Elva bra och mindre bra sätt att bli rik på
Sök:

Elva bra och mindre bra sätt att bli rik på

Från och till när vi pratar om att vi ska bli rika så kommer det frågor om hur – ska ni göra det? Det finns inget rätt eller fel svar om hur man kan bli rik på. Det man måste göra är att hitta ett sätt som passar en själv. Det vill säga ett sätt som gör att man vill gå upp på morgonen och ta de aktioner som krävs.

1. Du kan gifta dig med någon för pengarna skull

Detta är för många det enda sättet att bli rik på – min enda invändning till detta är att frågan är om det verkligen gör en lyckligare?

2. Du kan bli rik genom att vara skurk och oärlig

Där finns några stora problem med att bli rik genom att vara oärlig – det första är väl den egna etiken och moralen, det andra problemet är att affärer bygger på tillit. Tillit har en tendens att saknas mellan oärliga personer. Dessutom – om du är ärlig och gör ett ärligt misstag är sannolikheten för att du blir du ofta förlåten och får en ny chans. Genom att göra ärliga misstag får du dessutom möjligheten att bli en bättre affärsman eller affärskvinna. Om du däremot är en skursk och gör ett misstag hamnar du ofta i fängelset eller dina partners hittar på lämpliga sätt att straffa dig för ditt misstag.

3. Du kan bli rik genom att vara girig

Det finns många personer i världen som har blivit rika genom att vara giriga. Problemet med giriga människor är att få vill umgås eller göra affärer med dem. Precis efter IT-bubblan runt år 2000 fylldes nyhetssändningarna med nyheter om giriga företag och företagsledare som ljög för sina aktieägare och investerare genom att manipulera resultat- och balansräkningar. Andra sa till sina anställda att köpa aktier medan de själva sålde.

Företag som WorldCom, Enron och Arthur Andersen gick i konkurs och många av de giriga människorna blev så giriga att de dessutom bröt mot gällande lagstiftning. Det var ett tydligt exempel på att skurkar inte bara håller på med rån, stöld och prosititution.

4. Du kan bli rik genom att vara snål

Detta är, enligt mig, ett av de populäraste sätten att försöka bli rik på. Det är bara att googla på ekonomibloggar och se efter. Det handlar om att försöka leva under sina tillgångar istället för att försöka utöka sina tillgångar. Det jag ser som den största invändningen mot detta sättet att bli rik på är att man i slutändan fortfarande är snål. Att ha mycket pengar och leva snålt är något jag faktiskt inte riktigt förstår.

Dessutom tror jag faktiskt även på att om man är väldigt rädd om sina pengar så blir pengarna herre över en. Man vågar inte göra något med dem – det vet jag av egen erfarenhet… :|

5. Du kan bli rik genom att jobba hårt

Detta sättet är jag lite kluven inför – invändningen är väl att ofta har man väldigt lite tid att njuta av sina pengar och sitt liv om man hela tiden jobbar. I denna kategorin tänker jag ofta mig de hårt arbetande VD:ar och motsvarande.

6. Du kan bli rik genom att ha en exceptionell talang, vara riktigt smart, attraktiv eller begåvad

Här kategoriserar jag alla stora idrottsstjärnor såsom t.ex. Tiger Woods eller vår egen Zlatan. Problemet är bara att talang inte är en garanti för rikedom. Dessutom visar många undersökningar att de flesta rika, cirka 65%, idrottstjärnor blir panka ett par år efter att de lägger sin karriär på hyllan. Dessutom är de många som luras på sina pengar av förstå-sig-påare.

7. Du kan bli rik genom att ha tur

Detta är ett nästan lika populärt sätt att försöka bli rik på som att vara snål. Varje dag ser vi hundratals annonser för hur man kan bli rik genom att t.ex. vinna på olika sorters lotterier och motsvarande. Min invändning här är att för varje vinnare så finns det tusentals, om inte miljontals olyckliga förlorare. Likt sätt nummer 6 är det föga känt att de flesta lotto-miljonärer är i en värre ekonomisk situation 5 år efter vinsten än de var innan.

8. Du kan bli rik genom att ärva en förmögenhet

Inte så mycket att säga om det här sättet mer än att det är få förbehållet samt som jag skrivit tidigare att det man får gratis har man svårt att uppskatta.

9. Du kan bli rik genom att investera

Den vanligaste invändningen mot att bli rik genom att investera är att man måste ha pengar för att tjäna pengar. Jag tror inte på detta – om inte annat så har den genomsnittlige miljonären varit pank 3 gånger, det betyder att han eller hon har gått från 0 till 1 miljon, inte en gång – utan 3. Det beror alltså inte på att man måste ha pengar för att tjäna pengar. Vad som däremot krävs är en hög ekonomisk kompetens och som tur är det något som man kan tillgodogöra sig. Risken med att bli rik genom att investera är att du kan förlora allting om du inte har den kompetensen som krävs för det du håller på med. Exempel är t.ex. att 95% av alla daytraders förlorar alla sina pengar inom ett år.

Genom att investera kan man däremot använda sig av den kraftfulla ränta-på-ränta effekten vilket minskar tiden mot ekonomisk frihet.

10. Du kan bli rik genom att bygga en verksamhet

De flesta av de allra rikaste människorna i världen har blivit rikast tack vare sina företag. Exempel på dessa personer är Bill Gates, Michal Dell m.fl. Det som man måste vara medveten om detta sättet att bli rik på är det är riskfyllt att bygga ett företag från grunden. Att driva företag är det mest komplexa som finns och nästan 9 av 10 nya företag lägger av inom 2 år. Att köpa in sig i ett befintligt koncept, franchising, är ett mindre riskfyllt sätt men undersökningar visar att även här går nästan 1/3 franchise-försök i stöpet.

11. Du kan bli rik genom att bygga upp en försäljningsorganisation

Det sista sättet som jag valt att ta upp är faktiskt MLM-verksamhet – det vill säga att man bygger upp en försäljningsorganisation för en produkt. Det som skiljer detta sättet mot de föregående tio är att det faktiskt inte är riktigt lika självcentrerat som de andra. Genom detta sätt hjälper man både sig själv och andra att bli rika och det går väldigt väl ihop med den vision jag har med denna blogg. Invändningen mot detta sättet är att väldigt, väldigt många människor har fördomar mot MLM och kallar det många gånger felaktigt för pyramidspel och liknande. Tyvärr säger det ofta mer om de människorna än om konceptet.

Vi här på bloggen har faktiskt valt flera av sätten ovan eftersom vi tror på att inte lägga alla äggen i samma korg samtidigt som vi då kan ägna oss åt det vi tycker är fantastiskt kul.


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Min syn på punkterna ”ekonomitips”:

  1. Charlie Söderberg menar att “de fattigaste jobbar för pengar, de rikaste låter pengarna jobba för dem”. Träna dig i att sätta dina pengar i arbete innan du spenderar dem.

  Syn: Uppenbar punkt givetvis. Tjäna pengar på vad du gillar att göra vanligtvis. Använd sedan vinsterna från den/de aktiviteterna till att investera i fatsigheterna, bolag och annat portföljsmässigt.

  2.De fattigaste köper nu – och betalar sen, enligt Charlie Söderberg. De rikaste investerar nu och kan leva med att avkastningen dröjer. Träna dig i att tänka långsiktigt: Satsa nu och få sedan.

  Syn: Det gör även de rika:). Men de rika vet hur skulden ska betalas av. Inte hur de personligen ska slita av skulden, där emot hur andra ska slita av skulden åt de.

  3. De fattigaste fattar sina ekonomiska beslut på känsla, de rikaste räknar efter. Träna dig i att räkna igenom och känna igen en bra affär istället för att lita på vad andra säger.

  Syn: Absolut så. Rika räknar alltid på affärerna. Jag stöter på många folk på nätet exempelvis som säger att mina metoder är hur omöjliga som helst, men skulle de satt sig ner och räknat så skulle de säkert se mer möjligheter än mig. Hur säker som helst. Folk gör dock sällan det, av en eller annan konstig anledning.

  4. De fattigaste använder de lösningar som ligger nära till hands, de rikaste letar efter okonventionella och ibland mer obekväma lösningar som andra inte tänkt på. Gå mot strömmen, var okonventionell och våga stundom vara både obekväm och ha det obekvämt.

  Syn: Hehe…så rätt. Diskutera med mig hur jag vill finansiera bolag och fastigheter så skulle du tro jag var knäpp. Mina metoder tillhör de mest okonventionella. Och obekvämt är ju bara förnamnet när du ska presentera idéerna för en bank eller en finansiär som inte fattar ett dugg av vad du snackar om. Många vill inte heller fatta vad du pratar om. Slutna sinnen.

  5.De fattiga är fullt upptagna med att överleva, de rikaste drömmer stort och satsar fullt ut. Träna ditt självförtroende och sätt stora inspirerande mål.

  Syn: Helt rätt igen. Jag tänker mer på hur jag ska köpa det där stora mega företaget än på hur jag ska få mat på bordet idag. Kan ses som oansvarigt, men av någon konstigt anledning kommer maten fram på bordet ändå. Och bo kostnaderna täcks upp för.

  6. De fattigaste ser pengar som ett problem som måste lösas, de rikaste tycker pengar är spännande och ett bra medel att nå sina mål. Ändra ditt synsätt och bestäm att du tycker att pengar är något du vill ha kul med.

  Syn: Jag tror denna punkt är mångt och mycket ömsesidig mellan både de rika och de fattiga. Ibland är brist på pengar ”a bitch” som man kan säga. Finansierings frågan gäller båda läger. Men för totalt olika saker oftast. Rikas gäller finansieringen för det där stora projektet. Fattigas finansiering går ut på hur de ska betala månadens utgifter.

  7. De fattigaste har ingen aning om vad de vill få ut av livet, de rikaste har skrivit ned sina mål och tar coaching i hur de skall nå dem. Skriv ned dina mål, dela med dig av dem till andra och ta hjälp från dem som ser ut att nå sina.

  Syn: De fattiga vet nog säkert vad de vill ha ut av livet. Dock tror jag inte att de fattiga är beredda att göra det som de troligen måste göra för att nå dit de vill. Rädsla kan hindra den bäste ifall man låter den ta övertaget. Att skriva ner sina mål är halva resan, du måste faktiskt genomföra aktionerna också. Där stannar de fattiga. De tar till ursäkterna vid denna punkt: ”För lite tid”, ”Inga pengar”, ”vet inte…”.

  8. De fattigaste blir nedslagna när de misslyckas, de rikaste kan leva med att de kanske bara lyckas med hälften av det som de företar sig. Om du är mindre sträng mot dig själv, tillåter dig att prova och misslyckas, får du många fler tillfällen även att lyckas. Det finns alltid något du kan lära dig – när du lyckas och när du misslyckas.

  Syn: De rika kan också bli nedslagna, men de hämtar sig troligen snabbare eftersom de både är positivare och snabbare ser lösningar än de fattiga. De fattiga verkar stänga dörrarna för att skapa förutsättningarna för succé. En sådan sak är som du skriver ”var mindre sträng mot dig själv”. Jag menar, att oroa sig eller kallas sig själv ”idiot” lär ju knappast ta dig till nästa bas. Oro har aldrig gjort någon rikare, hälsosammare etc.

  9. De fattigaste försöker lösa sina problem själva och döljer dem ofta till och med för partnern. De rikaste är öppna med vad de har och vad de vill ha och driver ständigt projekt tillsammans med andra.

  Syn: Helt korrekt. Men även vissa rika kan ibland skämmas för sin situation. Men de är säkert öppnare för att få hjälp eller åtminstone titta på möjligheter som kan ta de ur sin situation. Och att sedan agera på någon av dessa möjligheter för att på det sättet röra sig framåt.

  10. De fattigaste umgås med fattiga, de rikaste umgås med rika. Man blir i stor utsträckning som dem man umgås med. Skall du börja tänka nytt för att få nya resultat behöver du omge dig med människor som själva gör det och inspirerar dig till att följa med på resan

  Syn: Helt korrekt. Du formas av gruppmentaliteten. Därför är det till och med bättre att vara en ensamvarg än att vara en del av en negativt tänkande grupp.

  11. De fattigaste hoppas på ett sno åt sig ett enda stort klipp, de rikaste satsar på en rad saker där oftast alla parter tjänar på projektet. Var aldrig girig och försök att låta bli att se pengar som en bristvara. Vad du ger får du också tillbaka, oftast med ränta.

  Syn: Precis, de rika skapar ”förutsättningar” dagligen för att något bra ska komma ur det hela. Något som kommer ut som en klar fördel för att ta sig högre upp.

  Pengar är inte enda betalningsmedlet. Det är bara så att folk idag är fast i att pengar är det enda medlet man ska betala med. Förr använde man byteshandel. Fungerar lika bra idag.

  Kom ihåg att pengar är en överenskommen grej. Sedlen har ett värde för att vi bestämt att den har ett värde. Skulle vi imorgon bestämma att alla sedlar i omlopp inte hade värde längre i kommersiell mening men att apelsiner nu var den nya valutan, då skulle alla som hade apelsin plantage vara stenrika personer. Jag skojar inte, rikedom baserar sig på det värde vi sätter på saker och ting.

  Så tänk inte utifrån ”sedlar”, ”mynt” etc. Tänk utifrån efterfråga och tillgång. Är du i öknen och du är den enda som har en vatten källa, då hade du varit den rikaste typen. Den rikaste personen i den gruppen.

  Så tänk såhär: Vad är Sverige beroende av mest av allt (som nation alltså)? Sedan ser du till att bli den ledande leverantören av just den efterfrågade grejen. Vatten, sex och basmässig mat går alltid hem hos folk. Och skulle samhället raseras skulle bröd, vatten och sexuella tjänster vara mest eftersökta. För dessa saker är basmässiga behov.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 2. Vit pil

  hej!
  här har du elva skillnader mellan fattiga och rika:

  1. Charlie Söderberg menar att ”de fattigaste jobbar för pengar, de rikaste låter pengarna jobba för dem”. Träna dig i att sätta dina pengar i arbete innan du spenderar dem.

  2.De fattigaste köper nu – och betalar sen, enligt Charlie Söderberg. De rikaste investerar nu och kan leva med att avkastningen dröjer. Träna dig i att tänka långsiktigt: Satsa nu och få sedan.

  3. De fattigaste fattar sina ekonomiska beslut på känsla, de rikaste räknar efter. Träna dig i att räkna igenom och känna igen en bra affär istället för att lita på vad andra säger.

  4. De fattigaste använder de lösningar som ligger nära till hands, de rikaste letar efter okonventionella och ibland mer obekväma lösningar som andra inte tänkt på. Gå mot strömmen, var okonventionell och våga stundom vara både obekväm och ha det obekvämt.

  5.De fattiga är fullt upptagna med att överleva, de rikaste drömmer stort och satsar fullt ut. Träna ditt självförtroende och sätt stora inspirerande mål.

  6. De fattigaste ser pengar som ett problem som måste lösas, de rikaste tycker pengar är spännande och ett bra medel att nå sina mål. Ändra ditt synsätt och bestäm att du tycker att pengar är något du vill ha kul med.

  7. De fattigaste har ingen aning om vad de vill få ut av livet, de rikaste har skrivit ned sina mål och tar coaching i hur de skall nå dem. Skriv ned dina mål, dela med dig av dem till andra och ta hjälp från dem som ser ut att nå sina.

  8. De fattigaste blir nedslagna när de misslyckas, de rikaste kan leva med att de kanske bara lyckas med hälften av det som de företar sig. Om du är mindre sträng mot dig själv, tillåter dig att prova och misslyckas, får du många fler tillfällen även att lyckas. Det finns alltid något du kan lära dig – när du lyckas och när du misslyckas.

  9. De fattigaste försöker lösa sina problem själva och döljer dem ofta till och med för partnern. De rikaste är öppna med vad de har och vad de vill ha och driver ständigt projekt tillsammans med andra.

  10. De fattigaste umgås med fattiga, de rikaste umgås med rika. Man blir i stor utsträckning som dem man umgås med. Skall du börja tänka nytt för att få nya resultat behöver du omge dig med människor som själva gör det och inspirerar dig till att följa med på resan

  11. De fattigaste hoppas på ett sno åt sig ett enda stort klipp, de rikaste satsar på en rad saker där oftast alla parter tjänar på projektet. Var aldrig girig och försök att låta bli att se pengar som en bristvara. Vad du ger får du också tillbaka, oftast med ränta.
  källa:
  http://di.se/Funktioner/MediaSpelare.aspx?ArticleId=20078\12\11713&list=0&prevId=undefined

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ekonomitips
 3. Vit pil

  1) Denna punkt är delvis fel. Den som gifter sig med den rikare parten kanske i verkliga fallet älskar personen mer än pengarna.
  2) Jo, jag ser det som så: ”Ger du dig in i leken får du leken tåla”. Svenskt ordspråk om jag inte minns fel. Så länge man är beredd att ta konsekvenserna så kör på, var oärlig och ruffa åt dig och se sedan till att gömma dig bra. För någon kommer absolut leta under varenda sten i världen. Och en dag hittar de din sten:). All väljer sin väg till rikedomen.
  3) Giriga är vi nog alla. Men vissa är mer giriga än andra. Att vara girig anser jag inte som en ful grej i sig. Men när girigheten går över till att ”mörka” och ljuga om saker och ting, då har girigheten gått till en gräns där den inte längre kan försvaras. Girighet är annars något man bör ha inom sig om man vill stå högre upp på samhällets pelare. Girigheten ger en den där kraften att fortsätta även ifall man får motstånd. Alla som begär att få betalt för antingen sin tid, sina tjänster, produkter eller rent av för sina utlånade pengar är per definition en girig person. Det gör att majoriteten av folk i världen i dag är giriga.
  4) Snåla människor är lite tajta, ja. Men många snåla människor har en tendens att vara kreativa också. Det finns nog två sorters snålhet tror jag allt (åtminstone gällande pengar). Den ena är den vanliga snålheten för snålhetens skull. Psykisk sjukdom som jag ser det. Den andra är vad man mer bestämt benämner ”resursmedveten”. Man ser till att få mer för mindre utlägg. Och denna andra form har jag inget emot. Som entreprenör är det ett gyllene knep faktiskt. Det handlar inte om att vara snål för att man gillar att vara snål utan det handlar helt och hållet om att vara snål med de små resurser man väl har. Inget fel i det alls. Bara smart tänk.
  5) Att arbeta hårt är överskattat. Fattiga barn i fattiga länder arbetar mer timmar än en svensk medel svensson och får absolut mindre betalt. Samt får arbetsskador, oftast, som ger men för livet. Dessutom verkar det som dessa stackare arbetar innan de är 18 år gamla. Att arbeta hårt är den värsta myten inom ”pengavärlden”. Ändå går majoriteten av folk på myten. Ganska fantastiskt måste jag säga. Intressant fenomen.
  6) Det är sant att begåvade sportstjärnor dalar inkomstmässigt efter att de slutat tävla professionellt. Men att de flesta skulle förlora sina pengar tror jag inte. Problemet där är väl: sinne för slöseri av pengar (Slösa mentalitet) samt icke pålitliga förvaltare av redan ackumulerat kapital. Begåvat folk (som inte är direkt begåvade i finanser ska få hjälp av pålitliga och bevisat duktiga förvaltare av kapital.
  7) Allt i affärsvärlden baserar sig på någon del tur. Alltid. Men att förlita sig helt på tur verkar stolligt om inget annat.
  8) Inte många kommer ärva ett par miljarder eller ett par miljoner kr ens. Så ifall man inte vet att man kommer bli rik genom arv, då bör man lägga ner den satsningen. Även ifall man vet att man genom arv kommer få en massa förmögenhet så ska man satsa på att bygga sin egna förmögenhet först. Då kan man förhindra att man förlorar förmögenheten man väl får (eftersom man lärt sig genom misstag med eget kapital).
  9) Absolut smartaste vägen att bli rik. Med ”investera” menas det oftast att man investerar egna slantar i allt. Antingen genom handpenningar man lägger på fastigheter och företag etc vid köp. Eller att man lägger upp en klumpsumma för att köpa aktier på börsen etc. Den professionella och kunnige investeraren behöver inte ha en slant på bankboken för att göra en miljon investering. Faktiskt inte. Den professionelle investeraren kan till och med vara i djupa skulder och ändå ta sig upp genom att investera (fast utan en slant i egen ficka). När ni kommit på hur så vet ni vad jag snackar om. När ni vet hur, då tillhör ni också eliten bland investerare.
  10) Att bygga en verksamhet är en smart väg. De som inte är duktiga på att bygga bolag från grunden kan bara köpa ett redan existerande och väl fungerande bolag med managers på plats. Sedan använder man bolagets pengar till att köpa fler tillgångar.
  11) MLM och att starta eget bolag är likadana sett ur perspektivet ”att hjälpa andra”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.