Corona-viruset och börsnedgång – hur kan man tänka?

En reflektion på många läsarmejl med frågor om Corona, börsen och portföljerna

Corona-viruset och börsnedgång – hur kan man tänka?

Även om det är hemskt för de smittade av Corona och deras anhöriga, så tycker jag att det är viktigt att hålla huvudet kallt och försöka tänka och agera rationellt – även om börsen föll både igår och idag. Att börsen faller är inget konstigt och det tillhör spelet. Nedan följer några tankar kring både viruset, börsen och situationen.

Först och främst så vill jag påpeka att jag har lika lite aning som du kring vad som kommer att hända framgent. Inte ens experterna har någon aning. Som vi pratade om i avsnittet om forskning, så har experterna mindre än 50 % rätt, så om du vill ha en förutsägelse kring framtiden så är det bättre att du singlar slant. :-)

Med det avklarat så kan vi börja titta på vilka faktorer vi kan kontrollera och inte. Vi kan inte kontrollera virusets spridning, dess påverkan på marknaden, marknadens rörelse eller andra människors reaktioner. Däremot kan vi påverka vår egen strategi, vår portfölj, vårt sparande och vårt förhållningssätt till situationen. Caroline ville gärna även påpeka att vi kan påverka vår handhygien och har förtydligat rutinerna hemma kring tvätta händerna. ?

Känns det jobbigt, se över om du har rätt risknivå

Min grundinställning är alltid att:

Marknadens rörelse ska inte ha en påverkan på din långsiktiga strategi.

Det vill säga att du ska ha valt en strategi som tar höjd för oro på marknaden och att det kan och kommer att gå ner. Det är nämligen inte en fråga om ”om” utan det är bara en fråga om ”när”. Det är sjukt lockande att försöka tajma marknaden, att förutsäga när börsen ska gå ner och då välja mindre risk och öka risken när marknaden går upp. Det är temat för söndagens avsnitt och där kommer vi visa – med mängder av stöd i forskningen – att marknadstajming är väldigt, väldigt, väldigt svårt och något som kostar de allra flesta pengar. Även för de som lyckas så är marknadstajming inte en ”låg risk, hög avkastning”-strategi utan snarare än ”låg risk, låg avkastning”-strategi med långa perioder av underprestation.

Således – om det känns jobbigt med den här nedgången på ca -5 % de senaste dagarna, då kan det snarare vara en feedback på att du har legat fel i risk. Det jag rekommenderar då är att se över den totala risken i ditt sparande med hjälp av t.ex. Fyra-hinkar-strategin. Dess uppgift är att just skydda dig, din vardagsekonomi från marknadens rörelser genom att ”isolera” rörelserna till den passiva hinken.

Vi personligen upplever att vi ligger rätt i risk i förhållande till våra mål och fyra-hinkar-principen vilket innebär att för oss är allt precis som vanligt. Om jag ska vara helt ärlig, om jag inte hade fått 20+ mejl så hade jag inte ens märkt att börsen / portföljerna hade gått ner. Jag följer faktiskt inte börsen på den detaljnivån och eftersom vi inte följer svenska nyheter hade det gått oss förbi. I många fall kring just sparande är ignorans en välsignelse. Så, nej, du kommer inte se någon förändring i någon av våra modellportföljer på Shareville (annonslänk).

För den som ligger rätt i risk är det således varken ett tillfälle att köpa eller sälja.

Det är bara ”business-as-usual”. Det är det som kommer ge bäst odds över tid. Även om det faktiskt inte känns så. Om du följer våra modellportföljer så bör du också ha märkt att dessa inte har fallit lika mycket som börsen. I går var t.ex. börsen ned -4 % i Sverige, men globalfonderna var bara ned -2 % och guldet var faktiskt upp 2 %. Har du dessutom räntor i portföljen så bromsade de också fallet. Det är ju det här som ”att vara förberedd” handlar om.

För den intresserade läsaren kan jag rekommendera följande två djupgående och nördiga artiklar som behandlar marknaden och Corona-viruset:

Lite reality-check när det gäller viruset

Jag vill verkligen betona empati och medlidande för de miljoner människor som är drabbade direkt eller indirekt. Det är inte heller helt osannolikt att vi kommer drabbas här i Sverige. Samtidigt tror jag att det gäller att se på det sunt. Media har en fantastisk förmåga att spela på våra rädslor – särskilt som rädsla har en gräddfil i vår hjärna – och just det här med Corona-virust triggar ALLA de rätta knapparna i hjärnan för att vi ska bli oroliga. Jag rekommenderar verkligen följande artikel i New York Times:

Seriöst, läs den. Insikterna kan man applicera även i andra områden än just Corona-viruset. De har ytterligare en väldigt läsvärd artikel där en professor i matematik bryter ner siffrorna kring viruset och visar hur de lurar oss.

Även bloggrannen Lars Wilderäng skriver balanserat och bra om Corona-viruset, t.ex. i artikeln: ”Mycket lägre dödlighet i Covid-19 utanför Kina”. Den bästa sammanställningen av ”Vanliga frågor” som jag hittat är utgiven av Singapores hälsomyndighet. Jag säger som sagt inte att det inte är någon fara, jag säger bara att vi behöver ha en balans och använda vårt sunda förnuft. Jag läste en metafor där någon beskrev det ungefär så här.

Corona-viruset är som en fluga i en porslinsaffär. På egen hand kan den inte göra särskilt mycket skada. Men om den sätter sig i örat på en tjur som får panik inne i porslinsaffären, då kommer tjuren slå sönder hela butiken.

Poängen är att vi som samhälle och individer är tjuren. Det är många som säger att en större fara är de aktioner som vi tar till följd av viruset, än själva viruset i sig. Det jag kan rekommendera är att följa rapportering från trovärdiga källor:

Det är dessutom ett ypperligt tillfälle att se till att vara ansvarig för sig och sin familj. Om det är så att vi i Sverige också skulle hamna i en situation där karantän införs, så kan det vara värt att tänka över scenario där man t.ex. stänger arbetsplatser, förskolor och skolor eller där man ombeds att inte lämna hemmet. Det kan vara värt att se över att man har förnödenheter för grundläggande behov hemma. Två bra artiklar att börja läsa är:

Sammanfattningsvis handlar det tror jag personligen om att vara förberedd men inte att vara rädd. Rädslan och panik kan i många fall bli betydligt värre än själva viruset.

Ja, det här är mina tankar, vad tänker du?

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

98 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej!
  Följer Er 100% sedan 3 år tillbaka Jan och Carolina:)
  Ni gör ett fantastiks jobb med podden och eran Youtubekanal Tack.
  Nu till min Fråga: hur sak jag tänka?
  Sitter verkligen inte i sjön och har inte drabbats av PANIK ännu.
  Men ligger ganska tungt investerad i Nybörjarportföljen som har fått ett riktigt skutt Ner dom senaste dagarna.
  Min Fråga: ska jag trycka i mer pengar i Nybörjarportföljen nu när det är REA eller ska jag satsa på att bygga ihop en 4 hinks-portfölj?
  Hur går era tankar?

  Mvh/ Mike

  Gravatar för användaren
  Mike
 2. Bra skrivet! Gick för nyfikenhetens skull in och kollade mina tillgångar. Flyttade för ganska precis 1 år sedan majoriteten av mina tillgångar till Lysa då jag helt enkelt insett att jag är en medelmåtta och att en fondrobot passar mig som handen i handsken.
  Har två Lysakonton (79/21 och 40/60) vilka backat med 3.2 respektive 1.2% i år. Visst det är väl surt att se pengarna minska med över 50k, men samtidigt är jag upp 80k sen jag startade. Tänker inte göra någonting med pengarna då det år långsiktigt sparande som sträcker sig mer än 10 år (inte 40/60 kontot som förmodligen kommer tömmas till en ”ny” bil om ca. 5 år).
  Det är lätt att glömma att stockholmsbörsen faktiskt var upp ~7% för bara någon vecka sedan (vilket också känns som en orealistisk uppgång på bara några månader).

  Summa summarum ingen panik för egen del. Mer orolig för viruset i sig, hatar att vara sjuk.

  Gravatar för användaren
  Selma
 3. Hej,
  jag har börjat spara på aktier och fonder men har även fonder sedan innan som har sparats de senaste 18 åren. Jag kommer som det ser ut nu behöva dessa pengar inom 1-2 år, ska jag sälja av allt nu innan det går ner mer eller ska jag avvakta?

  Gravatar för användaren
  dson97
  1. Hej!

   Pengar som du behöver inom 1-2 år bör inte ligga på aktiemarknaden, där gäller sparande på minst 5 års sikt men gärna 10 år+.
   Ingen vet om marknaden fortsätter ned eller vänder upp för tillfället, så där får du ta ett beslut på hur du vill göra, men som jag skrev så bör inte pengar på sådan kort tidshorisont ligga på aktiemarknaden.

   Istället för aktiemarknaden så skulle jag ha lagt dessa på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti!

   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
 4. Jag har läst bloggen i 2 år, men haft hyfsad otur.

  Hösten 2018 tänkte jag att jag skulle vara duktig och investera. Så när jag gjort ett gigg som genererat lite satte jag in pengarna i en Rika Tillsammans-portfölj. Kändes bra. 2 dagar efter kraschade börsen, så 10% försvann. På sikt försvann ännu mer. Tillslut tröttnade jag och sålde med förlust.

  Nu på våren tänkte jag samma sak igen. Gjorde planering, fördelade pengar, etc. Tog en ännu säkrare portfölj, guld och grejer. 2 veckor senare kraschar börsen. Jag hann slänga mig på sälj så jag förlorade lite mindre än index.

  Eftersom jag lyckades sälja innan den stora nergången så ska jag helt enkelt göra så att jag avvaktar ett tag och sen köper tillbaka exakt samma fonder.

  Har jag gjort rätt enligt rationalitet? Nix. Men det är helt enkelt inte så lätt att man som ny investerare förlorar tusentals kronor som man hade kontant dagen innan. Två gånger. Jag har hittills inte personligen fått se det bra med att investera, utan bara förlorat.

  Den helt rationella slutsatsen är att om jag håller mig borta från börsen så kommer världsekonomin tydligen må bättre ;-)

  Gravatar för användaren
  Andreas
  1. min korta kommentar är att du nog inte läst bloggen…
   Rådet blir; LÄS den och agera efter de goda och underbyggda råd som ges. Inte stirra på och agera efter korttidshändelser som ju ingen kan sia om…

   Gravatar för användaren
   Karl
   1. Karl: Jag har läst bloggen, noggrannare än många tror jag. Och läst mycket annat. Min poäng var mest att det är psykologiskt plågsamt att de två erfarenheterna man har endast är motgångar, även om jag rationellt vet det som Jan skriver i sina inlägg. Jag har som tur behållit guld- och räntefonder som agerat krockkudde, och hade ändå flax kortsiktigt att dra mig ur. Som det är nu så avvaktar jag att köpa fonderna igen, statistiskt sett ska en nedgång på 10% ta 4 månader att återhämta sig enligt nån artikel jag läste baserat på historiska data, så långsiktigt är det ingen brådska enligt den logikens regler :) och tack förövrigt Jan för en bra blogg, jag började här och det väckte ett vidare intresse.

    0
    Gravatar för användaren
    Andreas
 5. Är det fler som har haft problem att logga in på Avanza ?
  Jag ville sälja två fonder hos tre olika konton. Först i onsdags gick det att sälja i två av dem. Den tredje senare på e.m.

  Hos de två första står det ett datum på 28 feb(idag) och den andra 2 mars.
  Den på 28 feb ligger fortfarande på väntan när jag kollar nu på kvällen kl 20.

  De som såldes på tors e.m säljs av 2:a resp. 3:e mars.

  Totalt har 13t gått förlorat än så länge och det fortsätter sjunka.

  Ja ja agera inte i säljpanik säger ni. Men väldens industrier verkar avstanna mer och mer pga viruset och kurserna kommer fortsätta sjunka tills kugghjulen börjar åter snurra igen…. och det kommer dröja.

  Gravatar för användaren
  Danne
  1. Hej Danne!

   Vissa fonder tar längre tid att sälja, kan ta upp till 5 dagar att sälja vissa fonder.
   Har iaf inte hört något om att det ska ha krånglat något speciellt med försäljning av fonder via Avanza.

   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
  2. Jag var också orolig över detta. Säljer man innan stopp-tiden (brukar vara runt 13:00) så får man den kursen som råder ”vid dagens slut”. Så tar det 5 dagar att sälja får man ändå kursen som rådde vid säljdagen.

   …på de större (och vanligare) fonderna. Olika fonder har olika regler, så dubbelkolla det. Men på SPP var det så iaf.

   Gravatar för användaren
   Andreas
 6. Jag har 100% aktier, och har inga problem med att börsen går ner. Däremot får jag lite ångest över att jag inte kan investera mer just nu genom min inkomst. Kan man ta lite från sin buffert medans börsen går ner? Jag har en säker inkomst ändå. Tankar om det här?

  Gravatar för användaren
  David N
  1. Det är två saker som du måste göra klart för dig: ett, vad är som syftet med bufferten och två, hur stor buffert behöver du.

   Torrt krut ska man ha i bössan, inte i bufferten.

   Gravatar för användaren
   Tale
  2. Tänk inte på att gå in nu. Det har varit en enastående utveckling på börsen som i många fall ej har varit motiverat. Corona utlöste säljsignaler som annars hade kommit vid ett senare tillfälle. Börsnedgången blir extra kraftig för att det finns mycket ”luft” i värderingarna.
   Bättre att gå in när det hela har stabiliserat sig och när vi vet vart det hela är på väg.

   Gravatar för användaren
   Hasse
  3. Äger du din bostad och kan belåna den kanske det är ett alternativ?

   Gravatar för användaren
   Tomas
 7. Jag är en relativt ny och oerfaren investerare och har ända sedan jag började för ca ett år sedan hela tiden lyssnat på Jans koka ord om att sitta lugnt i båten och se på den långsiktiga trenden att börserna alltid har stigit. Trots detta är jag på väg att göra det man ”inte får” d.v.s. drabbas av panik och sälja där jag har investeringar i aktiefonder och aktier som nu störtdyker. För jag tror nämligen att det här bara är början. Detta virusutbrott påverkar i större eller mindre utsträckning redan nu i stort sett alla sektorer globalt, det är inte bara ett vanligt ”hack i kurvan”. Jag tror inte viruset i sig är så farligt att det kommer att slå ut stora delar av populationen men de konsekvenser det får att rädslan bland människor världen över når paniknivåer gör att ekonomin och börserna blir rejält påverkade, kanske mer än de någonsin blivit. Då känns det väldig svårt att inte försöka göra någonting för att säkra min egen ekonomi.
  Nu känner jag mig som en riktig pessimist. Men jag frågar mig, vad är det för fel med att just nu, innan det (som jag tror) ”stora raset” kommer, säkra undan de investeringar man har i aktier och aktiefonder till ett mer lågriskbaserat sparande som räntefonder och bankkonton? Låt oss säga att börsen, liksom aktiebaserade investeringar, sjunker med 40-50% under kanske ett halvår eller ett år innan det planar ut och börjar stiga igen. Då kan jag föra tillbaka pengarna igen, till de fondrobotar, fonder och aktier som jag hade innan och hamnar då på en klart högre nivå än om jag hade låtit pengarna ligga kvar i de aktiebaserade investeringarna. Ni som har mer erfarenhet och är vana vid att sitta lugnt i båten får gärna förklara vad det är som är fel i min ”spara undan-strategi”. Det känns som om jag inte har så mycket att förlora på den. Eller? Tacksam för tips och tankar kring detta.

  Gravatar för användaren
  Bengt Axelsson
  1. Hej Bengt!

   Här är en artikel som Jan skrev från 2018, den handlar lite om att ”tajma” marknaden och att det inte är så enkelt att göra det.
   Läs gärna denna och återkom sen!

   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
   1. Tack, som vanligt en alldeles utmärkt och tänkvärd artikel. Jag ser fram emot dagens poddavsnitt på samma tema.

    0
    Gravatar för användaren
    Bengt
  2. I tider som dessa får jag ta och rikta ett stort tack till dig och din blogg Jan. Mycket tack vare dig har jag haft helt rätt riskprofil inför den här kraschen och de pengarna jag har haft placerade i aktier har jag mentalt förberett mig på att förlora en del av.

   Jag sitter lugnt i båten!

   Gravatar för användaren
   Mathias
  3. Jag har exakt samma tankebanor som dig Bengt. Även om jag är helt inne på att investera passivt och långsiktigt så känns detta som något annat än bara ett hack i kurvan. Man kan väl i princip utgå från att viruset kommer att medföra negativa konsekvenser för väldigt många verksamheter. Är det då bästa strategi att sitta still i båten? Jag vet inte. Det lockar att sälja aktiefonder från den passiva hinken när man tror att de kommer minska i värde de närmsta veckorna, samtidigt vill man ju inte ha kapitalet utanför marknaden när det vänder.

   I min ”lekhink” ville jag säkra och sålde av flera direktinnehav i början av veckan, aktier som jag egentligen vill ha. Bra beslut med tanke på det fortsatta börsraset men genast kommer ju frågan när man ska in i marknaden igen. Att tajma marknaden är inget jag vill hålla på med egentligen.

   Gravatar för användaren
   Thomas A
   1. Vill inte heller hålla på med tajmning egentligen, bara minska mina förluster om det går. Du verkar ha gjort helt rätt genom att reagera i tid, grattis. Skriver mer i mitt svar till Shippo nedan.

    0
    Gravatar för användaren
    Bengt
  4. @Bengt. Din plan är bra i teorin, men i praktiken så lyckas få tajma marknaden. Problematiken är att du måste ha rätt två ggr, när du går ur och när du går in. Det du borde ha gjort var att ta ut pengarna innan nedgången, vänta på botten och sen går du all in. Förstår du vad jag menar? Tänk dig spela roulette, säg att du satsar på röd/svart. För att vinna måste du ha rätt två ggr i rad. Det här är tajma marknaden, Jag har varit på börsen i 20 år och förlorat massor med pengar pga jag ville tajma marknaden. Först IT-krashen, och sen 2008. Så det enda rätta är att fortsätta att spara, du kommer inte tjäna lika mycket som om du skulle sälja på toppen och gå in i botten.

   Det som skiljer investerarna och spelarna på börsen är att den första har en plan och håller sig till den. Låter inte känslorna styra. Börspsykologin kan knäcka vem som helst. Men om du har en plan, kanske 4-hinkars strategin så spelar det ingen roll om börsen dyker 70-80%. Det är inga pengar du behöver nu och hittills så har trenden varit svagt positiv, iaf sen andra världskriget. Dvs. Börsen kommer att komma igen. Det gäller att bara stå ut.

   Gravatar för användaren
   Shippo (@greysn0w)
   1. Hej Shippo
    Ursäkta, det här inlägget blev kanske lite onödigt långt.
    Tack för ditt svar. Jag förstår vad du menar, man skulle varit klok i förhand om man verkligen velat tajma marknaden. Och dessutom hitta rätt tidpunkt att återinvestera. Det jag ville säga med mitt inlägg var att jag skulle vilja minska förlusterna så gott det går. Den här börsnedgången KÄNNS annorlunda gentemot de historiska du nämner så till vida att det inte är ekonomiska eller politiska faktorer som ligger bakom utan något helt annat: ett nytt biologiskt virus. Effekterna på världsekonomin har slagit brett och vi lär inte ha sett dess fulla kraft ännu. Börsfallet har redan pågått en vecka och naturligtvis skulle man ha agerat innan det började för att rädda det man kunde. Men om vi säger att jag lyckas agerar nu (och spara undan) har jag ju trots allt ”bara” hunnit förlora ungefär så mycket som jag har vunnit senaste halvåret. Jag undviker alltså att mina aktieinvesteringar fortsätter sjunker kraftigt i värde så länge krisen varar. Måste jag tajma även när uppgången kommer? Ja, om jag är ute efter maximal vinst så vore det naturligtvis det bästa. Men i det här fallet borde det vara relativt lätt att märka när krisen är över. I ett ”lyckligt scenario” då världen lyckas få stopp på spridningen av viruset och man märker att antalet nyinfekterade klingar av, då länder släpper på restriktionerna och kugghjulen börjar snurra igen, då tror jag världsekonomin drar en lättnadens suck och det blir ett himla drag. Detta skulle kunna ske inom en ganska snar framtid (månader) men det kan lika gärna bli ett ”olyckligt scenario” då det blir en okontrollerad spridning och riktigt globalt eländigt under år framåt. Oavsett när så kommer ekonomin förr eller senare (förhoppningsvis) att börja stiga igen och över lång sikt kommer vi alla att åter kunna njuta av den gamla vanliga positiva trenden på börsen. Enligt min plan börjar jag investera i aktier igen när jag ser att virusfaran är över och börserna vänder. Skulle jag reagera sent har det mindre betydelse, bara jag börjar återinvestera igen innan ekonomin är uppe på dagens nivåer. Det viktiga är att jag har undvikit de stora förlusterna som kommer att uppstå nu när börserna fortsätter att störtdyka. Är medveten om att allt jag säger beror på vad jag TROR ska hända, för ingen VET ju…

    4
    Gravatar för användaren
    Bengt
   1. Ser fram emot detta avsnitt! Uppskattar det enorma arbete ni lägger ner på denna blogg och speciellt att dra fram fakta i målet och vad forskningen säger. Jag inser att lyckad marknadstajming är nära nog omöjligt, bättre att ha en väl genomtänkt hinkstrategi och balanserad risknivå, ett läge jag inte riktigt har landat i ännu. Tack för en bra blogg!

    0
    Gravatar för användaren
    Bengt
   2. Jan, vi är många som skriver om riskhantering i förhållande till Corona, som Bengt ovan, men du fortsätter att hamra ditt budskap om att inte försöka tima marknaden.

    Att minska risken pga Corona är inte detsamma som att försöka tima marknaden! Det är försiktighetsåtgärder. Vi går ut från porslinsbutiken – det är ju en tjur lös…

    1
    Gravatar för användaren
    Gustaf
 8. Vad händer om det blir en riktig pandemi och miljontals människor dör? Kommer börsen gå ned mer då? Eller kommer den börja gå upp igen eftersom ”viruset är det nya normala” och investerare ser tillfälle att gå in på botten?

  Du kan förståss titta i spåkulan. Oavsett vad har du förmodligen fel. Try to beat the market and it’s gonna beat your ass.

  Gravatar för användaren
  Fotvårtan
 9. Angående alternativa investeringar i orostider så har jag följt wisdomtree physical swiss gold. Guldet gick upp första dagen när det gick ned kraftigt på börsen men har sedan gått ned och ligger nu relativt stilla. Marknaden tycks inte söka sig till guldet eller har den kanske sökt sig till andra alternativa placeringar?

  Gravatar för användaren
  Hasse
  1. Du försöker tajma markanden. Sluta med det.

   Gravatar för användaren
   Fotvårtan
   1. Tajma marknaden? Det var inte det frågan gällde. För övrigt är tajming viktigt.

    0
    Gravatar för användaren
    Hasse
 10. Tack för din omtanke att uppdatera oss följare. Det uppskattar jag verkligen!?

  Gravatar för användaren
  ACG
 11. Hm. Jag förstår att man inte skall sprida skräck och inte sälja i panik. Jag har gjort valet att gå ur marknaden till stor del för att jag har familj i Kina och hör dagligen om vad som sker. Det gör mig så klart extra påverkad.

  Jag köper dock inte att det här är som en influensa, att ens jämföra det känns helt vilt. Min frus vänner som också är läkare i Kina jobbar dygnet runt sedan en månad tillbaka, bara för att göra det de kan för att rädda så många de kan. Hur många ecmo maskiner har vi i Sverige, kanske runt tio st. Givet den data vi har behöver ca 20% intensivvård. Det är platser vi bara inte har, utan vi kommer som i Kina få lägga folk i sängar och hoppas de tillfrisknar och ge lungorna hjälp med syrgas. Det är det regeringen egentligen menar med att vår beredskap är god. En influensa attackerar inte på bred front hjärta, njurar och skapar enorma mängder av lunginflammation. Det kommer alltså se ungefär lika illa ut som i Kina om det väl sprids här.

  Konsumtionen är ned 90% i kina, då alla är i blandad frivillig och påtvingad karantän. Företag börjar gå i konkurs nu, då lån, leverantörer och löner skall betalas men man saknar inkomster. Det leder till arbetslöshet och oförmåga att betala lånen på lägenheter/hus.

  Allt det skedde på en månad, och även svenska fabriker har börjat varna att de kan tvingas varsla då delar börjar ta slut. Volvo har sagt att 10.000 kan bli varslade, och då har man inte tagit in antalet underleverantörer som då direkt kommer tvingas till det samma. Vi behöver alltså inte ens få en spridning här, det räcker med att en komponent saknas så blir det stopp (produktionschefens egna ord, inte mina).

  För mig låter det inte som en mindre hack i kurvan, eller ens en vanlig del av upp och nedgångar på börsen. Personligen har jag växlat från en 60/20/20 fond (index fonder, guld, Bonds) till 1/3 av varje för ungefär två veckor sedan. Jag har också lagt till en rejäl emergency fund, då jag insett att jag som konsult antagligen blir först ut vid varsel. Så nu finner jag lugn. Faller börsen, ok det fixar sig. Men ännu viktigare, jag fixar med lätthet en två år nu utan inkomst och kan betala våra lån. Det är den risknivå jag tolererar. Alla finner sin egen :)

  Svara
  28
  Gravatar för användaren
  Mikael
  1. Tack för intressant information. Vad som gäller öppenhet och information har vi mycket att lära oss av Kina.

   Men du vet väl att man kan ställas svars om man sprider svenska statshemligheter så här i offentlighetens ljus? Det här kan leda till kravaller och barrikader på Sveriges gator, och vad ännu värre, få långtgående politiska konsekvenser. Vi vill inte ha ett nytt Hongkong!

   https://www.expressen.se/nyheter/socialstyrelsen-vagrar-avsloja-vardens-coronakapacitet/
   Socialstyrelsen håller det hemligt hur stor kapacitet vården har att isolera personer som smittats med cornaviruset, skriver Dagens Nyheter.
   I ett beslut som tidningen tagit del av står det:
   ”Vår bedömning baseras på att handlingarna innehåller information som skulle kunna medföra att samhällets säkerhet skulle äventyras om de blev kända”.
   https://www.dn.se/nyheter/sverige/socialstyrelsen-hemlighaller-vardens-kapacitet-att-hantera-ett-coronavirusutbrott/

   P.S. Under oroliga tider är det viktigt att tänka positivt. Den här bloggen bara växer och växer och vi kan glädjas över att vi precis fått några nya följare: Säpo, Must och FRA.

   Gravatar för användaren
   Tale
  2. Man bör inte blanda ihop känslomässiga delar med hur stor skada viruset gör på ekonomin. De flesta som dör har redan gått i pension, och visst är det tråkigt att folk dör, en humanitär katastrof. Men funderar du lite på saken så är det faktiskt bättre för ett land att ”bli av” med sina pensionärer rent ekonomiskt.

   Att Kina kan få problem att leverera delar är fullt möjligt,men imorgon kan det komma en rubrik om att riskerna överskattats och Kina har återgått till att arbeta som vanligt.

   Kollar man på Sverige som land, så är ju själva dödsfallen inte särskilt allvarliga i längden heller. Visst, ett antal personer kommer kanske vara hemma sjuka i några veckor, tvingas jobba hemifrån eller inte kunna arbeta alls, men att det skulle vara några problem för ekonomin att Sverige saknar utrustning har jag svårt att köpa. Det kommer säkert leda till att ett antal tusen personer dör, främst pensionärer, vilket som sagt är väldigt väldigt tråkigt och beklagligt, men jag ser inte riktigt effekten på ekonomin till följd av detta.

   Jag vet att mitt resonemang ovan är väldigt ”kallt”, men ekonomi och antal döda människor hänger inte alltid ihop. Kolla börsen under andra världskriget och när atombomberna släpptes. Från 1942 (mitt i andra värdlskriget) till 1946 så steg S&P500 runt 100%.

   Känner man att man inte klarar av att stanna kvar kan man ju sälja, även om det statistiskt är en dålig affär. Själv ligger jag ungefär som dig på 60% aktier och jag känner att jag kanske har en för defensiv strategi och funderar på att öka mitt innehav.

   Gravatar för användaren
   Daniel Nilsson
   1. Jag har en 60/40-portfölj och tänker belåna min bostadsrätt för att gå in med mer krut nu när det är nerförsbacke. Jag tänker och tror att riksbanker runtom i världen skjuter in kapital om det blir nödvändigt. Därtill är min belåning inte särskilt kostsam över tid, räknar med ca 120:-/månaden extra.

    0
    Gravatar för användaren
    Tomas
   2. Jag tror inte man ska underskatta vilka potentiella (tillfälliga) konsekvenser detta kan få även för Sveriges del. Får viruset fäste och börjar spridas bland befolkningen kommer med största sannolikhet även Sverige behöva ta till åtgärder för att försena/minska spridningen för att i sin tur inte överbelasta sjukvården. Det kommer således bli en avvägning över vad som är försvarbart ekonomiskt jämfört med hur mycket vi behöver begränsa smittspridningen för att klara av att behandla svårt sjuka personer.

    Antar man att antalet som blir sjuka och kräver vård ligger någonstans inom spannet 1-5% så går det ganska snabbt att fylla upp sjukhusen om viruset får härja okontrollerat (Diamond Princess ligger just nu på ca 6% Critical+Deceased och borde vara ett relativt bra riktmärke även om det förmodligen ligger högt på grund av hög medelålder på båten). Nu kommer förhoppningsvis inte viruset spridas okontrollerat utan istället tar man till åtgärder för att minska smittspridningen. Utöver de vanliga hygien rekommendationerna i influensatider så kan man titta på vad andra länder har gjort, då handlar det framförallt om att stänga skolor tillfälligt men även vissas fall arbeten och i värsta fall ge rekommendationen att boende inom ett område helt enkelt ska stanna hemma. Om detta inte skulle påverka vår konsumtion och i sin tur börsen ytterligare skulle jag bli väldigt förvånad. Med det sagt så är det endast en risk att detta skulle inträffa, och inget man kan säga kommer hända. Men att helt bortse från risken för en större störning i samhället eller ytterligare sättningar på börsen tror jag är lite väl naivt.

    Men som tidigare skribenter påpekat så ligger man rätt i risk så ska man även i dessa tider kunna sova lugnt om nätterna (för det rent ekonomiska aspekterna).

    0
    Gravatar för användaren
    Anton
 12. Hej alla.
  En nybörjare här!
  Jag erkänner/anser mig ligga fel i risk.
  Senaste dagarna har inte varit roliga, men jag undrar en sak.
  Jag har lyssnat och fått upp intresset för rikatillsammans-portföljen. Men nu till mig fråga. Går det att få ett liknande innehåll genom fondrobotten LYSA?

  Gravatar för användaren
  Daniel
  1. Hej Daniel!

   Tyvärr går det inte att få en liknande portfölj som Rikatillsammans-portföljen genom Lysa, just nu är det endast Nordnet som det fungerar hyfsat bra på att få den exponeringen!

   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
   1. Tack för svar. Då vet jag.

    0
    Gravatar för användaren
    Daniel
 13. En fråga kring ombalansering.

  Jag ombalanserade för några veckor sedan t ex 60 Globala indexfonder i min mellanrisk portfölj hos Avanza. Nu ser jag att dom tappat ca 6% i värde, dvs dom står bara för 54% just nu. Jag vill minnas att Lysa hade någon gräns kring 3% förskjutning så ombalanserade dom.

  Hur ser ni på detta? För tillfället obalanserar jag bara en gång om året. Behöver jag göra något nu?

  Gravatar för användaren
  Karl
  1. Lysa ombalanserar vid avvikelser på +-5%.

   Gravatar för användaren
   Patrik
 14. Hussman är (som vanligt) ganska negativt inställd så det skulle man kunna tolka som om att det inte är rätt att ha så mycket som 85-90 % aktiefonder ens i passiva hinken. Det är trots allt bra att läsa så pass negativa röster för att avgöra om risknivån är rätt.

  Gravatar för användaren
  Jan-Olov Andersson
 15. Det lustiga är att guldet gick upp (Wisdom) första ”orosdagen” men andra dagen då USA var över 3% ned gick guldet också ned. Idag ytterligare ned. Det bör ju enligt sunt förnuft/logiskt fortsätta upp då ”faran” är långtifrån över?

  Gravatar för användaren
  Hasse Andreasson
 16. Kloka ord, jag håller med. Din workshop satte verkligen mitt sparande i perspektiv om hur jag skall tänka på kort och lång sikt. Jag är så glad att jag gick din kurs innan denna turbulens. Tack!

  Gravatar för användaren
  Malou
 17. Vill inte förringa eller bagatellisera viruset och dess följer på något sätt.
  Men i princip hela världen följer detta dag för dag och till och med timme för timme.

  Ser framför mig hur alla tidningar ”njuter” och deras försäljning av lösnummer skjuter i höjden.
  De kommer att vilja rida på den här vågen så länge som möjligt, och artiklarna kommer sannolikt hela tiden ställa all fakta på sin spets istället för att balansera uppgifterna.

  Gravatar för användaren
  Håkan
  1. Tror inte det blir många extra lösnummer. Alla läser i telefonen/datorn. Tryckta medier går för långsamt, det har visat sig i andra kriser. Sedan blir naturligtvis mediebevakningen skev och överdriven, speciellt i början. Lägg till det sociala medier, rykten och konspirationsteorier. Hälsningar en gammal murvel.

   Gravatar för användaren
   Niklas
 18. Kompletterade med 10% Guld idag. Bra skrivet!

  Gravatar för användaren
  Mikael
  1. Håller med om att det verkligen känns skönt med 10 % guld i detta läge.

   Gravatar för användaren
   Jan-Olov Andersson
 19. Håller med. Har man ont i magen nu ligger man ute med fel risk. Idag görs mitt fondköp precis som vanligt, till rabatt dessutom. ;)

  Gravatar för användaren
  Nils
 20. Det väcker den eviga frågan, den långsiktigt placeraren
  ,mer än 10 år, ligger kvar i sina placeringar, men finns det något händelseförlopp som bör utlösa en massiv försäljning ?
  /Rolf S

  Gravatar för användaren
  Rolf Stenquist
 21. Tack Jan och Caroline, bra skrivet!

  Gravatar för användaren
  Kalle2
 22. Bra skrivet Jan. Visst det händer mycket ute i världen men börsen har faktiskt bara rört sig 1/2 standardavvikelse. Förstår ni, en halv!
  En hel standardavvikelse (typ 12,5% för en globalfond) hör till det normala och är alltså något vi bör förvänta oss. Två standardavvikelser, då börjar det bli lite jobbigt. Och tre standardavvikelser då kanske vi kan början prata kris eller har jag fel?

  Gravatar för användaren
  Martin
 23. Superbra verkligen! Kan någon posta detta på typ alla nyhets-sajter där ute inklusive nyhets-feeden på avanza? :)

  Gravatar för användaren
  Per Martin
 24. Tack för ett klokt och balanserat inlägg!

  Gravatar för användaren
  Jasna Hasanic
 25. Klokt tänkt och skrivet. Själv köpte jag lite mer fonder idag.

  Gravatar för användaren
  LISBETH
  1. Till de i kommentarsfältet som verkar ha panik, vad gör ni överhuvudtaget på börsen? Som vanligt vid korrektioner så skriker vissa ’den här gången är det annorlunda’ men det är aldrig annorlunda. Börsen har överlevt två världskrig samt spanska sjukan som dödade 50-100 miljoner människor på extremt kort tid! Om du är orolig för dina pengar ska de inte vara på börsen överhuvudtaget. Själv tar jag ett glas vin och handlar mer än nånsin.

   Gravatar för användaren
   Lina

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök