1 miljon på Avanza och ett betydligt rikare liv

En läsarberättelse om att göra det 95 % av befolkningen aldrig gör...

På fyra år har den här läsaren förändrat sitt liv, fått ihop sin första miljon på Avanza samtidigt som han sprang Stockholm Marathon och gjorde den första delen i en svensk klassiker.

För ett par dagar sedan publicerade jag ett mejl i artikeln ”Resultatet av att göra det som 95 % av alla andra aldrig gör…” från en läsare som delade med sig av sin historia hur hen förändrade sitt liv på fyra år. Det var ett helt otroligt inspirerande mejl som jag själv gick igång på. Det är ett av de mest kommenterade inläggen på bloggen och många ställde sig frågan – ”Hur gjorde personen?

Jag mejlade tillbaka till läsaren och frågade om hen kunde tänka sig skriva ner sin historia. I fredags fick jag svar och här kommer mejlet i sin helhet.

Hej,

Jag har blivit ombedd att berätta om vilka skillnader jag gjort, gör och kommer att göra för att uppnå den skillnad jag gjort. Det kommer jag försöka göra nu!

Först vill jag påpeka att alla åsikter och värderingar är mina personliga och jag ber om ursäkt utifall någon tar illa upp eller känner sig provocerad över det jag skriver. Jag kommer inte nämna några aktier/fonder eller andra tillgångsslag som jag investerar i. Detta eftersom det är upp till var och en att själv hitta sin strategi över hur man sparar.

I mitt fall koncentrerar jag mig på aktier som ger mig kassaflöde i form av historiskt god DA. Min tidshorisont på sparande är 100+år. Det är mao kassaflödet som är intressant och inte värdet på tillgångarna.

1. Vilja förändras.

Detta skrev jag tidigare om. Efter jag var på Charlies föreläsning (annonslänk) och Jans kick-off insåg jag att jag inte levde det livet jag ville leva.

2. Motivation

För att göra alla förändringar behövs motivation. För att få motivation så sökte jag motivation. I mitt fall kom den via mängder av olika håll, men framförallt från Robert Kyosakis böcker, Jans blogg , Lundaluppen, mr money mustache, Buffet, min mor, och många andra som jag säkert glömt. Att ständigt söka motivation har varit väldigt viktigt.

Det har handlat om att jag har tvingat mig själv att börja göra allting motsatt mot vad jag tidigare gjorde. Att börja tänka på ett helt nytt sätt och ifrågasätta det jag tidigare lärt mig.

Netflix är Djävulen! Allt handlar om tid. Att rensa bland företag som stjäl min tid och mina pengar var en självklarhet. Netflix, Spotify, Comhem, Tele2, etc etc är i min värld roten till mycket ont. Först tar de mina pengar sen min tid eftersom jag måste jobba för att ge dem mina pengar. Dessutom tillför de mitt liv ingeting av värde. Bli fri från frivilliga tärande kostnader var bland den första större förändringen jag gjorde.

Tiden är min nya bästa vän. Jag ville från början uppnå mina mål så fort som möjligt. Med tiden har jag insett att jag inte har några direkta mål, utan det är förändringen i sig och tiden jag uppskattar. Alla eventuella mål, såväl ekonomiska som fysiska eller familjära går att genomföra över tid. Det är detta jag älskar med tid.

3. Hälsa

Att börja träna gjorde jag i samma veva. Att ha tid till träning finns alltid. Det handlar bara om prioriteringar och eftersom djävulen (Netflix) åkte ut så fanns den tiden plötsligt som jag tidigare la på att se på detta. Jag har själv små barn och vet att det är svårt att hitta denna tid, men den fanns. Att gå ut och springa kl 22:30 eller 05:00 gick utmärkt. Att faktiskt göra det var svårt de första 20 gångerna men efter detta blev det rutin och inget jag tänker på. Här fick jag mycket motivation av Paolo Roberto och Petter (artisten). Petter gick från att vara medelålders rappare till att genomföra en av Sveriges tuffaste fysiska utmaningar som finns, allt detta för att han ville.

Paolo ger mig motivation med sin super fysik och genom att han har sagt till mig:

Antingen är du i form eller så har du ursäkter.

Att mina barn ser mig som världens starkaste efter Pippi är självklart eftersom de är små. Jag vill dock inte förstöra deras bild när de blir äldre. Därför ska jag vara ”världens starkaste” även när de växer upp och inte den avdankande pappan med lite för stor mage som många pappor idag har.

4.Resultat

Att jag är där jag är idag är eftersom jag ständigt utsätter mig för nya och ibland obekväma situationer. Att få resultat kräver förändringar, stora förändringar och det är detta jag försöker göra. Allt som jag tidigare i livet trot att man inte kan har jag börjat göra. Summan pengar jag har sparat är oviktigt. Hur jag lyckats beror på att jag börjat uppskatta att inte göra av med pengar.

I min hjärna finns det alltid 0 kr under raden ”kvar att leva på”. Sjävklart lever jag, men på ett annat sätt än tidigare. Är man 2 som jobbar och går efter SCB över medlinkomst och ”raden kvar att leva på” och sedan adderar allt skit som Netflix etc och istället sparar detta så blir det detta resultat. Självklart lägger jag inte pengar på utelunch eller latte.

Att ge har jag även börjat göra. Detta är också viktigt för att inte bli girig. Jag donerar varje månad 2x100kr till 2 olika organisationer. Detta ger mig än innre frid och känslan över att jag bidrar till något mer än bara mitt eget välmående.

Jag fokuserar på att inte göra/köpa saker som inte på riktigt tillför mitt liv något.

Frågan ställdes hur jag gjort. Detta är i stora drag vad jag gjort/gör. Hur jag lever är min ensak och jag förstår att många kommer ha åsikter om detta.

Självklart blir jag glad om jag kan bidra till att någon annan börjar söka sin motivation och därmed påbörja sin förändring.

Tack för ordet!

Netflix hataren.

Min egen reflektion till följd av mejlet

Jag själv blev väldigt inspirerad av den här läsarens mejl – framförallt av hälsoprojektet eftersom det är något som jag själv jobbar med (har den där begynnande magen) och det kommer inte naturligt för mig. Min främsta reflektion annars är att det är faktiskt är en ganska vanlig historia som framgångsrika människor berättar. Det handlar inte om de stora enstaka förändringarna, utan det handlar snarare om de små stegen över lång tid. Ränta-på-ränta principen fungerar även i andra områden än pengar.

Det börjar ofta i ett område och när man börjar få framgång i det så spiller energin ofta över även i andra områden i livet. Jag tror inte det är en tillfällighet att människor som är framgångsrika i ett område ofta även är det i andra. Jag själv känner igen mig massor i mejlet. En av de första sakerna jag gjorde när jag började min resa 2008 var att slänga TV:n (Netflix fanns inte då…). Skillnaden är inte att jag har slutat titta på TV, men jag gör det mycket mer aktivt idag. Jag älskar House of Cards på Netflix men jag ser bara det och inget annat. Inget strötittande som förr.

Även om jag idag spenderar mer pengar på månadsbasis än många andra så är jag fortfarande noga med vad jag spenderar dem. Jag ogillar spendera pengar på saker som inte ger mig energi eller något annat värde tillbaka. Om jag tycker att det är värt det kan jag lägga flera tusen t.ex. på ett enda restaurangbesök men till vardags käkar jag från matlåda.

Jag märker också hur jag mer och mer uppskattar resursen tid. Jag påstår att tiden är den mest värdefulla resursen vi har, för den går inte att få tillbaka när den väl har passerat. Om jag tar min fredag som exempel så var jag i Stockholm på morgonen och skulle till Göteborg på kvällen. Det naturliga skulle vara att ta flyget från Stockholm till Göteborg, men eftersom jag varit iväg hela veckan så prioriterade jag att flyga till Malmö och vara hemma ett par timmar med familjen. Jag fick en fin stund med min fru där vi var på promenad och käkade lunch på hennes favoritställe, samtidigt som jag fick egentid med Freja på simskolan.

Sedan håller jag också med i analysen att det handlar om den personliga utvecklingen – att se sig själv som orsaken till allt som händer och inte händer. Jag skulle vilja generalisera läsarens ena citat till:

Antingen har du resultat i ditt liv eller så har du ursäkter. Så välj!

Det är nämligen helt omöjligt att både ha ett resultat och en ursäkt till att inte ha resultatet samtidigt. Därför är det upp till var och en av oss att välja vad vi vill. Antingen är vi i form, har pengar på banken, fantastiska relationer, drömjobbet eller så har vi ursäkter och förklaringar till att det inte är så. Så är det naturligtvis även för mig, från tid till annan har jag också ursäkter. Skillnaden är att jag vet innerst inne att det är upp till mig att göra den förändring som jag vill ha.

Det sista som jag skulle vilja betona i mejlet är att ta hjälp och inspiration av andra. Ingen människa har någonsin blivit framgångsrik på egen hand. Läsaren beskriver det i form av böcker, författare, familj, min blogg, Paolo Roberto med flera. Jag kan bara hålla med. Inget är så effektivt som att kopiera andra människor som har de resultaten som man själv vill ha. Att titta på hur de gjorde och sedan göra samma sak själv.

Vad tar du med dig från det här mejlet?

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök