Dagens ungdomar planerar för ett liv i fattigdom…

Jag publicerade under gårdagen inlägget ”Yngre pensionssparar allt mindre”  och där skrev Ingemar kommentaren som står nedan. Anledningen till att jag väljer återpublicera hans kommentar är för att jag upplever den som väldigt, väldigt viktig.

Jag känner Ingemar IRL och utan att avslöja för mycket om honom; så kan jag säga att han har arbetat många, många år som ekonomisk konsult åt de största bankerna i Sverige, varit på TV som expertkommentator etc. Iaf jag lyssnar noga när han uttalar sig i sådana här frågor. Jag har helt enkelt inte råd att göra annorlunda… :)

Jag tror att yngre människor idag omedvetet planerar för en ålderdom i djup fattigdom. De har lärt sig att man kan få allt genast om man lånar. Deras föräldrar klarar sig ju bra i sina slutbetalda hus med ganska rimlig pension. Varför oroa sig?

Vad dagens 20-åringar inte har fattat är att de sitter i en rävsax om 40 år om de inte sparar nu:

– Inflationen är och amorterar INTE automatiskt bostaden åt dem, till skillnad från för dagens 60-åringar som hade tvåsiffrig inflation som gröpte ur lånen rejält.

– Med dagens realräntor så är det kanske inte någon hit att amortera noll kronor.

– Litar du enbart på statens pension så måste du planera för halv lön när du är 65.

Och hur ska det gå till? Halva lönen i pension och en oamorterad bostad som kostar lika mycket som idag.

Utan eget pensionssparande eller amorteringar på bostadslånet är de torsk

Få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt

Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt (till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.

Dubbelkolla att din e-postadress ovan är rätt, det blir så tråkigt om den blir fel. 🙂

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök