Energiyran fortsätter – Krönika av Charlie Söderberg

Ordet på allas läppar just nu är energi.

Varje år när solen minskar sin generositet av ljus och värme, men kanske lite extra just i år när tidningarna dessutom pumpar ut budskap om kris, larm, lågkonjunktur, osv.

Vi känner oss dränerade på energi och upplever att det finns fler saker som vi vill göra , borde göra och måste göra, än det finns tid och energi till.

På Balansekonomi har vi ett speciellt knep för att se till att ha all energi man behöver. Vi jobbar med att hela tiden städa i vårt liv så att inget som tar vår energi fastnar. Knepet är på intet sätt hemligt och eftersom det är så effektivt upplever jag att vi just nu är omgivna av en mycket inspirerande städyra.

Städyra är ett ord man inte så ofta ser i kvällstidningsrubriker, men visst ger det energi så att man nästan blir yr. Att få rensa bort bland alla energitjuvar. Vi underskattar behovet av lugn och tystnad i huvudet och fastnar i stället i det totala brus som omger oss.

Egentligen är det ganska enkelt. Föreställ dig att allt i ditt liv talar till dig. Alla dina prylar, alla dina papper, alla dina att-göra-listor, alla dina löften, alla dina relationer, allt, allt, allt. Gör sedan en lista över allt sådant som inte är helt och komplett i ditt liv. Börja sedan städa! Kasta ut alla prylar som tar din energi i hemmet, sätt in alla papper i färglada pärmar, sätt upp de där listerna som inte kommit på plats, prata med banken om dina konton, ring dina syskon och vänner för att vara i god relation med dem, gå och träna precis som du lovat dig själv osv.

Nu kan man lätt tänka ”Hur skall jag orka och hinna med allt, jag har ju knappt energi till det jag gör idag?” Men det är det som är det fina i kråksången. Om du prioriterar att städa det som tar din energi så FÅR du istället en massa ny energi, energi som du kan använda till nya städningar osv. Innan du vet ordet av så är du inne i det mest fantastiska som finns; en positiv energispiral. Prova! Jag lovar att det fungerar!

En bra sak att göra för att alltid ha energi är att varje kväll skriva ned svaret på frågan ”Vad skulle ge mig mest energi om det blev gjort imorgon?” och sedan följande dag göra det som stod på lappen. Den som gör det i en vecka har mer energi än någonsin. Den som gör det för alltid har verkligen ett rikt liv.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök