Earn while you learn
Mina tankar om högskoleutbildning och tips för att bygga ett rikt liv
Sedan jag var väldigt liten så har jag fått höra; ”Jan, var duktig i skolan så att du kommer in på ett bra gymnasium. Var duktig på gymnasiet så att du kommer in på en bra högskola. Var duktig på högskolan så att du får ett bra jobb. Var duktig på jobbet så att du får behålla det.” På många sätt är det, det klassiska receptet på framgång. Frågan är, stämmer det fortfarande?
För mina föräldrar som kom från Tjeckoslovakien, ett gammalt kommunistiskt land, så tror jag att det här var en extra tydlig sanning. Det var ett av få sätt att skaffa sig en riktig framtid. Jag tror i och för sig inte att det här unikt för dem, utan snarare har det nog varit så i alla tider att en utbildning är en stor nyckel till framgång.
Inspirationen till den här artikeln kom i två läsarmejl den här veckan.
Jag är 18 år och jag är inne på mitt sista år på gymnasiet. […] Som sagt så läser jag mitt sista år och tar till sommaren studenten jag är sugen på studera vidare men är osäker vilken skola eller program jag ska välja. Skulle uppskatta om du hade förslag på program och skola som skulle passa om man vill fördjupa sig i de sakerna som du skriver om på bloggen.
Och i ett annat liknande mejl:
Jag är en nybliven 21 åring som har bestämt mig för att nå ekonomisk frihet. Det är jag garanterat inte ensam om i min ålder men jag har i alla fall kommit fram till att det inte sker över en natt, och inte ett år heller för den delen. Jag har även testat på en del ”metoder” för att tjäna pengar snabbt. bortkastade pengar helt klar men ibland måste man bara testa och hoppas.
Tanken är att jag ska bara plugga Civilekonom till hösten MEN, jag vill samtidigt komma igång och ta min första steg mot ekonomisk frihet utan att tiden i skolan (4-5 år) ska hindra utvecklingen så drastiskt och ber dig därför om tips och råd. Vad har jag för allternativ? Hur gjorde du för att i stort sätt vara ekonomisk oberoende redan i 33 års ålder?
Det är alltid vanskligt att ge råd för precis som Baz Luhrman säger i sitt tal till avgångselever så är det enda objektivet rådet man kan ge är att använda solkräm. Det har man bevisat fungerar om och om igen, medan allt annat – inklusive den här artikeln är högst subjektivt och har ingen annan bevisbörda än mina egna erfarenheter och upplevelser hittils. Däremot finns det mycket man kan ta och inspireras av och videoklippet ovan med Steve Jobs har inspirerat mig mycket, lika väl som talet döpt till ”Sunscreen” längst ner i artikeln.
Jag utbildade mig, länge och mycket…
Grejen var att för mig fanns det inte ens alternativ. Man skulle plugga vidare, så var det bara. Från gymnasieklassen blev en majoritet läkare, mig passade det väldigt dåligt då jag mår dåligt när jag ser blod så alternativet var civilingenjör eftersom jag läste natur. Ekonomi eller handelshögskola fanns inte ens på kartan – något som jag kanske hade valt idag.
Utmaningen för mig kom andra året på universitetet. Jag valde nämligen teknisk fysik av två helt fel anledningar. Den ena var att folk sa att det var bredast och svårast – att en teknisk fysiker kan bli vad som helst. Det stämmer väl, eftersom jag aldrig har sett en jobbannons för en teknisk fysiker… J Den andra anledningen var lika dålig för den handlade om att jag kunde inte välja datavetenskap för då hade det blivit för mycket data, data på fritiden och data på jobbet. Något jag idag vet bara var en ren rädsla och inte stämmer för fem öre.
Jag gick in i den berömda väggen, inte för att jag inte klarade av den utan precis av den motsatta anledningen. Jag insåg att jag kommer klara av det här (det var inte längre en utmaning) och såg framför mig hur jag skulle jobba på Ericsson eller motsvarande företag resten av livet som ingenjör. Det lockade mig inte alls. Frågan som kom till mig var;
Är det så här det är meningen att resten av livet ska se ut? Det var inte riktigt det som jag tänkte på när jag sjöng om den ljusnande framtid är vår…
Jag blev ganska deprimerad av det faktiskt. Så pass mycket att jag faktiskt tog hjälp av skolhälsan på universitetet med det som jag faktiskt upplevde som mina ”lyxproblem”. Tydligen var det inte helt ovanligt eftersom jag varken var först eller sist där med dessa funderingarna. Med hjälp av dem och mina goda vän Dominika så tog jag mig genom det och bestämde mig för att starta mitt första företag 2003. Eftersom jag dessutom är så pass envis och hatar att ge upp så slutförde jag utbildningen också 2005.
Högskolans viktigaste utbildning är den vid sidan om
Samtidigt så tycker jag också att där finns en viktig poäng i att läsa på högskola. Förutom att det är fruktansvärt roligt så är där många saker som man lär runt omkring. Jag tänker inte minst genom att man träffar olika människor med olika bakgrund, åsikter och tankar. Jag tror också att man får en större acceptans och ett annat tänkande. Även om jag själv inte skulle valt om teknisk fysik idag så är jag tacksam för framförallt tre saker.
Det första är förmågan att lära sig nya saker och problemlösningsförmågan. Där är inget som jag idag är rädd för att sätta mig in i. Jag brukar tänka; ”klarade jag tentorna i elektromagnetisk fältteori och fasta tillståndets fysik, så klarar jag allt”. Det andra handlar om att där är mycket svensk kultur som jag lärde mig som jag aldrig hade kommit i kontakt med innan. Jag tänker framförallt att kunna föra sig i olika sammanhang, sittningar, baler, visor och andra traditioner. Något jag tror många som inte gått på högskola missar.
Läs inte på högskola för att få ett jobb!
Jag har för mig att jag har sett siffror som visade på att redan 2010 så fördubblades mängden kunskap och information i världen vart 3 år. Innan 2020 så ska det ligger på mindre än en månad, kanske till och med en vecka. Det betyder att vissa saker som vi lärde oss bara för några månader sedan mycket väl kan vara inaktuella.
Det gör att högskolan olämplig att utbilda till ett specifikt jobb eller yrke. Då tror jag personligen mycket mer på t.ex. YH (f.d. KY)-utbildningar. Det är kortare just yrkesförberedande utbildningar som har väldigt mycket praktik där dessutom näringslivet och företagen är direkt engagerade. Högskolan kan på många sätt där vara en skyddad verkstad.
Behöver man en högskoleutbildning för att få ett jobb?
En utbildning är nämligen ingen garanti för varken kompetens, motivation, framåtanda eller lämplighet. Det är därför jag t.ex. inte är 100 % såld på lärarlegitimation. Jag tar hellre än pedagogiskt kompetent person med ett engagemang för sina studenter och sitt ämne än en person som har rätt formell utbildning.
De flesta extraordinära företag har den här insikten. Jag kommer ihåg när jag t.ex. tittade på Tesla och SpaceX, två företag av Elon Musk, som rekryterar personer konstant. De har två rekryteringsspår – det ena är att de anställer på utbildning, men det andra spåret där de enligt uppgift anställer flest är via spåret där man får berätta om sitt intresse, vad man vill bidra med och framförallt vad man har åstadkommit tidigare. Utbildningen spelar ingen som helst roll.
Jag tror personligen på att det är viktigare att visa en framtida arbetsgivare:
- Vilka konkreta resultat man har åstadkommit
- Vad man själv brinner för och vad man vill åstadkomma
- Vad de kommer att tjäna (konkret) på att anställa just en själv
Går man enligt det spåret så behöver man inte konkurrera genom att skicka in CV utan man kan komma in på ett spår vid sidan. Jag själv skulle t.ex. söka upp ansvarig chef, VD, ägare eller motsvarande och bjuda ut dem på lunch för att diskutera och sälja in mig själv. Jag skulle också ställa krav och inte vara lättflörtad samtidigt som jag skulle försöka erbjuda en deal de inte kan säga nej till. T.ex. skulle jag inte ha något emot att jobba en initial period med mindre ersättning eftersom jag först tror på att ge innan jag kan få.
Utbildningsinflation och brist på rätt personer
Det betyder att en fattig person på Sri Lanka kan läsa in samma utbildning som vi här eller än bättre. Många gånger har denna personen dessutom en betydligt högre motivation att slutföra utbildningen eftersom det verkligen kan göra en skillnad för resten av livet. Med sajter såsom Elance.com kan sedan samma person erbjuda sina tjänster globalt.
För mig som upphandlar väldigt mycket IT-tjänster i mitt företag, jag har från tid till annan flera anställda indier, pakistanier och sri lankeser – varför ska jag betala 800 kr i timmen för en svensk civilingenjör (som dessutom lite fördomsfullt är trött) när jag kan få 10 st andra, lika kompetenta och mer motiverade, indier? Jag får ju ett värde som är 10 gånger pengarna i det andra scenariot…
Det här gör att vi (i västvärlden) behöver börja konkurrera med annat än bara utbildning. Särskilt i Sverige där vi börjar få en inflation i utbildning som syns inte minst i PISA-resultat och att vi har utbildningar som dessutom inte leder till något. Vi kan nämligen inte konkurrerar med dessa människor i andra delar av världen. Jag tror vi behöver göra mer som jag, att hitta på sätt hur man kan utnyttja den här möjligheten istället för att se den som ett hot.
Det här sammantaget gör att trots att vi har en ökande arbetslöshet i Sverige så är min upplevelse – och tyvärr många företagare med mig – att det saknas personer med rätt kompetens och attityd. Jag känner flera personer som hade anställt mer eller mindre på dagen om de hittade rätt person. Det är är något jag upplever att vi inte pratar särskilt mycket om. Det är lättare att säga att det inte finns jobb än att säga att den arbetskraften som finns inte är kompetent nog för jobben.
Vad är mitt förslag på lösning då?
- Utveckla dina fallenheter till talanger i de områden som du tycker är roligt och verkar vara bra på.
- Inse att mästarna inte skapas på mästerskapen utan på träningarna däremellan. Således, ansträng dig och jobba smart och hårt.
- Sluta aldrig lära dig nya saker i de områden som du tycker är roliga eller arbetar med – oavsett om det är på högskola eller ej.
- Skaffa en mentor som har gjort det som du vill göra. Det finns inget bättre sätt att nå ett resultat än att få hjälp av dem som redan har resultatet.
- Skaffa en coach – ett resultat skapas både av det som du gör och vem du är när du gör det. De flesta mål idag nås inte av människor, inte på grund av brist på kunskap, utan på grund av brister i beteende såsom t.ex. motivation.
- Sträva efter att uppnå mästerskap i det som du förutsätter dig. Sträva efter att bli bäst. Det finns nämligen alltid en efterfrågan för den som är bäst.
- Lär dig att sälja – försäljning är den mest underskattade färdigheten i Sverige idag. Sälj in dig själv och dina resultat.
- Gå din egen väg och glöm inte bort att ha roligt! Stay hungry, stay foolish! :-)
Vad har jag själv gjort då?
Det närmaste som jag kommer utbildning överhuvudtaget det är ju det som jag och mina kollegor gör i Balansekonomi där vi utbildar på temat ”Skapa dig din egen en plan för ditt rikare liv”. Där försöker vi kombinera det bästa från personlig utveckling-världen med modernt ekonomiskt tänkande.
Det är alltid vanskligt att ge råd eftersom det utgår från ett inifrån-ut perspektiv, där jag utgår från vad jag personligen har fallenhet för. Jag själv är väldigt duktig på att göra många saker samtidigt. Min fru som har doktorerat hon är precis tvärtom. Hon kan fördjupa sig i en enda sak i flera år, medan jag hade tyckt att det var tråkigt första eftermiddagen och vice versa.
Med det sagt, skulle jag börja om från början idag, så skulle jag nog gjort följande – notera dock:
- Studerat lösa kurser i filosofi, ekonomi och psykologi på universitetet eller via distans
- Startat att företag eller engagerat mig som återförsäljare till något bolag som driver sin försäljning enligt nätverksmarknadsföringsmodellen.
- Läst böcker, tittat på videoklipp och gått fristående kurser (och jobbat gratis) hos företag som utbildar i:
- Försäljning
- Personlig utveckling och coachning
- Börjat med min mekaniska pengamaskin enligt nybörjarportföljen
- Tjäna pengar medan du lär dig
Tittar jag på mig själv så är det precis det här ovan som jag har gjort. Dock tyvärr inte alltid i rätt ordning eftersom jag har kommit på sakerna efterhand.
Läsa lösa kurser i olika ämnen
Jag skulle rekommendera att skapa sig en bred och stabil bas, gärna med impulser från flera olika ämnen och grenar. Jag tror att t.ex. humaniora och filosofi är underskattat i Sverige. Jag tror även det är nyttigt att läsa grundläggande psykologi för att få den vetenskapliga basen till beteendevetenskap och hur vi människor fungerar. Sedan tror jag personligen att vi inom coachingen och applicera beteendevetenskap såsom NLP, KBT och liknande har kommit längre i själva applicerandet.
Jag tror också det är viktigt att förstå grundläggande ekonomi – både makroekonomi men även företagsekonomi. Det basala – koncernredovisning är inte intressant för andra än de som ska jobba med det. Matematik, logik och naturvetenskap är också nyttiga grundläggande ingredienser. Inte de senare mattekurserna där man ritar pac-man-figurer kring singulariteter men de första kurserna är nyttiga.
Notera att ovanstående upplägg passar en generalist såsom mig väldigt väl, men det är inte säkert att de passar en specialist lika väl. De skulle hävda att det är lita av mycket, men att man egentligen inte kan något på djupet. Jag själv utgår från tesen att det är bättre att kunna lite om mycket, för då kan man alltid be dem som kan mycket om lite om hjälp.
Starta eget företag eller bli återförsäljare
Det absolut bästa sättet att växa som person och lära sig om personligt ansvar samtidigt som man (eventuellt) tjänar pengar på det är att starta ett eget företag. Jag påstår att det bara finns två sätt att starta ett eget företag.
Det första sättet är där man blir självanställd och gör allting själv. Man utvecklar sin produkt eller tjänst, man definierar marknaden, kunderna. Man säljer, levererar, följer upp, fakturerar, bokför och gör allting själv. Det är tufft men det går.
Det andra betydligt bättre sättet som jag brukar rekommendera första-gångs-företagare är att bli återförsäljare till ett befintligt bolag. Det finns till och med företag som har det som en framgångsfaktor i sin verksamhet att man erbjuder andra att bli återförsäljare eller franchise-tagare. Ibland brukar många av dessa företag kallas för nätverksmarknadsföringsföretag eller multilevelmarketing (MLM)-bolag.
Fördelen med dessa bolag är att här slipper du göra många av de beskrivna aktiviteterna i det förr-förra stycket. Ett sådant bolag har nämligen redan definierat både produkten eller tjänsten, affärsmodellen, administrationen, logistiken och allt annat runt om kring. Det enda som man som nystartad företagare behöver göra är att fokusera på försäljningen av varan eller tjänsten.
Den andra och egentligen superstora fördelen är att man får tillgång till en utbildningsverksamhet och en mentor mer eller mindre gratis. Det ligger nämligen i företagets och mentorns (sponsorns) intresse att det går bra för dig. Tjänar du pengar så tjänar de pengar.
Det här ger dig alltså en utbildning i verkligheten som är oerhört praktiskt och hands-on. Du får dessutom också feedback av dina kunder direkt. Det gör att man (förhoppningsvis) växer som person så att det knakar. Samtidigt som med all träning så följer träningsvärk. Det är inget som kommer gratis. Samtidigt är vinsterna i andra änden stora om man har vilja, motivationen och uthålligheten att ta sig dit.
Försäljning och personlig uteckling
Två områden som jag också tycker är eftersatta när det gäller utbildning är framförallt kompetensen att kunna sälja och kunskap om sig själv och sitt beteende. Tyvärr har jag inte sett en enda högskoleutbildning i ämnet, utan det är bara privata aktörer som arbetar med det här. På högskolan har jag till och med upplevt motsatsen – att sälja är något fult. Jag själv tycker att försäljning är grunden till allt – ta bara faktumet att i princip 100 % av inkomsterna i ett företag kommer via försäljning.
Idag har vi med t.ex. youtube, internet och böcker en fantastisk möjlighet att lära av dem som är bäst i ett område. Det finns mängder av superstjärnor i dessa områden med allt från Tony Robbins, Robin Sharma, Brian Tracy, Napoleon Hill, Jim Rohn, Landmark med flera. I Sverige tror jag att vi i Balansekonomi är en av de största aktörerna på just personlig utveckling. Något som jag själv gjort och rekommenderar är att engagera sig hos dessa företag.
Många företag erbjuder t.ex. att få delta i deras event och hjälpa till samtidigt som man får deras träning på köpet. Det är många gånger ett arbete man gör ideellt eller till en låg kostnadsersättning men som är väldigt mycket värd det i det långa loppet. Man behöver nämligen vara ute i verkligheten för att träna.
Sidospåret – börja med din mekaniska pengamaskin
Jag har skrivit mängder om det på bloggen, men parallellt som man gör ovan så anser jag att man bör lägga undan 10 % av sina inkomster – oavsett om man går på CSN eller arbetar som överläkare. Det är en vana som man kommer att ha nytta av resten av livet som dessutom kommer göra att man senare i livet får stora valmöjligheter.
- En del av det som du tjänar är ditt att behålla - Första delen i serien "Så blir du rik" om en uråldrig pengaprincip som gäller än idag.
- Strukturera din privatekonomi som ett proffs - Några tips på hur du kan automatisera och fördela dina pengar i din privatekonomi
- Din uppgift som pengarnas herre är att sätta dem i arbete - En analys av olika investeringar och deras genomsnittliga avkastning
- En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin - Förslag på hur man kan börja investera pengar i aktier och fonder
Slutord – tjäna pengar medan du lär dig
Han insåg att för att kunna driva sitt företag framgångsrikt så behövde han bli bättre på försäljning och kunna ta ett nej. Vem är det som får absolut mest nej på en dag i Sverige? Telefonförsäljare. Han tog jobb i ett antal månader som telefonförsäljare för att växa som människa och lära sig försäljning. Det han lärde sig där har han också fått nytta av i sitt nuvarande jobb och sitt företag. En aspekt på att söka jobb – särskilt sina första – kan vara att ställa sig frågan: ”Var kan jag lära mig de här egenskaperna som jag kommer att ha nytta av i framtiden?” eller ”Vem är det som är absolut bäst på det här?”
Slutligen vill jag avsluta med ett youtube-klipp till som ger goda tips på vägen framåt. Är
Tillägg 150314
Intressant artikel på Veckans Affärer på samma ämne av Swedbanks chefsekonom Anna Felländer: