Besök på Kibwezi Mukuyu Farm
Sök:

Besök på Kibwezi Mukuyu Farm

Reseberättelse från Kenya och Uganda med Better Globe - Dag 03, 2008-06-06

Besök på Kibwezi Mukuyu Farm

Idag vi fick vi en guidning av Jan Vandenabeele, den belgiske skogsexperten, på hans plantage i Kibwezi. Han startade farmen 2003 för att visa att det fungerar att ha odlingar även i så kallade semi-dry områden. Tanken med farmen är att den ska användas som test och träningsanläggning dit man kan ta bönder för att visa hur de kan odla även i dessa områden där det inte växer någonting i vanliga fall.

Det här är en artikel som är flera år gammal.
Eftersom den inte uppdateras så kan den innehålla felaktiga uppgifter. Jag rekommenderar att läsa dessa artiklar som är uppdaterade och kvalitetssäkrade. Better Globe en introduktion, riskerna med Better Globe och om min policy om samarbeten och annonsering då jag idag har ett samarbete med företaget.

Det speciella med Jans farm är att han tillsammans med den belgiske experten Helmut Verllote, har tagit fram ett väldigt resurssnålt bevattningssystem, som genom olika sorters plastslangar vattnar träden utan att något vatten går till spillo.

Tanken är att vi i Better Globe ska kunna hjälpa bönderna med både ökad kunskap och samtidigt hjälpa dem att tillämpa kunskpen genom att ge dem möjlighet till mikrolån. Jag var för ett tag sedan skeptisk till vad man kan göra för den 1.5€ som går till mikrolånen i varje donationspaket som säljs. Jan berättade och visade oss hur man för t.ex. 3€ kan köpa vattenslang som hjälper till med bevattning, eller så kan man köpa en presenning och bygga en vattentank.

Det som verkligen är en insikt här nere i afrika är hur mycket stor skillnad väldigt lite pengar kan göra. En annan sak jag är väldigt imponerad över är hur allting är genomtänkt – jag brukar ju hävda att man sällan tänker tanken slut, men det har Jan och alla de andra i Better Globe här nere gjort. Allt ifrån hur små hålen skall vara i slangarna och hur länge vattnet ska stå på för att träden skall få bästa förutsättningar, till hur kunskapen sprids till lokalbefolkningen och interaktionen med dessa.

Något som jag också måste berätta om är frukten – vi fick smaka på både färskplockad papaya och cocktail-tomater som verkligen var som smakexplosioner i munnen. De smakar HELT annorlunda än våra…


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.