Delegera förhandlingen om lägre ränta med banken…

En utvärdering av tjänsten MittBolån som förhandlar med bankerna åt dig utan kostnad...

Delegera förhandlingen om lägre ränta med banken…
Reklam för MittBolån. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

Räntan är en ofta en av de största utgiftsposterna som ett hushåll. Även i dessa lågränte-tider lönar det sig därför att förhandla om den. Särskilt när man inte längre behöver göra förhandlingen själv. Det gör att man sparar både tid och pengar. Vet du med dig att du har den lägsta ränten du kan ha?

Jag har skrivit många artiklar på bloggen om vikten av att förhandla med banken samt goda tips och råd. Jag har till och med fått göra en intervju i Sveriges Radio på ämnet.

För ungefär två veckor sedan fick jag för mig att testa en av flera tjänster på nätet, som nu påstår sig göra den här förhandlingen åt en. Idén bakom tjänsten MittBolån (annonslänk) är att de tar dina uppgifter och sedan kontaktar de alla bankerna åt dig och tar in offerter. Tjänsten är helt kostnadsfri eftersom de får en provision av bankerna om du väljer att byta. Den här artikeln innehåller sponsrade länkar.

Eftersom jag bor i en hyresrätt insåg jag ganska snabbt begränsningen i att utvärdera den själv, därför bad jag ett par personer att agera Mystery Shoppers hos dem. Jag gillar nämligen inte rekommendera saker som jag inte har en egen erfarenhet av.

Kommentarer och recensioner från några av mina läsare

Så här var några av kommentarerna från mina vänner, bekanta och läsare:

Blev i förrgår uppringd av en trevlig kille som samlade in ytterligare uppgifter, visserligen till 75% uppgifter som jag redan lämnat. Jag blev idag uppringd av ”second line” och blev utifrån våra förutsättningar erbjuden 1,36% hos SBAB, inga krav på andra engagemang eller amortering. Det är 0,2% bättre än vi idag har hos Swedbank så erbjudandet känns lockande. Samtalet gav ett proffsigt intryck och jag fick mail direkt efter med offert och frågor kring kompletterande uppgifter. Johan

och

Mittbolån kunde inte göra något för mig för tillfället. Kanske kan de göra något om min bank vill ta bort min rabatt så småningom. De var nabba, öppna med vad de kunde erbjuda, ärliga och personliga. Carl

och

När jag gick in via deras hemsida så kunde jag inte ge dem rätt information som dom bad om, därför ringde jag och fick prata med en kille som hjälpte till att ta fram allt om huset vi köpt genom att göra sökningar. Med den informationen gick han ut med en sökning och återkom via telefon och vi hade ett bra samtal.

Den ränta han fick 1,74 är mycket mindre än det som vi i dag har, eftersom vi har låsta lån, fler olika med olika räntor, långt över 1,74. Vad jag gjorde med den infromationen var att jag ringde upp min bank och pratade med min bankkontakt och berättade att jag kommer troligen att byta bank ( vi har pratat tidigare och hon har inte varit villig att räkna på hur mycket vi skulle kunna vinna på att bryta lånen, hon har bara berättat hur mycket som dom skulle kosta). I nuläget sa jag att jag har fått 1,7 i ränta och som det ser ut kommer vi att byta bank, men bara bolånen. Annalena

och

Idag ringde de upp mig efter att de först ringt på min privata tel och jag missat samtalet, de mailade, jag mailade nytt nummer. Bra service med andra ord. De kunde inte erbjuda mig något bättre utan sa att jag hade bra lån som jag har. De sa att de hade föreslagit mig samma bank som jag redan har, på grund av de uppgifter jag lämnat. Monica

och slutligen:

Nu ringde de! Instämmer i övriga kommentarer, väldigt proffsig och ickesäljande. Om jag varit beredd att flytta existerande kapital o sparande, samt lånen till en annan bank trodde han de kunnat komma ner till 1,2%. Kunde typ matcha, eller komma ner till 1,3%, men då känner jag att de inte är värt att byta bank. 1,3% för flytt av enbart lånet.

Fick ett väldigt gott intryck av honom iaf. Ska få en kostnadsfri telefonvärdering av villan också, blir också en intressant övning. Tobias

Vad kan man förvänta sig?

De siffror som jag har fått från mina läsare stämmer väl överens med de siffror som jag själv har fått från MittBolån, som ser ut som följer:

Jämförelse av bankernas listräntor samt gratistjänsten MittBolåns genomsnittliga ränteerbjudande

Det visar att MittBolån ligger i snitt ca 0.3 % under bankernas snitträntor, vilket stämmer väl överens med min tumregel att man kan förhandla 0.25 – 0.50 % med banken. I dagsläget med så låga räntor skulle jag säga att 0.3 % på listräntan är helt okej – särskilt när du inte behöver anstränga dig mer än att fylla i ett formulär.

Slutsats: Prova! Det är gratis och du har bara att vinna!

Om jag ska sammanfatta min upplevelse utifrån ovan och det som jag har pratat med andra om, så skulle jag säga följande:

  • Tjänsten verkar fungera
  • Den är seriös, inga konstiga nischbanker erbjuds
  • De är servicevänliga, ringer upp snabbt och är proffsiga på telefon
  • De är tydliga med när de inte kan hjälpa till
  • De försöker inte värva till konstigheter (försäkringsavtal, extra tjänster etc)

Det var min upplevelse då jag ringde in och låtsades vara en kund med frågor. Till deras försvar bör man dock säga att skicka dit mina bekanta och läsare är ganska oschysst, eftersom jag vet att de flesta här har redan plockat denna lågt hängande frukten. Särskilt med tanke på kommentarer från mina vänner som:

Har lagt in mina uppgifter på mittbolan.se nu, får se vad de säger när de hör av sig. Har 1,37% i ränta nu, får se om de kan bräda det. Tobias

Inte helt schyssta förutsättningar. De enda som är värre är väl mina vänner med stora fastigheter med räntor under 1 %… Men å andra sidan är ju inte de heller den primära målgruppen för tjänsten. Min slutsats är således följande: Pröva!

Det kostar inget, det går ganska snabbt och kan de inte matcha erbjudandet så kan du i alla fall vara trygg med att du har bland de bästa erbjudande på marknaden. Du kan dessutom använda det som hävstång mot din befintliga bank såsom Annalena gjorde i exemplet ovan. Briljant.

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök