Då slog ångesten till... - rädslan för att förlora...
Sök:

Då slog ångesten till… – rädslan för att förlora…

Då var det dags för ångesten att slå till igen. Har varit väldigt förkyld de senaste två dagarna vilket resulterade i att jag försökte vila upp mig genom att stanna hemma. Istället för att fokusera och se möjligheten lät jag först förkylningen ta mig ut på promenad och sedan slog ångesten till.

Ångesten över vad är det jag håller på med egentligen? Plötsligt började jag ifrågasätta allt och jag såg bara framför mig hur jag förlorar allt.

 • När det gäller min Bridge-investering så började jag läsa på nätet, sparade ner alla artiklar (mest de negativa) och började läsa dem. Det gjorde ju inte saken bättre. Plötsligt så ser jag bara framför mig hur Bridge-nätverket bara är en stor bluff, där jag är suckern som har betalat medlemsavgift och inte kommer att få något tillbaka.
 • Hur jag inte ska gå med i golfklubben för det bara kostar mig massa pengar till ingen nytta och hur jag ändå inte kommer att hinna spela golf under året.
 • Hur min sponsring av min brors pokerspelande är ett enda stort misstag -att han kommer att förlora alla pengarna och sedan lägga av och spela poker.
 • Hur min investering i Turkiet också bara är bluff – att jag inte har kollat upp byggherren tillräckligt. Jag kommer att stå där med inbetalda 300.000 SEK och ingen lägenhet – så har jag ställt till det för andra som har lyssnat på mig också.

etc. etc.  Det är helt galet vad man kan gräva ned sig. Just nu har jag hämtat mig lite tack vare min söta sambo som verkligen var på gång idag och hon fick mig väl till insikten – att vi försöker ju iaf leva vår dröm. Vi gör saker – vi försöker, sedan om det inte går hem så har vi iaf försökt. Det är väl det som är frågan – om jag inte gör detta – kommer jag att ångra mig då?  Som det känns just nu – ja. Även om det är mycket pengar så är det fortfarande bara det – pengar.

Just nu är jag väldigt rädd att förlora pengarna – kanske ska tänka på det ena citatet som jag skrev in för ett tag sedan – att vinna betyder att vara orädd att förlora. Jag är idag väldigt långt från att vara orädd att förlora, jag är skitskraj för att förlora.

Men å andra sidan – för ett år sedan satt jag där med över 100.000 SEK på bankkontot och vad jag gjorde jag för dem? Satte in något i en fond, hoppades på att de skulle gå upp och levde mitt liv dag in och dag ut. Det kändes tryggt – men å andra sidan gjorde jag inget för dem. Som min ena mentor sa:

Jag hoppas att dina investeringar går igenom – isf kommer jag vara den förste som applåderar dig, men du ska vara stolt över att du faktiskt gör något för dina pengar.

Han hänvisade till historien om talenterna i bibeln (Matteus 24:24):

Mästaren gav en fem talenter, en annan två och en tredje en talent — ”var och en efter hans förmåga . . .

Den som hade fått fem talenter gick genast och satte dem i omlopp och tjänade fem talenter till.

Den som hade fått två talenter tjänade på samma sätt två till.

Men den som fått en talent gick och grävde ner den i marken och gömde sin herres pengar.”

När det gått en lång tid bad mästaren om deras redovisning. Den som hade fått fem talenter rapporterade att han hade tjänat ytterligare fem talenter, och fick lovorden: ”Du har varit trogen i det lilla. Jag skall sätta dig över mycket.” Han som hade fått två talenter tjänade två andra talenter och fick också löftet om ett större rike. Men den som hade fått en talent kom tillbaka med denna enda talent och sade: ”Herre, jag vet att du är en hård man, som skördar där du inte har sått och samlar in där du inte har strött ut.

Av fruktan för dig gick jag och gömde din talent i jorden.”

När denne late tjänare redovisade sitt förvaltarskap lade han skulden för bristerna i sin egen karaktär på sin mästare. Han kunde åtminstone omsatt slanten och fått ränta på den i stället för att gräva ner den i marken. Hans talent togs ifrån honom och gavs till den som hade tio talenter. Herren sade sedan: ”Ty var och en som har skall få, och det i överflöd, men den som inget har, från honom skall tas också det han har.”

Tiden får väl utvisa hur det blir – men det känns väl som det är två steg fram och ett steg bak…


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Madwax, löste problemet. Det var en sådan simpel grej som att Norton brandväggen strulade. Av någon anledning hade viktiga filer försvunnit eller så hade de blivit för gamla (ej uppdaterad information så att säga).

  Problemet löste jag genom att ominstallera Norton Paketet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 2. Vit pil

  Mathias,

  Skönt kunna hänvisa till bibeln om någon frågar ;) Undisputable truth…

  Angående ditt mejlproblem – jag själv använder Surftown och jag är jättenöjd – sedan har jag via firman skaffat mig en Exchange server så att jag kan köra Outlook och det är verkligen något jag kan rekommendera. Mejla mig gärna så hjälper jag till! :)

  //madwax

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 3. Vit pil

  Hej Thomas,

  Vad kul att du också tar tag i bloggandet – du kanske vill posta en länk så har du iaf en besökare… :)

  Många hälsningar,
  //madwax

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 4. Vit pil

  Det är väl normalt med motgångar. De är de som tar sig över dem som blir vinnare i slutändan.

  Blev så inspirerad av din blog att jag själv bestämde mig för att också testa mig på bloggandet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
 5. Vit pil

  Förresten, historien om talenterna brukar jag spefullt köra mot min familj när de vill låna pengar av mig och när jag då i samma veva ber om ränta på pengarna (de anser det vara oetiskt att ta ränta från sin familj förstår ni).

  Då går jag tillbaka till exakt denna historien för du kan ju omöjligt gå emot den Heliga boken eller hur;)?

  Finns något som heter ”Ge och ta”. Ge och du ska få skörda frukterna av din givmildhet. Bara ta och du ska få inget.

  Likadant med min dealmaking, jag ber folk bidra med deposition i escrow innan jag visar de affärer. Stöds av Bibeln Matteus 24:24.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 6. Vit pil

  Att vara rädd är vanligt. Det kommer aldrig att försvinna. Ã…ngest attacker får jag med från tid till tid. Ett tips där som jag själv använder mig av är: Lägga mig i soffan, titta på tv och bara vila. Ibland slumrar jag till och sover bort ett antal timmar.

  När jag väl gjort den ritualen så är jag otroligt utvilad och kreativ igen (kan gå flera dagar med enormt driv). Man känner sig på hugget inte för att man är tvingad att känna sig på hugget utan för att man faktiskt har det naturliga drivet med sig. Naturligt driv är A och O.

  Som jag ser det är ångest bara en klar signal på att du bör koppla bort affärerna litegranna och slappa lite. Det är inte fel att slappa. Även miljardärer gör det.

  Förresten, off topic, men hoppas någon vill hjälpa mig. Jag har fått ett enormt problem att nå mina mail inboxar på hotmail, one.com etc. Jag kan nå yahoo mailboxen men kan inte på något sätt nå mailservern på hotmail. one.com (deras webbmail), elance, google adwords konto etc. Vad kan problemet vara? Som sagt, off topic, men jag är helt ute i blåsvädret här. Kan varken svara på mail eller läsa de.

  Mvh
  Mathias

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 7. Vit pil

  Jag tycker du är modig. Helt oavsett vilka metoder du väljer (och att jag personligen inte alltid håller med om att dessa är bra) så ska du vara stolt över att du bestämt dig för ett mål och att du kämpar för att nå dit.

  Vad som än händer i framtiden är det ändå bara pengar. Hälsa, kärlek och sånt är det viktigaste och pengar kan man alltid få nya.

  Lite oväntade ord från mig kanske, men jag tycker inte du ska ha ångest för saker du redan gjort.

  Däremot är det alltid bra att hela tiden reflektera och fundera som du verkar göra. Stanna upp ibland och fråga sig ”är det här bra?” ”ger det mig något?”. Det gäller ju för allt man gör, och i alla relationer man har.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Finanskvinnan

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.