Ditt språk skapar den värld du lever i…

Språket som vi använder är en direkt reflektion av hur vi tänker och skapar därmed världen vi går runt och lever i. Det är egentligen inget konstigt eftersom språket speglar det vi tänker, det vi tänker är i sin tur varianter av vår inre värld och det som gör hur vi upplever vår situation och vårt liv.

Bara genom att be om feedback på vilket språk du använder, eller börja bli uppmärksam på ord och formuleringar kan du hjälpa dig själv att lösa och rucka på många problem. Nedan följer några vanliga ord som du kan vara uppmärksam på och börja träna och byta ut:

  • SVÅRT, JOBBIGT, ANSTRÄNGANDE etc – dessa ord kan du med fördel byta ut mot ordet OVANT. Det är inte svårt, det är bara ovant. Genom att göra detta antyder du, både medvetet och omedvetet att det bara är något som är nytt och ovant för dig att göra och hindret med att sätta igång med det blir mindre.
  • MEN – kan bytas ut mot ett OCH. Ordet ”men” är ett ord som är ”förminskande”, det vill säga att det förminskar allt som kommer dessförinnan – jag tycker om dig, men ….
  • MÅSTE, SKALL, BÖR – kan bytas ut mot VILL, KAN, VÄLJER ATT. Genom att använda dessa andra ord skapar du en valmöjlighet och kommer tillbaka till att vi faktiskt väljer allt i vårt liv, och därmed har vi även möjlighet att välja bort och göra andra val. Det finns väldigt få måsten i våra liv egentligen.
  • MAN kan bytas ut mot JAG. Genom att prata associerat flyttar du ansvaret från någon generell ”man” till dig själv och får återigen makten och valmöjligheten att förändra det du vill.

Det är bara att pröva – ta dig an som bonusläxa att under en dag verkligen tänka efter vilka ord du använder och vad som blir möjligt genom att använda de andra?

Få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt

Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt (till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.

Dubbelkolla att din e-postadress ovan är rätt, det blir så tråkigt om den blir fel. 🙂

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök