeln för Lysa räntor är aktuell? Ska jag vänta till det upphör eller börja månadsspara in mitt kapital redan nu? Finns det några uppenbara risker med att börja föra in kapitalet när Lysas räntor är stängd?

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jesper
  1. Vit pil

   Det korta svaret är att jag vet inte riktigt och det är en situation som utvecklas hela tiden. Jag hoppas få återkomma inom kort med både ombalansering och allt. Förhoppningsvis så löser det sig även med Spiltan också. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 43. Vit pil

  Vill bara kort meddela att jag (och många med mig) är på bollen kring Spiltan. Jag hade senaste möte med marknadschefen Niklas Larsson hos dem imorse. Så fort jag har något mer klokt som jag kan säga eller dela med mig så kan jag göra det.

  Jag tror än så länge fortfarande inte att det är något fuffens som det börjar gå rykten om på nätet. Min spekulation är att det handlar om ett klassiskt psykologiskt ”fokus på optimering olika parametrar”-problem och liten förståelse för andra sidan. Min upplevelse är att de fortfarande behandlar det som ett marknadsproblem och har inte insett att krisen har spillt över till ett förtroende-problem.

  Återkommer som sagt med mer info så fort jag har det.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Det verkar som om att Avanza har stängt 2 fonder för uttag nu också!?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tomas
   1. Vit pil

    Ja, det är tyvärr inte oväntat. Snarare blev jag förvånad att de bara stängde två. Jag skulle gissat på 3-4. De har ju Spiltan Räntefond till en rätt hög andel i flera fonder. Fundler borde också stänga inom kort samt Spiltans egna aktiefonder som också har en hel del av räntefonden.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 44. Vit pil

  Det har ju visat sig att man inte kan använda korta räntefonder som ”krockkudde” eftersom Finansinspektionen kan gå in och låsa fonder. Känns nästan som att man måste ha kontanter istället.

  Min fråga är då – är det verkligen värt att ha kontanter i en ISK? Då kommer både schablonskatten och inflationen minska värdet på kontanterna. Blir givetvis smidigare och överskådligare att ha kontanterna på sitt ISK, men för att optimera så borde det vara bättre att ha det på ett sparkonto alt. ett hög-ränte-bankkonto.

  Sedan är ju räntan i princip obefintlig på s.k. hög-ränte-bankkonton, men borde vara det minst dåliga alternativet. Eller är jag helt ute och cyklar med ovan resonemang?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Charles
 45. Vit pil

  Jag sparar via Lysa, har två konton med fördelningen 90-10 och sätter in 1000kr på vardera konto varje månad. Det ena är mitt pensionssparande (är 34år) och det andra är sparande till min son (5år). Har verkligen tagit fasta på rådet att använda en robot och sedan inte göra mer, för jag kan verkligen inget och har lika lite intresse för dessa frågor. Har tidigare sparat på olika sparkonton för att det har varit det enklaste för någon som mig som varken haft kunskap eller intresse. Jag sitter gärna ner i båten och är egentligen inte orolig då jag har lång sparhorisont, men förstår ju när jag läser era inlägg nu att jag också måste vara trygg med min strategi, vilket gör mig lite osäker. Borde jag ha olika risk i de två konton jag nu har, eller borde jag spara dubbelt så mycket och bara ha ett konto? Hur behöver min ekonomi i övrigt samt mitt övriga sparande se ut för att Nuvarande strategi ska vara bra? Jag behöver inte pengarna nu, utan sparar på vanligt sparkonto till semester och oförutsedda utgifter, alltså pengar jag inte vågar investera med risk att förlora. I övrigt går ekonomin ihop och jag har trygg anställning och boende. Har jag en bra strategi så att jag kan fortsätta sitta lugnt i båten?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Louise
 46. Vit pil

  Jan. Hjälp mig förstå. Lysas räntedel består av 8 olika bolag. Spiltan Räntefond är en av dessa och tar 17% av korgen. Lysa skriver till mig där man förklarar att ”det är svårt” att ”prissätta Lysa Räntor A och hela vår korg av räntefonder korrekt”. Jag förstår situationen med Spiltans skärplån men övriga räntefonder är ju prissatta på marknaden. Varför förhindras vi att få tillgång till AMF, Öhman, Deutsche Bank
  och SPP med fler? Dessa är ju inte stängda för handel vad jag förstår.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  n
  1. Vit pil

   Jag hoppas få återkomma med mer information inom kort. Är i kontakt med LYSA, Spiltan och med flera. Det konstiga just nu är att det görs så olika bedömningar. LYSA, Avanza, Fundler m.fl. är tyvärr beroende av Spiltan Räntefond Sverige så de kan inte göra så himla mycket eller någon bedömning. Däremot är det märkligt att Spiltan gör en annan så annan bedömning som SEB, Lannebo, IKC m.fl.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för ditt svar. Ser mycket fram emot vad du kommer fram till. Som ensam person är det svårt att få annat än inklistrade standardsvar.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    n
 47. Vit pil

  Jag har en allmän fråga om diversifieringen.

  Jag har tre konton på lysa fördelat enligt följande:

  50 % av kapital med 95/5 aktie/räntor
  35 % av kapital med 70/30 aktie/räntor
  15 % av kapital med 40/60 aktie/räntor

  Jag tänkte lägga till lite auag silver. Är detta något som ökar eller minskar risken i min portfölj?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Hej

   ”Sveriges mest riskfyllda fond” eller nåt sånt.säger Herr Strand själv.

   Bättre med guld om du vill minska risken.och diversifiera.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Kalle2
   1. Vit pil

    Tack Kalle för ditt svar.
    Jag är helt enig med att den motiveringen bör tala emot att auag silver inte borde ”säkra upp” på något sätt. Jag har för mig att jag läst en kommentar här på forumet att någon påstod annorlunda, därav min fråga.
    Kommer inte ihåg var jag såg frågan och svaret tyvärr dock! ☹️

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel
 48. Vit pil

  Hej! Du säger att man inte skall byta strategi men jag vill under en nedgång köpa lite i taget genom lysas breda med en fördelning jag är nöjd med. Den har ju nu stängt pga spiltan och eftersom de inte går att veta när den låsas upp och om de i praktiken blir att jag undviker nedgångar o bara köper när marknaden är stabil?
  Det gör mig sugen på att under tiden öppna en ny lysa hållbar istället med samma fördelning. Något jag innan funderat på då det känns som en bra ide för huvudet att ha olika konton med lite olika mål.
  Men jag hört många säga att man inte skall byta taktik mitt i ett ras. Hade gärna velat höra hur andra tänker kring att lysa bred ränta har stängt. Och vad betyder det egentligen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrika
 49. Vit pil

  God kväll!

  Följt din blogg sedan 2018 och januari 2019 tog jag stegat att köpa in mig i indexfonder.

  Just nu har mitt intresse utvecklats lite, i och med detta börsras öppnas ju möjligheterna upp och jag funderar på att bygga en utdelningsaktie-portfölj!

  Har egentligen inte så mycket kapital då det mesta har gått åt att fylla på indexfonderna (under raset) men är verkligen sugen att ge mig in i en aktieportfölj med en mindre summa.

  Har tidigare gjort riskfyllda och dumma investeringar i aktier samt kryptovalutor och är nu lite mer defensiv.

  Hur ser du på en utdelningsportfölj i stora, stabila företag som har gått ner rejält nu under raset?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 50. Vit pil

  Hej Jan,

  Lyssnat på avsnitt #146 och tycker du missat en sak angående att det inte spelar så stor roll om man inte träffat botten då man köper in sig igen, nämligen att 50% nedgång kräver 100% uppgång för att vara plus minus noll igen. Har du tagit hänsyn till det i ditt resonemang vid 1h 10min in i avsnittet?

  Som exemepl i ett extremfall med 90% nedgång har du då handlat när börsen sjunkit som nu 35% och den sedan fortsätter sitt fall ned till minus 90% från toppen så krävs det flera 100-procentiga uppgångar innan index är vid samma nivå som när du köpte in dig vid -35% från toppen.

  Eller har jag missförstått dina grafer? Har dom redan tagit hänsyn till detta?

  Tack för en utomordentlig blog!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Peter-Pirat
 51. Vit pil

  Hej,

  Två frågor:

  Om man månadssparar i en fond som är stängd, t.ex. Spiltan Räntefond Kort Sverige, vad händer med de ordrarna som brukar gå automatiskt? Blir det inte av eller ligger den och väntar tills de kan gå igenom? (Avanza via autogiro)
  Enligt de senaste modelprotföljerna så är väldigt stor den av innehavet i Länsförsäkringar global indexnära. Bör man egentligen dela upp på fler globalfonder för att inte riskera att hamna i samma problematik som med räntefonderna som inte kan säljas?

  / V

  0
  Gravatar ikon för användaren
  V
 52. Vit pil

  Hej!
  Tack för en fantastiskt bra blogg. Jag har följt den under längre tid nu men har fortfarande inte kommit igång med ett sparande. Nu när börsen har gått ner så pass mycket ser jag och sambon en möjlighet att komma igång med ett månadssparande.

  Vi är 28 år gamla, har fasta anställningar med mycket bra lön (i olika branscher/yrkesroller) som möjliggör ett högt månadssparande.
  4-hinkarsprincipen verkar vara ett väldigt sunt sätt att spara på. Vi har inga mer specifika mål mer än att vi skulle vilja köpa bostad inom ett par år. Som ofta nämns i den här bloggen så är grundregeln 10 % aktier per år man kan tänka sig spara, så det betyder 20 % aktier om vi vill köpa om 2 år. Jag känner dock att man kanske skulle passa på att öka risken nu då vi känner oss snäppet mer spelsugna än riskaverta (vi kan ta en förlust), samtidigt som man kan se det som en rea på börsen och att vi sprider risken genom att månadsspara. I dagsläget bor vi i hyresrätt i Stockholm med ett förstahandskontrakt vilket gör att vi är inte låsta till att köpa bostad om 2 år om det nu skulle gå riktigt dåligt med vårt sparande. Den tryggheten gör att vi borde kunna öka risken.

  Med den bakgrunden, är det en bra idé att lägga ex 50 % på en konto med insättningsgaranti och 1 % ränta, och lägga resterande halva i tex 80 % aktiefonder och 20 % räntefonder?
  Total exponering blir då 40 % mot aktiemarknaden, vilket blir en exponering som är dubbelt så stor gentemot vad som rekommenderas på 2 år, men statistiken och sannolikheten talar samtidigt till vår fördel iom vår kunskap om tidigare kriser?
  Som sagt, worst case är att vi kanske ligger minus 50 % sen och då får vi helt enkelt sitta lugnt i båten och bo kvar där vi bor nu, och vänta på att det stiger igen. Eller gör jag bort mig här och har någon övertro till mitt lugn när jag själv hör till en av dem som förlorat pengar?

  Hur skulle ni själva göra?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joel
 53. Vit pil

  Tjena Jan!

  Du nämnde i avsnitt 146 att man skulle akta sig för att ändra fördelningen på sina befintliga portföljer hos Lysa. Om jag kan hantera risken och tidshorisonten, då är det väl ”OK” att ändra en 60/40 portfölj till en 90/10 portfölj med fördel aktier i dagens läge. Nödvändigtvis inte på en gång men allt eftersom. Jag kanske missat något här?

  Med vänlig hälsning,
  Alexander

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
 54. Vit pil

  Investerar ni mer i aktier nu bara via Lysa eller kör ni på med Nordnet och Avanza också?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jesper
  1. Vit pil

   Vi kör både och – lysa mest men även lite i modellportföljerna. Inget utanför det dock.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 55. Vit pil

  Börsen går upp ,svenska fonder går upp men räntefonderna faller ,det ser ut så att räntefonder är ett mer riskabel placering än aktiefonder ,en säkrare placering borde vara 90% aktiefonder och 10% räntefonder ,vad tycker ni?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
  1. Vit pil

   Njae, man måste skilja på att det finns många olika typer av räntefonder. De långa räntefonderna i tex riktillsammansportföljen är ordentligt upp. Korteäntrfonderna har hållit emot, det enda problemet jag egentligen upplever likviditeten i marknaden som jag skrivit om i separat inlägg. Men det är återigen ingen förlust, bara att pengarna inte är tillgängliga.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Absolut rätt men företagsobligationer är mer riskabla en en ren global aktiefond spiltan högräntefond och sp.räntefond borde vara i riskklass 6-7 medan en global aktiefond mellan 4-5, dom 2 spiltan fonder kan falla till 0,pg.av likviditetsproblem inte många som köper andelar men det finns alltid investerare som köper andelar en aktiefond ,aktierna finns kvar om inte företaget går i konkurs.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin
   2. Vit pil

    Jag håller inte med dig i den analysen.

    För det första, riskklass beräknas på volatilitet. Borde Spiltan Räntefond eventuellt ha en högre riskklass? Sannolikt, men som du föreslår på 6-7 så borde de ha en volatilitet på över 15 %, det har de ju inte ens i dagsläget. Mer sannolikt är att de borde har riskklass 2, eventuellt 3, men det får tiden utvisa.

    Du skriver aktierna finns kvar om inte företaget går i konkurs. Det stämmer, men så är det ju för räntefonderna också. Det är ju SÄKRARE med räntefonderna då det är lån som har säkerheter OCH om vi utgår från ditt scenario att det inte går i konkurs, då kommer ju räntefonden få tillbaka sina pengar FÖRE aktieägarna. Långivare är också prioriterade framför aktieägare i en konkurs.

    Återigen – inga pengar är borta – det är bara ett likviditetsproblem i handeln med lån. Det är för närvarande – så länge företagen inte går i konkurs – något problem med själva lånen. Givet att företagen klarar sig så är ju fonden i värsta fall helt och hållet likvid inom 2 år. Det vill säga då alla företagen har betalat tillbaka alla sina lån och alla sina räntor.

    Tar vi scenariot att de skulle gå i konkurs, då behöver vi tänka på vilka företag vi pratar om – t.ex. Nordea, SBAB, Balder, Körvern, Kungsleden, Intrum Justitia, Klarna, Volvo, Castellum, Heimstaden, m.fl. – jag vågar nästan säga att skulle alla dessa gå i konkurs då är det ett ganska litet problem i Sverige att vi räntefondsägare inte får tillbaka våra pengar. Eftersom Spiltan dessutom inte har en exponering större än 3.5 procent mot något av företagen så innebär en konkurs en värdeminskning på maximalt exponeringen i det företaget. Spiltan Räntefond Sverige har lånat ut till 110 företag, så det är ju bara att göra matten själv – går Nordea i konkurs då är det en förlust på 2.4 % i fonden.

    3+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 56. Vit pil

  Jag har funderat en del på risken i min portfölj, gjorde så även före raset. Jag har majoriteten av mina investerade pengar i svenska aktier och resten i indexfonder med hög risk. Jag känner inte så stor oro över hur pengarna har minskat i värde den senaste tiden men har tror att det kan ändras i takt med att jag fortsätter sätta in pengar och portföljen ökar i värde.

  Jag skulle därför vilja köpa ett värdepapper månadsvis (precis som jag köper fonder och aktier) som har en lägre risk och undrar:
  – Vad har jag för värdepapper att välja på?
  – Om jag ska köpa en räntefond t.ex. ska jag då köpa den i min vanliga ISK eller är det bättre att öppna ett fondkonto givet att schablonskatten ev är högre än avkastningen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym
 57. Vit pil

  Hallå Jan!
  Läste din senaste artikel men fick inget svar så jag provar men här också :)

  Mitt månadssparande ser ut som följande:

  5% Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A
  45% Länsförsäkringar Global Indexnära
  5% Spiltan Högräntefond
  5% AMF Räntefond Lång
  5% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  5% AMF Räntefond Mix
  25% Spiltan Räntefond Sverige
  5% SEB Sverige Indexfond

  Då jag har utrymme att dubbla mitt månadssparande så har bestämt mig för att ta chansen och att göra det för en tid framöver.

  Hur skulle du rekommendera mig att dela upp procentuellt?

  Jag vet att målfördelningen tidigare har varit 60 / 40.
  Som jag förstod det så vill man prioritera aktiefonderna vid denna sk. ”rea”

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MA
  1. Vit pil

   Jag vill inte rådge på den nivån tyvärr. Läs gärna min artikel:

   Där resonerar jag kring hur man kan tänka kring t.ex. månadssparande. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 58. Vit pil

  Hej! Är 19 år, läkarstudent och har ganska många år framöver. Fick ett förskott på arv på drygt 700 000 kr och tänkte vad lägligt nu när börsen gick ner. Utan någon eftertanke alls slänger jag in allt på börsen i några fonder, det mesta i en bred globalfond för att sprida riskerna. Globalfonden har gått ner drygt -25% så jag tänkte, fin rabatt. Nu är jag dock väldigt orolig och ledsen, några har totalt dumförklarat mig för att ”rabatten” ”bara är -25%” och att det här kommer bli betydligt värre. Det är inte bara en recession som väntar, det är en depression. Många menar nu att jag spelat bort mina föräldrars arv som de arbetat väldigt hårt för.

  Jag vet att det inte går att spekulera om framtiden och att det aldrig går att tajma marknaden perfekt. Det är helt omöjligt att gå in precis när botten sker. Men var jag för snabb nu? Ska jag dra mig ur? Vad kunde jag ha gjort annorlunda?

  Är så otroligt jävla stressad :( uppskattar verkligen lite hjälp…

  Tack på förhand!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Christoffer
  1. Vit pil

   Och hade det varit bättre att sprida ut köpen än att kasta in allt på en gång?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Christoffer
   1. Vit pil

    Lyssnade på ditt senaste avsnitt nu, känner både hopp och förtvivlan…

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Christoffer
   2. Vit pil

    Då är ju allt precis som det ska med tanke på hur börsen beter sig just nu. Tror det nämligen känns så för gemene man. I alla har det varit så för mig om jag jämför igår och idag. 😂

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Först och främst gäller det att andas ett par djupa andetag. Ner i magen. På allvar. 👍

   Läs sedan min artikel:

   Poängen är som Ben Carlson skriver:

   I would rather be kicking myself in the short-run for jumping in too early than kicking myself in the long-run for never putting my money to work in the first place. Regardless of when you buy or rebalance into the pain of a falling market, time is your friend and patience is the ultimate equalizer.

   Sedan tycker jag att du ska läsa följande artikel om vad forskningen säger om marknadstajming:

   samt min artikel om att lyssna på experter inkl. kompisar och andra:

   Sedan skulle jag dessutom skarpt ifrågasätta ”sanningar” såsom:

   Det är inte bara en recession som väntar, det är en depression.

   Vem säger det? I princip alla jag pratar med i finansbranschen, proffs som varit med både 2001, 2008 och tidigare att på många sätt kommer den här krisen gå över snabbare än andra. Antingen genom att vi får 1) vaccin, 2) flock-immunitet eller 3) kommer ikapp med sjukhusmaterial och vård. Läs gärna den första artikeln igen om både optimistiskt och pessimistiskt scenario. I min omröstning verkar de flesta överens om att vi är ute på andra sidan om 1-2 år.

   Nej, sluta lyssna på andra och håll dig till din strategi. Det enda som du eventuellt& har gjort fel är att inte delat upp pengar enligt fyra-hinkar-principen, men att ha investerat dem på lång sikt med tanke på att du är 19 år är mer rätt än vad förmodligen de flesta som just nu har åsikter kommer göra. Punkt.

   Läs gärna även det som jag har skrivit om Howard Marks lite längre ned i kommentarerna, kring utvärdering av beslut. 👍

   4+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Tack Christoffer än en gång för din kommentar. Vi har faktiskt tagit med den i söndagens avsnitt. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Hej Christoffer!
   Jag tycker det var ett otroligt klokt och genomtänkt beslut. Hur många 19-åringar hade gjort likadant? Det kommer löna sig. Dina pengar har många år på sig att växa.
   Lyssna på nästa avsnitt (det har du säkert gjort nu).När börsen om några år har återställts kommer din fond som gick ner 25% ha gått upp 33% sedan du köpte och du har 931000kr.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Anders
  5. Vit pil

   Hej Christoffer,

   Jag önskar jag hade satt in mina pengar precis när du gjorde. Jag satte in mina sparpengar på drygt 400.000 kr den 17 feb, några dagar innan kraschen.

   Hursomhelst, gjorde jag ett felaktigt beslut? Nej! Beslutet var riktigt, men resultatet var inte det önskade.

   Likaså, var ditt beslut att sätta in dina pengar på -25% riktigt? Absolut! Kommer det få det önskade resultatet? Det är för tidigt att säga, men med din tidshorisont skulle jag säga högst troligt!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Lucas
 59. Vit pil

  Hej,
  Jag har fonder jag haft länge, innan ISK konton fanns, som gått upp en hel del. Då det vid försäljning blir 30% skatt på vinsten tänker jag att nu när de gått ner en del är det ett bra säljtillfälle för att istället köpa fonder för samma pengar inom ISK, och därmed minimera skatten. Tänker jag rätt? Har tänkt fortsätta placera i fonder och ”sitta lugnt i båten”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lena
  1. Vit pil

   Ja, nu är ett bättre tillfälle än på länge att ”byta” fonder från AF till ISK.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 60. Vit pil

  Hej Jan,

  Jag ser att Avanza nyligen kommit förbi sina förklaringar om varför du kunde köpa ETFer på Nordnet och inte hos dem. Alla dina rekommenderade, riktigt långa, räntefonderna är även de nu tillgängliga på Avanza. IBCL, IS04 och DBXG. (ej 4GLD). Som Avanza-kund blir jag därför väldigt intresserad av att låta dessa ETFer bli en del av min 60/40-portfölj, men känner mig osäker på grund av;

  Finns det någonting jag har missat om att din nybörjarportfölj inte bör ha långa räntor? eller tolkar jag det rätt som att du önskade ge en rekommendation som både speglar Lysa och Avanzas fonderbjudanden?
  Givet att jag inte har missat något fundamentalt i 1. så ser jag spontant det som relativt bekymmerlöst att jag uppdaterar min 60/40-portfölj trots börsnedgången nu. Jag ser det inte som att jag uppdaterar min sparstrategi, utan helt enkelt uppdaterar mitt sparande med fonder som jag nu (äntligen) kan köpa på Avanza?

  Hoppas att andra har sett samma ETF-uppdatering på Avanza och eventuellt tänkt på samma fråga.

  Tusen tack för allt både du och Caroline har bidragit med. Er kunskapsspridning har gett mig ett finansiellt lugn. Jag försöker sprida den kunskapen till min närhet och förhoppningsvis infriar jag samma fina gåva som jag har fått från er.
  //Jonathan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonathan Fransson
  1. Vit pil

   Håll utkik efter guldet. Avanzas kundtjänst har sagt att de förhoppningsvis dyker upp i slutet på den här veckan.

   Den klassiska 60/40 portföljen innehåller ju meddellånga (3-10 års löptid) obligationer. Men man kan ju säkert göra en egen fördelning och blanda korta, medellånga och långa räntepapper.

   Jag skulle dock personligen undvika den klassiska 60/40 portföljen och ha lite mer diversifiering. Tex 60-20-20, där de sista 20 är guld.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   ML
  2. Vit pil

   Egentligen innebär det ingen större skillnad förutom att jag direkt skulle rekommendera att byta Guld AVA till Xetra Gold (4GLD) eller WisdomTree Physical Gold (GZUR). Rykten från Avanza säger att den senare kommer att komma innan 4GLD.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 61. Vit pil

  Hejsan. Är 48 år med god ekonomi. Har ett bolån på 900 000 kr med låg ränta. Amorterar 4000kr varje månad. Är det bättre att lägga de pengarna på ett långsiktigt framtida månadssparande i Lysa istället? Tack för alla värdefulla tips, Jan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus Carlson
  1. Vit pil

   Jan har sagt i sina poddar att han rekommenderar att inte amortera på bolån utöver det minimala och istället spara enligt fyra hinkar-strategin.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Erik Svansbo
  2. Vit pil

   Beror på lånegraden. Är den 100 % eller under 50%.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   MartinP
 62. Vit pil

  Hej! Ber om ursäkt om någon redan frågat samma fråga. Om så, vägled mig gärna till svaret :)

  Jag funderar på hur jag ska tänka kring konsumtion i dessa tider utifrån min privatekonomis perspektiv. Vad är lämpligt att fortsätta köpa & spendera pengar på (kontinuerligt & engångsköp) VS vad bör man sluta & undvika att köpa (kontinuerligt & engångsköp)?

  Tack på förhand för synpunkter och tankar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil S
  1. Vit pil

   Jag kan bara spekulera men min spontana tanke är att vara försiktig då vi inte vet hur framtiden kommer att se ut. Oavsett situation tror jag att det är bra att ha en buffert. När det är på plats så försöker vi stötta lite våra lokala företag, handla hämtmat och sådant. Vad tänker du själv?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 63. Vit pil

  Tack för alla tips. Hoppas jag får ett svar hör inne istället:)

  Jag tänker så här på lysa höjer jag månadsparandet samma med nordnet väntar att extraarmotera på mitt bil lån utan armorterar bara det jag ska. På LYSA behåller jag min 20/80 som den är är ju buffert men sparar 200 kr i den. Sen min 60/40 och min 90/10 behåller jag som det är med fördelningen spara just nu 525 KR i bägge har 2000kr mer i månaden som jag ska lägga på mitt månadspar på lysa och nordnet . Sen det jag jobbar extra köper jag ner det går ner 10 % och går det inte ner mer så köper jag när det är billigare än det var som högst låter det bra?

  På Nordnet tänkte jag köra lite mer risk bytta 90/10 till 100/0 och min 60/40 till 70/30 nu när börsen är nere sen fördelar jag det rätt när detta är över. Jag sparar 525 kr i alla fyra hur hade ni fördelat dom 2000kr hade ni lagt 500 KR jämnt fördelat eller hade ni gått all in på 100/0 och lämnat resten av månadsparandet som det är? Var rädd om er

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
 64. Vit pil

  Hej Jan.
  Jag vill bara meddela dig att jag sitter still i båten i min 100% LF Global indexnära. Allt är som vanligt med automatisk månadssparande. Corona virus kommer och går,oroligheter kommer alltid finnas på börsen,men jag ändrar inte min långsiktiga strategi och syn på börsen. Om 20år får jag summera avkastningen. Det kommer bli säkert bättre än vanlig sparkonto på 20 årssikt 🤗😁. Ha det så bra och god hälsa önskar jag till alla.
  Mvh.jack

  8+
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
  1. Vit pil

   Hej Jack,

   Tack för din incheckning Jack. Har saknat dig och ingen förväntning om att du skulle göra annorlunda. 😁

   Själv sitter jag också exakt stilla i båten och köper på löpande. 👍

   Ta hand om dig och de dina!
   Jan

   9+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 65. Vit pil

  Hejsan. Jag har en sparad slant på vanligt banksparkonto med insättningsgaranti . Kan den statliga insättningsgarantin sättas ur spel under force majoure ? Kan staten då ta mina sparade pengar??? Orolig sparare

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kerstin
  1. Vit pil

   Insättningsgarantin består av en årlig avgift till insättningsgarantifonden. Fonden förvaltas av Kammarkollegiet på uppdrag av Riksgälden. Om fondens tillgångar inte skulle räcka för att betala ut ersättningar har fonden en obegränsad kredit hos Riksgälden. I händelse av att det skulle behöva betalas ut mer medel än vad som finns fonderat i insättningsgarantifonden kommer således insättningsgarantin att ta upp ett lån i Riksgälden för att fullgöra sitt åtagande gentemot insättarna, därefter kommer fonden återkapitaliseras genom utdelningen från konkursboet och vid behov genom avgifter från instituten.

   För det fall insättningsgarantin skulle behöva låna medel för att fullgöra sitt åtagande skulle det ske genom att Riksgälden säljer obligationer via återförsäljare (olika banker) som lägger bud genom ett auktionsförfarande i form av ränta.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Fotvårtan
   1. Vit pil

    Insättningsgarantin är väl cirka en miljon så har man ex 8 miljoner så skulle det vara bra att ha pengarna i sju olika banker, eller?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Niclas
  2. Vit pil

   För att ge ett lite annat perspektiv. Jag själv brukar skilja på vad som är en ”naturlag” och därmed obrytbar och vad som ”bara” är en överenskommelse. Insättningsgarantin är bara en överenskommelse och som sådan kan den både ändras, brytas och göras om. Det hände t.ex. på Cypern 2008. Något vi pratar om i avsnittet nedan:

   Nu behöver man inte oroa sig och jag ser ingen anledning till panik, jag vill bara kasta ljus på att saker kan ändras. Få trodde ju t.ex. att den svenska räntemarknaden skulle frysa igen så som den har gjort nu. Så uppdelning på ett par aktörer med insättningsgaranti skulle jag absolut överväga. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 66. Vit pil

  Hej,

  Det var den här sidan som fick mig att inleda mitt investerande förra året. Hade sparat ihop en ganska stor summa pengar som växte på bankkonto i flera år utan någon avkastning. Från januari 2019 började jag investera dessa, i klumpsummor. Mitt första riktiga år på börsen, blev ju fantastiskt. Avslutade på ca +25%.

  Så det här raset är ju något helt nytt för mig. I början av krisen, så gjorde jag säkert likt många andra. Köpte på mig en del och tänkte att man gjort jättekap. Nu känner man sig supernaiv, mina 25% från förra året är utraderade. Jag har följt mångas råd (bland annat härifrån) att sitta still i båten och inte sälja. Bara suttit och tittat på när det sjunker (troligen kommer fortsätta). Även om det gått fort, så hade VI ju kunnat agera.

  Jag förstår hela konceptet med att inte försöka tajma marknaden, men var det verkligen så svårt att inse hyfsat tidigt att det här kommer få oerhört negativa konsekvenser på börsen?
  Man känner sig ju ganska naiv, när man satt där för 4 veckor sen och tänkte att de här blåser över snart.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  BK
  1. Vit pil

   Jag ser den här bloggen/podden som ett av mina verktyg i min ekonomiska verktygslåda. Men när det väl kommer till kritan så är det man själv som bestämmer vad man gör med sina investeringar. Jag har också sett många kronor försvinna ut portföljerna men jag ligger rätt i risk så jag ser hela det här raset som ett köpläge på lång sikt.

   Jag skulle aldrig våga sälja mitt innehav för att köpa in mig senare men däremot har jag ökat mitt månadssparande för på lång sikt kommer det börja gå upp igen, och säkert gå ner också.

   Sen litar jag på att Jan har koll på de studierna som redovisas här och därför sätter jag känslorna åt sidan och litar på fakta, hur märklig den här kraschen än må vara.

   Vem vet, imorgon kanske det finns ett vaccin, eller så gör det inte det. Ingen vet.

   Det jag däremot är helt hundra på är att om det kommer ett vaccin imorgon så hade jag till 99% missat uppgången och köpt in mig för sent. Då hade jag vart tillbaka på ruta ett.

   4+
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas
   1. Vit pil

    På ett sätt är väl det också att spekulera? Dvs att det kommer vända inom en snar framtid?
    Rätta mig om jag har fel, men i tidigare välkända kriser så var det något som sket sig (2008) men det gick lixom att se ett ljus. Det här är ju något helt annat, inte förrän någon kommer och skriker om att vaccin är klart och kan produceras i stor skal? Låt oss säga att man hoppade ur för 3-4 veckor sen (återigen det var inte raketforskning eller supertajming för att fatta var de var på väg) veckor sen och sen missar en uppgång på säg 10%, man är fortfarande en vinnare?

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    BK
   2. Vit pil

    Njae, min upplevelse från 2008 var att det var betydligt mörkare än vad det är nu.

    Om man för 3-4 veckor sedan vartåt det barkade då var man grym. För det är ungefär att idag se var börsen kommer vara om 3-4 veckor. 🤔

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   3. Vit pil

    Jag tänker inte att jag försöker tajma marknaden utan jag försöker mer få ner mitt gav (genomsnittliga anskaffningsvärde) och de pengarna jag stoppar in nu är långsiktigt sparande. För mig är att tajma marknaden mer att sälja allt för att sedan köpa tillbaka i vändningen. Mitt ökade månadsspar kommer ligga kvar oavsett om börsen går ner eller upp imorgon.

    Jag tycker att den breda nedgången som är nu verkar konstigt. Bolag som tjänar på viruset backar också.

    Andra exempel finns också.

    Ta Ica tex, hade det inte vart en krasch nu så hade folk köpt den aktien, för man tror att folk kommer handla där. Nu säljer många Ica samtidigt som befolkningen hamstrar allt från toapapper till jäst. Vilka säljer de produkterna? Ändå rasade den aktien.

    Essity är samma visa, vem har inte läst om att alla hamstrar toapapper?
    Kvinnor kommer ha mens, barn kommer behöva blöja och toapapper hamstras. Den rasade.

    Det finns fler exempel på liknande aktier.

    Visst kan ovanstående ta skada men att rasa 20-30% på några dagar är orimligt. I alla fall för mig.

    Detta är min första krasch och jag tar den faktiskt med ro, visst hade jag gärna sålt allt i början av året och köpa tillbaka mig då men så kunnig är jag inte.

    Det regnar insideraffärer nu, insatta personer köper hej vilt. Vilket ger mig en positiv känsla.

    Det jag skriver ovan är mina personliga observationer och jag kan absolut ha jättefel här men så tänker jag, och det känns rätt skönt för mig faktiskt.

    Jag tror kanske också att det är fondsparare som står för den mesta försäljningen. Där ser man att sin fond rasat utan att veta vilka bolag den innehåller. Hade fler sett att kanske Ica och essity finns i fonden kanske man hade avvaktat lite till.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Andreas
  2. Vit pil

   Hej BK,

   Sitter i samma situation. Hade sparat ihop massa i flera år på bankkonto och hade börja-investera-panik 2019 särskilt med tanke på 2019 års börsutveckling. FOMO känslorna aktiverades helt klart. Vi människor är ju irrationella djur. Istället för att gå all in gick jag in med ca. 25% av mitt kapital och förlorade en hel del nu (avkastningen är helt utraderad ja och några månadslöner också). Min investeringsfilosofi var att: Gå in med 25% av kapitalet för att få en avkastning som täcker inflationen för allt jag har och vid en stor sättning efter 10 års uppgång gå in med nästan allt.
   Jag avvaktar till utdelningssäsongen är över och om börsen ligger på liknande nivå eller lägre köper jag på mig.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
   1. Vit pil

    Hej Johan,

    Om det är något som har tryckts på ganska hårt utifrån den här sidan (grundat i statistik/forskning) är att investera hela beloppet på samma gång. Nu med facit i hand så har du ju gjort helt rätt som inte investerade allt under 2019 :)

    Jag var inte med på börsen 2008.
    Jan säger att 2008 upplevdes som värre än detta, nyfiken på varför han tycker det? det fortsätter neråt idag och lär så fortsätta….har vi inte passerat botten för 2008?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    BK
 67. Vit pil

  I första hand är man alltid en människa, yrkesrollen kommer alltid i andra hand. Så är det också för världens stora ledare. Men eftersom vi för det mesta ser politikerna endast i deras yrkesmaskar och genom medias filter kan det vara svårt att genomskåda detta. Men i grund och botten är även de mest luttrade och erfarna politikerna, såväl som alla ärelystna partislavar, ungtuppar och nördar, innerst inne också bara människor. Ibland kan det vara svårt att föreställa sig, men de flesta av dem har släkt och vänner, barn och familj, precis som vi andra. Och de människor som vi umgås dagligen med har en långt större påverkan på våra värderingar än vi vill erkänna.

  Om det är något som jag lärt mig av politikerna är det just det, att man ska välja sina vänner med omsorg. Men eftersom politikerna är bara människor kan de ibland hamna i dåligt sällskap de med. Tyvärr ser det ut att vissa av dem gör det ideligen, men tänk: utan dessa politiker skulle många av de där stackars människorna vara i den här världen alldeles ensamma – och som vi vet är ensamhet inte bra, varken för hälsan eller ekonomin.

  Man glömmer också ofta bort att våra politiker är folkvalda och att deras huvudsakliga uppgift består av att presentera oss, folket, och foga sig inför folkets vilja (att bli politiker är inget för den som har en egen vilja). Vi har valt våra politiker för att de ska presentera våra värderingar och styra samhället i den riktning som vi anser är bäst för oss.

  Eftersom i en demokrati är det alltid majoriteten som får bestämma (på gott och ont), och eftersom de flesta tror att de ändå inte kommer att bli rika, vill folk satsa på god hälsa, bra vård och ett långt liv istället. Våra politiker har egentligen inte något val, de måste lyda folket (även om det finns några som tycker det ska vara tvärtom).

  Men man vet aldrig. Världspolitiken verkar röra sig sakta men säkert mot en alltmer auktoritär riktning – också här i Sverige, så kanske kommer vi att få se fler sjukdomar och dödsfall i framtiden.

  Så innan man går till valurnorna kan man ställa sig frågan: pengar eller livet!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 68. Vit pil

  Tycker 4-hinkarsprincipen, med placeringar i fondrobot (i mitt fall Avanza Auto) är en utmärkt strategi. Jag hade flyt och upptäckte samt placerade i den i januari. Dessutom var jag defensiv eftersom jag tyckte börsen rent generellt var dyr och placerade bara en mindre del i passiva hinken.

  Däremot har jag nu upptäckt en brist. Det är att om jag vill omfördela till fler andel aktier måste jag sälja innehavet i mellanrisk för att öka i passiva. Det hade varit mycket bättre att ha räntedelen i rena räntefonder just nu för att slippa röra aktiedelen.

  Hänger ni med?
  Har jag fel?

  Dessutom måste jag säga att jag helt tappat förtroende för alla privat-ekonomi-rådgivare just nu.
  I normala tider säger de att man ska ”sitta still i båten” i kristider.
  Nu, när det är panik kommer det fram att många av dom själva sålt och att var och en själva måste avgöra hur man vill agera..

  Vad är sådan rådgivning egentligen värd? :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Kan du länka/referera till investeringsrådgivare som sålt av för egen del, helst sådana som givit råd att inte sälja

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Niclas
  2. Vit pil

   Tack Fredrik för din kommentar. 👍

   Jag tror att det är viktigt att ha empati för att människor gör så gott de kan och fattar så fort som de hinner (som Lennart, en av mina vänner brukar säga). Det är lätt att sitta och ha en strategi när allt är som vanligt och det är en annan sak när ”all hell breaks lose”.

   Till och med jag hamnade för en stund i diket i fredags när Spiltan stängde sina fonder för handel. Då tycker jag ändå att jag snart har varit med om det mesta. Jag hoppas personligen vara en av dem som inte sålde, höll mig till min plan och kan visa upp en transaktionshistorik där jag blundade, höll andan och köpte mig regelbundet genom hela krisen.

   Angående din fråga så ja, men glöm inte bort att ”fyra-hinkar-principen” egentligen bara är en modell för att lura hjärnan. Det är ju fortfarande bara en enda helhet. Typ:

   • 100 kr i räntor i bufferthinken
   • 50 kr räntor och 50 kr aktier i mellanriskhinken
   • 100 kr aktier i passiva hinken

   Är ju totalt sett fortfarande 150 kr i räntor och 150 kr i aktier. Det vill säga 50 % / 50 % även om det är 0/100, 50/50 och 100/0 i respektive hink. Det spelar således faktiskt ingen roll hur det vore upplagt.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej! Tack för svaret!

    Jag tror vi alla har fingrat på säljknappen i dessa tider. Själv har jag endast sålt ett papper. En av våra storbanker… men det berodde inte på panik, utan mer av etiska själ.. :)

    Men ett misstag jag gjort, som jag gärna delar med mig av, är att försöka fynda till en 5:e hink. Utdelningshinken!
    Smart drag, nu när många företag drar in sina utdelningar, haha..

    Vi får väl se hur det går, men hittills har 4-hinkarsprincipen fungerat exakt som du sagt att den ska göra.
    Jag ska dock fundera på rena räntefonder istället för blandfonder när allt har lagt sig.

    Tack!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Fredrik
  3. Vit pil

   Fredrik ’Jag tror vi alla har fingrat på säljknappen i dessa tider. ’
   – och de som sålt är idag/nu vinnare!
   Vänligen Niclas

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Niclas
   1. Vit pil

    De som sålt och klarat sig från raset kommer försöka upprepa detta, det kommer kosta dom mycket mer i framtiden.

    7+
    Gravatar ikon för användaren
    Tim
 69. Vit pil

  Jag satte in pengar på Lysa för att vara beredd investera dessa och slippa fördröjning. Nu fick jag mail att de kommer investera dem omedelbart. Jag fick panik och försökte hitta hur jag kan ha kontrollen över när de investeras men det verkar ej gå?

  Hur kan man ha en buffert redo på Lysa men ej investerad. Går det ej utan man måste ha 1-2 bankdagars fördröjning bara på överföringen till dem när man väl är redo att köpa?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dan Nilsson
  1. Vit pil

   Du kan swisha. Då kommer de in med en gång men de investeras kl1600 varje dag om jag förstod rätt. Finns ett avsnitt där jan intervjuar lysas vd

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas
   1. Vit pil

    Tack det betyder att om jag ej vill min insättning som kom in i fredags ska investeras måste jag plocka ut den igen antar jag? Ska kika avsnittet!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Dan Nilsson
   2. Vit pil

    Hej!
    Jag såg det avsnittet och hade innan frågat Lysa samma sak. Fick svar att om du swishar innan 16.00 så får du till priset vid stängning den dagen, kl. 17.30. Frågade en gång till idag efter att ha sett den här intervjun där jag påpekade detta och fick då samma svar; 17.30.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johanna Bäckström
   3. Vit pil

    Ah, tack för kompletteringen. 👍

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Vet inte exakt hur uttagen fungerar men killgissar att du får sälja andelar för att få ut pengarna. Hade jag vart du skulle jag inte ta ut pengarna utan i så fall swisha in mer, risken är ju att det sjunker ännu mer och då tar du ut med förlust.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas
  3. Vit pil

   Om jag förstår din kommentar rätt så var det en liknande grej jag råkade ut för i förra veckan. Lade en köporder den dagen vi slutade på -10 % men fick den exekverad 2 dagar senare på rekylen +10 %. Inte direkt det som var planen. 🤦‍♂️

   Min lösning som fungerade fram tills i fredags var att öppna ett ytterligare konto på LYSA med 100 % räntor dit jag satte in pengar. Sedan gör jag en intern överföring innan kl. 16.00 från det kontot till mitt vanliga aktieexponerade konto. Då görs köpet den dagen. Jag ”förhörde” LYSAs VD på det i detalj efter min tabbe i videon som finns i artikeln ovan. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej Jan.
    Är inte detta ett sätt att effektivt tajma marknaden när det svänger så som det gör nu?
    Det borde ju fungera åt båda hållen? Sälja innehav med hög aktieexponering vid dagar som öppnar svagt, och tvärtom?

    Jag är nybörjare, så någon får gärna slå mig på fingrarna, men be gentle. ☺️

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel
   2. Vit pil

    Men fungerar det verkligen så? Har du testat?

    För du inte över räntor till ditt aktieexponerade konto då?

    I så fall blir balansen fel och enligt lysa får du då vänta på att fördelningen ligger 3% fel i fem dagar innan rebalansering sker. För man kan väl inte föra över kontanter?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Andreas
   3. Vit pil

    Hej!

    Tack för en bra blogg! Jag har äntligen börjat få lite struktur i min (nästintill obefintliga😅) privatekonomi sedan jag började följa er blogg. Intresset har alltid funnits där men det har känts snårigt att sätta sig in. Jag tillhör dem som har sparat på nollräntekonto för att jag inte känt att information kring vad en annars ska göra inte känts lättillgängligt. (aktier har känts lite som en annan värld bara) Tack för det!

    Nu till själva infon:
    Jag var i kontakt med Lysa tidigare angående detta och då sa de att ”Om du gör en insättning via Swish innan 16.00, så skickar vi fondorder samma dag och du får till fondernas stängningskurs samma dag och fonderna syns sedan på kontot dagen efter.”
    Efter ert samtal med Lysas vd i extraavsnittet så kontaktade jag dem igen igår för att åter fråga vad som gällde och fick samma svar som tidigare, att insättningar innan 16 blir till fondernas stängningskurs 17.30.

    Går detta inte emot det Patrik sa eller är det jag som missuppfattar på något sätt? I det avsnittet sa han ju att det är priset kl. 16.00 som gäller vid insättning innan den tiden. 

    Vänliga hälsningar,
    Johanna

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johanna Bäckström
   4. Vit pil

    Jag gjorde ett uttag för att kunna investera när jag faktiskt tänkte.

    Men då låste de hela räntedelen. Lite svårt för mig att förstå att de medvetet investerade i Spiltans räntefond med flera som de vet är låsta för uttag för att sedan spärra min räntedel från uttag. Kändes märkligt :(

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Dan Nilsson
 70. Vit pil

  Hej,

  Jag har sparat i fem år och fortsätter precis som vanligt. Jag är inte orolig det minsta, känner att jag ligger i rätt risk med dom olika hinkar. Min globala barn portfölj har gått ner runt 25%. Det är 40 år tills jag ska ta ut något så vem bryr sig? Min mellanrisk har tappat 13% men jag har 10 på mig att ta ut dom.

  Har ansökt om kredit hos Avanza, fick drygt 200 000. Tänkte använda det som hävstång om marknaden går ner till 50%.Bra idé?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 71. Vit pil

  Hej!

  Jämfört med er är jag nybörjare och småsparare men jag skulle ändå gärna vilja ställa en fråga. Jag är 33 år, lever i en relation där vi båda har fast anställningar (jag är i vården så jag känner mig trygg med att jag kommer ha ett jobb oavsett vad som händer). Vi har låga utgifter och inga lån förutom studielån samt en buffert på ett sparkonto som vi känner oss trygga med. Långsiktigt sparande har jag på lysa där jag har ett pensionskonto med 90% aktier och ett med en sparhorisont på minst 5 år men förmodligen närmare 10+ som ligger på 50/50. Jag känner ingen panik trots börsraset utan jag känner mig trygg med mitt risktagande och investerar bara pengar som jag klarar av att förlora. För en tid sedan fick jag lönehöjning och har sedan dess tänkt dubbla månadsinsättningen till de båda lysa kontona. Nu blev jag dock lite förvirrad av allt som händer i världen och undrar om det är en bra idé eller är det så att jag ska investera de pengarna någon annanstan?

  Tack för att ni finns
  Mvh Anna

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   23 år? Knappt ens född! Spara som vanligt fram tills 50 om du inte har något ”avancerat” intresse för ekonomi (som en del av oss har som du kanske märker i kommentarerna på bloggen). Faktum är att om du bara fortsätter spara som vanligt är det mest statistiskt sannolika att du kommer överprestera alla oss dårar som försöker göra annorlunda ;)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fotvårtan
   1. Vit pil

    Ah shit nu såg jag att det var 33 år. Doesn’t matter, keep saving!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Fotvårtan
 72. Vit pil

  Vad är din åsikt?

  Det finns så många kloka människor i detta forum. Dessutom håller alla här inne en god ton så jag vågar ställa frågan:

  Vad är era tankar kring varför världens ledare väljer att riskera hela världen ekonomi pga detta virus? Vad jag förstår är riskgruppen ganska specifik i åldrar. Det ser även ut som om riskgruppen sedan tidigare har underliggande sjukdomar. Vad jag också kan läsa mig till är att flera av de som dör tycks vara rökare. Exempelvis röker 25% av Italiens befolkning.

  Varför väljer världens ledare att potentiellt orsaka en arbetslöshet vi aldrig tidigare sett genom dessa mycket extrema åtgärder som nu sker med lock-down och militär närvaro och militära kontroller?

  Viruset är inte kul men jag är mer fundersam kring det hot vi står inför om flera hundra miljoner människor står utan arbeten världen över. Hungriga, trötta och arga människor är nog mer farligt än virus för hela populationen.

  Vad tänker ni?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  a
  1. Vit pil

   Skälet är bl.a. att den senaste rapporten från Imperial College med modellering av olika scenario i USA och Storbritannien visar följande, konservativt räknat: Om vi använder en mer basal strategi för att förlångsamma spridningen innebärande isolering av misstänkta fall i hemmet, karantän av deras familjemedlemmar och undvikande av kontakter med andra människor för riskgrupper (personer över 70) så leder det till att behovet av intensivvård överskrider sjukvårdens kapacitet med 8 gånger. Det beräknas leda till ca 250 000 dödsfall i Storbritannien och 1,1-1,2 miljoner i USA.

   Med kraftfulla åtgärder finns det chans att sjukvården håller stånd till vaccin finns.

   Sluta tro att det bara är en vanlig jävla influensa!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   ML
  2. Vit pil

   Ser vi de tuffare scenarierna mht arbetslöshet tror inte jag att folk kommer ha överseende till de åtgärder som gjorts.. många kommer se tillbaka och tycka att priset var för högt. Ser man till Italiens siffror så har Corona inte slagit lika brett som en vanlig influensa. Folkhälsomyndighetens sammanställning av de senaste årens influensasäsonger visar på just samma. Förra årets influensa hade en hel del svåra fall i lägre åldrar och utanför traditionella riskgrupper. Det har inte Corona haft i Italien. Vad är det? 3 dödsfall utan kända underliggande sjukdomar? Riskgrupperna behöver vara försiktigare nu eftersom många av dom är vaccinerade för vanliga influensor.
   Jag är förvånad att det är först nu det pratas om att rökning är en av de stora riskfaktorerna. Det har man haft en ganska bra bild kring i flera veckor nu…
   Personligen tycker jag det känns lite som svininfluensan all over.. resultatet då blev en massvaccination som ledde till att många tappade ett viktigt förtroende för myndigheterna i dessa frågor. Blir arbetslösheten omotiverat hög tror jag att fler tappar förtroendet och det kan bli farligt om något liknande händer igen men med ett allvarligare virus.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   JE
  3. Vit pil

   Vad rapporten säger (vad jag förstår) är att 1 av 300 kommer få sätta livet till hur vi än gör. (Gäller USA o UK) Modellen är dock mycket osäker. Samtidigt som spridningen i Kina verkar ha fått ett slut (for now) vilket gör hela antagandet i rapporten ännu mer osäker.

   Är 1 liv av 300 verkligen värt en arbetslöshet som potentiellt sett kan bli hur stor som helst? Vi vet ju redan vad arbetslöshet gör med människor. Vi vet också hur dem röstar.

   Kan det vara som så att alla beslutsfattare världen över denna gång är i riskgruppen, varför det nu får kosta precis vad det kosta vill? Vi har få beslutsfattare under 60 år.

   Viruset är ingen lek. Inget snack om saken. Men konsekvenserna av att släcka ner världen blir livsfarlig för oss alla.

   Nu är det mycket antaganden, modeller gissningar o rädsla. Jag tror inte på rädsla. Men jag tror på att vara realistisk. Det spelar troligen ingen roll vad vi gör med våra pengar för oavsett om nu 1 av 300 eller 1 av 30 000 stryker med så är det flera länder som kommer få problem av en helt annan dignitet än Grekland under den krisen.

   Så vad göra? Sitt still i båten. Acceptera ett ras på börsen. Det finns stor chans att vi ska ner en bra bit till. Sälj inte av. Det säger all forskning.

   Ja, människan kommer lyckas återhämta sig från detta också. Lura inte dig själv och få för dig att valuta är the place to be. Och nej, du kommer aldrig någonsin tajma botten. För när vi är där så är det nattsvart. Som vid alla bottnar. Det finns inget ljus där nere. Det gör det aldrig.

   Sätt på dig bältet, blunda och fokusera på annat nu för resan har bara börjat. Osäkerheten är total.

   En sista sak. Ta hand om dig, ta hand om din familj, ta hand om någon annan som behöver hjälp och var stark nu. Dela med dig. Visa ledarskap. Bli inte rädd. Du kommer behövas.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   n
   1. Vit pil

    Hej n!
    All forskning säger inte ’sälj inte av’.
    Jag har nyligen läst en (peer reviewad) studie som visar att andra strategier kan vara mkt bättre, fspeciellt för att skydda sig från förluster.
    Med det sagt: fint inlägg av dig 👍.
    Vänligen Niclas

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    niclas
  4. Vit pil

   Jag har försökt ge en bild av nuläget i form av de två scenarion som det ter sig råda konsenus kring just nu i dagens artikel:

   Läget förändras dock extremt snabbt. Bara sedan publiceringen har Spanien förlängt isoleringen, Italien har stoppat all produktion i landet förutom det som anses vara mest nödvändigt. Det går knappt att spekulera i vad den ekonomiska konsekvensen kommer att bli.

   Jag tänkte att förr eller senare kommer den ekonomiska aspekten på det som vi håller på med. Trodde dock inte att den skulle komma redan i torsdags, i princip igångsatt på egen hand av Karin Hessius. Saken är att vi kommer behöva väga in fler aspekter i besluten som vi tar. Det gör vi ju i alla andra områden i samhället.

   Som en krönikör skrev i Expressen; redan idag gör vi avvägningar att inte sätta upp räcken på alla vägar runt om i landet. Det får ofta ske en eller flera dödsolyckor innan räckena kommer upp. Det vore för dyrt annars. De flesta kriminologer är överens om att inte låta män mellan 12-45 år köra bil, köpa sprit och vara ute på stan mellan från och med 16.00 på lördagar till 16.00 på söndag skulle sänka kriminaliteten och utsätta betydligt färre människor för brott. Men vi accepterar att vissa människor kommer att bli utsatta för brott eftersom kostnaden i den andra änden skulle bli för stor.

   Jag tror personligen att det ”psykologiska immunförsvaret” snart kommer att kicka in och normalisera situationen. Då kommer vi också kunna ta bättre beslut med hänsyn till fler faktorer, men vi måste lämna rädslan och panikläget.

   Om jag tar mig friheten att spekulera för diskussionens skull så tror jag att den kommande månaden kommer att bli värst. Främst kanske i USA för att de har en så stor påverkan på världen och för att de har fumlat kopiöst med bollen.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  5. Vit pil

   @Niclas – du får gärna skicka studien till mig. Upplever att jag gjorde en ganska omfattande litteraturstudie av marknadstajming i avsnitt:

   Även de som var för positiva till marknadstajming skrev typ att: ”Ja, det kan hjälpa till med lägre förluster i nedåtgående marknader, men att den vinsten ofta äts upp av underprestation i uppåtgående marknader. Samt att marknadstajming inte är en låg risk hög avkastning strategi utan snarare låg risk / låg avkastning strategi.”

   Men om det finns nya rön så är jag alltid nyfiken. Har inte så mycket investerat i det ena eller andra. 😁

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 73. Vit pil

  Jag har lite pengar att investera och är ganska inne på att det blir Lysa. Jag har tidigare haft Robur Ny Teknik och numera har jag Core Ny Teknik. Dom har ju gått som tåget men känns mer som högriskalternativ och borde ju sjunka rätt kraftigt vid en nedgång. Trodde jag. Nu jämför jag med Avanza Global, Länsförsäkringar Global indexnära och Avanza Auto 6 och då har dom sedan toppen i februari gått ner typ lika mycket i procent. Så nu blir jag tveksam. Varför harva på med indexfonder som ger sämre avkastning när dom går ner lika mycket vid en dipp? Var det bara tur att utfallet blev så den här gången?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Svårt att spekulera i. En gissning är att investerare upplever att t.ex. Google / Facebook / Amazon / Apple / Netflix / etc. inte kommer att påverkas i samma utsträckning som andra företag i den här krisen på grund av att de är företag som kommer ha intjäning även om vi alla är hemma. Det är i alla fall den förklaringen jag har sett på nätet.

   Men även om forskningen säger något så är det ju ingen naturlag. T.ex. säger ju forskningen att värdebolag ska gå bättre än tillväxtbolag eller att små bolag går bättre än stora bolag, men det har ju inte stämt på flera år. Så allt handlar om odds och sannolikheter. Även om något har säg 70 % sannolikhet så kommer det ändå i 3 av 10 år inte stämma.

   Ungefär så resonerar jag med Ny Teknik-aktierna. Forskningen säger ju att alla val bort från en global billig indexfond introducerar en risk som du sannolikt inte kommer att få betalt för. På kort sikt är det just nu uppenbart fel. Men det betyder det att också kommer vara fel de kommande 25 åren tills jag ska gå i pension? Ingen aning, men för varje år som går så ökar ju sannolikheten för de där 7 av 10 utfallen.

   Hoppas det var svar på din kommentar. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 74. Vit pil

  Jag vill bara tacka. Jag sålde det mesta för några veckor sedan när jag insåg att tiden framöver skulle innebära mer risk än jag skulle tåla. Har månadssparat i nästan tre år, och sitter därmed en enda stor riktigt fet emergency fund fördelat på kontanter i olika valutor, gov bonds och guld. Mitt mål har varit trygghet och ekonomiskt oberoende över längre tid, och nu har jag det. Så stort tack för dina artiklar. Jag hade haft djup ångest annars just nu. Istället har jag en fet krigskassa och förlängd maxad inkomstförsäkring som konsult. För mig är inte avkastning det viktiga, utan jag har därmed uppnått ett av mina drömmål med mitt sparande! Utan dina artiklar hade jag inte suttit i denna båt – tack :)

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael s
  1. Vit pil

   Wow! Tack Mikael för en jättefin kommentar som gjorde min söndageftermiddag här. 🙏

   Jag hoppas att du verkligen har firat det här. För även om jag har fått förmånen att vara en liten del av din resa så är det ju du som har gjort jobbet. Respekt. Tack än en gång för att du delade med dig och verkligen fira! 🥂

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 75. Vit pil

  Hej Jan.
  Har en fråga om att spara i ETF:er. Hos Nordnet kan man månadsspara, medan Avanza inte erbjuder det. När man månadssparar hos Nordnet är det dessutom inget courtage.

  Är det därmed rekommenderat att spara ETF:er hos Nordnet?
  Jag har planer på att börja spara i Xact Obligation, då jag sett riskerna med räntefonder mot företagsobligationer (nedgång och handelsstopp).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 76. Vit pil

  Hej Jan,

  Du skriver att du gått in för mycket och för tidigt i nedgången.
  Hur vet du det :-)?

  Eller menar du mer som i det faktum att din kassa från nu och framåt inte räcker till att fortsätta köpa i samma takt om nedgången fortsätter? Och att du då kanske helt enkelt inte hade en klar plan på hur du skulle agera med en kassa i en sådan här nedgång?

  Hur går dina tankar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobbe
 77. Vit pil

  Noterar roat att AMF räntefond lång och SPP Obligationsfond nu slagit en Sverigefond eller Globalfond över de senaste 20 åren.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML
 78. Vit pil

  Hej!

  Jag har haft ond aningar länge om både de så kallade säkra räntefonderna och generellt likviditet på marknaden/banksystemet om det smäller, vilket det nu gjort. Att företagsobligationsmarknaden fryser är ju en väldigt tydlig signal på att systemet är mycket stressat även i Sverige, så som det redan varit i månader i USA.

  Viktigast för mig är att kunna investera MER under en nergång = Cash is king. Jag måste ha pengarna tillgängliga när jag vill köpa mer, öka mitt sparande och öka aktieandelen i befintliga (pensions) konton när jag vill.

  Så här är lite vad jag gjort inom spar-”prepping” för att säkra min likviditet – om det är någon som har samma funderingar:

  Korträntefonder – om jag har mer än 20% i korträntor på ett konto så har jag om möjligt delat upp i två delar. SEB Likviditet är den jag hittat som är ”säkrast” – inga företagsobligationer bara stat/kommun papper. Å andra sidan sjunker den långsamt i värde p.g.a. räntemiljön, så det är en kortsiktig lösning tills jag vill investera. Priset jag får betala för att kunna köpa aktier när jag vill. I de fall jag redan har fonder som stoppats så får jag vackert sitta kvar i dem tills de öppnar igen, ingen panik.
  Vissa pensionskonton (tex. hos Avanza) tillåter att man lägger kontanter på kontot så att säga, så det har jag gjort när möjligt, istället för att ha korträntefonder. Hos andra förvaltare måste 100% ligga i fonder och då kör jag som punkten ovan.
  För nysparande/månadssparande i Globala barnportföljen, Nybörjare portföljen eller Rika Tillsammans portföljen så lägger jag om sparandet så det bara innehåller aktie-delen. Det som skulle gått in i räntefonder får ligga kvar i kontanter på kontot tillsvidare.
  Jag har tagit ut pengar från nischbanker vars affärsmodell med att låna upp billigt i Sverige från oss småsparare till en ”bra” ränta (0.5-2%) och sedan köpa upp dåliga konsumentkrediter i Europa för indrivning. Hur ska de kunna driva in pengar i denna miljön? Det är absolut risk för konkurser i dessa banker i min mening. Även om insättningsgarantin gäller så kan det ta för lång tid att få tillbaka pengarna av Staten d.v.s. pengarna kan vara frysta när jag vill komma åt dem. Detta gäller även Avanzas samarbetssparkonto. Nischbanker som jag undviker i nuläget är Collector, Hoist, Avida, SVEA mfl. Det finns såklart nischbanker som inte har ovan nämnda affärsmodell och inte är så riskabla. Tex. medlemsägda Länsförsäkringar känns stabil, även om försäkringsbolag också kan drabbas i en nergång, men tyvärr är jag inte kund hos dem och hinner inte fokusera på att starta något där heller.
  Pengar som jag vill investera inom 6-24 mån sätter jag i samma bank som jag ska investera i d.v.s. de är säkert tillgängliga för köp. Ska jag spara på Avanza så sätt jag dem på ett Avanza sparkonto (0%) upp till insättningsgarantin. Som sagt ovan, jag sätter dem inte i Avanzas samarbeta-sparkonton (tex. Avanza – Collector) för då är pengarna egentligen hos Collector och skulle kunna bli frysta om de får mer problem än de redan har.
  Pengar som jag behöver för att leva och för andra investeringar såsom boende, renoveringar, bil etc, då har jag satt dem i någon av de 4 storbankerna SEB, Handelsbanken, Nordea eller Swedbank. Dessa är systemkritiska för att Sverige överhuvudtaget ska fungera och Staten kommer inte att låta dem gå under (”too big to fail”). Om de ändå skulle gå under, ja, då har vi nog helt andra problem än att fundera på investeringar.

  Det kostar absolut pengar att göra som ovan – jag får ingen/negativ ränta på någon procent per år på korträntorna – för att vara likvid och kunna köpa när det är läge, som det kanske börjar bli, åtminstone att öka sitt månadssparande. Någon procent är ju väldigt lite i jämförelse med hur börsen rör sig.

  Detta kommer också att gå över!

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  JFB
 79. Vit pil

  Hej!
  Jag undrar om du, Jan, just nu har ett överoptimistiskt tänkande, motsatsen till katastroftänkande. Att efterfrågan och produktion minst sagt kraftfullt har reducerats i många länder o att företag som Volvo permitterar alla personal, kan väl inte annat än ses som hotfullt för ekonomin. Flera insatta personer ser t o m risk för en ekonomisk depression. Du sade att inget är nytt under solen, men 20-30 talets depression är ju bra mkt allvarligare än en övergående o börskrasch som följs av snabb återhämtning. Jag och många andra ser reella hot varför jag inte förstår dikotomin ’hålla sig till strategin/sitta still i den berömda båten’ och ’inte styras av känslor’. Det kan ju faktiskt ibland vara rationellt att gå ifrån sin strategi.

  Tack för intervjuerna!
  Kanske intervjua någon nationalekonom?
  Vänligen Niclas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niclas
  1. Vit pil

   Jag kommer diskutera det här i söndagens avsnitt som lär vara superkontroversiellt inser jag redan nu. :-)

   4+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 80. Vit pil

  Hej!

  Kul med dom här små bonus avsnitten, fortsätt!

  Men en fråga – men din sista fråga till Henrik Tell om hur du väljer att investera lite extra pengar just nu, för mig låter det som att du försöker tajma nån sorts nedgång? Du har ju berättat för oss tidigare att den bästa dagen att investera var igår, det går inte att tajma marknaden, samt att enligt forskningen bör man investera allt på ett bräde och inte portionera ut det över tid.

  Kommentar på det?

  /M

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Markus
  1. Vit pil

   Kommer i söndagens avsnitt. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 81. Vit pil

  Hej!
  Ni pratar ofta om att Kina i dagsläget är en liten del av världsekonomin, vilket speglas i deras lilla del i globalfonderna. Det nämns att de står för 3%. Min tanke är: 3% av vaddå? Finns detta att läsa mer om någonstans?
  Vh Linus Blixt

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
  1. Vit pil

   Det är väl ingen som har påstått att Kina skulle vara en liten del av världsekonomin? Kina är faktiskt en riktigt stor och mäktig bjässe inom området, endast USA är större. Och det är bara en tidsfråga innan Kina blir störst.

   Eftersom Kina är en kommunistdiktatur med ett korrupt ekonomiskt system som inte respekterar internationella lagar, regel och överenskommelser eller FN:s mänskliga rättigheter betraktas Kina fortfarande som ett tillväxtland. Dessutom vill Kina själv att det ska vara – och förbli – så, eftersom det ger vissa ekonomiska fördelar i internationell handel när man räknas till tillväxtländer.

   De vanligaste globalfonderna som Avanza Global eller LF Global indexnära följer MSCI World Index, och i det indexet ingår endast de 23 mest utvecklade länderna i världen. Därför är det för mig helt obegripligt om ett sådant u-land som Kina skulle ingå i dessa fonder överhuvudtaget.

   Men det är också obegripligt hur dessa fonder kan kallas för globalfonder när de inte är så speciellt globala. Och inte speglar de världsekonomin så bra heller.

   Även MSCI ACWI Index, som inkluderar också tillväxtländer, tar dessa marknader bara en liten del. Av den lilla delen tar Kina naturligtvis en stor del, nästan 30%. Men sett till hela indexet är Kinas andel ändå bara ca 4%.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tale
 82. Vit pil

  Hej! Tack för allt arbete ni lägger ner för att delge information och uppdateringar.

  Jag har en fråga ang sparkonto+, känslan är att det är ”säkrare” att ha pengarna på ett konto hos en storbank om man ska vara säker på att kunna få ut dem i närtid. Insättningsgaranti etc kan dra ut på tiden om det skulle bli aktuellt antar jag. Hur tänker ni, är det större risk att man får vänta på pengarna med ett sparkonto+ än ett vanligt bankkonto?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Ang det undrar jag om du Jan rekommenderar att ej ha mkt mer pengar än insättningsgarantin på en bank som ex Nordnet (tillskillnad från banker såsom Nordea)?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Niclas
 83. Vit pil

  Hej!
  Jag har funderar på ifall det är bra att balansera en global indexportfölj med hedgefonder istället för räntefonder. Vad tror du om det? Min upplevelse är att räntefonder bara kostar och nu under krisen så har även min räntefond minskat i värde (Har Spiltan) vilket är motsatt effekt som den ska ha i portföljen. Min känsla är att en hedgefon med guld/silver skulle hålla värdet i portföljen uppe bättre.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexandra
  1. Vit pil

   Pacific Precious som ju är detta är ner 23% senaste månaden…

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   ML
 84. Vit pil

  Hej! Jag är en 25 år gammal student som har har köpt lite fonder de senaste året för att komma in i det och se hur allt fungerar. Nu när det är mycket snack om börsen så har jag blivit ännu mer intresserad och insett att jag måste lägga lite mer energi på att fixa till mina investeringar lite.

  Jag läste om de 4 hinkarna igår och kommer följa den strategin. Jag har för tillfället ett buffertkonto på 120k som jag vill investera. Borde jag då börja med att fylla på mellanhinken, och bör jag göra det i tider som dessa (rea på börsen) eller bör jag vänta ut det lite till för att se hur situationen fortskrider?

  Samt vad anser du om Avanzas fondportfölj, är den pålitlig att använda för att sätta in ett stort belopp på en gång? Eller skulle du rekommendera en annan portfölj? Förlåt för massa frågor, hoppas du och familjen får vara friska!

  Ha det fint,
  Emma

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
 85. Vit pil

  Jan Bolmeson, sluta spekulera! Det blir motsägelsefullt och förvirrande. Din investeringsfilosofi grundar sig på tron att man inte kan förutsäga framtiden så varför spekulera om den nu? Speciellt när många är i upplösningstillstånd.

  Du pratar t o m om din känsla av att det är annorlunda den här gången. Det är alltid annorlunda och samtidigt aldrig helt annorlunda. Det ska inte ha någon betydelse.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  FattigaTillsammans
  1. Vit pil

   Jag förstår inte riktigt din kommentar. Du får gärna utveckla så att jag kan bli tydligare.

   5+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Du uttrycker att det kommer att komma ett vaccin och att den här krisen kommer att gå över bara viruset hanterats. Det vet du inte, du spekulerar. Vi hoppas och tror att det blir så men ingen vet säkert.

    Virus muterar. Detta Coronavirus verkar inte mutera lika mycket som ett vanligt infulensavirus men mutationer gör att det vaccin som tas fram nu kanske inte får så bra verkan. Vem vet hur många varianter på viruset som kan uppstå när det sprids i en miljardpopulation? I värst fall muterar viruset till något otäckare. Det finns massor av komplikationer i detta så bäst kanske att som lekman inte uttala sig och tro.

    När det gäller den ekonomiska impacten så är den också skriven i stjärnorna. Virusets påverkan kan gå över ganska snabbt men detta kan ju trigga en lång depression eller en stor kollaps av det monetära systemet. Ingen vet.

    Som en kontrast till det Eric Stand spekulerar om i intervjun ovan kan man lyssna på senaste podavsnittet med Outsiders Syding & Svahn. Lika pålästa och kunniga personer som menar att denna kris mycket väl kan leda till att den korrektion Eric talar om när det gäller pengars värde och börsens värdering faktiskt triggas.

    Summa summarum: Ingen vet och det är ju i grunden din filosofi.

    4+
    Gravatar ikon för användaren
    HalvRikaTillsammans
  2. Vit pil

   Jan har pratat och varnat om sådana börskrascher i många avsnitt så man får skylla sig själv om man inte kan hantera sådana situationer. Om det inte finns ett slut kan det inte bli någon början!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Batto
  3. Vit pil

   Om jag var allergisk mot spekulationer skulle jag inte spendera tid på en investerings-blogg.

   Det finns två typer av människor. De som tar energi från andra eller de som ger energi till andra. Tack Jan för att du väljer att ge energi genom att spekulera/rationalisera kring vart vi hittar tacksamhet i stunder som dessa.

   5+
   Gravatar ikon för användaren
   Per F
  1. Vit pil

   Hej

   Undrar det samma…

   ”Senareläggning av handel med fondandelar i Spiltan Räntefond Sverige och Spiltan Högräntefond på grund av extraordinära händelser” Källa Spiltans Hemsida

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
 86. Vit pil

  Tack Jan och Caroline.
  Läste om artikeln nu. Det du skriver om din pappa och exemplet med paret är så sant. Har själv kommit till den insikten att det kan ta slut imorgon. Samtidigt vore det ju synd om jag får ha turen att leva länge med en okej hälsa och då inte ha några pengar. Så det är väl en balans som gäller. Planering, men med stort fokus på nuet, närvaro i det som gör livet värt att leva.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP
 87. Vit pil

  Hej,

  Rätta mig gärna om jag har fel men jag får intrycket av att du ibland försöker tajma marknaden trots att detta går emot det du i regel förespråkar. Du talar om att ”öka månadssparandet” och ”engångsinsättningar”. Är inte det att ”köpa dippen”? Står inte detta i strid mot grundbulten i hela RT-tänket om att fortsätta med månadssparandet, ”glömma bort börsen” och ombalansera 1-2 ggr per år (plus ev. vid väldigt stora marknadssvängningar) oavsett hur börsen går?

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Hampus
  1. Vit pil

   Kommer artikel om det på söndag. Ja, på sätt och vis är det en avsteg från strategin men det gäller att inte vara fundamentalistsisk och se saker för vad de är. Givet vissa (i min värld rimliga) antagande ger det odds för att sannolikheter är på ens sida. Ungefär som med vissa börsintroduktioner som också är avsteg. Men det kommer mer på söndag. 👍

   4+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Ser fram emot att lyssna på det med tanke på att ett sådant resonemang är det som din förespråkade strategi syftar skydda från. I alla fall har jag uppfattat dig så tidigare. Gissningar om marknadens rörelser bör vi avhålla oss från. Att vara fundamentalistisk är väl ett annat ord för att hålla sig till en strategi, oavsett hur mycket det blåser och har uppfattat det som att det är kärnan i din strategi. Enkelt och strikt. Blir ganska grumligt om avsteg ska göras när det väl börjar blåsa men det kanske klarnar när avsnittet kommer.

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Hampus
   2. Vit pil

    Jag köper absolut grundidén att vara på börsen så mkt tid som möjligt och att kunna ha is i magen, men jag har också tänkt att det är fundamentalistiskt att det alltid är irrationellt att sälja i en nedgång om man förutsäger (sannolikhet på sin sida) att börsen kommer gå ned ytterligare. Forskningen om att marknadstajming funkar obra är en generell slutsats, det betyder inte att det gäller i varje enskilt fall, sen är såklart frågan om när och hur tajming kan göras, men nog predicerade de flesta fortsatt nedgång efter att viruset spritt sig utan för Kina. (Btw, förvånas jag över att börsen inte i början tappade mer).

    Ps. jag har nyligen läst en peer reviewad studie, som jag kan maila dig Jan om du är intresserad, som visar att marknadstajming med en viss strategi presterar bättre än köp o håll, speciellt för att skydda mot stora förluster vid kraftiga nedgångar. Vore intressant att höra din reflektion.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    niclas
   3. Vit pil

    Du får gärna skicka den. Jag gjorde en ganska komplett litteraturstudie tycker jag i ett avsnitten för någon vecka sedan. 👍

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 88. Vit pil

  Jo, en fråga till om räntefonder – även korta/säkra räntefonder har senaste tiden gått ner, inklusive Spiltan Räntefond Sverige. Inte så mycket men runt 1% ner eller så.

  Hur kan det vara?

  Statsräntor har ju generellt sett gått ner d.v.s. fonderna har gått upp i pris. Tex. i RT portföljens ränte-ETFer har ju gått upp i pris som små raketer, så borde inte även Spiltans korta ränteinnehav också ha ökat i värde när räntelägena har gått ner?

  Kanske något för framtida avsnitt! Tack för allt ni gör!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  JFB
  1. Vit pil

   innehav i företagsobligstiober med kort löptid.
   En osäkerhet finns nu om företag (även investment) grade kommer kunna betala tillbaka lånen när de löper ut eller om det blir avskrivningar. Så priset går ner.

   Nu har Spiltan stoppat handeln märkte jag i förmiddags. Du kan alltså inte längre ta ut pengar där, utan bara se på vad som händer. Anledningen är väl att de vill undvika att tvingas sälja obligationer i en situation där det egentligen saknas köpare.
   Så den säkra hamnen är inte så säker…

   Och det visar sig vara ett synnerligen dåligt ställe att förvara sitt torra krut på. Eftersom de nu har kastat bort nyckeln till krutförtådet…

   Skulle haft bankkonto som krockkudde istället är erfarenheten jag drar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Hållbarhetspappan
 89. Vit pil

  Återigen stort tack Jan & Caroline för allt ni gör!

  En fråga jag funderat på är att om man tittar på Schiller P/E talet så ser USA ut att vara fruktansvärt högt värderat (SP/E på 30) medan internationella aktier och framförallt tillväxtmarknader ser billiga ut – är det att gå för långt i att förutsäga marknaden om man skruvar om aktieinnehaven från USA, där ju många globalfonder ligger tungt, till mer utanför USA och framförallt Tillväxtmarknader?

  Jag hittade en intressant artikel på detta men får inte länken att funka här – skickar som PDF till dig, Jan, om det kan vara av intresse.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  JFB
 90. Vit pil

  Hej!

  Jag har en fråga angående den svenska kronan och hur ni tror att den kommer utvecklas den närmaste tiden? Jag arbetar i Hong Kong och just nu är hong kong dollar väldigt hög i jämförelse med den svenska kronan och vad den varit de senaste åren, vid hitflytt i augusti stod den 1.21 vs 1.34 idag. Detta kan kanske vara ett ypperligt tillfälle att föra över besparingar här till Sverige. Tror du den svenska kronan ytterligare kommer försvagas, vet vi om regeringen kommer ta några åtgärder i detta läge som kan komma att påverka kursutvecklingen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonna
  1. Vit pil

   Regeringen och Riksbanken kommer förmodligen vidta åtgärder som kommer att påverka kursutvecklingen ja t.ex trycka mer pengar och köpa upp obligationer som ingen annan vill ha. Jag har svårt att se att kronan blir starkare i närtid. Företagare jag känner öppnar ju konto i USD och EUR nu trots den ”svaga kronkursen”.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Adam
 91. Vit pil

  Hej,

  Investerade mina pengar i rikatillsammansportföljen och hann inte med att få så mycket avkastning innan den här rejäla kraschen. Typiskt att man alltid tajmar fel. Nu blir man mobbad av kompisar eftersom man inte tog deras råd att köpte ett boende som dom menar på aldrig kommer att falla i pris.
  Sålde allt i panik nu. Tänker att:

  Aktier kommer falla ännu mer nu när corona peakar i USA och företag går i konkurs och vinsterna minskar

  Obligationerna är ”nollade” och dom enda köparna är centralbankerna och det enda sättet att tjäna pengar är på förhoppningen om ännu lägre ränta

  Guld faller p.g.a. att folk går likvida och väntar in köpläge på aktier

  Eller så har jag fel som vanligt, vaccin kommer nästa vecka, börsen stiger +50% i år och sen har vi ytterligare 10 år av högkonjunktur framför oss.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
  1. Vit pil

   Jag har lite dålig koll på hur går RT-portföljen utvecklats sedan fallet startade?
   Tanken med portföljen är ju inte nödvändigtvis att den ska gå + i en period vid börsfall utan mer mildra effekterna av fallet med sin diversifiering. Dock är det inte ovanligt att alla tillgångslag initialt drabbas när alla ”vill/tvingas” ut samtidigt. Man måste se RT-portföljens effekt/verkan under en längre tidsperiod i nedgångsfasen.
   Ok, du fick panik. Det blir en nyttig lärdom och kanske en hint om att du har svårt att hantera börsens svängningar. Om man känner sig obekväm med att vara på marknaden till och med i en RT-allokering så behöver du fundera över din riskbenägenhet.
   Nu är allt sålt säger du. Svårigheten nu blir att hitta tillbaka med ditt kapital i rätt läge. Sätt nu en klar plan för hur du i jämn takt ska investera dig tillbaka. Det du i mina ögon inte ska utsätta dig för är att tänka enbart aktier eftersom ”de nu är så billiga”. För det känns som att du trivs allra bäst in en kraftigt diversifierad allokering. Kanske till och med att du ska ha mycket cash i din portfölj för att kunna hantera stressen bättre.

   Lycka Till och kämpa på!

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Tobbe
   1. Vit pil

    @Tobbe Kort svar: Dålig utveckling sen fallet. Alla tillgångsslag faller mer eller mindre. Så länge fallet påverkade mitt avkastade kapital brydde jag mig inte men när det gick över till en förlust av eget sparat kapital blev jag nervös. Har flera miljoner och vet inte riktigt hur jag ska göra eller tänka. Jag skaffade ju portföljen på grund av att jag ville ha stora fall och 25% av portföljen har jag i cash (inga korta räntefonder utan sparkonto).
    Jag får fundera på om jag ska återinvestera igen när volatiliteten på marknaden kommit ner något. Nu är jag ju rädd för att ha pengarna i cash också och hyperinflation samt kronans dåliga utveckling igen. Känns som att man måste välja mellan pest eller kolera.
    Hoppas Jan kan ge moraliskt stöd på söndag med lite tips om hur man ska tänka om denna portföljs obligationsfonder i framtiden.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Christian
  2. Vit pil

   Hur har egentligen RT-portföljen gått sedan fallet inleddes?
   Aktier -25-30%
   Guld +/0 med hänsyn till att dollarn stigit så pass
   Räntor ??
   Cash +/0

   Så hur mycket är fallet jmf mot vad 100/0 Börs fallit

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tobbe
   1. Vit pil

    Just nu, 2020-03-21 kl. 00:42 så säger Nordnet att för i år ligger den på +1,42 %. 👍

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   @ Christian.
   Jan svarade nedan att RT-portföljen ligger + i år.
   Självklart då inte + sedan fallet startade men ändå något slags bevis på att, trots kraftigt börsfall, så har den även under väldigt kort tidsperiod( 1 kvartal snart) hållt emot precis som man kan hoppas och förvänta i det stora hela.

   Fortsätter fallet på börsen framgent så är det ju kanske så att den kommer backa en del ner på – sidan men då får man jämföra typ -5% med kanske-50% på 100% börsplacering.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tobbe
   1. Vit pil

    @Tobbe: I år ligger den på + för den som var investerad innan nyår. Men vad kan man förvänta sig utav obligationsfonderna framöver nu när dom är ”nollade”? Tycker ni att jag ska köpa tillbaka? Hade ändå behövt balansera om.
    Jag gillar inte att det tar sådan fruktansvärd tid att få igenom köpen för fonder. Är det bättre att handla ETF index så länge vi har volatilitet så vet man får för kurs åtminstone. Vad tycker ni?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Christian
   2. Vit pil

    Mitt mål är att ha försökt köpa för samma summa varje gång vid varje tillfälle och börja utnyttja belåningen vid runt -40 i så fall. Jag har fortfarande en del kassa kvar till köp på lägre nivåer.
    Obs! Belåning är något man inte ska ta lätt på. Är du med i choose.fi på FB? Om inte, gå gärna med. Om du redan finns där så kika in hur bloggaren 10-årsplanen blivit rejält vidbränd och efterklok pga för hög belåning/risk. Du kan även söka honom på nätet.
    Jag kommer inte överge min allokering i guld/silver/ädelmetaller det närmaste. Det är lika hög/låg sannolikhet som alla andra tillgångslag att röra sig rejält uppåt framöver. Hittills följer guldet gängse utveckling i stora snabba börsfall men är ju inne i en bulltrend så tror på sikt mycket på det tillgångslaget.
    Silver mycket mer volatilt och är mer en del av högrisk.

    Jag är helt övertygad om att min plan inte kommer visa sig vara den mest optimala i efterhand men jag är inte heller intresserad av att maxa avkastningen. Viktigast för mig är att inte förlora pengar, inte att tjäna mest.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Tobbe
  4. Vit pil

   @Christian

   Om du vill vara placerad i marknaden alls så är RT-portföljen ett av flera uppsätt som bör ge bra riskjusterad avkastning.
   Andra allokeringar kan också fungera för detta ändamål ex 50 aktier/40 guld/10 kassa etc.
   Den går dock inte att springa in och ut ifrån från halvår till halvår, men det har du säkert redan greppat.

   Om 100% cash är det som ger dig bäst nattsömn så kör på det. Om du vill ha framtida avkastning behöver du en investeringsstrategi.
   Du behöver också fundera på tills när du behöver kapitalet.
   Det är ju absolut inget som hindrar dig från gå tillbaka in i marknaden nu med en RT-portfölj.
   Initialt innebär det likt allt annat en risk för fortsatt värdeförsämring innan det troligen blir bättre.
   Ingen vet ju när det är rätt eller fel att gå in igen.

   Sedan behöver man inte sätta upp sin portfölj helt enligt RT-modellen. Jan har ju inget facit på att hans variant är den bästa.
   Vill man välja fonder så går det ju i mina ögon lika bra att välja ETF:er som för tillfället har den fördelen att man säkrar volatilitetrisken precis vid köpet som du är inne på.

   Själv har jag gått ur RT-portföljen då jag först blev girig och tyckte den gav för lite avkastning. Men sen växte en magkänsla fram att köra på 100/0 i aktier inte heller var rätt i rådande läge med ATH:er. Så det blev 10% aktier för mig, 30% guld/silver/ädelmetaller samt 60% kassa.
   Detta var ett beslut som inte gav den bästa avkastningen i och med att börsen gått så bra, men nu helt plötsligt kan det vara ett potentiellt miljonbeslut på + sidan med tanke på framtida potential.

   Lycka Till!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tobbe
   1. Vit pil

    @Tobbe: Så nu när du lyckats klara dig från kraschen hade det varit intressant att veta hur du gör framöver? Min strategi har varit att vänta på bra köpläge och göra ca. 30% i vinst på börsen på hela mitt sparande och sedan köpa en bostad för pengarna. Bostäder kommer ju ändå aldrig att gå ner i pris men börsen är volatil och där kan man göra sig en vinst ifall man går in efter en krasch och då får man 20-30% rabatt på bostaden man köper om man säljer efteråt.
    Jag känner att för tillfället när allt fler arbetsgivare stänger ner sin produktion kan det knappast vara rätt värderat på aktiesidan än. RT portföljen kanske ändå funkar tills osäkerheten har minskat.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Christian
  5. Vit pil

   @Christian
   Jag har inte klarat mig från nedgång om man räknar från toppen. Alla tillgångslag har ju vikt.
   Men med så mycket kassa så har ju värdeminskningen för mig inte blivit så stor i %.
   Den stora fördelen är ju dock inte just det utan mer att jag har fria cash från toppen.
   Allt jag köper från toppen och neråt är ju lägre ingångsvärde än ATH och dit kommer börsen alltid igen (historiskt sett iaf).
   Jag kommer givetvis inte att ha optimerat mina köp genom att gå in på fasta förutbestämda minusgränser i index men jag har köpt på -20,-25,-30 och -35. Kommer fortsätta köpa vid -40,-45,-50 osv om så blir fallet. Även belåna på portföljen från -40 eller när fallet ser ut att få lite mer stabilitet. Jag har även köpt mer guld och silver. Sedan har jag (om man får behålla jobbet dvs) möjlighet att månadsspara in 25 000 per månad i marknaden, som kommer ge schyssta fasta insnittningar i marknaden ett tag framöver.
   Mitt mål är att landa in i en allokering om ish
   50 % aktier/ 40% guld- silver-ädelmetaller / 10 % övriga investeringar inkl cash.
   Sedan kan man skruva på denna allokering något från tid till annan.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tobbe
   1. Vit pil

    @Tobbe: Intressant men när du säger att du köpt vid -20%, vid -25 o.s.v. hur mycket köper du för då? Antar att du köpt in dig för allt du har när vi når -40% då du nämner belåning? Jag har ju haft ca. 25% guld. Guld är givetvis bra att ha i portföljen för att öka stabiliteten men i ett läge där aktier rasat kanske den största uppsidan finns i just aktier. Varför i så fall ha 40% guld och silver?
    Jag säger inte att du har fel men det är intressant att veta hur tankarna går för att jämföra med sina egna.

    Hoppas du får behålla jobbet. I så fall har du ett grymt bra läge!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Christian
  6. Vit pil

   @Christian
   Mitt mål är att ha försökt köpa för samma summa varje gång vid varje tillfälle och börja utnyttja belåningen vid runt -40 i så fall. Jag har fortfarande en del kassa kvar till köp på lägre nivåer.
   Obs! Belåning är något man inte ska ta lätt på. Är du med i choose.fi på FB? Om inte, gå gärna med. Om du redan finns där så kika in hur bloggaren 10-årsplanen blivit rejält vidbränd och efterklok pga för hög belåning/risk. Du kan även söka honom på nätet.
   Jag kommer inte överge min allokering i guld/silver/ädelmetaller det närmaste. Det är lika hög/låg sannolikhet som alla andra tillgångslag att röra sig rejält uppåt framöver. Hittills följer guldet gängse utveckling i stora snabba börsfall men är ju inne i en bulltrend så tror på sikt mycket på det tillgångslaget.
   Silver mycket mer volatilt och är mer en del av högrisk.

   Jag är helt övertygad om att min plan inte kommer visa sig vara den mest optimala i efterhand men jag är inte heller intresserad av att maxa avkastningen. Viktigast för mig är att inte förlora pengar, inte att tjäna mest.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tobbe
 92. Vit pil

  Hej!
  Kerstin Hessius talar om risken för hyperinflation om man inte sätter ett stoppdatum för den ekonomiska tvärniten. Vad satsar man på om man är orolig för det…? Inga aktier över huvudtaget antar jag, då läget är samma globalt… Eller kan du resonera lite kring detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jennie
   1. Vit pil

    Vad ska man då göra med kontanter man har istället för räntor som det nu varnas lite för ovan? Har ca 35 % i räntor. Känns lite märkligt att lägga hela 35 % i guld. Det enda positiva är väl att bolånet också minskar mer med inflation, om jag förstått det rätt.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
  1. Vit pil

   Det sker sannolikt en deflationsspiral innan inflationen drar iväg. Skulle inte oroa mig för inflation inom närtid (även när centralbankerna börjar ”bomba” med pengar direkt i handen till folk, sannolikt stoppar de bara pengar i madrassen; historiskt sett är det vad som sker). Kolla igenom Mike Maloney’s serie på youtube, han förklarar det väl (ta med en nypa salt vad han säger i övrigt dock, gubben är jävligt bias då han säljer guld, men han är duktig på historia.)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fotvårtan
 93. Vit pil

  Anser att det är köpläge nu men valutarörelserna är ju även de dramatiska. Får allt mindre för kronan i exempelvis en globalfond. Hur tänker Ni?

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Defensiv
  1. Vit pil

   Att det följer ett ganska förutsägbart mönster där kronan försvagas i en kris. Tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 94. Vit pil

  Hej,

  Är det en god idé att begära amorteringsfrihet från banken för att investera det man annars hade amorterat i t.e.x sin Lysa fond?

  Har fått 6 månader beviljat från Nordea och funderar på den ovannämnda strategin nämligen.

  Är belånad ca 84 % så amorterar alltså 2 %.

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ace
  1. Vit pil

   Svårt att råda någon. Vi kommer beröra ämnet i söndagens avsnitt. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 95. Vit pil

  Borde inte en indexfond gå lite bättre än index för att man ska vara nöjd, utdelningar återinvesteras väl i fonderna? Eller är utdelningar inräknade i indexen också?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Utdelningar är inräknade i indexen. Det finns index utan utdelningar men de är oftast inte relevanta att jämföra med anser jag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 96. Vit pil

  Hej!

  Vill först tacka för all tid du lagt ner på att lära oss hur man förbättrar sina ekonomiska förutsättningar!

  Som du förmodligen vet så har vissa banker börjat erbjuda amorteringsfrihet till sina kunder i hopp om att detta ska ge en ekonomisk lättnad under dessa tuffa tider.

  Min situation och strategi är som sådan att jag idag amorterar 2 % procent på mitt bolån till Nordea,
  då jag innefattas av amorteringskravet. Jag har egentligen inga större problem med att fortsätta amortera dock har jag lyckats få möjlighet till amorteringsfritt i 6 månader och min idé är att istället ta det jag skulle amortera och pumpa in dessa i min lysa fond (90/10) då jag hoppas att den avkastning jag i längre sikt kan få är högre än den besparing 6 månaders amortering kan inbringa.

  Till min förvåning så har avtalet jag fått då av Nordea en ganska intressant nackdel. För att jag ska få amorteringsfrihet i 6 månader så måste jag då när dessa 6 månader gått öka min amortering med 25 % mer och det står inte hur länge jag måste hålla denna ökning.

  Min fråga är då:

  Är det en smart idé att utnyttja amorteringsfriheten för att investera istället i sin lysa fond?

  TLDR; Amorteringsfrihet under Corona tider för Nordea kunder innebär bara att de kommer ta igen det du skulle amortera genom att höja din amorteringstakt efter 3-6 månader (beroende på ditt avtal).

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Space Ace
 97. Vit pil

  Jag tycker det känns ganska bra just nu. Jag har bara sparat några år så jag har inte vart med om tidigare ”kriser”, men jag tycker det känns bra iaf.

  Jan skrattade lite åt att min ”försiktiga portfölj” innehöll 100% aktiefonder och jag lovade att jag skulle återkoppla när det blev svårare tider. Jag och frugan skrattade mest när vi insåg att en bruttoårslön försvann på några veckor. Lite humoristiskt att det gick så fort :D

  Personligen så känner att jag att så länge det är pengar som jag inte behöver i närtid och med vetskapen om att börsen kommer gå uppåt igen så är det enligt planerna sas. Inget har skett (med börsen) som vi alla inte visste skulle ske förr eller senare så nu tycker jag det är ett bra tillfälle att öka sitt månadssparande lite för att köpa mer på rea utan att för försöka tajma marknaden till en specifik dag.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas A
 98. Vit pil

  Hej Jan,
  Hur ser du på att belåna sin globala barnportfölj nu när börsen sjunkit? Tex låna 100,000:- till 0,99% ränta (Avanza superlån) och börja investera enligt sitt månadsparande fast handla varannan eller var tredje dag. Har en sparhorisont på 35 år.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Beggo
  1. Vit pil

   Vi berör det i avsnittet som kommer på söndag! 👍

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 99. Vit pil

  Va säger forskningen nu?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hastwan
  1. Vit pil

   Du får gärna utveckla i vilket område du tänker. 👍

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Samma sak som tidigare? Fortsätt månadsspara.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Havde
 100. Vit pil

  Hej,

  Har du något tips på hur man kan tajma sina inköp i exempelvis LF Global? Det är ju helt sjukt volatilt så köper man på -10% så går ordern igenom dagen efter på +10%.

  Lutar åt att stockpicka istället även fast jag inte vill. Då går iaf köpet igenom direkt.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  CA
  1. Vit pil

   Ja, åkte på en sådan smäll i förra veckan via Lysa. Därav intervjun med LYSAs VD här i artikeln. 👍

   Kommer också mer info om det i helgens avsnitt.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Ett tips är att handla ETF:er nu istället för fonder och robotar. Kostar courtage och spread men det är småpotatis i den volatilitet som marknaden har nu. Med ETF köp vet du vad du får betala.
    Sedan kan man byta till fonder om man vill när maknaden lugnat sig.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Guldlock
   2. Vit pil

    Helt korrekt. 👍

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 101. Vit pil

  Man kan ju stänga börsen i nån timme hit och dit. Varför inte bara stänga den ett halvår Eller nåt sånt? Om man leker med tanken hur skulle utgången bli om man jämför med hur det ser ut att gå nu?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Samuel
  1. Vit pil

   Värdeförändringen kommer att hända ändå, bara att man inte får information om den…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   ML
  2. Vit pil

   Håller med ML, det är ingen god idé, särskilt eftersom man fryser väldigt mycket pengar som kan behövas i andra sammanhang.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 102. Vit pil

  Hade tänkt att jag skulle sitta still i båten, men inser nu att jag har gjort ett stort misstag. Hade inga färdiga planer att göra något med pengarna, men väl en dröm som jag egentligen kan göra när som helst nu eller om tio år. Men helst nu eller inom några år. Köpa lägenhet utomlands och bo växelvis med en passiv inkomst. Men som sagt just nu mest en dröm. Därför lät jag 65 % finnas stå kvar på aktiefonder, då det ju kändes dumt om jag ändå inte köper boende inom tio år. Och någon dipp eller så har ju kommit varje år. Men detta hade jag inte räknat med. Handelskrig, politik m.m. går ju att lösa, någon av parterna ger med sig eller man går in med stimulanser tills det lösts sig. Men ett virus har vi människor ingen aning om hur det slår och om vi kan lösa.

  Hittills blivit av med 300 000, varav ca 80 000 är egna sparade pengar.

  Önskar nu att jag hade varit ödmjuk nog att ta en mindre förlust mot att ha mer kapital vid behov inom några år. Som det är nu är ju pengarna låsta i minst tio år tills de ändå bara kommit upp på samma nivå igen. Så det är mycket pengar som jag nu inte kn använda på minst tio år. Och vår bästa tid är alltid nu, så det känns surt att se sina pengar inlåsta. Kan ju sälja, men då blir förlusten nu för stor och känner mig bara som en idiot. Folk har köpt hittills, men tom nu började fler sälja än köpa, då det inte verkar finna något slut på detta på länge. Vi har inte sett toppen ännu på länge.

  Så detta är läxan. Om man vill chansa åt ena hållet på uppgång, våga chansa genom att också hoppa av med hellre mindre förlust än stor.

  Så nu står jag i valet och kvalet om jag ska bli den siste att sälja och till enorm kostnad.

  Feedback mottages tacksamt

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin P.
  1. Vit pil

   Har ju ca 35 % på bank som jag skulle kunna köpa när viruset förhoppningsvis är under kontroll och vi åtminstone landat och vet var ekonomin står, det kan göras beräkningar mm. Då skulle åtminstone uppgången gå fortare. Jag vet att många av er köper nu. Jag köpte inledningsvis också när det hade gått ner 10, 15 %. Men jag vet inte om jag överhuvudtaget vågar igen. Tänker jag ekonomiskt på sikt har jag inte råd, då jag inte arbetar mycket och inte hade tänkt försöka fortsätta downshifta. Har bostadsrätt, men vill bo bra, så en bra hyresrätt med trevligt läge är inget man får ännu.

   Rådlös

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   MartinP
   1. Vit pil

    En respons, Martin: Att inte sälja kan vara modigt och kanske klokt men det kan också förklaras av obehagskänslor inför att förlora pengar (förlustaversion/-undvikande). Genom att inte sälja, ex i början av en predicerad nedgång, så undviker förlustobehaget (eftersom vi håller kvar i syfte att ”vinna tillbaka” och sen gärna plussa på). Att köpa i början av en nedgång kan också vara ett sätt att undvika ”förlustobehag” eftersom köpet leder till en upplevelse av att snart ist tjäna pengar på denna nedgång. Generellt styrs vårt beteende mer av att försöka undvika obehag än att uppleva behag, så vi kämpar med näbbar och klor för att slippa känslor av att ha förlorat pengar. Visst kan det också finnas rationella skäl till beteendena, men det finns nog ofta även andra mer psykologiska motivatorer, främst förlustaversion.

    Sen en till respons. Ibland finns det ett stort värde att skydda vissa pengar eftersom den första kronan/hundringen/miljonen för de allra flesta har ett större värde än den andra kronan/hundringen/miljonen. När pengavärdet ökar x procent, så ökar oftast nyttan med x – y procent.

    ps. jag lever verkligen inte som jag lär!

    3+
    Gravatar ikon för användaren
    Niclas
  2. Vit pil

   Kom ihåg skillnaden mellan förslut och realiserad förlust. Värdet på ditt innehav har gått ned; men du har inte realiserat förlusten genom att sälja. Börsen kommer att rekyla inom kort (förmodligen redan i år); bankerna tillåter inte en lågkonjuktur utan kommer trycka sönder systemet med likvididet. Huruvida du bör ligga kvar i aktier efter det, är en helt annan frågeställning. Sälj inte av nu hur som helst, vänta på rekylen.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Fotvårtan
   1. Vit pil

    Tack niclas och fotvårtan för feedback och stöd. Ja, hamnar lite i att jag vill ha tillit att jag åtminstone inom inte för många år åtminstone har hämta tillbaka de pengar av förlusten som var mina egna sparade pengar.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    MartinP
 103. Vit pil

  Hej Jan!
  Läste dina kommentarer om hur de kinesiska börserna bottnade när antalet sjuka var högt.
  Såg då att de kinesiska börserna en månad efter botten verkade ha återhämtat sig helt o hållet för att nu ha fallit igen.
  Har du några tankar om något liknande kan komma att gälla i Sverige/globalt?
  Spekulationer, såklart, men vore ändå intressant att höra dina tankar! :)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Maria Söderberg
  1. Vit pil

   Jag spekulerar om det i söndagens avsnitt. Med en stor disclaimer om att jag inte har någon aning egentligen. 😁

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 104. Vit pil

  Intressant att notera att insidersköp ökat mycket under senaste veckornas ras enligt Avanza.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP
  1. Vit pil

   Inte särskilt ovanligt eller konstigt. För många företag har ju inte det fundamentala värdet förändrats.

   Typ – kommer vi fortfarande köpa schampo, mat, kläder om 12 månader? Kommer vi fortfarande ha behov av el, appar, mobiltelen om 12 månader? Och så vidare.

   En akties pris bestäms något förenklat av:

   1. Vinsten och förväntningar om framtida vinst
   2. Externa faktorer såsom skattesänkningar, makroekonomi, nyheter OCH corona
   3. Investerares sentiment och riskvillighet

   Min upplevelse är att just nu bestäms allt av 2 och 3. Nummer 1 har ju åkt genom fönstret. Insiders har ju en helt annan trygghet i 1) och därav köper de.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 105. Vit pil

  Tack Jan och Caroline för den fantastiska kunskapen ni förmedlar! Jag har länge funderat på om rikatillsammansportföljen verkligen kommer hålla vid kraftiga nedgångar och nu har jag äntligen fått svar! Även om man inte ska logga in, kan jag inte låta bli, då det är så spännande att se hur portföljen jobbar och hur de olika delarnar jämnar ut varandra och dämpar nedgången! Efter åtskilliga år av investeringar och misslyckanden är jag äntligen på banan med med tro och lugn vid en börsnedgång.
  Nu till min fråga.
  Om man planerar att leva på avkastning från sitt kapital(4-5%) eller tex som utdelningseglaren gör, lever på utdelningar. Hur ska man strategiskt lägga upp och planera för en nedgång som denna? Nu börjar företag planera för att ställa in sina utdelnignar, vilket leder till minskat kapital att leva på. Det finns ingen ”avkastning/uppgång”(4-5%) att ta ut. Hur ser ni på saken?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Jag har handen på hjärtat aldrig förstått hetsen med utdelningar utan mest sett det som en fluga. Har man varit med 20+ år så ser man nämligen att det går flugor även i börsen. Det är ju ingen skillnad att leva på utdelningar eller t.ex. fonder som inte delar ut genom att man säljer av motsvarande andel utdelningen.

   Något förenklat:

   • Aktie A. Värde 100 kr, ökar till 110 kr och man delar ut 10 kr för mig att leva på.
   • Fond B. Värde 100 kr, ökar till 110 kr. Ingen utdelning. Säljer av 10 kr att leva på.

   I min värld är ovanstående två scenarion exakt lika. Det man däremot vill undvika är att i dagsläget att sälja av både aktier och fonder. I scenario A skulle man ju vilja återinvstera de 10 kr nu när det är billigt.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Är helt med på det! Men om vi tar senariot att man har en mäng pengar i fonder som beräknat ska ge en avkastning på 4-5% per år och som är ens enda inkomst i dagsläget och börsen går ner, hur skulle man hantera det? Är det en av bufferthinkarna som ska betala det vanliga leverne vid börsras?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    David
   2. Vit pil

    Jan, menar du inte Fond B, värde 100 kr, ökar till 120 kr. Ingen utdelning. Säljer av 10 kr att leva på/eller Fond A. Värde 100 kr, ökar inget, 10kr utdelning.
    = A=B. Dina exempel är inte lika (som jag ser det).

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Niclas
 106. Vit pil

  Hej!
  Först och främst vill jag tacka er, Jan och Caroline. Har följt er blogg sedan i höstas och balanserat om mitt innehav genom att lägga in räntefonder i sparandet, vilket känns skönt i dessa tider.
  Jag vet att det är för tidigt att utala sig om nu mitt i nedgången, men hur står sig de hållbara sparandena i jämförelse med de breda. Jag tänker på t.ex. Proethos fond och Lysas Hållbara sparande. Är det troligt att de återhämtar sig snabbare eller faller mindre etc. Jag är medveten om att ingen kommer ur det här börsnedgången utan att ha drabbbats, räntor går ner, guldet flaxar hit och dit mm.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mårten
  1. Vit pil

   Tack Mårten!

   Jag har tyvärr ingen aning. Jag skulle gissa att det inte kommer vara någon skillnad eftersom det mesta korrelerar väldigt mycket med index just nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 107. Vit pil

  Är det läge att göra en ombalansering framöver?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim Nilsson
  1. Vit pil

   Ja. Bonusavsnitt #07 som vi spelade in för 30 minuter sedan handlar om det. Räknar med publicering i slutet av veckan. 👍

   7+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 108. Vit pil

  Hej och tack för all information/inspiration!
  Är helt ny vad gäller börsen och tänkte placera mina sparade pengar i fonder redan innan börsen vände nedåt.
  Till min fråga: Att man tjänar pengar på att köpa en aktie billigt och sälja den dyrare förstår jag. Hur fungerar det dock med fonder, tjänar man på att placera pengarna där när börsen går dåligt? Man köper ju ett x antal aktier, men i fonder placerar man som jag förstår en ”summa” pengar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Ja, det är samma sak. En fond är en påse med mängder av aktier. Så det fungerar på exakt samma sätt. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 109. Vit pil

  Hej,

  Avanza har nu släppt ca 800 Etfer. Vilka av de rekommenderas? Tänker både breda indexfonder som alternativ till tex. Avanza global, alternativt till Spiltans aktiefond investmentbolag, men även Etfer för råvaror som guld och silver?

  Kan vara skönt att kunna sälja/köpa momentant istället för dagens eller nästa dags slutkurs.

  Tack på förhand!

  Mvh Mille

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mille
  1. Vit pil

   Har kollat lite snabbt och jag hittar spontant inget som jag har saknat. Tyvärr. Det som jag hade önskat var en riktigt bra guldfond, typ Xetra Gold (4GLD) eller Wisdom Tree Physical Gold men ingen av dessa verkar ha kommit med. Därför säger jag bra initiativ, men gör inget med det idagsläget.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Jag fick svar på min feedback till Avanza att de räknar med att guldprodukter ute i slutet av nästa vecka.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    ML
 110. Vit pil

  Har funderat lite kring guldet. Det verkar ju inte gå upp som det brukar när börsen går ner. Eric Strand förklarade lite kort varför.
  Är det kanske en god idé att byta ut guldet i sin portfölj mot räntefonder istället då för att få mer önskad effekt av nedgångsinbromsning i portföljen man har eller är det bättre att fortsätta att köpa guld nu när det är billigare?

  Hälsar
  Andreas

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas Bjälevik
  1. Vit pil

   Svårt att säga, men jag ser ingen anledning till att byta ut guldet. Det har ju gjort sitt jobb och stått emot nedgången på börsen. Dessutom verkar det som att räntemarknaden just nu håller på att bli läskig tyvärr. Skulle snarare säga att avveckla lite räntepositioner om man skulle göra något.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 111. Vit pil

  Hej. Tack för en intressant podd. Om jag lyckades sälja utan förlust innan corona-raset, vilket sätt rekommenderar ni att jag ska ta mig in på marknaden igen med mitt kapital?

  Med tankesättet att det är bäst att rida ut stormen blir det som att om jag undgått tex 20% nedgång så kan jag gå in med allt och även om börsen fortsätter gå ner då det blir som att ”sitter still i båten” men sluppit en del av nedgången.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Will
  1. Vit pil

   Hej Will!

   Du gör såklart exakt som du vill, visst du har klarat dig undan från ett stort ras, va det tur denna gången?
   Ska börsen vända upp nu, eller fortsätter vi ned?
   Frågor som ingen kan svara på, men något vi vet är att börsen avkastar bäst på lång sikt, varför inte då låta pengarna börja jobba igen för fullt?
   Skulle du stå utanför en längre tid så kanske det va förgäves med den där tajmingen?

   Jag har inga svar, däremot har Jan gjort en artikel om att ”Investera allt på en gång eller sprid ut”, kolla gärna in den fast även om den kanske inte helt är aktuellt då det är pengar som egentligen redan var investerade på marknaden.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
  2. Vit pil

   Jag skulle rekommendera att välja en strategi som är oberoende av marknadens svängningar. T.ex. att månadsspara in den under en period av t.ex. 6 – 24 månader eller om man tror att det kommer vara värre så kan man t.ex. lägga in X % vid varje fall om -10 % från toppen den 19 februari.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 112. Vit pil

  Vilken bank är säkrast?

  Jag har en känsla att bankernas likviditet är lite sisådär…(utifrån det som sägs från FI)

  Finns det någon bank som utmärker som stabilare än andra banker? Jag tänker te.x att SBAB och deras verksamhet inte är exponerad till företag och inte heller börshandel. Är SBAB den säkraste banken i Sverige?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Svårt att spekulera i. Jag skulle personligen inte tycka att SBAB är bättre än någon annan, särskilt på grund av exponering mot svenska hushålls bostäder. Historiskt har Handelsbanken varit den som klarat sig bäst i kriser, så om jag ovetenskapligt skulle välja någon, då skulle det bli dem. MEN, så länge kontot har insättningsgaranti så kan man vara trygg tänker jag. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 113. Vit pil

  Jag funderade för ett par veckor sedan att göra om min Nybörjarportfölj till en Rikatillsammansportfölj dock blev jag lite osäker på hur jag skulle göra med ETF:erna så jag sålde inte av något (eftersom den första jag tittade på skulle ha minst 500 sek per månad) så jag pausade min ändring. Sen kom ”raset”.

  Jag är på riktigt inte bitter men jag funderar på om det är lönt att göra om portföljen nu eller om jag bara ska avvakta tills marknaden stabiliserat sig något? Jag förstår att det kan fortsätta gå ner i flera år till.
  Jag vet inte varför det skulle vara bättre att vänta det borde ju inte göra någon skillnad egentligen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Min grundsyn är att man ska inte låta sin strategi påverkas av hur marknaden går. Om det är så att du har någon bra anledning till att ändra till RikaTillsammans-portföljen bortom att det faller nu, så är det lika bra att göra det nu som sedan. Om det är på grund av raset, då är det kanske bättre att överväga att sitta kvar tänker jag. En viktigare sak då är att titta över t.ex. Fyra-hinkar-principen och den totala risken i ens sparande.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 114. Vit pil

  Både Jan och flera andra har beskrivit en strategi nu när börsen faller i stil med:
  ”Om man har möjligheten kan man däremot öka sitt månadssparande och t.ex. köpa på sig mer vid nedgångar om t.ex. -5 % eller -10 %”

  Jag undrar vad ni menar med nedgångar om 5-10 %?
  – 10 % jämfört med vad då (senaste året, månaden, veckan?)?
  – Hur mycket extra investerar ni utöver ert vanliga månadssparande?
  – Köper ni mer aktier, räntor eller båda delar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nico
  1. Vit pil

   Vi kommer att prata lite om det här i söndagens avsnitt förhoppningsvis. Jag tänker nedgångar från toppen den 20 februari. Man brukar nämligen räkna en börsnedgång/krasch som nedgång på 50/60-procent från den senaste toppen.

   Just nu försöker vi månadsspara lite mer än vi brukar genom att t.ex. ha valt bort att åka på semester det här året. Just nu köper vi samma som vi alltid gör enligt Fyra-hinkar-principen men det kan komma ett tillfälle, förmodligen lite längre fram där vi även temporärt kommer höja risken genom att plocka pengar från mellanriskhinken och flytta dem till den passiva hinken.

   Hoppas att det blev tydligare! 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 115. Vit pil

  Räntefonderna i svenska kronor går också ner med 0,30 -0,50% varje dygn. Ska man acceptera det eller är det läge att byta till en obligationsfond i dollar eller typ likviditetsfond?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  gunnar olsson
  1. Vit pil

   Om inte ens situation inte har förändrats så tycker jag att man kan acceptera det, särskilt om ens sparhorisont är längre än 1-2 år.

   Just nu är det skakigt på börsen och inget vet riktigt vad som ska hända och hur andra reagerar. Det som är nytt för den här krisen är just att räntefonderna också faller i värde trots sänkta räntor. Ingen vet riktigt varför, men stalltipset är att många går över i kontanter för att täcka andra problem (t.ex. inkomstbortfall hos företag).

   Bloggrannen Nick Maggiuli skrev lite på ämnet idag i artikelnHow the Coronavirus crash is different from 2008.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 116. Vit pil

  Filippinerna stängde idag börsen. Om fler länder får för sig att göra så, hur påverkar det då fondhandel?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jerry
  1. Vit pil

   Extremt svårt att spekulera i tyvärr. I sådana lägen tror jag att det viktigaste är att ta ett steg bakåt och se att världen kommer inte gå under på grund av viruset och börserna kommer att öppna förr eller senare. Är man rädd för ett scenario som ovan att börserna stänger och att man inte kommer åt sina pengar då kan det vara feedback på att ens bufferthink är för liten. Det är bra att ha en del kortsiktiga pengar på bankkonto och kanske till och med i kontanter eller motsvarande.

   Sorry att jag inte kan ge ett bättre svar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 117. Vit pil

  Har ni pratat något här på sajten/forumet om länderna i södra Europa som var konkursfärdiga innan Coronakrisen kom, Italien, Grekland och Spanien, och som dessutom är extremt turistberoende? Hur kommer de att klara sig? Det känns som att deras status kan påverka marknaderna radikalt även efter att detta är över?

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Johansson
  1. Vit pil

   Nej, vi har inte pratat om det här specifikt. Men ja, det är ett problem att världsekonomin och många länders, t.ex. Italiens, situation var ju inte lysande innan krisen. Just nu tror jag att många fokuserar på att släcka branden som inom hälsovården, kosta vad det kosta vill, sedan får man hantera de ekonomiska konsekvenserna sedan. Något jag tror är rätt i dagsläget, men det kommer ju sannolikt göra nästa kris värre.

   I intervjun med Eric Strand ovan så tror ju inte han att den ”stora” ekonomiska krisen kommer att komma än, utan först om några år. Jag själv har inte någon aning och vågar inte uttala mig. Däremot tror jag att en finanskris är ju inte slutet på världen, vi kommer ju förr eller senare att komma tillbaka även från det här. Men det är absolut ett tillfälle att t.ex. se över sina fyra hinkar.

   Ledsen att jag inte kan ge ett bättre svar än så.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 118. Vit pil

  Har haft 80% guld i portföljen sedan innan korrektionen 2018. Att förstå risk är det viktiga, inte avkastning. Vad är risken med guld? Typ noll. Börsen KOMMER att rekyla kraftigt när viruset planat ut eller när vaccinet börjar rullas ut; men den ”vanliga” lågkonjukturen finns kvar och investerare börjar flytta sitt kapital till räntor+guld. Jag räknar med att missa botten i aktier (eftersom jag inte tajmar marknaden), men det spelar ingen roll; guldet kommer att ha en stabil trend och när det är dags att ”byta” till aktier handlar mer om analys av makrotrender snarare än börsens värdering.

  Tar mig för pannan när folk sitter och kollar på P/E tal. Skulle säga att värderningar och att leta ”värdebolag” aldrig har varit mindre relevant. Det finns ingenting att leta efter. Allting handlar i dagläget (och resten av 20-talet) om makro, centralbankerna det monetära systemet. Om du förstår det, well congratulations; that’s your edge against everyone else. Det är väldigt, väldigt få som förstår vad det är som händer just nu (Eric Strand är nog en av få svenskar som fattar detta, har aldrig träffat någon IRL som ens har makro i sin tankevärld).

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Fotvårtan
  1. Vit pil

   Intressant tanke. Jag kan på många sätt hålla med dig även om jag (kanske naivt) hoppas på att det scenariot som jag gissar du pratar om inte kommer att utspela sig. Å andra sidan har jag själv också tagit höjd för det genom att sedan flera år rekommendera guld i portföljerna och kanske har hjälpt flera att få upp ögonen för det tillgångsslaget.

   Kan verkligen rekommendera söndagens artikel som jag tror du finner intressant. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Aktier är det bästa tillgångslaget över tid. Men min poäng är att guldet inte har någon reell risk just nu, i förhållande till en potentiella uppsidan. Jag är dock ingen crazy goldbug som Mike Maloney som tror att guld är allt, tvärtom. Det blir köpläge på aktier (speciellt på kort sikt). Det jag gillar med Eric Strand, han gillar guld men är inte helt crazy som t.ex. Maloney & Schiff. Sen håller jag inte med om allt Eric säger heller, t.ex. tror jag han har fel om räntor (de kommer fortsätta ge avkastning eftersom räntan kommer sänkas till så mycket minus som det bara går innan allt blir kaputt).

    Tror dock fortfarande 20-talet blir ”platt” totalt sett med ingen eller väldigt låg akastning på börsen då de normala mekanikerna är trasiga i ekonomin. Men jag är positivt till resten av århundrandet, typ 30-talet och framåt. AI, automatisering, osv. Tror de flesta länder kommer ha medborgarlön 2050 och stora produktionsöverskott i framtiden (korta arbetsdagar, hög levandsstandard, ordning på klimatutsläppen osv). Long term it’s nice and happy, short term it’s pretty much shit. :)

    Willy: Svårt att säga. Enligt Ray Dalio funkar inte stimulanser längre, eller så har det liten effekt. Just nu printas ju X miljarders miljader bara p.g.a. viruset, så ja, ammon lär vara slut när den ”riktiga” lågkonjukturen kommer. Just den dynamiken tycker jag själv är väldigt svår att förstå, men Dalio går in på detaljer i Navigating big debt crises. Hur som helst har jag svårt att se guld som en dålig investering, silver är jag dock ingen fan av (alldeles för volatilt).

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Fotvårtan
  2. Vit pil

   Köpte bara guld och silver i många år då jag väntade på den ”vanliga” lågkonjunkturen.
   Började gå in i aktiemarknaden igen i slutet av förra året, då jag tack vare Jan insåg att det fanns en verkligt bra investeringsstrategi.
   Är det inte tänkbart att den riktiga lågkonjunkturen infaller nu?
   Att stimulanser inte räcker längre.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Willy
 119. Vit pil

  Hej,

  Har sedan årsskiftet legat i Lannebo likviditetsfond. Hur påverkas korta räntefonder givet den börskrasch och kanske lågkonjunktur som vi nu är inne i? Har även denna fond nu inom PPM. Kan man få ett tips på en fond som förväntas ge 0% i avkastning, dvs ungefär som att ha pengarna på banken. Skulle vilja ha en krigskassa redo men inom PPM så kan man ju inte ha kontanter. Vad är bäst, kort/lång ränefonder, obligationsfonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mata
  1. Vit pil

   Svårt att säga, jag själv skulle nog försöka ha en korg av likviditets- korta räntefonder om man vill ha så nära kontanter som möjligt. Jag skulle undvikt obligationsfonderna, för de kommer nog ha det stökigt när företag nu får problem med finansiering och sin försäljning.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 120. Vit pil

  Om dom flesta underpresterar i jämförelse med index så måste det väl finnas ett fåtal som slår index med hästlängder om det ska gå jämnt upp? Vilka är dom?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Det kan lätt blir lite fel när man tänker på index.

   Om vi antar att i genomsnitt (index) en av tio svenskar har en katt, och sen går du på stan och försöker bara utifrån folks utseendet gissa vem som har en katt hemma, då är chansen stor att du gissar fel. Det är helt rätt att ett fåtal (sannolikt 1/10) gissar rätt, men igen, det är svårt att enbart utifrån utseendet gissa vilka dom är.

   Jag menar förstås inte att du skulle vara dålig på att gissa. I alla fall inte sämre än någon annan. Och tro mig, de som gissade rätt, de hade nog bara tur.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tale
  2. Vit pil

   Det forskningen visar är att det kontinuerligt är olika personer, vilket gör det så svårt att gissa i förväg. Den här veckans eller nästa veckas avsnitt handlar om det. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Om det finns 1000 dåliga fonder som går sämre än index betyder det INTE att det MÅSTE finnas någon eller några bra som går bättre än index för att kompensera.

   Index är inte ett genomsnitt av alla fonders avkastning. Inte heller är det ett genomsnitt av alla investerares avkastning. Index visar endast värdet av de aktier som ingår i indexet. Därför: av alla fonder som finns behöver det inte nödvändigtvis vara en endaste som slår index.

   Det samma gäller också investerare: det behövs inte en enda investerare som slår index för att kompensera för alla de stackare som har misslyckats.

   Men: om man påstår att ”de flesta” underpresterar i jämförelse med index, då MÅSTE det finnas åtminstone en som slår index – eftersom det är själva påståendet som förutsätter det: ”de flesta” betyder inte ”alla”. Men även då betyder det INTE att den, eller de några få, som lyckas med det måste göra det med ”hästlängder”. Faktum är att det räcker med endast en som gör det med ett öre.

   Det kan förstås vara svårt att ta reda på vem hen är, men du kan pröva med en kontaktannons.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Tale
   1. Vit pil

    Det här är ju helt fel. Före avgifter så är ju den passiva delen av en marknad = genomsnittet av den aktiva delen.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    ML
   2. Vit pil

    Jag förstår, men det hjälper inte de aktiva fonderna att slå index.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Tale
 121. Vit pil

  Som jag skrev igår, dagen blev spännande. -5% och jag köper, gjorde det förra veckan och kommer fortsätta med det. Tänker inte rea men en juste rabatt. 10% av kapitalet vid varje nedgång som idag. Just nu bara aktiefonder. Balansera tänker jag eventuellt göra i höst. Min förhoppning är att vara väl rustad vid en kommande rekyl.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
  1. Vit pil

   Vi kommer prata lite mer om det förhoppningsvis i söndagens avsnitt. 👍

   Misstaget man ofta gör (och jag har gjort den här gången också 🤦‍♂️) är att man går in för mycket för tidigt.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    När du handlar en sådan dag då det lutar neråt, köper du då fonder med köpstopp samma dag för att få till dagens ras? Blir ju annars jättesvårt om köpdagen är nästa dag, då rekylen kommer kanske kommer? Känns nästan som om man ska köpa andelar i sådan fond på rekylen, då köpdagen är dagen efter och det verka mer sannolikt att det då går ner igen.

    Hur tänker du här när det svänger från en dag till annan och olika köpdagar?

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    MartinP
   2. Vit pil

    Hej Jan,

    Du skriver att du gått in för mycket för tidigt.
    Hur vet du det :-)?
    Eller menar du mer som i det faktum att din kassa från nu och framåt inte räcker till att fortsätta köpa i samma takt om nedgången fortsätter?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Tobbe
 122. Vit pil

  Hej,
  Vi har månadssparat på ett ISK hos Avanza, satt in ca 71 000kr, som mest har värdet varit uppe i 93 000kr. Nu är det nere strax under 71 000kr. Låt säga att det faller så mycket så att det bara är 30 000kr kvar, det skulle ju ta enormt lång tid för det att ticka upp till 71 000kr och mer igen. Eller tänker jag fel?
  Tror tyvärr därför att jag kommer ”fega ur” nu.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
  1. Vit pil

   Hej Adam!

   Att spara pengar på börsen kräver en lång tidshorisont, att sälja när väl värdet går ner kommer då inbringa en förlust.
   Stockholmsbörsen har aldrig gått minus på en 10 års tidshorisont, därav att det rekommenderas att man med 100% aktiefonder bör iaf spara i 10 år. Så fortsätter du att spara varje månad så kommer du snart, iaf om några år, vara tillbaka på samma värde och sedan kan det öka vidare.

   Pengar du behöver i närtid ska då inte vara på börsen utan det ska vara pengar som du inte behöver och känner dig lugn med att dom kan gå ned i värde.

   Hoppas du finner ett lugn i ditt sparande!

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
   1. Vit pil

    Jag förstår inte detta påstående från ’alla’ att det långsiktigt alltid varit lönsamt på börsen o det du säger att Sthlmsbörsen aldrig försämrat sitt värde på 10 år: enligt en tabell jag observerat så var värdet på omx30 1530 den 7 mars år 2000 medan det 20 år (!) senare 16 mars 2020, dvs igår, låg på 1329. Och till detta ska läggas inflation och Isk kostnad (de år det funnits). Dessa data går väl helt emot det som ’alla’ säger om. Vill hemskt gärna få respons på detta från flera!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Niclas
   2. Vit pil

    Lite konstigt ordning men säger nu: Hej Robin! :)
    Mvh niclas

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Niclas
  2. Vit pil

   Liten korrigering av ovanstående kommentarer.

   @Robin:
   Ingen rullande 10 års period på den svenska börsen (SIXRX) har gått back sedan 10-års perioden 1929-1939. Nedan följer en graf som visar det:

   Notera att även 10-års perioder innehållande Finanskrisen 2008 och IT-bubblan 2001 är på plus.

   @Niclas
   Det är vanskligt att jämföra med OMX30-indexet då det oftast inte tar med utdelningar vilket spelar en ganska stor roll för utvecklingen. Sedan har du rätt i att både OMX30 och SIXRX ovan är nominella avkastningar. Realt kan man oftast som en förenkling dra ifrån 1-2 % på den nominella avkastningen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej igen! Tack för respons och figuren! Stapel för ex årtalet 2017 anger förändrat värde (i procent) mellan 2007-2017?
    Medelvärdet verkar ligga någonstans mellan 10-12 procent för en period på 10 år (eller tolkar jag betydelsen av staplarna fel)?Hur korresponderar det med årssnittsökningen på fyra procent?

    Något jag finner konstigt att det är så himla svårt att hitta data och kalkylatorer på webben. Jag skulle vilja ha data samt kalkylatorer för att göra olika simulationer där man kan testa hur en viss summa, med ett visst index, förändras mellan olika tidpunkter. Känner du Jan, eller någon annan till något sådan som är tillgänglig för användning? mvh Niclas

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Niclas
   2. Vit pil

    A. Hur skall siffrorna tolkas i figuren (sparhorisont: 10 år på börsen)? Nivåerna verkar vara väldigt låga för att utgöra värdeökning av 10 års sparande. Snitt runt 10-12 procent (vidd ca 2-32 procent). Det är också för högt för att vara snittökning per år.

    B.Jag antar att värdena inte är kompenserade för inflation och ISK-skatt?

    vänligen Niclas

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Niclas
 123. Vit pil

  Hej!
  Jag har följt er och några andra bloggare under ett par års tid sedan jag på ”ålderns höst” har börjat spara på allvar. Efter att barnen flyttat hemifrån och hus etc är betalt blir det en rejäl slant över att spara varje månad. Tackar för all inspiration och lärorika artiklar jag tagit del av!
  Jag har två funderingar som jag hoppas ngn kan hjälpa mig att reda ut.
  1. Fick överta en aktiepost vid årskiftet som kom från en AF depå och som jag tog in på ett AF-konto. Tänkte behålla aktierna och återinvestera utdelningen. Är det klokt att nu flytta över posten till mitt ISK efter det ras som varit? Mindre skatt, tänker jag. Eller ska jag ha kvar posten i AF och fortsätta återinvestera utdelningen i andra aktier? (Vill inte återinvestera i samma aktie då den redan nu har stor övervikt totalt sett.)
  2. Har en post i en gammal KF (15 år) som ger lite avkastning varje månad. Vad händer där nu när korrigering sker på börsen? Är man garanterad det värde den hade vid förra årets slut? Är det administrationskostnaden som blir förlusten och att räntan förstås uteblir? Eller kan den minska i värde på annat sätt?

  Tacksam för tips.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aber
  1. Vit pil

   Hej!

   Svarar på din första fråga iaf!

   1. Det skulle absolut kunna vara ett tillfälle för det, använd gärna Jans kalkylator för att räkna ut om det är värt det eller ej.
   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
  2. Vit pil

   Tack själv Aber för dina fina ord.

   1. Ja, det är en bra idé att göra. Kanske stegvis då det kan fortsätta ner ett tag till.

   2. Det beror på hur den ser ut och vad den består av. Är det aktier i KF så förändras ju värdet på dem precis som på allt annat.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 124. Vit pil

  Lite reflektioner och självinsikter kring det psykologiska när det gäller sparande:

  Jag upplever nu min första större börsnedgång som sparare. Jag fick i och för sig ta över en hel del aktier från min far 2008 i samband med att jag blev 18, men i och med att det inte var jag själv som investerat de pengarna så fanns det inte så mycket känslomässiga band till de investeringarna när de sjöng i värde.

  Jag har tagit en ganska hög risk i mitt sparande då sparhorisonten är +20år, och har intalat mig själv att jag kan hantera stora nedgångar. Sparfilosofin har jag snott från dig rakt av, så grundtanken har varit att inte peta i investeringsfilosofin oavsett vad som händer i marknaden. Dock har jag av en slump råkat tajma marknaden ganska bra.. Jag skulle balansera om min 90/10 portfölj på Avanza som står för ca 70% av vårt sparkapital, och valde den enkla vägen att sälja av allt för att sedan köpa tillbaka till rätt fördelning. Jag sålde av allt i början av Februari och skulle köpa in mig igen när försäljningen var klar, sen kom annat i vägen med småbarnslivet så jag hann inte köpa in mig igen innan börsen började dippa. Och det var här det började bli lite jobbigt psykologiskt då jag blev lite kluven hur jag skulle göra.

  Resterande 30% av vårt sparkapital sitter i andra aktieportföljer som såklart dippat en hel del, men även de portföljerna har lång sparhorisont. Precis som jag tänkt i teorin har jag kunnat hantera nedgångar bra och sovit gott om natten. Det har aldrig funnits på kartan att sälja av andra aktieinnehav trots att de dippat, trevlig självinsikt om mig själv som sparare!
  Istället har jag legat och grubblat på hur jag ska göra med min 90/10-portfölj. Jag borde ju egentligen putta in pengarna så fort som möjligt om jag ska följa min strategi, samtidigt som jag lockas av att utnyttja läget att jag ”av misstag” lyckats tajma marknadens nedgång. Bestämde mig för att investera hälften av 90/10-portföljen när marknaden dippat 10% då paniken att ligga helt utanför marknaden med portföljen blev lite för stor, men är osäker på hur jag ska göra med resterande kapital. Jag har ju möjlighet att avvakta marknaden, tänker att det värsta som kan hända är att marknaden går upp igen och att jag köper in mig till samma pris som jag sålde vid den tänkta ombalanseringen. Då missar jag uppgången, men har inte heller ”förlorat” något kapital utan köper in mig till det pris som från början var tanken enligt min strategi. Vi får se hur jag går tillväga.

  Psykologiskt har det alltså varit jobbigare att fundera på hur jag ska göra med mitt kapital som är utanför marknaden, än att se mitt investerade kapital gå ner. Om det är faktumet att jag delvis inte helt följer min ursprungliga strategi just nu, eller om det är rädslan för att inte kunna utnyttja detta annorlunda läge på bästa sätt som gör det psykiskt påfrestande, det har jag inte kommit fram till ännu. Men det är intressant att själv få uppleva de psykologiska bitarna kring sparande som du har skrivit så mycket om. Hade det inte varit för många bra artiklar från dig så hade jag garanterat mått psykiskt dåligt nu med nedgångarna som varit. Så ett stort tack!!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Arvid Jägenstedt
  1. Vit pil

   Hej Arvid! Grattis till att du haft tur och lyckats tamja marknaden ”av misstag”. Eftersom du då per automatik gått bättre än index så borde det hjälpa dig sova gott om nätterna.

   Jag skulle avvakta med att gå in på marknaden ett tag till. Enligt Ray Dalios fantastiska ”Navigating big debt crises” varar en genomsnittlig börskrasch i ca 36 månader och nedgången är på ca 50 – 60% från toppen. Där är vi ännu inte.

   Även detta är bara statistik såklart, men det är ju sådant vi bygger vår investeringsstrategi på här i ”Rika communityn”. Ingen vet hur länge corona krisen kommer vara. Det finns dock bra argument för att själva virus pandemin kommer klinga av snabbare än de ekonomiska efterdyningarna (vaccin är på väg i rekordfart, vanlig influensa klingar av efter några månader etc). Denna kris kan därför bli något kortare, men var börsen står då vet ingen.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Niklas J
  2. Vit pil

   Håller med Niklas. Du har haft rejäl tur. Hade personligen inte gått in innan vi sett max spridning och börjar få bättre koll på situationen. Nu är det ju +/- 10% var och varannan dag.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   PZ
  3. Vit pil

   Jag råkade göra exakt samma lyckosamma fördröjning av ombalanseringen som du. Jag har väntat med att putta tillbaka pengarna i portföljen än så länge.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Emma
  4. Vit pil

   Grattis och tack för de fina orden. Jag upplever egentligen inte att jag kan tillägga något mer än det som föregående skribenter skrivit som svar. 👍

   Det viktigaste väl är att ha en plan / strategi för hur man går tillbaka in på marknaden. Jag själv har hittat på reglerna:

   1. Fortsätta med månadssparandet som vanligt, om möjligt öka det
   2. Om möjligt, göra engångsinsättningar vid varje -10 % från toppen den 19 februari

   Extra insättningarna har alltså skett (hyfsat) vid -10 %, -20 % och -30 % från toppen. Nästa engångsinsättning sker således vid -40 %, inte om vi går till -25 % och sedan till -30 % igen. Håller med Niklas att jag använder Dalios ”karta” som mall.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 125. Vit pil

  Hej!

  Hur tänker du (Jan) och ni andra om att kanske snart belåna portföljen/erna lite i denna nedgång för att på sikt lyckas få lite hävstång? (förhoppningsvis).

  Jag funderar även på hur ni ser på att sälja av lite räntefonder (krockkuddarna) nu/snart för att köpa mer aktieandelar nu när börsen är ner relativt mycket?

  Hälsningar
  Hampus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hampus
  1. Vit pil

   Vi kommer prata lite om det på söndag. Givet att man har möjligheten så kan det vara en bra idé att överväga följande saker i prioritetsordning.

   1. Öka månadssparandet (på bekostnad av t.ex. semesterkassa, renovering eller stort planerat inköp
   2. Engångsinsättningar genom t.ex. försäljning av saker i förråd eller andra likvida medel
   3. Minska andelen räntefonder
   4. Belåna portföljen via Avanza/Nordnet
   5. Belåna genom övriga lån

   Jag vill dock vara supertydlig med att man verkligen måste vara medveten om vad man gör och det generella rådet är en avrådan från steg 3-5.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Jag är förvånad över att diskussionen och råden här handlar så mycket om att agera. Vad hände med rådet att inte logga in så ofta, hålla fast vid sin strategi och inte försöka tajma marknaden?

    3+
    Gravatar ikon för användaren
    Jonas
 126. Vit pil

  Finns det några konkreta tips för mig som är utanför börsen och vill gå in? Hur ska jag gå ? Hur ska jag sprida inträdet? Ska jag passa på redan nu och handla lite? Jag kollade och börsen är inte ens nere på de nivåerna den vara 2018, så det är inte ens billigt. Förra året har den gått upp med 40 %, så det är inte billigt. Vad hade ni gjort?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tanja
  1. Vit pil

   Ingen vet ju när det bottnar och det finns alltid en sannolikhet för att det blir värre innan det blir bättre. Man kan antingen dela upp det och t.ex. gå in med 10 % varannan vecka eller lägga gå in på nedgångar vid t.ex. varje -10 % (så gör jag själv).

   Lycka till med ditt beslut!
   Jan

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Att gå ned vid nedgångar på 10 procent är väl försök att tajma marknaden ?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Niclas
   2. Vit pil

    Hej Jan,

    Tack för att du delar med dig!
    En fundering när du skriver att du går in på nedgångar vid varje -10%. Som det svänger just nu känns det som att man kan gå miste om 10% om man köper fonder som inte köps direkt. Köper du just nu och i sånt fall vad köper du?
    Har själv exempelvis köpt ETF:er som följer aktieindex (globalt och Sverige) och några investmentbolag under ett par dagar när det gått ner riktigt mycket. Tror dock att nedgången fortsätter och har mycket torrt krut kvar men det känns bra att sprida ut köpen för helt säker kan man ju aldrig vara och på sikt räknar jag med att det kommer att betala sig även om det sjunker 30% till. Vilka nackdelar ser du med att köpa billiga ETF:er?

    Jag har även månadssparande i Lysa och i fonder.

    Såg att Avanza precis breddat utbudet. Vilka ETF:er på Avanza skulle du rekommendera för att följa index i Sverige, Globalt och i USA?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Rasmus
   3. Vit pil

    Du försöker tajma marknaden. Du lever inte som du lär :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Stefan Källbäck
   4. Vit pil

    Du får gärna utveckla. Om jag har haft otur när jag tänkt så korrigerar jag mig gärna. 😎

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   😁 – Både ja och nej. Det är ju ett avsteg från den matematiska sannolikheten om att gå in på en gång, så jag ser det som en balans mellan det och det känslomässiga att spara sig in. Däremot har jag det som strategi för att kunna ”vila” i det och göra det rationellt utan en massa känslor. Rörigt? Ja… 🤔😂

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   @Rasmus – ja, jag insåg problematiken i förra veckan då jag lade köpordern i torsdags (på -10%) och fick den genomförd dagen efter på +10… 🤦‍♂️

   Därav frågorna till LYSAs VD i videon on. Nu har jag lärt mig av det misstaget genom att ha en 100 % räntor-portfölj på LYSA som jag gör insättningar i och sedan gör jag en intern överföring innan kl. 16.00 då deras order går genom.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Innebär det att om jag lägger order på exempelvis Avanza Global innan 16:00 så blir kursen lik den kurs som varit i världen den dagen?

    Och detsamma för Lysa?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Rasmus
 127. Vit pil

  En intressant sak i det här skeendet är att se hur ”krockkudden”, räntefonderna beter sig. Vilka som står pall och vilka som inte gör det så bra. Fast det vore intressant om någon kunde förklara varför de beter sig som de gör!

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Nordea Long Duration US som har 20+ år obligationer verkar ju gått bra, medan svenska medellånga har legat runt nollan. Mest troligen för att de sänkt räntan med 1% i staterna.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   PZ
  2. Vit pil

   Jag tycker att de står pall väldigt bra. De går ju inte ner som aktierna, vilket var poängen. 😁

   Tanken är ju inte att de ska kompensera för aktiernas nedgång, mest att fungera som ett stabiliserande (driv)ankare. Det jobbet tycker jag att de gör riktigt bra. Sedan ska man nu inte starta spekulera i räntefonder, det är ännu svårare än aktiefonder. Särskilt i dagsläget.

   Sedan är det alltid som så att i det initiala skedet i en kris så beter sig alltid saker konstigt under stress. Det som förvånar mig lite den här gången är att räntor, aktier och guld går alla ner och samvarierar mer än de brukar. Något som bloggrannen Nick Maggiulli skrev om i en artikel idag: ”How the Coronavirus Crash is different from 2008

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 128. Vit pil

  Hej!

  En spekulation: jag brukar inte köpa enskilda aktier, men något gör att jag blir lockad av att köpa SAS-aktier. Eftersom efterfrågan på resor både har gått ner men också begränsats av flertalet länder, parallellt med att SAS-aktien har halverats i värde så borde detta vara en aktie att satsa lite sidopengar i. Jag resonerar som så att när denna Corona hysteri stabiliserar sig och företagen åter igen börjar resa som vanligt, samt privatpersoner som semestrar, kommer efterfrågan på flygresor att öka och således även aktiens värde. I min värld känns det som att det kan finnas en hel del pengar att hämta där? För trots om aktien fortsätter att tappa i värde, och vi förutsätter att den återgår till sitt ursprungsvärde så kommer man på ganska kort sikt kunna få en redig avkastning.

  Vad tror ni? Tänker jag fel?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  EV
  1. Vit pil

   Jag investerar inte i enskilda bolag så jag är inte personen att lyssna på i dessa sammanhang. Grundtipset är att ju investera i stabila och lönsamma bolag. Jag har en känsla av att SAS inte är ett sådant ens i normala fall. Så en sådan här spekulation hade jag hållt till en väldigt begränsad del i lekhinken. 👍

   Lycka till!
   Jan

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 129. Vit pil

  Fråga!

  Jag har i dagsläget inte mer än 70 000 kr i aktier, varför en nedgång till och med är positivt – mitt månadssparande är ju så nära mitt totala innehav – det täcks upp så snabbt.

  Men säg att jag hade 2 000 000 kr i aktier (oavsett om jag har diversifierat flera andra miljoner i andra tillgångar) så täcker ju inte mitt månadssparande upp nedgången alls på samma sätt.

  Alltså så blir nedgången värre när man har större kapital.

  Med denna kunskap – borde man inte diversifiera sig ännu mer bort från aktier när man har högre kapital.

  Jag ser tillexempel inte en recession på 10 år + som ett otänkbart scenario – då blir de 100 åren i baktiden mindre relevanta. Och då blir argumenten för det passiva aktiesparandet svagare.

  Tack!

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Intressant tanke att minska aktieexponeringen ju större summan är i relation till månadssparandet. Men å andra sidan: om du behåller samma tillgångsallokering hela tiden så får du ju i absoluta tal mer lågrisktillgångar med tiden, dvs du får en större krockkudde. Så även om du i absoluta tal förlorar mycket aktievärde vid en krasch så bör inte detta påverka din vardagsekonomi så mycket, eftersom du fortfarande har en hel del i stabilare tillgångar. Att månadssparandet inte täcker upp värdeminskningen lika snabbt är i det läget inte så viktigt. Men det beror ju lite på syftet med investeringarna också – som alltid: vill man bli rik på sikt ska man satsa på aktier, vill man ha stabilitet ska man satsa på räntor. Men som du påpekar så finns en ytterligare stabilitetsfaktor vid mindre portföljer i det att man snabbt kan kompensera värdeminskning med sitt månadssparande.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Martin
   1. Vit pil

    Utan att ändra det fundamentet i resonemanget så kan man se möjligheten att öka månadssparande som en del i sin krockkudde. Då blir det mer som att man bestämmer hur mycket krockkudde man vill ha oberoende. detta är rimligen oberoende av portföljstorlek men exakt vad som utgör krockkudden kan påverka. är det räntor. är det guld eller är det flexibilitet i hur mycket man månadssparar.

    Storleken på portföljen påverkar krockkudens konstruktion men inte procent av portföljen

    0
    Gravatar ikon för användaren
    JE
  2. Vit pil

   Ja, det handlar egentligen snarare om två olika faser:

   • Förmögenhetsuppbyggnad
   • Värdebevaring

   Mitt generella råd till människor med mycket pengar brukar vara:

   När du har vunnit spelet, sluta spela!

   Det vill säga att när du har de pengar som du behöver, då finns det ingen anledning att ta mer risk i form av högre aktieandel.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 130. Vit pil

  Hej,
  Jag tycker morgondagen, på börsen, ska bli väldigt spånnande. Vad tycker ni? Om allt går väl ska jag nog köpa lite. Jag tror på positivt tänkande i dessa tider.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
  1. Vit pil

   Det ska bli mycket spännande den närmaste tiden. Dock TROR jag att vi inte nåt botten, jag förväntar mig att den går det under måndagen, och sen går upp och ner under veckan. Men som en ung sparare tycker jag att det är mycket spännande att få följa min första riktiga nedgång. Det blir ett test för att se om jag klarar av min risknivå. (Jag kör på 100 % aktier för det bör över tid ge bäst avkastning.)

   Jag kommer också köpa lite under veckan. Jag har helt gått över till att veckospara istället för månadssparande. Så minskar jag risken att jag missar bra köptillfälle nu när börsen går ner. (Och eftersom jag månadssparade i jan-feb och nu är allt billigare så vore dumt att inte köpa nu också.)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erik Dahlen
  2. Vit pil

   Ja, spännande är på många sätt en underdrift, särskilt när vi t.ex. på en vecka fick med 2 av de 6 värsta dagarna på börsen någonsin. 😁

   Det viktigaste är dock att inte göra misstaget (som jag gjorde den här gången) att gå in med för mycket för tidigt. Ha en plan för hur mycket som ska veckosparas, vad villkoren är och hur pengarna ska fördelas.

   Det går inte att förutsäga botten. Något man kan titta på dock är t.ex. den kinesiska bottnen på börsen som tenderade att komma när antalet sjukdomsfall var som högst. Jag tror att om det gäller även här i Europa/Usa, så kan det dröja ytterligare några veckor tills vi bottnar ur. Läser man rapporter från forskare så kommer det här pågå långt över 1 år innan vi är ute på andra sidan. Då ska man inte slösa bort allt krut i början.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 131. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack för en bra blogg. Vi sparar i nybörjarportföljen och gjorde inte någon ombalansering av den i början av 2020. Normalt sett brukar jag ombalansera med hjälp av din input med denna gången blev det tyvärr inte av.

  Givet situationen nu, hur ska jag tänka? Ska jag ombalansera nu eller avakta?

  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon Davidsson
  1. Vit pil

   Ja, om den har glidit så skulle jag rekommendera en ombalansering. Vi kommer att prata om det i söndagens avsnitt. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 132. Vit pil

  Jag brukar växla mellan ”collect- mode” och ”expand-mode”. Just nu är jag i den förstnämnda och då fokuserar jag på att köpa billigare än jag gjort tidigare. Jag mår bra av att se hur många fler fondandelar eller aktier jag får nu jämfört med månaderna innan. Förr eller senare kommer en ny ”expand-mode”, men nu är det samla på sig värdepapper som gäller. Detta är även ett bra läge att tänka på annat än börsen, exempelvis sin familj och sitt arbete.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  PerW
  1. Vit pil

   Håller helt med. Ta hand om dig och de dina! 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 133. Vit pil

  Jag påbörjade mitt sparande på börsen några dagar innan nedgången – utifrån mina mål gjorde jag plan och gick all in med mina sparpengar på 600.000 kr. Jag läste på, var på er kurs och fattade beslutet att det bästa är att investera allt på en gång och inte tajma marknaden. Nedgången påverkar absolut inte min vardagsekonomi (följer fyra-hinkar-strategin) men jag har inte förväntat mig att få erfarenhet så tidig. Trots det känns det ganska jobbigt nu. Den här erfarnheten gör att jag lär mig hur jag reagerar och känner i sådan situation och vilken risktolerans har jag på riktig – oavsätt vad är matematisk mest sannolikt eller lönsamt. Tack för inlägget!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan
  1. Vit pil

   Tack Jan och beklagar oturen i tajming. Tyvärr är det ju sådant som är så svårt att veta i förväg. Jag skulle egentligen säga till dig samma sak som jag sa till Lucas i samma situation lite längre ned i tråden:

   You cannot tell the quality of a decision from the outcome. [..] You can make the best decision you can, based on what you know, but the success of your decision will be heavily influenced by (a) relevant information you may lack and (b) luck or randomness.

   Because of these two factors, well-thought-out decisions may fail, and poor decisions may succeed. While it might seem counterintuitive, the best decision-maker isn’t nescessarily the person with the most successes, but rather the one with the best process and judgement. The two can be far from the same, and especially over a small number of trials, it can be impossible to know who’s who.
   Howard Marks, Oaktree Capital, januari 2020

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 134. Vit pil

  Hej Jan!

  Det verkar som om vi är på väg till nästa lågkonjunktur.

  Regeringarna har redan börjat skriva ut mycket pengar och de överväger förmodligen att ge ”helicopter money” till slut.

  Tror du att det här kommer att vara en lösning den här gången och vilka konsekvenserna kommer det att få? Förväntar du dig en hyperinflation i framtiden eller tror du att regeringen kan kontrollera denna mängd tryckta pengar? Håller du med om att pengar tappar sitt värde genom att skriva ut mer pengar och att bara guld kommer att vara säkra investeringar i framtiden?

  Mvh,
  VM

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  VM
  1. Vit pil

   Även jag är intresserad av denna fråga. Hur ska man förhålla sig till vad t.ex Peter Schiff säger och har sagt i alla år angående detta?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  2. Vit pil

   Jättesvårt att säga något tyvärr och därför försöker jag inte spekulera i det. Eric Strand berör frågan i videon ovan. Hans tes var att det här inte är den stora skuldkrisen. Det bästa är att försöka ha en strategi som inte kräver att man har rätt svar på den frågan tänker jag. 🤔

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 135. Vit pil

  Hej Jan och Caroline!

  Jag har egentligen ingen konkret fråga utan vill bara tacka så ödmjukt för det senaste årets poddande och arbete du och Caroline m.fl. har gjort på bloggen. Det har rustat mig alldeles perfekt inför det här börsraset som nu sker, såväl mentalt som ekonomiskt. Jag hade den krockkudde jag behövde och har raset har egentligen inte berört min vardag något nämnvärt. Även om jag har följt börsen med spänning och fått uppleva Stockholmsbörsens största ras ”live”. Det är också mycket modigt att dela med dig av lite konkreta siffror har förlorats den senaste tiden.

  Ekonomin är som tur är det minsta jag behöver fundera på utan nu är det istället full fokus på att angripa den här smittan hänsynslöst med god hygien och upplysning av vänner och bekanta. Ta hand om er allihop!

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
  1. Vit pil

   Tack Mathias, dina ord värmer verkligen och jag håller helt med dig om att vi behöver hjälpas åt. 🙏

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 136. Vit pil

  Det finns många ordspråk på börsen. Ett av dom är

  Man skall aldrig drabbas av panik, men drabbas man skall man se till att drabbas först.

  Ett annat är

  Rederiaktier är inget för änkor och faderslösa.

  Detta på grund av dess volatilitet. Det är nog dags att lägga till ett nytt ordspråk.

  Aktier är inget för människor människor med klena nerver.

  Man måste kunna ta en förlust på upp till 90 % utan att drabbas av panik. Min förebild är Fredrik Lundberg. Under bankkrisen var han storägare i Östgöta Enskilda Bank. Han gick in med med eget kapital och täckte förlusten. När krisen var över sålde han sitt innehav dyrt till Danske Bank, som ville in på den svenska marknaden. Jag rekommenderar fabeln Haren och sköldpaddan”.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Stig af bussen
  1. Vit pil

   Håller helt med. Tog mig friheten att märka upp dem i din kommentar. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 137. Vit pil

  Jag är ner 2.9 mkr de senaste 30 dagarna, men sammantaget inte i röda siffror. Mao fortfarande värde över vad jag stoppat in. Tråkigt? Javisst, men mer intresserad än deppig.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Rolle
  1. Vit pil

   Grattis till att ha en distans till situationen. Att hålla huvudet kallt är en framgångsfaktor i situationer som dessa. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 138. Vit pil

  Hej Jan och Caroline!
  Stort tack för era kloka tips på den här sajten. Har gått back drygt 140000 i mina portföljer i år vilket är ju tråkigt men står fast i min investeringsstrategi.
  Jag sparar månadsvis och långsiktig, är 41 år nu, så har 24 år till pension : )
  Jag investerar i passiva billiga fonder global, Europa, USA, Asia och Sverige i kombination med passiva småbolagsfonder både i sverige och globalt. Placerar 100% i aktiefonder, inte guld eller räntefonder och har gått back -20% jämfört med svensk börsen -23,69. Har inte ångrat mig och står fast i min strategi. Jag fortsätter spara månadsvis och köper mycket mer fondandelar på rea nu. Förväntar att börsen fortsätter att gå ner 30% till men detta kommer att vända så småningom och då blir min avkastning dubbelt så mycket när jag köpt mycket mer fondandelar nu. Det är första börskris för min del. Har inte sparat i börsen vid finanskrisen och det känns bra hittills och har inte fått någon panikkänsla. Viktig att säga att jag följer fyra hinks principen genom:
  Att har en tillräcklig buffer i mitt konto och en del likvidamedel som står på olika fasträntekonto med insättningsgaranti.
  Att jag har amorterat tillbaka bolån och äger huset till 100% och har inga andra lån.
  Att investera i mig själv och tar hand om mitt humankapital.
  Att investera i mitt eget aktiebolag och äga onoterade aktier i det som ger säkra utdelningar.
  Att investera bara de pengar som jag har råd att förlora till 100% vilket gör att jag sover gott om nätter och har inte ändrat mitt livstil under krisen om vi kallar den som vi har nu kris.
  Jag känner mig således trygg i min investeringsstrategi och ska fortsätta med tills vidare även om börsen går ner 30% till vilket är inte så konstigt om man räknar att kraschen kommer i genomsnitt 2 ggr under 15 år. Nu har vi fått det första efter tio årsuppgång.
  Tack igen för ert blogg som har hjälpt mig att skapa en trygg investeringsstrategi.
  Hälsningar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mohammed
  1. Vit pil

   Tack Mohammed och grattis till din fina ekonomiska situation. Hoppas att du har firat framgångarna. 🥂

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 139. Vit pil

  Hej!

  Tack för en fantastisk sajt!

  Har en högrisk indexfond som jag köpt innehav i för några månader sedan när börsen var på topp. Målet är ospecificerad men långsiktig tex pension.

  Vad är argumentet för att inte sälja av allt innehav nu för att invänta ännu lägre nivåer på börsen och sen återinuvestera i samma fond. Kan inte det ge fler fondandelar än jag har idag ponera att börsen går ner mycket mer eftersom jag då går in med mitt nuvarande kapital i en lägre kurs på marknaden? Eller tänker jag helt fel?

  Tack igen :)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
  1. Vit pil

   Om det nu inte går ner mer då? Det finns inga garantier här😉

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Defensiv
   1. Vit pil

    Min Mor utrycker sig alltid som ”att spela på börsen” hon har absolut rätt. Att köpa nu exempelvis är i den meningen säkert att du vet vad värderingen är vid köptillfället. Att sälja och köpa tillbaks är ett case där du bara vet halva ekvationen. Du spelar, det är riskabelt.

    4+
    Gravatar ikon för användaren
    Defensiv
  2. Vit pil

   För att vara riktigt tydlig så vet jag att jag sänker min genomsnittliga anskaffningskostnad dvs jag kan aldrig finna mig i en sämre situation än tidigare. Dock finns risken att värdet sjunker ytterligare då gör jag förlust på mitt senaste köp och därför köper jag inte förrän senaste köpet går +/- 0

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Defensiv
  3. Vit pil

   Bra poäng som jag har tänkt på också.

   Ska vi göra som du säger så behöver vi spekulera i masspsykologin just nu. Den är ärligt talat väldigt svår att få grepp om.

   Vi tar därför en stor chansning.

   Jag tror personligen att det kommer fortsätta gå ner imorgon, men jag skulle inte bli förvånad om det återhämtar sig eller till och med går ovan på exempelvis fredag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David
  4. Vit pil

   Svårigheten är ju att du gör ett antagande om att börsen kommer att gå ner vilket vi inte vet. Vi beskriver svårigheten i avsnittet om marknadstajming.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 140. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag har en Europa obligationsfond som dök igår 13/3 med -1,9%, jag skulle gärna vilja förstå varför.
  Tack för det jobbet du gör
  //Jonas

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Mitt tips är att kontakta fondförvaltaren som kan förklara det bäst. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Jag tänkte om det finns någon generell förklaring, typ att stater lånar med nollränta (som Riksbanken gjorde) och därför faller obligationer (fonder) , jag förstår att det alltid finns en riska med att spara. Det är mer att jag skulle vilja vet hur mekanismen funkar…

    Åter igen, tack för jättebra artiklar, jag känner mig trygg med mitt sparande genom din tips :-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jonas
 141. Vit pil

  Du har säkert rätt Jan, som sagt jag går nog in för tidigt. Då jag har min ”stop-loss” så begränsar jag hursom effekterna av eventuell felbedömning😉

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Defensiv
 142. Vit pil

  Tycker Jan är fantastisk och gör, för oss alla ett bra arbete. Har dock inte hans tilltro till akademiker. Även om du inte kan pricka botten så räcker det, enligt min mening, att ha en uppfattning om huruvida nedgången är fundamental eller baserad på andra faktorer. Min slutsats är att detta är panik. Högst sannolikt att jag går in för tidigt, då jag väntat på detta i flera År, men då jag köper riktigt lägre så är jag nöjd med det. Läste ett råd, gå in med en del du bedömer du kan förlora på. Stanna och gå inte in igen förrän denna är åtminstone +/- 0. Detta bygger naturligtvis på att du har likviditet. Tyckte detta var klokt😊

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Defensiv
  1. Vit pil

   Jag håller med om att vi börjar se de första tecknen på panik. Men om jag ska tro något så tror jag inte att vi har sett det värsta än. I Kina bottnade börsen när antalet smittade var som störst och i Sverige har ”vågen” ännu inte nått land. USA fumlar med bollen något kopiöst i min mening vilket borde innebära att vi inte är klara med nedgången.

   Jag håller således med att nedgången inte är fundamentalt motiverad. På det sättet tycker jag den här gången det är mycket lättare än t.ex. 2008. För Corona kommer att gå över. Det är i princip garanterat – det är bara att kolla det positiva som händer inom forskningen. Caroline är ju doktor i molekylärbiologi och sa att det är helt unheard of hur snabbt man har kommit till kliniska studier. Att gå från upptäckt till tester på människor på mindre än 90 dagar är helt otroligt. Jämför det med HIV-viruset som tog 2 år att DNA-sekvensera vilket man gjorde på några dagar i januari.

   Jag tror att det t.ex. i år kommer vara ett klokt beslut att skippa semesterkassan, dra ner lite på sina utgifter och köpa fonder för pengarna.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Att det går så snabbt med vaccinet beror en del på att de hoppar över djurstudier. Fort men fel? Lite otäckt!

    Hur kan du säga säkert att det inte är fundamentalt motiverat? Vet du hur stor den ekonomiska impacten av detta blir? Hur tänker du?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Mikro
   2. Vit pil

    Om jag förstod det rätt så pågår djurstudier i detta nu.

    Jag tycker inte det är riktigt motiverat för att om vi faller med 10 % till närmar vi oss nivåerna från våren 2013 och faller det 20 % till är vi på nivån från våren 2012 motsvarande 7 eller 8 års uppgång utraderad. Är det motiverat med en utradering av 8 års börsuppgång även om vi skulle stå still i 12 månader? 🤔

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   3. Vit pil

    En sak jag inte förstår ang bedömningen att börsens nedgångar INTE till stor del beror på reella ekonomiska förändringar eftersom mkt står still, att väldigt många företag tappar väldigt mycket intäkter. O eftersom allt finns in ett system så kommer ’alla’ påverkas. Detta sker dessutom på en global nivå. Varför skulle försäljning av aktier vara panik o inte rationellt på basis av detta?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    niclas
 143. Vit pil

  Hej!
  Jag har ärvt pengar av min morfar i Tyskland som är aktivt förvaltade av någon bankgubbe där. 600 000 kr (som antagligen tappat rätt mycket nu precis som allt annat). Morfar ville att vi skulle se dem som ”säkerhetspengar” (om allt skiter sig) men förhoppningsvis kan jag förvalta dem o så ingår de i arv till kommande generationer när den dagen kommer eller ger mig lite guldkant på pensionen. Nu till frågorna:
  1. Jag vill ta pengarna till Sverige. Är det läge nu eller ska jag vänta till stormen lugnat sig? Gissar att jag ska skatta på ev. vinst osv.
  2. Är det rikatillsammansportföljen jag ska satsa på?

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ike
  1. Vit pil

   Jag är inte expert på fråga 1, men ser spontant inte att det skulle vara bättre / sämre tillfälle nu än någon annan gång. Det finns ju inga kapitalbegränsningsregler eller motsvarande.

   Angående fråga två, så beror det på målet och tidshorisonten med sparandet samt ens egna risktolerans och situation.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 144. Vit pil

  Hej på er!

  MINUS!
  Jag har inte orkat ligga kvar med hela min 90/10-portfölj på Avanza utan har gått ur med hälften, vilket innebär att jag har varit inne och petat i 10-20 % av mitt totala sparkapital.

  PLUS!
  Mina konton på Lysa och Opti har jag inte tagit i med tång, och Rika tillsammans-portföljen puttrar på.

  LIKA MED!
  Utan Jan och Carolines tips om fyra hinkars-principen och fondrobotar hade jag varit i fullständigt upplösningstillstånd vid det här laget, ungefär som jag var under finanskrisen. Nu är jag mest lite moloken och sur på mig själv för att jag inte har följt min strategi fullt ut. Men en läxa på 10-20 % av sparkapitalet ser jag som en acceptabel premie för att få reda på min egentliga risktolerans.

  Så. Nu återstår väl bara att återinvestera de där 10-20 procenten. Ska sova någon natt på saken innan jag bestämmer hur och var. :)

  /Anders

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Hej Anders,

   Tack för din kommentar och grattis till att du har växt och utvecklats som investerare. Jag tror att det är något som du kommer tjäna mer på i längden än mycket annat. Att ha gjort ”fel” med 10-20 % av sitt kapital är mycket väl godkänt skulle jag säga i det stora hela. 👍

   Du får gärna återkomma med vad du bestämmer dig för att investera i. En intressant sak som jag läste i någon analys, minst inte vilken just nu, var att den kinesiska börsen bottnade när antalet rapporterade fall var som högst.

   Jag personligen tror inte vi har satt i närheten av det värsta än. Men som sagt, som expert har jag mindre än 50 % rätt. 😁

   Hälsningar,
   Jan

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej igen!

    PLANEN!
    Planen är att månadsspara tillbaka mitt panikuttag på 10-20 %. Om jag följer planen är jag återinvesterad i mitten av juni. Det är ingen perfekt strategi (särskilt eftersom jag har gott om tid att ändra strategin typ varje dag fram till dess), men det är bättre att ha en plan än att inte ha någon alls.

    INSIKT!
    Egentligen borde jag avsluta mitt långsiktiga Avanza-konto eftersom jag helt uppenbart har ett känslomässigt förhållande till just det kontot. Det vore mer rationellt att flytta över hela rasket till Lysa i stället, men jag gruvar mig för skattesmällen.

    Nåväl, jag ska grunna lite till på en eventuell flytt. Det vore ändå ganska skönt att äntligen förvandlas till en rationell varelse. :)

    /Anders

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Anders
 145. Vit pil

  Läge att investera i läkemedelsfonder som är nere på samma nivå som i januari 2019, eller lägre?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
 146. Vit pil

  Tack för alla kloka tips!

  Känner en enorm oro över det ekonomiska läget i värden, dock dämpades ångesten något efter denna artikel.

  Det kliar hela tiden i fingrarna. De VILL trycka på sälj! Men jag ska sitta kvar i båten :)

  Kör enligt ”4-hinkar principen” tack vare tipsen från bloggen.
  När denna ”Kris” har lagt sig, så kommer jag personligen se till att ha en mycket större ”buffert hink” Den åtgärden kommer hjälpa mig att sova bättre på nätterna i framtiden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Ja, det där kliandet är det som ställer till det för så många småsparare. Grattis också till erfarenheten kring bufferthinken. Det är ju sådant som är svårt att på riktigt förstå innan man har varit med om en situation som nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 147. Vit pil

  Hej, jag funderar över detta med ombalansering som Lysa har en gång i månaden. Är det bra eller dåligt nu när det går neråt? Blir inte ”krockkudden” till slut uppäten?

  Tack för att ni delar med er av allt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Julia
  1. Vit pil

   Det är bra att de ombalanserar löpande för det innebär att du får mer andelar i aktier när de blir billigare på bekostnad av räntorna. Något förenklat innebär det att man säljer det som är dyrt och köper det som är billigt. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej. Har själv läst hos lysa och ombalansering sker om fördelningen diffar +-3% i mer än fem bankdagar. Alltså sker ombalanseringen oftare än en gång i månaden om det skulle behövas.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Andreas
 148. Vit pil

  Hej! En tanke: låt säga att man idag har en portfölj på… säg 300’ kr som man månadssparat i sedan start. Om man nu lägger in säg 100’ kr jämt fördelat i portföljen (säg att man använder Lysa för enkelhetens skull), borde inte det genomsnittliga inköpspriset i portföljen vara lägre och således leda till en större procentuell avkastning när det väl går upp?

  Naturligtvis ska man inte försöka tajma marknaden då det är svårt, men rent teoretiskt borde detta ge en större avkastning än om man ”bara” månadssparar (även om marknaden faller ännu mer). Eller tänker jag fel?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  EV
  1. Vit pil

   Du tänker rätt. Jag skulle dock försöka månadsspara in beloppet och inte gå in med allt vid ett tillfälle nu. Ingen vet hur långt ner vi ska eller när det vänder.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 149. Vit pil

  Hej! Tack för allt bra material ni producerar. Gillar att ni även fått med er intressanta gäster då och då.

  Jag har stått nästintill utanför marknaden ett tag men kan av olika anledningar göra ett återinträde med ca 25% av mitt sparkapital, vilket blivit extra intressant pga nedgången den senaste månaden. Har ett Lysa-konto med 100% aktier, och en depå med handplockade fonder på Nordnet. Lysa-kontot ska utgöra majoriteten av mitt investerade kapital.

  Börserna har gått ner, men dollarn är dyr. Att investera mycket via Lysa på kort tid känns därför lite riskabelt (exponeringen mot dollarn borde vara hög med tanke på innehaven). Ser du det som en faktiskt risk att bry sig om, och finns det isf något man egentligen kan göra åt det? Ja, jag skulle ju kunna lägga mycket pengar på nån fond som inte är särskilt knuten till dollarn, men den totala riskspridningen över Lysa-konto och fond-depå skulle då ta ett större kliv från det som Lysa satt samman.

  1+
  Gravatar ikon för användaren</