Ekonomiska misstag som vi och andra har gjort
Fortsättning på avsnitt 200 om att bl.a. ha empati med sig själv och sina misstag
Det här avsnittet är en fristående fortsättning på avsnitt #200 där vi började prata om våra och andras ekonomiska misstag. Huvudpoängen är nog mest att inse att misstag är en del av processen och att ha empati med att både man själv och andra gör så gott man kan och fattar så fort man hinner. 🙂
Precis som i förra avsnittet handlar det även om att ge sig själv utrymme att vissa saker ingår i ”spelet”. En sådan sak är att t.ex. man kommer alltid ifrågasätta sig själv och sina beslut. Man kommer att alltid att kunna ångra sig. Man kommer alltid ha kunnat göra saker tidigare, köpt mer eller inte köpt alls, sålt tidigare eller inte sålt alls och så vidare. Ångerns tempel är något vi alla som investerar pengar kommer besöka från tid till annan.
På samma sätt kan man inte öva på att inte göra misstag. Det man kan träna på är: hur snabbt kommer jag upp på hästen igen efter att jag har trillat av den? Det vill säga hur snabbt hämtar jag mig, hur duktig är jag på att identifiera vad som gick fel, lära mig det jag behöver lära mig och göra min investeringsprocess bättre.
Att investera handlar alltid om att fatta beslut utan en komplett information och således blir processen viktigare än utfallet. Utfallet kommer alltid påverkas av externa faktorer utanför vår kontroll som t.ex. slump. Det är ju därför utfallet inte alltid kan användas för att utvärdera beslutet. Något vi pratat om många gånger tidigare, t.ex. i avsnittet om Paradox of skill.
Saker vi diskuterar i avsnittet är bland annat:
- Anledningar till att jag inte är jätteförtjust i utdelningsbolag
- Huruvida det är ett misstag eller ej att vara strategisk i karriären
- Synen på att man t.ex. spenderat pengar på resor och bränt pengarna
- Misstaget att ibland mentalt separera resultat- och balansräkningen
- Hur vi tillskriver pengar olika värde
- Behovet att vara inkluderad även om man inte ansvarar för ekonomin
och mycket annat. Många gånger handlar det också mest om att bara se att vi inte är själva om att ha gjort dessa misstag och att det inte är hela världen. 🙂 Jag rekommenderar verkligen att besöka diskussionen ”Vilka ekonomiska misstag har du gjort?” i forumet.
Nästa vecka kommer vi göra en kort uppföljning på vårt avsnitt om att tjäna extra pengar och därefter blir det återbesök av Eric Strand för prat om inflation, guld och annat roligt. Tack för att du följer oss!
Jan och Caroline
Viktig information om risk
Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.
Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:
- investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
- i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
- investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
- historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
- det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
- ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.
Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Transkribering av hela avsnittet
Jan: Idag är det dags för avsnitt 203. Det blir en fortsättning på avsnitt 200 där vi pratade om våra och andras misstag. Jag tycker att detta är så viktigt. Det är inte alls lika intressant att veta vad någon har gjort bra, det handlar mycket om att någon har haft tur.
Låt oss fokusera på misstagen för i dem kan man lära från varandra så att man inte behöver upprepa misstagen som både vi och andra har gjort.
Caroline: Hur vet man att det är misstag och inte otur? Vi ser vad som dyker upp här nu.
Jan: Man kan ju säga att alla framgångar är skicklighet och alla motgångar är otur. Tack för alla glada tillrop från förra avsnittet om misstag! Det var någon som skrev och tyckte att det var kul att vi kunde prata om våra misstag och skratta.
Caroline: Det kan man ett tag efteråt men kanske inte i direkt anslutning till det. Jag vet inte hur lång tid ni som lyssnar och tittar känner att det behöver gå innan man får distans till det.
Jan: Jag upplever att jag blir bättre och bättre på det där.
Något som inte alls har med finans att göra, kommer du ihåg för några år sedan? Då var jag helt peppad på att börja springa, jag hade löptränat i ett par veckor och sen pratade jag med en av våra kompisar och så sa hon att nästa måndag skulle det gå ett lopp vilket jag då ville anmäla mig till.
Jag gick upp på morgonen, tog på mig träningskläderna, åt en pastalunch och promenerade bort till stadion i Malmö där man kunde efteranmäla sig. Funktionären jag gick till för att anmäla mig kollade på mig och sa ”ursäkta, du kanske vet att vårruset bara är för kvinnor?”.
Caroline: Varför kommer denna historia upp nu?
Jan: Jo det kommer upp för att i det tillfället var det så sjukt pinsamt men när jag gick hem från stadion så tänkte jag på något jag hade hört på en utbildning om personlig utveckling ”Someday this will just be another story”. Du väljer själv hur du vill att storyn ska sluta.
Caroline: Ja om du är medveten när storyn pågår att nu är detta en story som jag kan berätta en dag, då kan man välja slutet själv. Det är det absolut coolaste.
Visa dig sårbar för att vara stark
Jan: Vi gör alla bort oss från tid till annan.
Vi tror ju ibland att om man pratar om misstag så har man visat att man är dum eller något sådant där. Vi vill inte gärna skylta med våra misstag men jag tror att det ska vara tvärtom.
Jag gillar ju Brené Brown, en amerikansk socionom och doktor i socialt arbete, hon har forskat mycket om skam. Hon har ett fantastiskt Ted-talk om kraften att vara sårbar, hon pratar om att när man kan visa sig sårbar, det är då man är stark.
Caroline: Man öppnar upp dörren för andra att vara sårbar. När vi nu ska prata om våra och andras misstag så är det många som har delat med sig av sina misstag på RikaTillsammans forumet.
Jan: Innan vi kör, vi hade ju vår första digitala RikaTillsammans workshop. När det inte är pandemi så har vi kört en endags RikaTillsammans workshop där vi går igenom grundera, hur man kommer igång att spara, vi går igenom fyra hinkar principen.
Man får göra upplevelsebaserad inlärning dvs spela ett spel, framförallt har vi mycket diskussioner, frågor och svar. Det har inte gått att ha nu under pandemin, tillslut kastade jag in handduken och tänkte att vi får göra det digitalt. Vi var 20 personer nu i början av maj, baserat på feedbacken var det väldigt uppskattat. Det är såklart inte samma sak men det är något annat.
