Därför kommer vi svenskar att hamna mer och mer på efterkälken… (aka det var bättre förr)

Många äldre brukar säga att det var bättre förr och trots att jag tillhör den yngre generationen (80-talist) så är jag beredd att hålla med dem. Under efterkrigstiden så var vi driftiga, vi ville saker och vi jobbade för att få dem. Sverige upplevde då också en enorm tillväxt utan dess like – idag hamnar vi längre och längre ner på alla jämförelse-listor såsom välstånd, hälsa, kunskap, entreprenörskap etc.

Tanken slog mig idag väldigt tydligt när jag läste tidningen och läste följande jämförelse mellan Sverige, Ryssland och USA – det handlade om att 1000 representativt utvalda personer fick sätta statuspoäng , från ett till fem, på hundra påståenden om livsstilsmakrörer, ägande, kunskaper och personliga egenskaper.

Det som var intressant att:

 •  Alternativet ”Äga ett företag” var med på topp tre både hos Ryssland och USA – det kvalade inte in ens på topp-10 bland svenskarna.
 • Ryssarna och amerikanerna fokuserade mycket på jobb och karriärs-relaterade saker medan vi svenskar prioriterade ”oss själva”.
 • Alternativet ”Vara duktig på sitt arbetet” var topp-3 hos alla.

Hade man tagit med kinserna så tror jag att de hade varit ännu mer utpräglade mot karrier, framgång och mer drivna. När ska vi svenskar inse att vi inte har tid att slappna av – vi är inte längre bäst och vi är redan omsprungna… Hur ska vi ens klara av och konkurrera om vi inte vill starta/äga företag?

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

Endast en kommentar till denna artikel:

 1. Fokuset borde vara på både och, dvs både fokus på att må bra och att åstadkomma värde för samhället. Inte att utesluta det ena mot det andra.

  Synd att Sverige verkar vara så risk averst. Rädd för att ta lite vatten över huvudet för att nå något större mål.

  Ibland kan man som sagt inte åstadkomma saker som en räddhare. Ibland är det bra att vara en liten räddhare. Man måste alltid balansera mellan vad som krävs och inte krävs.

  Ett litet tips är: Ibland är det kanske inte just nödvändigt att ens starta bolag. Vad som krävs för att utveckla Sverige finansiellt är att lära befolkningen hur de ska kontrollera utländskt kapital på ett sätt så att lite eller mycket av det trillar in på svenska konton. Eftersom staten håller i de flesta finansiella medlen idag så borde det per definition ligga på regeringen att investera de slantarna som finns tillgängliga på ett sätt så att landet Sverige får så mycket utländskt kapital in till sig.

  Och sedan skatta på de medlen (jag ogillar skatter, men eftersom kreativiteten för att finansiera samhället på annat sätt inte finns så får vi väl köra vidare med diktator verktyget skatter).

  Idag verkar mycket fokus läggas på att få andra länder att investera hos oss. Det leder bara till kapitalflykt. Vi betalar andra för att de investerar hos oss istället för att vi tjänar pengar på att hjälpa andra länder med vårat kapital. Hänger ni med hur jag tänker?

  Gravatar för användaren
  denenvise

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök