Ditt språk skapar den värld du lever i…
Sök:

Ditt språk skapar den värld du lever i…

Den här artikeln publicerades 2009-11-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Språket som vi använder är en direkt reflektion av hur vi tänker och skapar därmed världen vi går runt och lever i. Det är egentligen inget konstigt eftersom språket speglar det vi tänker, det vi tänker är i sin tur varianter av vår inre värld och det som gör hur vi upplever vår situation och vårt liv.

Bara genom att be om feedback på vilket språk du använder, eller börja bli uppmärksam på ord och formuleringar kan du hjälpa dig själv att lösa och rucka på många problem. Nedan följer några vanliga ord som du kan vara uppmärksam på och börja träna och byta ut:

  • SVÅRT, JOBBIGT, ANSTRÄNGANDE etc – dessa ord kan du med fördel byta ut mot ordet OVANT. Det är inte svårt, det är bara ovant. Genom att göra detta antyder du, både medvetet och omedvetet att det bara är något som är nytt och ovant för dig att göra och hindret med att sätta igång med det blir mindre.
  • MEN – kan bytas ut mot ett OCH. Ordet ”men” är ett ord som är ”förminskande”, det vill säga att det förminskar allt som kommer dessförinnan – jag tycker om dig, men ….
  • MÅSTE, SKALL, BÖR – kan bytas ut mot VILL, KAN, VÄLJER ATT. Genom att använda dessa andra ord skapar du en valmöjlighet och kommer tillbaka till att vi faktiskt väljer allt i vårt liv, och därmed har vi även möjlighet att välja bort och göra andra val. Det finns väldigt få måsten i våra liv egentligen.
  • MAN kan bytas ut mot JAG. Genom att prata associerat flyttar du ansvaret från någon generell ”man” till dig själv och får återigen makten och valmöjligheten att förändra det du vill.

Det är bara att pröva – ta dig an som bonusläxa att under en dag verkligen tänka efter vilka ord du använder och vad som blir möjligt genom att använda de andra?


Den här artikeln publicerades 2009-11-24 klockan 14:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personlig utveckling.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.