Det där är bra! Det skulle man ha gjort för 10 år sedan...
Sök:

Det där är bra! Det skulle man ha gjort för 10 år sedan…

Better Globe betalar ut den årliga avkastning för 4:e året i rad...
Det där är bra! Det skulle man ha gjort för 10 år sedan…

En ganska vanlig reflektion som jag får är; ”Jättebra, men det där skulle jag ha gjort för 10 år sedan…”  som ofta hänger ihop med ”Hur vet du att det (X) kommer att fungera om 5 år?” och slutar med att man glömmer bort det viktigaste.

Just det här blev väldigt aktuellt för mig i helgen. I helgen var det nämligen dags för Better Globe att betala ut den årliga avkastningen för de träd som jag har investerat i sedan snart 7 år tillbaka. När jag gjorde investeringen i skog nere i Östafrika blev jag idiotförklarad av i princip alla jag känner. Jag har fått höra i princip alla invändningar och en av de vanligaste då var ”Du kommer bli lurad och inte se röken av några pengar om 5 år…”. Eller när erbjöd kompisar också hänga med på investeringen fick jag höra ”Jag vill vänta och se om du får någon avkastning.”

Saken är att idag har det gått mer än 6 år sedan då jag var nere i Afrika första gången 2008.  Jag gjorde min egen analys, min egen undersökning och jag fattade mitt eget beslut. Jag köpte mina första träd för mer än 7 år sedan och nu ger de avkastning – varje år. I helgen fick jag nämligen avkastning för alla träd som är 5 eller fler år gamla. För min räkning innebar det träd köpta 2007, 2008, 2009 och 2010 och det börjar bli en ansenlig summa som dyker upp så här i jultid eftersom avkastningen är hela 15 %/år.

Det märkliga är att samma personer idag – fem år senare – när avkastning har betalts ut flera gånger så säger de istället ”Det där skulle jag gjort för 5 år sedan.” Jag kan bli så frustrerad för min tanke då blir – ”Ja, men jag gav ju dig chansen och du tackade nej…”

Min poäng är inte så mycket att promota Better Globe, det gör jag rätt ofta i alla fall, utan min poäng i det här inlägget är en annan. Den är istället att vi många gånger tänker att det där skulle jag gjort förut, men vi missar helt att idag är dagen som vi om 10 år kommer titta tillbaka på och tänka ”Det där skulle jag gjort för 10 år sedan…”.

Istället för att tänka på det i december 2024, varför inte bara göra det idag? För tror du att dessa samma personer som tycker att de skulle köpt träd tillsammans med mig för 5 år sedan, åtminstone gör det idag, för att få sin avkastning om nästa 5 år? Nej, naturligtvis inte…

Det bästa tillfället att plantera ett träd var 20 år sedan. Det näst bästa tillfället är idag.Kinesiskt ordspråk

Så frågan är – vad kan du göra redan idag som du egentligen skulle gjort för 10 år sedan? :-)

Relaterade artiklar

Relaterade etiketter och ämnen

personligt

Kommentera

11 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  I ett ponzibedrägeri ges det inte någon favör att rekrytera nya deltagare, medan ett pyramidspel är helt beroende av att varje deltagare själv rekryterar nya deltagare till att börja med för att kunna täcka sin egen insats. I ett ponzibedrägeri är det endast de som har tur nog att hoppa av före kollapsen som kan bli vinnare, medan ett pyramidspel ger en säkrare ställning och högre intäkt till den som anslutit sig tidigt på bekostnad av de som tillkommit sist.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 2. Vit pil

  Nu är jag nyinköpt trädägare (dock för den mkt lilla summan 2000 pix med allt räknas osv). Såg Better Globe för flera år sedan, men vågade då inte riktigt köpa pga ovanstående anledningar samt allt tal om bluff. Har börjat läsa din blogg, och insåg att jag avstod från att köpa nu för att jag borde köpt för fem år sedan ;)

  Tänkte mig börja med denna mindre summa tills jag ser att det fungerar. Nu kan jag se det som att om det inte funkar som att det är välgörenhet. Funkar det är det ju skitbra. Håller alla tummar att det är jag som har rätt, och inte min pojkvän som skrattade åt min idé och är 100 % övertygad om att jag stoppar mina pengar i en redan riks man ficka som jag aldrig kommer få tillbaka…

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Sofia
  1. Vit pil

   Samtidigt går ju varje konsumtionskrona ner i rika mäns (och kvinnors) fickor också. Enda skillnaden är att konsumtion inte sällan ger dig en absolut garanterad värdeminskning medan investeringar (och spekulationer) ger dig en ärlig chans att motverka värdeminskning av varje krona. Om man gillar tanken på att få en garanterad värdeförlust….

   Sedan, när det kommer till risk. Riskfria liv existerar inte. Ju snabbare folk släpper den illusionen desto enklare kommer deras förhållande till pengar att bli. Allt liv måste röra sig (volatilitet är avgörande för existens), att då säga att man ska ta så lite risk som möjligt med sina pengar är rakt emot naturlagarna. Utan volatilitet, inget liv. Punkt. Vill man inte vara med i det spelet, då är man en levande anomali.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
  2. Vit pil

   Jo Mathias, men mitt uttryck är ju inte att jag är rädd för risk (äger fonder, aktier, och minilite skog i afrika numera). Dock tyckler jag det är rimligt att hoppas på att konceptet fungerar.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Sofia
 3. Vit pil

  Hej Jan. En fråga som inte handlar om detta inlägg.
  Det hade varit intressant att se i procent hur stor del av din inkomst som varit aktiv och blivit passiv genom åren. Vad du jobbar med etc. Förstår att man inte kan vara helt transparent med allt men det viktiga är att se resan tänker jag.

  Tack för en bra blogg
  Mats

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Mats Tellving
 4. Vit pil

  Hej, Jo jag har läst lite på din hemsida nu, inte utöfrligt från start till slut ännu. Och jag tackar för kunskaperna som du har förvärvat och ger mig chansen att kolla upp.
  En sak jag inte riktig har hittat är vad händer om allt kollapsar totalt? Då är det nog bara råvaror som behåller sitt värde tänker jag. Så på så sätt är din strategi väldigt bra. Vad gör de ultrarika i ett sånt fall kan man spekulera om? De har ju mycket pengar i det nutida systemet.
  En annan fråga som egentligen är det som får mig att tveka tills jag vet mer är om det blir en krasch som 2008. Då har man en viss del av portföljen i aktieindex etc. Skall man sälja de som går neråt då? En permanent portfolio är ju att ha iskalla nerver. Men samtidigt omdistrubituerar man ju med jämna mellanrum. Eller är tanken att man ska ha valt sådana som går dåligt under dessa tider, men inte konkar och sedan går upp igen efter kraschen är över? Det jag tänker är. Vad är agerande 1, 2, 3, 4 vid olika risksituationer som uppstår. T.ex. Rubeln är åt helvete nu, det kan ju hända med SEK med.
  Har ännu lite mer forskande att göra då jag är ny, detta är bara lite nuvarande funderingar.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Jonatan
  1. Vit pil

   Ja… Det är just därför det är viktigt att ha olika tillgångar. Jag tror att många ”rika” har en del försäkrat i reala tillgångar – det är ju det som hamstras i Ryssland nu. Jag själv brukar ju relatera till guld/silver som försäkring – jag har skrivit om det lite här Guld som försäkring.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.