Det man får med sig är egentligen att man bygger en investeringsstrategi, vi går igenom metodiken, det är mer av en röd tråd, mer koncentrerat än våra avsnitt här. Den digitala versionen är uppbyggd på två kvällar, man kan läsa mer om detta på rikatillsammans.se/plus, där finns mer info både om den digitala versionen och den fysiska versionen.
Ta CSN lån och använd till något produktivt
Jan: Då tar vi det första misstaget, från användaren Erik.
Caroline: Erik skriver såhär;
Inte tagit något CSN-lån alls någonsin, fast jag borde gjort det under 5 år. Tog bara bidragsdelen.
@Erik
Jan: Det är inget fel i att bara ta bidragsdelen, den som är satt i skuld är inte fri. Men å andra sidan tror jag att räntan på CSN-lånet idag ligger på 0.05% så det är nästan gratis. Så länge man inte konsumerar utan använder lånet till något produktivt kan man ta det.
Man kan spara pengarna och använda det till en kontantinsats till boende efter studietiden. Har man en hög risktolerans, man är ung, har ett högt humankapital eller lång sparhorisont då är det över tid statistiskt lönsamt att också investera dem här pengarna. Använder man inte pengarna från CSN lånet kan man alltid lämna tillbaka dem.
Caroline: Erik fortsätter såhär;
Tyckt att det har häftigt att spara på sparkonto och inte fattade det här med börsen tidigare än jag gjorde.… vilket gjorde att jag hade en sisådär 3-400k kr oivesterat på 0-räntekonto under sisådär 7-8 år… som när jag väl fattade att jag borde investera, gjorde det matematiskt riktiga att gå all in i den “bästa” fonden för tillfället (definierat som den som hade gått bäst senaste veckan/månaden/kvartalet och som storbanken råd gav att köpa)…som såklart störtdök med en sådär 10-15 procent första månaden… och då gjorde jag det känslomässigt korrekta beslutet att aldrig investera mer och ta ut alla pengar på “botten” och höll mig borta från börsen i ytterligare 2 år.
@Erik
Jan: Det tror jag att det är många som känner igen sig i, att man borde börjat spara på börsen tidigare.
Caroline: De flesta börjar väl att spara sina pengar på sparkonto för det är det mest intuitiva. Sen när det börjar bli en större summa så kanske man känner att man borde göra något med pengarna men så vet man inte vad.
Jan: Rapporten från Euroclear visar att det typ bara är 20% av svenskarna som äger aktier. De siffrorna är inte helt klara, men det är fortfarande talande. Det blir naturligt efter ett tag att äga aktier och fonder då kan man knappt se tillbaka till den tiden som man inte gjorde det.
Det är mer ovanligt att köpa aktier än att inte göra det. Det vanligaste är att inte ha några pengar alls. Vi är ofta väldigt dåliga på att räkna ränta på ränta effekten.
Jag brukar tänka att om man har en fondrobot där man har 100% aktier så ger det ungefär 7% om året i medelavkastning, varje år blir inte 7% men ett snitt över en 10 års period blir ungefär 7%.
Det finns något som heter ”72-regeln” som är en matematisk förenkling som säger att om man tar 72 och delar med antalet procent i avkastning så får du året då pengarna dubblas. 72 delat på 7 är ungefär 10.
Det betyder att vid 7% avkastning kommer pengarna ha dubblats efter 10 år. Det är en tumregel man kan komma ihåg, har du 10% avkastning kommer det ta ungefär 7 år innan pengarna dubblas.
Att besöka ångerns tempel
Jan: Det värsta som kan hända nybörjaren är när man tar mod till sig, man går och köper det man får råd om och sen förlorar en större procentsats. Det som händer är att vi hittar bevis för det vi tror.
Har man i flera år tänkt ”börsen inte är för mig” och har pengarna på ett sparkonto, och sedan kommer till att faktiskt investera pengarna för att sedan förlora på det. Då får man vatten på sin kvarn, tar ut pengarna och förlorar både i nedgången och framtida avkastning.
Det är så vanligt. När du väl har valt att investera, blunda och logga inte in på två år. Då har du en hög sannolikhet för att det har gått upp. Detta är jättesvårt, jag har investerat i 25 år och vill fortfarande när jag köper något att det ska gå upp första dagen som bevis för att jag gjorde rätt. Idag när vi spelar in, den 19 maj så hade jag spekulerat i börsintroduktionen av Twiik som backade 30% i öppning och det va skitjobbigt.
Caroline: Du är för intresserad för ditt eget bästa, du ska vara som jag som bara köper något och sen orkar jag inte kolla.
Jan: Jag håller på nu i forumet att sammanställa den där artikeln om forskningsartiklar och referenser. Där finns en artikel som heter ”Boys will be boys”, den visar att kvinnor i genomsnitt är bättre investerare än män.
Det handlar om att kvinnor handlar i genomsnitt 47% mindre än män. De gjorde också jämförelser mellan kvinnliga singlar och manliga singlar och då blev det ännu värre, singelkillarna handlade 67% mer och singelkvinnorna hade 2,7% bättre avkastning per år eller något sådant.
Det är jättemycket. Börsen är fantastisk, vi kommer alltid få besöka ångerns tempel för att vi handlade för lite, för mycket, sålde för tidigt eller för sent, köpte fel grej, köpte för lite av rätt grej. Andreas Brock säger att vi alla kommer få besöka ångerns tempel, det ingår när man investerar att man kommer ångra sig, det är inträdesbiljetten.
Caroline: Det är bra att du tar upp det Jan, man kanske inte vet vad som ingår i spelet när man är nybörjare och har sina 300k som man ska investera.
Jan: Det jag hade sagt till @Erik är såhär, statistiskt/matematiskt rationellt gjorde du helt rätt, du investerade allt. Processfelet är att han investerade i det som hade gått bäst på sistone. Det finns ingen korrelation med att det kommer gå bra framöver. Ett annat misstag var att inte diversifiera i flera olika fonder och räntor, som man får i exempelvis en fondrobot.
Utvärdera beslut på processen, inte utfallet
Jan: Det är viktigt att inte utvärdera ett beslut på utfallet utan på processen. Ibland kan man ha oddsen på sin sida i någonting, i 9/10 fall kommer jag lyckas. Det kan fortfarande hända att man inte lyckas.
Då kan man inte säga att man var dum för att man inte lyckades, man bör tänka att om man gör samma sak 10 gånger till så kommer man lyckas i 9/10 fall. Man kanske bara hade otur just den gången.
Caroline: Sista grejen från Erik;
Jag har drivit enskild firma vid sidan om ordinarie anställning och betalat på tok för mycket skatt, i på tok för många år innan jag fattade att AB was the shit.
@Erik
Jan: Har du bestämt dig för att driva bolag så ska du i 99/100 fall göra det i ett aktiebolag. Det finns en myt som lever kvar att aktiebolag är dyrt, eller är omständigt. Det är samma bokföringsregelverk som gäller för aktiebolag som för enskild firma.
Du behöver göra en årsredovisning en gång extra men du får juridiskt skydd på ett annat sätt än i en enskild firma, du får fler alternativ, du får betala lägre skatt. Om du har bestämt dig för att driva förtag, oavsett om du gör det vid sidan av din anställning eller inte så är aktiebolag grejen.
Alla inkomster i en enskild firma beskattas som lön medan i ett aktiebolag väljer du vad som ska beskattas som lön och vad som ska beskattas som utdelning. En enskild firma borde man få lov att starta först när man har haft ett aktiebolag i 10 år.
Caroline: Jag tänker att jag hade valt att ha ett aktiebolag för att min privatekonomi då är särskild ifrån företagets ekonomi. Tack Erik för alla insikter! Då tar vi nästa misstag som kommer från KentH;
Mitt största misstag historiskt har definitivt varit all tid utanför marknaden
@KentH
Jan: Det kan ju vara att man har trott att marknaden kommer gå ner eller att den inte kommer gå upp mer så att man tar ut pengarna. Det var många som gjorde det under 2020 i Coronakrisen, man hoppade ur marknaden och sen hoppade man inte in igen.
Det är viktigare med tid på marknaden än att tajma marknaden. Börsen rör sig inte jämt utan slår ofta högt, missar man stora rörelser är det svårt att ta igen det.
Caroline: Det är svårt att gå in på marknaden när det är som längst och följa med upp, sen sälja och vänta på nästa nedgång.
Jan: I det avsnittet när vi pratade med Henrik Tell så sa han” Sitt still i båten om du har en bra båt”, en bra båt är ju typ en fondrobot. Jag var också utanför marknaden när vi pluggade, mellan 2000–2005.
Utdelningsaktier och förhoppningsbolag
Caroline: Då tar vi nästa, ErikD säger:
Jag har gjort två typer av misstag, det första är att jag har investerat dåligt och det andra är att jag tjänat för lite pengar. Dåliga investeringar:
- Köpt aktier med hög utdelningsprocent för jag tänkt att då får jag snabbare tillbaka det investerade beloppet, tyvärr så har de ofta en hög utdelningsprocent av en anledning.
- Köpt aktier i förhoppningsbolag, ex något som skulle utveckla en ny typ av cancermedecin. Ska man göra sånt måste man sprida risken och köpa upp minst 10–20 stycken.
- Köpt aktiv förvaltad fond eftersom den hade ju gått bra den senaste tiden.
Tjäna pengar:
@ErikD
- Varit för dålig vid löneförhandling.
- Inte utnyttjat rätt tillfällen i karriären. Ibland ges möjligheter som sällen ges, hoppar man över dom så kan det dröja länge innan man får samma möjlighet igen.
- Mitt största misstag i karriären är att jag enbart kört på känsla och gjort det som jag velat just då, vill man tjäna mer pengar bör man nog ha en mer uttänkt strategi om var man vill.
Jan: Angående aktier med hög utdelningsprocent, det går alltid i mode på börsen om vad man ska ha. Utdelningsstrategier har varit populära, jag har aldrig riktigt förstått det där. Jag har hävdat att för folk som lyckas bättre med en utdelningsstrategi än en annan strategi handlar det inte om utdelningen utan om att de företagen allt som oftast är lönsamma/har en vinst.
Bara att man köper lönsamma bolag är en jättestor fördel jämfört med att köpa olönsamma förhoppningsbolag. Problemet är att om jag tittar på det som företagare så kan jag tycka att ett företag som lämnar utdelning är ofta ett företag som inte har någon större kreativitet, hade dem varit kreativa så hade dem använt pengarna i verksamheten för att öka vinsterna.
Att ett bolag ger utdelning är inte alltid ett gott tecken. Det kan vara det om det är en mogen bransch, där man inte kan växa eller expandera mer. Titta på till exempel Amazon eller Apple, i många år lämnade de ingen utdelning, det var ju då företagen växte som bäst och gjorde som bäst grejer.
Högutdelande aktier blir ofta straffade så fort de sänker utdelningen, då lämnar folk för då har de brutit mot den här magiska regeln att utdelningen ska öka över tid. Det finns också bolag som har lånat till utdelningar.
Jan: Angående förhoppningsbolag, det är jättesvårt. Man måste nästan tänka som en riskkapitalinvesterare. 5/10 kommer gå i konkurs, 3/10 kommer ge tillbaka pengarna, 1/10 kommer gå med vinst och 1/10 kommer ge 10 gånger pengarna som betalar för alla andra förhoppningsbolag man har gett sig in i.
Caroline: Jag tror att du har stenkoll på detta. Jag känner att jag aldrig någonsin vill gå in i biotech företag eftersom jag har varit i forskningsbranschen, jag har stått där i labbet och kämpat med de här substanserna som man ska få celler att acceptera. Det är så mycket som ska till för att allting ska funka.
Jan: Ja men när det lyckas så lyckas det och då blir det kanske 100 gånger pengarna.
Caroline: Det är en sådan lång väg dit innan det lyckas, man kan lyckas i labbet men sen ska man testa på möss och människor och då kanske det inte fungerar. Det finns ju dem som fungerar men man vet inte vilka det är. Det är precis som ErikD skriver att man måste köpa 10–20 förhoppningsbolag för att ha en sådan strategi.
Det handlar om att ibland våga ta steget
Jan: Angående köp av aktivt förvaltad fond. Jag tror att alla som investerar någon gång har köpt det som har gått bra baserat på historik och sen lärt sig att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. Fondrating säger ingenting.
Jan: Angående att inte utnyttja rätt tillfällen i karriären. Här tror jag också att det handlar om självförtroende att ibland våga ta steget. Jag hamnar i det där ibland också, nu har jag blivit ombedd att hålla i ordförandeskapet för en bolagsstämma imorgon, min kompis som frågade om jag kunde hålla i det. Han sa att det bara var en pappersstämma så jag gick med på det.
