Dagens ungdomar planerar för ett liv i fattigdom...
Sök:

Dagens ungdomar planerar för ett liv i fattigdom…

Jag publicerade under gårdagen inlägget ”Yngre pensionssparar allt mindre”  och där skrev Ingemar kommentaren som står nedan. Anledningen till att jag väljer återpublicera hans kommentar är för att jag upplever den som väldigt, väldigt viktig.

Jag känner Ingemar IRL och utan att avslöja för mycket om honom; så kan jag säga att han har arbetat många, många år som ekonomisk konsult åt de största bankerna i Sverige, varit på TV som expertkommentator etc. Iaf jag lyssnar noga när han uttalar sig i sådana här frågor. Jag har helt enkelt inte råd att göra annorlunda… :)

Jag tror att yngre människor idag omedvetet planerar för en ålderdom i djup fattigdom. De har lärt sig att man kan få allt genast om man lånar. Deras föräldrar klarar sig ju bra i sina slutbetalda hus med ganska rimlig pension. Varför oroa sig?

Vad dagens 20-åringar inte har fattat är att de sitter i en rävsax om 40 år om de inte sparar nu:

– Inflationen är och amorterar INTE automatiskt bostaden åt dem, till skillnad från för dagens 60-åringar som hade tvåsiffrig inflation som gröpte ur lånen rejält.

– Med dagens realräntor så är det kanske inte någon hit att amortera noll kronor.

– Litar du enbart på statens pension så måste du planera för halv lön när du är 65.

Och hur ska det gå till? Halva lönen i pension och en oamorterad bostad som kostar lika mycket som idag.

Utan eget pensionssparande eller amorteringar på bostadslånet är de torsk

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

 1. Vit pil

  Ingemar säger vad gemene man borde vara smart nog att förstå. Om du sätter in en slant på sparkontot och får bra men trygg och stabil ränta varje år så har du ju uppenbarligen mer att röra dig med år två än år ett.

  Men folk gör ju saker så komplicerade. De ska låna och ha sig. Jag har själv lånat och donat mig, men det går illa ifall man inte är smart med lånade pengar och du måste alltid använda lånade pengar i smarta sammanhang. Annars bör man hålla sig undan lånade pengar helt.

  Finns alltid billigare alternativ. Ju mindre skuldsatt man är ju mer ro får man. Det om något är ju en gåva till sig själv och sin egna värdighet.

  Detta påståendet stödjer jag kanske inte direkt helt och hållet, men den klingar ändå sann för mig på något sätt: Ju mindre köpbehov du har ju mindre behöver du slita. Ju mindre du behöver slita, ju mer ro kommer du också få. Det kanske blir ett trist liv, men vardagen har sannerligen förenklats.

  Tänk dig själv att vakna upp varje morgon och veta att du i alla fall inte går i personlig konkurs denna månad eftersom du har intäkter som är flera gånger högre än dina utgifter. Är inte det värt varenda penning? Det tycker jag.

  Tänk dig sedan att du har minimalt med utgifter. Vad betyder detta för dig i praktiken? Det betyder direkt mindre arbete varje månad. En massa timmar du bara kan spendera hur du vill. Är du en latmask som jag så kanske du föredrar att slappa i sängen fram till lunch dags eller så kanske du gör något annat kul under samma tid. För mig är tid viktigare än pengar, men för att få tid så krävs det att jag är ansvarsfull med ekonomin jag ändå ska basa över. Både på inkomstsidan och på utgiftssidan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.