Tänk om ekonomi är penseln att måla sitt liv med?
Del ett i vår serie: "Tänk om ekonomi är roligt?"
Idag pratar vi om frågan: ”Tänk om ekonomi om ekonomi är roligt?”. Vi tittar på ekonomi utifrån perspektivet ”penseln att måla sitt liv med”, att skapa roliga regler för att faktiskt spendera och inte bara spara pengar och att ekonomi inte handlar om matte.
I introduktionen till alla våra avsnitt säger vi ”ta din ekonomi till nästa nivå på ett enkelt och ROLIGT sätt”. För oss har det i alla år varit självklart att ekonomi ÄR roligt. Till och med på en nivå att vi inte reflekterat över att det kan vara annorlunda. Därför blev det en realitycheck när vi för någon vecka sedan blev kontaktade av influencern @Hanapee och inbjudna till att filma en serie avsnitt om ekonomi riktade till yngre människor.
I förberedelserna så insåg jag att de flesta – i alla fall utanför RikaTillsammans-sfären – upplever att ekonomi faktiskt är något trist, tråkigt och till och med ångestframkallande. Det gjorde mig både lite ledsen och inspirerad att faktiskt ta upp ämnet i ett par avsnitt.
Egentligen är det ju inte konstigt att de flesta upplever att ekonomi är klurigt. I princip INGEN har fått någon formell utbildning i det. Det ingår inte grundskolan/gymnasiet, universitetskurser är meningslösa för praktisk privatekonomikunskap och från våra föräldrar lär vi oss ofta struntsaker som att: ”Pengar växer inte på träd”, ”Pengar är runda för att de ska rulla” eller ”Det viktiga är inte pengar, det är att vi har hälsan”. Jag anser det vara struntsaker – eftersom t.ex. det sista påstående implicit antyder att ”Rika människor är sjuka”, vilket vi vet inte är sant.
Det leder till att de flesta människors interaktion med ekonomi blir – en räkning som ska betalas, ett svårt val där man behöver välja mellan två alternativ (där man kanske vill ha båda men inte har råd), en oförutsedd utgift eller ett hinder för något man skulle önska. Tro f-n att man tycker att ekonomi är tråkigt om alla ens interaktioner är reaktiva. Det är som att ens ekonomi håller en i ett koppel och det är ju aldrig kul.
Men som min vän Charlie Söderberg en gång sa till mig;
Tänk om inte ekonomi är tråkigt. Tänk om din ekonomi är tråkig?
Charlie Söderberg, Balansekonomi
Sjukt provocerande men också potentiellt livsförändrande. För tänk om ekonomi istället kunde handla om:
- Läran om att få det man vill ha i livet
- Vara penseln man målar sitt liv med?
- Lära oss spendera pengar på det vi älskar
- Använda pengar för att göra oss själva och andra lyckliga
- Ge oss fler alternativ och möjligheter i livet
Då uppstår nämligen den spännande frågan: ”Vad vore då möjligt?”. Jag tror att de flesta av oss upplever att saker blir mycket roligare när vi sitter i framsätet och är proaktiva än sitta i baksätet och inte kunna påverka vart färden tar vägen. Tänk om ekonomi handlar om att göra en resa därifrån du är idag till dit du skulle vilja vara?
När du vet vart du är på väg, det är då ekonomi blir intressant på riktigt. Det är då pengarna bara blir verktyget för att nå dina mål. Då kan vi leka med uppskjuten belöning och påståenden som t.ex. @axr skrev i forumet:
- Är det värt att investera 1000 kr i månaden i 10 år för att sedan ha 1000 kr i månaden resten av livet?
En tumregel som verkligen satte sig hos mig. I kombination med regler för att spendera pengar (t.ex. göra något varje år som du kommer minnas om 10 år, spendera extravagant på det som ger energi, var brutalt snål i det som inte ger etc) kan det verkligen skapa möjligheter och ett liv som man (eller i alla fall jag) förr inte trodde var möjligt.
Vi hoppas att du gillar avsnittet och vi ses i kommentarerna. ❤️
Jan och Caroline
Sammanfattning av tänkvärda punkter
Nedan följer en lista med punkter som jag upplever förtjänar tänkas på i området ekonomi. Helt utan inbördes ordning.
- De flesta av oss har inte fått någon utbildning i ekonomi. Vi gör alla så gott vi kan och fattar så fort vi hinner. Ha empati med dig själv (och andra).
- Ett rikt liv handlar inte om hur lite man kan spendera.
- Precis som du har regler för ditt sparande, skapa inspirerande och roliga regler för hur du ska använda och spendera dina pengar på ett medvetet och ansvarigt sätt.
- Exempel på regler kan vara: ”Ha ett område i livet som får kosta vad det kosta vill.”, ”Spendera extravagant på det som ger energi och var brutalt snål i det som inte gör det.”, ”Sätt en gräns under vilka utgifter inte spelar någon roll.”, ”Gör något varje år som du kommer minnas om 10 år” etc.
- Tänk om inte ekonomi är tråkigt, tänk om det är / har varit din ekonomi som är tråkig?
- Ekonomi handlar om att göra en resa från ett nuläge till ett önskat läge. Pengarna är bara ett av verktygen som gör det möjligt.
- ”Spara/Investera mer och ha mer tålamod” löser de flesta ekonomiska problem.
- Investera 1 000 kr i månaden i 10 år för att sedan ha 1 000 kr i månaden resten av livet.
- Tänk om ekonomi inte handlar om ”antingen eller”, utan snarare om frågan: ”Hur kan jag få både och?”
- Alla fattar att det krävs mycket träning för att bli bra i fotboll, men få av oss får ens bråkdelen av träning i ekonomi.
- Tänk om konceptet ”ekonomi” har kidnappats av pengar? Dvs. det handlar även om andra resurser såsom tid, energi, kärlek etc.
- Tänk om ekonomi inte handlar om ”läran om hushållning med en resurs i brist” utan snarare om ”läran om att få det man egentligen vill ha i livet?”
- Tänk om ekonomi inte handlar om kunskap och matte utan snarare om att lära känna sig själv och sina egna drivkrafter?
Du får gärna komplettera med punkter i diskussionen i forumet enligt nedan.
Viktig information om risk
Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.
Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:
- investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
- i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
- investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
- historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
- det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
- ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.
Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.
Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet
I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.
I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Transkribering av hela avsnittet
Jan: Varmt välkommen till dagens avsnitt! Idag har vi med vår vän och kollega Caspian Almerud. Välkommen tillbaka.
Caspian: Tack så mycket.
Jan: Idag har vi avsnitt 231 som jag sett fram emot en del. Jag har döpt det till 1000 kronor i sparande i månaden i 10 år ger 1000 kronor i månaden resten av livet. Tanken var att detta avsnittet ska handla om att ekonomi faktiskt kan vara roligt.
För några veckor sedan blev jag inbjuden av HanaPee. Hon berättade att hon ska göra en Youtubeserie för yngre vuxna, hon frågade om inte vi kunde prata om de viktigaste grejerna inom ekonomi. Jag insåg att vi nog inte har gjort de på de här 230 avsnitten hittills.
Caroline: De bästa tipsen.
Jan: Ja eller framförallt så insåg jag när jag ställde frågan ”vad är de bästa tipsen till yngre eller någon som är ointresserad av ekonomi” på vårt forum att majoriteten av tipsen handlade om avbetalning, sms-lån och sånt. Fy fan vilka boomers vi är.
Caroline: Jag tänker inte ens sms-lån. Att vi ens tänker så om unga vuxna, att de har sms-lån. Det har väl inte du Caspian?
Caspian: Nej jag har aldrig!
Caroline: Det är som att man tror att unga vuxna inte kan rodda sin egna ekonomi.
Jan: Exakt.
Grejen är också att i 230 avsnitt har jag sagt att ekonomi är roligt och inspirerande men vi har inte pratat om varför ekonomi är roligt.
Caroline: Det gör vi i varje avsnitt Jan.
Jan: Men inte varför de flesta upplever att ekonomi är tråkigt.
Caroline: Nej det har vi inte, vi har bara utgått från att de som hittar hit tycker det!
Ny tråd på forumet, bästa råden till ekonomiskt ointresserade
Jan: Tanken är att dagens avsnitt ska vara i paritet med avsnitt 99 och avsnitt 190, ett soft avsnitt där vi inte kommer med pekpinnar.
Innan vi kör igång så fick jag ett sms från Hanna som jag måste läsa: ”Hej Jan, Hanna P här. Hoppas allt är fint, en påminnelse kommer här om att packa sex olika outfits så att vi får en ny till varje avsnitt”. Min insikt är att jag lever i en helt annan värld, jag har på riktigt inte sex outfits.
Caroline: Det är väl sex olika tröjor.
Jan: Jag har inte sex olika tröjor.
Caroline: Du menar dina stickade tröjor? Du är väldigt konservativ.
Caspian: Så du har sex outfits men de ser likadana ut?
Jan: Precis. Jag svarar men hon är så himla snäll och skriver att det är lugnt och frågar om jag har tre. Jag svarar bara nej. Jag får tillbaka ett svar med en fråga om vilken storlek jag har. Detta kommer att bli roligt på så många olika sätt.
En hemlighet kring avsnitt 99 är att vi har spelat in det flera gånger så även om det är 100 avsnitt bak så är det väldigt aktuellt. Vi gör ett sånt här avsnitt och startar en tråd och får in en massa feedback och sen gör vi om avsnittet.
Caroline: Det är jättebra att göra så för då får man ändå någonstans en verklighetsanknytning.
Jan: Det finns en tråd i forumet som vi kommer länka till som heter ”Bästa råden till ekonomiskt ointresserade”. Man kan skriva kommentarer där så kommer vi att spela in en ny version av detta avsnittet.
Framåtriktade regler kring ekonomi
Jan: Vad jag insåg är att de flesta av oss nog har förhållningssätt eller regler i ekonomi som vi kanske inte tänker på.
Caroline: Använd inte för mycket har jag, det är mitt förhållningssätt.
Jan: Du som lyssnar eller tittar på det är avsnittet; stjäl med stolthet. Tanken är att man kan inspireras och så skapar man sina egna regler för ett rikare liv. Välj ut ett par.
Det kommer även finnas mycket referenser till fördjupningsavsnitt, då kan man gå in på bloggen eller där poddar finns och leta upp dem.
När det gäller penga-regler så har jag noterat att vi väldigt ofta pratar om sluta-, nej- och interegler.
Caroline: Ja använd inte för mycket.
Jan: Använd inte för mycket, sluta ta lån, jag ska inte lägga mer än X kronor på Y, Ta inte sms-lån, få inte betalningsanmärkning etc.
Caroline: Det är restriktivt.
Jan: Jag tänker att i detta avsnittet ska vi prata om börja-, och okejregler. Framåtriktade regler. Exempel på detta är
Om jag får en löneförhöjning så investerar jag X, om jag får en löneförhöjning så firar jag för Y%.
Eller jag sparar X varje månad, jag har alltid en buffert om minst X kronor, det är okej att göra misstag med sina pengar.
Jag vet inte hur det är med er, jag upplever att förbudsregler minskar världen.
Caroline: Ja och det sitter i ryggmärgen. Jag tycker att det är svårt att komma ifrån att jag är så restriktiv.
Är ekonomi tråkigt svårt och tråkigt?
Jan: Den gängse synen är att ekonomi är svårt och att det är tråkigt. Jag gillar ju Wikipedia, där har någon genuint lagt ner sjukt mycket tid på att definiera saker. Jag citerar nu rakt av, eller Caspian du kan läsa.
Ekonomi är läran om hushållande med begränsade resurser i ett tillstånd av knapphet. Med knapphet menas att tillgängliga resurser är begränsade i förhållande till totala önskemål och behov.
Jan: Bara detta låter skittråkigt. Du har inte tillräckligt, du kommer aldrig få tillräckligt. Det är lika bra att du lär dig att hantera det du inte har.
Caroline: Bara nu med våra barn att de spelar dataspel, de förstår detta. Att man inte har tillräckligt med pengar för att köpa ett vapen eller vad det nu är i spelet.
Jan: Ansatsen är inte så inspirerande. Det är begränsande resurser i ett tillstånd av knapphet.
Vi har ju till och med ordspråk om detta ”Rätta mun efter matsäck”. ”Den som är satt i skuld är inte fri” eller ”Den som köper på kredit får betala med bekymmer” och så vidare.
Caroline: Vart kommer detta ifrån egentligen? Vilken tidsepok i svenskens historia?
Jan: Typ 2021.
Caroline: Nej de lever kvar och behöver kanske ersättas av något annat. Det kanske är bondesamhället.
Jan: Att inte ta sms-lån är inte från bondesamhället. Ungdommar fattar att man inte ska ta sms-lån.
Ingen har lärt oss om ekonomi
Jan: I princip alla interaktioner som människor har med pengar är reaktiva.
När ekonomi plötsligt dyker upp i ens ekonomi, att man ska betala en oförutsägbar utgift, du ska behöva prioritera mellan två dåliga alternativ, eller ett alternativ där du egentligen vill ha både och men så har du inte råd med båda och då ska du välja.
Om man hela tiden är reaktiv, att man blir överraskad negativt tro fan att ekonomi upplevs tråkigt.
Caroline: Man vill bara opta ut.
Jan: Har man då hört alla de här grejerna hela sitt liv och sen så inser man att det var inte så himla farligt att få en betalningsanmärkning eller det var inte så farligt att inte ha en buffert.
Då inser man att livet fungerar ändå och då checkar man ut ännu mer för då var det inte ens sant. Vad tänker du Caspian?
Caspian: Det låter rimligt. Den här typen av interaktioner har jag också haft med pengar.
Caroline: Det är väl mycket rädsla involverat i de här citaten.
Jan: Det är egentligen ganska synd, ingen har lärt oss om ekonomi. Vi har inte lärt oss i skolan och inte av våra föräldrar.
Caroline: Har vi inte det?
Jan: Våra föräldrar kan ofta inte de här grejerna.
Caroline: Vi har ju lärt oss någon typ av ekonomi i skolan och hemmet.
Jan: Vi har lärt oss sådana sjuka grejer. Jag gillar den ”Pengar växer inte på träd”, är det genuint någon som tror att pengar växer på träd?
Eller att ”Pengar är runda för att de ska rulla” eller att ”Pengar är roten till allt ont”. Alla fattar att fotboll kräver träning men få inser att ekonomi och veckopeng kräver lika mycket träning som fotboll.
Caroline: Undrar varför det är så faktiskt.
Jan: Ja ekonomi ska man bara kunna. Då blir det på en ganska låg nivå, de flesta har lärt sig att om man ska göra en förändring i sin ekonomi så ska man dra ner, man ska minska.
Väldigt få har lärt sig hur man tjänar pengar eller investerar pengar.
Caroline: Ja folk har pengar på kontot men man vet inte vad man ska göra med dem.
Jan: I bästa fall. 30% av den svenska befolkningen klarar inte en oförutsägbar utgift på 5000 kronor.
Caspian: Det blir lätt fel fokus utifrån rädsla. Man fokuserar på att dra ner nu för att det är enklast att göra för de flesta.
Ekonomi har kidnappats av pengar
Jan: Första steget både för sig själv och för andra är det som vår vän Lennart brukar säga
Vi gör alla så gott vi kan och vi fattar så fort vi hinner.
Att ha empati med sig själv, har ingen lärt dig om pengar så är det inte så konstigt om du tycker att det är klurigt. Det vore istället ganska konstigt om ingen har lärt oss men att det har gått skitbra.
Caroline: Det är lite som Frost, jag ser ju den nu om och om igen med våra barn. Elsa i frost har en kraft men hon får inte använda den så hon lär sig inte behärska den. Så är det med pengar också, om man inte använder dem eller gör saker med dem så lär man sig inte behärska dem.
Jan: Tänk om det egentligen handlar om något annat, tänk om ekonomi handlar om att ta hand om olika områden i livet. Ibland upplever jag att ekonomi har kidnappats av pengar, att ekonomi är synonymt med pengar men det är det inte.
Det handlar om en resurs som exempelvis tid, energi eller kärlek. Många av de här resonemangen är egentligen direkt överförbara, någon som kommer vara snål och dra ner på kärlek kommer inte att få rika relationer.
Caroline: Det är självskrivet.
Jan: Charlie Söderberg, en vän till oss sa
Jan tänk om det inte är ekonomi som är tråkigt utan det är din ekonomi som hittills har varit tråkig.
För mig gav det ont i magen.
Caroline: Undrade du då hur den skulle kunna vara kul ens? Hur skulle den ens kunna bli kul hade jag känt för 15 år sedan.
Jan: För mig handlar det om att skifta det ifrån det här bristtänket. Ekonomi handlar inte om att sätta upp en massa varningsflaggor och röda linjer och begränsningar. Det handlar om att tacka ja.
Caspian: Med brasklappen, om man tycker det är kul. Det finns de som tycker att de är kul att befinna sig inom ramar och operera därifrån.
Jan: Det blir ju ramar även för mig.
Caspian: Ja men jag tänker snäva begränsningar. Tycker man det är kul inom hushållande, att man ska göra en tävling om hur lite jag ska spendera eller hur lite energi jag kan spendera på de här grejerna.
Det handlar om disciplin
Jan: Jag tänker att det handlar om disciplin. De flesta har en ganska negativ inställning till disciplin, att det är något som boxar in en. Du måste ha disciplin eller du har för lite disciplin, du borde ha mer disciplin. Vet ni i vilket annat sammanhang som disciplin används i?
Caroline: När man ska lära sig något.
Jan: Ja exempelvis inom Idrott pratar man om disciplinen. Disciplin är egentligen en uppsättning regler. När man då pratar om självdisciplin så tror jag att de flesta som tänker att självdisciplin är något man borde ha mer av missar att självdisciplin är att följa en uppsättning regler som man själv har satt upp.
Det handlar om mina regler, det är alltid mycket enklare att följa sina egna regler. Med ekonomi så är det någon annans regler som man borde följa, ofta våra föräldrars regler eller samhällets regler.
Caroline: Vad är det nu du säger? Att man kan sätta upp sina egna regler? Drick mindre kaffe eller whatever?
Jan: De flestas ekonomi-regler suger apa. De är skittråkiga.
Caroline: Låt oss nu ta ett exempel. Jag tänker på det som Ramit Sethi brukar göra sig lustig över och som vi också tycker är lustigt. Man får ofta tipset om att man inte ska dricka så många latte på stan.
Jan: Ja drick en kopp mindre kaffe om dagen så sparar du 30 kronor om dagen, 200 kronor i veckan.
Caroline: Det är någon annans regler som man kan ta till sig men man skulle kunna ha vad man vill som regel.
Jan: Problemet med den regeln är om du verkligen gillar kaffe, då är det en jävla skitregel. Vår tränare kommer alltid med en kaffe i handen, han gillar ju kaffe. Det är kanske inte det som ger honom ett rikt liv om han slutar med kaffe.
Hela avsnittet handlar om att skapa sig sina egna regler och att ha sin egen självdisciplin. Om du vill spara 80% av din lön så gör det men det fungerar inte för mig, jag hittar på en annan regel.
Caroline: Jag blir så nyfiken, vad skulle en sådan regel kunna vara? Jag känner på mig att det är något kul.
Jan: Vi kommer dit. Hela avsnittet är tips på sådana regler.
Regler för att spendera pengar
Jan: Jag tänker att om man tar avstampet i att läran om ekonomi egentligen är läran om hur man får det man vill ha i olika områden av livet.
Istället för att säga att ekonomi handlar om att hantera en resurs i knapphet så kan man säga att ekonomi handlar om att få det man vill ha.
Caroline: Ja mycket roligare.
Jan: Man kanske vill lära sig att spendera pengar, det är ingen som lär sig att spendera pengar.
Caroline: Hur menar du då att man inte lär sig att spendera pengar?
JB. Har du 10 regler för hur du spenderar pengar?
Caroline: Nej det har jag inte.
Jan: Tänk om ekonomi handlar om att skapa ett rikt liv för sig själv och de man tycker om. Tänk om ekonomi handlar om att älska det liv man lever och leva det liv man älskar.
Att ge oss fler alternativ att välja emellan, jag kan flytta dit eller ha det där. Där tar jag avstamp i ekonomi snarare än ”ta inte ett sms-lån”.
Caroline: Det är ett väldigt stort mentalt skifte att gå ifrån att ekonomi är återhållsamt till att ekonomi handlar om att jag ska få det jag vill ha i mitt liv. Det är mycket sexigare.
Jan: Ellerhur? Ekonomi kan ofta handla om att göra en resa. Charlie Söderberg brukar ofta ta upp Alice i Underlandet, om du inte vet vart du är påväg spelar det ingen roll vilken väg du tar. Om du inte vet vart du är så kommer du att irra omkring. Det handlar om att göra en förändring, att göra mer av det jag vill ha.
Caroline: Menar du att man måste hitta vart man är på kartan?
Jan: Ja både och. Jag påstår att de flesta inte vet vart de är påväg i sin ekonomi och de flesta vet inte vart de är.
Hur ser en perfekt vecka ut?
Jan: Här kommer en referens till avsnitt 164, om du hade alla pengar i världen och inte kunde misslyckas vad skulle du göra mer eller mindre av? Ofta blir vi så begränsade.
Det är inte en hur-fråga utan en vad-fråga. En annan sådan fråga är hur en perfekt vecka ser ut? Vad gör man en måndag förmiddag och sedan varje dag för hela veckan.
Caroline: Vi gjorde den övningen tillsamman med några kompisar, det var roligt. Jag insåg att min perfekta vecka inte såg ut som deras. Min var ganska disciplinerad och tråkig, vår vän vill åka privatjet med alla sina kompisar någonstans. Ja det hade man kunnat göra, han var inte så begränsad.
Caspian: Där får man hålla sig i skinnet så att man inte åker med på någon annans.
Caroline: Nej man får inte tro att någon annans perfekta vecka är bättre än min. Det är bara att man kan se att andras perfekta veckor ser annorlunda ut.
Jan: För mig är det så att jag vill kunna träna på dagtid för jag hinner inte träna på kvällarna. Varje måndag så går vi iväg och tränar tillsammans. Vi har privatlektioner på fredagar i kampsport. Att ha middagar tillsammans är en viktig grej för dig.
Vad skulle man göra om dagarna? Vart skulle du vilja bo? Vem skulle du omge dig med? Hur mycket skulle du vilja tjäna? Tricket är att konkretisera det. Vad kostar det där huset vid havet?
Det är ingen som köper huset för 3 miljoner kontant, du behöver bara pengar till kontantinsatsen. Första steget är att se vart är du och vart är du påväg, andra steget är att definiera vart man är idag och hur tar jag mig härifrån till dit?
Om huset genuint är viktigt för mig så blir ju ekonomi roligt för då handlar ekonomi om hur jag tar mig ifrån där jag är nu till huset vid havet. Vad tänker du Caspian?
Caspian: So far so good.
Jan: Man känner att man lever sitt liv.
Caspian: Precis. Det handlar mer om skiftet om hur man tänker kring det än om de faktiskt pengarna.
Jan: Precis. Din ekonomiska pengasituation är en följd av ditt beteende. Jag tror att problemet är att avståndet inom ekonomi mellan det jag gör idag och mitt resultat är för långt, typ som i hälsa.
Alla fattar att pizza och skräpmat är dåligt, ändå finns det pizzerior överallt. Om det var så att du käkade en pizza till lunch och sedan dog samma kväll så hade folk slutat käka pizza för avståndet hade blivit väldigt litet.
Få 1000 kronor i månaden i resten av ditt liv
Jan: Axr I forumet skrev en grej som jag kommer ha med mig i resten av livet. Han skrev
Spara 1000 kronor i månaden i 10 år för att sedan plocka ut 1000 kronor i månaden i resten av livet.
Det blir så sjukt konkret. Om jag sparar 1000 kronor i månaden i 10 år för att sedan få 1000 kronor i månaden fram till att jag dör. Och då örsvinner inte ens pengarna, utan om mina barn är kloka så kan de få 1000 kronor i månaden i resten av sitt liv.
Då känner jag att jag måste spara så många tusenlappar som möjligt.
Caroline: Hur är matten här?
Jan: På 10 år har du sparat 120 000 kronor och så räknar man på 8% avkastning och då blir det ca 180 000 kronor. Har du sedan 8% avkastning på det så blir det 12 600, efter skatt 12 000 kronor. 12 000 kronor på 12 månader blir 1000 kronor i månaden.
Caroline: Perfekt.
Jan: När man formulerar det på detta viset blir det mycket mer konkret.
Spara mer och ha mer tålamod
Jan: En av de viktigaste reglerna inom ekonomi är att spara mer och ha mer tålamod. Den regeln är för enkel för de flesta för att kunna tas på allvar trots att det är lösningen på i princip alla ekonomiska problem.
Caroline: Vi måste få ihop detta. Vi har precis pratat om att det inte behöver vara en restriktiv ekonomi, att man inte ska behöva känna att man inte får ta sin kaffe latte på stan.
Men nu säger du att vi ska spara mer. 1000 kronor kanske många skulle kunna få ihop men inte alla.
Jan: Det fungerar med 100 kronor också.
Caroline: Bra att du säger det Jan.
Jan: 500 kronor i 10 år ger 500 kronor i resten av ditt liv.
Caroline: Det är inte siffrorna som spelar roll utan att man gör det.
Jan: Ja eller vanan.
Caspian: Och hur man gör det. Ditt ”vad” är spara mer och ha tålamod. Hur du ska göra det är för många att dra ner på sina utgifter och ha mer tålamod. Det är inte det hur:et du är ute efter.
Jan: Tack Caspian, bra förtydligande.
Ekonomi handlar inte om matte
Jan: Gör något idag för att få någonting sen, det är vad vi pratar om. Sen får var och en se vad det bytet är värt för mig. Egentligen är det inte svårt. Formeln för framgång är enkel, problemet för oss ligger i beteendet.
Det är svårt att veta varför jag ska göra det, har man inget svar på varför man ska göra detta så kommer jag inte att göra en förändring. Jag tror att myten är att man måste vara bra på matte för att vara bra på ekonomi.
Caroline: Det är en jättebra fråga ju.
Jan: Ja, och mitt svar är nej. Det handlar inte om matte, precis som vi såg med de 1000 kronorna. Vi undervärderar psykologiaspekten.
Charlie Söderberg hade en föreläsning med flera hundra personer och bad folk räcka upp handen om de upplevde att de väger något kilo för mycket eller känner någon som väger något kilo för mycket. Då är det typ alla som räcker upp handen.
Nästa fråga var hur många som inte vet hur man gör för att gå ner i vikt. Ingen räckte upp handen för alla vet hur man gör. Han sa att han har en Porsche utanför och att han skulle ge nycklarna till den som först går ner 5 kilo.
Hur lång tid tar det att gå ner 5 kilo? Plötligt går vi ifrån att det tar flera månader till att det tar 5 dagar. Plötsligt blir det en varför-fråga.
Jan har ingen budget
Caroline: Jag hamnade där med matten. Jag tänker att många gånger tycker jag att man absolut kan sätta sig med papper och penna och räkna på hur mycket det blir om man sparar si eller så mycket. Man ska inte vara rädd för att räkna matte, det är ingen svår matte.
Jan: Svaret från matten är egentligen ett svar på varför-frågan, inte ett svar på hur-frågan.
Caspian: Det du säger är att matten inte är primär. Carro säger att matten inte nödvändigtvis är svår.
Caroline: Man ska inte vara rädd för att räkna på ens ränta på bolånet kostar en. Jag tycker inte man ska fara rädd för att räkna på sin ekonomi.
Jan: Om jag ska prioritera så tar jag hellre hjälp av en psykolog än en matteprofessor om jag ska göra en förändring i min ekonomi.
Caroline: Ja det är klart. Jag har stött på folk som har en för hög ränta på sitt bolån men som inte fattar att det är för högt. Det handlar om att våga ta fram sin ekonomi och titta på siffrorna.
Jan: Detta blir en värderingsskillnad mellan dig och mig. Du vill gärna titta här och nu och bakåt för att förstå. Jag skiter i vad som har varit för mig är det viktigare att tjäna mer pengar än att dra ner räntan. Det är inte antingen eller.
Caroline: Nej verkligen inte. Den Jan som jag känner utanför podden är noga med sin boränta.
Jan: Ja men varför jag är noga med bolåneräntan är för att det är en av de sakerna som gör störst skillnad. Jag skiter i vad jag handlar för på ICA men du är inte alls så på ICA.
Jag blir direkt anti när man ska räkna på vilka utgifter man har idag. Jag har ingen budget, jag tycker att budget är det tråkigaste som finns.
Caroline: För min del är det kraftgivande att ha koll på ekonomin, väldigt ofta har jag inte det tyvärr. När man väl har det är det skönt.
Hotivation och motivation
Jan: Ett av de vanligaste råden som finns är att skaffa sig koll på sin ekonomi. Jag håller delvis med men du hittar sällan energi där.
Det första som händer är att folk får sorg och att de blir förbannade. Man inser hur mycket pengar man lägger på onödiga grejer.
Caroline: Jag håller med dig. Jag tycker att det är intressant att du säger att när folk får koll på siffrorna så får de sorg och inser att de har lagt skitmycket pengar på onödigheter. Man får vara beredd på at det kommer hända så får man gå vidare.
Jan: Vi människor gör bara förändringar i två situationer av våra liv.
Den ena är att vi är trötta hur vi har det, nu får det vara nog. Detta är hotet om någonting gör att man gör en förändring.
Det andra är att man är inspirerad, man har en bild av framtiden. De flesta av oss har det inte tillräckligt dåligt i sin ekonomi och de flesta av oss har inte tillräckligt inspirerande mål i vår ekonomi och vårt liv. Så vi hamnar någonstans mittemellan. Vi har det okej och lagom men där händer ingenting.
Hur kan du göra både och? Spara och slösa
Jan: Ekonomin handlar om att ställa sig bättre frågor. Det handlar inte om att spendera idag eller spara för framtiden, tänk på hur du kan göra både och. Spara eller slösa, varför inte både och.
Min mamma sa alltid att det viktigaste inte är att vi har pengar utan att vi har hälsan, eller att vi har varandra. Jag fattar det men den logiska följden här skulle vara att rika människor är sjuka och det är inte sant.
Caroline: Tvärtom friskare väl.
Jan: Det handlar inte om antingen eller, den spännande frågan är hur jag kan ha hälsa och pengar.
Hur kan jag äta kakan och ha den kvar?
Caroline: Kommer du ihåg när vi fick detta till oss?
JB Jag minns det exakt.
Caroline: Jag minns att jag fick en sådan känsla i kroppen att allt var möjligt.
Jan: Det var typ 2006 eller 2007 när jag träffade Charlie Söderberg. Han pratade om balansekonomi och jag tyckte att det lät skitbra men den utbildningen var skitdyr. Då tyckte jag att du kunde gå för jag kunde redan allt om ekonomi. Vi skulle få välja mellan att gå utbildningen eller åka på semester det året.
Caroline: Det tyckte du då men så är det inte längre.
Jan: Nej. Charlie sa att bara sättet jag resonerade på innebar att jag skulle gå utbildningen. Ekonomi handlar inte om att välja mellan två alternativ, tänk om det handlar om hur både jag och du kan gå på utbildningen. Jag hade aldrig tänkt på att man kan omformulera den frågan. Jag blev mest förbannad.
Utnyttja pengar till det som de är bra på
Jan: Pengar är inte allt men det löser en del problem och löser en del möjligheter. Det är svårt att betala hyran med kärlek men å andra sidan är det svårt att köpa sig bra och autentiska relationer.
Utnyttja pengar till det som de är bra på. Ett problem som genuint kan lösas med pengar är inte ett problem om du har pengar.
Caroline: Vad menar du då?
Jan: Om man inte hinner fixa i trädgården så kan det problemet lösas med pengar. Har du pengar så är det inte längre ett problem.
Det finns problem som inte kan lösas med pengar typ att man känner sig ensam eller är olycklig, där blir inte pengar en lösning utan egentligen bara en volymknapp, en förstärkare.
Caroline: Hur?
Jan: Om du inte litar på människor kommer du inte lita mer på människor för att du har mycket pengar för då kommer du tänka att de är ute efter dina pengar.
Det finns en myt om att pengar inte gör dig lycklig och då hade vi avsnitt 116 som bygger på en forskningsrapport med titeln ”Om inte pengar gör dig lycklig så spenderar du dem sannolikt fel”.
Det är få av oss som har lärt oss att spendera pengar så att de gör oss lyckliga. Upplevelser istället för materiella saker är att spendera pengar rätt. Fokus på vardagen och att hjälpa andra istället för att hjälpa dig själv och lite sådant.
Ett rikt liv handlar inte om hur lite man kan spendera
Jan: Om vi ska ta regler kring att spendera så tänker jag att ett rikt liv inte handlar om hur lite man kan spendera. Hur mycket man kan dra ner.
Caroline: Vad tänker du Caspian?
Caspian: Jag tänker att det gäller för dig.
Jan: Va? Detta är från Ramit Sethi.
Caspian: Ja det gäller för Ramit Sethi, han lever ganska extravagant men det gäller inte för alla.
Jan: Hur kan man tycka att livet går ut på att spendera så lite som möjligt?
Caspian: För att du gör det till ett spel. Poängen är att hålla nere resursanvändningen.
Jan: Det handlar väl inte om att överleva livet utan om att leva livet?
Caspian: De kanske tycker att det är svinroligt.
Caroline: Det finns en svensk som har skrivit en bok, jag kommer inte ihåg vad hon heter. Hon var nära utbrändhet, hon sa till sin man att låt oss se hur mycket vi kan spara.
De sparade mer än vad hennes lön var under ett år. Hon blev frisk i den processen, det handlade inte om pengarna egentligen utan det handlade om att leva livet.
Jan: Jag hör folk säga att de inte är intresserade av pengar men sen åker de till jobbet klockan 6 på morgonen. Då ser det väldigt mycket ut som att den personen är intresserad av pengar eftersom den personen gör ganska mycket för de där pengarna.
Caspian: Det håller jag helt och håller med om men för de personer som det är autentiskt för så gör det livet rikare. Ett rikt liv för alla är inte hur kan jag tjäna så mycket pengar som möjligt.
Caroline: Ett rikt liv handlar inte om hur lite man kan spendera, det är klart att man vill spendera lite pengar. Man blir inte gladare ju mindre man spenderar, det tror jag att de flesta kan skriva under på.
Spendera extravagant på det som ger dig energi
Jan: Om vi tar Ramit Sethi så har han två regler som vi har anammat. Han säger spendera extravagant på det som ger dig energi och var brutalt snål i det som inte ger dig energi.
Caroline: Vi är ändå ganska överens.
Jan: Säkert inte Caspian.
Caspian: Med vadå?
Jan: Ramit Sethi
Caspian: Jo, jag älskar detta.
Caroline: Jag tycker också om det men om man är tillsammans med en köttätare som dig och man själv inte vill ha kött i sitt kylskåp då får man kompromissa på något vis. Jag tycker om detta.
Jan: Ett annat exempel på en spenderar-regel är att ha ett område i livet som får kosta vad det kosta vill.
För mig får böcker kosta vad det kosta vill men även förrätter och en del teknikprylar. Där började jag inte såklart.
Caroline: Jag har inte ett sådant område faktiskt. Jag måste tänka igenom detta innan jag kan säga något mer om det man jag kan ibland känna att jag inte vill spendera. Det är så osexigt när saker är dyra. Jag känner helvete heller.
Jan: Då kommer nästa regel. Sätt en gräns för under vilka utgifter inte spelar någon roll.
Caroline: Jag har inte tagit det trappsteget än.
Jan: Jag bryr mig inte om utgifter under 1000 kronor. En investering under 5000 kronor bryr jag mig heller inte om. Sätt en gräns, det kan vara 50 eller 100 kronor eller en 20-lapp. Det kan vara spännande att se om den gränsen höjs. Jag är inte där med vin exempelvis, vin på en vinlista, jag är inte rationell.
Gör något varje år som du kommer minnas om 10 år
Jan: Caspian, har du en sådan gräns där utgifter inte spelar någon roll? Du är i en annan fas i livet.
Caspian: Nej, det har jag inte. Jag räknar ganska duktigt på det mesta. Jag spenderar extravagant på saker jag bryr mig om.
Caroline: Vad är det?
Caspian: En del teknikprylar, kaffe och snus. Böcker har också blivit en sådan, det spelar ingen större roll. Jag har ingen gräns för när utgifter inte spelar någon roll.
Jan: Ett annat tips är att göra något varje år som du kommer minnas om 10 år.
Caroline: Den tycker jag är jättefin.
Jan: Det behöver inte vara något jättestort, det kan vara en middag med vänner eller en utgång. Vi kommer aldrig ångra en utgift som går i linje med våra värderingar. Brinner jag inte för bilar kommer jag känna dåligt samvete om jag lägger mycket pengar på det.
Moa Diseborn brukar också säga ”Hur syns det som är viktigt för dig i ditt kontoutdrag?”.
Om man säger att träning är viktigt för en syns det i kontoutdraget då? Våga lägga pengar på det.
Caroline: Det finns sånt som jag tänker på nu. Jag skulle vilja ut och vandra men det syns inte på något vis.
Jan: Varken i kalendern eller i kontoutdraget.
Caroline: Jag lägger in en sådan helg själv ute på skåneleden så kan du ta barnen.
Jan: Absolut, jag är på.
Betala dig själv först, spendera sedan med gott samvete
Jan: Det är en klassisk grej att betala dig själv först så att du kan spendera med gott samvete.
Många har ofta dåligt samvete för att de borde kunna spara mer men om det första man gör är att lägga undan en summa pengar direkt när lönen kommer så kan man spendera resten av lönen med gott samvete. Vi kommer alltid att misslyckas i vår ekonomi till viss del, vi kommer alltid att ha någon onödigt utgift.
Ibland pratar man om Parkinsons lag som säger att en arbetsuppgift tar exakt den tid som är avsatt för ändamålet. Om mar har en rapport som ska in om två veckor så tar den två veckor att skriva, ska den lämnas in om en halvtimme så tar den en halvtimme.
Det är som när utgifter växer i samma takt som dina inkomster. Grejen är att det är okej så länge man är medveten om det och man kan ha en medveten konsumtion.
Man kan utnyttja det faktumet när man är yngre att man kan spara mer, byter du jobb och tjänar mer så spara den delen av lönen.
Caroline: Vi fick feedback på forumet om att vi har sådana höga månadsavgifter, jag tänkte att ja fast vi vill ju ha det livet som vi har. Det är inte så att vi ska snåla oss till miljonerna, jag blir provocerad.
Fyrdubbla dina utgifter, hur skulle det se ut?
Jan: Jag hade förberedd bra regler för sparande, jobb, bostad och försäkringar men jag inser att vi får ta det i ett annat avsnitt.
Detta är från Ramit Sethi. När man skapar sina egna regler för att spendera så är det viktigt att veta vad du älskar och vad som ger dig energi att lägga pengar på.
Vad får du glädje av när du lägger pengar på det? För mig kan det handla om teknikprylar eller restaurangbesök. Om du skulle fyrdubbla dina utgifter, hur skulle det se ut? Vad skulle du lägga pengar på då? Hur skulle det kännas?
Caroline: Vänta här nu. Om du skulle fyrdubbla dina utgifter…
Jan: Istället för att vi åker på en skidresa för 50 000 kronor per år så skulle vi åka på en skidresa för 200 000 kronor per år.
Caroline: Jag vet precis vart vi ska åka då. Det är Aspen, det hade varit dyrt.
Jan: Vad tänker du Caspian?
Caspian: Jag vet inte ens hur jag skulle göra av dubbelt så mycket pengar.
Caroline: Vi pratar inte om skidresa här för din del.
Caspian: Nej, det har jag aldrig varit på. Jag har ingen idé om vad jag skulle lägga pengarna på, inte ens dubbelt.
Jan: Det är väl fantastiskt.
Caspian: Jag får lite svindel. Då kommer jag tillbaka till varför, jag har det bra som jag har det nu. Varför skulle jag vilja fyrdubbla mina utgifter?
Jan: Men om du visste?
Caspian: Det står helt still.
Jan: Det handlar om att tänka utanför boxen.
Caroline: Det är intressant att se vad det är för människa man blir om man ska fyrdubbla sina utgifter. Man kanske blir en annorlunda människa. Jag hade haft ett annat liv om jag hade åkt till Aspen.
Jan: Om jag hade lagt fyra gånger mer pengar på hjälpen vi har hemma hade jag älskat det. Jag hade haft en kock som hade lagt mat.
Caroline: För den du har duger inte nej.
Jan: Jag tror att vi behöver gå vidare här. Det handlar om att gå utanför boxen. Tack för att du är så autentisk Caspian för så tänkte jag också från början men det är en inboxning av en själv. Du får fundera så tar vi din fyrdubbling i nästa avsnitt!
Jag kan välja att bara jobba med människor som jag respekterar.
Vilka områden bryr du dig inte om?
Jan: Nästa fråga, vilka områden är det som du inte alls bryr dig om? För mig är det kläder, jag har tydligen inte ens sex outfits.
Vad ger dig glädje, vad ger dig energi? Vad kostar dig energi? Vad vill du ta bort i ditt liv? Vad skulle du göra mindre av?
Ska vi hålla där och nästa gång börja med en riktigt enkel ekonomisk struktur?
Caroline: Ja det gör vi.
Jan: Nästa gång tar vi lite mer konkreta saker. Hur organiserar man sin ekonomi? Hur ska man tänka kring jobb? Hur ska man tänka kring pension?
Vad är reflektionen på det vi har pratat om? Jag kan börja. Min reflektion är att vi har pratat i 1 1/2 timme och vi har typ inte pratat om varken sms-lån eller pengar utan om helt andra grejer som känns än mer viktiga.
Caroline: Det är förmodligen mycket som du och jag inte heller pratar om i vår ekonomi. Jag får ångest av att fyrdubbla mina utgifter.
Du och jag borde kanske sätta oss ner med ett glas vin en dag och prata om känslorna som kommer med det.
Jan: Vad är det för känslor?
Caroline: Är vi påväg någonstans liksom? Du och jag vet nog inte riktigt vart vi är påväg. Man behöver inte veta det i vartenda stund.
Jan: Håll med om att det är en mycket roligare diskussion att ha om hur vårt liv skulle sett ut som vi fyrdubblade våra utgifter än att ha en konversation om hur man ska dra ner med 75% på våra utgifter?
Caroline: Jag känner mig ångestfylld kring det. Det skulle ha varit roligare.
Jan: Vad tänker du Caspian?
Caspian: Jag måste göra min läxa och se vad jag skulle spendera pengar på om jag hade fyra gånger så mycket pengar att spendera varje månad. I grunden är inte jag ekonomisk intresserad överhuvudtaget.
Caroline: Inte jag heller.
Jan: Tror du att detta hade varit intressant för dina kompisar som inte är intresserade av ekonomi?
Caspian: Mycket mer än avsnitt 99 exempelvis.
Jan: Skönt. Stort tack Caspian och Carro, det känns som att vi har material här för ett par avsnitt till. Du som har lyssnat eller tittat, kommentera gärna och låt oss ta den här diskussionen i forumet .