Crowdfunding finansierar små hyresfastigheter utomlands
Sök:

Crowdfunding finansierar små hyresfastigheter utomlands

En potentiell demokratisering av låneprocessen

Crowdfunding finansierar små hyresfastigheter utomlands

Investeringar i små hyresfastigheter ger många gånger en mycket god avkastning. I Sverige är det en ovanlig investeringsform på grund av bankernas ovilja till finansiering. En potentiell framtida lösning stavas i crowdfunding eller gräsrotsfinansiering.

Jag har ju många gånger förläst och visat på fördelarna i investeringar i mindre fastigheter. Utomlands är det här ingen nyhet utan det finns många böcker på ämnet. Inte minst Robert Kiyosaki är en stor förespråkare för investeringar i småhus. En stor anledning till att det inte riktigt fungerar i Sverige är svårigheten att få lån från bankerna och finansiering.

Jag själv har bråkat med bankerna vid fler tillfällen än jag minns. Det mest absurda var när jag fick 7 st nej av banken när jag var intresserad av en hästgård par mil utanför Malmö. Jag fick nej på allt från att hyresintäkter inte var en riktig inkomst, till att Aftonbladet hade sagt att det inte gick bra för mitt företag till att jag inte hade tillräckligt med pengar på mitt sparkonto. Du kan läsa hela artikeln här.

Med jämna mellanrum får jag mejl från läsare i samma situation. Nu de senaste dagarna från en person i Stockholmstrakten, utbildad ekonom som dessutom studerat fastighetsskötsel, ville köpa en bostadsrätt för andrahandsuthyrning i Stockholm. Som om man i Stockholm löper en risk i en sådan affär att man inte skulle få lägenheten uthyrd…

Jag älskar innovationer och en tydlig trend på nätet är ju hur många människor med små bidrag kan finansiera stora projekt. Den största sajten (som jag är ett stort fan av) Kickstarter har visat att det går att finansiera allt från teknikprojekt, appar, dataspel till filmer (som dessutom vunnit Oscars) via många små donationer. Den senaste innovationen verkar vara just investeringar i fastigheter genom att många små investerare går ihop för att finansiera projekt.

Magasinet Forbes har en bra artikel om det här med titeln ”Crowdfunding’s latest invasion – real estate.” Mycket läsvärd!

Jag har inte riktigt hittat något svenskt alternativ. Det första jag tänker på är ”Svenska bostadsfonden” som köper upp hyreshus, äger dem i ett par år och sedan säljer dem. Den initiala investeringen är ganska hög 50.000 kr exkl. avgifter och pengarna är låsta i ca 6 år. Jag tycker personligen att det är en ganska god investering även om jag ser ett par nackdelar med den.

Uppdatering 150508

Det finns numer en variant av det här även i Sverige som heter Tessin. Jag har skrivit mer om Tessin i den här artikeln:

Eller om du vill gå in på deras sida, direkt så rekommenderar jag varmt att anmäla sig som medlem (gratis) för att få deras e-bok och nyhetsbrev. De är lite nördar på fastigheter precis som jag är på privatekonomi. :-)

Relaterade inlägg

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag hittade den här sidan idag när jag letade efter hyresfastigheter, kan vara värt att undersöka närmare. Hur gör du själv för att hitta potentiella hyresfastigheter? Objektvision, kommersiella fastighetsmäklare osv?

  Vi ska sälja vår bostadsrätt nu i dagarna och kommer förhoppningsvis kunna plocka ut runt 1 miljon efter skatt. Det hade varit väldigt intressant att sätta en del av pengarna i hyresfastigheter.

  http://www.tessin.se

  / Nicholas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicholas

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.