Diskussion på finanskvinnans blogg... :)
Sök:

Diskussion på finanskvinnans blogg… :)

Kunde inte låta bli att provocera finanskvinnan lite på hennes blogg efter hennes inlägg om hänvisning till en artikel om snåla miljardärer. Men eftersom det är mitt sätt att visa uppskattning så tyckte jag att det var motiverat. Det ledde till en intressant diskussion på hennes blogg – så intressant att jag tycker att den är värd att återpostas här:

Hennes initiala inlägg:

E24 skriver om några andra som gärna cyklar och undviker onödiga utgifter, bland andra Ingvar Kamprad och Warren Buffet. Här kan man läsa artikeln.

Min första kommentar:

Jag förstår inte riktigt det här konceptet med att snåla sig rik.

När det gäller Ingvar Kamprad och Warren Buffett så har jag full respekt för dessa två herrar – och man måste respektera att deras strategier har fungerat alldeles utmärkt för dem.

Men jag tror att det finns många andra förebilder som hade kunnat göra samma sak som de flera gånger om på hälften av tiden.

Men återigen – det beror helt och hållet på den egna ambitionen.

Hennes svar:

Madwax: Jag tror det är dumt att kritisera några av världens rikaste personer för deras strategier.

Men du får försöka matcha dem och återkomma, då är det du som får lära oss snåljåpar hur man snabbast och bäst blir rik.

Faktum är att jag i egenskap av snåljåp och sparare/börsplacerare utmanar dig som blivande investerare i fastigheter och annat.

Den av oss vars tillgångar är värda mest i slutet av nästa år vinner äran. Så får vi en gång för alla se om det lönar sig att ta lån och kanske lite risk för att investera, eller att snåla och spara mer ”normalt” som jag gör när man är två relativa nybörjare som vi.

Jag är nyfiken på hur det kommer gå för dig, tycker du verkar ha bra motivation och energi.

Vad säger du?

Detta är ju något man inte bara kunde lämna öppet och då svarade jag med nedanstående:

Hej Finanskvinnan… :)

Först och främst – jag kritiserar inte dessa två herrar. Som jag skrev i min första kommentar – jag har all respekt för dem. Jag har dessutom läst många av böckerna kring Buffett då han aldrig skrivit något själv än sina årliga rapporter. Jag har dessutom läst de flesta ”klassiska” böckerna om långsiktigt investerande.

Jag har INGA som helst tvivel att det är strategier som fungerar. Vad jag däremot påstår är att det finns andra strategier som fungerar minst lika bra. Den stora skillnaden om du t.ex. tittar på Buffett och Trump som båda anses vara stora affärsmän är att jag tror att Trump hade kunnat göra samma resa flera gånger om – dvs gå från 0 till flera miljoner på kortare tid än vad Buffett kan göra det.

Om jag tar min egen situation så vet jag att jag kommer att vara mångmiljonär senast när jag är 55 – jag lägger undan ett basbelopp per år i pensionsförsäkring. Med ränta på ränta så är det bara att räkna. Vad jag däremot inte vill göra är att leva i ett liv i ”snålhet” tills jag är 55.

Därför tror jag mycket mer på investerande såsom de ”rika” gör. Jag har haft turen att få några rika som mentorer och de tänker annorlunda än vad vi gör. Den stora skillnaden är att de använder andra personers pengar som hävstänger för sina egna investeringar.

T.ex. jag har sparat i 5 år och lyckats med diverse placeringar få ihop ett kapital på närmare 400.000 SEK. Problemet är att jag tycker det går för långsamt och att det är alldeles för osäkert – jag är helt ute ur börsen för jag gillar inte att företags värde baseras på vad någon tycker eller säger snarare än fundamentala värde. Jag har även hållt på med TA för att försöka utnyttja dessa faktorer men det är för mig nästan som lotteri… Kolla bara Ericsson…

För några månader sedan var det för mig ”omöjligt” att få kapital att växa snabbare än med några procent om året – jag var sjukt nöjd när jag snittade 10% om året. Idag har jag placeringar på gång som ger mig 60-300% avkastningar på 1-3 års sikt – som dessutom är till lägre risk. Därför antar jag gärna din utmaning – men jag vill gärna ha den på lite längre perspektiv – (tänk att den meningen skulle komma från mig) :)

På min blogg ser du min strategi och mina mål… jag ska gå från min lite dryga halva miljon idag till iaf MINST 10 miljoner om fyra år (när jag fyller 30) så att jag sedan kan omvandla det till passiva inkomster t.ex. fastigheter som kan ge mig och min familj en stabil avkastning i alla år framåt.

Dessutom är det svårt att värdera tillgångar i t.ex. onoterade företag etc.

Jag vill slutligen återigen understryka – jag dömer inte. Var och en måste hitta den strategi som passar en själv, med din ambition så är jag säker på att vi båda om några år kommer leva väldigt goda liv – om än att vi har tagit oss dit på olika sätt.

(sedan finns det andra som går helt andra vägar – t.ex. min bror som tjänar 100k i månaden på poker (skattefritt dessutom) och han spöar både dig och mig med hästlängder…tyvärr… :D)

Jag uppskattar våra diskussioner… snart får du hälsa på hos mig… ;)

Många hälsningar,
//madwax

Sveriges största blogg om privatekonomi

PS. Du är välkommen att göra dina egna analyser på t.ex. ElitePark-projektet i Turkiet. jag har lånat till insatsen och räknar med en avkastning på 400% på eget kapital… Det är inte omöjligt att göra med en aktie eller fond men iaf väldigt svårt. DS.

Ett par minuter senare kunde jag inte släppa det och gå och lägga mig som jag borde utan då postade jag även följande kommentar:

Sören… jag skulle ju lägga mig, men kan inte sluta skriva… ”Problemet” med sparare är att ränderna inte går ut – därför är ofta de som ”sparat” ihop sin förmögenhet snåla även efter att de har blivit ”rika”.

Vad är det då för vits med att ha mycket pengar om man inte använder dem för att göra gott för sig själv, sin omgivning och andra?

För mig är inte pengar på hög ett självändamål – pengar för mig är en resurs, ett verktyg. Innan jag själv fick den synen så var jag oerhört ”rädd” för att förlora mina hårt sparade pengar…

Idag är jag inte rädd för att förlora dem eftersom jag känner den inre tryggheten att jag vet att eftersom min process stämmer så är det bara en tidsfråga innan de kommer tillbaka. Däri ligger den största skillnaden, iaf för mig, mellan att vara sparare eller investerare.

Nu är det verkligen godnatt… :)

Relaterade etiketter och ämnen

avkastning, Mina mål, pensionssparande, personligt, Warren Buffet

Kommentera

4 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan, jag vet inte om du läser kommentarer på sådana här gamla inlägg men jag chanser och kommenterar ändå för inlägget är av den art att det kan vara kul att kolla vad som hände sen.

  Hur blev avkastningen på Elite-investeringen? 400 % låter mycket men det blev kanske ännu mer? Jag hittar ingen info om det här på bloggen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aktiepappa
 2. Vit pil

  Anonym: absolut… de investeringar som är mest aktuella är de som du hittar under kategorin Investeringar. Det är investeringar som jag själv har gått in i och som även andra kan delta i om de finner att det är lämpligt för deras situation.

  Vad syftar du på när du menar mitt cashflow just nu?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 3. Vit pil

  En viktig aspekt är ju också resultat dvs att man uppnår det man snackar om….

  Kan du inte berätta lite om ditt cash-flow just nu? vilka investerinar har du just nu?
  osv..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.