Ditt jobb är grunden till din förmögenhet

Några tankar om sparande i förhållande till vårt dagliga jobb

För de flesta av oss som inte föddes med ett stort arv eller en stor förmögenhet är vägen till privatekonomisk framgång mer eller mindre vårt jobb och vår karriär. En vanlig fråga är just hur kan jag ersätta jobbet (eller pensionen) med en pengamaskin.

Jag tror personligen starkt att kombinationen av ett kontinuerligt sparande av de pengar som kommer in varje månad i form av lön och en pengaportfölj kan lägga grunden för en god finansiell framtid. Jag tror att det är dock viktigt att understryka och komma ihåg att grunden till den här framtiden läggs av de pengar vi tjänar på månatlig basis. Om du sparar tillräckligt mycket från de löner som du får så kan man på längre sikt tjäna mer pengar i form av avkastning än som lön. Men om du först inte lägger fokus på det månatliga sparandet så kommer du inte heller kunna skörda de frukter som en pengamaskin kan ge.

En av anledningarna till den här artikeln är att jag har träffat alltför många människor som har tjänat dåligt, inte sparat någonting och nu med t.ex. ett par år kvar till pension tänker att en pengamaskin kommer att lösa problemet. Tyvärr är det inte så. Det är också det här hoppet som gör att människor gör dumma saker med sina pengar och blir lurade, för har man inte sparat och har ett startkapital då behöver man hög avkastning och det är ofta där bluffarna finns. Det är väldigt, väldigt, väldigt sällsynt att någon har gjort sig en stor förmögenhet på bara investerande.

Egentligen tycker jag att det här är ett resonemang som inte borde behöva föras eftersom det för mig handlar om sunt förnuft. Låt oss ta ditt eget yrke som exempel; säg att jag skulle komma – utan någon som helst erfarenhet, bakgrund, utbildning, färdigheter eller talang – skulle jag vara bättre än dig på ditt jobb?

Självklart inte! Ändå så räcker det att gå in på Facebook eller googla lite för att se annonser där du som amatör och nybörjare – utan erfarenhet, träning, färdigheter, bakgrund eller talang – ska tävla med proffsen som varje dag äter och andas investeringar till frukost. Dessutom säger ofta annonserna att du kommer slå dem med hästlängder – på din fritid, dessutom…

Det tråkiga är att de flesta amatörinvesterare misslyckas och förlorar ofta hela eller stora delar av sina besparingar över tid. Det kan gå bra ett tid, ofta i tider av börsuppgång, men över tid där det går både upp och ner så ligger de flesta på minus. Vissa till och med (inkl. jag själv) lurar sig själva genom att ständigt sätta in nya pengar från arbetet för att täcka förlusterna.

Jag personligen får alltid röda varningsflaggor när jag hör personer som ska förlita sig på sin pengaportfölj som den enda källan till t.ex. pension, eller folk som tar tid från sitt vanliga arbete för att sköta sina investeringar eller än värre folk som ska sluta sina jobb för att bli investerare eller day-traders på heltid. Oddsen är helt enkelt på fel sida och den absoluta majoriteten misslyckas. Tyvärr.

Det är superviktigt att investera!

Betyder det här att man inte ska spara eller investera? Absolut inte! Tvärtom.

Ett klokt sparande kan nämligen multiplicera och skapa en hävstång på ditt vanliga jobb. Det kan verkligen göra så mycket för dig att det vore hemskt om du missade den möjligheten. Jag påstår att det till och med i dagsläget är ett måste om du inte råkar vara född 40-talist.

Jag tror nämligen att pensionssystemet t.ex. för mig som är tidig 80-talist inte kommer att fungera när jag ska gå i pension. Det är ingen svår matte, vi lever längre, sjukvården blir bättre och dyrare och vi föder färre barn och vi har en ökande arbetslöshet. Det tillsammans gör att pengarna kommer inte att räcka – redan nu sänker man pensionerna.

Jag tror att om man tittar på det utifrån ett ”sunt-förnuft”-perspektiv så kan investeringar:

  • Säkerställa en finansiellt god ålderdom
  • Öka upplevelsen av rikedom innan dess i form av t.ex. bättre boende, semestrar, fritid eller annat som är lyx för dig.
  • Lämna ett arv till dina barn

Det går inte att investera sig till Bill Gates nivå och bli superrik. De flesta som försöker det misslyckas tyvärr. Därför tycker jag inte att man ska ta stora risker och hoppas på att fördubbla sitt kapital. Däremot tycker jag att man ska sätta upp en plan som framförallt:

  • Säkerställer och ökar värdet på det som du har tjänat på ditt jobb
  • Är så pass enkelt att du både förstår det och behåller det över tid.

