Det går inte att förutsäga de bästa aktierna beroende på startvärdering
Sök:

Det går inte att förutsäga de bästa aktierna beroende på startvärdering

Det går inte att förutsäga de bästa aktierna beroende på startvärdering
Den här artikeln publicerades 2014-08-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Den heliga graalen för många aktiva investerare är att välja någon av de 25 aktier som under året kommer att bli de bästa. En sådan prestation år efter år skulle nämligen ge en årlig avkastning på över 80 % per år. Något som naturligtvis är omöjligt, men att hitta en eller två det borde ju gå?

Det här var en fråga som den amerikanska bloggaren MillenialInvest ställde sig och undersökte. Du har säkert hört talas om några av det förra årets 25 bästa företag. Det var företag som Facebook, Tesla och Netflix. Olika företag i olika branscher.

Vad han gjorde var att identifiera de bästa aktierna varje år, från och med 1963 och undersökte hur de såg ut i början av året. Det vill säga om man kunde hitta några likheter som man sedan skulle kunna använda för att hitta dem i förväg. Han undersökte deras värdering vid årets början (”billigare” aktier brukar vara bättre än ”dyra”), han jämförde p/e- och p/s-tal. Det intressanta som han fick fram var diagrammet som finns överst på sidan.

Grafen visar är en näst intill perfekt fördelning över hela skalan. Det vill säga att det fanns lika många vinnare bland de lägst som högst värderade företagen. Samma sak var det tydligen när man tittade på momentum eller andra kvalitetsegenskaper. Det finns alltså inget sätt att på ett konsekvent sätt bedöma det kommande årets vinnare baserat på värdering, nyckeltal eller andra faktorer.

Jag vet att en vanlig psykologisk fälla är det som brukar kallas för ”confirmation bias”. Det vill säga att man letar efter bevis som stärker ens tes. Min tes är nämligen att du kan inte förutsäga en utveckling på kort sikt (<1 år) eftersom börsen är alldeles för slumpmässig. Det är först när man tittar över flera år som man kan börja få oddsen på sin sida. Warren Buffett lär ha sagt samma sak så här:

Det enda värdet av att förutspå en akties utveckling på kort sikt är att öka spådamers status i samhället. Kortsiktiga marknadsprognoser borde låsas in utom räckhåll för såväl barn som vuxna. Warrent Buffet

Jag har skrivit mycket mer om dessa sannolikheter i artikeln: ”Undvik singla slant och tjäna mer pengar än proffsen” och det syns tydligt i nedanstående graf:

market-returns_chart-630x462

På korta perioder är börsen i det närmaste slumpmässig och den går inte att förutsäga. Ju längre tidsperiod, desto större sannolikhet för att en positiv avkastning. Tyvärr betyder inte det här att vi investerare kommer att sluta jaga den heliga graalen – något som tyvärr oftare kommer att sluta i sargade portföljer än överavkastningar.

Relaterade inlägg


Den här artikeln publicerades 2014-08-12 klockan 07:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.