Egenskaperna som gör dig till vinnare

Saxat från affarsvarlden.se (http://www.affarsvarlden.se/art/210650):

Har du vad det krävs för att bli en bra placerare? Enligt fondlegenden Anthony Bolton är det det tolv egenskaper som krävs hos en bra förvaltare. Och hög intelligens är inte en av dem.

Super-IQ, extrem analytisk förmåga och en rejäl portion tur. Är det vad som gör en bra placerare, tro? Nja, inte riktigt. I alla fall inte om man ska tro Anthony Bolton, som har över 30 års erfarenhet som förvaltare på fondbolaget Fidelity.

Han har gjort en lista på tolv egenskaper som krävs för att en förvaltare ska bli framgångsrik. Och det är flera ”mjuka” karaktärsdrag än vad man kanske skulle kunna tro.

1) En flexibel tro. Lita aldrig på en förvaltare som är så övertygad i sina åsikter att han eller hon aldrig kan ändra sig.

2) Mod att gå mot strömmen. Det går att träna upp den styrka som krävs för att våga köpa när alla säljer, enligt Anthony Bolton.

3) Självinsikt. En förvaltare måste känna sina styrkor och svagheter, det kan till och med vara viktigare än kunskap om marknaden. Att inse att man lätt drabbas av panik när botten ser ut att gå ur favoritaktien gör det lättare att tygla sina impulser.

4) Integritet.

5) Erfarenhet.

6) Sunt förnuft. Det har räddat Anthony Bolton från att gå på många minor, säger han, inte minst kreativa kreditkonstruktioner.

7) ”Ett seende öga”. Förvaltning är som schack, man måste kunna se några drag framåt.

8) Rätt temperament. Det är viktigare att kunna hålla sig lugn än att ha enormt högt IQ. Det gäller att kunna ta både misslyckanden och stor framgång med en nypa salt.

9) Vara välorganiserad. En placerare måste inte minst kunna strukturera i informationsflödet. Vilken information kan jag strunta i? Hur lägger jag upp min dag? Annars blir det lätt att man bara stirrar på skärmen hela dagen och inte får något gjort, enligt fondgurun.

10) Analyshunger. En lust att hela tiden söka orsaker till förändringar och bedöma dem.

11) Vara en detaljintresserad generalist. Man behöver inte vara superexpert på allt, tack och lov. Men det kan vara bra att vara hyggligt insatt i alla möjliga områden, som försäkringar, detaljhandel och it.

12) En önskan att vinna.

Skulle man sakna en eller ett par egenskaper är det inte hela världen. Men det gäller då att hitta rådgivare eller samarbetspartner som kan komplettera ens svaga sidor, resonerar fondgurun.

Källa: Affärsvärlden – http://www.affarsvarlden.se/art/210650

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök