Den belgiske ambassadören i Kenya får mig att känna mig fånig
Sök:

Den belgiske ambassadören i Kenya får mig att känna mig fånig

En ny insikt jag fick om Better Globe trots att jag har jobbat med det i över 7 år...

Jag har köpt och investerat i träd via Better Globe sedan 2007 och i flera år även varit engagerad som säljare. Jag är även en av dem som har skrivit och dokumenterat mest om Better Globe, men när jag såg klippet med den belgiske ambassadören här ovan känder jag mig fånig – han hjälpte mig att se något jag inte sett förut. Trots min erfarenhet.

Nämligen att utifrån ett perspektiv så är Better Globes affärsmodell för att sälja sina träd väldigt likt crowdfunding. Jag har aldrig tänkt eller sett det utifrån det perspektivet – trots att jag är älskar crowdfunding och är en stor supporter av det. Jag har sponsrat otaliga projekt via Kickstarter, jag har kollat en hel del på det svenska projektet Tessin som vill crowdfunda fastighetsinvesteringar, Trustbuddy som jag har investerat en del pengar i sedan 2008 och det nyaste som jag fick tips om igår – Toborrow som ger korta lån till svenska aktiebolag.

Anledningen till att jag förmodligen inte sett crowdfunding-delen i Better Globe är att jag kopplat det mest till Kickstarter som är en ren förmedlare av projekt med människor. Där skulle man kunna argumentera att Better Globe inte är en riktigt ”crowdfunding”-företag eftersom de säljer träd för att finansiera jobbtillfällena de skapar, utlåningen av mikrolån, skolbyggnationerna och så vidare. Men de ger i allra högsta grad oss andra människor en möjlighet att engagera oss och köpa träd på den nivån som vi själva önskar. En verklig grundtanke i crowdfunding-konceptet. Vidare får man ju också avkastning på sina träd, uppemot 15 %, eftersom det är som vilken investering i skog som helst.

Hela intervjun finns transkriberad nedan:

Mrs. Wanjiru Ciira: What do you think about Better Globe Forestry?

Mr. Bart Ouvry: Their main quality is that they’re always keen to listen. They certainly bring technical knowledge, management knowledge. They bring capital and they’re always in a listening mood, to the problems of the local people and also, sometimes, the solutions which local people can bring them.

Mrs. Wanjiru Ciira: And what do you think of the plantations that you have visited?

Mr. Bart Ouvry: My most important observation may be that there was a very strong link with the local people, each time we had a meeting with the local people. This was not just a foreign project, bringing in technology and know-how from abroad – there is a real effort to be integrated with the local people.

Mrs. Wanjiru Ciira: From what you have seen of Better Globe Forestry and its’ leadership, what do you think about the integrity of Better Globe Forestry?

Mr. Bart Ouvry: BGF is not just a private undertaking, which looks for making profits. It also wants to improve livelihoods. They do that locally through their plantations, but they also want to have an impact globally. They want to have others getting the advantage of the experience of Better Globe Forestry here, in Kenya.

Mrs. Wanjiru Ciira: What do you think about BGF’s way of financing their plantations, by selling trees as long time investments to people worldwide?

Mr. Bart Ouvry: Financing of BGF is a formula which is very close to crowd-funding. It is not just one big investor or, for example, a country coming in with a big chunk of money. They really want to have as many stakeholders as possible. So everyone who invests into BGF, is not just someone bringing his money, he’s also a stakeholder in terms of commitments to sustainable development, committed to the environment, to the well-being of Kenyans and of Kenya.

Mrs. Wanjiru Ciira: What effect, do you think tree-planting will have on the economic-standing of the people of Kenya?

Mr. Bart Ouvry: Well, planting trees brings in jobs for the local people. And we know that, in the long term for the environment and for regular rains in Kenya, we absolutely need more of forest cover for the country. Over the last 100 years, the forest cover here has diminished tremendously. This process now has been stopped, but we need to invest in order to have more trees, in order to maintain the blessed climate which Kenya today has, with regular rains.

Mrs. Wanjiru Ciira: Thank you very much for your time. We’re happy that you’ve had time to talk to us.

Jag kan verkligen också understryka det också är min upplevelse från mina resor 2008 och 2012 att det är väldigt viktigt för Better Globe att jobba nära och tillsammans med människorna där nere.

Här kan du läsa mer om allt det som jag har skrivit om Better Globe.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan! Intressant om BGF! Har du bildat dig någon uppfattning om Toborrow? Bästa hälsningar Cecilia

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Cecilia Hasselström
  1. Vit pil

   Ja, jag har testat det lite. Verkar bara och seriöst, men vågar inte säga mer än så i dagsläget.

   Hälsningar,
   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.