Corona-viruset och börsnedgång – hur kan man tänka?

En reflektion på många läsarmejl med frågor om Corona, börsen och portföljerna

Corona-viruset och börsnedgång – hur kan man tänka?

Även om det är hemskt för de smittade av Corona och deras anhöriga, så tycker jag att det är viktigt att hålla huvudet kallt och försöka tänka och agera rationellt – även om börsen föll både igår och idag. Att börsen faller är inget konstigt och det tillhör spelet. Nedan följer några tankar kring både viruset, börsen och situationen.

Först och främst så vill jag påpeka att jag har lika lite aning som du kring vad som kommer att hända framgent. Inte ens experterna har någon aning. Som vi pratade om i avsnittet om forskning, så har experterna mindre än 50 % rätt, så om du vill ha en förutsägelse kring framtiden så är det bättre att du singlar slant. :-)

Med det avklarat så kan vi börja titta på vilka faktorer vi kan kontrollera och inte. Vi kan inte kontrollera virusets spridning, dess påverkan på marknaden, marknadens rörelse eller andra människors reaktioner. Däremot kan vi påverka vår egen strategi, vår portfölj, vårt sparande och vårt förhållningssätt till situationen. Caroline ville gärna även påpeka att vi kan påverka vår handhygien och har förtydligat rutinerna hemma kring tvätta händerna. ?

Känns det jobbigt, se över om du har rätt risknivå

Min grundinställning är alltid att:

Marknadens rörelse ska inte ha en påverkan på din långsiktiga strategi.

Det vill säga att du ska ha valt en strategi som tar höjd för oro på marknaden och att det kan och kommer att gå ner. Det är nämligen inte en fråga om ”om” utan det är bara en fråga om ”när”. Det är sjukt lockande att försöka tajma marknaden, att förutsäga när börsen ska gå ner och då välja mindre risk och öka risken när marknaden går upp. Det är temat för söndagens avsnitt och där kommer vi visa – med mängder av stöd i forskningen – att marknadstajming är väldigt, väldigt, väldigt svårt och något som kostar de allra flesta pengar. Även för de som lyckas så är marknadstajming inte en ”låg risk, hög avkastning”-strategi utan snarare än ”låg risk, låg avkastning”-strategi med långa perioder av underprestation.

Således – om det känns jobbigt med den här nedgången på ca -5 % de senaste dagarna, då kan det snarare vara en feedback på att du har legat fel i risk. Det jag rekommenderar då är att se över den totala risken i ditt sparande med hjälp av t.ex. Fyra-hinkar-strategin. Dess uppgift är att just skydda dig, din vardagsekonomi från marknadens rörelser genom att ”isolera” rörelserna till den passiva hinken.

Vi personligen upplever att vi ligger rätt i risk i förhållande till våra mål och fyra-hinkar-principen vilket innebär att för oss är allt precis som vanligt. Om jag ska vara helt ärlig, om jag inte hade fått 20+ mejl så hade jag inte ens märkt att börsen / portföljerna hade gått ner. Jag följer faktiskt inte börsen på den detaljnivån och eftersom vi inte följer svenska nyheter hade det gått oss förbi. I många fall kring just sparande är ignorans en välsignelse. Så, nej, du kommer inte se någon förändring i någon av våra modellportföljer på Shareville (annonslänk).

För den som ligger rätt i risk är det således varken ett tillfälle att köpa eller sälja.

Det är bara ”business-as-usual”. Det är det som kommer ge bäst odds över tid. Även om det faktiskt inte känns så. Om du följer våra modellportföljer så bör du också ha märkt att dessa inte har fallit lika mycket som börsen. I går var t.ex. börsen ned -4 % i Sverige, men globalfonderna var bara ned -2 % och guldet var faktiskt upp 2 %. Har du dessutom räntor i portföljen så bromsade de också fallet. Det är ju det här som ”att vara förberedd” handlar om.

För den intresserade läsaren kan jag rekommendera följande två djupgående och nördiga artiklar som behandlar marknaden och Corona-viruset:

Lite reality-check när det gäller viruset

Jag vill verkligen betona empati och medlidande för de miljoner människor som är drabbade direkt eller indirekt. Det är inte heller helt osannolikt att vi kommer drabbas här i Sverige. Samtidigt tror jag att det gäller att se på det sunt. Media har en fantastisk förmåga att spela på våra rädslor – särskilt som rädsla har en gräddfil i vår hjärna – och just det här med Corona-virust triggar ALLA de rätta knapparna i hjärnan för att vi ska bli oroliga. Jag rekommenderar verkligen följande artikel i New York Times:

Seriöst, läs den. Insikterna kan man applicera även i andra områden än just Corona-viruset. De har ytterligare en väldigt läsvärd artikel där en professor i matematik bryter ner siffrorna kring viruset och visar hur de lurar oss.

Även bloggrannen Lars Wilderäng skriver balanserat och bra om Corona-viruset, t.ex. i artikeln: ”Mycket lägre dödlighet i Covid-19 utanför Kina”. Den bästa sammanställningen av ”Vanliga frågor” som jag hittat är utgiven av Singapores hälsomyndighet. Jag säger som sagt inte att det inte är någon fara, jag säger bara att vi behöver ha en balans och använda vårt sunda förnuft. Jag läste en metafor där någon beskrev det ungefär så här.

Corona-viruset är som en fluga i en porslinsaffär. På egen hand kan den inte göra särskilt mycket skada. Men om den sätter sig i örat på en tjur som får panik inne i porslinsaffären, då kommer tjuren slå sönder hela butiken.

Poängen är att vi som samhälle och individer är tjuren. Det är många som säger att en större fara är de aktioner som vi tar till följd av viruset, än själva viruset i sig. Det jag kan rekommendera är att följa rapportering från trovärdiga källor:

Det är dessutom ett ypperligt tillfälle att se till att vara ansvarig för sig och sin familj. Om det är så att vi i Sverige också skulle hamna i en situation där karantän införs, så kan det vara värt att tänka över scenario där man t.ex. stänger arbetsplatser, förskolor och skolor eller där man ombeds att inte lämna hemmet. Det kan vara värt att se över att man har förnödenheter för grundläggande behov hemma. Två bra artiklar att börja läsa är:

Sammanfattningsvis handlar det tror jag personligen om att vara förberedd men inte att vara rädd. Rädslan och panik kan i många fall bli betydligt värre än själva viruset.

Ja, det här är mina tankar, vad tänker du?

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

98 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Jag har 2,5 milj på ISK, dom har gått ner 350.000 sedan januari i år, men jag kommer att sitta still i båten.

  Gravatar för användaren
  Tommy Kjellson
 2. Hej sålde fonderna pga bankbyte i september,2019 fickrådet att köpa nya fonder månadsvis (90000kr) i 10 månader .är det klokt att göra det? Mvh” orolig”

  Gravatar för användaren
  Tony
 3. Hej !
  Jag har stratega 70 och ska ha mitt sparade på ca 10 år. Hur ska jag tänka med denna negång som blivit nu ? Och kan jag förlora värdet på alla mina fonder ? Nybörjare.

  Gravatar för användaren
  Anneli Andersson
  1. Hej Anneli!

   Fortsätta som vanligt skulle jag säga, månadsspara vidare som du gjort innan och kolla igen om 10 år när du väl ska ha pengarna.
   Nej, du kommer inte förlora hela värdet på fonden, isåfall så skulle världen ha gått under.

   Däremot så tycker jag inte du ska fortsätta spara i den fonden, för ett långsiktigt sparande så tycker jag du ska kolla in Jans portfölj ”Globala Barnportföljen”.

   Kolla gärna in den och återkom om du har mer frågor!

   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
 4. Hejsan, jag är väldigt ny till när det kommer med sparande och har mestadels bara låtit pengarna ligga på kontot men nu tänkte jag ta tag i det och få in pengarna (ca 200k) någonstans där dom kan växa i lugn och ro över 10-20 år.
  Är det extra bra läge att lägg in nu och i så fall var?
  Som sagt jag är väldigt ny till detta, jag har mina pengar på nordea, kan jag göra sparandet där eller bör jag ha dom någon annanstans?

  Svara
  15
  Gravatar för användaren
  Lina
 5. Hej
  Jag har aldrig köpt en enda fond eller aktie. Jag har så länge haft önskan att försiktigt kliva in… Jag vet inte varför, men idag.. så hamnade jag här efter att ha läst en massa på nätet. Nu SKA jag testa. Jag har inget kapital men vill satsa av min lilla privatekonomi och köpa för 20 tusen. Som en start. Men ärligt talat, hur tar jag första steget? Jag vill såååå gärna komma igång och just idag hade jag drivet.
  Så, vad göra? :)

  Gravatar för användaren
  Nilla
   1. Hej Jan!
    Jag är ny på området och försöker förstå hur jag kan komma igång med aktieinvesteringar. Lite klurigt men spännande just nu!

    Min uppfattning efter att ha lyssnat på avsnitt #92 är att det matematiskt är bättre att gå in med hela summan på en gång.

    MEN, just nu är vi ju i ett väldigt speciellt läge bara dagar efter ett ras. Och ingen vet när vi når botten, eller hur långt det är dit. Är det just detta som gör det värt att överväga att månadsspara in pengarna istället för att gå all in? För att sprida ut risken att gå in på marknaden när den fortfarande är på väg ner?

    Tack på förhand! Mvh Madeleine

    0
    Gravatar för användaren
    Madeleine
 6. Hej! Jag är helt novis. Har med hjälp av bankman investerar i mellan risk portfölj istället för att ha hela föräldrarnas arv på sparkonto. Vet att man ska sitta lugn i båten om man har långsiktssparar men jag får panik när det går ner hela tiden på min ISK i Nordea: – 30 000kr förra veckan och nu -60 000kr. Även på kapitalkonton(långtidsspar till sonen som nu är 10 år). Har investerat största delen av mina föräldrars arv och är rädd att alla pengar försvinner. Är 45 år och har ej tänkt röra dessa pengar förrän om tidigast 20 år. Har som tur är ett sparkonto med ”pengar i madrassen” som jag kan använda vid behov på 100 000kr så jag har pengar. Jag vill dock ej göra fel och tappa allt. Mannen hemma skriker: sälj! Sälj allt! Inget stöd där. Han har heller ingen kunskap så jag lyssnar inte på honom. Har läst era bloggar, pratat med rådgivare på Nordea och står fast vid att ej göra något. En dag kommer det vända. Bytte dock mitt PPM spar till APSåfa från Nordeas generationsfond 70 tal, efter råd från bl a era bloggar ang pensionsspar. Känns bra ha gjort något aktivt. Känner mig rätt maktlös. Vet ej om jag gör rätt. Ursäkta långt inlägg! Hoppas på konkreta råd? Med vänlig hälsning, Ingrid

  Gravatar för användaren
  Ingrid Bonaccorso Remback
 7. Hej, jag har en portfölj till mina barn där sparandet planeras i minst 12 år till. Jag ser att jag förlorat en del pengar pga oroligheterna. Vad jag lyckats tolka bör jag inte sälja av det som finns kvar då jag har en långsiktigt sparplan. Jag är absolut inget börsproffs men har haft din blogg till hjälp för att upprätta mina barns konton och försöker nu söka tröst i förlusten!

  Gravatar för användaren
  Emma B
  1. Hej Emma!

   Vid en sådan lång sparhorisont så ser jag inga anledningar till att sälja av innehav, speciellt inte nu när det redan har gått ned emot 30% sedan toppen, fortsätt månadsspara och följ strategin som du hade när du väl började spara!

   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
 8. Någon som fortfarande hävdar att ”den här gången är inte annorlunda”?

  Gravatar för användaren
  Bengt
 9. Hej! Jag kommer få tillbaka ungefär 15-20 tusen kronor på skatten och funderar hur jag bör göra nu när börsen är lite skakig. Jag behöver inte pengarna nu och har en bra nivå på mitt sparande för framtiden. Bör jag dock gå in med allt direkt eller i omgångar?

  Gravatar för användaren
  Viktor
  1. Hej Viktor!

   Jan har skrivit en artikel om just detta, du hittar den här!

   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
 10. Hej!

  Tack för superbra inlägg och svar på kommentarer. Verkligen hjälpsamt.

  Några andra har varit inne och nosat på detta, men: bör jag över huvud taget fortsätta månadsspara?

  Det är en sak att sitta säkert och inte sälja i panik, men vad finns det för reell mening med att fortsätta stoppa in pengar och inte bara pausa på odefinierad tidslängd?

  Tack!

  Gravatar för användaren
  Johan
 11. Ännu en nybörjare här, har sparat i över ett år. Dom här fondrobotarna ni pratar om, Lysa t.ex. Balanserar dom om och tar hänsyn till Corona viruset samt annat skit som händer? Handlar dom bara i aktier? Avanza Auto, är det en fondrobot? Köpte lite i den. Som ni ser kan jag väldigt lite, men jag lär mej.

  Gravatar för användaren
  Ken
  1. Hej Ken!

   Fondrobotar tar ingen hänsyn till världshändelser eller liknande, vid större nedgångar eller uppgångar så ska t.ex Lysa ombalansera så att din portfölj återgår till sin ursprungsfördelningen, men inge mer än så!

   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
   1. Aha, fattar. hade jag byggt en robot så hade den scannat allt i hela världen med AI och agerat efter det. Men jag har ju inte tid att bygga en just nu :)
    Som tur är så ligger jag på ca 75% i räntor just nu.

    1
    Gravatar för användaren
    Ken
 12. Bra inlägg som ger perspektiv!

  För ytterligare perspektiv på Corona-viruset och dess framfart vill jag tipsa om videon i länken nedan. Den innehåller en del intressant statistik och grafer. Fick lite Hans Rosling-vibb.. Jag har inte kollat källorna men det får ni leva med alternativt göra själva.

  https://youtu.be/6dDD2tHWWnU

  Gravatar för användaren
  Jonathan Alsvold
 13. Hej!
  Jag sparar idag i försiktiga portföljen för att vi har tänkt att köpa hus inom ca två år.
  Jag undrar nu om du tycker att det är lika bra att sälja av allt om det är osäkrare tider att vänta och istället sitta med pengar? Det är ju svårt för oss att sitta lugnt i båten eftersom vi inte har ett så långsiktigt perspektiv. Hur kan man tänka kring detta?
  Tack för en jättebra blogg!

  Gravatar för användaren
  Ingrid
  1. Hej Ingrid!

   När man väl placerar pengar på börsen så bör dessa placeras efter den risktolerans man själv har, vad är du redo att förlora under den tidshorisont du placerar, allt under 10 år skulle du kunna gå minus på.

   Känner du själv nu att med den försiktiga portföljen inte känner dig trygg så rekommenderar jag att du kör på sparkonto med insättningsgaranti, 2 år är inte en lång tidshorisont så du får balansera ditt sparande mot din risktolerans!

   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
   1. Jag har en liknande fråga. Jag har ett investeringsparkonto där fonderna har gett mig vinst. Jag har även en kapitalspar fond med vinst. Jag är rädd för att vi bara ser början av effekterna av Coronaviruset och känner en oro. Jag vill inte att det går så långt att jag börjar förlora mitt eget sparande dvs. inte vinsten utan det jag själv har investerat (sparat) i fonderna. Nu till frågan. Om jag känner så, ska jag då sälja och spara pengarna på ett vanligt sparkonto? Jag är 50 år och vill njuta av pengarna inom några år så jag vill inte tänka för långsiktigt ;) Tacksam för råd.

    0
    Gravatar för användaren
    Ulrika
   2. Hej Ulrika!

    Pengar som ska användas inom 5 år bör inte ligga i aktiefonder, detta eftersom just sånt här som har hänt de senaste veckorna kan hända och det kan fortsätta ned och ta 10 år att få tillbaka pengarna.
    Därför rekommenderas långsiktighet på börsen och då gärna 10 år plus!

    0
    Gravatar för användaren
    Robin Wikström
 14. Inga kommentarer?!?

  Det måste tolkas som att du lyckats skriva det perfekta inlägget!!

  Gravatar för användaren
  Fredrik
 15. Jag har haft barnens pengar i avanza zero och avanza global. Fick just ett litet tillskott på några tusen till var barn och hade just bestämt mig att fördela om de fonder jag sparat i till er barnportfölj. Är der fel läge nu, ska jag avvakta och hur ska jag tänka kring de pengarna jag vill sätta in. Sparhorisont på minst 10 år. Tacksam för råd.

  Gravatar för användaren
  Andreas Persson
 16. Newbie här som la över mitt sparande på Lysa två veckor sedan. Har passiva hinken på 90/10, jag tolkar det som att man bara ska låta allt vara och rida ut stormen..eller ska man justera så man ligger mer åt räntor just nu och dra ner dom igen när det ser ljusare ut? Känns ju dumt att månadsspara och allt går förlorat direkt, som det blev denna månad ?

  Gravatar för användaren
  Johanna

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök