Corona-viruset och börsnedgång – hur kan man tänka?
En reflektion på många läsarmejl med frågor om Corona, börsen och portföljerna

Även om det är hemskt för de smittade av Corona och deras anhöriga, så tycker jag att det är viktigt att hålla huvudet kallt och försöka tänka och agera rationellt – även om börsen föll både igår och idag. Att börsen faller är inget konstigt och det tillhör spelet. Nedan följer några tankar kring både viruset, börsen och situationen.
Först och främst så vill jag påpeka att jag har lika lite aning som du kring vad som kommer att hända framgent. Inte ens experterna har någon aning. Som vi pratade om i avsnittet om forskning, så har experterna mindre än 50 % rätt, så om du vill ha en förutsägelse kring framtiden så är det bättre att du singlar slant. :-)
Med det avklarat så kan vi börja titta på vilka faktorer vi kan kontrollera och inte. Vi kan inte kontrollera virusets spridning, dess påverkan på marknaden, marknadens rörelse eller andra människors reaktioner. Däremot kan vi påverka vår egen strategi, vår portfölj, vårt sparande och vårt förhållningssätt till situationen. Caroline ville gärna även påpeka att vi kan påverka vår handhygien och har förtydligat rutinerna hemma kring tvätta händerna. ?
Känns det jobbigt, se över om du har rätt risknivå
Min grundinställning är alltid att:
Marknadens rörelse ska inte ha en påverkan på din långsiktiga strategi.
Det vill säga att du ska ha valt en strategi som tar höjd för oro på marknaden och att det kan och kommer att gå ner. Det är nämligen inte en fråga om ”om” utan det är bara en fråga om ”när”. Det är sjukt lockande att försöka tajma marknaden, att förutsäga när börsen ska gå ner och då välja mindre risk och öka risken när marknaden går upp. Det är temat för söndagens avsnitt och där kommer vi visa – med mängder av stöd i forskningen – att marknadstajming är väldigt, väldigt, väldigt svårt och något som kostar de allra flesta pengar. Även för de som lyckas så är marknadstajming inte en ”låg risk, hög avkastning”-strategi utan snarare än ”låg risk, låg avkastning”-strategi med långa perioder av underprestation.
Således – om det känns jobbigt med den här nedgången på ca -5 % de senaste dagarna, då kan det snarare vara en feedback på att du har legat fel i risk. Det jag rekommenderar då är att se över den totala risken i ditt sparande med hjälp av t.ex. Fyra-hinkar-strategin. Dess uppgift är att just skydda dig, din vardagsekonomi från marknadens rörelser genom att ”isolera” rörelserna till den passiva hinken.
Vi personligen upplever att vi ligger rätt i risk i förhållande till våra mål och fyra-hinkar-principen vilket innebär att för oss är allt precis som vanligt. Om jag ska vara helt ärlig, om jag inte hade fått 20+ mejl så hade jag inte ens märkt att börsen / portföljerna hade gått ner. Jag följer faktiskt inte börsen på den detaljnivån och eftersom vi inte följer svenska nyheter hade det gått oss förbi. I många fall kring just sparande är ignorans en välsignelse. Så, nej, du kommer inte se någon förändring i någon av våra modellportföljer på Shareville (annonslänk).
För den som ligger rätt i risk är det således varken ett tillfälle att köpa eller sälja.
Det är bara ”business-as-usual”. Det är det som kommer ge bäst odds över tid. Även om det faktiskt inte känns så. Om du följer våra modellportföljer så bör du också ha märkt att dessa inte har fallit lika mycket som börsen. I går var t.ex. börsen ned -4 % i Sverige, men globalfonderna var bara ned -2 % och guldet var faktiskt upp 2 %. Har du dessutom räntor i portföljen så bromsade de också fallet. Det är ju det här som ”att vara förberedd” handlar om.
För den intresserade läsaren kan jag rekommendera följande två djupgående och nördiga artiklar som behandlar marknaden och Corona-viruset:
- Bridgewater: ”How we are thinking about the Corona-virus and it’s impact on markets”.
- Hussman Funds: ”Make Good Choices”
Lite reality-check när det gäller viruset
Jag vill verkligen betona empati och medlidande för de miljoner människor som är drabbade direkt eller indirekt. Det är inte heller helt osannolikt att vi kommer drabbas här i Sverige. Samtidigt tror jag att det gäller att se på det sunt. Media har en fantastisk förmåga att spela på våra rädslor – särskilt som rädsla har en gräddfil i vår hjärna – och just det här med Corona-virust triggar ALLA de rätta knapparna i hjärnan för att vi ska bli oroliga. Jag rekommenderar verkligen följande artikel i New York Times:
- New York Times: ”Coronavirus Hits all the Hot Buttons for How We Misjudge Risk”
Seriöst, läs den. Insikterna kan man applicera även i andra områden än just Corona-viruset. De har ytterligare en väldigt läsvärd artikel där en professor i matematik bryter ner siffrorna kring viruset och visar hur de lurar oss.
- New York Times: ”We’re Reading the Corona Numbers Wrong”
Även bloggrannen Lars Wilderäng skriver balanserat och bra om Corona-viruset, t.ex. i artikeln: ”Mycket lägre dödlighet i Covid-19 utanför Kina”. Den bästa sammanställningen av ”Vanliga frågor” som jag hittat är utgiven av Singapores hälsomyndighet. Jag säger som sagt inte att det inte är någon fara, jag säger bara att vi behöver ha en balans och använda vårt sunda förnuft. Jag läste en metafor där någon beskrev det ungefär så här.
Corona-viruset är som en fluga i en porslinsaffär. På egen hand kan den inte göra särskilt mycket skada. Men om den sätter sig i örat på en tjur som får panik inne i porslinsaffären, då kommer tjuren slå sönder hela butiken.
Poängen är att vi som samhälle och individer är tjuren. Det är många som säger att en större fara är de aktioner som vi tar till följd av viruset, än själva viruset i sig. Det jag kan rekommendera är att följa rapportering från trovärdiga källor:
- Folkhälsomyndighetens sida om Corona-viruset (som btw. idag förändrade riskbedömningen i Sverige)
- Världshälsoorganisationen WHO
Det är dessutom ett ypperligt tillfälle att se till att vara ansvarig för sig och sin familj. Om det är så att vi i Sverige också skulle hamna i en situation där karantän införs, så kan det vara värt att tänka över scenario där man t.ex. stänger arbetsplatser, förskolor och skolor eller där man ombeds att inte lämna hemmet. Det kan vara värt att se över att man har förnödenheter för grundläggande behov hemma. Två bra artiklar att börja läsa är:
- Myndigheten för samhälsskydd och beredskap (”MSB”): Om krisen kommer
- Bloggen Cornucopia: ”Hur ser ditt medicinska preppingförråd ut?” / ”Så preppar du för en pandemi”
Sammanfattningsvis handlar det tror jag personligen om att vara förberedd men inte att vara rädd. Rädslan och panik kan i många fall bli betydligt värre än själva viruset.
Ja, det här är mina tankar, vad tänker du?