Sen får jag se en lång konversation mellan två advokater som diskuterar om vad som ska tas upp på den här bolagsstämman där dem diskuterar undantagsregeln i aktiebolagslagen kring hybridstämmor. Jag kände att jag inte har självförtroende för att göra det, så jag tänkte hoppa av. Men så insåg jag att det ju bara är jag som inte har självförtroende för det där.
Vad är det värsta som kan hända? De får göra om bolagsstämman en gång till och jag kommer ha en bra historia om hur jag har gjort bort mig inför en massa folk.
Caroline: Det är lite ovanligt för dig Jan att ha dåligt självförtroende. När jag kommer med mitt dåliga självförtroende så viftar du ofta bort oron upplever jag. Det är roligt att höra att du ibland också skakar till.
Jan: Ja att man hamnar utanför sin komfortzoon. Det är utanför den som man växer. Var bara ärlig med det, det kanske är något ovant eller något man inte kan, be bara om hjälp.
Jag fick exempelvis information från den ena juristen om att jag skulle säga vissa specifika meningar, på nivån att jag tänkte ”okej jag är inte dum i huvudet”. Men det var snällt för nu fick jag ett manus som jag kan läsa innantill så det ska nog gå bra. Dyker jag inte upp i nästa podd-avsnitt så vet ni varför! [Jan överlevde, och alla var väldigt nöjda! reds. anm]
Jan: Angående att köra på känsla i karriären. Det skulle inte jag säga är ett misstag, att inte utnyttja tillfällen som ges för att man inte har självförtroende skulle jag säga är ett misstag. Men att gå på det man tycker är kul och det man vill göra det tror jag nog är bättre än att vara strategisk i sin karriär.
Det är klart att man kan designa en karriär och tjäna massor med pengar men genuint så tror jag ofta att det är fake-mål. Jag hade inte rekommenderat våra barn att designa en sådan karriär utan gå hellre på vad som är roligt och anpassa det.
Gör hellre det man tycker är kul och ställ dig själv frågan som vi pratade om i förra avsnittet om hur man tjänar pengar; Hur tjänar jag pengar på det jag tycker om att göra? Kul är ju en av mina viktigaste värderingar, är det inte kul så kan det vara.
Caroline: Jag håller med dig Jan. Jag har ofta hamnat i det som jag är duktig på men som jag inte tycker är kul, då måste man mer aktivt tänka ut vad man tycker är kul. Hade jag gått på det som jag är duktig på så hade jag inte kommit så långt till slut på det heller. Sista punkten är intressant, det känns som att vi kommer komma tillbaka till den om 50 avsnitt eller något sådant.
Jan: Du som lyssnar får gärna kommentera vad du tycker. Tycker ni att det är ett misstag att inte vara strategisk i karriären?
Är det ett misstag att spendera sina pengar?
Caroline: Vi går vidare, Lionabird skriver;
Jag kan berätta ett verkligt ekonomiskt misstag jag gjorde. Fick 350 000 kr som 19-åring och brände allting på några år på resor, festande och bara typ hushållsekonomi o att inte jobba o bara ha det gött. Det var ett ekonomiskt misstag.
@Lionabird
Jan: Jag är inte säker på att detta var ett misstag. Skulle hon haft mer pengar om hon investerade dem pengarna? Ja! Hade hon haft lika bra historier? Nej! Hade hon haft samma livserfarenhet? Förmodligen inte.
Steve Jobs sa i sitt ”Commencement speech” att man inte kan ”connect the dots” i förväg, du kan bara göra det i efterhand. Jobs berättade att han gick en kurs i kalligrafi för att han tyckte om det. 10 år senare var Macdatorn den första som hade fina teckensnitt och fonter, för att han hade gått den kalligrafikursen.
Det var inte så att han tänkte att han skulle gå en kalligrafikurs för att om 10 år designa en dator och då använda den kunskapen för teckensnitt. Vår vän Lennart brukar säga att alla gör vi så gott vi kan och fattar så fort vi hinner. Om vi har 350′ till våra barn kommer de inte få 350k på ett bräde men absolut ska en del pengar spenderas.
Det är balansen mellan att spendera idag och spara långsiktigt. Allvarligt talat, vi vet ju inte om vi kommer vara här långsiktigt. Jag skulle inte komma med någon pekpinne här och säga ”Gud vad dumt, du skulle investerat dem, då hade du haft 750 k istället”.
Caroline: Nej men tänk att det säkert finns människor i omgivningen till @Lionabird som har sagt att hen inte skulle ha spenderat alla sina pengar och påtalat den förlorande möjligheten till investering. Man kan ha den rösten själv till och med. Det är bara att gå vidare, nu har du en massa bra historier och kanske lite visdom att nästa gång vilja lägga undan pengarna.
Jan: Uppenbarligen hänger hen på forumet idag. Det finns ingen mening i att gråta över spilld mjölk, jag skulle inte ens säga att detta är spilld mjölk.
Vi har en tajt resultaträkning
Jan: Du och jag hade en diskussion här om ekonomi häromdagen, vill du dela med dig?
Caroline: Från mitt håll så har jag kanske inte varit helt ärlig om vad jag behöver.
Jan: I vår ekonomi så har vi en ganska tajt resultaträkning, dvs inkomster och utgifter på månadsbasis matchar varandra ganska exakt. Vi går inte så mycket plus på månadsbasis. Däremot har vi en ganska stark balansräkning, vi har ganska mycket tillgångar och hanterbart med skulder i förhållande till det.
I mitten på månaden kan det på vårt Swedbankkonto vara typ 5 000kr och det tycker du är jobbigt.
Caroline: Ja för jag vet inte hur mycket vi har egentligen som vi kan spendera. Jag är uppvuxen med att vara snål så jag går igång på det men det gör mig också olycklig att snåla. Jag prioriterar inte mig själv, jag vill avboka frisören och ansiktsbehandlingen jag har haft bokad i två månader.
Då har jag inte tittat på balansräkningen, de pengarna är borta för mig, jag känner att man inte ska spendera dem. Mitt misstag är att inte vara ärlig med hur det känns eller vad jag tänker så att vi kunde lösa det tillsammans.
Jag harvar bara på åt på mitt håll utan att säga till dig att det känns som att det är lite ont om pengar på kontot och att det inte känns bra för mig. Denna gång gjorde jag något annorlunda och sa till dig att det inte kändes bra.
Jag vet inte hur många gånger jag har avbokat saker för mig själv för att jag har känt att det inte finns pengar. Det har funnits plats i ekonomin, det är bara att jag inte har sett det eller velat se det.
Jan: Jag tror att det är jättevanligt, samtidigt har jag så svårt att relatera till det här. När du kom till mig häromdagen och berättade att du har kollat på en klänning som du tyckte var jättedyr sa jag köp den! Sen gick jag vidare och tänkte inte mer på det.
Jag är inte inne på vårt Swedbankkonto och kollar, jag kollar på helheten. När vi väl satte oss ner visade jag att vi med några dagars varsel kan få en ganska stor summa pengar till vårt konto. Det finns ingen poäng med att ha våra pengar på vårt Swedbankkonto, det är ett nollräntekonto etc.
Vi hade ett superbra samtal krig det. Jag tror att det är ganska vanligt att man skiljer väldigt mycket på resultat och balansräkningar, man tittar bara på inkomster in och ut, man tänker inte på hur man kan hantera sina tillgångar. Jag tror att de flesta har det som man kan kalla för en enkel ekonomi.
En enkel ekonomi handlar om pengar in, pengar ut, det blir inget över. Nästa steg blir ju att man får pengar in som går till att betala skulder, ofta bolån. Då plötsligt börjar ju resultat-, och balansräkningen kopplas ihop. Fokuserar man väldigt mycket på skulder käkar det plötsligt upp alla inkomster.
Om man istället har en ekonomi där man köper tillgångar som förhoppningsvis ökar i värde kan man plötsligt sälja av en del av de tillgångarna och få in dem så att man kan använda dem för att spendera. Den kopplingen gör vi aldrig, vi tycker att pengarna som man en gång har sparat ska sparas i all framtid.
Att tillskriva pangar olika värde
Jan: Den här övningen gjorde vi med Balansekonomi för att få lite perspektiv på pengar i konsumtionssituationer.
Föreställ dig att du ska åka till en affär och ska köpa en lampa för 1000 kr, du hittar lampan den är jättefin och du står i kassan och ska betala. Då är det någon som knackar på din axel och säger att lampan finns på rea en km bort, där får du den för 500kr.
Frågar man då en grupp, hur många av er hade åkt 1 km bort för att spara 500kr på en 1000lapp? De flesta hade gjort det för det är ju 50% rabatt.
Följdfrågan är att du står och precis ska köpa en ny bil för 300 000 kr, precis när du ska skriva på papperna så är det någon som knackar på din axel och säger att bilen finns för 500kr mindre på ett annat ställe i närheten.
Då säger majoriteten att de inte hade åkt till den andra bilaffären, 500kr är inte så mycket i sammanhanget. Detta är intressant för i både scenariona så kan man spara 500kr men vi värderar de 500kr väldigt olika.
500 kr i förhållande till 1000 kronor är jättemycket, det är värt att göra ett visst beteende. 500 kr i förhållande till 300k kronor är väldigt lite, det ger upphov till ett helt annat beteende. Vi tillskriver pengar olika värde beroende på vart de är.
Min mamma har en massa pengar investerat i huset men hon menar på att de pengarna inte finns på riktigt. Staten resonerar inte riktigt så, för säljer du huse så anser de att pengarna i allra högsta grad finns eftersom du ska skatta på dem. Man ser inte en krona för en krona.
Caroline: Ja, där någonstans landade vi. Vi tar nästa, Fraxinius skriver;
Testade på daytrading under någon månad och gjorde stora vinster på 50k i veckan och fick storhetsvansinne… Slutade på -70k innan jag stängde ner allt efter flertalet varningsmail ifrån min broker…
@Fraxinius
Caroline: Kan vi börja med att förklara vad daytrading är?
Jan: Daytrading innebär att man ska försörja sig på att köpa och sälja aktier på daglig basis, man har inget jobb utan tjänar pengar på att handla med aktier. Det finns mycket studier på daytrading. Majoriteten, över 90%, slutar inom 12 månader med sämre ekonomi.
Man gjorde en undersökning i Brasilien där det visade sig att extremt få, några av 1000 personer, tjänade pengar. Då tjänade de ändå inte mer än en vanlig arbetarlön. Det är för mycket sump, slumpmässigt stora vinster. Daytrading är jättesvårt, gör det inte!
Delegera inte bort ansvaret för ekonomin
Caroline: Då tar vi nästa:
HUSKÖP tillsammans, han ville ha lån över köpesumman för renoveringar och förbättringar. Han hade renoverat upp och sålt ett par villor tidigare och hans familj var väl ansedd på orten bla som fastighetsägare. Så det var “självklart” att det skulle in på hans konto (som skulle användas till hus-ekonomin). Något år senare upptäckte jag att pengarna gick till att betala upp hans checkkredit. Och att han slagit om till elpatron när eldningsoljan tog slut. Osv osv… Så NEJ, en förmögen och framgångsrik familj är ingen garanti för att förmågan gått i arv till alla…
Sambo, barn i hushållet,
Jan: Angående husköp tillsammans, jag har sett detta i lyxfällan när jag har tittat, att man har en blind tillit till att den andra ska sköta det. Tillit är bra, kontroll är bättre, som man brukar säga. 😂
Var inkluderad, även om du (Caroline) inte jobbar i företagen så har du tillgång så att du kan se företagen på din inloggning till banken, vi går igenom grejer tillsammans även om det är jag som sköter det. Sitter du i en annan situation där din partner inte är intresserad ta gå igenom och berätta hur det ser ut, inkludera dem.
Det är väldigt lätt att vara oansvarig och tänka att den andra i förhållandet sköter ekonomin för att man inte tycker det är kul. Utifrån ett personligt ansvar så skulle jag säga att som vuxen kan man inte delegera bort ekonomin.
BOSTADSBIDRAG. När jag fått ut honom så upptäckte jag att Försäkringskassan hade ett krav på felaktigt utbetalt bostadsbidrag: Han hade uppgett en för låg inkomstuppgift. Solidariskt betalningsansvar och han sket i det pga andra utmätningar – så jag betalade hela summan för att slippa betalningsanmärkning eftersom jag blev ensamstående med mina barn.
Jan: Angående bostadsbidrag, mitt hjärta går till människor som den här personen, att de orkar vara starka. Tänk om all den styrkan inte hade behövt läggas på att försöka reda ut den skiten utan istället för att skapa något.
Ibland så har jag sett att när jag har hjälpt människor i en tuff ekonomisk situation att man tänker att man ska betala för den andra. Det skulle jag oftast avråda ifrån, låt inte folk komma undan med sitt dumma beteende.
Caroline: Nej men nu har det gått ut över henne och barnen också.
Jan: Jag hjälpte vid ett tillfälle en kvinna och då rekommenderade jag henne att ta utmätningen, när hon skulle få utmätning så skulle hon ha mer pengar än vad hon hade då. Kvinnan jag hjälpte sparade in på sin hjärtmedicin, jag tyckte att det var så dumt, hon va ensamstående med sitt barn.
Om man hamnar i en situation där utmätning är ett alternativ så finns det definierade nivåer, lägsta nivåer för mat, om man har ett barn, boende, internet etc, den nivån är många gånger högre än för dem i situationer där de försöker göra rätt för sig och försöker betala av alla skulder.
Kommuners budget och skuldrådgivare är jätteduktiga på att hjälpa till. Om du har någon anhörig hoppa inte in och börja låna ut pengar, de behöver ändra sitt beteende. Jag följde med kvinnan jag hjälpte till banken och sa att de skulle sänka räntan och stoppa amorteringen, annars skulle hon skuldsanerads och då hade de inte fått några pengar. Är du inte känslomässig kan du spela ett helt annat spel mot dem som har lånat ut pengar.
Var försiktig med att gå i borgen
Jan: Angående att ha ett borgensåtagande inom familjen. Man ska vara väldigt försiktig med sådant, de enda jag hade gått i borgen för är våra barn. Du riskerar något som du har för något som du inte har, det har ingen uppsida. Jag är ledsen brorsan, men så är det!
BORGENSÅTAGANDE INOM FAMILJEN. Min nära anhöriga, gäldenären, klarade inte företaget utan gick under jorden. Kvar var borgensmannen som tog lån för att slippa utmätning. Sen kom räntor på 500 %. Hej o hå…
Caroline: När ber folk om att få någon som går i borgen?
Jan: Det kan vara i lite olika situationer, om man inte har råd med ett bolån till exempel, detta sker oftast med barn. Man behöver ta ett lån men inte har ekonomi för det så man ber sina föräldrar att bli medlångivare eller gå i borgen, det är väl det vanligaste.
En annan situation är till exempel om man driver ett aktiebolag eller firma och man vill låna pengar till företaget så får företaget oftast inte lov att göra det de första åren. Man kan då behöva gå i borgen för sitt företag, att göra det är så vanskligt, summorna kan bli stora i förhållande till en privatekonomi.
Företag har så många andra sätt att ta in pengar på, det är därför man har aktier i ett aktiebolag så att du ska kunna ge ut aktier i utbyte mot pengar. Om det inte finns aktieägare eller investerare som vill investera varför ska du då gå i borgen? Jag brukar tänka att om en idé inte får pengar så är inte idén tillräckligt bra och är den inte tillräckligt bra för att attrahera investerare då ska du själv inte gå i borgen. Jag beundrar den här kvinnan, jag har en sådan respekt. Jag unnar dem att istället för att släcka bränder, kunna bygga långsiktigt.
Skaffa dig en mentor
Caroline: Då går vi vidare med LowFuckingValue som skriver;
Dyr bil som var rolig att köra i två veckor. Sålde direkt efter att ha läst ”millionare next door”.
@LowFuckingValue
Jan: Millionare next door är en bok som beskriver den genomsnittliga miljonären i USA, de brukar oftast inte ha roliga bilar. De har en begagnad Toyota eller något sådant.
Caroline: Det är en jättebra bok tycker jag för den kastar ljus på att även om man är rik så behöver det inte se ut som att man är rik. Jag tycker att det är schysst.
Caroline: Nästa, AndreG skriver;
Tvekat alldeles för länge kring att starta ett aktiebolag. Har suttit på samma affärsidé i snart 2 år, men inte vågat. Orolig över att göra fel, att inte kunna allt med det administrativa, medan jag snarare borde fokuserat på affärsidén, konkurrensstrategin etc. Skulle fanimej behöva en mentor.
@AndreG
Jan: Jag hoppas att han har startat det nu, jag ska ta kontakt med honom efter avsnittet. Återigen, vad är det värsta som kan hända? Du har en jättestor uppsida och en högst begränsad nedsida.
Nedsidan för att starta ett aktiebolag är 1900kr i administrativa avgifter för att starta det och 3500kr för det första bokslutet, det är ca 5000kr du riskerar mot att ha en oändligt hög uppsida. Vi pratade om det i förra avsnittet när vi pratade om att tjäna pengar.
Se ditt boende som en utgift, inte en investering
Jan: Jag skulle säga att detta är ett misstag men återigen, vi gör så gott vi kan, vi fattar så fort vi hinner. Att ha en mentor är superbra. Jag är där jag är idag för att jag har haft jättebra mentorer. Man får gå till människor som har gjort eller gör det man själv vill göra och fråga hur de gjorde, man kan fråga efter deras tre bästa tips.
Sen kan man återkomma 6 månader senare, fråga om du kan få 3 nya tips. Över tid kommer det förmodligen skapa en relation. Ibland kan det vara värt att ta in en person i företaget som har den erfarenheten.
Från andra sidan, mentorssidan där jag har varit ibland finns en skön känsla av att kunna hjälpa andra. Du kan exempelvis ge bort 10% av ditt bolag för att ha en mentor som hjälper dig i det. Jag lovar att det är värt det.
Caroline: Alec skriver såhär;
”Köpte medelstor lägenhet istället för villa till bra pris för 2 år sedan”
@Alec
Jan: Jag tror att detta är lite av ångerns tempel. Man ska inte köpa bostad för att tjäna pengar, man köper bostad för att man behöver någonstans att bo och för att man kan tänka sig att bo där i 5–10 år. Processmisstaget skulle i så fall vara att man inte har ett 10års-perspektiv, att man hade behövt villan men inte insåg det då.
Jan: Då tar vi nästa, denna tycker jag är en av de roligaste.
Caroline: BSPastikern skriver;
Jag satt stressad och tokknappade köp- och säljordrar på lunchen vid förra kvartalsskiftet. Avslutade med att lägga en rejäl köporder på guld, eftersom jag tänkt bli lite extra tung i det, men glömde att omvandla mellan EUR och SEK. 🤦♂ Mycket guld blev det. 😂
@BSPastikern
Caroline: Men oj? Hur mycket guld köptes egentligen?
Jan: Köpordern blev uppenbarligen 10 gånger större än tänkt. Jag bara skrattar, jag har också gjort sådana här misstag.
Tänk er det här scenariot, Avanza har olika sparkonton, de varierar i ränta ibland. Jag tänkte flytta våra pengar till ett konto med högre ränta men råkade lägga in dem i ett ISK konto där man måste skatta på insättning och uttag. De pengarna jag tänkte att jag skulle göra i vinst försvann ju av skattekostnaden i ISK-kontot. Vi har en kompis som kallar detta för stresskostnader.
Misstag som vi alla gör
Caroline: JFB har skrivit rätt många misstag, vi börjar;
- Tog Max CSN + extra studielån på Swedbank och blåste varenda krona. Kul men dumt.
- Thorn hyr stereo på tidigt 90 tal som kostade multum. Tvingade mig att ha den kvar i 20 år för att klämma ut värdet
- Köpte för dyra bilar och när jag inte fick lån på banken längre så lånade jag av mina föräldrar (betalde tillbaka det tillslut)
Jan: Föräldrar, låna inte ut pengar till dyra bilar. Det är inte ett produktivt lån.
Caroline: Nej precis, jag fortsätter;
Köpte inte bostad eftersom det alltid var för dyrt – dumt dumt dumt
@JFB
Jan: Återigen köp bostad för att du ska bo där i 10 år och inte för att investera.
Caroline: Jag fortsätter;
- Fastnade i dotcom boomen och förlorade så gott som alla pengarna
- Fastnade i teknisk analys som kostade mycket i avsaknad av avkastning
- Fastnade i råvaruboomen strax före finanskrisen men han ut före det small, så ”bara” avsaknad av avkastning
- Sparade på tok för mycket på konto och alldeles för lite investerades på börsen efter att jag bränt mig på ovan
Jan: Jag har också varit där, både 2002 och 2009.
Caroline: Jag läser vidare;
- För lojal mot arbetsgivare som ledde till dålig löneutveckling tills jag lärde mig läxan att aldrig lita på HRs ”det är en bra lön/lönehöjning”
- För feg att satsa rejält när tillfällena gavs. Blivit bättre men håller nog en större margin of safety än de flesta pga historik”.
Jan: JFB är en av de som skriver på forumet som jag alltid läser. Väldigt många kloka åsikter, jag gillade dessa misstag eftersom det är samma misstag som vi alla gör. Du som lyssnar har säkert gjort någon av de här, jag har gjort flera.
Att vara destruktivt snål
Caroline: Vi går vidare, Ket säger såhär;
Mitt största ekonomiska misstag är att jag har brytt mig för mycket om pengar. Jag har varit så gott som destruktivt snål och inte rest, sagt nej till restaurangbesök och allmänt umgänge (bröllop som krävt övernattning) som kostat pengar.
@Ket
Caroline: Jag blir helt tyst när jag läser detta, vi har å andra sidan en tidigare kvinna som säger att hon har bränt pengar på fest och resande och sen kommer Ket här och har en diametralt motsatt uppfattning om sitt ekonomiska misstag. Jag tycker nästan att detta är ett större misstag.
Jan: Jag tror att vi sällan ångrar vi saker som vi har gjort, oftare ångrar vi sådant som vi inte har gjort. Återigen, ha empati med dig själv, vi gör så gott vi kan, vi fattar så fort vi hinner.
Jag tror att relationer, tid och upplevelser är det som ger oss lycka och minnen. Det låter som att insikterna har kommit. Du har ju också varit inne på en variant av det här, du har inte unnat dig själv grejer som vi pratade om innan.
Caroline: Ja men jag kan fortfarande tänka att jag vill avboka grejer. Det är svårt att prioritera sig själv, jag vill avboka och sätta in pengarna på Lysa. Man kan ha insikten men ändå gå i sina spår, man måste välja något annorlunda. Det är obehagligt till att börja med. Den här tog nog i hjärtat lite faktiskt.
Skapa dig en egen bild, ifrågasätt alla råd du får
Caroline: Carl8 skriver såhär;
Jag trodde länge att investeringar, aktier och fonder var något extremt komplicerat. Samt att banker och rådgivare var de enda som kunde och visste vad dom höll på med…
@Carl8
Caroline: Jag har också varit där. Man själv tror att man inte kan. Det används otroligt mycket komplicerat språk och terminologi inom finansbranschen.
Jan: Man behöver skapa sig en egen bild. Det bästa tipset är att ifrågasätta alla som kommer med råd, även oss. Mina råd är oftast mer defensiva än vad de hade behövt vara.
Sen finns det andra som alltid ger för aggressiva råd. Ibland tänker vi att investera är en aktivitet som man kan vara överens om men vi tänker sällan att vi har olika mål, bakgrund, mängd pengar, situationer, risktolerans och mål i livet.
Caroline: MattiasA90 säger;
Pillat alldeles för mycket i mina portföljer med % hit och % dit. Därmed legat utanför marknaden en hel del pga sälj, byt och köpordrar hela tiden. Nu har jag lärt mig att låta bli och faktiskt lita på att portföljerna är bra som dom är.
@MattiasA90
Jan: Precis, tid på marknaden är viktigare än att tajma marknaden. Man tänker kanske inte på att när man byter fonder så är det ofta tre dagar då pengarna ligger utanför marknaden. Pilla inte på portföljerna.
Caroline: Johann skriver såhär;
Att gå väldigt många % med vinst i Fingerprint precis i början av mitt investerande. Gjorde att jag fick en enorm övertro på min förmåga, vilket i sig ledde till fem år av köp i förhoppningsbolag och aktiva fonder. Nu, sex år efter jag började, har jag äntligen börjat titta på vad forskningen säger.
@Johann
Jan: Det värsta man kan råka ut för som nybörjare är att förlora pengar första dagen eller att tjäna jättemycket pengar första tiden. Båda leder till fel insikter.
Ge aldrig upp!
Caroline: Fondgurun skriver såhär;
Största misstaget så här i efterhand är att jag gick runt och trodde att jag aldrig kunde lära mig investeringar och att jag aldrig skulle kunna bli ekonomiskt fri.
@Fondgurun
Caroline: Kan det inte vara så att man inte vet vad som krävs för att bli ekonomiskt fri? Så fort jag inte har konkreta tankar, så går jag runt och tror saker, att det inte är för mig.
Jan: Ja man går runt och tror saker, jag har fått för mig att det är jättesvårt att renovera, många kanske tycker att det är konstigt. Går det inte och det inte är kul, skit i det.
Caroline: Mitt motto är; Dyk alltid upp, ge aldrig upp. Jag kan tycka att något är kul efter ett tag när jag har lärt mig saker.
Sälja av fonder/aktier när det har gått bra?
Caroline: Henrik79 skriver såhär;
Investerade kraftigt från sparkonto till fonder under 2012–13, när börsen gick som tåget. Tyvärr sålde jag av när en fond gått upp ca 20%, jag återinvesterade ingenting, utan hade någon märklig åsikt om att “rädda vinsten”. Ett väldigt kortsiktigt tänk, men kanske ingen katastrof.
@Henrik79
Jan: Vi säljer saker som har gått bra men behåller saker som har gått dåligt. Enda gången du ska sälja något som har gått bra är om du har något som kommer gå bättre. Eller som många av mina professionella kompisar gör, när något går bra så ökar de i det, de köper mer av det som gått bra.
Just nu så förstår inte en sådan som jag börsen. Vissa säger att värderingar inte längre spelar någon roll utan det är flöden som är viktigare, då är det förmodligen jag som inte fattar och då kostar det mig pengar. Fattar jag inte så tycker jag att det är okej att jag inte tjänar pengar.
I en indexfond så har jag inget problem med att köpa mer när det har gått upp, jag bryr mig inte vad den kostar när jag köper den.
Tur eller skicklighet?
Jan: Henrik hade ganska många insikter, ska vi ta dem lite snabbt?
Caroline: Ja nästa insikt från Henrik79;
Agerade i panik och sålde en del fonder 2008. Dock behöll jag kanske 70% på börsen och väntade ut. Det stora misstaget var att jag blev så rädd att jag inte vågade investera på flera år. Det mesta jag köpte då, det köptes bara något halvår innan kraschen. Minns en gubbe på jobbet som sa “hehe jag sålde redan i somras”, när jag berättade att mina fonder hade gått ner si och så mycket. Minns att jag tänkte “hur f-n kunde han veta att det skulle krascha”.
@Henrik79
Caroline: Henrik, det visste han (gubben) inte men han satt där och hade tur. Sen går sådana personer runt och skryter, jag hatar sådant.
Jan: Folk sa att de missade Coronanedgången för att de sålde precis innan. När det händer så säger jag ”Grattis, du var smartare än mig”. Förmodligen är det tur, de vann den delsträckan, det viktigaste är inte att vinna delsträckan utan maratonloppet. Det kanske var skicklighet? Det vet vi inte.
Caroline: Henrik79 nästa grej var;
Köpte en dyr bil för +350 000 kr, som såldes efter 100 mil. Det var ungefär vid denna tidpunkt som jag och min sambo bestämde oss för att byta livsstil helt och hållet och bli riktigt ekonomiska. Det var även här jag mailade lite med Jan om min tjänstepension, då jag hade börjat intressera mig för sådant på allvar. Bilen köptes enbart för “status”… som ingen brydde sig om ändå. Ett stort uppvaknande.
Henrik79
Jan: Paradoxen med bil, man köper bil för status men de som kollar på bilen tänker inte på vilken status han i bilen har utan hur det hade sett ut om man själv satt i bilen. Jag känner igen mig.
Lägga in pengar i sitt företag?
Caroline: Vi fortsätter;
- Misstag 1: Mina första köp av aktier var Telia och Framfab… “Näe, aldrig mer aktier och sådan skit. Man förlorar bara sina pengar.” Och med skit tänkte jag fonder, aktier, börsen överhuvudtaget.
- Misstag 2: Sparkonto på Swebank is da shit under många många år. “Jaså noll i ränta? Ja, men man kan inte förlora dem iaf”
- Misstag 3: Lade in ca. 250.000kr under 3 år i ett eget företag som jag sen lade ner eftersom det gick dåligt och som grädde på moset råkar jag ut för en olycka och blir långtidssjukskriven.
Jan: Var försiktig, om ingen annan lägger in pengar i ditt företag varför ska du? Vad har du för garantier? Jag tror att det bästa sättet att starta ett företag på är när man inte har några pengar, då blir man kreativ. Har man pengar blir man istället slarvig.
Caroline: En till från Henrik79, han skriver;
Köpte ett antal “yield trap”-aktier som säkert har kostat mig 80 000 kr då jag till slut sålde skiten. Lyssnade på fel personer helt enkelt. Tyvärr har jag också sålt av ett antal bra aktier (som t.ex. Microsoft, Apple och andra lågyieldande) och köpt ren skit enbart för hög utdelning.
@Henrik79
Jan: Ja det är den utdelningsstrategin som vi pratade om. Det är många som gör samma misstag.
CB. Sista, också från Henrik79;
Varit alldeles för feg vid löneförhandlingar, pga låg självkänsla.
@Henrik79
Jan: Jag tror att det är samma som återkommer, jag har också gjort det här.
Många misstag är återkommande
Jan: Nu får vi sätta något slags stopp, tack till alla som har delat med sig av sina misstag. Om man tar ett steg bak upplever jag att det är många misstag som är återkommande.
Vi gör en massa antaganden och det tror jag att många av oss inser är fel. Det är viktigt med en processbaserad strategi för att kunna ta åt sig externa råd. Jag tänker hela tiden i min process, varför gör jag detta? Jag upplever att jag har gjort de flesta av dessa misstagen som vi har tagit upp här idag.
Caroline: Du har ju inte gett upp, det största misstaget för dig hade varit att ge upp. Man är inte ensam i sina finansiella misstag.
Jan: Jag tänker att vi ska avsluta. Jag vill också pusha lite extra för en ny grej vi gör på Patreon. Kl. 15 varje onsdag kör vi en fika utan agenda där vi diskuterar olika saker som är aktuella just nu. Jag saknade det lite mer ”utan agenda” snacket, kolla in det på patreon.com/rikatillsammans
Tack för att du har lyssnat!