En av Sveriges främsta investerare föreläser om marknadstiming

Arne "Kavastu" Talving föreläser i Malmö, Göteborg och Stockholm

En av Sveriges främsta investerare föreläser om marknadstiming
Reklam för Börsvärlden / Mediagruppen TopTraders i Sverige AB. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

För ett par år sedan fick jag tipset av en kompis (tack Ulf!) om att jag borde följa på en person på Twitter som kallade sig för Kavastu som också höll på med aktier och placeringar.

Nu har jag besökt utbildningen och här är en recension:

Jag började följa Kavastu eller Arne Talving som han också heter på riktigt (min fru trodde ett tag att han hette Kavastu :)). Eftersom jag personligen är en indexkramare som inte tror på aktiv förvaltning i längden, lade jag under ett par år inte så mycket kraft eller energi på att läsa Arnes inlägg eller tweets. Dessutom ska jag i ärlighetens namn också erkänna, att jag inte fattade Twitter fullt ut.

I våras började jag äntligen prioritera Twitter inkl. min egen feed och jag började med fascination följa Arne, inte minst på grund av att hans filosofi och personlighet tilltalade mig. Särskilt eftersom han likt mig, också brinner för att andra också ska förstå hur investeringar fungerar och att det inte behöver vara särskilt svårt.

Jag är dessutom av uppfattningen att man alltid, särskilt på dagens Internet där det är svårt att få nya influenser till följd av den s.k. eko-kammaren, ska hålla kontakten med dem som tänker annorlunda än en själv. Särskilt viktigt är det eftersom Arnes sätt att investera skiljer sig så dramatiskt från mitt eget.

Jag påstår att man skulle kunna sammanfatta de flesta investeringsstilar i de fyra svarskombinationer som följande två frågor ger:

  • Kan jag förutsäga marknadens rörelser?
  • Kan jag analysera och hitta undervärderade investeringar?

Beroende på hur man svarar på dessa två frågorna, så får man följande tabell:

Kan jag förutsäga marknadens rörelser?
Ja Nej
Kan jag analysera och
hitta undervärderade
investeringar?
Ja Gurun Analytikern
Nej Marknadstradern Långsiktige investeraren

För mig är svaret på frågorna ”Nej” och ”Nej”, vilket gör att jag hamnar i facket ”Den långsiktige passive investeraren”. Jag påstår att Arne skulle svara ”Ja”, ”Ja” eller ”Ja”, ”Delvis”. Det som jag tycker är intressant att han dessutom har data som backar upp hans påstående. Många som svarar ”Ja” på frågorna ovan har nämligen mer tur än skicklighet, men levererar man resultat över längre tidsperioder, då är man värd att lyssna på tänker jag.

Till och med nobelpristagaren Eugene Fama, en av föräldrarna till den effektiva marknadshypotesen – att man inte kan slå index över tid – tillstår att strukturerad marknadstiming verkar vara en av få strategier som verkligen fungerar och slår index. Just det här med marknadstiming påstår jag att Arne är väldigt duktig på.

Med sina 15 000 följare och en avkastning som har slagit index ganska ordentligt ett antal år i följd, anser jag att han har resultaten som förtjänar respekt. På sin blogg skriver han dessutom ganska intressant artiklar, ibland tvärtemot vad de flesta tycker och anser vilket jag också personligen tycker är uppfriskande. I somras hade jag dessutom förmånen att intervjua Arne inför min kommande bok om barnsparande och han hade en hel del kloka åsikter, varav en del av dem verkar hamna i boken.

Allt det här sammantaget gör att jag kommer att gå hans utbildning som han erbjuder för andra gången i höst, även om jag inte avser att sluta följa min egen strategi. Däremot hoppas jag få några av de smarta frågorna som gör att jag kan ifrågasätta mina egna tankar och kanske därmed förädla min strategi ett varv till. Jag kommer att gå det andra tillfället i Stockholm den 12 november, eftersom jag inte får ihop Malmö-datumet den 29 oktober.

Med risk för spekulation, då jag inte har gått utbildningen tidigare, men utifrån Arnes resonemang på Twitter, kursbeskrivningen och utbildningen pris på 5 990 SEK inkl. moms kan jag nog inte rekommendera den för nybörjare eller den som aldrig har investerat i aktier tidigare. Då är nog Aktiespararnas kurser bättre. Jag tror nämligen inte att det här är en nybörjarkurs utan man bör både ha en aktieportfölj på säg minst 50 000 kr och man bör ha handlat ett tag med aktier för att få fullt värde.

Om du går den 12 november, hojta till om du ser mig. Det är alltid roligt att träffa dig som är en läsare i verkligheten. :-)

Ingen ersättning har utgått eller utgår för skrivandet av den här artikeln utan jag gillar att tipsa om saker som jag själv gör och därmed tycker eller tror är bra. Recension kommer efter den 12 november. Om du går den innan eller har gått den tidigare, kommentera gärna vad du tyckte om den. 

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök