Distinktion, ansvar och omständigheter...
Sök:

Distinktion, ansvar och omständigheter…

Jag har med stor spänning följt diskussionen i mitt förra inlägg, med min något provocerande rubrik om sparsamt leverne, delvis som en utmaning för mig själv och delvis för att se vilken reaktion ett sådant inlägg får. För mig låg/ligger utmaningen i att jag har hittills i livet utvecklat ett ”winning-formula” som går ut på att jag presterar och är populär hos människor. Det är något som är min drivkraft, när människor inte har tyckt om mig har jag tagit det väldigt personligt. Till och med i Gustavs fall var min initiala reaktion att jag blev ledsen. I längden förstår jag att detta inte är ett beteende som håller, jag måste kunna ta kritik, jag måste kunna vara rak och jag måste kunna ta ignorera att folk tycker saker om mig om det för mig mot ett högre mål.

Det är detta som leder mig in på det här med distinktioner och definitioner. Där finns en hel mängd ord som vi alla har helt olika relation till, vilket leder som i fallet med vissa i min umgängeskrets och min familj, kan leda till problem, eftersom man tänker på olika saker och har olika känslor associerade med dem. Ta följande ord – vad har du för relation till dem?

ansvar, plikt, jobb, omständighet, ursäkt, mlm, investering, risk, ledarskap,

För mig är ansvar absolut starkast och mest positivt. Jag tycker att ta ansvar för sitt eget liv är det viktigaste man kan göra. Jag menar att för att leva ett liv fullt ut så måste man våga ta ansvar för sig själv, för andra och för sin omvärld. Det handlar om att vad som än händer i mitt liv så är det ett resultat av mina handlingar och aktioner. Det finns inga omständigheter (läs: ursäkter) som påverkar mig och mitt liv. Det är upp till mig att välja och fatta de beslut jag vill ska styra mitt liv.

Definierar jag ansvar på denna nivån så är det väldigt svårt för mig att prata med människor som inte tar ansvar eller ens definierar ansvar så. För det är inget som kommer naturligt – naturligt för oss är att följa och om det går rätt/fel att hänvisa till någon annan.

Ett exempel:

Jag tycker skatten är för högdetta är något jag hör väldigt ofta, särskilt i ekonomisammanhang. Här kan jag antingen välja att vara ett ”offer” för någon politiker som har valt skatten, det är ju inget jag kan påverka. ELLER så kan jag göra valet och ta ansvar för mitt liv och då får jag en mängd alternativ; Jag kan flytta till ett annat land, jag kan försöka påverka politikerna, jag kan rösta annorlunda i nästa val eller göra något annat av 1.000 möjligheter.

Jag såg en filmsnutt för ett tag sedan med den amerikanske indianhövdingen (tillika professor mm) Oren Lyon som pratade om att idagsläget vet alla sina rättigheter, som till och med i USA har formulerats i ”Bill of Rights” men få är medvetna om sina skyldigheter och sitt ansvar. Han skojade till och med om att man skulle döpt om den till ”Bill of Responsibilities”.

Allting handlar alltså om attityden till situationen – antingen låter jag omständigheten styra eller så tar jag ansvar och gör något åt saken – ELLER så gör jag ett medvetet val om att jag betalar skatten så som den är. Skillnaden, iallafall för mig, blir då att det blir lättare att acceptera samtidigt som jag hela tiden har mängder av möjligheter att välja mellan.

Nedan följer några av de insikter jag har dragit de senaste åren.

Nivån av framgång i livet är i direkt proportion till mängden ansvar man tar.

Det går inte skapa omständigheter (ursäkter) eller resultat samtidigt.

Det finns inga omständigheter jag inte kan påverka om jag väljer att göra det.

Min poäng är alltså tvåfaldigt – man måste ta ansvar för allt som händer i sitt liv och inte skylla på någon annan än sig själv. Om du samtidigt har den definitionen och distinktionen av ansvar så blir det svårt att prata om de begreppen med någon annan som inte har det – OCH som i hög grad låter sitt liv styras av omständigheter. Rätta mig gärna om jag har fel…

Relaterade etiketter och ämnen

mlm, nätverksmarknadsföring

Kommentera

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Mathias>Tror du missuppfattade mig lite. Syftet med inlägget var just att ge konstruktiv kritik inte att kasta skit på någondera parter. Att vara kritisk till sina investeringar är av yppersta vikt för tt just lyckas i det långa loppet. I unga år är man just ivrig, hundrig blåögd osv. Då är det lätt att man blir allt för entusiatisk och skall tala om för andra hur man bör göra de bästa affärerna. Jag upplever att Madwax just är i detta läge och det vore utvecklande om han själv angav ett mer kritiskt förhållningssätt.

  Ang. Gustav så är han ganska snurrig i många fall då han inte ägnar kraften åt rätt hål. Men uppenbart har poänger när det gäller just Better Globe. Vi som var med på 80-talet vet hur det då växte fram mängder av sådana erbjudanden då. Det vore då bra om Madwax just kommenterade detta istället för att skriva om just Gustav och hans leverne.

  Ang. mina egna investeringar så känner jag mig ganska bekväm (det gör man oftast när man är 50+) jag har såväl hyresfastigheter, långsiktig aktieportfölj på ett par miljoner, samt ett delägande i onoterat företag som jag själv var med om att starta (idag mest passiv) sedan dryga 20 år tillbaka. idag lever jag av investeringar inte för. Jag har mnga vänner som främst 80-talet men säkert även idag slängde bort sina pengar på projekt såsom fastigheter i Turkiet (på 80-talet sydeuropa istället). Sverige har ett mycket bra invsteringsklimat av skälet att man framförallt vet vad man äger pga statsapparaten samt en poltisk stabilitet.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Berra
 2. Vit pil

  Berra, brukar du aldrig granska de investeringar du gör? Bara undrar med tanke på ditt inlägg..

  När jag investerar så brukar jag alltid göra mina egna undersökningar (detaljerade och genomtänkta). Oavsett vad andra säger om investeringen (goda ord eller onda). Varför? För jag gillar fakta. Fakta kan du inte begära att få från folk som rekommenderar en investering. Det är ju bortom all rimlig intelligens.

  Jag har inget emot Madwax och jag vet inte hur han eventuellt ersätts för Better Globe, men oavsett, du är den som är ultimat ansvarig för dina pengar samt var du investerar dina pengar.

  Jag tycker att ditt inlägg visar på att du har mycket kvar att lära på investerings fronten fortfarande. Du borde inte investera (ifall du har gjort detta). Det är för ditt eget bästa.

  Gör din egen undersökning så slipper du anklaga andra i slutänden. Blir alla parter mycket glada och nöjda av.

  Jag kan nämna att jag förlorade 40.000 riktiga kronor på forex handel en gång (30 minuter tog det). Betyder det nu att jag ska stämma bolaget som bidrog med forex servicen för bedrägeri och kriminellt beteende? Bara tanken är ju galen. Det är mitt egna fel att jag tradade fel, att jag inte kontrollerade inhoppet på valuta marknaden samt att jag inte såg till att kontrollera hur mycket jag logiskt sätt hade råd att gå in med på varje given ”trade”.

  Jag går inte runt och pekar pinne på folk, så som du och Gustav gör. Har ni inget vettigare att syssla med om dagarna än att gå efter folk för misstag ni själva eller andra har gjort?

  Väx upp, hur ska annars folk kunna ta er på fullt allvar? Kom med konstruktiv kritik istället, Berra. Likadant gäller Gustav.

  Hur kan Madwax och samtliga som nu sitter med pengar låsta i Turkiet fastigheter få tillbaka åtminstone sin grundinsats? Det är en fråga som är värd mer än alla påhopp och Gud vet vad.

  Gustav, du verkar ju vara en herre med hjärnkapacitet och analytiskt sinne. Kreativt sinne också för den delen. Varför inte slå dig ihop med Madwax och Company och hitta en lösning på problemet? Begär gärna en procentuell ersättning för din lösning också så utnyttjas du inte heller.

  Vore inte det en bättre och gynnsammare lösning för alla parter?

  Så, nu har jag givit ett förslag på medling. Upp till er nu hur ni vill ha det.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 3. Vit pil

  Jag håller med om ansvars begreppet. Vad jag tycker har skett på senaste tiden är att ”stämningslystnaden” som innan varit ett amerikanskt fenomen nu verkar slå sin rot i Europa med råge. Bara en vag observation från en lekman.

  Du ser detta ske på många svenska bloggar och forum idag. Det är rena lynchstämningen så fort en ny produkt/service etc kommer ut. Innan man verifierar om det är lurendrejeri eller ej så har man gjort sin dom på väldigt lösa grunder och också, väldigt ofta, på vädligt ogenomtänkta sätt som saboterar en massa entreprenörers liv redan innan de ens kunnat bidra till samhället. Innan de ens fått bevisa sig. De tar tid att bevisa kommersiella koncept bör jag nämna för de som inte är insatta i hur man skapar bolag. De tar även tid att bevisa investerings koncept, för investeringskoncept baserar sig mycket ofta på att investera i bolagsmässiga strukturer och/eller fastigheter.

  Jag läste en artikel nyligen (har för mig det var i DI) som skrev att statistiken för nystartade bolag nu fallit (färre skapar bolag idag). Som jag ser det är det ganska naturligt att intresset att starta bolag faller i dagens Sverige. Vem vill riskera att dömmas ut som bedragare och kriminell bara för att man vill förbättra samhället och bidra med något gott? Även om idén kanske först anses lite ”uppe i det blå” (hur många idéer började inte som en ”koko” idé egentligen? Be mig rabbla upp några bolag som startades med korkade idéer så ska jag ge er en hel lista på galna idéer/bolag som nu dominerar olika industrier. Fortfarande efter i många fall 100 år på marknaden).

  När det blir ont om jobb (eftersom bolag försvinner och färre startas upp), då blir det ånyo gnäll. Men varför gnälla när det är så folk uppenbarligen vill ha det? Folk gör ju allt för att skjuta ner varenda kotte som inte tänker likadant som majoriteten. Nya idéer föds ur nytänkande (news flash). Nytänkande kan inte på några som helst vilkor vara vad majoriteten tänker. Det är ett paradoxalt påstående.

  Så, folket måste bestämma sig:

  Ska vi skjuta ner folk som är annorlunda innan de fått bevisa sig? Med resultatet att färre jobb kommer existera och livskvaliteten i landet vi lever i kommer minska.

  eller…

  Ska vi låta de här ”koko” entreprenörerna med de där nya idéerna få en chans att bevisa sina koncept så att vi alla kan gynnas i längden? Där gynnande ligger i bättre kvalitetsprodukter/kvalitets service och fler jobb åt alla.

  Hur vill folket ha det? Ni måste välja för det är entreprenörerna som förbättrar era liv, inte tvärtom. Utan entreprenörerna hade ni fått bära in vatten med hinkar, använda öppen brasa i vardagsrummet och leka med kottar som nöje. Högst troligen hade ni inte ens haft moderna hem att leva i. Snarare ett vindskydd i skogen.

  ”Bit inte handen som föder er”. Ge hellre konstruktiv kritik som förbättrar entreprenörens tänkande istället. Då gynnas alla och ingen behöver känna sig som en usel människa. Vem vinner på att sänka andra människors förtroende för sig själva? Sänker du den andres självförtroende så blir det ju du själv som får göra allt. Tycker du det är en smart lösning så antar jag att du får köra på och finna ut hur dum idéen var i slutänden.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 4. Vit pil

  Du kanske skulle kunna möta sakfrågorna om ex. Better Globe och dess minst sagt tvivelaktiga bakgrundsgestalter som bloggaren Sparsamt leverne gjort förhållandevis mycket reseasrch runt istället för att diskutera om etik, moral osv….

  Mycket av det du skriver är mycket intressant men samtidigt så stör jag mig ganska på på den utpräglade reklam utan kritiskt förhållningssätt du gör för olika investeringar. Mest trovärdigt är individer som har självdistans och som klarar av att på ett konstruktivt sätt kritiskt granska sina egna investeringar. Hos dig saknar jag denna kritiska granskning och istället mångt och mycket reklam eller ohejdad optimism ang. ex. bygginvesteringar i Turkiet. Vilket med facit i hand visar att du faktiskt hade ganska dålig insikt om.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Berra

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.