Det första lilla stegets kraft

Ett fantastiskt videoklipp där en hemlös veteran får en total makeover

I Balansekonomi pratar jag (annonslänk) mycket om att vi behöver titta på oss själva utifrån ett holistiskt helhetsperspektiv. Det ena området i livet påverkar alltid det andra. I det här Youtube-klippet började en sådan förändringsprocess för en amerikansk f.d. hemlös genom att han fick lite omtanke, kärlek, nya kläder och en makeover.

Det i sin tur ledde till att han fick energi till att ta tag i sitt liv och göra även de resterande förändringarna, som att besöka ett AA-möte delta i ett bostadsprogram och allt annat. Det är som min kollega Charlie brukar säga – om man har en dålig dag, varför inte göra det bara till en dålig förmiddag? Eller bara en dålig timme? Eller ett dåligt andetag? Man kan alltid börja med att borsta tänderna, har man borstat tänderna då kan man lika gärna klä på sig. Har man klätt på sig så kan man äta frukost. Har man ändå kommit så långt, varför inte ta ett litet steg till?

Det finns även andra saker i klippet som är intressant. Det är bland annat vikten av varumärke – vår första reaktion när vi ser en annan person. Jag kan ju ärligt erkänna att jag hade förhållt mig på ett väldigt olika sätt till Jim i videon om jag hade sett honom på stan så som han såg ut i början av klippet i förhållande till hur han såg ut i slutet av klippet. Det spelar verkligen roll hur vi dyker upp för andra människor.

I Balansekonomi pratar vi om det här på en av våra temakvällar om varumärke och det är alltid lika roligt att se folk komma tillbaka veckan efter när det har gjort sina förändringar. Inte bara att deltagarna många gånger ser betydligt snyggare ut, det som ofta lyser mest är ett nytt självförtroende och en ny självjänsla – en ny attityd helt enkelt. Utifrån ett ekonomiskt perspektiv kan man ju många gånger fråga sig om det inte är mer lönsamt att en månad investera i sitt varumärke, att köpa nya kläder, att låta grooma sig eftersom den energi som man får utifrån det när man känner sig snygg, kan många gånger återinvesteras till många gånger högre avkastning. Eller vad tänker du?

Det andra som jag också tar med mig från klippet är hur mycket skillnad som vi faktiskt kan gör för andra människor, och om man bara hjälper till med ett första litet steg, så vet man aldrig vad det i sin tur kommer att leda till.

Trevlig söndag!
//jan

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök