En svensk arbetare tjänar 60 gånger mer än kinesisk, samtidigt som en svensk chef tjänar mindre än en kinesisk chef
Sök:

En svensk arbetare tjänar 60 gånger mer än kinesisk, samtidigt som en svensk chef tjänar mindre än en kinesisk chef

En svensk arbetare tjänar 60 gånger mer än kinesisk, samtidigt som en svensk chef tjänar mindre än en kinesisk chef

Läste följande krönika på Metro av Johan Stael von Holstein. Jag tycker han har en lysande förmåga att sätta huvudet på spiken. Sedan klär han in det provocerande – men det är ju lite av hans varumärke. Skrapar man dock bort ytan och ser genom vad han säger egentligen så är det väldigt skrämmande om vi applicerar det på vårt kära land.

chinese-workerAvundsjukan driver oss alla i fördärvet

Det är fascinerande hur en yrkesgrupp som bankirer i över ett halvår dagligen har fått kallats giriga och mobbats i varenda tidning utan att någon lyft på ögonbrynet, men när jag kallar arbetare för avundsjuka, då jävlar… Men låt oss peta lite i skiten för att se vad vi hittar.

En svensk arbetare tjänar 20 gånger mer än en kines, som dessutom jobbar tre gånger så mycket. Det innebär att svensken har en lönefaktor 60 på 1. Låt oss vara extremt överdrivna och hävda att svensken har dubbelt så hög produktivitet, då tjänar våra arbetare ändå 30 gånger för mycket.

Om vi sedan jämför företagsledaren, chefen och bankiren så tjänar svensken och kinesen ungefär lika mycket. Men svensken jobbar mycket mer, är bättre utbildad, har mer erfarenhet, större nätverk, social begåvning och talar flera språk. Han står dessutom för mer än hälften av den produktivitetsvinst som den svenske arbetaren kan uppvisa, genom sitt ledarskap och sin organisationsförmåga. Förutom det betalar han dubbelt så hög skatt som kinesen.

Den svenska chefen borde alltså höja sin lön ungefär 120 gånger för att vara i paritet med arbetarens. Självklart blir det inte så. I den finansiella kris vi ser framför oss ser vi naturen försöka nå jämvikt. Den svenske arbetarens lön skall ner, och det mycket, och kinesens upp. Den svenska chefens lön skall också upp.

En svensk chef i Kina tjänar 2-3 gånger vad han eller hon gör i Sverige och skattar hälften och det är hon värd. I en perfekt marknad hade detta skett blixtsnabbt, men Europa är inte perfekt. Det finns ingen dynamik, ingen sjukdomsinsikt och ingen självkritik och arbetaren är avundsjuk.

I stället för att göra en anpassning, kommer vi inom tolv månader att ha låtit facken driva alla i arbetslöshet, folk kommer att slåss på gatorna efter mat. Vi kommer att ha upplopp på gatorna och i vissa länder vinner socialister i några kanske militären. Istället för att anpassa oss och lägga alla pengar på miljöprojekt och tänka framåt och långsiktig, skall vi rädda Volvo och en modell som inte fungerar.

Den här gången kommer avundsjukan och bristen på ansvarstagande och respekt för kunnande att driva oss alla i fördärvet. Europa och USA går under och drar hela världen med sig. Våra barn har ingen framtid. Nu är det slut!

Källa: http://www.metro.se/se/article/2008/12/02/14/0908-22/index.xml

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

  1. Vit pil

    von Holstein utgår från att den kinesiska lönespridningen är optimal och borde stå modell för övriga världens lönespridningar. Varför? Kanske borde de kinesiska cheferna sänka sina löner lika gärna som de svenska cheferna borde få höjda löner?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Agent Cooper

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.