En av Sveriges främsta investerare föreläser om marknadstiming
Sök:

En av Sveriges främsta investerare föreläser om marknadstiming

Arne "Kavastu" Talving föreläser i Malmö, Göteborg och Stockholm

En av Sveriges främsta investerare föreläser om marknadstiming
Den här artikeln publicerades 2016-09-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

För ett par år sedan fick jag tipset av en kompis (tack Ulf!) om att jag borde följa på en person på Twitter som kallade sig för Kavastu som också höll på med aktier och placeringar.

Nu har jag besökt utbildningen och här är en recension:

Jag började följa Kavastu eller Arne Talving som han också heter på riktigt (min fru trodde ett tag att han hette Kavastu :)). Eftersom jag personligen är en indexkramare som inte tror på aktiv förvaltning i längden, lade jag under ett par år inte så mycket kraft eller energi på att läsa Arnes inlägg eller tweets. Dessutom ska jag i ärlighetens namn också erkänna, att jag inte fattade Twitter fullt ut.

I våras började jag äntligen prioritera Twitter inkl. min egen feed och jag började med fascination följa Arne, inte minst på grund av att hans filosofi och personlighet tilltalade mig. Särskilt eftersom han likt mig, också brinner för att andra också ska förstå hur investeringar fungerar och att det inte behöver vara särskilt svårt.

Jag är dessutom av uppfattningen att man alltid, särskilt på dagens Internet där det är svårt att få nya influenser till följd av den s.k. eko-kammaren, ska hålla kontakten med dem som tänker annorlunda än en själv. Särskilt viktigt är det eftersom Arnes sätt att investera skiljer sig så dramatiskt från mitt eget.

Jag påstår att man skulle kunna sammanfatta de flesta investeringsstilar i de fyra svarskombinationer som följande två frågor ger:

 • Kan jag förutsäga marknadens rörelser?
 • Kan jag analysera och hitta undervärderade investeringar?

Beroende på hur man svarar på dessa två frågorna, så får man följande tabell:

Kan jag förutsäga marknadens rörelser?
Ja Nej
Kan jag analysera och
hitta undervärderade
investeringar?
Ja Gurun Analytikern
Nej Marknadstradern Långsiktige investeraren

För mig är svaret på frågorna ”Nej” och ”Nej”, vilket gör att jag hamnar i facket ”Den långsiktige passive investeraren”. Jag påstår att Arne skulle svara ”Ja”, ”Ja” eller ”Ja”, ”Delvis”. Det som jag tycker är intressant att han dessutom har data som backar upp hans påstående. Många som svarar ”Ja” på frågorna ovan har nämligen mer tur än skicklighet, men levererar man resultat över längre tidsperioder, då är man värd att lyssna på tänker jag.

Till och med nobelpristagaren Eugene Fama, en av föräldrarna till den effektiva marknadshypotesen – att man inte kan slå index över tid – tillstår att strukturerad marknadstiming verkar vara en av få strategier som verkligen fungerar och slår index. Just det här med marknadstiming påstår jag att Arne är väldigt duktig på.

Med sina 15 000 följare och en avkastning som har slagit index ganska ordentligt ett antal år i följd, anser jag att han har resultaten som förtjänar respekt. På sin blogg skriver han dessutom ganska intressant artiklar, ibland tvärtemot vad de flesta tycker och anser vilket jag också personligen tycker är uppfriskande. I somras hade jag dessutom förmånen att intervjua Arne inför min kommande bok om barnsparande och han hade en hel del kloka åsikter, varav en del av dem verkar hamna i boken.

Allt det här sammantaget gör att jag kommer att gå hans utbildning som han erbjuder för andra gången i höst, även om jag inte avser att sluta följa min egen strategi. Däremot hoppas jag få några av de smarta frågorna som gör att jag kan ifrågasätta mina egna tankar och kanske därmed förädla min strategi ett varv till. Jag kommer att gå det andra tillfället i Stockholm den 12 november, eftersom jag inte får ihop Malmö-datumet den 29 oktober.

Med risk för spekulation, då jag inte har gått utbildningen tidigare, men utifrån Arnes resonemang på Twitter, kursbeskrivningen och utbildningen pris på 5 990 SEK inkl. moms kan jag nog inte rekommendera den för nybörjare eller den som aldrig har investerat i aktier tidigare. Då är nog Aktiespararnas kurser bättre. Jag tror nämligen inte att det här är en nybörjarkurs utan man bör både ha en aktieportfölj på säg minst 50 000 kr och man bör ha handlat ett tag med aktier för att få fullt värde.

Om du går den 12 november, hojta till om du ser mig. Det är alltid roligt att träffa dig som är en läsare i verkligheten. :-)

Ingen ersättning har utgått eller utgår för skrivandet av den här artikeln utan jag gillar att tipsa om saker som jag själv gör och därmed tycker eller tror är bra. Recension kommer efter den 12 november. Om du går den innan eller har gått den tidigare, kommentera gärna vad du tyckte om den. 

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2016-09-18 klockan 20:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser, Tips för din privatekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

11 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Försökte klistra in en resultatskärmdump från Avanza utan att lyckas. Verkar inte fungera i ett kommentatorsfält. Ingen slump att jag slagit index med i snitt 26%-enheter årligen 2009-2016. Alltid 40-60 noggrant valda bolag i portföljen som levererar kursuppgång bättre än index. Personen bakom kommentarsfältet längre ned bör arbeta med att förbättra sin analysförmåga. Applicera sedan den nyvunna analysförmågan med att finna bra aktier på aktiemarknaden, kanske vederbörande person också kan överprestera aktieindex med +26%-enheter / år?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Arne Talving
  1. Vit pil

   Hej Arne!

   Kul att du kommenterar! Mejla mig gärna bilden så lägger jag upp den.

   Hälsningar,
   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Halkade in på denna sida i kväll. Läste att någon trodde att min långsiktiga portfölj var mitt bolags portfölj. Räknar inte ens in bolaget som jag har som förmögenhet. Bolaget finns bara där för att jag ska kunna fakturera dj, foto, föredragstjänster.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Arne Talving
 3. Vit pil

  Ok jag forskade lite på Twitter och Kavastu hemsida. VAd jag förstod så har han sin långsiktiga portfölj i sitt AB. I årsredovisningen 2015 framgår att hela portföljen likviderades och han låg därmed helt likvid. Värdet var ca 400TKr. Tittar man tillbaka på årsredovisningen 2013 var värdet ca 350Tkr om jag inte minns fel. Han skriver på sin hemsida art han inte tar ut pengar från bolaget. I ett Twitter inlägg den 9 okt skriver han att hans långa portfölj utgör ca 15% av hans totala placeringar, vilket innebär att man kan räkna baklänges att hans totala förmögenhet är ca 3mkr….inte så mycket att skryta med samtidigt visar det även att sannolikheten att han går 28% enheter bättre än index varje år är ett osannolikt…..så med andra ord skall man nog inte tro på allt han säger

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 4. Vit pil

  har kollat hans hemsida och ingen stans framgår hans performance eller vad han lyckats med…vart hittar du den infon?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  kalle
  1. Vit pil

   Han hänger mest på Twitter. Kolla där, sök på Kavastu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Så roligt att du är så aktiv med att skriva inlägg! Även om det är saker som jag inte ens skulle överväga (så som att belån aktieportföljen) så är det fortfarande väldigt intressant att läsa om.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa
 6. Vit pil

  Tack för tipset Jan! Vet du om det kommer vara någon utbildning i norra delen av detta avlånga land framöver? Annars kanske man får hoppa på flyget ner. // Umeåbon.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristian Eriksson
  1. Vit pil

   Jag har ingen aning tyvärr är inte engagerad mer än att jag tänkte gå själv. Kolla med Arne eller med Börsvärlden som är arrangören. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Om man har en portfölj värd 50k, att då lägga mer än 10% av portföljvärdet(en årsavkastning) på en utbildning om timing tycker jag är att felprioritera. Bättre att investera de pengarna i portföljen istället.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lord Metroid
  1. Vit pil

   Jag delar nog inte din uppfattning – tänk om du kan använda den kunskapen för att höja avkastningen i din portfölj med 1 % om året de kommande 10 åren, eller undvika misstag som kostar dig 10 % av portföljens värde. Då påstår jag att det är lätt hemräknat.

   Är det något som jag alltid rekommenderar oavsett så är det att investera i sig själv. Å andra sidan har jag utbildat mig hela livet med allt från en civilingenjörsutbildning till att gå minst två utbildningar per år och ha en egen personlig coach på månadsbasis och driva ett utbildningsföretag. Så jag är kanske inte riktigt normal i det här avseendet. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.