Det vill säga gör det enkelt. Om du gör det enkelt så kan du fokusera på att tjäna de initiala pengarna på ditt jobb och i din karriär.

Ditt jobb och ditt beteende är grunden för framgång

Om man t.ex. läser på Aftonbladet så går det inte en vecka utan att där är, enligt mig, dumma spartips såsom – så sparar du 100 000 kr på lunchlådan eller på att dricka en kopp mindre kaffe om dagen under 10 år och så vidare. Jag tror snarare att man behöver titta på det som verkligen gör skillnade i ens ekonomi.

Eftersom de flesta av oss bara har en enda källa till inkomst – våra jobb, så är det där man behöver titta. Jag själv satsar hellre på att löneförhandla bra – alternativt byta jobb – än att försöka spara en kopp kaffe om dagen. En löneförhandling har nämligen en så mycket större påverkan på din lön och ekonomiska situation. Särskilt om man kan kombinera det med ett fördelaktigt beteende.

I vissa fall så vet jag att det är oerhört svårt att förhandla sin lön, men beroende på vilka mål man har i livet så kan det verkligen vara värt att överväga att byta jobb. Säg att man jobbar på ett jobb och har 25 000 kr i lön före skatt. Efter jämkning så bör det ge en nettolön på ca 18 000 kr. Säg att man sparar 10 % enligt mina artiklar om babylonierna, räknar med en årlig avkastning om 8 % enligt RikaTillsammans-portföljen så ger det på 20 år ca 1 000 000 kr.

Om man istället höjde sin lön med 5 % till 26 250 kr per månad och sparade dessa extra 900 kr efter skatt, så blir det under samma period ca 1 500 000 kr. De där 900 kr gör nästan en halv miljon extra. Kan man dessutom höja sitt sparande med säg 3 % om året så blir det ytterligare ett par hundra tusen och så vidare.

Jobbet är dessutom en stor del av hur rika vi känner oss

Jag påstår dessutom att eftersom de flesta av oss nästan lägger mer av vår vakna tid på jobbet än på vår familj. Det gör att hur vi upplever vårt jobb också avspeglar sig i en stor del hur mycket rikedom vi upplever i livet. Jag tror därför att för ett välmående i livet så behöver man också ett välmående på jobbet och att man gör något som man trivs med, tycker är meningsfullt och ger en rimlig nivå av utmaning och ersättning.

Därför tror jag att det är viktigt att ställa frågan till sig själv var är det som jag tycker är roligt? Jobbar jag med min passion eller har jag ett jobb för bara jobbets skull? Är jag kvar för att jag inte vågar byta eller att jag är osäker på vad som finns där ute om jag skulle säga upp mig? Vad är det som får mitt hjärta att brinna? Vad är det som krävs för att jag ska tycka att mitt jobb bidrar med rikedom till mitt liv?

Lönen och andra aspekter på lönen

Jag tycker att lönen är viktig – särskilt eftersom den enligt ovan är grunden för pengamaskinen – samtidigt så behöver man också sätta den i balans med andra faktorer. En faktor som för mig är viktigare än lönen är t.ex. det som brukar kallas för ROWE på engelska – Results Only Working Environment. Jag vill kunna bestämma över min egen tid och mina egna arbetsuppgifter under förutsättning att jag levererar det som jag ska leverera.

En annan faktor som är viktig för mig är att slippa vardagsresorna/pendling. När vi vid ett tillfälle tittade på hus i Ystad istället för i Malmö (ca 45 minuter med bil) så konstaderade vi att det är 1.5 timme i bilen om dagen, på en arbetsvecka så är det 8 timmar som motsvarar en hel arbetsdag av oproduktiv tid. Det är 8 timmar som man skulle kunna blogga på, engagera sig i välgörenhet eller något annat.

Det här kan man alltså använda för att motivera en ”lägre” lön,under förutsättning att man kan använda den friheten och tiden till att skapa någon annan sidoinkomst som kompenserar bortfallet.

Jämför din lön med andras

Jag kommer inom kort att skriva en artikel med tips om löneförhandling. Det första steget är dock att jämföra sin egen lön med andras för att få en grundläggande uppfattning om var man ligger. Två av de bästa ställena i Sverige påstår jag är:

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök