Därför kommer vi svenskar att hamna mer och mer på efterkälken... (aka det var bättre förr)
Sök:

Därför kommer vi svenskar att hamna mer och mer på efterkälken… (aka det var bättre förr)

Den här artikeln publicerades 2007-12-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Många äldre brukar säga att det var bättre förr och trots att jag tillhör den yngre generationen (80-talist) så är jag beredd att hålla med dem. Under efterkrigstiden så var vi driftiga, vi ville saker och vi jobbade för att få dem. Sverige upplevde då också en enorm tillväxt utan dess like – idag hamnar vi längre och längre ner på alla jämförelse-listor såsom välstånd, hälsa, kunskap, entreprenörskap etc.

Tanken slog mig idag väldigt tydligt när jag läste tidningen och läste följande jämförelse mellan Sverige, Ryssland och USA – det handlade om att 1000 representativt utvalda personer fick sätta statuspoäng , från ett till fem, på hundra påståenden om livsstilsmakrörer, ägande, kunskaper och personliga egenskaper.

Det som var intressant att:

 •  Alternativet ”Äga ett företag” var med på topp tre både hos Ryssland och USA – det kvalade inte in ens på topp-10 bland svenskarna.
 • Ryssarna och amerikanerna fokuserade mycket på jobb och karriärs-relaterade saker medan vi svenskar prioriterade ”oss själva”.
 • Alternativet ”Vara duktig på sitt arbetet” var topp-3 hos alla.

Hade man tagit med kinserna så tror jag att de hade varit ännu mer utpräglade mot karrier, framgång och mer drivna. När ska vi svenskar inse att vi inte har tid att slappna av – vi är inte längre bäst och vi är redan omsprungna… Hur ska vi ens klara av och konkurrera om vi inte vill starta/äga företag?


Den här artikeln publicerades 2007-12-14 klockan 18:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

 1. Vit pil

  Fokuset borde vara på både och, dvs både fokus på att må bra och att åstadkomma värde för samhället. Inte att utesluta det ena mot det andra.

  Synd att Sverige verkar vara så risk averst. Rädd för att ta lite vatten över huvudet för att nå något större mål.

  Ibland kan man som sagt inte åstadkomma saker som en räddhare. Ibland är det bra att vara en liten räddhare. Man måste alltid balansera mellan vad som krävs och inte krävs.

  Ett litet tips är: Ibland är det kanske inte just nödvändigt att ens starta bolag. Vad som krävs för att utveckla Sverige finansiellt är att lära befolkningen hur de ska kontrollera utländskt kapital på ett sätt så att lite eller mycket av det trillar in på svenska konton. Eftersom staten håller i de flesta finansiella medlen idag så borde det per definition ligga på regeringen att investera de slantarna som finns tillgängliga på ett sätt så att landet Sverige får så mycket utländskt kapital in till sig.

  Och sedan skatta på de medlen (jag ogillar skatter, men eftersom kreativiteten för att finansiera samhället på annat sätt inte finns så får vi väl köra vidare med diktator verktyget skatter).

  Idag verkar mycket fokus läggas på att få andra länder att investera hos oss. Det leder bara till kapitalflykt. Vi betalar andra för att de investerar hos oss istället för att vi tjänar pengar på att hjälpa andra länder med vårat kapital. Hänger ni med hur jag tänker?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  denenvise