Diversifiering - en strategi för att INTE förlora pengar...
Sök:

Diversifiering – en strategi för att INTE förlora pengar…

Sitter här och ondgör mig över det här med diversifiering. Jag hörde det senast för ett par timmar sedan när jag träffade chefen för ett av Handelsbankens kontor. Mer om det mötet här.

Bankchefen förslog för mig att den bästa strategin jag skulle diversifiera och spara i aktier, aktiefonder och andra av deras strukturerade produkter. Jag skriver det här nu en gång för alla:

DIVERSIFIERING är en strategi som går ut på att INTE förlora pengar!!!!!

det är inte en strategi som går ut på att ”tjäna pengar”. Tittar man på alla stora professionella aktörer så är de alla ense – det gör inget att lägga alla äggen i samma korg om du vet vad du gör.

Warren Buffett om diversifiering som strategi:

Den strategi som vi har anammat omintetgör vår tro på diversifiering som standard. Många experter skulle därför säga att strategin måste vara mer riskfylld än den som omfattas av mer konventionella investerare. Vi håller inte med om det. Vi tror att portföljkoncentration mycket väl kan minska riskerna, om den som förväntas höjer både den intensitet med vilken en investerare tänkerp på en affäre och den känsla av trygghet han måste känna inför dess finansiella kännetecken innan han köper in sig i den.

Andra exempel är företagskoncerner som i goda tider har diversifierat och gett sig in i andra branscher för att sedan konstatera att de måste sälja av och ägna sig åt kärnverksamheten. Ett bra svenskt exempel är Volvo som genom sin diversifiering inte minskade riskerna utan tvärtom ökade dem.

Jag säger härmed inte att diversifiering är en dålig strategi eller att man inte bör diversifiera – många svenskar borde t.ex. diviersifiera mycket mer än de gör – t.ex. har jag sett siffror på att de flesta svenskar som äger några aktier till största delen bara äger aktier i ett enda företag. Eftersom dessa oftast är passiva småsparare bör de sprida riskerna – men för oss som är professionella – eller åtminstone har ambitionen att bli det i framtiden ska inte ta rådet och lyssna på diverse experter som talar sig varma om ämnet.

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

  1. Vit pil

    Pratade men en vän om detta och han sa att det handlar om att FOKUSERA snarare än att DIVERSIFIERA….

    0
    Gravatar ikon för användaren
    madwax

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.