Besök på Kibwezi Mukuyu Farm

Besök på Kibwezi Mukuyu Farm

Reseberättelse från Kenya och Uganda med Better Globe - Dag 03, 2008-06-06
Besök på Kibwezi Mukuyu Farm

Idag vi fick vi en guidning av Jan van den Abeele, den belgiske skogsexperten, på hans plantage i Kibwezi. Han startade farmen 2003 för att visa att det fungerar att ha odlingar även i så kallade semi-dry områden. Tanken med farmen är att den ska användas som test och träningsanläggning dit man kan ta bönder för att visa hur de kan odla även i dessa områden där det inte växer någonting i vanliga fall.

Det speciella med Jans farm är att han tillsammans med den belgiske experten Helmut Verllote, har tagit fram ett väldigt resurssnålt bevattningssystem, som genom olika sorters plastslangar vattnar träden utan att något vatten går till spillo.

Tanken är att vi i Better Globe ska kunna hjälpa bönderna med både ökad kunskap och samtidigt hjälpa dem att tillämpa kunskpen genom att ge dem möjlighet till mikrolån. Jag var för ett tag sedan skeptisk till vad man kan göra för den 1.5€ som går till mikrolånen i varje donationspaket som säljs. Jan berättade och visade oss hur man för t.ex. 3€ kan köpa vattenslang som hjälper till med bevattning, eller så kan man köpa en presenning och bygga en vattentank.

Det som verkligen är en insikt här nere i afrika är hur mycket stor skillnad väldigt lite pengar kan göra. En annan sak jag är väldigt imponerad över är hur allting är genomtänkt – jag brukar ju hävda att man sällan tänker tanken slut, men det har Jan och alla de andra i Better Globe här nere gjort. Allt ifrån hur små hålen skall vara i slangarna och hur länge vattnet ska stå på för att träden skall få bästa förutsättningar, till hur kunskapen sprids till lokalbefolkningen och interaktionen med dessa.

Något som jag också måste berätta om är frukten – vi fick smaka på både färskplockad papaya och cocktail-tomater som verkligen var som smakexplosioner i munnen. De smakar HELT annorlunda än våra…

Kommentera